Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"toidumenüü" - 25 õppematerjali

toidumenüü on mitmekesine. Kooli sööklas on puhvet, kust lapsed saavad osta magusaid saiakesi.
thumbnail
2
docx

Toitumise uurimistöö kaitsekõne

mängis ilmselt magustoit) II päev on kõige tervislikum päev nädalas. Neljapäev on nädala tervislikuim päev. Valgud, süsivesikud ja rasvad on kõik soovituslikus kogustes. Toiduenergiat kokku saame 727 kcal, mida on küll natuke vähem kui soovituslik nõuab aga arvan, et antud lõunasöök nädalas on igati korralik ja vastab nõuetele. Arvestades toitlustaja väidet, saan ma öelda, et toit on küll väga mitmekülgne, sest nende poolt pakutavas lõunasöögis on kõik olemas ja toidumenüü on väga vahelduv. Aga toit ei ole iga päev tervislik. Nagu ka töökäigus selgus, et kõike võib süüa aga ainult mõistlikes kogustes. See kehtib eriti laste puhul, sest lapsed on üldjuhul aktiivsemad ja vajavad energiat rohkem. Tulevikus kindlasti arendan tööd edasi, küsin õpilaste arvamust ning loon sama eelarvega, mis koolitoitlustajal , enda tervisliku menüü. Õpilaste arvamuse põhjal saan teha analüüse, milliseid toite kõige enam tahetakse, ja mida mitte ning kui

Toit → toiduainete sensoorse...
57 allalaadimist
thumbnail
22
odp

Nõukogude toidukultuur

Nõukogude toidukultuur Klassikaline toidumenüü ● Sült ● Rassolnik ● Kartulisalat viineriga ● Pekiga praekapsas ● Kiluvõileivad ● Marineeritud seened, räimed ● Kotletid Toiduained poodides ● Kauplustes defitsiit ● Kollektiivsed retked seene- ja marjametsa ning hoidiste valmistamise populaarsus ● Toiduained kehva poolsed nt margariin ● Pikad järjekorrad e sabad (suhkur, mandariiid)   "Vabandage, kas see on leivakauplus, kus ei ole leiba?" "Ei, see on lihakauplus, kus ei ole liha. Leivakauplus, kus ei ole leiba, on üle tee."  Restoranid ● Argirutiini tõi vaheldust nädalalõpp restoranis. Igati kättesaadava hinna eest sai nii häid roogi maitsta kui ka jalga keerutada, mistõttu muutus restoran populaarseks õhtuveetmise kohaks ● Kohvik Tallinn, restoranid Kalinka, Solnok (Ungari ja Nõukogude Eesti sõprussidemete rõhutamiseks loodud) ● Söökl...

Ajalugu → Ajalugu
2 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eesti rahvustoidud

Eesti rahvustoidud 1.Kuni 19.sajadini oli talurahvaelatustase väga madal ja igapäevane toit vilets ja kasin. 2.Päeva peamiseks söögikorraks oli õhtusöök,milleks keedeti suppi või putru.Toit oli võrdlemisi ühekülgne.Kõige tavalisem toidukord nädala toidukordades oli kas hommikul või õhtul tanguleem. 3.Enam levinud toidumenüü nädalasees oli piimasupp, kört,leib silk,hapupiim. 20 sajandil hakati sööma kartult,liha,kastet ja suppi. 4.Pruukosti söödi tavalistele söögikordadele lisaks jüripäevast kuni rukkilõikuseni varahommikuni. *Oli olemas selline komme, mida pidi järgima!!! Alates jüripäevast saati ei tohtinud hommikul toast söömata väljuda, sest arvatavasti võis linnulaulu, eriti käo kukkumise kuulmine tuua majja õnnetuse- linnupette söömiseks. 5.Leiba peeti pühaks

Toit → Toiduhügieen
16 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Töövarjupäev

Teenindaja riided peavad olema puhtad (korrektne välimus). Restorani hea käive on A`la cartes kuu jooksul 200 000 kr, Bestroos ja köögis 800 000- 1000000 kr. Põikasin korraks sisse ka baari leti taha ja kööki. Mulle näidati kiirelt ka köögi poolt. Kokad töötasid seal äga usinalt. Köök jagunes kaheks pooleks. Ühe poole peal valmistati restorani tarbeks toitu ning teisel pool valmistati kulinaaria tooteid Põlva toidukohtadesse. Peakokk teeb toidumenüü, tellib kõik köögiga seotud, ning astutab toitude eest. Peakokale alluvad kõik kokad See päev Põlva restoranis töövarjuna oli päris huvitav ning sain teada palju mida arem ei teadnud.

Majandus → Majandus
36 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduahel

3. Ristik Tigu Siil 4. Kerahein Hiir Siil 5. Päevalill Varblane Ilves Vasta tabeli põhjal järgnevatele küsimustele! 2. Mis on omane kõikidele tootjatele? Kõik tootjad on taimed 3. Kellest toituvad I astme tarbijad? Taimedes 4. Milline erinevus on I ja II astme tarbijate toidumenüü vahel? I astme tarbija on taime toiduline aga II astme tarbija liha toiduline Vii mudel algseisu tagasi. Nüüd vali ülesande tüüp ,,Võrgustik". Pane jällegi organismid skeemi sobivatele kohtadele paika ning seosta nad toitumissuhete alusel nooltega. Koosta 3 toiduvõrgustikku. Neist üks vali selline, kus on esindatud nii tigu kui ka rebane (selleks vali ,,Võrgustik" ning kliki nupul ,,Start" seni, kuni nad organismide reast leiad). Töö tegemise käigus täida alljärgnev tabel.

Bioloogia → Bioloogia
100 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toiduahel ja Toiduvõrgustik

3. kerahein jänes ilves 4. ristik varblane rebane 5. päevalill tigu rähn  Vasta tabeli põhjal järgnevatele küsimustele! 2. Mis on omane kõikidele tootjatele? Kõik tootjad on taimed 3. Kellest toituvad I astme tarbijad? Taimedest 4. Milline erinevus on I ja II astme tarbijate toidumenüü vahel?. I astme tarbija on taime toiduline kuid II astme tarbija on loomtoiduline.  Vii mudel algseisu tagasi. Nüüd vali ülesande tüüp „Võrgustik“. Pane jällegi organismid skeemi sobivatele kohtadele paika ning seosta nad toitumissuhete alusel nooltega. Koosta 3 toiduvõrgustikku. Neist üks vali selline, kus on esindatud nii tigu kui ka rebane (selleks vali „Võrgustik“ ning kliki nupul „Start“ seni, kuni nad organismide reast leiad). Töö tegemise käigus

Bioloogia → Bioloogia
57 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Hollandi toidud

maha astunud; kanaliäärse terrassiga baar Café Ot ;ning Café Chris,mis avati aastal 1624 ning on arvatavasti Amsterdami vanim kohvik. Baarid ja lounge'id on aga Amsterdamis ka tänapäevasemas kuues,viimaste trendide hulka kuuluvad näiteks grand café'd, mis on suurejoonelised, ruumika ja moodsa interjööriga ajaveetmiskohad. Paljudes trendibaarides on lisaks suurele joogivalikule ka hea toidumenüü. 3.Kokkuvõte Holland on riik,kus on võimalik leida palju einevaid baare, restorane ja kohvikuid.Toidud on mitmekesised,interjöör baarides,kohvikutes huvitav ja teenindus kõrgetasemeline..Menüü toitlustusasutustes on mitmekesine ja pakub elamusi igale kliendile.On väga vanast ajast pärit kohvikuid ja samas ka uusi trendikaid toitlustusasutusi.Palju on pannkoogirestorane ja erinevaid rahvusrestorane,kus pakutakse idamaiseid ja euroopalikke toite.Holland on väga huvitav maa.

Eesti keel → Eesti keel
7 allalaadimist
thumbnail
11
odt

Uurimistöö "Dieedid"

koostatakse igale kliendile personaalne nn. Role programm. Selleks võetakse kliendilt vereproov. Tegemist pole veregrupidieediga, vaid personalse dieediga põhjaliku programmi järgi. Testimise järgselt antakse nimekiri esimesel etapil lubatud ja mittelubatud toiduainetest ja toitumise põhireeglid.(Viiding 2006) Järgmisel etapil on vaja programmi laiendamist teistkordse testimise alusel. Üksikasjalikult pannakse paika toidumenüü, toitumis- ja joomisreziim, õpetatakse omavahel kombineerima õiged toiduained ja valitakse toidu valmistamise viisid. (Viiding 2006) Programm kestab umbes aasta ja aitab normaliseerida kehakaalu, kaloruse piiramiseta või rasvade ja süsivesikute totaalse väljalülitamiseta toidust.(Viiding 2006) 4.Venitused dieet treeningus · V venitus ­ põrandal istumine ,,V" asendis , hoida selg sirge.(Burke 1998: 85- 88)

Kategooriata → Uurimustöö
36 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Kulinaaria

Tal tuleb vastutada ressursside jagamise ja teiste töö korraldamise ja tulemuste eest. Restoranikokk kasutab oma töös spetsiifilisemaid köögitarvikuid ja valmistab toitu vastavalt konkreetsele tellimusele. Kiirtoitlustuskohtades on aga peamine nõue võimalikult kiire teenindamine. Tervislikkuse seisukohalt pannakse neis kohtades toidu kvaliteedile mõnevõrra vähem rõhku (hamburgerid, rohkes õlis küpsetatud kartulid jm). Kiirtoitlustuskohtadele on omane selgelt piiritletud toidumenüü. Pakutavad toidud on valmis pidevaks müügiks ja hoitakse soojas, kuni nad on müüdud. Toitlustusasutuste töötajate arv sõltub pakutavast menüüst ning sihtgrupi eripärast ja suurusest. TÖÖTINGIMUSED keskkond ­ vahendid ja materjalid - tööaeg Koka põhiliseks töökeskkonnaks on köök, mis peab olema väga puhas, väga hea valgustuse, ventilatsiooni ja vajaliku temperatuuriga, õhutatud ning mõjuma meeldivalt ja turvaliselt. Hea tervis

Toit → Kokandus
52 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Kaasaegsed toitumissoovitused

· Muudest toiduainetest tuleks eelkõige vältida õlle joomist -- 0,5 l pudeli õlle glükeemiline indeks on 110. Niisamuti tuleks vältida kõiki koolajooke jm. gaseeritud limonaade. Pea meeles, et kõik spordijoogid ja energiabatoonid on mõeldud vaid sportlastele koormusjärgseks tarvitamiseks. Ühe 0,3 l pudeli Fanta glükeemiline indeks on 68, meel 83, kokakoolal 53-63. Esmased põhimõtted toidu valikul · Toiduvalik peab olema mitmekesine. · Toidumenüü peab olema tasakaalustatud. · Korraga tarbitav toidukogus peab olema mõõdukas. · Tarbitav toit peab vastama vajadustele. · Sööge rohkem puu- ja köögivilju! · Tarbige küllaldaselt vedelikku! · Piirake rasvase ja suhkrurohke toidu tarbimist! · Tarbige vähem soola! · Alkoholi tarbimisel olge alati mõõdukat! · Säilitage normaalne kehakaal! · Olge füüsiliselt aktiivsed! Kokkuvõte

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Immanuel Kant

Kant oli keskajast alates esimene suur filosoof, kes töötas ülikoolis õppejõuna. Ta pidas 40 aastat loenguid matemaatilise füüsika, geograafia ja antropoloogia kohta aga samuti teoloogiast, moraalist ja loodusõigusest. Kanti elu oli väliselt väga sündmuste vaene. See oli seotud sellega, et juba sünnist alates oli ta nõrga tervisega ­ väikest kasvu (157cm), nõrk, üks õlg oli pisut kõrgem kui teine. Seetõttu koostas ta endale päevakorra ja toidumenüü ning hoidis sellest rangelt kinni. Enne igat otsust tavatses ta pikalt järele mõelda. See sai talle saatuslikuks. Kaks korda oma elu jooksul mõtles ta paluda naise kätt. Ta kaalutles nii kaua, et esimesel juhul naine abiellus ja teisel juhul lahkus Königsbergist enne kui filosoof otsusele jõudis. Kant suri oma kodulinnas Königsbergis 12.02.1804. 2. KANTI FILOSOOFIA 2.1 Teadmised Igasugune teadmine väljendub Kanti arvates otsustusena. Otsustes on väide millegi kohta, see

Filosoofia → Filosoofia
38 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat Dieet

kindlaid reegleid. Olemas on ka vabamaid prorgramme mida inimesed saavad järgida. Eestus populaarseks saanud toitumisprogramm Nutrimatics on välja töötatud inimestele, kes tunnevad vajadust parema tervise-, saledama figuuri- ja teadlikuma toitumise järele. Ei pea lugu ajutistest dieetidest ja soovivad elukestvaid tulemusi. See programm sobib kõigile inimestele. ,,Dieet ei ole ainus lahendus" ütleb raamatu autor,kes on elukutseline tervisetreener ja toitumis- nõustaja. Nutrimatics ei ole toidumenüü, vaid avatud võimalustega toitumisprogramm. Nutrimatics toitumisprogrammide järgimisel on kõige olulisemaks teguriks igapäevaselt katta kõik kehale vajaminevate toidugruppide normid, mis garanteerib, et olete saanud kätte kehale olulised ained tervislikuks toimimiseks. Järgides toitumisprogrammi soovitusi ei pea muretsema ala- või ülesöömise pärast, mis paljudel juhtudel on saanud määravaks teguriks parema vormi saavutamisel. Lihtsalt tuleb

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Mineraalid õpilase toiduratsioonis.

mitmeid erinevad tõbesid nt: suhkrugaigus, südamehaigused jne. Kuid noored ei ole sugugi mitte rumalad, on välja mõeldud ka uut sorti söömishäire ortoreksia. Ortoreksia kujutab endast uue aja söömishäiret, mis tekib siis kui nooruk võtab endale kinnisideeks parandada oma tervist teatud sööke valides. Ta tarbib toite oma enda välja mõeldud tervislikul viisil. Kuid asi kipub kaugel olema tervislikkusest. Nad mõtlevad oma toidumenüü mitu päeva ette ning tegelikult ei uuri üldse tausta,kust mingit vajalikku mineraalainet ja vitamiini saab, nad söövad peaaegu kõike mis ei ole tehtud koos rasva ja õliga. Välja minnes ei suuda nad endale midagi osta kuna neile tundub kõik väga ebatervislik. Üldiselt on ortoreksia all vaevlevad noorukid samade tunnustega mis buliimikud ning anoreksikud ainuke vahe on selles, et buliimikud ja anoreksikud muretsevad söögi koguste pärast ortoreksia all kannatanud muretsevad

Sport → Kehaline kasvatus
5 allalaadimist
thumbnail
17
odt

Looduslik kätehooldus

mähised kokku segada. See on igati tervislikum ja soodsam. Hooldustega võimaldame oma kätele pikema ja tervislikuma eluea. 3 Vitamiinid Olulise vitamiini puudus organismis võib takistada normaalse reaktsiooni kulgu, mis võib lõpuks viia kudede kahjustumiseni. Sageli on koeprobleemide põhjustajaks mitu ainet, sest vitamiinid toimivad tavaliselt omavahelises seoses. Isegi kui toidumenüü on tasakaalus ja mitmekesine, võib teatud olukordades tekkida mingite toitainete puudus. Inimesed, kellel on viirusnakkusest või haigusest tingitud operatsioonijärgne stress, vajaksid rohkem B-, C- ja E-rühma vitamiine. Dieedipidajad, kes tarbivad vähe kaloreid, võivad vajada lisaks multivitamiini. Vanemad inimesed, kelle seedesüsteem omistab toidust vähem vitamiine, peaksid samuti lisaks tavapärastele toidukordadele tarbima multivitamiini.

Kosmeetika → Kätehooldus
52 allalaadimist
thumbnail
42
ppt

Kehatüübid

Mida rohkem õhtupoole, seda kaloritevaesemaks peaks muutuma toit. Sobivad: 2-3 puuvilja kohupiim maitsestamata jogurti-puuviljasalat kodujuustu-kreveti-tomatisalat klaas vett vms. HILISSNÄKK 22-23 Kui kõht on väga tühi, võta üks greip. KUI TAHAD LANGETADA KEHAKAALU Sea eesmärk Tee plaan, kui kaua kulub eesmärgi saavutamiseks aega Omanda põhiteadmised toitumisest Vaata üle oma toidumenüü ja vaheta välja kehakaalule halvasti mõjuvad toidud Pane paika toidukordade tihedus Muuda söögikordade suurust: hommiku- ja lõunapoole võib süüa rohkem, õhtul vähem. Kui kaal ei lange, või langus on seiskunud, vähenda portsjoneid. Näiteks valguportsjon (liha, kala, kohupiim) nii suur kui on kokkupandud käe sõrmede osa. Süsivesikute (helbed, puder, tatar ) arvestamiseks võid kasutada peopesa (mõõda ära helbed, mitte puder)

Sport → Kehaline kasvatus
30 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Diabeet

Selle haiguse teket mõjutab suurel määral pärilikkus. Kui ühel vanemal on teist tüüpi diabeet, on lapsel risk haigestuda ligikaudu 40%. Teist tüüpi diabeeti haigestumist soodustab ülekaal, eriti vöökohale kogunenud rasv ning vähene liikumine. Need soodustavad insuliinitundlikkuse vähenemist organismis, mille tagajärjel tõuseb veresuhkur. Insuliinitundlikkust vähendavad ka rohkelt rasva sisaldav ja kiudainetevaene toidumenüü, stress, suitsetamine, rohke alkoholi tarbimine ning vanusega kaasnev lihaskoe vähenemine ning asendumine rasvkoega. Teist tüüpi diabeedi riskitegurid on: · pärilikkus ehk diabeet lähisugulastel · ülekaalulisus · metaboolne sündroom: vererasvade normist kõrgem tase, kõrgenenud vererõhk, vöökoha rasvumine, kõrgenenud veresuhkur · naistel põetud rasedusaegne diabeet 5

Meditsiin → Tervis
23 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Kalakotkas

Kalakotka arvukus 10000km2 koht. Joonis 2. Kalakotka levik ja arvukus maakonniti 5 Toitumine Kalakotkas on peaaegu eranditult kalatoiduline (Cramp & Simmons 1980, Randla 1976). Pere toidu toob isaslind uksi, samal ajal kui emaslinnu ülesanne on järelkasvu toitmine (Tuvi 2002). Saagijahil käivad kalakotkad tavaliselt üksikult, kuid eriti headel saagialadel võib kohata mitmeid kalakotkaid koos saaki jahtimas. Toidu koostis. Kalakotka toidumenüü liigilise osatähtsuse ning kaalulise koosseisu uurimine on kullaltki keeruline. Saakkalade liigi määramiseks kasutatakse teatud nn võtmeluid, mis praagitakse kotka poolt toidust välja. Võtmeluude järgi on suhteliselt kerge maarata saagiks langenud kalaliiki ning vastavate näidiste abil ka isendi arvatavat suurust. Üheks selliseks osaks on kalade lõpusekambrit katvad luud: preopercula, opercula, subopercula ning interopercula, mis kokku moodustavad operculum'i

Ökoloogia → Ökoloogia ja...
8 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Immanuel Kant

kõige meeldivam ajaviide. Ta julgustas ja sundis ise mõtlema." - 40 aastat peab ta loenguid matemaatika, füüsika, geograafia ja antropoloogia kohta. - Kanti elu on sündmustevaene. Ta võib rääkida võõrastest maadest, kuid ei lahku kunagi Königsbergist. - Põhjuseks oli ka lapsepõlvest kaasa saadud nõrk tervis, üks õlg oli pisut kõrgem kui teine. - Seoses nõrga tervisega paneb ta paika omaenese päevakorra ja toidumenüü. - See võimaldas tal elada 80-ne aastani. - Väljas olles ei rääkinud kunagi. - Enne iga otsust armastas ta pikalt järelemõelda. See sai talle saatuslikuks. - Kaks korda mõtles ta paluda daami kätt. Ühel juhul jõudis daam enne abielluda ühe ettevõtlikuma mehega. Teisel juhul lahkus daam Königsbergist enne kui filosoof ise otsusele jõudis. - Kant arvas, et meeste riiete värv peaks olema kooskõlas valitseva aastaaja värvidega. - Ta tõusis kell 5 ja hakkas kohe tööle.

Filosoofia → Filosoofia
136 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Lapse tervislik toitumine

...............................................................................................................14 Kokkuvõte.................................................................................................................................15 2 Sissejuhatus Tervis sõltub eelkõige sellest, mida me sööme ning mis on meie toidumenüü. Väikese lapse põhiline töö on kasvamine. Selleks et kasvamine oleks korrapärane ja loomulik, tuleb last toita nii, et ta saaks kõik vajalikud toitaineid. Niisiis ­ lapse toidulaud peab olema mitmekesine ja rikkalik. Tähtsat rolli lapse tervisliku toitumise juures mängivad lapse vanemad. Kui teadlikud peaksid emad olema ja mis on tegelikkus? Kahjuks palju on selliseid vanemaid, kes ei näe eriti vajadust milleski rohkem teada saada ning arvavad, et teavad piisavalt

Toit → Toitumise alused
172 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Tööohutus ja töötervishoid piletid

Ohutusjuhendid peavad olema töötajatele kogu aeg kättesaadavad ning üldiselt võiksid nad olla ka emakeeles. Töötajate juhendamine ja väljaõpe töökohal koosneb: sissejuhatavast juhendamisest; esmajuhendamisest; väljaõppest; täiendjuhendamisest. · Kuidas ennetada grippi- Kanna hoolt oma immuunsüsteemi eest eriti viirushaiguste ohtlikul ajal ning tugevda seda teadlikult. · Vaata üle oma igapäevane toidumenüü (toit olgu mitmekülgne, täisväärtuslik ja vitamiinirikas). · Liigu igapäevaselt piisavalt värskes õhus, spordi ning karasta organismi. · Maga piisavalt. · Väldi stressi. · Joo piisavalt vedelikke. · Väldi võimalusel rahvarohkeid kohti, ei soovitata korraldada suuri koosolekuid või reisida muudesse "gripiriikidesse". · Väldi gripisümptomitega inimesega lähedast kontakti!

Haldus → Töökeskkond
80 allalaadimist
thumbnail
42
odt

Uurimistöö - Diabeet

Selle haiguse teket mõjutab suurel määral pärilikkus. Kui ühel vanemal on teist tüüpi diabeet, on lapsel risk haigestuda ligikaudu 40%. Teist tüüpi diabeeti haigestumist soodustab ülekaal, eriti vöökohale kogunenud rasv ning vähene liikumine. Need soodustavad insuliinitundlikkuse vähenemist organismis, mille tagajärjel tõuseb veresuhkur. Insuliinitundlikkust vähendavad ka rohkelt rasva sisaldav ja kiudainetevaene toidumenüü, stress, suitsetamine, rohke alkoholi tarbimine ning vanusega kaasnev lihaskoe vähenemine ning asendumine rasvkoega. Sekundaarne diabeet võib tekkida kõhunäärme kahjustuse, operatsiooni või insuliini toimet häirivate ravimite tarvitamise tagajärjel. Sekundaarse diabeedi peamisteks põhjusteks on : 1) geneetilised defektid beeterakku funktsioonis (nt. kromosoom 12, HNF-1) 2) eksokriinsed pankreasehaigused

Bioloogia → Bioloogia
119 allalaadimist
thumbnail
25
pdf

Immanuel Kant

" .Sama huvitavalt kui filosoofilistest probleemidest vöis ta rääkida vöörastest maadest ja rahvastest, kuigi polnud kunagi Königsbergist ja selle ümbrusest kaugemale saanud. Kanti elu on väliselt üldse sündmuste vaene. See oli seotud ka sellega, et juba sünnist alates oli nõrga tervisega - ta oli väikest kasvu, nõrk, üks õlg oli pisut kõrgem kui teine. Seoses sellega rajas ta omaenese päevakorra ja toidumenüü ning hoidis sellest rangelt kinni. Tal õnnestus hea tervise juures jõuda kõrgesse vanadusse ja oma elutöö oluliselt lõpetada. Ta elas kaheksakümne aastani. Seitsmekümneselt kirjutas ta essee Hinge jöust lihtsalt otsustuse abil oma haiglasi tundeid valitseda. Üheks lemmikharjumuseks oli väljas olles läbi nina hingata. Sellepärast ei lubanud ta sügisel, talvel ja kevadel igapäevastel jalutuskäikudel kedagi endaga rääkida. Ta eelistas vaikimist külmetumisele.

Filosoofia → Filosoofia
242 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Keskaja filosoofia

maailmas tuleb ette halba? tervis, üks õlg oli pisut kõrgem kui teine. · Elu ja isiksus · Leibnitz eristab 3 liiki halba: · Seoses nõrga tervisega paneb ta paika omaenese · Metafüüsiline halb, mis tekib loodust. Kõik loodu päevakorra ja toidumenüü. on ebatäiuslik, sest vastasel korral oleks ta nagu · See võimaldas tal elada 80-ne aastani. tema Looja täiuslik. · Väljas olles ei rääkinud kunagi. · Füüsiline halb (valu, kannatus), mis tuleneb selle · Elu ja isiksus funktsioonist. See on kasulik indiviidi alalhoiuks või · Enne iga otsust armastas ta pikalt järelemõelda. karistusena olukorra parandamiseks

Filosoofia → Filosoofia
59 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Filosoofia p?eriood

"Lollpeasid ei saa aidata, geeniused aitavad end ise, keskmisi tuleb õpetada." 1755 saab doktorikraadi. Töötab ülikooli juures eradotsendina; 40 aastat loenguid: matemaatiline füüsika, geograafia, antropoloogia + teoloogia, loodusõigus. Kant on armastatud õpetaja, Herder kiidab teda. Kant võis ka võõrastest maadest kirjutada, ise polnud Köningsbergist välja saanud. Tegi Euroopa reisijuhi. "Hingejõust". Nõrga tervisega. Rajas oma päevakorra ja toidumenüü. Käis väljas pargis jalutamas kindlal kellaajal; ei rääkinud sel ajal, ainult hingas. Enne kui midagi otsustas, mõtles pikalt. Kaks korda mõtles abielluda - esimene kord naine abiellus, teine kord lahkus daam Köningsbergist. Meesteriiete värv peaks olema kooskõlas valitseva aastaajaga. Kindel päevaplaan - kell 5 tõusis üles, 7-9 olid loengud, kell 9-13 sündisid teosed, lõunasöök, külalised (eelistas mehi praktilistest eluvaldkondadest), jalutuskäik, 22.00 voodisse. Suri 12

Filosoofia → Filosoofia
38 allalaadimist
thumbnail
290
pdf

Holokaust

Vasakul näha olevad inimesed – saabunud eelmise ešeloniga, teel gaasikambritesse. 140 38 39 40 41 Päevaplaan kordus päevast päeva, kuust kuusse, aastast aastasse. Rivistused olid kõige aeganõudvamad ja vangidele piinarikkad – kestsid seni, kuni kõik arvud klappisid. Rivistuste 42-46 ajal viidi läbi karistusi, s.h. ka hukkamisi. Vangide elu äärmuseni reglementeeritud. Inimlikkus ja igasugune individuaalsus kadusid täielikult. Toidumenüü kordus päevast päeva, kuust kuusse, aastast aastasse. Peamine probleem – toitu 47 oli vähe, toit üksluine ja äärmiselt madala kalorsusega (vangid tegid rasket füüsilist tööd). 48 Fotol – käimla. Sageli anti isiklike vajaduste rahuldamiseks aega 10 sekundit. Karistusi viidi täide avalikult (hirmu suurendamiseks ja kuulekuse hoidmiseks pidi seda 49 jälgima võimalikult palju vange).

Ajalugu → Euroopa tsivilisatsiooni...
32 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun