Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Andra Teede (0)

1 Hindamata
Punktid
Elu - Luuletused, mis räägivad elus olemisest, kuid ka elust pärast surma ja enne sündi.

Esitatud küsimused

  • Mis on see mis on teinud ta üldsusele nii vastuvõetavaks?

Lõik failist

Andra Teede
Sisukord
Sissejuhatus 3
Varajasem luule 4
Takso Tallinna taevas 6
Saage üle 7
Viimane kogumik “ Atlas ” 8
Andra Teede muud tegemised 10
Blogid 10
Kirjanike matk 10
Kui kriitik 11
Kokkuvõte 12
Kasutatud kirjandus 13
Lisad 14
  • Sissejuhatus


    Andra Teede on sündinud 23. septembril 1988ndal aastal. Ta on Tartu Noorte Autorite Koondise (Tartu NAK) ja Eesti Kirjanike Liidu liige. Tegemist on väga noore naiskirjanikuga ja see on ka põhjuseks miks töö autor on otsustanud tema valida. Tegemist on uurimusega, millest kirjutab tänapäeval üks noor inimene, lisa väärtuseks on asjaolu, et tegemist on inimesega, kes elab ja õpib Tartus. Oma teed Tartu suunas alustas ta Tallinnast, ta on õppinud Tallinna Järveotsa Gümnaasiumis 1994–2004, Tallinna Ühisgümnaasiumis 2004–2006 ja Tallinna Vanalinna Täiskasvanute Gümnaasiumis 2006–2007. Aastast 2007 õpib ta Tartu Ülikooli haridusteaduskonnas kirjandust ja eesti keelt. Ilmselgelt on tegemist inimesega, kellel on olnud juba praeguseks ajaks huvitav ja mitmekülgne elutee. Vaatamata oma noorusele on tal juba olemas omad nii öelda fännid ja need langevad erinevatesse sotsiaasetesse grupidesse. Vaatamata oma noorusele on temalt ilmunud mitu teost: koguteos "Väike kuri kevad" (2005, koos Janno Pikkati ja Mart Valneriga) ning kolm oma teost "Takso Tallinna taevas" (2006), "Saage üle" (2007), “Atlas” (2009). Peale selle on ta avaldanud luuletusi ajakirjanduses (Looming, Vikerkaar, Värske Rõhk, Sirp , Eesti Ekspress jm) ja kirjutanud ka proosat, kuid seda luule kõrval avaldanud vähem (" Paigalseis ", Vikerkaar 2007, nr 4–5). Andra Teede on ka Tartu NAK-i "Väikese pornoraamatu" (2007) üks autoreid . Tema luuletusi on kasutanud laulusõnadena ansambel Raadio Maria.
    Mis on see, mis on teinud ta üldsusele nii vastuvõetavaks? Kindlasti on tegemist väga karismaatilise inimesega, karismaatilisus kombineerub tema boheemlaslikust olekust, mis samas tasakaalustub meeletu töövõimega. Põhiline osa antud tööst keskendub tema viimasele luulekogule “Atlas”.
  • Varajasem luule


    Tutuvudes tema varajasema luulega, hakkab kohe silma paistma tõsiasi, et A.Teede lähtub väga paljuski sellest, mida ta näeb enda ümber ehk ta kirjeldab, mida näeb ning samas üritab seda kooskõlla panna oma erinevate emotsioonidega.
    SUURTE SINISTE SILMADE MAA
    ilm on värvitu
    kuuleb igaüks valitud võimu harvu norsatusi
    peale paari piiska valgust
    vajub maailm
    kollakasse vahtu
    nagu kunagi macondos
    nakatume unetustõppe
    sööbume niiskuses
    ja unustame kõik
    peale selle
    mis värviliselt näkku kraabitud
    igal bussipeatusel
    prügikastil
    ja ajaleheveerul
    nagu hitleriberliinis
    vaatab vastu rasvase näoga
    võim
    võim mis andis piima
    emadele natuke raha ja nüüd
    ründab meid uuesti et siis
    rahustatult oma roosade seintega
    pehmete vaipade vahel
    soojaks talveuneks valmistuda
    ja kui minulgi võimalus tuleb
    siis ma ei pelga
    värvin musi hästi punaseks
    teen endast suuri värvilisi pilte
    kus ükski iluviga ei jääks
    välja paistma
    riputaks need linna laiali
    potentsiaalseid valijaid haistma
    lööks end kinni seinale
    kus ainuüksi mu vasak taevasinine silm
    kataks viielapselise pere korterit
    valiks end ja saaksin valituks
    võtaksin võimu
    koos etsuga klaasi porterit
    keeraks toompääle magusalt magama
    ei häiriks kuidagi mu tarvilikku lihtrahvast
    nagu mind ei sega varahommikud vanalinnas
    kui seljal on tunda suurt sinist silma
    ja hoolega tähele pannes
    http://paber.ekspress.ee/viewdoc/EEAC333A1530B0E4C225709300499C79 (07.10.2005)
    Tema varajasemas luules on kindlasti natuke rohkem teravust ja vähem sujuvust, mis kõik eksisteerivad tema viimases teoses. Ei saa otseselt välja tuua erinevusi tema luuletustes läbi aja, kuna tegemist on väga noore autoriga , aga see kindlasti eksisteerib ja seda pigem tunneb kusklil närvikõdina, kui kindlalt näeb.
  • Takso Tallinna taevas


    Tegemist on A. Teede esimese ainult temapoolt kirjutatud kogumikuga.
    See on hästi isiklik linnaluule, kus on üksindust, kurbust, huumorit , vabaduseiha, pidutsemist, inimsuhteid, küünilisust ja lootust. Pole hala, on jõudu. Ning muidugi on palju omapäraseid kujundeid. Mu lemmikute hulka kuuluvad näiteks "kõik poed said tund tagasi / tunnetest tühjaks / uut olemist osta ei jaksa" ja "leeri lähed et / kunagi saada / oma rõõsa printsipojaga / roosamannavahulist / seebikapulma / või sest pastor / on pandav". Aga võtke raamat kätte ja lugege ise edasi, soovitan soojalt. See on nooruslik teos ja samas küpselt irooniline praeguste noorte elu eri tahkude suhtes. Näiteks veel: "pärast seksime / sellesama kontidesse jäädvustatud mjuusika / rütmis püüdlikult ilusti / nagu teeks eksamit nagu keegi hindaks". Lugedes saame muu hulgas nii üht kui teist teada noorpoetessi põlvkonna meeleolude kohta.
    Marko Mägi
    Andra of the Roads, nagu tõlkis poetessi nime juba kuulus Tallinna- poeet Jürgen Rooste , on oma seitsmeteist eluaasta kohta hea raamatu teinud. Andra on arusaadav ja huvipakkuv isegi siinkirjutavale 30 aastat vanemale luulesõbrale. Tallinn on põnev koht, noorus ilus aeg, kirjutaja teeb igasugu poeetilisi trikke. Andra on ühtaegu romantiline, blaseerunud, võitlev ja humoorikas . Eesti kirjandusele omaselt armastab ta maid jagada jumalaga : aFUCKINGmen, nii kõlab poetessi julges religioosses luules aamen . Luuletused on harali ja naha vahele trügivad, leidliku kujundlikkusega ja mis peaasi , need pole enamasti armastusest haiget saamise ära rääkimisega piirdunud, vaid kasvanud sellest üle, olgu siis naljakaks, küüniliseks või üldistavaks. "Ja kui ei helista / ei lõppe armastus ikkagi otsa / ta pole inimene ju / unedes näeme piisavalt." Päris mõistlik ja lohutav.Andra mõte jookseb kiiresti ja nii mitmes suunas, et temalt võib tulevikus kõike oodata. Kui jumalaga sotid selged, võib igaühele turja karata .
    Kalev Kesküla
    Andra Teede "Takso Tallinna taevas" Verb , 2006. 56 lk.
  • Saage üle


    Te teate ju Andra Teedet küll. Ajalehe andmeil kirjutas ta sel aastal gümnaasiumi lõpukirjandit ning peakorraldas kirjandusfestivali Sotsia . Lisaks ilmus temalt alles eelmisel aastal luulekogu “Takso Tallinna taevas”, mis sai palju kiita ning mida keegi olla isegi lugenud.
    Puhtast igavusest, karmast, poosist või PMS-ist luuletavate naiste kõrvale on tekkinud tõdev linnalüürik, keda samas ei saa teps mitte tissidega Jürgen Roosteks arvata, sest õnneks on noore naise ainevahetus kiire ja see jätab tema värssidesse meeldivalt vähe pohmellihõngu.
    Samuti ei lohise Andra kirjutised enamasti leheküljest pikemaks ja isegi viletsa luulekogu tunnussõna “hing” kohtab teisikkogus meeldivalt vähe. Õnneks on nõmesõna nendessegi tekstidesse sattunud ilmselgelt kogemata ja saab seetõttu andeks. “Saage üle” on ilmselgelt ja mööndusteta tugev, ilus ja hea luulekogu, et te loete kui mitte seda, siis sellest veel palju.
    Aduge, emad – kui teie pubekaist tütreil oleks ajud, mõtleksid nad nii nagu Andra. Hea raamat.
    Aapo Ilves
    http://paber.ekspress.ee/viewdoc/47C26BE5916367A6C2257300003D82FF (05.07.2007)

  • Viimane kogumik “Atlas”


    “Atlas” räägib nii sõnas, kui pildis .
    Minu jaoks moodustavad illustratsioonid , mis seal on meeldiva täienduse, mis pakuvad teatavat äratundmis rõõmu ja käivad koos luulega käsikäes. Alguses töötab teos kahel tasandil- sõnas ja pildis, ühel hetkel nad sulavad ja hakkavad tegema meeldivat koostööd. See positiivne üllatus, mis “Atlasega” kaasas käis ongi põhjus, mis pani autorit keskenduma antud teosele .
    Avang on võimas!
    saja aasta pärast
    saja aasta pärast
    on täpselt kaks võimalust
    kas meie oleme surnud
    õhku on vähe ja inimesi
    väga palju
    või vastupidi
    kõik inimesed on läinud
    ja kogu õhk on meie oma
    Andra Teede, Atlas, 2009, Pärnu, (:) kivisildnik , lk 9
    Paneb kohe mõtlema sellele, kui kahjulik on tegelikult inimtegevus maakerale.
    Luuletuste puhul on tegemist väga eluliste lugudega, mõneti isegi saaks seda võrrelda päevikuga, mille lugemiseks tuleb tunda koodi, milles see kirja on pandud. Tundmine tuleb ajajooksul, ei saa isegi veel sada protsenti kindel olla, et kirjanik seda ise läbinisti tunneb. Üldiselt võib välja lugeda Tartus elava ja tegutseva kunstiinimese käimised ja tegutsemised, mis arvatavasti ei ole omased mitte ainult antud kirjanikule vaid ka paljudele teistele, aga tema oli see, kes selle nii osavalt, linnainimesele arusaadavas keeles, kirja pani.
  • Andra Teede muud tegemised


  • Blogid


    Tegemist on ääretult aktiivse ja palju saavutanud inimesega enda vanuse kohta. Ta on väga edukas blogi pidaja , seal saab tutvuda nii tema maailmavaadete tegemistega ja ka vihjeid, mida ta teeb eesti kultuuri edendamiseks. Näiteks antud ajahetkel on teda vallanud temale meeldiva muusika levitamine, sisaldab päris huvitavaid leide.
    Kõige sellega saab täpsemalt tutvuda aadressil: http://jaruik.blogspot.com/ .
    Panustab ka vahelduva aktiivsusega Tartu NAK'i blogisse, aga seal põhiliselt üritustest, mis seoses NAK'i või Tema ettevõtmistega. http://noorteautoritekoondis.blogspot.com/
  • Kirjanike matk


    16.-29. juunil, 2009. aastal toimub Kristjan Jaak Petersoni ainetel kirjanike
    jalgsimatk Riiast Tartusse . Kui Kristjan Jaak kõndis seda teed 200 aastat tagasi keerulise elukäigu ja raske majandusliku olukorra tõttu, siis meie kõnnime, et päästa kultuurirahvas krohvitud konverentsisaalidest ning näidata, et kirjanik ei peatu majanduse või keerulisuse ees.
    http://www.ekl.ee/peterson/
    Üks antud ürituse üks korraldajatest. Tegemist oli ettevõtmistega, kus erinevad kirjanikud rändasid umbes 200 km kahe nädala jooksul. Paljud tegid aja puudusest või laiskusest kaasa ainult osa matkast, kuid kindlasti oli see väga lõbus ja üllas üritus.
  • Kui kriitik


    Ta on nii mõnegi kirjanduskriitilise artiki kirjutanud. Neist viimane (autorile teadaolevatel andmetel) lahkas vene eestlase Igor Kotjuh'i teost "Teises keeles" . A.Teede viskab pilgu venelaste ja eestlaste suhetele ja põgusalt tutvustab I.Kotjuh'i inimesekeskset maaima käsitlust.
    http://paber.ekspress.ee/viewdoc/04568CC275A0D524C225732F00428E47 (13.09.2007)
  • Kokkuvõte


    Andra Teede on särav noor inimene, kelle suured teod on veel loodetavasti ees. Teda on lihtne uurida, kui üldse nii võib öelda, sest generatsioonide vaheline distants on puudu. Ta räägib kujundites, mis on urbaniseerunud maailmas arusaadavad ja ka slängilt sobivad. Kindlasti pole tema luule lihtne, aga mitte ka raske- kaasa peab mõtlema. Beti Alverlikult kirjeldab ta loodust, kuid tema looduseks on Tartu tänavad ja künkad, mis mõjutatud Tallinnast ning töödest tegemistest muudel rinnetel.
    Päris elus on ka tegemist inimesega, kes on selline nagu luulekogudest tundub, lihtsalt ilukirjanduslikud liialdused maha lahutada. Alati naeratav ja valmis vallutama uusi sihtmärke elus. Ma olen kindel, et tema suured vallutused on veel ees.
    Vähemalt ma loodan seda.
  • Kasutatud kirjandus


    http://paber.ekspress.ee/viewdoc/EEAC333A1530B0E4C225709300499C79 (07.10.2005) Andra Teede
    Andra Teede "Takso Tallinna taevas" Verb, 2006. 56 lk. Marko Mägi, Kalev Kesküla
    http://paber.ekspress.ee/viewdoc/47C26BE5916367A6C2257300003D82FF (05.07.2007) Aapo Ilves Andra Teede '' Atlas'' 2009 (:) kivisildnik, 2009. lk 9
    http://www.ekl.ee/peterson/
    http://paber.ekspress.ee/viewdoc/04568CC275A0D524C225732F00428E47 (13.09.2007) Andra Teede
    http://et.wikipedia.org/wiki/Andra_Teede
  • Lisad


    http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=89317
    http://www.sirp.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=9283:dekadents-nooruslikes-oites-&catid=7:kirjandus&Itemid=9&issue=3265 03.09.2009 Mathura
    http://jaruik.blogspot.com/
    http://noorteautoritekoondis.blogspot.com/
    14
  • Vasakule Paremale
    Andra Teede #1 Andra Teede #2 Andra Teede #3 Andra Teede #4 Andra Teede #5 Andra Teede #6 Andra Teede #7 Andra Teede #8 Andra Teede #9 Andra Teede #10 Andra Teede #11 Andra Teede #12 Andra Teede #13 Andra Teede #14
    Punktid 5 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 5 punkti.
    Leheküljed ~ 14 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-01-19 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 16 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor tistou Õppematerjali autor
    Referaat eluloost ja saavutustest

    Kasutatud allikad

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    11
    doc

    Andra Teede

    Sissejuhatus Eestis on väga palju häid luuletajaid. Paljud neist on läinud juba manalateele ja paljud alles leiavad omale kohta eesti kirjanduses. Sellised nimed nagu Doris Kareva, Juhan Viiding, Kauksi Ülle ja paljud teised, on paljudele eestlastele tuttavad. Neid teatakse nimepidi ja ehk on mõni luuletuski pähe kulunud. Ka kaasajal on väga palju noori luuletajaid, kes üha rohkem tuntust koguvad. Üheks nendest on noor luuletaja Andra Teede, kelle loomingust püüan ülevaate anda. 3 Luuletaja elulugu Andra Teede on sündinud 23. septembril 1988. aastal. Ta kasvas ülesse Tallinnas, kuid praegu on tema elupaigaks Tartu. Andra on õppinud Tallinna Järveotsa Gümnaasiumis 1994­2004, Tallinna Ühisgümnaasiumis 2004­2006 ja Tallinna Vanalinna Täiskasvanute Gümnaasiumis 2006­2007. Aastast 2007 õpib ta Tartu Ülikooli haridusteaduskonnas kirjandust ja eesti keelt

    Kirjandus
    thumbnail
    6
    doc

    Eesti luule tänapäeval.

    väljaandena ja on välimuse poolest taotluslikult tagasihoidlikud. Contra on särav lavaesineja, kelle esinemisstiilile on omane luuletuste lauldes esitamine, vahetu ja aval suhtlus publikuga jms loov eneseväljendus. Seetõttu on Contra nõutud esineja kõikvõimalikel üritustel, sh väga palju koolides. Samad jooned on tunnuslikud ka teiste Tartu NAK-i luuletajate esinemisele (Aapo Ilves, Jaan Pehk, Olavi Ruitlane, Wimberg, Veiko Märka). Andra Teede Andra Teede (sündinud 23. septembril 1988) on eesti kirjanik. Ta on Tartu Noorte Autorite Koondise (Tartu NAK) ja Eesti Kirjanike Liidu liige. Andra Teedelt on ilmunud luulet koguteoses "Väike kuri kevad" (2005, koos Janno Pikkati ja Mart Valneriga) ning kahes oma kogus "Takso Tallinna taevas" (2006) ja "Saage üle" (2007). Peale selle on ta avaldanud luuletusi ajakirjanduses (Looming, Vikerkaar, Värske Rõhk, Sirp, Eesti Ekspress jm) ja kirjutanud ka proosat, kuid seda luule kõrval avaldanud vähem

    Kirjandus
    thumbnail
    15
    doc

    Contra

    referaat Margus Konnula alias Contra Autor: ~2~ Sisukord Sisukord ..................................................................................................... 3 Elu ..............................................................................................................

    Kirjandus
    thumbnail
    10
    odt

    Luulereferaat Debora Vaarandist

    Kuressaare Gümnaasium DEBORA VAARANDI Luulereferaat Liinu Tuust XIIf klass Kuressaare 2009 SISUKORD Sissejuhatus......................................................................................................................................3 Luuletaja elulugu.............................................................................................................................4 Looming...........................................................................................................................................6 Luuleanalüüs....................................................................................................................................7 Enim meeldinud luuletus.................................................................................................................9 Kokkuvõte..............................................................................

    Kirjandus
    thumbnail
    102
    docx

    Eesti kirjandus II kevad

    Eesti kirjandus II kevad I loeng Kuuekümnendad – sula EELNEVALT: Kirjanduse seisukohalt olid põhukoordinaadid: eeltsensuur, stalinistlikud repressioonid 40ndatel ja 50ndatel ja see, et on mingi esteetiline ja poliitikaga kooskõlas olev kaanon. Eriti halb oli olukord proosas.  1956 20. Kongress ja Nikita Hruštšovi kõne – kritiseeris Stalini isikukultust. Ta jõuab aste astmelt võimule, ta on partei eesotsas ja hakkab riiki juhtima. See kõne annab selge suunise, et ühiskond peab kuidagi teises suunas liikuma (ei loobutud kommunistlikest ideaalidest). Positiivsed arengud hakkasid silma juba aasta paar varem, aga suuri järeldusi neidt aastal 54-55 teha ei saanud – viiekümnendate kaskpaigas hakkasid ka Siberist inimesed tagasi tulema. Enne parteikongressi näeme, kuidas tsensuuri töö hakkab 55nda aasta paiku muutuma – keelatud autorite nimekiri hakkas lühenema (kui keegi elav autor nimekirjast välja

    Eesti kirjanduse ajalugu
    thumbnail
    35
    docx

    Nüüdiskirjanduse kordamisküsimused eksamiks 2018

    Nüüdiskirjanduse eksam 2018 1. Nüüdiskirjanduse tunnused ja üldised teemad Poliitiline, majanduslik ja kultuuriline ebastabiilsus on muidugi vaid üks sajandialguse märksõna. Nüüdiskirjanduses käsitletakse kogu muutuvat maailma, kus oluliseks teemaridadeks on nt ,,kultuuride kohtumine", majanduskriis, rassi- ja sooproblemaatika, tarbimisühiskond. Millenniumi mõjud kirjanduses - Läänelikus kultuuriteadvuses millenniumi vahetusega (aga ka sajandivahetusega) kaasaskäiv lõpumeel sisaldab kristlikust piiblinarratiivist pärit pessimistlikke ennustusi ja hävingulugusid. Aastatuhande vahetus aktiveerib kaugesse minevikku ulatuvad visioonid aja ja maailma lõppemisest. Võimenduvad eksistentsiaalsed hirmud ja ühiskondliku ebastabiilsuse tunne. Lõpumeel: Tõnu Õnnepalu ,,Lõpetuse ingel" lõpumeele sõnastamise katsed dialoogis kunsti, religiooni ja loodusega, sõjamotiiv, pre-apokalüptiline kirjandus. See jätkub ka viimases raamatus ,,Valede

    Kirjandus
    thumbnail
    14
    odt

    Doris Kareva - referaat.

    Sisukord. Sisukord 2 Sissejuhatus 3 Ülevaade elukäigust 4 Looming 4 Luulenäited 7 Kriitika 10 Pildid 13 Kasutatud kirjandus 14 Sissejuhatus. Doris Kareva on üks silmapaistvamaid Eesti naisluuletajaid, kes on jätnud oma jälje eesti kirjandusse ja on eeskujuks ka teistele luuletajatele. Kareva luule ja selle muutumine läbi aja on erakordne ning kordumatu. Tema luuletuste läbiv teema on armastus. Referaat heidab pilgu peale Kareva elukäigule, tutvustab tema loomingut, esitab luulenäiteid, vahendab kriitikat ning pilte. Ülevaade elukäigust. Doris Kareva on pärit Tallinnast helilooja Hillar Kareva perest, sündis (28.november 1958) ja kasvas Tallinnas, pärast Tallinna 7.keskkooli lõpetamist astus ta Tart

    Kirjandus
    thumbnail
    7
    docx

    Doris Kareva

    Tartu Täiskasvanute Gümnaasium Doris Kareva referaat Õppeaine: Kirjandus Klass: 12. C Koostaja: Reelika Huik Juhendaja: Sirje Priks Sisukord Sissejuhatus lk 3 Elulugu lk 4 Looming lk 5-7 Arvamus ja kokkuvõte lk 8 Kasutatud kirjandus lk 9 2010-11-21 Sissejuhatus Ma mäletan, et põhikoolis pidin ühe Doris Kareva luuletuse ,,Üle kuristiku" pähe õppima. See oli nii kerge, kuna tema looming tundus mulle mõtisklev ja hingeline. Nüüd on võimalus läh

    Kirjandus




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun