Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

BIOLOOGIA (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris
1.Organismide keemiline koostis: valgud , sahhariidid , lipiidid , nukleiinhapped nende ehitus ja ülesanded rakus, organismis.
  • Valgud – orgaanilised ühendid, biopolümeerid, mille monomeerideks on aminihappejäägid. Valgu molekulis aminohappejääkide vahel on peptiitside. Valgu süntees toimub ribosoomides.
    • Valgu aminohappelist järjestust nimetetakse esimest järku struktuuriks ( primaarstruktuur ). Seal paiknevad aminohappe jäägid kindlas järjekorras.
    • Esimest järgu struktuuri keerdumisel tekib teist järku struktuur. Valgu molekul meenutab spiraali . Keerdude vahel on vesiniksidemed.
    • Kui spiraal kokku keerdub tekib kolmandat järku struktuur ehk gloobula (ruumilise ehitusega valk). Kui ühes molekulis paikneb 2 või rohkem valgu molekuli, siis tekib neljanda järgu struktuur.
    • Denaturatsioon – protsess, mille käigus hävitatakse valgu kõrgema järgu struktuurid . Säilivad esimese järgu struktuurid. Põhjustavad: temperatuur, ultraviolettkiirgus, vibratsioonid, keemilised ühendid (happed, alused).
    • Renaturatsioon – valgu struktuurid taastuvad .
    Ülesanded:
    • reguleerivad reaktsioonide kiirust (ensüümid). (süljes esinev valk amülaas lagundab tärklist.
    • ensüümiline funktsioon
    • ehituslik funktsioon (valgulise ehitusega nahatekised – karvad, suled, küünised, sõrad)
    • transportfunktsioon (juhivad kindlat tüüpi molekule; hemoglobiin kannab hapniku kõikidesse kudedesse)
    • retseptorfunktsioon (edastavad väliskeskkonna infot raku sisemusse ; amööb liigub toiduosakeste suunas, kingloom eemaldub keedusoola kristallist; toidu maitse tundmine
    • regulatoorne funktsioon (insuliin, mis reguleerib vere suhkrusisaldust)
    • kaitsefunktsioon (veres moodustuvad antikehad )
    • liikumisfunktsioon (algloomade, viburite ja ripsmete liikumine)
    • energeetiline funktsioon (valkude täielikul lagundamisel vabanev energia on kasutatav organismi teistes elutegevusprotsessides

  • Sahhariidid:
    • Sahhariidid ehk süsivesikud on orgaanilised ühendid, mille koostises esinevad süsinik, vesinik ja hapnik(C, H, O). Nad jaotatakse mono-, oligo - ja polüsahhariidideks. Mono- ja oligosahhariidid on magusamatiselised, siis nim. neid ka suhkruteks.
    • Monosahhariidid – ehk lihtsuhkrud , süsiniku aatomite arv molekulis on 3 – 6. esinevad tsüklilisel kujul. Väga aktiivsed ained. Viiesüsinikulistest monosah. on olulisemad riboos ja desoksüriboos. Need kuuluvad nukleiinhapete koostisse. Kuuesüsinikulistest suhkrutest on looduses glükoos ehk
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
    BIOLOOGIA #1 BIOLOOGIA #2 BIOLOOGIA #3 BIOLOOGIA #4
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2012-11-12 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 19 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor humptydumpty. Õppematerjali autor

    Lisainfo

    Valgud, Sahhariidid, Rasvad/Lipiidid, Nukleiinhapped, RNA, DNA, Fotosüntees, MENDELI ja MORGANI seadused.
    BIOLOOGIA , molekul , süntees , mono , rasv , sahhariidid , glükoos , ühend , molekulid , organismid , lipiid , fotosüntees , geen , lämmastikalus , lipiidid

    Mõisted


    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


    Sarnased materjalid

    18
    doc
    Bioloogia SH
    15
    docx
    Bioloogia eksam
    15
    pdf
    Bioloogia eksamiks
    15
    doc
    Üldbiloogia
    13
    docx
    Bioloogia II kursus
    4
    odt
    Bioloogia KT
    22
    doc
    Geenitehnoloogia
    6
    docx
    Bioloogia I kursus



    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun