Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Olelusringid (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
Elu - Luuletused, mis räägivad elus olemisest, kuid ka elust pärast surma ja enne sündi.

Lõik failist

SISUKORD



SISUKORD 1
SISSEJUHATUS 2
1.1. SUUVESI 3
2. SEEP 5
KASUTATUD ALLIKAD 10


SISSEJUHATUS


Valisin toodete olelusringide koostamiseks kaks toodet: suuvee ja seebi. Kirjeldan järgnevas töös kuidas antud tooteid valmistatakse ja kuidas toimub edasine toote eluring tootmisest tarbimiseni.
  • 1. SUUVESI

    Järgnevas tabelis on toodud suuvee olelusringi etapid ning allpool on iga etapi kohta toodud ka põhjalikum kirjeldus.
    Tabel 1. Olelusringi etappide lühikirjeldus
    Nr
    Olelusringi etapp
    Lühikirjeldus
    1
    Tooraine tootmine
    Erinevad toorained toodetakse eraldi kohtades, sest neid koostisosi on väga palju.
    2
    Tooraine transport tehasesse
    Tooraine ostetakse sisse.
    3
    Suuvee tootmine
    Iga firma toodab enda retsepti järgi toote, lisab lisaaineid , mida tahab.
    4
    Suuvee pakendamine
    Üldiselt pakendatakse plastmass pudelitesse. Lisatakse etiketid ja vajadusel märgid.
    5
    Suuvee transport hulgilattu
    Suurem kogus saadetakse kaubaautoga tavaliselt.
    6
    Kauba transport kauplusesse
    Transport kaubaautoga, olenevalt tellitud kogusest saadetakse kauplusesse
    7
    Kauba transport tarbija koju
    Kaup jõuab poeriiulitele ja on tarbijale ostmiseks välja pandud
    8
    Pakendi liikumine jäätmekäitlusesse
    Pakend jõuab pärast toote kasutamist jäätmekeskusesse.
    Esimene etapp: Toorained.
    Suuvees on tavaliselt alkohoolseid lahuseid (20-40% alkoholi, lisaks kuuluvad koostisesse järgmised põhiained: eeterlikud õlid , glütseriin, bioloogiliselt aktiivsed preparaadid , mineraalained , ravimtaimede ekstraktid, värskendavad ained, lõhnastajad, ravipreparaadid, vitamiinid , mikroelemendid , ksülitool - stimuleerib sülje eritumist, mis puhastab hambaid ja väldib hambakivi teket. Valmistatakse kasepuidust; on looduslik magusaine. Sooda ja fluoriid . Hambaeliksiirid ja suuloputusveed peavad olema hea maitsega ja inimese tervisele ohutud .
    Teine etapp: Tooraine transport tehasesse.
    Transport toimub vajaduste järgi, olenevalt kogustest ja vahemaadest.
    Kolmas etapp: Suuvee tootmine.
    Erinevates firmades toodetakse erineva retsepti järgi, lisatakse enda nägemise järgi lisaaineid ja mingid kaubamärgid hoiavad oma koostist aastate vältel tarbijale tuttavana.
    Neljas etapp: Suuvee pakendamine.
    Tooted on pakendatud üldjuhul plastmass pudelitesse ja peale on lisatud etiketid. Klient peab saama kauba kohta tõest teavet, et teha sortimendi hulgast teadlik valik. See, milline märgistus peab olema kosmeetikatootel, on reguleeritud Kosmeetikatoodete märgistamise eeskirjaga (VV määrus nr. 125 09.04.2002). Kosmeetikatoodete märgistus peab olema eesti keeles, nähtav, selgelt loetav , kulumiskindel, tarbijale arusaadav ja üheselt mõistetav. Müügipakendil peab olema tootja, tema volitatud esindaja või toote turule laskmise eest vastutava isiku nimi, ärinimi või logo ja aadress või registrijärgne asukoht. Samuti peab toote- või ümbrispakendil olema märgitud riigi nimi, kus kosmeetikatoode on valmistatud. Toote- ja ümbrispakendile peab olema märgitud kosmeetikatoote minimaalse säilimisaja viimane kuu ja aasta, mis arvatakse säilimisaja sisse. Vajadusel märgitakse ära ka hoiutingimused, et tagada toote säilimine ettenähtud aja jooksul. Kaubanduses laialt levinud tähistust – kuupäev, kuu ja aasta (näiteks 2000. aasta 31. märtsil toodetu puhul 310300) – kasutatakse ka kosmeetikumidel. Minimaalset säilimisaega ei märgita, kui see on pikem kui 30 kuud. Selliste toodete pakendile märgitakse üldjuhul periood, mille jooksul võib tarbija kosmeetikatoodet pärast tootepakendi avamist ohutult kasutada. Nimetatud teave esitatakse avatud kreemipurgi sümboli abil, mille sisse või selle vahetusse lähedusse kantakse ohutu kasutamise periood kuudes. Kuude arv kirjutatakse numbritega, mille järele märgitakse täht „M“. 
    Toote- või ümbrispakendile peavad olema märgitud kosmeetikatoote koostises olevad ained, mille sisaldus on suurem kui 1%. Koostisaineid, mille sisaldus tootes on väiksem kui 1%, võib loetleda vabas järjestuses pärast teisi koostisaineid. Toote- või ümbrispakendile kleebitud eestikeelne teave ei tohi katta kosmeetikatoote koostisainete loetelu ja ohusümboleid. Tarbija nõudmisel peab müüja andma suulist lisateavet toodete omaduste, kasutamise, päritolumaa ja tootmisaja kohta.
    Viies etapp: Suuvee transport hulgilattu.
    Olenevalt kogusest ja vahemaast valitakse transpordivahend.
    Kuues etapp: Kauba transport kauplusesse.
    Olenevalt erinevate kaupluste tellimustest saadetakse kindel kogus kauplustesse.
    Seitsmes etapp: Kauba transport tarbija koju.
    Nendes Eestimaa piirkondades, kus joogivee fluorisisaldus on vähene (0-0,5 mg/l), on soovitav kasutada fluori sisaldavat suuloputusvett. Kui Te pole kindel, milline on Teie kodupiirkonna joogivee fluorisisaldus või kuidas on see mõjutanud Teie hambaid, küsige julgelt oma suuhügienistilt või arstilt — nemad näevad hammastest, kas patsiendi joogivees on fluori piisavalt, liiga palju või liiga vähe. Samuti tasub meeles pidada, et piirkondades, kus joogivee fluorisisaldus on 2mg/l või rohkem, ei tohiks anda eelkooliealistele lastele kasutamiseks fluori sisaldavat suuvett.
    Kaubandusvõrgus müüdavad suuveed on enamasti kosmeetilised värskendajad ning ei oma suutervist edendavat mõju. Kõige kindlam on suuvett osta apteegist. Apteeker oskab nõu anda erinevate suuvete kloorheksidiini- või fluorisisalduse osas. Nii saab patsient valida vastavalt arsti juhistele endale sobivaima suuvee.
    Kaheksas etapp: Pakendi liikumine tarbija kodust prügikasti ja sealt edasi jäätmekäitlusesse. Tootmine
    Tarbimine
    Taaskasutamine, ümbertöötlemine, ladestamine prügilasse
    Ressursside ammutamine
    Tooraine ja materjalide tootmine
    Logistika ja transport
    Pakendamine
    Joonis 1. Suuvee olelusring joonisena

    2. SEEP

    Järgnevas tabelis on toodud seebi olelusringi etapid ning allpool on iga etapi kohta toodud ka põhjalikum kirjeldus.
    Tabel 2. Seebi olelusringi etappide lühikirjeldus
    Nr
    Olelusringi etapp
    Lühikirjeldus
    1
    Tooraine tootmine
    Loomse või taimse rasva tootmine
    2
    Tooraine transport tehasesse
    Transport tehasesse suurema või väiksema veoautoga
    3
    Seebi tootmine
    Toorainele lisatakse soodat,
    lahustuvaid rasvhappeid ja
    fosfaate
    4
    Seebi pakendamine
    Pakendatakse vastavalt seebile, kas on vedelseep või tahke, suuruse järgi. Pakendile pannakse märgid.
    5
    Seebi transport hulgilattu
    Transport veoautoga
    6
    Seebi transport kauplusesse
    Transport kaubaautoga, olenevalt tellitud kogusest saadetakse kauplusesse
    7
    Seep jõuab kauplusesse
    Kaup jõuab poeriiulitele ja on tarbijale ostmiseks välja pandud
    8
    Kauba transport tarbija koju
    Tarbija valib endale meelepärase toote
    9
    Pakendi liikumine jäätmekäitlusesse
    Toode kasutatakse üldjuhul täies mahus ära, ainult pakend läheb jäätmekäitlusesse.
    Esimene etapp: Tooraine tootmine.
    Taimset rasva ( oliivi , palmi, mandli) ostetakse sisse, seda kohalikud tootjad Eestis toota ei saaks. Loomset rasva saab ka siin toota. Sõltuvalt turutingimustest tarnijad muutuvad.
    Teine etapp: Tooraine transport tehasesse juhul, kui tootmine toimub teises tehases. Kasutada võib eri suurusega veokeid, olenevalt tooraine kogustest.
    Kolmas etapp: Seebi tootmine.
    Et seep annaks peene kreemika vahu, poleks liiga rabe ja ei liguneks, lisatakse fosfaate. Karedas vees muutub seep "lubjaseebiks", mida võib näha pesukausis valge settena. Fosfaadid ei suuda seda täielikult takistada. Lubjaseep settib nahale ja võib tekitada ärritust. Oma rasva kõrvaldava mõju tõttu puudutab seep naha hapnikukaitseümbrist, lahustab pealmise nahakihi niiskust siduvaid aineid ja rasvu. Selle puuduse kõrvaldamiseks lisatakse rasvaineid. Seetõttu peseb seep nahka säästlikumalt, vahutab aga vähem ja kaotab puhastamisjõudu. Looduslikest rasvadest toodetud seepidel on oluline pH-tase. Lõhnaseebis sisalduvad ained takistavad bakterite kasvu, kõrvaldavad higi ja lõhnastavad ihu. Transparentseep sisaldab lisaainetena glütseriini, suhkrulahuseid ja alkohole kristalliseerumise takistamiseks. Beebiseep (laste seep) on mahe ja nahka säästvam, sest talle lisatakse nahka hooldavaid lisandeid nagu kummelilisandid, nisuiduõli jne
    Neljas etapp: Seebi pakendamine.
    Kosmeetikatoodete märgistus peab olema eesti keeles, nähtav, selgelt loetav, kulumiskindel, tarbijale arusaadav ja üheselt mõistetav. Müügipakendil peab olema tootja, tema volitatud esindaja või toote turule laskmise eest vastutava isiku nimi, ärinimi või logo ja aadress või registrijärgne asukoht. Samuti peab toote- või ümbrispakendil olema märgitud riigi nimi, kus kosmeetikatoode on valmistatud. Toote- ja ümbrispakendile peab olema märgitud kosmeetikatoote minimaalse säilimisaja viimane kuu ja aasta, mis arvatakse säilimisaja sisse. Vajadusel märgitakse ära ka hoiutingimused, et tagada toote säilimine ettenähtud aja jooksul. Kaubanduses laialt levinud tähistust – kuupäev, kuu ja aasta (näiteks 2000. aasta 31. märtsil toodetu puhul 310300) – kasutatakse ka kosmeetikumidel. Minimaalset säilimisaega ei märgita, kui see on pikem kui 30 kuud. Selliste toodete pakendile märgitakse üldjuhul periood, mille jooksul võib tarbija kosmeetikatoodet pärast tootepakendi avamist ohutult kasutada. Nimetatud teave esitatakse avatud kreemipurgi sümboli abil, mille sisse või selle vahetusse lähedusse kantakse ohutu kasutamise periood kuudes. Kuude arv kirjutatakse numbritega, mille järele märgitakse täht „M“.
    Toote- või ümbrispakendile peavad olema märgitud kosmeetikatoote koostises olevad ained, mille sisaldus on suurem kui 1%. Koostisaineid, mille sisaldus tootes on väiksem kui 1%, võib loetleda vabas järjestuses pärast teisi koostisaineid. Toote- või ümbrispakendile kleebitud eestikeelne teave ei tohi katta kosmeetikatoote koostisainete loetelu ja ohusümboleid. Tarbija nõudmisel peab müüja andma suulist lisateavet toodete omaduste, kasutamise, päritolumaa ja tootmisaja kohta.
    Viies etapp: Seebi transport hulgilattu.
    Toimub samuti veokitega, olenevalt kauba kogusest valitakse transpordivahendi suurus.
    Kuues etapp: Seebi transport kauplusesse.
    Olenevalt kauba kogusest valitakse transpordivahendi suurus.
    Seitsmes etapp: Seebi müük kaupluses.
    Enne kosmeetikavahendi ostmist on vaja ära tunda oma nahatüüp. Seejuures tuleb arvestada ka oma vanust , sest vananedes muutub nahk kuivemaks. Normaalse nahaga inimesele sobib näiteks pesuvahend, milles leelis on ülekaalus. Kuiva nahaga inimesele on sobivam seep, milles on rohkem rasva ja vaha. Kõige õrnem nahk on beebidel, kuid ka suurematel lastel, nende jaoks on müügil laste seebid . Õrna ja kuiva nahaga inimestel ei ole soovitav end liiga sageli sisse seebitada, sest niiviisi eemaldatakse naharasu, võib tekkida nahapõletik . Nahk hakkab kihelema, punetama ja ketendama. Tuleb valida tundlikule nahale sobiv pesemisvahend. Seebid võiksid olla keha ja näo jaoks erinevad, sest näonahk on keha omast õrnem. Soovitav oleks jääda selle tootemärgi juurde, mida pikema aja jooksul olete hästi talunud.
    Kaheksas etapp: Kauba transport tarbija koju.
    Kõik kosmeetikavahendid riknevad aja jooksul. Riknemist kiirendab otsene päikesevalgus ja temperatuuri mõju. Kõigile kosmeetikatoodetele lisatakse teatud koostisaineid, et aeglustada toodete loomulikku riknemist ja seeläbi pikendada toodete säilivusaega. Riknemisprotsessi täiesti peatada pole kahjuks võimalik. Toodete säilivus oleneb ka sellest, kas nad on suletud või avatud, samuti on need eri firmade toodetel erinevad. Kodus tuleks ise toodet hoida nii, et see kiiremini ei rikneks ja kasutada ainult selleks ettenähtud eesmärgil.
    Üheksas etapp: Pakendi liikumine jäätmekäitlusesse.
    Taaskasutamine, ümbertöötlemine, ladestamine prügilasse
    Ressursside ammutamine
    Tooraine ja materjalide tootmine
    Tootmine
    Tarbimine
    Pakendamine
    Logistika ja transport
    Joonis 2. Seebi olelusring joonisena

    KASUTATUD ALLIKAD

  • Allikas: http://www.terviseuudised.ee/uudised/2015/12/02/suuvesi--ravi-voi-ilurav i. Kasutamise kuupäev 16.05. 2016
  • Allikas: https://et.wikipedia.org/wiki/Seep . Kasutamise kuupäev 16.05. 2016
  • Allikas: http://alkeemia.delfi.ee/tervis/alternatiivravi/kuidas-valida-seepi?id=69699237 . Kasutamise kuupäev 16.05.2016
  • Allikas: http://www.lvrkk.ee/kristiina/Liina_Maasik/kosmeetikumid/kosmeetikatoodete_mrgistamine.html . Kasutamise kuupäev 16.05.2016
  • Google.com. Allikas: https://www.google.ee/search?q=toote+olelusring&biw=1309&bih=732&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiqzI6hlN_MAhWFIJoKHfKqBzYQ_AUIBigB#tbm=isch&q=suuvee+tootmine&imgrc=900aNgYChFxuJM%3A . Kasutamise kuupäev 16.05.2016
  • Google.com. Allikas: https://www.google.ee/search?q=toote+olelusring&biw=1309&bih=732&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiqzI6hlN_MAhWFIJoKHfKqBzYQ_AUIBigB#tbm=isch&q=pr%C3%BCgikonteiner&imgrc=ls_aGwOWgTzPfM%3A . Kasutamise kuupäev 16.05.2016
  • Google.com. Allikas: https://www.google.ee/search?q=toote+olelusring&biw=1309&bih=732&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiqzI6hlN_MAhWFIJoKHfKqBzYQ_AUIBigB#tbm=isch&q=suuvee+tarbimine&imgrc=M0qGQcgnb7sTlM%3A . Kasutamise kuupäev 16.05.2016
  • Google.com. Allikas: https://www.google.ee/search?q=seebi+tootmine&biw=1309&bih=732&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjkx_eam9_MAhXrCpoKHX8vDTMQ_AUIBygC#imgrc=v5_qsa7vmlZglM%3A . Kasutamise kuupäev 16.05.2016
  • Google.com. Allikas: https://www.google.ee/search?q=seebi+tootmine&biw=1309&bih=732&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjkx_eam9_MAhXrCpoKHX8vDTMQ_AUIBygC#tbm=isch&q=seebi+tarbimine&imgrc=cVV9zOSDpbtMoM%3A . Kasutamise kuupäev 16.05.2016
  • Google.com. Allikas: https://www.google.ee/search?q=seebi+tootmine&biw=1309&bih=732&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjkx_eam9_MAhXrCpoKHX8vDTMQ_AUIBygC#tbm=isch&q=seebi+pakendamine&imgdii=st9WqbboA7hQJM%3A%3Bst9WqbboA7hQJM%3A%3BlzrBsvqGXJPxnM%3A&imgrc=st9WqbboA7hQJM%3A . Kasutamise kuupäev 16.05.2016
  • Vasakule Paremale
    Olelusringid #1 Olelusringid #2 Olelusringid #3 Olelusringid #4 Olelusringid #5 Olelusringid #6 Olelusringid #7 Olelusringid #8 Olelusringid #9 Olelusringid #10 Olelusringid #11
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 11 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2017-01-04 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 8 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor kristy1989 Õppematerjali autor

    Kasutatud allikad

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    7
    docx

    Kõrgema riskitasemega toiduained

    Kõrgema riskitasemega toiduained Toit, millel on väljend ,,kõlblik kuni", ei kõlba toiduks pärast märgistusel esitatud kuupäeva möödumist. Toit, millel on väljend ,,parim enne", ei ole pärast esitatud kuupäeva möödumist enam parimate omadustega, kuid on teatud aja jooksul söögikõlbulik . Allikas:https://maablogi.wordpress.com/2012/08/21/mis-erinevus-on-kolblik-kuni-ja-parim-enne- toidul/ Tõepoolest, "parim enne" näitab rohkem toidu kvaliteeti kui ohutust. Selline toidukaup võib kaotada oma lõhna- ja maitseomadusi, muutuda võib tekstuur või konsistents, laguneda võib emulsioon, väheneda võib vitamiinide sisaldus. "parim enne" tähtaja ületanud toidukaup ei muutu üldjuhul inimesele ohtlikuks. Erandiks on munad, mida ei tohi ei müüa pärast "parim enne" tähtaja möödumist Toidu müüja, kes pakub müügiks "parim enne" ületanud toitu, peab: 1. suutma tõestada, et vastav toit on ohutu; 2. "parim enne" tähtaja ületanud toidu müük peab

    Bioloogia
    thumbnail
    69
    docx

    TÖÖSTUSKAUBAÕPETUS

    LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool K11 KÕ Reelika Järv TÖÖSTUSKAUBAÕPETUS Õpimapp Juhendaja: Liina Maasik Mõdriku 2012 SISSEJUHATUS Abiks õppimiseks tööstuskauba õppetuses. Referaadi teemaks valisin ma tekstiilikiud sest igapäevaselt puutume kangaga kokku kandes riideid. Kasulik teda mis materjalist on kangas ja tema omapärat, kuidas käitleda pesemisel ja kuivatamisel. Õpimapp on abiks õpimiseks kaubamärke. 1. TEKSTIILIKIUD Kiudude liigitamine, looduslikud ja keemilised. 1.1 Taimsed kiud Kiudude liigitamine, looduslikud ja keemilised. Looduslikud: loomsed, taimsed.Keemilised- tehiskiud. sünteetilised. Tekstiilkiud ­ painduvad ja tugeva moodustised, pikkus ületab palju kordi läbimõõdu - vähemalt 1000 korda kasutatakse tekstiilitööstuses. Elementaarkiud - kiud, mis on

    Ettevõtlus
    thumbnail
    88
    docx

    Laiatarbe näokreemid ja kasutajate teadlikkus

    Eesti Esimene Erakosmeetikakool Rahvusvaheline CIDESCO-kool Kristiina Meentalo Laiatarbe näokreemid ja kasutaja teadlikkus Kursusetöö Juhendaja: Sirje Tammeoks Tallinn 2015 Eesti Esimene Erakosmeetikakool Kristiina Meentalo Rahvusvaheline CIDESCO-kool 52. grupp SISUKORD SUMMARY............................................................................................................... 3 SISSEJUHATUS........................................................................................................ 5 1NÕUDED KOSMEETIKATOODETELE.......................................................................7 2KREEMI KOOSTIS....................................................................................

    Iluteenindus
    thumbnail
    60
    docx

    Mahetoit ja öko õpimapp

    Keskkonnateatis (III tüüp) on tootja või teenuste osutaja vabatahtlikult koostatud deklaratsioon oma toote või teenuse omaduste kohta. Tegemist on mõnest leheküljest koosneva materjaliga, mis teavitab toote valmistamiseks vajaliku tooraine hankimisest, kasutatud materjalide koostisest, energiakasutusest, tootest tulenevatest heitmetest, toote keskkonnamõjust jms, andmata sealjuures hinnangut toote omaduste kohta. Teatises toodud teave põhineb toote või teenuse olelusringi hindamisel, mille tõendab sõltumatu osapool. Erinevalt ökomärgistest on keskkonnateatis kasutatav kõikide toodete ja teenuste puhul. Teatise võib koostada nii tooraine, tooteahela komponentide kui ka lõpptoote kohta. Kui ökomärgised on põhiliselt mõeldud tarbijatele, siis keskkonnadeklaratsioonid on mõeldud eelkõige äripartneritele. Ökomärgise ja teiste keskkonnamärgiste eesmärk on: · edendada tooteid, mida kasutades on võimalik vähendada negatiivset mõju

    Kaubandus
    thumbnail
    46
    docx

    Keskkonnakorraldus vastatud

    Keskkonnamärgiseid: Ökomärk Roheline Energia Mahemärk Roheline võti Põhjamaade roheline luik Saksa roheline punkt Ümbertöötlemine Soome firma roheline luik Ökomärgis antakse tootele või teenusele, mis vastab teatud kriteeriumidele ning avaldab keskkonnale vähem negatiivset mõju (valmistamisel, tarbimisel, kasutamisel ja kasutamisest kõrvaldamisel) kui sama otstarbega ja kvaliteediga märgiseta toode või teenus kogu oma olelusringi jooksul. Ökomärgised on võetud kasutusele, et lihtsustada tarbijal valikute tegemist toodete ja teenuste seas. Ökomärgis eristab toote teistest samaväärsetest ning annab turueelise. Ökomärgis on keskkonnamärgis, mille annab välja sõltumatu osapool, toetudes adekvaatsele teabele ja teadusuuringutele. Ökomärgis tõhustab tootjaid arvestama keskkonna küsimustega ja tootma enam keskkonnasõbralikke tooteid

    Keskkonnakorraldus
    thumbnail
    60
    docx

    ÕPIMAPP

    LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse- ja majandusarvestuse õppetool K14KÕ Jana Annuk TOIDUKAUBAÕPETUS Õpimapp Juhendaja: Liina Maasik. MA Mõdriku 2014 SISUKORD SISSEJUHATUS............................................................................................................4 1. KAUBAMÄRGI MÕISTE, AJALUGU JA KAITSE................................................5 1.1Kaubamärgi mõiste................................................................................................5 1.2 Kaubamärgi ajalugu..............................................................................................5 1.3Kuidas kaubamärki kaitsta?...................................................................................6 2SALVEST...........................................................................................................

    Toidukaubaõpetus
    thumbnail
    20
    docx

    kordamine toiduohutus

    Kordamisküsimused ‘Toiduohutus’ (2018) 1. Toiduohutus. Toiduhügieen, ülesanded. Toidu julgeolek e –turvalisus e toiduga varustatus. Toiduohutus – kindlustunne, et toit ei põhjusta ettenähtud viisil valmistamisel/kasutamisel/säilitamisel kahju tarbijale. Toiduhügieen – kõik tingimused ja meetmed, mis on vajalikud ohutuse ja sobivuse tagamiseks toiduahela kõigis etappides. Toidu kõlblikkuse tagamine inimtoiduks, ohtude ohjeldamiseks. Toiduhügieeni ülesanneteks kõik tegevused, mis: kaitsevad toitu saastumise eest; hoiavad ära olemasolevate bakterite paljunemise piirini, mis muudab toidu ohtlikuks või enneaegselt riknenuks; hävitavad kahjulikud mikroorganismid kuumtöötlemise või muu meetodi abil. Toiduga kindlustatus e turvalisus – eksisteerib, kui kõigil inimestel on pidevalt füüsiline ja majanduslik juurdepääs piisavale kogusele ohutule ja täisväärtuslikule toidule tervislikuks ja aktii

    Toiduohutus
    thumbnail
    48
    docx

    Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

    LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool K12KÕ Karina Tjusina TOIDUKAUBAD Õpimapp Õppejõud: Liina Maasik Mõdriku 05.06.13 SISUKORD SISSEJUHATUS Tooted ja nende sisu. Kirjeldab ettevalmistamiseks ja hoidmiseks. Tootjad ja uusi funktsioone tootmises. Huvitav artikkel umbes tootmist ja tootjaid. Ülaltoodud näited kuumtöödeldud tooted erinevates riikides. Ajalugu tooted, kuidas luua ja kus kasutada. Väljenda oma arvamust mõned faktid ja järeldused. 1 TOIDUKAUBAD 1.1 Sool Esimesed teadaolevad andmed soola tootmisest on umbes 4000 eKr Egiptuses, Roomas ja Kreekas Esimesena hakkasid soola merest korjama foiniiklased Teadlased selgitasid soola toime välja alles 19-ndal sajandil Sool on maakeral väga laialt levinud ­ leidub kõikidel mandritel v.a Antarktikas Soola leidub: Merevees,soolajärvedes,

    Toiduaineõpetus




    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun