Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

Retseptid - sarnased materjalid

suhkurt, frikadelli, pasta, sibul, porgand, purustatud, riivi, frikadellid, moos, kaane, purki, pipart, puhasta, küüslauk, kuumuta, tomatid, keema, maitseained, pehmed, moosi, külmutatud, ahjuvorm, lõika, saiad, kuubikuteks, kihiti, suhkruga, vala, pealmise
thumbnail
7
odt

Rahvuslikud supid

Haapsalu Kutsehariduskeskus Rahvuslikud supid Koostaja: Juhendaja: Uuemõisa 2008 Hapukapsasupp ubadega (Eesti) Valmistusained 2,5 l Vett 500g Hapukapsast 100 g Põldube 500 g Sealiha 1 Sibul Soola valmistusviis Pese kuivatatud oad ja leota külmas vees 7-9 tundi, seejärel pane koos leotusveega keema. Lisa puhastatud liha ja lase keema. Korja ära vaht. Lisa hapukapsad, hakitud sibul ja sool. Keeda nõrgal tulel. Supiliha juurde serveeri porgandi-toorsalat. Kört (Eesti) Valmistusained 2,5 l Piima 100 g Odrajahu 1 spl Võid Soola (suhkurt) valmistusviis Keevasse piima vala sõelutud odrajahu peene joana, sega. Maitsesta või ja soola või suhkruga. Serveeri õhtu-ja hommikusöögiks. Seljanka(Venemaa) Valmistusained 2 tk Suuremat sibulat 2 sl Õli 200 g Looma-või sealiha 150 g Suitsuvorst 100 g Kanaliha 1 l Vesi 2 tk Lihapuljongikuubik

Kokandus
54 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Viie päeva kohta innovaatiline suurköögimenüü

400 g kalkuni rinnafileed või kanafileed (võid 1 sl sidrunimahla 1 dl majoneesi 1,5 tl karrimaitseainet 2 sl võid kasutada ka linnuhakkliha) 1 väike küüslauguküüs 1/8–1/4 tl jahvatatud tšillipipart 8 dl aedvilja- või kanapuljongit 1 sibul 1 sl oliiviõli soola-pipart 10 tilka Worcesteri kastet soovi korral 3 oksakest värsket koriandrit 2 küüslauguküünt

Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
34
docx

MEIE LASTE LEMMIKRETSEPTID

MEIE LASTE LEMMIKRETSEPTID 2010 ANDERI JA ARONI LEMMIKSALAT Meie pere tervislik toit, mis ka lastele maitseb, on salat. Koosis: hiinakapsas, tomat, värske kurk, mais. Natukene oliiviõli ja maitse järgi viie pipra segu. Kõik läbi segada ja ongi valmis. ELIISE KANAFILEE - ODRARISOTO Kanafilee - odrarisoto, mis on mugandustega A. Kangi retseptikogust. Retsept on neljale. Ained: 400 gr kanafileed, 1 sl õli, 1 sibul, 3 dl odratangu, 6 dl puljongit, 1 dl apelsini mahla. Filee väikesteks tükkideks lõigata, sibul praadida. Lisada fileetükid, siis odratang, peale puljong ja mahl, segada. Hautada tulel kuni oder pehme. Meil gaasipliidil võtab see aega kuskil 20-30 minutit. Võib veel lisada purustatud sarapuupähkleid (50gr). On valgu- ja b-vitamiini rikas toit. Pähklid sisaldavad a, d, e ning b1 ja b6 vitamiine. ELYS ANETTE RETSEPTID

Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kuum eelroog ja parfeed

1. FRITEERITUD MAKRAPULGAD SALSAGA Bruto Neto 1. Lõika makrapulgad kolmeks tükiks. makrapulgad 100g 100g 2. Valmista taigen mineraalveest, soolast ja nisujahust Taigen ning lõpuks lisa vahustatud munavalged. nisujahu 60g 60g 3. Kasta krabipulgad taignasse ja prae rohkes õlis. mineraalvesi 60ml 60ml 4. Kastmeks pese ja puhasta küüslauk, paprikad ja sibul. munavalge 1tk 30g 5. Haki paprika ja sibul peeneks ning kuumuta neid õlis. Praadimiseks 6. Lisa ka küüslauk ja maisiterad. õli 300ml 300ml Kaste 7. Seejärel lisa tomatipüree ja vesi ning maitsesta kaste tomatipüree 40g 40g tabasco, veiniäädika ja teiste maitseainetega. roheline paprika 19g 15g 8

Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Köögiviljaroog ja hakkmassist valmistatud roog kus on kasutatud vähemalt kahte kuumtöötlusmeetodit

Täidetud kartulikotletid 1, 5 l keedetud ja riivitud kartulitele kasuta (sobib ka eilne v üle-eilne kartulipudru) 3/4 tl soola 2 muna 1 spl jahu (mina panin 2 spl) Täidiseks: 200 g metsaseeni(pilvikud, puravikud vm seen) või suitsukana. (Prae paar minutit, kuni sibulad on kuldpruunid. Lisa hakitud metsaseeni ja ploomid ja prae veel minutike). 100 g riivitud juustu soola pipart Kartulid keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks, jahuta ning riivi lisada munad ja jahu.Sega ühtlaseks taignaks.Tee peopesa külmaveega märjaks tõsta lusikaga kotleti suurune pätsike tainast ning vajuta laiaks ning sellele tõsta täidist teelusikaga sellele oma uus pätsike tainast.Vormi ääred ilusti kinni ning paneeri kas riivsaias või jahus ning prae kuumal pannil või siis ahjus 200 kraadi juures Serveeri kas hapukoorekastme või mõne muu külmakastmega Seenekaste Kastme valmistamiseks läheb tarvis: 400 g seeni (šampinjonid) 3 sl jahu

Toiduvalmistamine
7 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Eesti rahvustoidud

ja -jalgadest, mis sisaldavad nii palju liimainet, et jahtuv leem tardub ilma täiendava tardaine lisamiseta. Süldi keetmiseks pannakse liha külma vette, aetakse kiiresti keema, lastakse paar minutit keeda ning loputatakse siis nii lihatükid kui pott külma veega. Liha pannakse uuesti keevasse vette ning keedetakse hästi nõrgal tulel vaevu keevana ilma kaaneta kuni liha luudelt lahti tuleb (3-4 tundi). Enne keemise lõppu lisatakse maitseained ­ sool, sibul, vürtsid. Liha tõstetakse leemest välja, tükeldatakse. Keeduleem kurnatakse, lastakse koos tükeldatud lihaga uuesti korraks keema tõusta, kallatakse vormidesse jahtuma. 3 ). Kiluvõileib on 20. sajandi Eesti köögi traditsiooniline suupiste. Tavaliselt kasutatakse selle valmistamiseks musta leiva viilusid, millele määritakse või (või munavõie) ning asetatakse vürtsikilu filee(d), soovi korral ka keedumuna viile, majoneesi, maitserohelist jm. 4 )

Kokandus
113 allalaadimist
thumbnail
6
odt

3 retsepti

..............................................3 Porru-köögivilja püreesupp............................................................................................................4-5 Karriräimed........................................................................................................................................6 2 Maroko lambahautis Koostis: 500 g lamba kaelaliha õli küüslauk 2 tl paprikapulbrit 2 suurt paprikat 2 purki purustatud tomateid 1 sl hakitud peterselli sool pipar suhkur Valmistamine : Toiduained: -Lamba kaelaliha on liha mis on saadud lamba kaelalt. Lamba liha on väga toitaine rikkas jamaitsev. See ei sisalda endas nii palju rasva nagu sealiha. -Õli on rasv aine milles praetakse toite . - Küüslauk sisaldab süsivesikuid, C-vitamiini, eeterlike õlisid ja fütontsiide. -Paprikaid on väga erinevaid värve. See on köögivili , mis sisaldab endas palju c-vitamiini .

Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kihiline haugivorm-kalatoit

* Küpseta 175-kraadise ahju allosas 45 minutit. * Lase kalavormil 10 minutit vormis jahtuda, siis kummuta alusele. ** Kihilist haugivormi võib serveerida kuumalt põhiroana (6-le) või külmalt eelroana (12-le). Kuuma kalavormi kõrvale serveeri kartuleid, aedvilju ja ketsupiga maitsestatud külma hapukoorekastet. Keedetud kala munakastmes * 500 ml vett, 130 ml valget veini * pool sidrunit, pool sellerivart * 1 väiksem sibul, 1 porgand * mõned petersellioksad, loorberileht * 3 tera musta pipart * 3 170 grammist kalatükki * 2 kõvaks keedetud muna * teelusika otsaga kanget sinepit, 125 ml õli * ½ tl sidruniga kalamaitseainet ja vajadusel veel soola, 30 ml valgeveiniäädikat * 1 purustatud küüslauguküüs * 1 tl basiilikat, 1 tl peeneks hakitud peterselli * 4 kapparit * Haki peeneks sibul ja porgand. * Aja suures potis vesi keema, lisa sinna sidrun koos koorega, seller, sibul, porgand

Toiduvalmistamine
12 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Maitsvad õunakoogid

Õunakoogid (jm magustoidud) Mõnus kreemine õunakook Vaja läheb: PÕHI 3dl jahu 3spl suhkrut 0.5tl küpsetuspulbrit ~75g võid (toasoe) 1 muna ÕUNAD 3-4 suuremat õuna 50g võid 3sl fariinisuhkrut 2sl konjakit kaneeli KREEM 4dl piima 4 muna 6sl suhkrut 4sl jahu 2tl vanillisuhkrut Põhja jaoks sega omavahel kuivained, lisa või ja töötle purutaoliseks massiks. Lisa ka muna ning sõtku (puulusikaga) tainaks. Suru tainas 24cm küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi, toksi kahvliga taina sisse väikesed augud ja pane külmkappi. Samal ajal koori õunad, eemalda südamikud ja lõika paksemateks sektoriteks. Kuumuta pannil või ning sulata selles fariinisuhkur. Lisa veidi kaneeli ja konjak. Laota õunad pannile ja küpseta poolpehmeks. Valmista keedukreem. Selleks pane üle poole piimast madalal kuumusel soojenema, aga päris keema ära lase. Teises kausis, kus on ülejäänud piim, klopi lahti munad ja lisa suhkur ning vanillisuhkur. Viimasena sõelu juurde jahu ning kanna

Toiduained
5 allalaadimist
thumbnail
308
xlsx

Kokk tase 4 kalkulatsioonid-1

valmistatavaid g portsjoneid 1000 kokku 1 Retsepti kaal Valmistamise kaal Toiduained Ühik 1 brutoKao % 1 neto 1 bruto 1 neto 1 kanakints kg 0.750 0.750 0.750 0.750 2 vesi l 1.500 1.500 1.500 1.500 3 mugulsibul kg 0.079 5 0.075 0.079 0.075 4 porgand kg 0.026 5 0.025 0.026 0.025 5 juurseller kg 0.026 5 0.025 0.026 0.025 6 porrulauk kg 0.105 5 0.100 0.105 0.100 7 küüslauk kg 0.007 5 0.007 0.007 0.007 8 sool 0.000 0.000 0.000 9 loorberileht 0.000 0.000 0.000 10 valge pipar (tera) 0

Toit ja toitumine
28 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Viiekäiguline pidulik õhtusöök. Table-d'hôte menüü.

Krõbedad bruschetta saiad kalamarja ja munavõiega Koostisosad: Võid, muna, soola, peterselli, kalamarja, oliiviõli ja juuretisesaia. Valmistusviis: Sega pehme või, hakitud muna ja hakitud petersell. Maitsesta soolaga ja klopi ühtlaseks. Lõika juuretisesaiast keskmised viilud ning aseta pannile, kuni on krõbedad. Määri saiale oliiviõli ning aseta munavõi peale, siis lisa kalamari. Eelroog Kodumaine aedvilja püreesupp kookosepiimaga Koostisosad: Sibul, kartul, porgand, aedoad, vett, soola, basiilik, paprikapulbrit, kookospiima ja nisujahu. Valmistusviis: Koori sibul ja kartulid, kaabi porgand. Lõika aedviljad tükkideks ja lisa soolaga maitsestatud vette keema. Keeda kuni aedviljad on pehmed ning püreesta need koos keeduveega köögikombainis. Lisa maitseaineid ja kookospiimaga segatud nisujahu ning lase segades keema. Serveeri soojalt ja lisa basiilikuleht peale. Serveeritakse Pffafl Grüner Veltliner Weinviertel DAC veiniga. Pearoog

Toitlustus
4 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

India köök

1 keskmine broiler · Lõika kana portsjontükkideks, eemaldades 3 sl õli kere küljest kõigepealt jalad, seejärel tiivad ja 2 sibulat viimasena mõlemad rinnafileed. Poolita jalad 2 suurt kõva õuna liigese kohalt ning lõika fileed põigiti kaheks. 2 küüslauguküünt Aja õli suures hautamisnõus keskmisel 0,5 tl jahvatatud kaneeli kuumusel tuliseks, lisa peenestatud sibul, tükeldatud õun, noaga peenestatud 0,5 tl jahvatatud muskaati küüslauguküüned, kaneel ja muskaat. 2 tl karrit Kuumuta segades mõned minutid, seejärel lisa 2 tomatit kanatükid ja karri ning kuumuta veel 5 minutit, 1 purk kookospiima kanatükke üks kord keerates. Lisa kooritud

Toit ja toitumine
10 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Itaalia köök

........................................................................9 2.3.Jänes punases veinis............................................................................10 KOKKUVÕTE............................................................................................11 KASUTATUD KIRJANDUS.....................................................................12 SISSEJUHATUS Itaaliast üldiselt rääkides, peab mainima muidugi nende köögikultuuri. Täiesti vapustav. Lasanje. Pizza. Pasta. Zelato. Jne. Otsustasingi seepärast teha oma referaadi Itaalia köögist. Nende toidud on huvitavad ja maitsvad. 1.Itaalia köök Itaalia toiduainete valik on väga mitmekesine ning rikkalik. Sooja ning nisuküllase kliima tõttu kasvab siin palju taimi, mida meil kas üldse pole või mille kasvatamine on võimalik vaid kasvuhoonetes: Artishokk, Spargel, Rooskapsas, Baklazhaan, Oliivi- ja Viigimari, Melon ja mitmesugused pähklipuud nind paljud teised. Aedviljatoite tehakse palju ja väga

Toiduainete õpetus
45 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Mehhiko köögist - powerpoint

250 g keedetud tursafileed kalatükke, piserda üle laimimahlaga, veidi ½ värsket peeneks hakitud hakitud tsillipipart, sibulat ja tükeldatud avokaadot. rohelist tsillipipart Soovi korral veidi salsat. 1 tomat 1 hakitud sibulat 2 sl hakitud värsket koriandrit salsat Enchilada Koostisained: Pruunista hakkliha. Lisa hakitud sibul ja küüslauk. Kui sibul on muutunud 300 g hakkliha läbipaistvaks, lisa hakitud paprika ja jätka praadimist mõni minut. Lisa 1 sibul nõrutatud oad, tacokaste, sool ja 2 küünt küüslauku pipar. 1 punane paprika Hauta vaiksel tulel 5 minutit. Tõsta igale tortiljale 4 sl täidist, puista

Geograafia
25 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nädalamenüü

Tomatikurgi toorsalat (tomat,kurk,hapukoor,sool,pipar) Kolmapäev Värske kapsa supp (Värske kapsas,kartul,porgand,sibul,sealiha,toiduõli,hapukoor,sool,köögivilja puljong) Lasgne (lasagne plaadid, jahu,või,hakkliha,juust,ananass,piim,hakklihamaitseaine, sool,pipar,mugul sibul,kooritud tomatid,küüslauk) Kartulipallid valges kastmes (Kartul,muna,sool,pipar,piim,jahu) Makrariisisalat (makra,porgand,värske kurk,muna,sibul,hapukoor,riis,sool,pipar) Kohvikreem (Rõõskkoor,kohvi,suhkur,vanilli suhkur,zelatiin) Porgandiananassi toorsalat (Porgand,ananass,segumahl,sidrunihape) Neljapäev

Menüü koostamine ja nende...
45 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Metsloomade ja -lindude liha kasutamine toiduvalmistamises

köögivilju juurde lisada. Küpseta madalal kuumusel, maksimaalselt 175 kraadi juures umbes 1,5 tundi. Madalal temperatuuril küpsetades jõuab liha korralikult läbi küpseda ning kõrbemise ohtu ei ole. Peale 1,5 tunnilist küpsetamist lisa meresool. Kui lisada sool ja maitseained kohe enne küpsetamise algust, muutub liha tuimaks. Lisa piprasegu - roheline pipar, must pipar, rosépipar. Huvitava maitse annab rosmariini lisamine. Peale maitseainete lisamist sega hautis kergelt läbi. Lõika sibul veeranditeks ja aseta metssealiha peale. Lisa porgandikangid. Kõige lõpus lisa küüslauguküüned. Maitseköögivilju võid vastavalt oma maitsele lisada ka rohkem. Küpseta umbes 30 minutit. Vahepeal võid lisada Worchestershire kastet. Enne serveerimist puista toit üle rohelise sibulaga. Metsjänesehautis piduseltskonnale 1 suur metsjänes 2 dl õli 30 g võid 200 g peekonit 1 peenestatud küüslauguküüs 20 tippsibulat 250 g väikesi shampinjone 2 sl punase- või mustsõstratarretist

10 allalaadimist
thumbnail
9
docx

ARVESTUS- toiduvalmistamine

1. mis on redutseerimine, hautamine, poseerimine, blanseerimine, kokkukeetmine, confi, brülee kreem, fondant, profitroolid, graavimine, bool, paseerimine, paneerimine, selitamine, moorimine, krepid. Redutseerimine ehk kokku keetmine- Vedelike koguse vähendamine ja maitse kontsentreerimine vee väljaaurutamise abil. Puljongi, supi, kastme, marinaadi jms. keetmine, kuni on aurustunud soovitav kogus vedelikku ja/või tekkinud tugevam maitse. Hautamine- ahjus või pliidil tasasel tulel kaane all kuumutamine, kasutades väheses koguses vett või veeauru. Kombineeritud kuumtöötlemise võte, mille puhul töödeldavad toiduained kuumutatakse esmalt rasvaines, vajadusel kuni pruuni kooriku tekkimiseni, seejärel keedetakse väheses vedelikus tasasel tulel kaane all valmimiseni. Poseerimine- muna ilma kooreta keetmine Blanseerimine- toiduainete lühiajaline töötlemine kuuma vee või auruga, abivõte toiduainete eeltöötlemisel. (N

TOIDUAINETE SENSOORSE...
18 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Karask, rukkijahuvaht, sõir, mulgipuder

köömned ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Tainas vala võiga määritud muffinivormi ja küpseta 190kraadises ahjus 15­20 minutit. Valmidust proovi tikuga. Sellest kogusest saad umbes 40 karaskit. Mulgipuder Mulgipuder on Lõuna-Eestist pärit Eesti rahvustoit, mis on oma nime saanud mulkide järgi. Enne nõukogude kolhoosisööklate aega mereäärsetes Eesti piirkondades mulgiputru ei tuntud. Vaja läheb: 1 kg kooritud kartulid, 1 l vesi, 100 g Odratang, sool, 1tk suurem sibul, 100 g läbikasvanud seapekk. Valmistamine: Pane kartulid soolaga maitsestatud vette, puista pestud ja nõrutatud tangud nende peale. Hauta kaane all madalal kuumusel, kuni tangud on täiesti pehmed (kartulid valmivad tavaliselt kiiremini). Sega poti sisu puulusikaga enam-vähem ühtlasks ja lisa vajadusel soola. Kastmeks kuumuta pannil tasasel tulel tükeldatud seapekist rasv välja ja lase pruunistuda. Puista hulka peenestatud sibul ning maitsesta soolaga.

Kultuurilugu
11 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Köögiviljalisandid

11.2012 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Staarhautis ratatouille Seda Prantsuse klassikut on ülistatud ja kiidetud ning isegi multifilmistaariks tehtud. Vaadates ratatouille' koostisosi, pole siin midagi erilist. Imetabaseks muudab toidu aga see, et aedvilju ei visata korraga ühte patta, vaid praetakse eelnevalt eraldi läbi ja laotakse siis kihiti potti. Kogus Koostis- ja maitseained 3 tk Baklazaan 4 tk Suvikõrvits 4 tk Paprika (punane) 6 tk Sibul 8 küünt Küüslauk 6 tk Tomat 1 dl Oliiviõli 1 peotäis Basiilik (värske, hakitud) 1 peotäis Petersell (värkse, hakitud) 6 - 10 oksa Tüümian Sool Must pipar Lõika baklazaan, suvikõrvits ja paprika 3 cm tükkideks. Haki sibul ja küüslauk ning tükelda tomat veerandikeks. Puista baklazaani- ja suvikõrvitsatükid soolaga üle ning lase pool tundi seista. Kuivata eralduv mahl paberrätiga

Toiduvalmistamine
11 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

küüslauguküünt, rasvaine, lihapuljongit. Valmistamine: 1. Lõigata filee ühest küljest lahti, nii et see avaneb üheks suureks "leheks". Maitsestada, keerata pikuti rulliks, siduda niidiga kinni. 2. Tõsta fileerull ahjuvormi, lisada rasvaine. Küpsetada 175 C juures u 40 minutit. 15 minutit pärast küpsetamise algust lisa lihale puljong. 3. Lõigata valmis küpsetatud fileerull viiludeks. Pikitud veiseliha Veiseliha, suitsupekk, porgand, mugulsibul, küüslauk, punane vein, õli, või, puljong, maitseained Valmistamine: 1. Lihalt eemaldada kelmed ja kõõlused. Suitsupekil eemaldada kamar, lõigata 4cm pikkusteks kangideks. Porgand koorida ja pesta, lõigata kangid. Küüslauk koorida. 2. Väikese noaga teha lihasse piki lihaskiudu sissetorked, millesse suruda peki-, porgandikangid ja küüslauguküüned. 3. Pikitud liha pruunistada kuumas õlis- võisegus, maitsestada,

Toiduvalmistamine
38 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Koka kutseeksam

jahvatatud cayennei 0 pipar kg 0,001 0,001 0,002 0,002 312,20 kr 0,31 kr 0 vesi l 0,250 0,250 0,500 0,500 0,00 kr 0,00 kr Kaste 10 mugulsibul kg 0,011 0,010 0,022 0,020 6,60 kr 0,07 kr 10 küüslauk kg 0,001 0,001 0,002 0,002 49,90 kr 0,06 kr 16 porgand kg 0,012 0,010 0,024 0,020 8,20 kr 0,10 kr 20 varsseller kg 0,013 0,010 0,025 0,020 20,80 kr 0,26 kr 20 porru kg 0,013 0,010 0,025 0,020 12,00 kr 0,15 kr 2 margariin kg 0,010 0,010 0,020 0,020 33,38 kr 0,34 kr

Toitlustus
355 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Suurköögi eksam

0,000 0,000 0,000 0,000 Kokku: 0,222 6,639 Omahind 0,593 Hind km- ga: 0,712 5 Valmistamine: 1.Kõigepealt pesta ning puhastada porru, seejärel lõigata juliennideks. 2.Pese-koori-pese porgand ja kartul. 3.Kartul lõigata suuremateks kuubikuteks (mirepoix) ning porgand väiksemateks kuubikuteks (brunoise) Kartuli kuubikud asetada külma vette 4.Lõhefilee pesta ning puhastada luudest. Lõigata välja suuremad kuubikud (1,5 x 1,5cm) 5.Pese ning seejärel haki veerand antud tilli kogusest peeneks (ilma varteta) 6.Seejärel seo ülejäänud till (varsi ei lõigata ära) ühe porru lehe ribaga kokku et moodustuks üks punt (kasuta ka neid varsi, mis jäid hakitud tillist üle) 7

Köögi õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Retseptid/Toidud Haavandilist Koliiti põdevale

Retsptid Broilerisalat California Stiilis Koostisained 600 g Talleggi kanafileed 8 viilu röstsaia 2 spl võid Santa Maria küüslaugusoola Santa Maria jahvatatud paprikat 2 spl õli 1 pott salatit pool kurki Kaste: peotäis petersellilehti mõned basiilikuoksad Santa Maria küüslaugusoola 2 dl maitsestamata jogurtit 1 dl apelsinimahla Santa Maria purustatud musta pipart ½ tl Santa Maria kivisoola, veskis (Rock salt) Valmistamisjuhis Lõika kanafileed paari sentimeetri pikkusteks peenteks ribadeks ja raputa neile peale veidi jahvatatud paprikat, sega läbi ja jäta maitsestuma. Kastme jaoks haki ürdid võimalikult peeneks ja lisa muud ained. Lõika kurk kuubikuteks ja pane kastmesse maitsestuma. Seejärel lõika sai kuubikuteks ja raputa peale küüslaugusoola. Kalla saiakogusest

terviseõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kõrvitsa uurimistöö

Sega apelsinimahl ja äädikas kastmeks. Rösti seemneid kuival pannil. Kuumuta spinatilehed kergelt võis läbi. Sega kaste kõrvitsa ja spinatiga. Raputa peale seemned. Tõsta peale fetajuust. -5- Kõrvitsa-õunarisoto Mõnusalt sügisehõnguline risoto sisaldab sügise vilju ­ kõrvitsat ja õuna. Sobib huvitaval kombel nii soolaseks kui ka magustoiduks. Ligikaudu 4 portsjonile Kogus Koostis- ja maitseained 300 g Kõrvits 1 tk Õun 1 tk Sibul 1 küüs Küüslauk 1 klaas Risotoriis 1 klaas Valge vein 1 tl Suhkur 1 sl Või 1 sl Riivjuust Lõika kõrvits kuubikuteks ja õun sektoriteks. Kuumuta potipõhjas õli, lisa peeneks hakitud sibul ja küüslauk ning prae 2­3 minutit. Lisa kõrvits ja õun ning prae veel umbes 3 minutit. Siis lisa riis ja prae veel 3­4 minutit. Vala juurde vein ja hauta vaiksel tulel umbes 15 minutit, kuni vedelik on aurustunud ja riis peaaegu valmis

Kokandus
26 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kõrvits

risti vastupidised, võrreldes nende suviste sugulastega. Nende kooreosa on paks ja tihke, seemned kõvad ning toidulauale rändavad viljad valminud kujul. Ka säilivusaeeg on neil pikk, ulatudes mitmete kuudeni. Talikõrvitsast langeb ligikaudu kolmandik jääkide arvele. Siia kuuluvad tavakasutaja mõistes koored, säsi ja ka seemned. Tegelikult aga kasutati juba vanasti kõrvitsaseemneid parasiteerivate usside väljutamiseks organismist. Purustatud seemnetel on ka neerude talitust korrastav mõju. Et seemned on õlirikkad (kuni pool nende kaalust moodustab õli), siis saab neist ka kõrvitsaõli pressida. Seemnetes on rikkalikult rasvlahustuvaid vitamiine A ja E ning mikroelementidest mainimisväärselt tsinki. Eeskätt viimase tõttu on kõrvitsaseemnete tarbimine leidnud aktsepteerimist eesnäärme healoomulise suurenemise puhul ühe abivahendina. Õli ja

Toitumisõpetus
37 allalaadimist
thumbnail
4
docx

KÖÖGIVILJATOIDUD

Vaadates ratatouille' koostisosi, pole siin midagi erilist. Imetabaseks muudab toidu aga see, et aedvilju ei visata korraga ühte patta, vaid praetakse eelnevalt eraldi läbi ja laotakse siis kihiti potti. Ligikaudu 8 portsjonile. Kogus Koostis- ja maitseained 3 tk Baklazaan 4 tk Suvikõrvits 4 tk Paprika (punane) 6 tk Sibul 8 küünt Küüslauk 6 tk Tomat 1 dl Oliiviõli 1 peotäis Basiilik (värske, hakitud) 1 peotäis Petersell (värkse, hakitud) 6 - 10 oksa Tüümian Sool Must pipar Valmistusaeg 60.. minutit. Lõika baklazaan, suvikõrvits ja paprika 3 cm tükkideks. Haki sibul ja küüslauk ning tükelda tomat veerandikeks

Toiduvalmistamine
20 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Referaat Apelsin, Lillkapsas

6. Jahtunud rull puista üle tuhksuhkruga. Apelsinisalat Tooraine: Apelsin 5 tk Õuna-või Sidrunimahl 3 sl Purustatud pähklid Valmistamine: Koori apelsinid ja puhasta valgest kooreosast. Lõika apelsinid ristipidi ratasteks, puhasta seemnetest. Aseta apelsinirattad vaheldumisi suhkruga ning vala peale veidi mahla. Lase seista jahedas ½ tundi. Enne lauale andmist puista üle purustatud pähklitega. Apelsinikeeks Tooraine: väherasvane 45% margariin 180 g suhkur 135 g näputäis soola muna 3 tk apelsin 1 tk sidrun 1 tk jahvatatud mandlid 5 tl jahu 240 g tärklis 80 g küpsetuspulber 4 tl

Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

PRAADIMINE · Ilma vee juuresolekuta · Toiduaine välispind kuivab,tekib pruun koorik · Rasvaga Vähese veesilsisaldusega rasvaineid,toiduõli · Rasvata Röstimine Grillimine Küpsetamine · Paneeritult,paneerimata · Väheses rasvas o Rasv kuum 160-180 kraadi o Pruunistada üheltpoolt 5-10 min. o Pruunista teisalt poolt o Keerata 1 kord o Vajadusel pane järelvalmima ahju või kaane alla pliidiservale o ­paneering võib praguneda Liha,kotletid,pannkoogid,köögivili,keedukartul jne · Rohekes rasvas o Praepannil(kastrulis) o Rasva1/3 praetava toiduaine kogusest o Pann ja rasvaine kuum o Koorik ühele poole o Pööra teine pool o Linnuliha,toored kartulid · Friipraadimine o Spetsiaalses seadmes e fritüüris või pliidil potis o Toiduaine ujub rasvas vabalt

Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
12
xlsx

Kalkulatsioonid

Toidu nimetus: Vürtsikas porgandi- ja apelsinisupp Portsjoni kaal: 0,3 Valmistatavaid portsjoneid: 6 Retsepti kaal Kao % (külm) Toiduained Ühik (kg/l/tk) 1 bruto 25% Porgand kg 0,125 16% 1 sibul kg 0,015 33% 2 apelsini kg 0,066 võid kg 0,005 jahvat. koriandrit kg 0,001 kanapuljong l 0,166

Toitlustus
64 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

VENE KÖÖK

paljudes roogades ja joogina. Hapupiima paljudes vormides, kodujuustu, ahjujuustu. · Puuviljad ja köögiviljad. Kõik metsamarjad. Mõned puuviljad ja marjad tarbitakse värskelt, mõned serveeritakse hautistena, kompottidena, püreerituna, kissellidena. Puuvilju kasutatakse ka klimpide täidisena, kastmete valmistamiseks, dzemmide valmistamiseks. Enimkasutatud köögiviljad on kapsas, kartul, punapeet, sibul, mustrõigas, porgandid, kaalikad, tsukiini, vähem kasutatakse rohelisi ube ja herneid, lillkapsast, munavilja, spinatit, hapuoblikat, kõrvitsat. · Lihast on esirinnas veiseliha, vasikaliha, sealiha ja lambaliha. Kasutatakse kanaliha, hane, parte ja kalkuneid, metslinde, võimalusel hirvi ja jäneseid. · Kala kasutatakse värskelt, soolatult, suitsutatult. Lõhe, heeringas, jõevähk ja kaaviar tuuralt on delikatessid. Mune

Rahvusköök
21 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Rahvusköök - EESTI KÖÖK

0 till kg 0,005 0,005 0,010 0,010 0,00 kr Kokku: 0,188 0,375 0,360 0,00 kr Hind km-ga: 0,00 kr Valmistamine: 1. Aseta lehttainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või vormi, nii et ääred jäävad veidi üles. 2. Lao taina peale viilutatud sibul ja puhastatud kilufilee. 3. Klopi lahti munad ja vala kilufilee peale. 4. Küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni pirukas on muutunud kuldpruuniks. 2.2 KÜÜSLAUGUNE SEASISEFILEE KARTULI-MURULAUGU ROSETTIDE JA PÕLD-VÕÕRKAPSA SALATIGA Hind 20% Retsepti kaal Valmistamise kaal ta

Toitlustus
35 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Prantsuse köök

­ sampinjonikasvatus on väga levinud. Toite valmistatakse nii, et toiduainete algsed omadused ja toiteväärtus maksimaalselt säilivad. Rikkalikult süüakse toorsalateid, aedviljatoitude valik on väga lai. Äärmiselt mitmekesine kastmete koostis. Kastmete arv ületab üle 300. Soojade toitude jaoks vaagnad kuumendatakse. Piima ja koort tarvitatakse ainult rõõsalt. köögi iseloomulikuks jooneks on laialdane juurviljade (kartul, sibul, kaunoad, spinat, mitmesugused kapsad, tomatid, baklazaanid, seller, petersell, lehtsalat) kasutamine. populaarsed on vitamiinirikkad spargel, artisokid, porrulauk. juustusid kasutatakse mitmesuguste roogade valmistamiseks. juustu pakutakse alati ka enne magusroogasid. kasutatakse palju kitsepiimajuustu. iseloomulik on veini, konjaki ja likööri kasutamine toidu valmistamise protsessis. reeglina vein keedetakse, ja selle tulemusena annavad nad toidule omapärase maitse ning lõhna.

Kultuurilugu
59 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kulinaaria õpiku kordamisküsimused

Supi maitsestamiseks kasuta näiteks karulauku, see annab kerge sibula- küüslaugu maitse. Eestipärane Maapirni- Maapirn, Koori ja haki Serveerida eelroa supp kukeseene mugulsibul, maapirnid ja sibul. eelsoojendatu sügis- - porrulauk, Haki porru ja d talvisesse püreesupp kukeseen, rõõsk puhastatud supitaldrikul menüüsse koor, piim, või, kukeseened. või vesi, Kuumuta maapirnid puljongitassis maitseained, ja kukeseened poti 65C juures.

Toiduainete õpetus
15 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun