Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"siidrit" - 31 õppematerjali

siidrit on poisid samas eas joonud 33%, segujooke 20% ja veini 29% (Hibell jt. 2007). Küsitluste tulemustest selgus, et mõlemad vanusegrupid tarbivad sooti kõige rohkem mõlemat ehk kanget ja lahjat
thumbnail
9
doc

Siidri ajalugu

Materjali kogumisel kasutasin ajakirju ning Internetti. Külastasin ka kahte ettevõtet. Need olid Põlva Selver ja Põlva Selvehall. Põlva Selveris oli suurem valik siidreid, kuna see pood on ka suurem. Sain teada väga palju uut informatsiooni. Minu uurimustöö eesmärgiks oligi hankida uut informatsiooni ning teha oma töö ka teistele huvitavaks ning meelepäraseks. Loodan, et ka teised, kes minu tööd loevad saavad teada üleüldise info siidri ajaloo kohta ning ka seda, kuidas siidrit tehakse. 1. Siidri ajalugu 2 Alkohoolsete jookide valmistamise kunst on väga vana ja selle algust ei mäleta enam keegi. Igal juhul on see seotud inimese paikseks jäämisega ja põllumajandusliku tootmise tekkimisega nooremal kiviajal. Polegi tähtis, milline jook on kõige vanem: õlu (teravili), siider (õun,pirn) või vein (viinamari). Tänapäeval on alkoholi sisaldavate jookide hulgas

Toit → Joogiõpetus
33 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Konkurentsianalüüs

järelmaitse magus järelmaitse Pakendi väljanägemine Läbipaistev klaas, Tume purk, pirni pildiga Tume purk, pirni keskel on suur puu pildiga 1.3 Võrreldavate toodete analüüs Toodete võrdlemiseks viisime läbi eksperimendi. 1) Meie poolt läbi viidud eksperimendis osales kolm inimest, kes kõik said proovida kolme erinevat siidrit ning avaldasid oma arvamuse. Proovimiseks andsime neile A. Le Coq Fizz, Kopparbergi ja Saku Somersby pirni maitselised siidrid. Fizz – meenutab šampust, kergelt hapu, magusa järelmaitsega, gaasid lähevad kiiresti välja, ei meenuta siidrit. Siider peaks olema magusam Somersby – magusam, pirni maitset kõvasti rohkem, magusat järelmaitset pole, gaas on parem, lõhn pole nii intensiivne, värvus läbipaistvam.

Majandus → Turundus
34 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Calvadosi töötlemine

Zn 0,07 Küllastunud g 0,06 rasvhapped Vit C 5,7 Polüküllastumata g 0,11 B1 0,04 rasvhapped B2 0,03 kuidained g 1,7 B6 0,05 Calvadosi valmistamine Tooraine selekteerimine Purustamine Naturaalne kääritamine Kahekordne destillatsioon NB! 1000 kg õunu 780 liitrir siidrit Valmistamismeetodid 1. Potstill meetod: Kerge õuna aroom Kestev järelmaitse Pikk laagerdusaeg 2. Kolonndestillatsiooni meetod: Tugev õuna aroom Puuviljane maitse Potstill meetod Traditsiooniline potstill 1. destillatsioon: "petite-eau" 25-30% 2. destillatsioon: Bonne chauffe 70% Jätkuvdestillatsioon Siidrit kuumutatakse aurustumiseni Aurud jahutatakse maha ja tulemuseks on 70° alkohol Kuidas tarbida? Fine ehk noor Calvados

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Calvadose tootmine

monoküllastumata rh g 0,02 Vit. B1 mg 0,04 polüküllastumata rh g 0,11 Vit. B2 mg 0,03 Vit. B6 mg 0,05 Valmistamise tehnoloogia Selekteeritud siidriõunad/pirnid Purustamine Virre Naturaalne kääritamine siidriks (4-6 nädalat) 1000kg õunu 750 liitrit siidrit Ühe või kahekordne destillatsioon Laagerdamine tammevaadis vähemalt 2 aastat Erinevused olenevalt valmistamismeetodist Potstill meetod: Kerged õuna aroomid, kestev järelmaitse Aastatega muutub maitse sügavamaks, külluslikumaks Pikim laagerdusaeg 20-25 aastat Kolonndestillatsiooni meetod: Tugev õunte aroom, puuviljane maitse Ideaalne noore Calvadosi tootmiseks Pikim laagerdusaeg 12-18 aastat Potstill meetod

Toit → Toidu töötlemise alused
28 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Alkohol ja naised

unustada või tableti joodud alkoholi tõttu välja oksendada. ● Alkohol suurendab küll iha, kuid vähendab kehalist erutuvust nii mehel kui ka naisel. Soovituslikud alkoholikogused ● Naised ei tohiks juua üle 2 alkoholiühiku päevas. ● Igasse nädalasse peaks jääma vähemalt 3 täielikult alkoholivaba päeva. (Kaks alkoholiühikut on näiteks 0,6 liitrit 4%-list õlut, pisut rohkem kui 0,5 liitrit 4,5%-list siidrit või 2 dl (peaaegu kaks pokaali) 12%-list veini.) Alkoholism *Naiste alkoholism kujuneb välja varjatumalt, kavalamalt, mis on kaua aega teistele märkamatu, kuna töövõime säilib meesalkohoolikutega võrreldes kauem. *Naised ja noorukid langevad sõltuvusse kiiremini kui täiskasvanud mehed. *Naistele saab ohtlikuks igapäevane napsitamine! Alkohol kosmeetikas *Nahale kandmiseks ei tohi alkoholi kontsentratsioon ületada 10%

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Noorus on ilus aeg

Noorus on ilus aeg Kas noorus on ilus? Või polegi? Minu kõne proovibki selles selgusele jõuda. Tuleb meelde mitmeid põhjuseid, miks noorus ilus on. Esiteks, on see täpselt selline aeg, mil õpitakse iseend ja oma võimeid tõeliselt tundma. Avastame iseendas omadusi, mida pole ennist kunagi märganud. Me võime olla üllatavalt hulljulged, samaaegselt tagasihoidlik olles. Võime avastada, et me polegi see, kes me arvasime end olevat, vaid meis on midagi hoopis enamat, kui vaid füüsiline isik. Kogu see eneseavastus teeb nooruse kindlasti meile väga tähtsaks ajaks. Teiseks, noorus on uute elamuste aeg. Periood, mil me saame kordumatuid kogemusi, mille tagasivaatamisel nende üle naerame. Me eksime ja püüame oma vigadest õppida. Me püüame mõista elu põhitõdesid. Nõrk on see, kes ei mõista oma viga ega oska järgmine kord õigesti teha. Tõde on aga see, et vigadest on väga raske õppida. Kuid seda me siiski püüme. Noorusest teebki just nooruse see...

Eesti keel → Eesti keel
174 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Keelatud vili on magus

noort, kes salaja suitsu kimub.Olen isiklikult kokku puutunud inimestega, kes noorena on suitsetamise küüsi sattunud.Olgu need siis halvad sõbrad või mingi muu põhjus, mis sellisele teele viib.Võibolla peaks EV seadusi veel karmimaks muutma, et olukord paraneks.Samas ei saa mitte keegi suitsetavale noorele kätte ette panna.Ehk on kogu maailma parem, kui sigarettide tootmine lõpetada? Alkoholi suhtutakse kui suvalisse jooki.Mõni purk siidrit on muutunud noorte seas juba igapäevaseks.Korraldatakse suuri pidusid, kus leidub alokoholi küllaga.On juhtunud, et keegi pidutsejatest on lõpetanud haiglas tugeva alkoholimürgitusega.Selliste asjadega ei tehta nalja, see pole viis näitamaks taset.Miks muidu on Eesti üks põhjamaade enim alkoholi tarbiv riik? Põhjusi, miks noored seda teevad? Et populaarne olla? Isiklikult arvan, et purju joomine ja suitsetamine on märk tähelepanu vajadusest, need on asjad,

Eesti keel → Eesti keel
13 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Alkoholism

Alkoholimürgistuse kriitilised nähud Oksendamine ja krambid Vaimne segasus. Inimene on muutunud tundetuks, tuimaks või letargiliseks. Teda pole võimalik äratada ning tegemist võib olla koomaseisundiga Aeglustunud hingamine sagedusega vähem kui 8 korda minutis Ebakorrapärane hingamine hingetõmmete vaheajaga 10 sekundit või rohkem Madal kehatemperatuur ning kahvatuks ja sinakaks tõmbunud nahk Lahja alkohol Noored eelistavad juua õlut, siidrit ja teisi mullidega segujooke ning kanget alkoholi segatuna mõne alkoholivaba joogiga, arvates, et tegemist on millegi ohutuga. Kindlasti oled sinagi kuulnud jutte, et õlu, siider ning muud lahjad joogid polegi justkui ,,päris" alkohol. Tegelikult sisaldab näiteks 500 ml purk siidrit sama palju alkoholi kui poolteist pitsi viina. Mullid muudavad asja hullemaks, sest süsihappegaasi mõjul jõuab alkohol kiiremini verre ning sa jääd purju

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Alkoholi liigtarbimine ja viina katk

alkohol on poodidest kergesti kättesaadav ,on muudetud selle lubatud müügiaega kella 10- 22ni.Kuigi, see ei takista viina või õlut sama palju või isegi rohkem ostmast, on see piirang mingil määral siiski kasulik.Seadusega on sätestatud nõuded reklaamidele ja kohtadele, kust ei ole võimalik märjukest osta.Alkoholi müük on keelatud lasteaedades,koolides,ühistranspordis ja kaitseväes.Ahendatud on vanusepiirangut ja alates 18.eluaastast võib omada või tarbida siidrit, veini ning teisi vägijooke. Lisaks ei tohi noored teha põrgujookidega seotud töid. Alkoholi tarbimisega seondub hulk negatiivseid tagajärgi tervele ühiskonnale. Eesti riigis on joomine läinud ülekäte ning see tuleks ära lõpetada.Võimud ja seadused üritavad kõigest väest, et meid viinakuradi käest päästa,kuid see ei ole lihtne.Viina katku tõttu langeb meie rahvaarv tohutul kiirusel ja kui nii jätkame, sureb eesti rahvas välja.

Eesti keel → Eesti keel
9 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Tundetu kurjus

Tahest tahtmata möödusid silme eest pildid läinud nädalavahetusest... Oli laupäeva õhtu. Agnes sättis ennast Joosepi sünnipäevale. Ta pani selga valge kleidi, mis tõi esile ta kastanpruunid lokkis juuksed ning päevitunud jume. Väljas ootas teda juba Madis. Madis oli Agnese poiss. Nad istusid musta Audisse ning alustasid sõitu Joosepi majani. Pidu oli täies hoos. Veranda kohal hõljus tugev suitsupilv ning majas oli vänge alkoholihais. Madis võttis köögist kaks siidrit, ühe neist ulatas ta Agnesele. Käsikäes liikusid nad rahvasekka. Agnes tahtis tantsida, kuid Madis tahtis poistega viina peale kaarte mängida. Tüdruk solvus ja läks hoopis Karliga tantsima. Agnes tantsis Karlile vga-väga lähedal, et Madist armukadedaks muuta. Madis jõi aga rohkem ja rohkem, kuni lõpuks pidid poisid ta teisele korrusele magama viima. Agnes läks Madisega kaasa ning jäi teda valvama. Poisi olukord oli hull.

Eesti keel → Eesti keel
12 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Uimastid noorte elus: sõltuvuse põhjused ja ennetamine

otsekontakt diileriga ­ kas siis telefoni teel, või tema kodus kohtudes. Kui varasemate uurimuste tulemusel oli Eestis amfetamiini tarvitajate osakaal suur (pea kõrgeim Euroopas), siis nüüdseks on amfetamiiniga katsetajate osakaal kahanenud. 2007. aastal oli kange alkoholi tarvitajate osakaal võrdlemisi suur, kuid võrreldes 2003. aastaga siiski mõnevõrra vähenenud. Samuti oli veelgi vähenenud veini tarvitamine, seda eriti tüdrukute seas. Noored joovad peamiselt segujooke ja siidrit või siis kanget alkoholi. Nagu varasematelgi aastatel, seostub noortel alkoholi tarvitamine pigem positiivsete tunnetega, lähtuvalt uuringu tulemustest peavad noored regulaarset rohket suitsetamist tervisele ohtlikumaks kui igapäevast alkoholi tarbimist. Valdav enamus noori leiab, et lahjad alkohoolsed joogid on kergesti kättesaadavad, mõnevõrra vähem arvatakse seda kangete alkohoolsete jookide kohta. Nii

Pedagoogika → Arenguõpetus
111 allalaadimist
thumbnail
70
odt

Alkohol ning selle mõju Laagna koolinoorte seas

5 0 Harvem kui kord kuus Kord nädalas Ei tarbigi Kord kuus Rohkem kui kord nädalas Joonis 7. Küsitletute seas alkoholi tarbimise tihedus koolipäevadel 2.8. Alkoholi sordid Küsimusele "Milliseid alkohole Sa tarbid?" vastasid 65 inimest ning valida sai mitu vastusevarianti. Vastanud jagati soo ja vanuse järgi gruppidesse. 16-aastastest 9-st poisist joovad 4 poissi siidrit, 3 veini, 5 rummi, 4 õlut, 7 viina, 4 tekiilat ja 4 muid jooke. 17-aastastest 20-st poisist joovad 14 poissi siidrit, 7 veini, 12 rummi, 12 õlut, 14 viina, 6 tekiilat ning 5 muid jooke. 18- ja 19-aastastest 11-st poisist joovad 8 poissi siidrit, 2 veini, 4 rummi, 6 õlut, 7 viina, 3 tekiilat ning 3 muid jooke. 16-aastastest 5-st tüdrukust joovad 4 tüdrukut siidrit, 4 veini, 2 rummi, 3 õlut, 1 viina, 2 tekiilat ning 2 muid jooke. 17-aastastest 13-st tüdrukust joovad 8 tüdrukut siidrit, 6

Muu → Uurimustöö
8 allalaadimist
thumbnail
2
txt

Mis teha, Ann?

jooksul mtles Ann,kust see raha tuleb.Gregor tles,et neil on mingi ri Martsuga.Tagasitulles toimub jlle pidu.Marts ja Gregor ajasid kahtlast ri juttu,sellekrval sebis Gregor Anni vga.htul koju judes loeb Ann Ktlini meili.Ktlin kurtis seal enda elust Prnus.Jrgmine pev lheb Ann Gregoriga kinno''Potter''it vaatama.Gregor tuli ukse taha,selajal oli Ann meelega dui all ja Ants(Anni kasuisa) pakkus Gregorile kohvi.Nad rkisid Antsuga Gregori taustast(kool,kodu jne.)Siis minnakse kinno,kinos juuakse siidrit ja peale kino puistatakse autos sdant.Gregor tahab Anniga autos magada.Ann keeldub,sest talle ei meeldi khkukad ja ta tahab romantikat.Siis minnakse Gregori juurde koju,sest ta vanemad on ra juubelil.Kik on hsti hoolitsetud ja koristatud.Juuakse veini ja nauditakse ksteise seltsi.htkki hakkab Gregor Anni puutuma ja ktt rinna peale panema.Gregor tahab Anniga magada,kuid Annile meenub Timo ja ta ei taha.Gregor tunneb end eemale tugatuna ja hakkab rkima oma lapseplvest ja suhtest kasuvaematega

Kirjandus → Kirjandus
183 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Alkohoolsete jookide tarbimise mõjud inimorganismile

Sugu: M Amet: Õpilane, Sportlane Esimene kokkupuude alkoholiga: 10aastaselt jõi suhteliselt suurtes kogustes koduõlut. Kuna puudusid teadmised alkoholist, siis jõuti alles hiljem järeldusele, et oldi tugevas joobes. Hetkeseis: Armastus õlle vastu, mida tarbitakse ca 0,5l, ülepäeviti. Pidudel suurtes kogustes kanget alkoholi Subjekti vanus: 18 Sugu: N Amet: Üliõpilane, Sportlane Esimene kokkupuude alkoholiga: 16. a. tarbides kokteili ning siidrit. Hetkeseis: Pidudel käies tarbib kõikvõimalikke (?!?!! toim.) alkohoolseid jooke, sh kanget alkoholi ja viina. Subjekti vanus: 17 Sugu: N Amet: Õpilane, Sportlane Esimene kokkupuude alkoholiga: 4aastaselt, kui ajas segamini veini ja morsiklaasi. Tagajärgi ei mäleta, oli liiga noor (toim. hindas mõju mälu pärssivaks). Hetkeseis: Tarbib üliharva ja väikestes kogustes, maitse ei meeldi. Subjekti vanus: 16 Sugu: N Amet: Õpilane, Sportlane

Bioloogia → Bioloogia
66 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Dźinn

kolme suuremat kasvuala: Pays d'Auge, mis on parim, Calvados ning Domfrontais. Ühtekokku teatakse seal olema 800 erinevat õunasorti ning enam kui 9 miljonit viljapuud. Vanimad umbes 50 enamlevinud sordist on bisquet, marin onfroy jt. Siidrivalmistamiseks sobivad õunad on kas magusad, mõrkjas-magusad, mõrud või hapud, lisaks neile kasutatakse joogi happesuse tõstmiseks ka väikesi rohelisi pirne. Pudelitäie kalvadose valmistamiseks on vaja 10­11 liitrit siidrit, milleks kulub omakorda umbes 12 kg õunu. Suhkru lisamine toormahlale on teadagi välistatud, õunte endi suhkrusisaldus võimaldab sellel naturaalselt käärida 4,5­6% alkoholisisaldusega siidriks. Väikestel golfipalli mõõtu õuntel-pirnidel pole õiget tegu, nägu ega maitset, see-eest sisaldavad need rohkesti tanniine, mis on tarvilikud lõhnanüansside pikaajaliseks säilimiseks. Valdav osa Euroopas ja mujal maailmas saadaolevatest kalvadostest on pärit suurtootmisele

Majandus → Klienditeenindus
10 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kasulikud toiduained

harilikult tipust jämedam. Pirn sisaldab endas 80-85% vett, 6-14% suhkrut, 0,1-0,6% happeid ning vitamiine ja mineraalaineid. Pirnid sisaldavad rohkesti pektiinaineid, tselluloosi, C, B ja E vitamiini, karotiini. Paljude sortide viljalihas leidub kivirakke. Pirnisordid võivad olla oma maitselt väga erinevad. Vahel magusam, vahel hapum. Ka mahlakus ja valmimisaeg on erinevatel sortidel väga erinevad. Pirne süüakse toorelt, kuivatatult, konservina ja marmelaadina. Neist tehakse ka mahla, siidrit ja veini. Pirnid kasvavad kõikjal parasvöötmes ja on seal õunasaagi järel tootlikkuses teisel kohal. Varajaste sortide vilju tarvitatakse kohe, talipirne säilitatakse kuni 7 kuud. Eestis on vastupidavamad sordid ,,Kägi Bergamott", ,,Lutsu võipirn" ja ,,Järve". ÕUN Õunte biokeemiline koostis oleneb eeskätt sordist, kasvukohast, viljade küpsusest ja säilivusajast. Kõige rohkem on õuntes loomulikult vett, 85-90 protsenti kaalust. Veerikkad viljad sobivad hästi mahla pressimiseks

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Alkoholitööstused

tekitavat keemilist ainet ­ peamiselt etanooli (CH3CH2OH). Liigse alkoholi tarbimise tagarjärjel võib inimene sattuda sõltuvusse. Alkoholi tarbimine põhjustab mitmeid häireid inimese organismis, näiteks tasakaalu- või mäluhäired. Samuti tuleb meeles pidada, et alkohol kuulub narkootiliste ainete hulka. Lisaks eristatakse alkohoolsetes jookides kahte rühma: kääritamisel ja destilleerimisel saadud alkohoolsed joogid. Kääritamisel saadakse näiteks õlut ja siidrit, aga destilleerimisel näiteks viina, viskit ja rummi. 10 Kasutatud kirjandus 1. Vikipeedia ­ Alkohol http://et.wikipedia.org/wiki/Alkohol 2. Alkoinfo ­ Mis on alkohol ? http://www.alkoinfo.ee/kogused/mis-on-alkohol 3. AS Liviko koduleht http://liviko.ee/?id=1890 4. AS Saku koduleht http://www.saku.ee/saku.php 5. AS Saku koduleht http://www.saku.ee/ekspert_tehnoloogia.php 6

Keemia → Keemia
17 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Mürgised puittaimed

inimesel. Sambucus nigra(must leeder), Sambucus racemosa(punane leeder) Õienupud, puhkenud õied, lehed ja toored viljad on mürgised, kuid küpsed, kolme pikliku seemnega läikivad luuviljad on söödavad. Ohutud on ka kuivatatud õied, sest kuivatamisel (ja kuumutamisel) mürgine glükosiid sambunigriin(mõrk mõjutab seedetrakti tööd) laguneb (hüdrolüüsub). Kui õisi kinnises ruumis kuivatada või tuppa vaasi tuua, on peavalu kindlustatud. Küpsetest leedrimarjadest saab head mahla, siidrit ja moosi, kui suured luuseemned välja sõeluda. Ametlikult kasutatakse leedri õisi, kuivatatud vilju ja koort. Kuivatatud õitest teed kasutatakse külmetushaiguste ja kõha vastu, ning higileajava vahendina. Koort ja sellest valmistatud ekstrakti kasutatakse higileajava, lahtistava ning uriini eritust soodustava vahendina neeru ja põiehaiguste puhul. Viburnum lantana(villane lodjapuu), Viburnum opulus(harilik lodjapuu)

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Uurimustöö "Alkoholi tarbimine ja tarbimiseelistused Ülenurme Gümnaasiumi koolinoorte seas"

Põhiliselt tarvitavad noorukid lahjasid alkohoolseid jooke ­ 23% kooliealistest tarbib neid vähemalt kord kuus. Sama uuring näitab, et võrreldes teiste maadega joovad Eesti koolinoored märksa sagedamini ka kanget alkoholi (Noored alkoholi... s.a.). 2007. aastal läbiviidud uuringust selgus, et enamik koolinoori joovad end purju lahjadest alkohoolsetest jookidest nagu siider, lahjemad segujoogid ja õlu. Õlut on proovinud selles eas 39% poistest ja 30% tüdrukutest. Siidrit on poisid samas eas joonud 33%, segujooke 20% ja veini 29% (Hibell, Guttormsson, Ahlström, Balakireva, Bjarnason, Kokkevi, Kraus, 2007). Samast uuringust selgub, et paljud koolinoored ei peagi neid jooke alkoholiks. Arvatakse, et alkohol aitab lõõgastuda, tunda ennast õnnelikumana ja leevendada muresid. Tegelikkuses alkohol süvendab hoopis muresid ja probleeme. Uuringutulemused näitavad, et alkohol ei ole 15­ 16 aastaste noorukite seas vaid nädalavahetuse ajaviide

Bioloogia → Inimene
46 allalaadimist
thumbnail
36
docx

Erinevate äädikate kasutamine kulinaarias

vähemalt kuus kuud, et saavutada rikkalik ja täidlane maitse. Odavamad siidriäädikad toodetakse õunasüdamikest ja –koortest ning töödeldakse kiirest. Mahesiidriäädikad on saadaval tervisetoodete poodides ning need on tavaliselt filtreerimata. Enamik siidriäädikaid sisaldab 5% happesust. Ostes tuleb olla tähelepanelik ’’siidriäädikate’’ suhtes, mis on tegelikult karamellikarva destilleeritud äädikad, millele on lisatud pisut kontsentreeritud siidrit. Tuntud eriti oma meditsiiniliste omaduste poolest, kuna seda kasutatakse üldise hea tervise säilitamiseks, artriidi, külmetushaiguste ja seedehäirete raviks. Kookosäädikas - Erilise, pisut liisunud maitse ja ainulaadse järelmaitsega kookosäädikas on madala happesusega (4%). Tavaliselt leidub seda rahvusköökida kauplustes ning tihti kasutatakse seda Aasia, eriti Tai toitudes. Kasutada saab kookosäädikat väga laialdaselt – suppides, saltikastmetes,

Toit → Toiduaineõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Alkoholism- kõige enam levinud sõltuvushaigus

alkoholitarbimisest ja alkoholismist. Poiste ja tüdrukute vastused on kohati erinevad, kohati sarnased. Alkoholi tarbimise sagedus Mitte kunagi ei olnud alkoholi tarbinud vastanutest 3 õpilast , 4 õpilast on tarvitanud alkoholi 20 ja enam korda elu jooksul ,5 õpilast on tarvitanud alkoholi 6 ja enam korda viimase 12 kuu jooksul, 20 õpilast on tarvitanud alkoholi 3 ja enam korda viimase 30 päeva jooksul. Millist alkoholi enim juuakse Enim juuakse õlut, siidrit ja kangemaid alkohoolseid jooke (viin). Kus alkoholi tarbitakse Kõige sagedamini juuakse enda kodus või kellegi teise kodus (26 õpilast vastanutest) , tänaval, pargis, diskodel, baaris - kohvikus Kas sõbrad tarvitavad alkoholi 30 vastanut ütlesid, et sõbrad tarvitavad alkoholi, vaid 2 vastanud õpilase sõbrad alkoholi ei tarvitanud. Kas alkoholi pidev tarbimine lõppeb enamasti alkoholismiga? 32-st vastanust 29 arvavad, et pidev tarbimine ei lõpe alkoholismiga.

Muu → Teadus tööde alused (tta)
51 allalaadimist
thumbnail
13
pdf

KT küsimuste vastused TAIMNE

Õunamahla kasutatakse mahla- ja karastusjookide komponendina. Mahlast järelejäänud massist valmistatakse õunapüreed. Õuntest valmistatakse: - kompotti, - moosi, - marmelaadi, - zeleed, - pudingut, - pirukatäidist, - õunakastet, - kalvadosi, - veini, - siidrit. 39.Olulisemad toiteelemendid, mineraalained ja vitamiinid pirnis. Pirnid sisaldavad: 80 - 85% vett, 6 - 14% suhkruid, 0,1 - 0,6% happeid, mineraalaineid ja vitamiine. Väärtust tõstab kõrge kaaliumisisaldus (100 - 150 mg%). Viljade rohke pektiin- ja kestaine puhastavad organismi raskemetallidest, radioaktiivsetest ainetest. 100 g pirne annab keskmiselt 46 - 56 kcal energiat.

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Alkoholi ajalugu ja liigitus.

keemiaalased teadmised on täienenud, destilleerimis- ja villimisseadmed on kaasajastunud, tootmisareaal laienenud ning mõnede regionaalsete tipptoodete kaitseks on täpselt paika pandud ka nende nimekasutusõigus. Tegelikult tehakse nüüdki suur osa tööst mehaaniliselt või lausa käsitsi ning lõpptulemuse kvaliteet oleneb endiselt ilmast ja inimesest. 2 Kalvadose ajalugu Veini ja siidrit mõistsid kääritada juba vanad kreeklased ning heebrealased, usutavasti ulatuvad ka destilleerimiskunsti algteadmised tagasi VIII sajandisse. Tänu araablaste invasioonile sai al-kuhl ehk kangem alkohol varsti tuntuks ka mitmel pool Euroopas. Algaegadel tegelesid saladusliku eluveega peamiselt apteekrid, alkeemikud ning usuvennad, kuid XVI sajandil täitsid viski, rumm, dzinn, tequila ning brändi juba ka lihtsurelike peekreid.

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
42
docx

UUIRMISTÖÖALUSED

• Palju kuuluvusgruppe, grupivahetus EKSPERIMENT • Reaktsiooni/käitumise mõõtmine eksperimentaatori poolt etteantud stiimulitele • Laboratoorne eksperiment: katseisikud teadlikud, keskkond erinev igapäevasest • Loomulik eksperiment: loomulik keskkond, katseisikud ei ole teadlikud JAMES LIND 1747 • Laevaarst: ravida skorbuuti • 12 meest paaridesse, igale 2 nädala jooksul erinevat toiduslisa • Küüslauku, merevett, veini, sidrunit, siidrit, soodat • 2 paranesid, 4 - samaks, 6 - haigus süvenes • Eksperiment: kontrollitud muutuja(te) mõju määramine GRUPID JA MUUTUJAD • Eksperimendi idee: võrrelda kahe grupi reaktsioone/tulemusi, üks mõjutatud (uurijat huvitava) stiimuli poolt, teine stiimulita või placebo. Katsegrupp ja kontrollgrupp. • Juhuslik valik katse- ja kontrollgruppi! • Sõltumatud muutujad (stiimulid), sõltuvad muutujad (reaktsioonid) NÄIDE:GLASS AND SINGER

Muu → Uurimistöö alused
69 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Mihkli laat

Pidu kestis varaste hommikutundideni. Toetajad olid Koonga Vallavalitsus, OÜ Oidrema Farm, Härma Ehitus, Foral, OÜ Ehar, AS Puls Brewery, Autoekspert, Lihula TÜ, OÜ Lõpe Agro, Hansapanga Lihula kontor, Mare Miilmets. (Pikkmets 2007) 3.Mihkli laat 2008 ­ 2012 2008.aastal peeti kahekümnendat korda Mihkli laata tänapäevasel kujul, mida iseloomustab hobuste puudumine ja autode paljusus. Seekordsel Mihkli laadal oli taas maaelu hõng küljes. Isegi koduõlut ja kodust siidrit müüdi. Ka käsitööd oli: toole, pinke, lillealuseid, sepiseid ja kudumeid. Loomadest võis osta kassipoegi, küülikuid, lambaid ja lindudest kuningparte, paabulinde, kanu ja kukkesid. Mihkli laata korraldasid Toomas Maarand, Riho Erismaa ja Marika Erismaa, Mare Paarasma, Andres Hirvela ja Merike Pikkmets. 2009. aastal toimus laat kahekümne esimest korda. Parkimis- ja laadaplats ei mahtunud enam esialgsetesse piiridesse ja vallutas endale tüki niidetud heinamaastki.

Ajalugu → Ajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Ajaleht

toimunud seminaril «Toiduainete tootmine ja kaubandus Eestis ja Soomes». 2013. aasta esimese üheksa kuuga eksportis Eesti Soome kõige rohkem juustu ja kohupiima (15 mln eurot), rapsi- või rüpsiseemneid (14,7 mln eurot), leiva- ja saiatooteid (13,5 mln eurot) ning kastmeid ja sinepit (12,5 mln eurot). Soomest imporditi esimese üheksa kuuga enim kohvi (10,7 mln eurot), denatureerimata etüülalkoholi (alla 80%) (9,9 mln eurot), värsket või jahutatud kala (7,4 mln eurot), siidrit ja mõdu (7,3 mln eurot) ning linnaseõlut (7,2 mln eurot) Itaalia ja Hispaania ei hooli ELi eelarvemanitsusest Itaalia ja Hispaania ei kavatse oma järgmise aasta eelarves muudatusi teha, kuigi Euroopa Komisjon on öelnud, et see võib vajalikuks osutuda, kui nad seatud eelarve-eesmärke ei täida. Euroopa Komisjon on öelnud, et Itaalia, Hispaania, Luksemburgi, Malta ja Soome koostatud 2014. aasta eelarve ei pruugi olla kooskõlas eelarvepuudujäägi ja riigivõla vähendamise ülesandega

Meedia → Meedia
2 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Brandi ja konjak

tootmistsükkel alates õunte-pirnide sordist ning kasvukohast kuni toote villimiseni on vastavalt AOC (Appelation d'Origine Contrôlé) määratlusele rangelt reglementeeritud. Tootenime calvados võib kasutada vaid Prantsusmaa põhjaossa jääva Normandia suurimas, Calvadosi departemangus valmistatud õunabrändi kohta. Mujal, muul viisil või teistsugusest toorainest destilleeritud analoogtoodete puhul kasutatakse nimetusi apple brandy ja applejack Kalvadose ajalugu Veini ja siidrit mõistsid kääritada juba vanad kreeklased ning heebrealased, usutavasti ulatuvad ka destilleerimiskunsti algteadmised tagasi VIII sajandisse. Tänu araablaste invasioonile sai al-kuhl ehk kangem alkohol varsti tuntuks ka mitmel pool Euroopas. Algaegadel tegelesid saladusliku eluveega peamiselt apteekrid, alkeemikud ning usuvennad, kuid XVI sajandil täitsid viski, rumm, dzinn, tequila ning brändi juba ka lihtsurelike peekreid.

Toit → Joogiõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Kokteilid

puuviljasoodavesi. Valage peale mustsõstramahl nii et Laimimahla see jääks kihina. Pressige peale paar tilka Ginger ale't (ingverijook) sidrunimahla. Kaunistus: aplesiniviil ja marjad Jersey Lily Valage laimimahl jäätükkidele grikiklaasi. Täitke klaas ginger ale'ga. Kaunistage. Lisage kõrs. 1 veiniklaasitäis siidrit 1 tilk Angostura Bitterit Virgin Mary 1cl suhkruvett Kaunistus: sidrunuviil ja marjad Tomatimahl Veidi soola Segage koostisosad jääga, kurnake. Serveerige Veidi pipart veiniklaasis ja kaunistage. 1 tilk tabasco't 1 tilk Worcesteri kastet

Toit → Kokandus
142 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

Õunamahla kasutatakse mahla- ja karastusjookide komponendina. Mahlast järelejäänud massist valmistatakse õunapüreed. Õuntest valmistatakse: - kompotti, - moosi, - marmelaadi, - zeleed, - pudingut, - pirukatäidist, - õunakastet, - kalvadosi, - veini, - siidrit. 9. Olulisemad toiteelemendid, mineraalained ja vitamiinid pirnis. Pirnid sisaldavad: 80 - 85% vett, 6 - 14% suhkruid, 0,1 - 0,6% happeid, mineraalaineid ja vitamiine. Väärtust tõstab kõrge kaaliumisisaldus (100 - 150 mg%). Viljade rohke pektiin- ja kestaine puhastavad organismi raskemetallidest, radioaktiivsetest ainetest. 100 g pirne annab keskmiselt 46 - 56 kcal energiat.

Toit → Toiduained
45 allalaadimist
thumbnail
49
doc

Robert Houdin - uurimustöö

esemeid ning neid seejärel tasuta vaatajatele kinkida. Esimese osa lõpus jagas illusionist rahvale oma portreede albumeid. Paljud hoidsid neid kingitusi alles kui kallist mälestust suurest mustkunstnikust. ,,Assistent tõi Robert-Houdinile adresseeritud paki. Artist võttis sellest pudeli ja tegi ettepaneku juua väikese akrobaadi14 terviseks. Vaatajate soovil kallas ta pudelist kord valget, kord punast veini, kord siidrit või mitmesuguseid likööre. Assistendid kandsid täidetud pokaalid mööda ridu laiali ja igaüks võis veenduda, et nende tellimus oli täpselt täidetud. Vastuseks tormilisele aplausile deklameeris mustkunstnik naeratades: ,,See pudel eal ei tühjene, ei lõpe siider, mõdu, vein... Ja igaüks on veendund teist, et hinnaline kink on see!

Ajalugu → Ajalugu
107 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Valge veini ja toidu kokkusobivus

võiksid üksteist täiendada. Kui näiteks valge veini maitses ja aroomis on tunda tsitruselisi võib kasutada seda veini ka toidus või toidu kõrvale pakutavas kastmes. *Traditsioone tasub austada. Tavaliselt sobib mingile piirkonnale omane toit selle piirkonna valge veiniga, kuigi tavaliselt leidub piirkonna joogiga ka alternatiiv. *Tuleb järgida retsepti, sest kui toidu valmistamisel on kasutatud valget veini või siidrit, sobib ka toidu kõrvale pakkuda sama jooki. *Magusroogade kõrvale sobivad kindlasti magusamad valgeid veinid. *Tuleb arvestada aastaajaga. Jõulist ja parkainerikast valget veini ei saa pakkuda südasuvisel grillipeol ja talvel seevastu jahutatud kergemat sorti valget veini samuti mitte. *Kui toit on serveeritud punases kastmes, siis oleks sobimatu pakkuda selle kõrvale valget veini ning vastupidi ­ kui roog on kerges valges kastmes, on isegi visuaalselt võrdlemisi

Toit → Kokandus
46 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun