Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"säilivus" - 188 õppematerjali

säilivus on Eesti säästva arengu nurgakiviks.
thumbnail
5
pdf

EMÜ-kodutöö mõisast

Õppejõud: M. Nõmmela Saaremaa, Muhu kihelkond Pädaste mõis 1. Nimetus: Pädaste (saksa k. Peddast) 2. Asukoht: Muhu kihelkond Saaremaal, Pädaste 3. Rajamise aeg: 1566, peahoone 1875, ( 4. Mõisa liik: rüütlimõis 5. Viimane omanik enne 1919.aastat: maamarssal Axel Buxhoevedeni pärijad 6. Pargi rajamise aeg: 1875, kalmistu puudub 7. Mõisahoonete säilivus, praegune kasutusotstarve ning omanik: peahoone- rahuldav, Pädaste mõis hotel&spa; tall-tõllakuur- hea; meierei- hea; ait- avariiline; sepikoda- hea; puutöökoda- rahuldav; keldrid- hea; (omanik: Maanteeamet) 8. Pargi säilivus- halb (omanik- Maanteeamet) 9. Kalmistu säilivus: - 10. Muinsuskaitse ja mälestiste liik: mälestised- Pädaste mõisa hooned 11. Looduskaitse ja Natura 2000: linnuala- Suuremõisa laht; looduskaitse all on terve Pädaste mõisa ala 12

Ajalugu → Allikaõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
7
odp

Digitaalarhiivindus

Digitaalarhiivindus Maarja Laanem TK 12 Mis see on? Elektrooniline dokumentide arhiveerimise infosüsteem Uus viis tagada info turvaline säilivus ja taaskasutatavus kogu säilitusperioodi jooksul Digiarhiveerimine hakkas Eestis laialdasemalt levima 2010. aastast. Mis see on? Elektrooniline dokumentide arhiveerimise infosüsteem Uus viis tagada info turvaline säilivus ja taaskasutatavus kogu säilitusperioodi jooksul Digiarhiveerimine hakkas Eestis laialdasemalt levima 2010. aastast. Digitaalarhiivi infosüsteem haldab: Säilitatavaid faile ja andmekandjaid Digitaalarhiivi inimesi ja protsesse Digitaalse arhiveerimise märksõnad Kiire otsingusüsteem Online ligipääs 24/7 Suur turvalisus Kasutusmugavuse kasv Juhtidel hea ülevaade kõigest Eelised traditsioonilise arhiveerimise ees Säästab aega

Haldus → Arhiivihaldus
6 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Suhkruroog

Colombia 38,500,000 Philippines 32,500,000 Australia 30,284,000 Argentina 29,000,000 Suhkru saamine Suhkru funktsionaalsed omadused Maitse ja Aroom Niiskussiduvu s Säilivus Kääritamine Magusu Külmumis- s temperatuuri vähendamine Tekstuu r Värvu s

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Terase termotöötlus

võimalikult väike (et tekkivad sisepinged oleksid minimaalsed), kuid seejuures küllaldane vajaliku struktuuri ja soovitud omaduste saamiseks. Austeniit säilib kõige lühemat aega temperatuuripiirkonnas 500… 600 oC ja hakkab lagunema juba mõne kümnendiku sekundi pärast. Sellest järeldub, et jahtumiskiirus peab karastamisel olema austeniidi lagunemist võimaldavast jahtumiskiirusest suurem. Temperatuuridel alla 500 oC austeniidi säilivus suureneb ja siin võib jahtumiskiirust vähendada, eelkõige martensiidi tekkepiirkonnas o (300...200 C) karastamisel tekkivate sisepingete vähendamiseks. Sisepinged põhjustavad detailide kõverdumist, kaardumist ja pragunemist. Seega on terase karastamise seisukohalt oluline karastuskeskkonna jahutusvõime kriitilistel temperatuuridel – 650…500 oC (austeniidi minimaalne säilivus) ja 300…200 o C (martensiidi tekkimise algus).

Materjaliteadus → Metalliõpetus
69 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Mahepõllundus

● Eestis oli 2008. aasta seisuga üle 1200 mahetootja Mahepõllunduse Kasu ● Muld ja vesi hoitakse reostusest puhtana ● Aitab hoida loodusliku ökosüsteemi (kemikaalide vabaI) ● Aitab hoida bioloogilist mitmekesisust (kemikaalide vaba) ● Aitab võidelda globaalse soojenemise vastu (lokaalne turg) ● Ei erodeeri mulda Mahepõllunduse puudused ● Väiksem saagikus ● Tunduvalt kallim valmistoodang ● Suurem oht, et saak kannab edasi haigusi ● Halb säilivus ● Vähene, hooajaline kättesaadavus Huvitavaid fatke ● Mahepõllunduse liikumine algas aastal 1940 vastu protestina Rohelisele liikumisele ● Putukatõrje vahendeid võib kasutada, peaasi, et need poleks sünteetilised ● Mullaviljakust säilitatakse ja parandatakse orgaaniliste väetiste ja liblikõielisi sisaldava külvikorra abil. Mahepõllunduse plussid ja miinused https://youtu.be/QpkKW45cHaA Kasutatud allikad https://www.agri.ee/et/eesmargid-tegevused/mahepollumajandus

Geograafia → Geograafia
0 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Glükokortikoidid

Glükokortikoidid Karolin Karbus OP11 Oluline ravimite rühm, mis võeti kasutusele 1950. aastatel Steroidhormoonid Produtseerib neerupealiste koor Kortisool ja kortisoon Deksametasoon, hüdrokortisoon, tobramütsiin Füsioloogiliseks ülesandeks reguleerida glükoosi taset veres Põletikuvastane toime Toimemehhanism Tsütoplasmas asuvad retseptorid Kompleks > rakutuum Seostub DNAga ja reguleerib geenide jäljendi loomist Seotud haigused Addisoni tõbi Cushingi sündroom Farmakokineetika Hea imendumine Barjääride läbimine Sünteetiliste pikem toimeaeg Kliinilise toime avaldumine (28h) Kliiniline kasutamine Individuaalne annus Kõrvaltoimete sageduse suurenemine pärast 10. ravipäeva Üksteisega asendatavad Kasutamine üldiselt Neerupealiste puudulikkus Reumatoidartriit Endokardiit Kollagenoos Crohni tõbi Leukeemia Hepatiit Silmapõletikud Koos antimikroobse raviga: NÄIDUSTUSED Ägedad ja kroonilised mitte mädased põletikud Silm...

Meditsiin → Anatoomia
13 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Energia säästu võimalused

Karin Roosiväli Tallinna Tehnikaülikool ENERGIA SÄÄSTMINE Mõistlik energia (soojus, elekter, valgus, soe vesi) tarbimine, mille käigus pole asjatuid kadusid, aga samas on rahuldatud meie vajadused. Samas on energiasääst kompleks organisatsioonilistest ja tehnilistest meetmetest, mille efektiivsust hinnatakse mitmete indikaatorite järgi (tasuvusaeg, maksumus, saavutatav energia sääst, saavutatav raha sääst, teostatavus, mugavus, keskkonnasäästlikkus, hoone säilivus jms). MIKS ON VAJA ENERGIAT SÄÄSTA? Maailmas kasvab energiakasutus, aga meile kättesaadava odava energia ressurss väheneb. Vaid mõned järgmised põlvkonnad kulutavad enamiku energiaallikatest miinimumini. Et kätte saada viimaseid jääke, kulub rohkem energiat ja raha, kui need tegelikult väärt on. 80% 64st maailma suurimast energiatootjast on juba saavutanud tipu ja praegu on nende tootlikkus vähenemas. Suurem osa naftavarudest peitub ainult neljas riigis.

Ökoloogia → Ökoloogia ja...
18 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Transgeensed taimed

Transgeensed taimed Triinu Orgmets 9. A Transgeensed taimed · Organisme, kellele on viidud võõraid geene nimetatakse transgeenideks. · Esimene transgeenne organism tehti 1973. aastal. Organism loodi sisestades antibiootikumile resistentseid geene E. coli bakteri plasmiidi. Milleks vaja? · Suurem saagikus · Pikem säilivus · Tarbekvaliteedi parandamine · Suurem külma ja kuiva taluvus · Suurem vastupidavus parasiitide vastu Olemus · - geen-ehk rikutakse kindla geeni struktuur · + geen-ehk siirdatakse genoomi võõrliigi geene Põllumajanduses · Geneetiliselt muundatud põllukultuuride loomine on väga kallis ning see on jõukohane suurtele firmadele. · Väiksem mürkide kasutamine põldudel. Levik · 5 % kogu maailma haritavast maast on GM- taimede all · kasvatatakse 21 riigis Eesti seisukohad

Bioloogia → Biotehnoloogia
5 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Aine agregaatolekud ja aurustumine ning kodenseerumine

Agregaatolek-Kui üks ja seesama aine võib esineda erinevatel välistingimustel erinevates olekuvormides. Säilivus: Tahkes aines-Temp. ja kuju.Vedelas-ruumala.Gaasilises-mitte midagi.1)Soojusülekanne.Difusioon-kui ühe aine molekulid trügivad teise aine molekulide vahele.2)Ülekande nähtus. Soojusjuhtivus-seisneb molekulide impulsside ülekandmumises, mille tulemusena aeglased ainekihid piiravad kiiremate liikumist ja vastupidi. Pindpinevus- Kui vedeliku pinna molekulid mõjutavad üksteist tõmbejõududega, mis on suunatud piki pinda ja püüavad pinna suurust vähendad.

Füüsika → Füüsika
40 allalaadimist
thumbnail
4
docx

RAPS

RAPS Raps ehk õlikaalikas (Brassica napus) on õlija söödataim ristõieliste sugukonnast kapsasrohu perekonnast. Raps on tekkinud rüpsi ja kapsa looduslikust ristlusest.Rapsi nimetus õlikaalikas on tulnud sellest, et noor rapsitaim sarnaneb väliselt kaalikaga.On üheaastane kultuurtaim. Rapsil on nii tali- kui ka suvivorm  Talirapsil kasvab külviaastal kasvukuhik(varrealge), mis ebasoodsate talvitumistingimuste korral võib hukkuda. Talirüpsiga võrreldes on taliraps talveõrnem  Suvirapsi külvatakse kevadel, ta on kiirekasvuline ja annab haljasmassisaagi juba 55-65 päeva pärast külvi. Koristada tuleb rapsi õitsemise algul, sest suvirapsi varred hakkavad varsti puituma Rapsi päritolust tekkis palju küsimusi, paljud teadlased arvavad, et rapsi päritoluks on Vahemere keskus. Eristamine:  Juured on kuni 3 cm paksud,  Vars on püstine ja ümardatud ...

Põllumajandus → Teraviljakasvatus
11 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Kartul

Lämmastiku ülemäärane Kaaliumi ja Magneesiumi Fosfori suurendamine suurendamine suurendamine Paraneb vee ärakasutamine Kuivainesisaldus väheneb Paraneb taime areng taimes Saak suureneb Väheneb kuivainesisaldus Paraneb suhkrute sidumine Säilivus väheneb Meh. vigastuste oht langeb Kuivainesisaldus kasvab Keetmisjärgne tumenemine Vegetatsioon pikeneb Saak kasvab väheneb Maitseomadused langevad Keetmisjärgne tumenemine suureneb Kartuli kasvatamine  Põllu hooldamine  Põllul tuleb teha regulaarset umbrohutõrjet nii, et see ei segaks taime kasvu.

Põllumajandus → Põllumajandus
8 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Pidulik kolmekäiguline menüü

TOORAINETE LADUSTAMINE JA SÄILITAMINE LAORUUM TOORAINE LAORUUMI SÄILIMISAEG TEMPERA- TUUR Kuivaine Sai, purustatud must Ühtlane Erinevatele pipar ,peen sool, Toatemperatu toorainetegruppid oliiviõli, punane vein, ur 20 °C ele on erinev šokolaad, lihapuljong, säilivus aeg kas roosmariin kuivatatud, (kõlblik suhkur, nisujahu, kuvi/parim enne) tuhksuhkur Külmladu Küüslauk, kartul, +10°C kuni Säilitatakse riiulitel või sidrun, porgandi mix, +12 °C põrandal selleks piparmünt ettenähtud alustel.

Toit → Toitlustus
25 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

tagada toodangu kõrge kvaliteet. Taignamargariin pärmi-, mure-, liiva-ja keeksitaignatele. (Westfalia Back, Sweetex, Astra) · Rasvasisaldus: 60 ­ 80 % · Aitab säilitada poorsust · Pikeneb realiseerimisaeg · Väldib taigna muutumist venivaks. Taignamargariinide kasutamisega on oluliselt paranenud pärmitaignatoodete käärimisstabiilsus, gaasisäilitusvõime, kerkivus, poorsus ja säilivus. Rasvained, ühenduses teatud emulgaatoritega, avaldavad taignas eelpoolnimetatud omadustele vastavat mõju. Pärmitaignas kasutatava küpsetusmargariini sulamistemperatuur peab olema kõrgem käärimistemperatuurist, et taigna valmistamise käigus jääks rasvaine sulamata. Need rasvaosakesed aitavad kaasa pooriseinte tihendamisele ja parandavad taigna gaasisidumisvöimet. Pärmitaignas kasutatav margariin peab olema

Toit → Kokandus
70 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen ja tooted

tagada toodangu kõrge kvaliteet. Taignamargariin pärmi-, mure-, liiva-ja keeksitaignatele. (Westfalia Back, Sweetex, Astra) · Rasvasisaldus: 60 ­ 80 % · Aitab säilitada poorsust · Pikeneb realiseerimisaeg · Väldib taigna muutumist venivaks. Taignamargariinide kasutamisega on oluliselt paranenud pärmitaignatoodete käärimisstabiilsus, gaasisäilitusvõime, kerkivus, poorsus ja säilivus. Rasvained, ühenduses teatud emulgaatoritega, avaldavad taignas eelpoolnimetatud omadustele vastavat mõju. Pärmitaignas kasutatava küpsetusmargariini sulamistemperatuur peab olema kõrgem käärimistemperatuurist, et taigna valmistamise käigus jääks rasvaine sulamata. Need rasvaosakesed aitavad kaasa pooriseinte tihendamisele ja parandavad taigna gaasisidumisvöimet. Pärmitaignas kasutatav margariin peab olema

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
43 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Lehtköögiviljad

Pärnumaa Kutsehariduskeskus Kokk Nimi Lehtköögiviljad Referaat Juhendaja: Pärnu 2008 Jääsalat See salatitaim on saadud kähara lehtsalati ja ameerika peasalati õnnestunud ristamisel. Jääsalati lehed on maheda maitsega, mõnusalt krõmpsuvad ja haprad ning püsivad kaua vormis isegi ribadeks või tükkideks lõigatuna. See omadus on eriti väärtuslik segasalatite tegemisel, sest jääsalat hoiab salati pikema aja jooksul kohevana ega lase sellel kokku vajuda. Talub ka lühiajalist kuumutamist kuumade võileibade koostisosana või wok-roogades. Säilib ...

Toit → Kokandus
46 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Ostu-müügisituatsioonide lahendamine

. Traditsioonilise maitse austajatele on parim valik maasikamaitseline jogurtijook. Kõik Gefiluse tooted sisaldavad 2 maailmas enimuuritud piimhappebakterit Lactobacillus rhamnosus GG ja on säilitusainetevabad. 4. Soovitan kliendile spetsiaalset moosisuhkrut, kuna see sisaldab puuviljadest ekstraheeritud pektiini, mis aitab moosil tarduda ja moosi säilivus on parem. 5. Soovitan kliendile: tarretist, mett, karamelli, iirist, martsipani jms, mis ei sisalda gluteiini. 6. Soovitan kliendile metsikut riisi, koorimata riisi, jasmiinriisi, tumedat pikateralist riisi. 7. Mahl – 100% millel on kõige suurem energia ja vitamiini sisaldus Nektar – 25%-50% mahla Mahlajook – ca. 10% mahla 3

Majandus → Kaubandus
6 allalaadimist
thumbnail
42
xls

Informaatika tunnitööd/valemid

Ostjad Aadress Km% 20% Võru, Taevakaare 17 Saaremaa, Metsatuka 33 Tartu, Silmapiiri 56-19 Tallinn, Äikese 999 KM Sum+KM 55600 333600 5446 32676 357 2142 150 900 61553 369318 Sularaha keelatud! LADU Säilivus Säilivus Nimetus Säilivus päevades Ühik külmlaos Piim 7 l 10 Või 20 kg 40 Nr. Kuupäev Konsrev 370 tk 400 1 07.12.2009 2 07.05.2009

Informaatika → Informaatika
76 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Terase termotöötlus, metallide tehnoloogia

seisukohtadest: peab olema võimalikult väike (et tekkivad sisepinged oleksid minimaalsed), kuid seejuures küllaldane vajaliku struktuuri ja soovitud omaduste saamiseks. Austeniit säilib kõige lühemat aega temperatuuripiirkonnas 500…600 oC ja hakkab lagunema juba mõne kümnendiku sekundi pärast. Sellest järeldub, et jahtumiskiirus peab karastamisel olema austeniidi lagunemist võimaldavast jahtumiskiirusest suurem. Temperatuuridel alla 500 oC austeniidi säilivus suureneb ja siin võib jahtumiskiirust vähendada, eelkõige martensiidi tekkepiirkonnas (300...200 oC) karastamisel tekkivate sisepingete vähendamiseks. Sisepinged põhjustavad detailide kõverdumist, kaardumist ja pragunemist. Karastamise ideaalne jahutuskõver on toodud joonisel 5.3. Seega on terase karastamise seisukohalt oluline karastuskeskkonna jahutusvõime kriitilistel temperatuuridel – 650…500 oC (austeniidi minimaalne säilivus) ja 300…200

Materjaliteadus → Materjalitehnika
54 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Raha ja pangandus

TEINE VARIANT 1. Millised on barterkaubanduse puudused? 3 tk. -vajadused ei lange kokku kõikidele osapooltele -vahetuse proportsiooni määramine on raske -kauba säilivuse probleem 2. Mis on raha? raha on eriline kaup, mille vastu saab vahetada mistahes teisi kaupu proportsioonis, mis on määratud raha ostujõu ja kaupade väärtusega. 3. Millised on mistahes rahade ühised omadused? 7 tk. -säilivus -kaasaskantavus -jaotatavus -homogeensus -aktsepteeritavus -äratuntavus -piiratus 4. Mis on usaldusraha? Usaldusraha emisioon on sellise raha väljalaskmine, mille väärismetallide kate on osaline või puudub täielikult. 5. Nimetage põhilised pangandusriskid? 7 tk. -Krediidirisk -Tururisk -Finantsrisk -Maarisk -Operatsioonirisk -Tehniliste süsteemide risk -Personalirisk 6. Missugune järgnevatest ei ole rahamärk: -Krediitkaart ­ei ole rahamärk - paberraha panga kassas -nõudehoiused -välisvaluuta 7. Mis on valuutakomitee süsteem? On süsteem, kus võib ...

Majandus → Raha ja pangandus
279 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Bufee laua teenindamise korraldamine

kontrollitakse ja registreeritakse iga päev Suurköögis on tähtis, et saabuv kaup paigutatakse kohe pärast vastuvõttu ja kontrollimist õigetesse säilitustingimustesse Suurköögis on tähtis järjepidev kvaliteedi kontroll Suurköögi töö aluseks on menüü kavandamine. Menüüd kavandades püütakse lähtuda sellest, millist tööd ja kui palju valmistatavad einekorrad ja road tekitavad/eeldavad, milline on toorainete säilivus ja milliseks kujuneb roogade hind Suurköökide söögikorrad võivad olla vastavalt nende serveerimise ajale hommikusöögid, lõunasöögid või õhtusöögid. Lisaks kuuluvad nende juurde erinevad vahepausid, nagu hommiku, pärastlõuna ja õhtuoode Erinevates toitlustusettevõtetes on einete arv ja pakkumise ajad erinevad. Mõnedes toitlustusettevõtetes pakutakse neid kõiki, teistes enamikke ja mõnedes vaid ühte einekorda päevas

Majandus → Teenindus
16 allalaadimist
thumbnail
2
doc

E-ained E102- E954

E-ained Hendrik Saarmäe Toiduainete lisaained on sünteetilised või looduslikud ained, mis lisatakse töötlemisprotsessis toidu sisse tahtlikult. Lisaainete eesmärgiks on tagada toidu parem ja pikem säilivus, parandada välimust või struktuuri, maitset, aroomi või mingit muud omadust. Lisaainet ei kasutata iseseisva toiduna või toidu põhikoostisainena. Päritolu järgi jagatakse lisaained kolme gruppi. Esimese grupi lisaained on eraldatud toiduainest või mõnest muust elusast ainest. Teise grupi ained on looduslikult olemas, kuid need on saadud sünteesi teel (nn loodusidentsed ained). Kolmanda grupi moodustavad ained, millele ei ole looduses analoogi.

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Pagari laboratoorsed tööd

Tops jäetakse seisma 15 minutiks, misjärel proov tsentrifuugitakse 15 minutit. 15 min möödudes valatakse tsentrifugaat ära ning tops jäetakse 10 minutiks nõrguma (põhjaga ülespoole). Pärast nõrgumist tops kaalutakse. a ­ kuiva proovi kaal b ­ tsentrifuugitopsi kaal c ­ tsentrifuugitopsi kaal koos märja prooviga Järeldus: Veeimamisväärtus on kõrge. See tähendab, et taigna väljatulek on suur ja säilivus hea. 3. Spontaanse rukkijuuretise pH ja happesus käärimisel Juuretis on segu jahust ja veest, mida on kääritatud piimhappebakteritega. Eriti on tähtis see rukkileiva valmistamisel, kuna rukkijahus puudub kleepvalk. Hapendamise põhifunktsioon on inaktiveerida amülaasid, et vältida tärklise liigset lagundamist. Töö käik: eelnevalt valmistatud juuretis uuendatakse. Selleks segatakse 10% käärinud juuretis, 45% jahu ja 45% veega

Tehnoloogia → Taimsete toiduainete...
11 allalaadimist
thumbnail
25
ppt

Viirused - esitlus

L.Pasteur (1822-1895) 1857. a tõestas bakterite olemasolu käärimisprotsessi käivitajatena Alustas pastöörimisega veini-, õlle ja juustutööstuses Toidu riknemist põhjustavate bakterite hävitamine Steriilimine Pastöörimine • Temp. Kuni 120 C, • Temp. 70-90 C kõrge rõhk • Hävivad bakterirakud, • Hävivad bakterirakud kuid spoorid säilivad ja spoorid • Toiduainete • Pikaajaline säilivus lühiajaliseks • Liha- ja säilitamiseks kalakonservid • Piimatooted 1928.a. A. Fleming avastas penitsilliini Antibiootikumid mõjuvad bakteri rakukesta sünteesi Kooselu vormid inimesega  Vajalikud – vastastikku koostöös organismiga toodavad midagi kasulikku  Kahjutud – ei too kasu ega kahju  Tõvestavad - bakterid Inimesega kooselu -Vitamiinide ja ensüümide tootmine

Geograafia → Maailma majandus- ja...
0 allalaadimist
thumbnail
2
docx

SOOVITUSI KARTULI KASVATAMISEKS

üheks ööpäevaks umbes 20-25° juurde sooja. Ainult et kontrast mulla soojuse vahel ja mugulate soojuse vahel ei tohiks olla väga suur, et kartul ei satuks stressi. Varase kartuli võiks kiirema saagi saamiseks katta kateelooriga. Parimaks mahapaneku ajaks loetakse aega, mil toomingas õitseb. Tihedus oleneb vao laiusest, tavaliselt 3- 4 mugulat meetrile. Mulda tuleks viia ka toitaineid. Toitainete puuduse korral muutuvad taimed haigustele vastuvõtlikuks, maitse ja säilivus halveneb. Kasutama peaks hästi lagunuenud komposti ja spetsiaalset kartuliväetist. Värsket sõnnikut ei tohi panna. Muldamine on kasvatamise juures oluline töö, see tagab suurema saagi, hävitab umbrohtu ja haigusi, tavaliselt tehakse seda umbes 3 korda. Mullata tuleks rohkem tugevate vihmade korral ja raskel mullal. Kui oodata on kuivaperioodi, siis on targem mitte mullata, sest siis on vee kadu veel suurem. Kui kartulipealsed on pealt

Põllumajandus → Põllumajandus taimed
4 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Ehitismälestised

aktsepteeritav on ka arengule põhinev ümberehitus või täiendus. 3. Tähtsus ajalooprotsessis Ehitis või ehitiste grupp on seotud oluliste ajalooprotsesside ja sündmustega Euroopa, Eesti, maakonna või asustatud punkti tasandil. 4. Seos üldtuntud isikutega Ehitise on projekteerinud, ehitanud tuntud arhitekt, ehitusmeister. Lisaväärtuse võib anda, kui hoones on elanud tuntud isik või ehitis on seotud tuntud ajaloosündmusega. 5. Interjööri või sisseseade säilivus Elu- või ühiskondlike hoonete puhul arvestatakse tervikliku sisekujunduse, tööstushoonete puhul vastava sisseseade olemasolu ja säilivust. 6. Terviklikkus ehk ansamblilisus Objekt kuulub terviklikku ehitiste kogumisse, mis moodustab ansambli või tööstushoonete puhul olulise osa tehnoloogilisest tervikust. 7. Funktsiooni järjepidevus Ehitis kannab edasi oma algset funktsiooni. 8. Silmapaistva mõju või sümboolse tähendusega hooned

Ajalugu → Ajalugu
2 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Pinnakareduse mõõtmine profilomeetriga

keskmist hälvet Ra. Surtronic 10 parameetrid: Mõõtmed ­ 105x61x17,5mm Mass- 130g Mõõteühik - mikromeeter (µm) Otsaku liikumise ulatus ristisuunas - 5mm Mõõteotsaku liikumise kiirus- 2mm/s Anduri tüüp ­ piesoelektriline Mõõteotsak (nõel)­ teemantist, raadiusega 5-10 µm Surve mõõteotsakule ­ 10mN (1g) Mõõtemääramatus ­ 5% + 0,1 µm Töötingimused ­ õhutemperatuur 5-40°C, suhteline õhuniiskus 90%. Patareid - SR44, 6tk, patareide tööiga üle 10000 operatsiooni, säilivus üle 1 a. Töö käik: Enne kasutamist kontrollisin mõõteriista kalibreerimise õigsust kasutades selleks karbis olevat etalonplaati. Nihutasin kaitsekatte mõõteotsakupealt eemale ja seadsin mõõteriista vertikaalselt plaadile nii, et kaks noolekest mõõtotsaku kohal oleksid ka plaadi kohal.. Vajutasin käivitusnupule ja hoidsin mõõteriista kinni. Paari sekundi pärast ilmus skaalale näit. Kuna näit vastas etalon

Metroloogia → Tolereerimine ja...
88 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Kursuseprojekt Õlleodra kasvatamisest

lähedased. Kui idanemisenergia ja idanevus on eluvõimest palju väiksemad, ei ole 4 seemned veel täiesti järelvalminud ja soojendamise ning õhustamisega saab nende idanevust suurendada. Eluvõimet ei ole võimalik suurendada. Proteiini hulk ja kvaliteet. Hea õlleodra proteiinisisaldus on väike. Suure proteiinisisaldusega oder on vähem ekstraktiivne, väheneb õlle säilivus ja läbipaistvus. Proteiinisisaldus oleneb eelkõige kasvutingimistest, sordist, väetise normidest, lämmastikuga väetamisest , mulla viljakusest. Kasvutingimustes on esi kohal sademed ja temperatuur. Väiksemat mõju avaldavad eelvili ja agrotehnilised Sõklasus. Odraterad on kaetud sõkaldega. Sõklasus näitab sõkalde massi protsentides kogu tera massist. Õlleodra sõkaldel on üsna tähtis osa linnaste ja õlle tehnoloogias

Botaanika → Taimekasvatus
95 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Seiklusjutte maalt ja merelt.

vasarhai, kelle kõhust leitakse pudelisse suletuna kolm halvasti säilinud kirja. Kirjade desifreerimisel selgub, et mõned aastad varem teadmata kadunuks jäänud laev Britannia hukkus ning kapten Grant ja kaks madrust pääsesid 37-ndal lõunalaiuskraadil kaldale. Laeva omaniku lord Glenarvaniga astuvad ühendusse kapten Granti lapsed Mary ja Robert, kelle olukorrast liigutatuna asutakse nende isa otsima. Põhiprobleemiks merehädaliste asukoha määramisel on pudelposti kehv säilivus, mis võimaldab säilinut mitmeti tõlgendada. Ainsaks kindlaks orientiiriks on juba nimetatud 37. lõunapoolkera paralleel. Otsingud ei anna tulemusi, misjärel tõlgendab Paganel dokumenti uuel viisil ning soovitab kapten Granti otsida Austraalia rannikult. Austraalias kohtuvad nad Britannia pootsmani Ayrtoniga, kes nõustub neid laevahukupaika viima. Selgub aga, et Ayrton on reetur, kes üritas Britannial mässu tõsta ning tõsteti selle eest Austraalia rannikul kaldale

Eesti keel → Eesti keel
17 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Maasikas

Bioplasma levitamine : lehtede kaudu taimekaitsepritsiga või kastmisveega Allgrow kasutamine maasikaistanduses 1. Enne õitsemist 2. Õitsemise ajal 3. Peale õitsemist · Taim kasvab kiiremini ja saak on varajasem · Tugevam juurestik ja parem vastupidavus kuivale · Suurem ja kvaliteetsem saak · Ühtlasemad viljad · Suureneb taime vastupanu haigustele ja kahjuritele · Väetistega antud toitainete täielikum ärakasutamine · Pikaajalisem saagi säilivus · Võimaldab vähendada keemilise taimekaitse kasutamist Maasika sordid Kent Induka Redgauntlet Tamella Hiku Bounty Polka Korona Tänan kuulamast !

Loodus → Loodus õpetus
46 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Rõivaste konstrueerimise alused

murdeäärel. ➔ Moraalne kulumine - riideeseme vananemine rõivaste arengu tõttu. 19. Mida mõeldakse rõivaste esteetiliste nõuete all? V: Rõivaste nõudeid psüühikale, nende vastavus moele. Rõivad peavad pakkuma rahuldust, heameelt ja rõõmu. 20. Rõivaste projekteerimisele esitatavad nõuded: tehnilised, konstruktiivsed, majanduslikud. 1) Tehnilised - toote ja materjali vastupidavus, kulumiskindlus, vähene kortsuvus, jäikuse puudumine, hea drapeeritavus, toote vormi säilivus ekspluatatsioonis, valguskindlus, vastupidavus keemilisele puhastusele. 2) Konstruktiivsed nõuded saavutatakse järgmiselt: projekteeritakse õmbluste ratsionaalne vähedamine, sõlmede ja detailide konstruktsiooni täiustamine, tüpiseerimine, protsessi sisese kuum-niiske töötlemise välistamine, uute materjalide ja ühendusmeetodite kasutamine, materjalikulu vähendamine toote kohta. 21. Rõiva vorm: pinnalaotus, siluett. Mis võetakse kirjeldamisel rõivavormi aluseks

Muu → Ainetöö
9 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Keemilised vooluallikad

kasutamisel, samuti temperatuuri alanemisel. o Mahutavus ehk nimilaeng on elektrihulk, mida värske primaarelement (galvaanielement) või laetud aku on võimeline andma teatud kindlatel tühjendustingimustel; seda väljendatakse ampertundides (Ah). o Energiatihedus ehk erienergia väljendab vooluallika energiasisaldust vatt-tundides (Wh) allika massiühiku kohta (ühik enamasti Wh/kg) või mahuühiku kohta (ühik nt Wh/dm2). o Säilimiskestus ehk säilivus on ajavahemik, mille lõppedes toatemperatuuril säilitatud primaarelemendil on alles veel 90% esialgsest mahutavusest. Säilimisaja lõpu kuu ja aasta on märgitud elemendile. Kuigi primaarelemente võib ka pikemat aega hoida toatemperatuuril, säilivad nad jahedas mõnevõrra kauem; temperatuuril üle 25 ºC kiireneb isetühjenemine tunduvalt.

Füüsika → Füüsika
15 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Maailmapilt

*Klassikalises mehaanikas kirjeldatav maailm on pöörduvate protsessidega. Reaalsems maailmas on pöördumatud protsessid(ühes suunas kulgevad). Nende käigus toimub nii kaose tekkimine kui ka iseorganiseerimine. * Tekkis uus teadusharu termodünaamika, mis ei uurinud soojuse olemust, vaid soojuses peituvat võimalust saada mehaanilist energiat. *Looduse energiareservuaari ei saa piiramatult kasutada. * Peab eristama mõisteid säilivus ja pöörduvus. Mehaaniliste protsesside korral kehtivad mõlemad. Füüsikalis-keemilistes muundumistes võib energia säilida ka juhul kui muundumine on pöördumatu. Mehaaniline energia muundub pöördumatult siseenergiaks, kuid koguenergai jäävuse seadus kehtib. * Entrioopia on süsteemisiseste loomulike protsesside karakteristik. Selle tulemusena läheb süsteem soojusliku tasakaaluolekusse, millele vastab entrioopia maksimum

Füüsika → Füüsika
39 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Pasta ja riisi põhimõtted

Pasta keedetakse suures potis ja rohkes vees. Arvestatakse 100 g pasta kohta 1 l vett. Vesi peab olema suhteliselt soolane, et pasta kastmest maitseid endasse imades ei muudaks kogu toitu maitsetuks. Kvaliteetsele pasta, rohkes vees keetmisel. ei ole vaja õli lisada. Küll lisatakse õli, kokkukleepumise vältimiseks, värske pasta keetmisel. Pastat keedetakse valmidusastmeni al dente. See tähendab, et pasta peab hamba all pisut naksuma. Väga hea säilivus,pole vaja pesta,maitseb ka külmalt,kuulub valmistamiseks u 15 min(koos ettevalmistusega),Pasta on tervislik ja sobib kõigile. Ka sobib pasta nii vanadele kui väikelastele ning nii üksikule inimesele kui suurperele, sest korraga valmistatava pasta kogust piirab vaid anuma suurus a. pastatoode lisandina Juust, eeskätt parmesan, lausa peab pastaroas olema. b. pasta salatisse Pastasalatites kasutage fetajuustu või mozzarellat, hästi sobivad kodujuustud ja ricotta c

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
34
docx

Kartuli seenhaigused ja tõrje

0 C haiguse levik soodne. Mugulate nakatumine toimub sademetega, kus uhutakse haigustekitajad mugulateni. Teine haigestumise võimalus on koristamise ajal, mil mugulad puutuvad kokku nakatunud pealsetega. Nakatunud mugulate pinnal tekivad pruunid, violetsed või hallid veidi 5 sissevajunud kõvad laigud, mis kiirtena tungivad mugula sisemusse, kahjustades sellega seega ka mugulat. Säilivus kahjustunul mugulal on pea olematu (Crop Post-Harvest, D.Rees, Blackwell). Mullas võib nakkus levida haigestunud pesast kuni 20 cm kaugusele (Joonis 1). Mugulate nakatumise vältimiseks kuhjatakse viimasel vaheltharimisel hoolikalt mulda vagudele. (L.Tartlan, 2005) Kartuli-lehemädanikku saab tõrjuda, ennetada mitmeti: 1. Kasutada keemilist tõrjet. Ei tohiks siiski unustada, et kasutaksime tõrjemeedet keskkonnale sõbralikes kogustes. 2

Põllumajandus → Põllumajandus
13 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Prokarüoot

b) optimaalne temperatuur ja pH c) toitainete küllus ja jääkainete vähesus d) aeroobidele hapnik e) vaid fotosünteesivad bakterid vajavad valgust 2) Sporulatsioon e. spoori teke Kehtib reegel- ühest rakust tekib üks spoor. Spoore on vaja: a) ebasoodsate tingimuste üleelamiseks b) levimiseks NB: bakterid spooridega ei paljune! Spoore iseloomustavad: a) mitmed paksud kestad b) väike veesisaldus (kuni 15%) c) allasurutud ainevahetus d) pikk bioloogiline säilivus ning kõrge vastupidavus Spoore saab hävitada steriilimisega (mitte steriliseerimine). Saab leegis, kiirgustega, peamiselt rõhu all kõrgetel temperatuuridel. 3) Suhe hapnikku. Jagunevad: a) aeroobid- oksüdeerijana hapnik. Neid on oluliselt rohkem, tänu hapniku laiale levikule ja ainevahetuslikule efektiivsusele. b) anaeroobid- oksüdeerijana nitraate, sulfaate jne. On ka need, kes võivad elada mõlemates tingimustes. Kuid selline universaalsus on pigem

Bioloogia → Bioloogia
15 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Metsaseemne varumine, töötlemine ja säilitamine

Metsaseemne varumine, töötlemine ja säilitamine 1. Metsaseemne varumine Metsapuude seemne varumine toimub kahel eesmärgil: metsaistutusmaterjali kasvatamiseks taimlates ja metsastatavatele aladele külvikultuuride rajamiseks. Seemnete varumisel tuleb jälgida erinevaid nõudeid, näiteks võib seemet koguda ainult heade pärilike omadustega puudelt – käbisid ei tohi korjata raba- või nõmmemändidelt. Samuti tuleb tähelepanu pöörata seemnete varumiseks välja valitud puude välimusele, kuna see näitab sageli endas päriliku materjali kvaliteeti. Näiteks sügava ja kõrgeleulatuva korbaga arukask annab mustrilist hinnalist mööblipuitu. Kõrge kvaliteedi tagamiseks varutakse metsaseemet õigusaktidega kindlaks määratud kohtadest ja vastavalt keskkonnaministri määrusele, mille kohaselt on kultiveerimismaterjalil 4 kategooriat: „algallikas tuntud“ (seeme pärineb normaalpuistutest või -puude guppidest), „valitud“ (valikseemnepuistutest), „kvalifitseeri...

Metsandus → Dendrofüsioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
5
pdf

Ehitusmaterjalid BETOON

Järeldus on see, et materjal pole õues kivistudes just kõige tugevam, samas aga enamasti seda õues kasutataksegi ning kivistatakse. Halb. 7. Küsimused 1. Betooni põhilisteks omadusteks on survetugevus, mida saab määrata katsekehade puhul, mis on 28 päeva kivistunud normaaltingimustes. Samuti on oluliseks omaduseks töödeldavus, mida saab määrata Abramsi koonuse katsega. Lisaks olulisteks tingimusteks on tihedus, kivistunud betooni säilivus ja kuivamine. 2. Betooni klass näitab pärast 28-päevast kivinemist 20ºC, 95-100% õhuniiskuse juures 95%-lise tõenäosusega betooni survetugevust 15*15*15 katsekeha korral. Näiteks betooni survetugevus klassi C40/50 on kuubikulise katsekeha korral 50MPa ning silindrilise katsekeha korral 40 MPa, tõenäoususega 95% . 3. Betooni survetugevust mõjutavad kivinemistingimused ning täitematerjali (nt killustiku) nõeljate olemasolu 4

Ehitus → Ehitusmaterjalid
71 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Toiduohutuse kordamisküsimused ja vastused

26. Käte hügieen. Õiged kätepesuvõtted, millal pesta käsi? Niisuta käed, hõõru käsi pesuvahendiga 15s, loputa käed, sulge kraanid küünarnuki abil, kuivata käed. 27. Sobimatud harjumused toiduainete käitlemisel. Kratsimine ­ ninas ja kõrvas urgitsemine ­ toidu maitsmine sõrmega ­ toidu kohal aevastamine ja köhimine. ­ 28. Konserveerimisviisid/toidu säilitamise võimalused Konserveerimisviisid: keemiline säilivus, füüsikaline säilivus, biokeemiline säiluvus, kobineeritud võtted. toidu säilitamise võimalused: pastöriseerimine, steriliseerimine, kuivatamine, kõlmutamine. 29. Lüofiliseerimise olemus Kuivatamise eriliik, mis eemaldab toidust vee ning mõjutab organoleptilisi omadusi vähem kui kuivatamine. Toit kulmutatakse ning asetatakse madala vaakumi tingimustesse. Vesi toidus sublimeerub ­ st muutub tahkest olekust gaasiks ehk jää aurustub. 30

Toit → Joogiõpetus
25 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Toiduohutus eksami kordamisküsimused

26. Käte hügieen. Õiged kätepesuvõtted, millal pesta käsi? Niisuta käed, hõõru käsi pesuvahendiga 15s, loputa käed, sulge kraanid küünarnuki abil, kuivata käed. 27. Sobimatud harjumused toiduainete käitlemisel. Kratsimine ­ ninas ja kõrvas urgitsemine ­ toidu maitsmine sõrmega ­ toidu kohal aevastamine ja köhimine. ­ 28. Konserveerimisviisid/toidu säilitamise võimalused Konserveerimisviisid: keemiline säilivus, füüsikaline säilivus, biokeemiline säiluvus, kobineeritud võtted. toidu säilitamise võimalused: pastöriseerimine, steriliseerimine, kuivatamine, kõlmutamine. 29. Lüofiliseerimise olemus Kuivatamise eriliik, mis eemaldab toidust vee ning mõjutab organoleptilisi omadusi vähem kui kuivatamine. Toit kulmutatakse ning asetatakse madala vaakumi tingimustesse. Vesi toidus sublimeerub ­ st muutub tahkest olekust gaasiks ehk jää aurustub. 30

Toit → Toiduohutus
159 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Pärilikkuse alused

ensüüme. Dieetravi ainevahetushäirete korral, loobutakse sellest toidu või toitainest ,mida organism ei suuda omastada või lõhustada. Kirurgiline ravi saab kõrvaldada või korrigeerida pärilikke väärarenguid. Eriõpetus saavad isikud kelle kõik meeleelundid ei talitle normaalselt või kes on vaimupuudega. 12.Miks muundatakse taimi geneetiliselt? (2) * paremad maitseomadused * suurem saagikus * parem säilivus * suurem haiguskindlus ja kahjukindlus 13.Miks muundatakse loomi geneetiliselt? (2) * rohkem toitu (kasvavad kiiremini) * haigusekindlad 14.Joonisel on kujutatud tunnuste esinemist ühes perekonnas. Vasta joonise põhjal. abiks Õp. lk 130

Bioloogia → Bioloogia
156 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Rakenduskeemia

standardtingimustega, tuleb arvestada elektroodipotentsiaalide ja vastavalt elektromotoorjõu sõltuvust temperatuurist ja kontsentratsioonidest. Keemilised vooluallikad ­ praktilises kasutuses olevad galvaanielemendid, mida kasutatakse elektrivoolu saamiseks. Head vooluallikat iseloomustavad : Suur erimahtuvus ( toodetava energiahulga ja massi/ruumala suhe ) Elektromotoorjõu (klemmipinge) konstantsus vooluallika tühjenemisel Madal sisetakistus (võimaldab saada tugevat voolu) ja hea säilivus. Elektrolüüs ­ redoksreaktsioon, mis toimub elektrolüüdi lahuses või sulas elektrolüüdis. Kasutatakse mitmete ainete ( Li, Na, Al) tootmisel , pinnakatete valmistamisel (galvaanika), metallide (Cu) puhastamiseks. Elektrolüütide lahuses on laengukandjateks ioonid. Naatriumi kasutamine : naatriumkloriid (keedusool) , naatriumhüdroksiid (seebi valmistamine), naatriumkarbonaat ( pesupulbris) , naatriumvesinikkarbonaat ( söögisooda, saiatoodete valmist. )

Keemia → Rakenduskeemia
67 allalaadimist
thumbnail
3
doc

MUNAD JA MUNATOOTED

MUNAD JA MUNATOOTED MUNAD Munapakendamise saladustesse pühendab meid Veterinaar- ja toiduameti selgitav dokument Munapakenduskeskuste nõuded alates 01.05.2004.a. Munad jaotatakse kahte kategooriasse, A ehk "värsked munad" ja B ehk teise sordi munad. B ehk teise sordi või langetatud klassiga munad on lubatud kasutada ainult munatoodete tootmiseks või mitte inimtoiduks. A klassi munad liigitatakse kaalu järgi. A- klassi mune ei tohi hoida madalamal temperatuuril kui 5°C. Kui A- klassi mune on hoitud temperatuuril alla 5°C, siis tuleb pakendile märgistada "jahutatud muna". A-klassi mune, mis turustatakse kui A-klassi muna, ei tohi pesta. Kui neid on pestud, tuleb nad märgistada "pestud muna", kuigi nad vastavad A-klassi nõuetele. Kui A-klassi muna ei vasta enam nõuetele, klassifitseeritakse ta ümber B-klassi munaks. A-klassi suurpakendi etikett või lint on valge, trükis sellel peab olema must. Toiduainetööstusele mõeldud munade paken...

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
8
docx

KODUAPTEEGI KOMPLEKTEERIMINE

Mõningatel juhtudel võivad säilitamistingimused muutuda seoses pakendi/pudeli avamisega: näiteks mõned köhasiirupid säilivad suletuna toatemperatuuril, avatuna on need aga vaja panna külmikusse. Ravimeid peab säilitama originaalpakendis koos infolehega, nii saab alati üle kontrollida, mis ravimiga tegemist ja kuidas seda korrektselt kasutada. Jälgida tuleb kindlasti ka ravimite säilivuskuupäevi, mis on kirjas ravimipakendil. Osadel ravimitel on lisaks märgitud ka säilivus pärast pudeli/pakendi avamist (nt mõned silmatilgad, mis säilivad pärast avamist 28 päeva). Kindlasti ei tohi kasutada aegunud ravimeid. 3 RAVIMITE ANNUSTAMINE Ravimite korrektse annustamise kohta saab infot nii apteekrilt kui ka pakendis olevalt infolehelt. Tuleb meeles pidada, et tihti ei sobi täiskasvanute ravimid lastele või on vajalik annus lapse jaoks oluliselt väiksem. Mitte kõik ravimid ei sobi koos tarvitamiseks. Ka

Meditsiin → Meditsiin
14 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Romaani kunst

toonides figuurid. Kõik kontuurid ja voldistik on toonitatud tugeva lõimega. Perspektiivi see aeg ei tunnista. Nimed antud. Rangelt romaani stiilis. B) Apostlite vaip: eelmisest vanem. Keskel Kristus Maailma valitsejana. Jüngrid ümber. Istuvad romaani tornide vahele pandud pinkidel. Nimesildid juures. 2 pool tunduvalt hõredamas kompositsioonis. C) Kõige hilisem vaip, u 1165 Allenstadti piiskopkonna rajaja tellis vist, kuulutati igatahes pühakuks. Püsttelgedel kootud. Säilivus 1/5 endisest vaibast. Keskel Karl ja ümber kirjad, mis ülistavad teda. Quedlinburgi vaip ­ u1200. Erandlik ­ on sõlmvaip, saatus olnud raske. Säilinud ainult 5 fragmenti, mille alusel restaur. Kasutatud põrandavaibana. 18s alles märgati. Ikonograafia antiigist, Mercuriuse pulm. Pieta ja Justitia pikkus üle 2m. Viimane osa lõpeb Veenusega. Antud antiigi vaimsus, teatud moraal. Plastilisus annab siiski mõju gooti laadist. Taheti kinkida paavstile (Inn III). Palju meistreid

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
34 allalaadimist
thumbnail
4
docx

PASTA JA MAKARONITOOTED

rännakuid tarvitati Hiinas toiduks tatra-, riisi-, nisu- ja sojanuudleid. Itaalia 16. sajandi ajaloolaste väitel leiutanud täidetud pastaroa aga keegi itaalia talunaine. Kuigi andmed pasta tõelise päritolu kohta on jäänud ähmaseks, teatakse täpselt, et selle tööstuslikku valmistamist alustati Napolis 15. sajandi hakul. Populaarne toit sai pastast aga alles 19. sajandil, mil tänu selle kuivatamise tehnoloogia väljatöötamisele paranes oluliselt pasta säilivus. Pasta omalaadsest välimusest tuletati pastale ka nimi - itaaliakeelne spagett tähendab otsetõlkes nöörijuppi, pasta aga tainast üldse. Pasta on spagettide, makaronide, nuudlite jt. üldnimetus. On olemas kahte tüüpi pastat: värske pasta ja kuivatatud pasta. Läänepoolkeral valmistatakse kvaliteetset pastat kõvateralise durumnisu jahust, mis on valgurikas, sisaldab rohkesti gluteeni (liimvalgu koostisosa) ja suhteliselt vähe tärklist. Kõva nisu jääb jahvatamisel kergelt

Toit → toiduainete sensoorse...
12 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Mäng ja lapse kognitiivne areng

divergentsed mängukogemused olid üldisemad, andes võimaluse läheneda probleemile loovalt. Kokkuvõttes võib Pepleri ja Rossi töö põhjal väita, et laste mängul konvergentse ja divergentse materjaliga oli positiivne, kuid erinev ja sealjuures lühiajaline mõju ülesannete lahendamisele. Autorid märgivad ise vajadust enam uurida laste mängu erinevate materjalidega ja mängu mõju laste õpitegevusele. Mäng, säilivus ja IQ väärtus Mõiste „säilivus“ on pärit Piaget teooriast, mille järgi säilivus tähendab objektide omaduste ja seoste püsivust vaatamata taju muutustele. R. Fink lähtus hüpoteesist, et arvestades sümbolmängus toimuvat transformatsiooni, nõuab mäng lastelt objektide ja isikute identiteedi säilimist. Tulemused kinnitavad, et kujutlusmäng võib teatud tingimustes luua uusi kognitiivseid struktuure, nagu rolli võtmist, keelt, rolli konflikte jne.

Pedagoogika → Pedagoogika
72 allalaadimist
thumbnail
8
docx

PÄRILIKKUS

 Kehakaalu normaliseerimine  Stressi vähendamine  Mõõdukas kehaline aktiivsus  Suitsetamisest ja alkoholist loobumine 16. Mutageenidega tekitatakse GMO mikroobidel, sest need on lihtsa ehitusega, paljunevad kiiresti (peamiselt mittesuguliselt), suhteliselt lihtne ja odav kasvatada. 17. Miks luuakse GMO-sid? Miks GMO taimi? Miks GMO loomi? Saagi säilivus Saadakse organeid inimesele siirdamiseks Inimtoiduks oluliste toitainete Kasvuhormoonide toime uurimiseks sisaldus Haiguskindlus ja vastupidavus Toodetakse mõningaid inimese raviks kahjurite vastu vajalikke valke 18. Geneetiliselt muundatud toidu + - Puhtam, tervislikum Eetikaprobleemid

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Nitraadid toidus ja keskonnas

orgaanilistel põldudel ja 6 ei leidnud mingit erinevust. Lämmastikväetiste hulga suurendamine ei anna soovitud efekti ka teraviljakultuuride kasvatamisel. Nii on saadud viiekordse lämmastik-väetiste hulga suurendamisel ainult 20%- line saagikuse kasv. Liigne lämmastikväetiste kasutamine toob kaasa vilja lamandumise ja väheneb seemnete idanevus. Nitraadid kogunevad taimedesse ning selle tulemusena halveneb põllumajandusliku toodangu kvaliteet: väheneb puu-ja juurviljade säilivus ning nende toiteväärtus. (Noorits & Nei, 1998) Lämmastikväetiste negatiivsete mõjude vähendamiseks kasutatakse erinevaid tehnikaid. Selleks kasutatakse väetist kahes doosis. Orgaaniline väetamine on seega täiesti erinev taimele psühholoogilisest vaatenurgast. Lämmastikühendeid küll imatakse kuid palju aeglasemalt ja süstemaatiliselt. (Vogtmann 1985) 4. Nitraadid toidus Nitraatide sisalduse järgi saab söödavaid taimi jagada kolme põhilisse gruppi

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
15
pdf

KAUBI KÜLAKALME PALEODEMOGRAAFILINE ANALÜÜS

........................................................................................................ 3 1.1. Kalme asukoht. ...................................................................................................... 3 1.2. Kalme asukoha avastamine. ................................................................................... 3 1.3. Vanus ja leiud. ....................................................................................................... 3 1.4. Matuste säilivus. .................................................................................................... 3 2. Külakalmistutest ........................................................................................................... 4 3. Kaubi kalme käesoleva uurimistöö alusena .................................................................. 4 4. Uurimistöö metoodika ...................................................................................................... 5 5. Hauapanused ...

Kategooriata → Uurimistöö
5 allalaadimist
thumbnail
42
ppt

Õlitussüsteem 1.osa

diiselmootoriõlidele · E4 - määrimisomadusi hästi säilitavad mootoriõlid, mis täidavad puhastavate ja kulumist vähendavate omaduste osas E3 klassi õlidest karmimaid nõudmisi. Võib kasutada märkimisväärselt pikemat õlivahetusintervalli, kui mootori tootja seda lubab. · E5 - sarnane E4 klassiga, kuid vastavad veelgi karmimatele standarditele. Tähistab raskeveokite turbodiiselmootori õlide tippkvaliteeti Euroopas. Õlide säilivus Õlide töövõime aastates · baasõlid, toorõlid - 3 · hüdraulika, kompressori, tsentraalõlitus - 2 · mootori- ja transmissioonõlid - 3 · industriaal- ja auto käigukast - 2 · metallitöötlus-, emulsioonõlid - 1 Klient peale mootori kokkujooksmist: "Õlis viga ei saa olla, sest õli karteris pole..."

Auto → Auto õpetus
81 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun