Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Grupitöö kaasuse lahendus (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Lahendus
Selleks, et pooled saaksid kasutada lepingu rikkumisest tulenevaid õiguskaitsevahendeid, tuleb tuvastada eeskätt, kas tegemist on lepingulise suhtega. Kuna kaasuse tekstist tuleneb üheselt, et pooled sõlmisid läbirääkimisi pidamata hankelepingu nr AB 123/223/323, mille hinnaks oli 304 900 eurot, siis saab tõdeda, et poolte vahel on kehtivalt sõlmitud hankeleping. Lisaks puuduvad kaasuses asjaolud , mis viitaksid sellele, et lepingu kehtivuses tuleks kahelda (st võimalikud viited poolte tahteavaldustele, teovõimele, vorminõuetele jne). Kuigi kaasuse enda tekstis on viidatud , et „hankelepingu sõlmimise õiguspärasust ei pea kontrollima“, siis kahtluse korral, et ehk läheb sellest osast siiski punkte kaduma, siis võib ka lepingu kehtivuse bloki üle kontrollida.
  • Hankija nõuded Täitja suhtes

    Eeldused:1
  • Kehtiv võlasuhe VÕS §-de 8 ja 11 mõttes (+). Eelnevalt sai kontrollitud, et poolte vahel eksisteerib kehtiv hankeleping. Kuna käesoleval juhul tuleb tugineda vaid võlaõigusseaduse üldosale, siis puudub vajadus konkretiseerida lepingu tüüp.
  • Kohustuse rikkumine VÕS § 100 kohaselt (+). Hankelepingu § 4.2.3 kohaselt pidi Täitja tarnima ja kokku panema Lepingu lisas täpsustatud mööbli ja muu sisustuse ning paigaldama selle Instituudi õpperuumidesse 1. augustiks 2014. Kaasuse asjaolude kohaselt aga allkirjastati lõplik tarne vastuvõtmise akt kahepoolselt alles 3. septembril 2014. Seega Hankelepingu kohaselt sattus Täitja rohkem kui üks kuu viivitusse töö üleandmisega. Seega on Täitja oma kohustust rikkunud.
  • Täitja vastutab kohustuse rikkumise eest VÕS §§ 103 (+). Täitja ei vastutaks hankelepingu rikkumise eest olukorras, kus rikkumine oleks vabandatav. Eeldatakse, et rikkumine ei ole vabandatav. Vabandatav oleks rikkumine sellisel juhul, kui Täitja suutmatus teha töö 1. augustiks 2014 valmis oli tingitud vääramatust jõust (VÕS § 103 lg 2). Vääramatuks jõuks on loetud loodusjõudu, sotsiaalsete asjaolude ilmnemist , mis oleks Täitja mõjusfäärist väljas jne. Käesoleval juhul oli Täitja rikkumine tingitud sellest, et Hankija ei täitnud eelnevalt enda hankelepingust tulenevaid kohustusi. Seda aga ei saa lugeda vääramatuks jõuks. Samuti puuduvad poolte kokkulepped selles osas, et Täitja vastutust oleks kuidagi lepinguliselt piiratud. Seega Täitja vastutab kohustuse rikkumise eest, kuna rikkumine ei ole vabandatav.
  • Rikkumise tagajärjel tekkinud kahju VÕS § 128 lg 3 ning § 139 lg 1 mõttes (+). Kuna Täitja ei saanud oma tööga valmis hankelepingus kokku lepitud kuupäevaks st 1. augustiks 2014, siis tulenevalt sellest olid Instituudi ruumid hõivatud kuni 3. septembrini 2014, mistõttu isikud pääsesid Instituuti õppima plaanitust hiljem. Selleks pidi Hankija tasuma lisatasu õppejõududele, et kaotatud aja tõttu ei saanud Instituudis õppetöö käia, st lisatasude summa 3000 eurot. Lisaks pidi Hankija üürima 1. septembri 2014 aktuse jaoks teise ruumi, kuna Instituudis ei saanud aktust pidada. Üürimise tulemusena oli kahjuks 1900 eurot. Seega oli Hankija otseseks varaliseks kahjuks kokku 4900 eurot. Saaks veel argumenteerida, et samahästi oleks õppetegevus võinud alata juba 4. septembril 2014, mitte 8. septembril, seega oli Täitjale kahju tekkimine ettenähtav kuni 3. septembrini 2014 VÕS § 127 lg 3 mõttes, mille saaks siis piirduda Täitja kohustus kahjuga, mis arvestab õppetööle lisanduvat täiendavat kulu kuni 3. septembrini 2014. Faktiliselt said õpilased ja õppejõud Instituudi ruume eelduslikult kasutada alates 4. septembrist 2014. Samas aga see argument on üpris hüpoteetiline , kaasuse asjaolud ei täpsusta väga seda, miks õppetöö viibis kuni 8. septembrini 2014, seega tuleb siiski nentida, et hüvitamisele kuuluv kahju oleks 4900 eurot. Lisaks tuleks arvestada VÕS § 139 lg-s 1 sätestatuga, mille kohaselt vähendatakse kahju kahjuhüvitist selleni , mille eest kahjustatud isik ehk Hankija vastutab. Käesoleval juhul võiks nentida, et kahju saaks vähendada selle võrra, mille eest Hankija vastutas oma käitumisega. Lisaks tuleks arvestada TsÜS §-s 132 sätestatuga, mille kohaselt Hankija tekitatud kahjuks loetakse ka nende isikute tekitatud kahju, kelle käitumine on käsitletav majandus- ja kutsetegevuses Hankija käitumisena, st Hankija töölised Instituudis kohapeal. Seega võiks isegi argumenteerida, et kahju küll tekkis, kuid kahju suurus oleks vähendatav nullini VÕS § 139 lg-st 1 tulenevalt.
  • Rikkumise ja kahju tekkimise vahel on põhjuslik seos VÕS § 127 lg 4 mõttes (-). Hankija ei saa aga õiguskaitsevahenditele tugineda, kui rikkumine ei ole põhjustatud Täitjast endast VÕS § 101 lg 3 mõttes. Täitjapoolne hankelepingu rikkumine oli tingitud asjaolust, et Hankija rikkus omapoolseid lepingulisi kohustusi tulenevalt Hankelepingu § 3.1.3. Hankija pidi Instituudi ruumid Täitjale vabastama 1. juulil 2014. Hankija tegi seda alles 10. juulil 2014. Lisaks pidi Hankija tellima Täitjale tööde teostamiseks vajalikud skeemid ja need esitama Täitjale. Ka seda ei teinud Hankija. Hankija puudus ise pidevalt objektilt, polnud kaasas vajalikke võtmeid, ei teadnud ruumide turvakoode jne. Kaasuse asjaolude pinnalt on võimalik tõdeda, et Täitja lepingurikkumine on tingutud sellest, et Hankija rikkus omapoolseid hankelepingust tulenevaid kohutusi, mis olid sätestatud hankelepingu §-s 3.1.3. Sellest tulenevalt puudub ka põhjuslik seos Täitja tegevuse ehk lepingurikkumise ning tekkinud kahju vahel. Siinkohal ei muuda olukorda ka Hankelepingu § 3.1.4, mille kohaselt Hankijapoolne viivitus § 3.1.3 nimetatud mõne kohustuse täitmisel ei mõjuta Täitja kohustust täita Leping ettenähtud lõpptähtajast, st 1. augustiks 2014. VÕS § 106 lg 2 kohaselt tuleks vastavat sätet lugeda ebamõistlikult Hankija vastutust piiravaks sätteks, mistõttu on vastav hankelepingu § 3.1.4 tühine VÕS § 106 lg 2 mõttes. Kui aga jaatada vastava lepingupunkti kehtivust, siis võiks öelda, et Täitja oleks olukorras, kus sõltumata Hankija käitumisest, mis on aga otseses seoses Täitja lepinguliste kohustuste täitmise viisi ja kvaliteediga, peaks Täitja jõudma hankelepingus kokku lepitud töö valmis ikka 1. augustiks 2014. Kuna aga Täitja lepingulise kohustuse täitmine oli otseses sõltuvuses Hankija lepinguliste kohustuste täitmisega, siis saab lugeda Hankija vastust piiravat lepingupunkti § 3.1.4 ebamõistlikuks. Muuhulgas saaks tõusetuda siinkohal küsimus ka Hankelepingus sätestatud tingimustest kui tüüptingimustest. Vastavat asjaolu kontrollitakse järgnevalt.
    Vastus: Hankija ei saa nõuda kahju hüvitamist Täitjalt 4900 eurot ulatuses VÕS § 115 lg 1 alusel.
    • Kas Hankelepingu § 3.14, § 7.2 ning § 7.7 võiksid olla tüüptingimused VÕS § 35 lg 1 mõttes ning lisaks ka tühised VÕS § 42 lg 1 mõttes?

    Kaasuse asjaoludest tulenevalt ei pidanud pooled mitte mingisuguseid läbirääkimisi hankelepingu tingimuste üle. Riigikohus on
  • Vasakule Paremale
    Grupitöö kaasuse lahendus #1 Grupitöö kaasuse lahendus #2 Grupitöö kaasuse lahendus #3 Grupitöö kaasuse lahendus #4 Grupitöö kaasuse lahendus #5 Grupitöö kaasuse lahendus #6
    Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
    Leheküljed ~ 6 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2015-10-08 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 22 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor pomegranate1 Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    85
    docx

    ÄRIÕIGUSE LOENGUKONSPEKT

    ÄRIÕIGUSE LOENGUKONSPEKT Koostanud Uno Feldschmidt 1.Üldmõisted ,sissejuhatus äriõigusesse. 1.1 Ühinguõiguse mõiste ja koht õigussüsteemis Ühinguõiguse all mõistetakse õigusnormide kogumit, mis reguleerib ühingutega seonduvaid küsimusi. Ühing kitsamas tähenduses on isikute ühendus; selline ühing, millel pole organisatsioonilist ülesehitust (isikuteühing). Isikuteühingud Eestis on täisühing (TÜ) ja usaldusühing (UÜ), mis on juriidilised isikud. Mitmetes teistes riikides (nt Saksamaa, anglo- ameerika õigussüsteem) isikuteühinguid juriidilisteks isikuteks ei loeta 1.2 Ühinguks laiemas tähenduses ehk korporatsiooniks loetakse kõiki isikute ühendusi, see tähendab, et tegemist on liikmelisusel põhineva kooslusega. Eesti kehtiva õiguse kohaselt on ühinguteks äriühingud (aktsiaselts, osaühing, täisühing, usaldusühing ja tulundusühistu) ja mittetulundusühing. Ühingud on ka Euroopa ühistu, Euroopa äriühing ja Euroopa majandushuviühing. Sih

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    345
    docx

    Äriõiguse alused kontrolltöö 1 jaoks full konspekt

    ÄRIÕIGUSE LOENGUKONSPEKT Koostanud Uno Feldschmidt 1.Üldmõisted ,sissejuhatus äriõigusesse. 1.1 Ühinguõiguse mõiste ja koht õigussüsteemis Ühinguõiguse all mõistetakse õigusnormide kogumit, mis reguleerib ühingutega seonduvaid küsimusi. Ühing kitsamas tähenduses on isikute ühendus; selline ühing, millel pole organisatsioonilist ülesehitust (isikuteühing). Isikuteühingud Eestis on täisühing (TÜ) ja usaldusühing (UÜ), mis on juriidilised isikud. Mitmetes teistes riikides (nt Saksamaa, anglo-ameerika õigussüsteem) isikuteühinguid juriidilisteks isikuteks ei loeta 1.2 Ühinguks laiemas tähenduses ehk korporatsiooniks loetakse kõiki isikute ühendusi, see tähendab, et tegemist on liikmelisusel põhineva kooslusega. Eesti kehtiva õiguse kohaselt on ühinguteks äriühingud (aktsiaselts, osaühing, täisühing, usaldusühing ja tulundusühistu) ja mittetulundusühing. Ühingud on ka Euroopa ühistu, Euroopa äriühing ja Euroopa majandushuviühing.

    Õiguskaitseasutuste süsteem
    thumbnail
    60
    pdf

    VÕLAÕIGUSE ÜLDOSA - SEMINARID, KAASUSED

    AÕS § 119. Kinnisasja omandamise tehing (1)Tehing, millega kohustutakse omandama või võõrandama kinnisasja, peab olema notariaalselt tõestatud. Vt ka RKTKo 3-2-1-89-06; RKTKo 3-2-1-70-07; RKTKo 3-2-1-32-06 !!! KUI ON VÕS 15 JA 15 RIKKUMINE, SIIS ON KINDLASTI USALDUSKAHJU JA LEPINGUEELSETE LÄBIRÄÄKIMISTE VÕLASUHE. MINGIST SAAMATA JÄÄNUD TULUST EI SAA RÄÄKIDA !!! LAHENDUS: Hüpotees: B saab nõuda A-lt kahju hüvitamist VÕS § 115 lg 1 alusel. VÕS § 115 lg 1 kahju hüvitamise nõude eeldusteks on: 1. Kehtiv võlasuhe 2. Kohustuse rikkumine 3. Vastutus kohustuse rikkumise eest (VÕS 103) 4. Kahju tekkimine - usalduskahju (VÕS 128 lg 3) 5. Põhjuslik seos VÕS § 115 lg 1 eelduste kontroll: 1. Kaasuse asjaoludest nähtub, et poolte vahel oli sõlmitud müügileping VÕS § 208 lg 1 mõttes

    Võlaõiguse üldosa
    thumbnail
    13
    docx

    Võlaõiguse üldosa, Rikkumine, vastutus, täitmisnõue, täitmisest keeldumise õigus

    müümine kellelegi teisele, hoone hävimine) – praegu on kohustuse täitmine võimatu (objektiivsetel põhjustel) (+) – järelikult juba praegu on täitmine välistatud. Peab põhjendama, miks on võimatu-kas on asendamatu/unikaalne VÕS § 77 lg 3 o p 2 hoone hävinemise tõttu on võlgnikul võimalik kohustust täita, aga ebamõistlikult suurte kulutustega, tootmise taastamine on kulukas (+) o p 3 kaasuse asjaolust ei tulene, et keegi teine saaks täita kohustuse, mujalt omandamise võimaluste kohta andmed puuduvad (-) o p 4 ei ole tegemist isiklikku iseloomu teenuse osutamisega, näiteks Taukar, konkreetne kunstnik jne (-) 4. nõue ei esitatud õigel ajal TsÜS § 95 – teatamiskohustus, milliste asjaolude teavitamist me saame oodata. VÕS § 108 lg 7 hea, kuna siis saab hüvitist nõuda.

    Õiguskaitseasutuste süsteem
    thumbnail
    15
    docx

    Viivis; hinna alandamine; õkv konkurents

    Intressi jaoks ei ole eraldi ÕKV - kasutatakse VÕS § 108 lg 1. KOGU AEG 108 JA 113, ÜKS ON TÄITMINE JA TEINE VIIVIS. Pärast kokkulepitud tähtpäeva ei maksta enam intressi! Pärast tähtaega tekib viivise nõudmine. Kuni kokkulepitud kuupäevani intress, pärast kuupäeva viivis. Võlasuhe - Lepingu liik – Tegemist on laenulepinguga VÕS § 396 lg 1. A andis V-le 20 000 ja V on kohustatud selle tagasi maksma. - Lepingu sõlmimine ja kehtivus– (VÕS § 9) kaasuse teksti kohaselt on pooled lepingu sõlminud. Kaasusest ei järeldu, et lepingul oleks sisu- või vormipuudusi järelikult on leping kehtiv. Rikkumine - Poolte kohustused – A-l oli kohustus anda laenu, V on kohustatud selle tagasi maksma. Lisaks oli V kohustatud maksma intresse VÕS § 401 lg 1 järgi. Ja kohustuste täitmisega viivitamise korral viivist intressi ja põhivõlapealt

    Õiguskaitseasutuste süsteem
    thumbnail
    18
    docx

    Kõrvalkohustused

    Lisainfo: OÜ Kilt Finants andis leppetrahvi nõudest käendajatele teada 10.08.2015 (2016 peaks äkki olema ikka) hagiavalduses käendajate vastu. Ülesanne: 1) Kas OÜ Kilt Finants võib nõuda Matilt põhivõla, intresside, viivise ja leppetrahvi maksmist käenduslepingu alusel? Järeldus: OÜ võib nõuda Matilt põhivõla, intresside, viivise, kuid mitte leppetrahvi maksmist VÕS 108 lg 1, VÕS § 113 lg 1 ja 158 lg 1 järgi. Kätlini sama küsimuse lahendus: Hüpotees: OÜ Kilt Finants võib nõuda Matilt käenduslepingust tulenevalt põhivõla, intresside, viivise ja leppetrahvi maksmist vastavalt VÕS § 142 lg 1 järgi. Mati on juhatuse ainuliige. RK – piisab ka ühest allkirjast, kui on lepingutekstis välja loetav, et laenulepingu käändajaks on juhatuse liige – praegu matil on kaks rolli – ta on esindaja ja ka käändaja VÕS § 144 1. Võlasuhe 1.1. Kas põhilepinguks olev laenuleping on sõlmitud ja kehtiv

    Õiguskaitseasutuste süsteem
    thumbnail
    100
    docx

    VÕLAÕIGUSE ÜLDOSA KONSPEKT

    eemaldab õhust kogu tolmu, tagab värske õhu olemasolu ja võimaldab seeläbi paremat elukvaliteeti. Katrin otsustab nimetatud õhupuhasti osta ja sõlmib seejärel lepingu. 10 päeva möödudes, alates õhupuhasti ostust, leiab Katrin et õhupuhastiga ei ole tal midagi teha, see on täiesti ebavajalik ja seega võiks õhupuhasti müüjale tagastada. Katrin pöördub teie poole küsimusega, kas ta saab õhupuhasti tagastada? [Antud kaasuse lahendamisel, palun pöörake tähelepanu VÕS §-dele 46-51.] Objektid/subjektid , faktilised asjaolud: Katrin, OÜ puhas õhk I. Võlasuhte olemasolu tuvastamine Müügileping VÕS § 208 lg 1, mis on sõlmitud väljaspool äriruume. Sellega kaasnevad täiendavad õigused ja kohustused, mida müügilepingule ei eksisteeri. Väljaspool äriruume sõlmitav leping on leping, mis sõlmitakse:

    Võlaõiguse üldosa
    thumbnail
    24
    docx

    VÕLAÕIGUS LOENG 202/2022

    kasutab teise lepingupoole suhtes, kes ei ole seepärast võimeline mõjutama tingimuse sisu. (2) Eeldatakse, et tüüptingimust ei olnud eraldi läbi räägitud. (3) Tüüptingimus võib sisalduda lepingudokumendis või olla lepingu eraldi osa. Tüüptingimus võib olla lepingu tingimuseks sõltumata sellest, milline on selle tingimuse ulatus, millisel viisil on tingimus lepingus kajastatud või mis vormis on leping sõlmitud. Küsimused kaasuse lahendamisel: 1) Kas tegemist on tüüptingimustega? 2) Kas tüüptingimused on saanud lepingu osaks? 3) Tüüptingimuste sisu: ega tüüptingimused pole ebamõistlikult kahjustavad? ● Kohtus peab neid asju omaalgatusel uurima kohtunik (eksami küsimus) Tüüptingimuste saamine lepingu osaks (§ 37): ● viitamine + sisust teadasaamise võimalus ● olemasolu võis eeldada + sisust teadasaamise võimalus ● arusaadavus (vt ka TT tõlgendamine, § 39)

    Võlaõigus




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun