Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

LAHUSED (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris
Tahkete ainete ja vedelike lahustuvus üldjuhul suureneb t° tõusuga.  
5 .  L A H U S E D 
Kui nii lahusti kui lahustunud aine on vedelikud kasut. mõisteid segunevad  ja 
Lahus on kahest või enamast komponendist (lahustunud ained, lahusti) koosnev 
mittesegunevad vedelikud 
homogeenne süsteem.  
Kui jõud osakeste vahel lahustunud aine sees on suuremad jõududest lahusti ja 
Ainete agregaatolekute baasil saab eristada järgmisi lahuseid:  
lahustunud aine osakeste vahel, siis lahustub vähesel määral ainet ja protsess on 
endotermiline . Kui aga jõud lahusti ja lahustunud aine osakeste vahel on tugevamad, 
  gaas - gaas   (õhk) 
siis lahustub ainet rohkem ja protsess on eksotermiline.  
 gaas-vedelik  ( soodavesi  - CO2 vees) 
 gaas-tahke  (H2 pallaadiumis) 
Soojushulka, mis eraldub või neeldub teatud koguse lahustatava aine (1 mol) 
 vedelik-vedelik  ( etanool vees) 
lahustumisel teatud koguses lahustis nimetatakse lahustumissoojuseks.  
 tahke-vedelik  (NaCl vees) 
 tahke-tahke  ( valgevask Cu/Zn) 
Tõelised lahused  - lahused, milles on lahustunud aine jaotunud molekulideks, 
aatomiteks või ioonideks. Sellised lahused on termodünaamiliselt püsivad süsteemid 
Lahustumisprotsess: 
(dosake  Tahke kristalliline aine 
 ioonvõrega – läheb lahusesse ioonidena 
Kolloidlahused  - lahused, kus lahustunud aine osakesed on palju suuremad (dosake 
 molekulvõrega – läheb lahusesse molekulidena 
~2-200 nm). Need osakesed on tekkinud paljude molekulide või aatomite liitumisel ja 
 aatomvõrega – sageli mittelahustuvad  
nad on suhteliselt ebapüsivad.  
Vedelik, gaas 
Gaaside lahustuvus 
 läheb lahusesse molekulidena 
Gaaside lahustuvus väheneb t° tõusuga ja suureneb rõhu kasvuga. Gaaside lahustuvus 
Molekulid võivad lahuses lahusti molekulide toimel kas osaliselt või täielikult ioonideks 
vees väheneb, kui vesi sisaldab lahustunud soolasid. 
jaguneda 
Kui üks aine lahustub teises jaotuvad lahustunud aine osakesed (molekulid või ioonid
Henry seadus:  
ühtlaselt kogu lahusti mahus . Lahustumisel tekivad muutuva koostisega keemilised 
ühendid - solvaadid ( vesilahuste korral nimet. hüdraadid). 
Gaasi lahustuvus vedelikus on proportsionaalses sõltuvuses gaasi osarõhuga lahuse 
kohal.  
Lahusti – mittevesilahuste korral aine, mida on lahuses rohkem ja/või mis ei muuda 
oma agregaatolekut (vesilahuste korral alati vesi). 
C
⋅  
M
h
 60% etanooli + 40% atsetooni   lahustiks etanool 
 98%-ne väävelhappelahus   lahustiks vesi 
kus 
 CM  - gaasi molaarne kontsentratsioon lahuses, mol/dm3  
Lahustuvus – aine omadus lahustuda mingis lahustis – puhta aine mass, mis lahustub 
 p  - gaasi osarõhk lahuse kohal, atm 
100 grammis lahustis antud temperatuuril ( 2 g/100 g – hästilahustuv) 
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
LAHUSED #1 LAHUSED #2 LAHUSED #3 LAHUSED #4 LAHUSED #5 LAHUSED #6 LAHUSED #7 LAHUSED #8 LAHUSED #9 LAHUSED #10
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 10 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-02-21 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 20 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Suggis Õppematerjali autor

Mõisted


Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

68
docx
Keemia ja materjaliõpetuse eksam 2014 2015 õppeaastal
34
pdf
Üldkeemia
30
docx
Keemia ja materjaliõpetuse eksami küsimuste vastused
19
docx
Keemia ja materjaliõpetus kokkuvõte
80
docx
Keemia ja materjaliõpetus
48
doc
Keemia eksam 2011
90
docx
Keemia alused konspekt
528
doc
Keskkonnakaitse lõpueksami küsimused-vastused





Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun