Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"jasmiini" - 37 õppematerjali

Jasmiini

Kasutaja: Jasmiini

Faile: 0
thumbnail
9
pptx

Haide Männamäe

Haide Männamäe Leon Kann 10.B Juhendaja : Dea Proode Haide Männamäe Haide Männamäe on tuntud Eesti näitleja Teda on teada aasta 2011 filmist ,, Surnuaiavahi tütar "Milles ta mängis Jasmiini Ema Õnne 13 ( 1996 ) Kelgukoerad ( 2006 ) Haide on mänginud mitu meherolli Haide Männamäe Haide Männamäe, 42, on teadaolevalt ainus eriharidusega Eesti naiskloun. "Kõige raskem ülesanne oli koolis - mine ja aja teised naerma," tunnistab ta. Haide õppis klouniks Kopenhaageni teatrikoolis The Commedia School. Sinna läks ta elukaaslase Toomas Trossiga mõni aasta pärast peda näitejuhidiplomi taskussepistmist. Klounid Haide Männamäe mängis koos oma

Kirjandus → Kirjandus
1 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Luulekava

Kuressaare Gümnaasium Marie Under ,,Mu süda laulab" Kersti Merilaas ­ valitud teosed Luulekava Mari Pärtel 10.A Kuressaare 2009 Mahajäet Kus olen ma Sind näinud? Unes vist? Jah, mõnes kaunis unes, mis ei johtu just nii rahutuile. Neitsiohtu siis olin alles ja täis ootamist. (Under: 400) Sa tasa vastu toolikorju toetud, pea aknast pahisevas kiirtejoas, mis nimbusena on su juustel, et mu mõtted on su ees kui helmerivid tuhmkuldses valguses kui vanal maalil, ning ulatades sulle kruusist vett, mu käed on hardad nagu templikivid või nagu preestrid pühal rituaalil. (Merilaas: 61) Ja äkki tuli käsk. Kas ülevalt, kus vaagitud on iga samm ja pala, et ukse lahti lõid ja panid jala ristteele somnambuulselt kuulekalt? (Under: 405) Ma lehvitan rätikuga, jään tagasi vaatama... Ons lootus vaid nagu juga, mis langeb ja tõ...

Eesti keel → Eesti keel
35 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

· Riishelbed · Riisijahu · Kestas- kiudained, vitamiinid, mineraalained RIISID: · Basmati ehk India riis · Jasmiiniriis · Must ehk indiaaniriis ehk metsikriis · Pruun riis · Risotto riis · Riisi- rukki segu Basmati riis ehk India riis · Riiside kuningas · Pärit Indiast · Pikateraline · Pähklimaitseline · Ei pudrustu · Keetmisel muutub pikemaks Jasmiini riis · Pärit Taist · Nimetatakse ka Tai riis · Keetmisel jasmiini aroom Metsik riis ehk vesiriis · Kõrreline veetaim · Indiaanlaste toit · Musta värvi · Terava maitsega · Valmis on siis kui seemne sisemine valge osa ajab tumeda koore lahti; ~50 min keeta Parboiling- auruga töötlemine Tehnoloogiline protsess, mille käigus säilivad riisis 80% vitamiinidest ja mineraalainetest Toorriisi leotatakse rõhu all, kestast eralduvad mineraalained ja vitamiinid, mis rõhu mõjul tungivad riisi tuuma

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
6
docx

OÜ JOIK KÜÜNLAD

Köögiseep kohviga on ilmselt kõige põnevam seep, mis sisaldab endas koorivat kohvipuru ja aitab eemaldada ebameeldivaid söögitegemise lõhnu ­ küüslauk, sibul, kala jne. Aedniku tomatilehe seep on mõeldud inimestele kellele meeldib aias tööd teha ­ sealne aprikoosikivi puru eemaldab mustuse ja koorib nahka, õlid (oliivi, rapsi, magusmandli) niisutavad ja hooldavad. Veel toodab JOIK ka akvamariin seepi meresoolaga, greibi seepi porgandimahlaga, jasmiini seepi prantsuse rohelise saviga, kadaka-männi saunaseepi, koorivat kaeraseepi meega, luksuslikku kehaseepi kitsepiima ja austraalia musta saviga (niisutab nahka ja teeb selle pehmeks), lõunamaa öö seepi valitud vürtsidega, piparmündi-sokolaadi seepi jne. Tooted käte ja jalgade hoolduseks JOIK pakub väsinud ja turses jalgadele värskendavaid jalavannisooli. Jalavannisool mentooli ja piparmündiga jahutab, värskendab ning leevendab pingeid jalas, alandab turseid

Majandus → Majandus
18 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Areenid ja fenoolid

Areenid ja fenoolid Areenid Areenid ehk aromaatsed süsivesinikud on süsivesinikud, mis sisaldavad üht või mitut benseenituuma. Kuna areenide keemia arenes oluliselt varem kui orgaanilise keemia nomenklatuur, siis kasutatakse areenide nimetamisel väga palju mittesüstemaatilisi ehk triviaalnimetusi. Atsetaminofeen Rahvapäraselt paratsetamool. Kasutatakse palavike, peavalude ja muude kergete külmetuste ravimiseks. Liigakasutamine võib kahjustada maksa. Looduses ei esine. Loodi esimest korda John Hopkinsi ülikoolis aastal 1877. Naftaleen Varem nimetatud kui naftaliin. Kasutatakse koitõrje vahendina ja erinevate lahustite tootmiseks. Suurte kogustega kokkupuude võib kahjustada punaseid vereliblesid. Naftaleeni toodetakse kivisöetõrva keskõlifraktsioonist. Mesitüleen Kasutatakse laborites lahustina. Avastas Robert Kane aastal 1837 atsetooni kuumutades väävelhappega. Esineb auto heitgaasides. Võib olla mürgine. Stüreen Rahvapärase...

Keemia → Keemia
27 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Aroomiteraapia powerpoint ettekanne

PARFÜÜMISEGU: 20 tilka - 10ml jojobaõlisse. Valitakse meeldivatest eeterlikest õlidest. KUIDAS TOIMIVAD ÕLID KEHALE JA TEADVUSELE ? Eeterlikud õlid mõjutavad füüsilist keha naha vahendusel ja ka sissehingamisel kopsude kaudu. (naha uuenemine, lihaspingete maandamine, külmetus, meeleolu, aktiivsus,...) HUVITAVAID FAKTE Ühe tilga eeterliku õli valmistamine nõuab palju vaeva. Selleks, et saada 25g roosiõli, läheb tarvis kuuskümmend tuhat roosiõit. Jasmiini ja roosi õisi tuleb korjata käsitsi enne päikesetõusu, sest kroonlehtedes sisalduv eeterlik õli aurustub päikese käes. Sandlipuu peab olema 30 aastat vana ja üle üheksa meetri kõrge, enne kui seda võib destilleerimiseks maha raiuda. Suured äärmused taimede kasvatamisel ja korjamisel kajastuvad ka eeterliku õli hinnas. Jasmiiniõli on üks kõige kallimaid ­ 1 liitri eeterliku õli tootmiseks läheb vaja kaheksa miljonit käsitsi korjatud jasmiiniõit.

Eesti keel → Eesti keel
25 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

KAubatundmine- Lõhnad ja parfüümid

puuviljaliste aroomidega parfüümi Benghal. Hurmav, joovastav ja maagiline aroom avaneb valguskiirena Fourth level mandariini ja nooruslikku elujõudu väljendava aprikoosi lõhnabuketiga, millele veel lisanduvad vürtsised Fifth level kaneelinüansid. Lõhnasüdames Benghal võlub joovastava osmantuse ja jasmiini õiebuketiga. Põhjas on sandlipuu soe sensuaalne hõõgus segatud provokatiivse valge muskusega, mis annab lõhna kasutajale kordumatu ilu ja galmuursuse. Lõhana hind 650. Benghal Landcome Paris Armand Basi Lovely Blossom Armandd Basi lille puulõhnaline parfüüm Lovely Blossom on rikkalik ja elegantne parfüüm. See on justkui ülistuslaul romantilisele

Õigus → Müügiõpetus ja...
35 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Ostu-müügisituatsioonid

Milliseid maiustusi soovitad talle? Soovitaksin tumedat šokolaadi, vahvlita jäätist, keelatud teraviljasisalduseta jogurteid, keelatud teraviljasisalduseta küpsiseid, tarretist. Kindlasti juhiksin tähelepanu ka erinevatele gluteenivabadele maiustustele ning soovitaksin ka puuvilju.  Ostja küsib riisi gurmee – õhtusöögiks. Milliseid talle soovitad? Kõigepealt tutvustaksin kliendile metsikut riisi või selle segu valge pikateralise riisiga. Veel pakuksin jasmiini ja basmati riisi ning siis veel pruuni ja punast riisi.  Kuidas selgitad ostjale mahla, nektari ja mahlajoogi erinevust. Juhi tähelepanu nii koostisele kui toiteväärtusele. Mahlajook sisaldab mahla kuni 20% ja on kõige väiksema toiteväärtusega. Mahlajook on rahvapärase nimega tavaline morss. Nektari mahlasisaldus on 20-50%, toiteväärtus suurem, kui mahlajoogil, kuid väiksem kui täismahlal.

Majandus → Müügitöö alused
13 allalaadimist
thumbnail
32
odp

Hiina aroomiteraapia

1. Vaikne 2. Luksuslik 3. Rafineeritud 4. Ilus 5. Eraklik 6. Üllas • Magusate lõhnadega ei lõhnastatud mitte ainult keha, juukseid, riideid, kodusid ja templeid, vaid ka paberit ja tinti. • Vanas Hiinas kasutati ravimtaimi koos nõelravi ja massaažiga, ravimaks suurt hulka haigusi. Ent hiinlased olid seotud ka surematuse otsingutega alkeemia abil. Üks kõige hinnatum taim vanas Hiinas oli mo-lu-hwa, üks jasmiini liike; ainult üks õis suutis lõhnastada terve ruumi. Hiinast pärit eeterlikud õlid: • Mandariiniõli (Citrus reticulata) • Nelgiõli (Eugenia carophyllata) • Aniisiõli (Illicium Verum) • Kaneel (Cinnamomum zeylanicum) • Apelsiniõli magus (Citrus Sinensis) • Jasmiin (Jasminum officinale) • Sidrunmeliss (Tsitronella) • Ingver (Zingiber officinale)

Kosmeetika → Looduskosmeetika
13 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kosmeetiline keemia

NAHK Kaitseb keha välismõjude eest Laseb läbi natuke õhku ja vett Nahk peab püsima elastne ja painduv Nahal on väga keeruline struktuur Pakseim osa on pärisnahk - 2mm Koosneb valgukimpudest: - Kollageen ­ hästi painduv, vananedes tekivad, põikispiraalid, mistõttu naha elastsus väheneb - Elastiin ­ valgukimpude vahel, veniv, annab elastsust - Retikulaarkiht ­ kollageenide peal, aitab pärisnahka moodustada Pärisnahas u 60% vett Pärisnaha peal asub marrasnahk Keratiin ­ valgud muutuvad suremisel, kõva, jäik, vees ei lahustu aga kuumas vees pundub Keratiinist koosnevad küüned ja juuksed Pärisnahka ulatuvad higi-ja rasunäärmed (seal palju veresooni ja närve) Naha kõige pealmine osa on sarvkiht (Ph5) Sarvkiht kaitseb nahka nii keemilises kui mehhaanilises mõttes, silma ümbruses pole Sarvkihist eraldub surnuid rakke ­ kõõma Inimese nahal on karboksüülhapped, mille tõttu tekib happ...

Keemia → Keemia
27 allalaadimist
thumbnail
21
pptx

Tee

Tee Piret Müürisepp KUKKB-1kõ Tähtsad sündmused tee ajaloos 200. Aafrikas kasvatatakse arbuusi, Araabias viigipuud, Indias teed ja banaane, Induse orus õunu; põllumajandus on läänepoolkeral hästi arenenud. 708. Teejoomine kogub hiinlaste seas populaarsust, sest kuum jook on turvalisem kui vesi, mis võib olla saastunud ja keetmata kujul tekitada soolehaigusi. Teed hinnati ka meditsiiniliste omaduste poolest. 805. Teed esitletakse Jaapanis kui ravimit. Budistlik preester Saicho on veetnud kolm aastat imperaatori käsul Hiina budistlikke templeid külastades ning pöördub tagasi teega. Tähtsad sündmused tee ajaloos 1597. Teed mainitakse esmest korda inglise keeles Hollandi navigaatori Jan Hugo van Lin-Schootensi reisikirjades. Van Schooten kutsub jooki ,,chaa". 1876. Glasgow kaupmees Thomas Johnstone Lipton avab oma esimese poe 26 aastaselt. Lipton seilas Ameerikasse 15 aastaselt, et veeta 4 aastat kauplemismeetodeid õppid...

Toit → Toitumise alused
9 allalaadimist
thumbnail
14
docx

"Tee" referaat

TALLINNA TEENINDUSKOOL Jana Krot MK14-TE TEE Referaat Juhendaja: Sigrit Laur Tallinn 2015 Jana Krot Referaat ,,Tee" SISUKORD SISUKORD.................................................................................................................................2 SISSEJUHATUS.........................................................................................................................3 1 ISELOOMUSTUS...................................................................................................................4 1.1Tee tervislikud omadused...................................................................................................4 2MUST TEE.................................................................

Toit → Joogiõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Anda tarbijatele mida nad soovivad

ning garneeringuna. Ravimtaimelise koostisainetega nagu on seda kaneel, koriander, aniis, ingver ja piparmünt, kasutatakse üha enam piimatoodetes, jäätise- ja nätsu valmistamisel. Kohv, cappuccino vahvlite või sokolaadi latte macciato küpsised samuti rabarber , kiivi , mitmesugused marjad , ahvileivapuu saadus ja kohvi marjad on tärkava maitsed. Jogurtis on võimalik nautida juurvilja maitsed,näiteks ulatuvad kurgi, tilli ja porgandi maitsed. Lille maitsega tooted liiguvad maailmaturul, jasmiini maitsega latte, muraka ja violetne jogurt ja roosi kroonlehtedega jooke. Üks uusimaid marjade alternatiive: aed marjad, kasutatakse või valmistamise valdkonnas , mõnikord kasuitatakse ka eksootiliste puuviljade maitseid või valmistamisel. Lõpuks on inspireeritud maitsed ja valemid uusimaid tuumasid ja võimaluseks tootearendajatel ja turundajad kaupa toota ja turustada.

Toit → Toitumisõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Teed

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS KOKK Kaisa Kotter Teed Referaat Juhendaja: Elle Möller Pärnu 2010 SISUKORD 1. TEE................................................................................................3 2. MUST TEE.......................................................................................4 3. ROHELINE TEE................................................................................5 4. PUNANE TEE....................................................................................6 5. VALGE TEE.....................................................................................7 6. KOLLANE TEE.................................................................................8 7. KASUTATUD KIRJANDUS.................................................................9 Tee Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vas...

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Kohvi referaat

röstimise kui purustatud ubadest kohvijoogi valmistamise leiutanud hoopiski türklased. Taimest Esimene tööstusliku tähtsusega kohvitaim oli Coffea Arabica. Ta kasvab 7-8 m kõrguseks, kuid kultuurtaimed lõigatakse 2-4 meetri pealt maha, et saavutada laiust. Kohvi lehed on 10- 15 cm pikad ellipsoidid, läikivalt tumerohelised heledama alapoolega. Õied kerkivad taime harudest koos lehtedega. Valgel kohviõiel on viis õielehte ja lõhn, mis meenutab jasmiini. Õite eluiga on ainult 2 - 3 päeva. Kohvi marjad on kirsisuurused ja esmalt rohelised, muutudes hiljem tumepunaseks. Valmimine võtab 8 kuud. Kohvipuu hakkab õitsema 2-4 aastaselt ja sel võivad samaaegselt olla õied ja eri arengujärgus marjad. Kohvipuu nõuab keskmist temperatuuri 19-25 kraadi Celsiust, seega on kohvipuu troopiline taim. Pole juhus, et kohv ja inimene edenevad hästi samal temperatuuril, meie algkodu on sama ­ Aafrika

Toit → Toiduainete õpetus
40 allalaadimist
thumbnail
33
odp

KOHV- joogiõpetus

kuivatatakse. Röstimata kohviuba sisaldab 1200 bioaktiivset ainet, millest vaid 200 tuntakse. Kuivatamisele eelneb kääritamine, mille käigus tekib kohvile omane aroom. Välimus Araabia kohvipuu kasvab metsikult 9-12 m kõrguseks. Lehed on ovaalsed, 6-12 cm pikad ja 4-8 cm laiad, tumerohelist värvi. Puu õied on väikesed, valged, tugeva lõhnaga, 10-15 mm läbimõõduga. Õite magus lõhn meenutab jasmiini. Õitsemine kestab vaid paar päeva. Puu viljaks on luuvili, mida sageli nimetatakse marjaks. Viljad on ovaalsed, umbes 1 cm pikkused ja 10-15 mm läbimõõduga. Viljad on esialgu tumerohelised, küpsedes muutuvad esialgu kollaseks, siis roosakaks ning lõpuks tumepunaseks. Vili sisaldab reeglina kaht seemet, mida kutsutaksegi 'kohviubadeks. Kohvi röstimine Brasiilias röstitakse kohvioad lausa mustaks, Lõuna-

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Parfüüm

mesimagus lõhn. Veelõhnad: reeglina valmistatakse eeterlikest õlides ning jätavad nahale väga kerge lõhna. Vetiver: vetiveri juurtest saadav eeterlik õli, mida kasutatakse idamaistes, chypre-lõhnaperekonda kuuluvate ja aldehüüdlõhnade valmistamiseks. Rohelised lõhnad: värsked ja sportlikud; sisaldavad sidrunit, apelsini ja bergamotti. Tahke parfüüm: sisaldab umbes 3 protsenti eeterlikke õlisid, mis on segatud parfüümialusega. Ylang ylang: pisut jasmiini meenutav lõhn; kasutatakse teiste lõhnade elavdamiseks. Kasutatud kirjandus: http://www.pltsyg.edu.ee/content/infoleht/ju uni_07.pdf www.google.ee Ajakiri Buduaar www.wikipeedia.ee

Keemia → Keemia
55 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Parfüüm/lõhnaõlid

intensiivne ja mesimagus lõhn. Veelõhnad: reeglina valmistatakse eeterlikest õlides ning jätavad nahale väga kerge lõhna. Vetiver: vetiveri juurtest saadav eeterlik õli, mida kasutatakse idamaistes, chypre-lõhnaperekonda kuuluvate ja aldehüüdlõhnade valmistamiseks. Rohelised lõhnad: värsked ja sportlikud; sisaldavad sidrunit, apelsini ja bergamotti. Tahke parfüüm: sisaldab umbes 3 protsenti eeterlikke õlisid, mis on segatud parfüümialusega. Ylang ylang: pisut jasmiini meenutav lõhn; kasutatakse teiste lõhnade elavdamiseks. Kasutatud kirjandus:  http://www.pltsyg.edu.ee/content/infoleht/juuni_07.pdf  http://www.thewestermark.org/wiki/index.php?title=Parf %C3%BC%C3%BCm  http://et.wikipedia.org/wiki/L%C3%B5hna%C3%B5li  http://kes-kus.ee/aroom-lohnad-mis-meid-umbritsevad-ei- ole-enamikus-mitte-looduslohnad-vaid-inimkaega-loodud- koodid-mille-abil-endast-teada-anda-uritatakse-ja-

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Parfüüm - Lõhnaõli

bergamoti lõhnaga õli. Limonene ­ värvitu vedelik süsivesinike klassifitseeritud tsükliline terpeenin, kellel on tugev lõhn nagu apelsinil. Acrylates/octylacrylamide ­ ioon akrüülhappes. Akrüülid on soolad ja estrid. Copolymer ­ polümeer, mis on saadud kahe(või enama) monomeersed liigid, mitte homopolümeer, kus ainult üks monomeer on kasutatud. Amyl cinnamal ­ kahvatukollast värvi vedelik mis viitab lõhna poolest jasmiini õiele. Benzyl benzoate ­ ester ja bensüülalkohol ja bensoehappe. Benzyl ­ termin, mida kirjeldatakse asendaja või molekuli fragmenti. Salicylate ­ tuntakse ka salitsülaati talumatus, on igasugune kahjulik mõju. Citral ­ kahvatukollane vedelik, millel on tugev sidruni lõhn, tekib eeterlike õlide taimedest. Citronellol ­ lineaarne terpeeni esinev looduslikult tsitrusviljade taimed. Geraniol ­ Peamine osa on roosiõli, palmarosa õli ja citronella õli. Esineb ka väikestes kogustes

Majandus → Tööstuskaup
26 allalaadimist
thumbnail
24
docx

TEE

Tseiloni või Darjeelingi teede üle, kuid neile meeldib ka maitsestada neid kardemoni, kuivatatud ingveri, nelgi või piimas keedetud kaneeliga. Tiibetis maitsestatakse kanget musta teed kitsepiimast tehtud võiga. Nüüdisajal on kõige populaarsemad lille –ja puuviljamaitselised teed. 8 Kristel Ausmees Tee 4.1 Lillemaistselised teed Hiinas kasutatakse selleks puhuks tavaliselt jasmiini, roosi, magnooliat jne. 4.2 Roheline jasmiinitee:  välismaalastele on tuntud ja soositud Hiina põhiosas. 4.3 Roheline roositee :  loomulik roosiline maitse ja lõhn.  aitab parandada vereringet ja on hea südamele. 4.4 Must roositee 4.5 Puuviljamaitseline tee Puuviljamahla töödeldakse koos teelehtedega, saavutamaks tee ja puuvilja segatud maitset. Puuviljamaitselisteks teedeks valitakse tavaliselt Hiina must tee ning neid nimetatakse

Toit → Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Lõhnaainete kasutamise ajaloost

surnuid, kui kirikulampe, ikoone või pühasid kujusid, et tõrjuda kurja või sissepühitsemise puhul. Islam on vahetpidamata lõhnaaineid soosinud. Osalt kindlasti sellepärast, et araablased on lõhnu aastatuhandeid armastanud ja varustanud neid ka tsivilisatsioonidesse nagu Egiptus ja Mesopotaamia. Prohvet Muhamed uskus Avicenna eeskujul, et aroomid hoiavad meeled erksana, mis omakorda hoiab mõtted täpsed ja järeldused selged. Pulmade puhul määritakse pruudi kehale nerolit, jasmiini, roosi jm lõhnu sisaldavvaid õlisid, peigmeest võitakse roosi või aaloepuu õliga. Põhjusteks on abiellujate kehade puhastamine ja kurjade vaimude eemalhoidmine. Matuste puhul pannakse benzoe, sandli, patsulit või mõni teine lõhnav pannitäis surnukeha jalgade juurde. Pakistani muslimid seostavad lõhnu tihedalt taevaga ja usuvad, et sel ajal kui inimesed piserdavad surnut roosiveega, piserdavad 50 inglit surnukeha taevast kaasatoodud lõhnadega

Meditsiin → alternatiivsed ravimeetodid
5 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Referaat Tee

Maitsestatud tee on uuesti töödeldud rafineeritud tee, mille puhul segatakse teeleheti teiste ainetega lõhnastamiseks või erilise maitse saavutamiseks. Muidugi ei tähenda tee maitsestamine lihtsalt selle segamist teiste ainetega. Maitsestatud tee töötlemine kasutab tee võimet absorbeerida gaasilisi aineid saavutamaks erilist maitset. Tänapäeval on kõige populaarsemad lille- ja puuviljamaitselised teed. Lillemaitselised teed Hiinas kasutatakse selleks puhuks tavaliselt jasmiini, roosi, magnooliat jne · Roheline jasmiinitee: · roheline roositee · must roositee Puuviljamaitseline tee Puuvilja- ja marja mahla töödeldakse koos teelehtedega, saavutamaks tee ja puuvilja segatud maitset. sidrun , marjasegud(nt. mustsõstar-vaarikas), troopilised puuviljad, piparmünt, kibuvits jne. Karin Sarapuu Tee EESTIS MÜÜDAVAD TEE KAUBAMÄRGID Dilmah- Lipton- Tetley-

Toit → Joogiõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
6
docx

AJALUGU-kohv

1. AJALUGU: · Esmakordselt avastati kohvpõõsas 1500 aastat tagasi Ida-Aafrika piirkonnast, mida tänapäeval tunneme Etioopiana. · Tuntud legend jutustab kitsekarjusest nimega Kaldi, kes märkas, et ta kitsed on peale põõsast marjade söömist ebatavaliselt erksad. · Uudis jõuduandvast marjast levist kiiresti kogu piirkonnas. · Mungad hakkasid kohvimarju kuivatama, et neid oleks võimalik kaugemaisse kloostritesse transportida. · Sealt liikus kohv Türki, kus kohviube röstiti esmakordselt lahtises tules. · Tänapäevase kohvi esimene variant saadi niimoodi, et röstitud oad purustati ja seejärel keedeti neid vees. · Euroopasse jõudis kohv esmakordselt Veneetsia kaupmeeste kaudu. · Aastal 1700 jõudis kohvi Ameerikasse Prantsuse kapteni kaudu, kes hoidis väikest taime kogu oma pikal teekonnasl üle Atlandi ookeani. · Espresso, mis on hiljutine uuendus kohvi valmistamise viisis, sai alguse 1822.aastal, kui Pariisis leiutati esimen...

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Tee

kuivatatud piparmündiga. Tänapäeval tehakse seda kogu lugupidamisega vana traditsiooni ees. Indialased on uhked oma rikka Assami, Tseiloni või Darjeelingi teede üle, kuid neile meeldib ka maitsestada neid kardemoni, kuivatatud ingveri, nelgi või piimas keedetud kaneeliga. Tiibetis maitsestatakse kanget musta teed jakipiimast tehtud võiga. Nüüdisajal on kõige populaarsemad lille- ja puuviljamaitselised teed Lillemaitselised teed Hiinas kasutatakse selleks puhuks tavaliselt jasmiini, roosi, magnooliat jne · Roheline jasmiinitee: Roheline jasmiinitee on tuntud ja soositud Hiina põhjaosas ja kasvaval määral ka välismaalaste seas. Maitstud Hiina jasmiiniteed, kirjutas välismaalases poeet read: ,, Ma tunne kevade maitset, kui rüüpan jasmiiniteed." · Roheline roositee. Loomulik roosiline maitse ja lõhn. Aitab parandada vereringet ja on hea südamele. · Must roositee Puuviljamaitseline tee

Muu → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Referaat keemias "parfüümid"

Viimased kaks saab eraldada teineteisest teise tehnoloogia abil, kasutades alkoholi. Sellisel meetodil saadud õli on kõige puhtam ehk absoluutõli. Resorbeerimine ­ Seda tehnoloogiat kasutati juba vanas Egiptuses ja see oli tarvitusel kuni 20. sajandini . Parfüümiloojad avastasid mõnede lillede omaduse eritada eeterlikke õlisid ka õienuppude asetamisel lõhna imavasse õlisse või rasva. Prantsusmaal kasutati seda tehnoloogiat juba alates 17. sajandist , eriti jasmiini töötlemisel. Et õli kätte saada, selleks lahustati rasv alkoholis. Meetod oli äärmiselt aeganõudev ja enam seda ei rakendata. Pressimine ­ Seda meetodit kasutatakse lõhnavate õlide kättesaamiseks tsitrusviljade koortest. Koored purustatakse rullikute vahel ja õli eraldub neist tsentrifugaaljõu mõjul. 'elava lille tehnoloogia' ­ Lõhnav ese, näiteks lilleõis asetatakse spetsiaalsesse konteinerisse, milles tekitatakse vaakum, ning mõnda aega eritab lill seal oma lõhna

Keemia → rekursiooni- ja...
11 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Must tee

Must tee Must tee on fermenteeritud e. kääritatud tee, töötlemise käigus muutub teelehtede värvus, toime ja maitse. Tee on suure kofeiinisisaldusega, seega väga toniseeriv ning ergutav. Musta tee sorte on rikkalikult - alates üsna mahedatest kuni jõuliste, kibedate teedeni. Tuntuimad mustad teed on vürtsise maitsega Assam Indiast; mahe, oivalise lõhnaga Darjeeling Himaalajast ning jõulise ja mõrkja maitsega Tseiloni tee. Tee valmistamiseks kasutada keeva vett ning tassi vee kohta võtta üks teelusikatäis teepuru. Soovituslik tõmbeaeg varieerub musta tee puhul nelja kuni viie minuti vahel. Peenema puru korral piisab ka lühemast tõmbeajast, pikem tõmbeaeg aga annab kangema maitsega tee. Teemaailmas kasutatakse mustade teede klassifitseerimise süsteemi, mis kajastab teelehtede liiki ja kvaliteeti ning konkreetsest teesordist saadava joogi kangust. Nii võib sageli märgata, et teepakikestel on päritolumaa järel kirjas veel tähekombinatsioonid...

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Tee referaat

Referaat TEE Sisukord Must tee ...............................................................................................................................................2 Roheline tee .........................................................................................................................................4 Valge tee ..............................................................................................................................................5 Punane tee e. Oolong tee .....................................................................................................................6 Maitsestatud tee....................................................................................................................................7 Jäätee................................

Toit → Toiduainete õpetus
83 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Tee

Maitsestatud tee on uuesti töödeldud rafineeritud tee, mille puhul segatakse teeleheti teiste ainetega lõhnastamiseks või erilise maitse saavutamiseks. Muidugi ei tähenda tee maitsestamine lihtsalt selle segamist teiste ainetega. Maitsestatud tee töötlemine kasutab tee võimet absorbeerida gaasilisi aineid saavutamaks erilist maitset. Tänapäeval on kõige populaarsemad lille- ja puuviljamaitselised teed. 4.1 Lillemaitselised teed Hiinas kasutatakse selleks puhuks tavaliselt jasmiini, roosi, magnooliat jne  Roheline jasmiinitee: Roheline jasmiinitee on tuntud ja soositud Hiina põhjaosas ja kasvaval määral ka välismaalaste seas. Maitsnud Hiina jasmiiniteed, kirjutas välismaalasest poeet read: „Ma tunnen kevade maitset, kui rüüpan jasmiiniteed.“  roheline roositee  must roositee 4.2 Puuviljamaitseline tee Puuviljamahla töödeldakse koos teelehtedega, saavutamaks tee ja puuvilja segatud maitset.

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Riis

Jasmiiniriis ehk Tai lõhnav riis on pärit Taist. Värvilt valge, pikateraline ja aro maatne, ke etmisel jäävad riisiterad õrnalt kleepuvaks. Te ma mahe pii mjas l õhn täiustab igat eksootilist idamaa köö gi toitu. Jasmiiniriisi kasvatatakse Tai p õhiosas, kasvuperiood jääb septe mbri ja detse mbri vahele. Se e on suurepärane valge riis, mis on heaks vahelduseks basmati riisile. Oma nime on see riis saanud sellest, et peale keetmist eraldub nõrka jasmiini lõhna. Jasmiiniriisi aroom tuleb kõige paremini esile, kui valmistad riisi aurutades või hautades. 5.4 Erinevaid riisi sorte Täisterariis on tugeva maitsega ja k õige suure ma toiteväärtusega. Värvuselt kollakas hallikas T ö ötle mise käigus on eraldatud see mnekesta peal mine kiht. Sobib risotode, vor miroogade, suppide val mistamiseks, kala ja liharoogade lisandiks. On soovitatav enne ke etmist pesta.

Toit → Kokandus
47 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Tee

Maitsestatud tee on uuesti töödeldud rafineeritud tee, mille puhul segatakse teeleheti teiste ainetega lõhnastamiseks või erilise maitse saavutamiseks. Muidugi ei tähenda tee maitsestamine lihtsalt selle segamist teiste ainetega. Maitsestatud tee töötlemine kasutab tee võimet absorbeerida gaasilisi aineid saavutamaks erilist maitset. Tänapäeval on kõige populaarsemad lille- ja puuviljamaitselised teed. Lillemaitselised teed Hiinas kasutatakse selleks puhuks tavaliselt jasmiini, roosi, magnooliat jne · Roheline jasmiinitee: Roheline jasmiinitee on tuntud ja soositud Hiina põhjaosas ja kasvaval määral ka välismaalaste seas. Maitsnud Hiina jasmiiniteed, kirjutas välismaalasest poeet read: ,,Ma tunnen kevade maitset, kui rüüpan jasmiiniteed." · roheline roositee · must roositee Puuviljamaitseline tee Puuviljamahla töödeldakse koos teelehtedega, saavutamaks tee ja puuvilja segatud maitset.

Toit → Toiduainete õpetus
56 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Parfüümid

Iirisejuureõli IRIS PALLIDA ROOT OIL Iiriseõli valmistatakse kollase võhumõõga (Iris pallida, Iridaceae) risoomidest. Õli moodustumiseks säilitatakse juurikaid 3--4 aastat ning seejärel kuivad juurikad töödeldakse. Iiriseõli kasutatakse parfümeeriatööstuse toorainena (lõhn meenutab kannikese lõhna). Jasmiiniõli JASMINUM OFFICINALE FLOWER OIL Jasmiiniõli, mida valmistatakse Indias kasvavast valgest jasmiinist, saadakse destilleerimise teel jasmiini (Jasminum officinale L., Oleaceae) õitest. Jasmiiniõli on parfümeeriatööstuse tähtsaim tooraine - seda sisaldavad väga paljud parfüümid. Nelgiõli INCI: EUGENIA CARYOPHYLLUS BUD OIL Nelgiõli saadakse maitseainetaimena tuntud nelgipuu Syzygium aromaticum, syn. Eugenia caryophyllus, Myrtaceae veel avanemata kuivadest õienuppudest. Puu kasvab umbes 20 m kõrguseks ja selle lehed meenutavad loorberilehti. Nelgi kuivmass sisaldab umbes 20% õli.

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Aroomiteraapia

Kõik see kokku oli segatud mee ja rosinatega. Kyphit põletati alati pärast päikeseloojangut, kuna tema mõju oli uinutav ja joovastav. Vanas Hiinas kasutati ravimtaimi koos nõelravi ja massaaziga, ravimaks suurt hulka haigusi. Ent 3 hiinlased olid seotud ka surematuse otsingutega alkeemia abil. Üks kõige hinnatum taim vanas Hiinas oli mo-lu-hwa, üks jasmiini liike; ainult üks õis suutis lõhnastad terve ruumi. Kuidas aroomiteraapia toimib? Aroomiteraapia mõjutab vähemalt kaht tasandit samaaegselt: füüsilist ja emotsionaalset, sinna võime me ise lisada veel ühe tasandi - hingelise. Aroomiteraapial on mitu erinevat toimeviisi: 1. Naha kaudu imendumine- nahk on võimeline imama eeterlike õlisid, difundeerides neid peente kapillaarveresoonte (asuvad naha all) kaudu üldisesse vereringesse. Naha imamisvõimest rääkides

Meditsiin → Terviseõpetus
54 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Kosmeetiline keemia

Elva Gümnaasium ''Kosmeetiline keemia'' Referaat keemiast 9. D klass 2009 Sisukord 1. Nahk 1.1. Naha struktuur 1.2. Nahaniiskus 1.3. Abi kuiva naha vastu 1.4. Naha rasusus 1.5. Nahk ja ultarviolettkiirgus 1.6. Naha hooldamine 2.Juuksed 2.1. Juuste struktuur 2.2. Juuksed ja rass 2.3. Juuste värvus 2.4. Juuste kasvamine 2.5. Juuste pesemine ja hooldamine 3.Küüned 3.1. Ilusate küünte 5 kuldreeglit 4.Kasutatavad ained 4.1. Rasva- ja õlitaolised ained 4.2. Zeleetaolised ained 4.3. Niisutavad ained 4.4. Emulgaatorid ja pindaktiivsed ained 4.5. Desinfitseerivad ja konserveerivad ained 4.6. Lõhnaained 4.7. Lahustid 4.8. Värvained 4.9. Vitamiinid ja hormoonid 5.Kosmeetilised preparaadid 5.1. Kreemid 5.2. Dekoratiivkosmeetika 5.3. Lõhnapreparaadid KOSMEETILINE KEEMIA 1.Nahk 1.1. Naha struktuur Nahk kaitseb inimest igasuguste välismõjud...

Keemia → Keemia
76 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Patoloogia

Põhiliseks allergeeniks on hingamisteede kaudu organismi sattunud õietolm, elamu-, jahu-, villatolm, karvad ja seente eosed. Allergiline riniit võib kulgeda koos bronhiaalastma, Quincke`i ödeemi või nõgesetõvega. 5. Heinapalavik ehk pollinoos. Tekitajaks on puude, põõsaste ja taimede õietolmus sisalduvad ained ehk polleenid, aga ka lõhna omavad eeterlikud õlid. Sagedamini põhjustab pollinoosi kõrreliste, sarapuu, haava, kase, männi, pärna , akaatsia, jasmiini ja sireli õietolm. Eristatkse kaht pollinoosi sündroomi: 1) rinokonjunktivaalne (nina-silmade) vorm – esineb sügelus silmades, pisaravool, laugude turse, aevastamine, rohke vedela sekreedi eritus ninast; 2). bronhospastiline vorm – hingamisteede ahenemine, sekreedi eritus ja hingamise takistus. Tekkes omab küllaltki suurt osa pärilik eelsoodumus. 6. Bronhiaalastma ja allergiline bronhiit.

Meditsiin → Patoloogia
126 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Referaat - Kohv

EDF Man Mercon (Suurbritannia), Esteve (Brasiilia), Neumann (Saksamaa) ja Volcafe (Sveits). Kümme röstijat müüvad 60-65% kogu töödeldud kohvist, enamasti kaubamärkide nime all müüduna. Neli suurt gruppi (tähestikulises järjekorras) on: Kraft Foods (USA), Nestle (Sveits), Procter ja Gamble (USA), Sara Lee/DE (USA/Holland). Teeks nüüd ka natuke erinevaid turu uuringuid.Alustan Hiinast. 16. märts 2003 (FriedlNet.com) ­ Traditsiooniliselt jasmiini, oolongi, rohelise, musta ja müriaadide teiste lõhnavate teede kindlus, kohaneb Hiina üha rohkem ja rohkem kohvioa rikka lõhnaga, juhituna rikastest linlastest ja jõukast keskklassist, kes on enam vastuvõtlikud Lääne maitsele. Tarbimine inimese kohta on Kesk- kuningriigis ikkagi madal, laienemisruumi on. Kuigi teehullu riigi juhtimine robusta ja araabika kohvini ei ole kerge ülesanne, on pingutused naabruses asuva ja

Toit → Joogiõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Referaat Teest

Maitsestatud tee on uuesti töödeldud rafineeritud tee, mille puhul segatakse teeleheti teiste ainetega lõhnastamiseks või erilise maitse saavutamiseks. Muidugi ei tähenda tee maitsestamine lihtsalt selle segamist teiste ainetega. Maitsestatud tee töötlemine kasutab tee võimet absorbeerida gaasilisi aineid saavutamaks erilist maitset. Tänapäeval on kõige populaarsemad lille- ja puuviljamaitselised teed. Lillemaitselised teed Hiinas kasutatakse selleks puhuks tavaliselt jasmiini, roosi, magnooliat jne · Roheline jasmiinitee: Roheline jasmiinitee on tuntud ja soositud Hiina põhjaosas ja kasvaval määral ka välismaalaste seas. Maitsnud Hiina jasmiiniteed, kirjutas välismaalasest poeet read: ,,Ma tunnen kevade maitset, kui rüüpan jasmiiniteed." · roheline roositee · must roositee Puuviljamaitseline tee Puuviljamahla töödeldakse koos teelehtedega, saavutamaks tee ja puuvilja segatud maitset.

Toit → Toitumisõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
48
doc

Sõnamõrvar

Pääsemine Dzunglist lahkumine Haiglas Uus kodu Ettevalmistused töövestluseks Töövestlusel Eksam Imelik juhtum minuga Reisile! Troopilised vihmametsad Jutustus Modsiogost Minus needuse avastamine Koobastes Ididsikine... Õnnetus Medaljon Koju!!! Minu sünnipäev! Lõpp on liiga lähedal!" Needusest vabaks! Mis juhtus edasi... Autorist Kas jälle need jubedad sekeldused?! Jasmiin on jälle hädas oma needusega. See lööb iga päevaga järjest rohkem välja! See peab lõppema enne, kui Jasmiini ootab vangla! Mida selleks teha? Kust küll loota abi? Pärast jubedat lennuõnnetust tuleb kõik iseenesest kätte, aga mida tuleb Jasmiinil ja Andresel selle nimel teha? Kas nad saavad kurvast saatusest mööda, või ei?! Toredat lugemist! Alas "Ma loodan, et see raamat meeldib teile!"

Kirjandus → Kirjandus
22 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun