Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Referaadi koostamise juhend (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist


(kool,asutus)
REFERAADI VORMISTAMISE JUHEND
referaat
Koostaja : Nimi Perenimi
(klass)
Juhendaja : ...........................
(koht,aeg)
Sisukord
1. Referaadi osad 4
1.1. Tiitelleht 4
1.2. Sisukord 4
1.3. Sissejuhatus 5
1.4. Töö sisu 5
1.5. Kokkuvõte 5
1.6. Lisad 5
2. Viitamine ja kasutatud kirjanduse loetelu 7
2.1. Viitamine 7
2.2. Raamat 9
2.3. Artikkel ajakirjast või ajalehest 9
2.4. Interneti lehekülg 10
2.5. Arhiivimaterjalid ja õigusaktid 10
3. Referaadi vormistamine 12
3.1. Kiri 12
3.2. Paberi mõõtmed ja äärised 12
3.3. Pildid tekstis. 13
  • 1. Referaadi osad

    Referaat koosneb järgmistest osadest (köidetakse samas järjekorras):
    • tiitelleht;
    • sisukord;
    • sissejuhatus
    • sisu (tekst, pildid, graafikud , joonised vm.);
    • kokkuvõte;
    • kasutatud kirjandus;
    • lisad.
    Lehekülgede numeratsioon algab tiitellehest, kuid lehekülje numbrit tiitellehele ei kirjutata .
  • 1.1. Tiitelleht

    Tiitellehel kajastuvad järgmised andmed: töö pealkiri, koostaja ees- ja perekonnanimi , klass, kool, juhendaja, koostamise koht ja aeg. Tiitellehe kujundust vaata käesoleva töö tiitellehte.
  • 1.2. Sisukord

    Näitab töö struktuuri koos lehekülje numbritega, lisade pealkirjad ja alguslehekülje numbrid , kasutatud materjalid.
  • 1.3. Sissejuhatus

    Sissejuhatuses põhjendatakse teema valikut. Selleks kirjutatakse teema aktuaalsusest, tähtsusest, töö kirjutaja eesmärgist, mida uut annab töö juurde olemasolevale teadmisele. Sissejuhatuses kirjutatakse ka vajadusel töö hüpoteesidest, ülesannetest, mida käsitletakse probleemi lahendamiseks. Antakse ülevaade töö alaosadeks jaotamise põhimõtetest.
  • 1.4. Töö sisu

    Töö sisu ja töö jaotamine pea- ja alapeatükkideks ning alapunktideks sõltub teemast ning tööle seatud eesmärkidest ning ülesannetest. Töö sisu võib koosneda ka illustreerivast materjalist.
  • 1.5. Kokkuvõte

    Töös leitud tulemuste tõlgendamine/põhjendamine, järeldused, ettepanekud, vastus sissejuhatuses püstitatud probleemile.
  • 1.6. Lisad

    Lisadesse köidetakse materjalid, mis võivad huvi pakkuda teemaga põhjalikumalt tutvuda soovijatele ja mille puudumine töö sisust ei kahjusta selle terviklikkust ( tabelid , lisa pildimaterjal, graafikud jmt). Lisad nummerdatakse ja varustatakse pealkirjadega. Iga lisa kohta peab töö sisus olema ka viide , et huvilisel oleks meeles soovi korral nendega tutvuda. Lisad paigaldatakse neile viitamise järjekorras.
  • 2. Viitamine ja kasutatud kirjanduse loetelu

    Igal referaadil, uurimustööl vm tööl, milles kasutatakse teiste autorite materjale, peab olema lisatud kasutatud kirjanduse loetelu. Igat lõiku või lauset, mis ei ole töö autori enda kirjutatud tuleb viidata. Kasutatud kirjanduse loetelusse kirjutatakse kõik allikad mida oma töös kasutatakse. Interneti aadressid , raamatud, teatmeteosed, ajakirjad, ajalehed jmt. Et Sinu töö lugejal oleks võimalik raamatukogust hiljem sinu kasutatud allikmaterjal üles otsida on kasutatud kirjanduse loetelu ja viitamise vormistamiseks kindel reeglistik.
  • 2.1. Viitamine

    Iga lause või lõigu lõppu, mis pärineb teistelt autoritelt, tuleb kirjutada sulgudesse, kellelt pärineb see mõte. Iga lõigu lõpus peab olema viide ka siis, kui on mitu järjestikkust lõiku võetud samast allikast.
    Viitamissüsteeme on mitmesuguseid. Igal teadusharul on kujunenud välja oma kindlad nõuded kuidas viidata. Näiteks loodusteadustes ja matemaatikas on kasutusel järgmised süsteemid:
  • Viidatava lause või lõigu lõppu kirjutatakse sulgudesse autori nimi ning aastaarv, millal on välja antud raamat (artikkel vm), millest kasutatud mõte pärineb.
    Näide:
    Emakese Maa vaheldusrikka palge tundmaõppimise ja uurimise vallas on suuri teeneid eeskätt julgeil avastajail ning reisijail. Oma avastustega ja mõnikord isegi hukkumisega on nad ergutanud kaasaegseid või järeltulevaid põlvkondi aina uutele üritustele samadel või uudsetel aladel. (Nansen, 1996)
    Sellisel juhul kirjutatakse kasutatud materjalid kirjanduse loetelusse tähestikulises järjekorras (autorite nimede järgi).
  • Kasutatud kirjandus reastatakse vastavalt viitamisjärjekorrale. Viitamisjärjekord tähendab seda, et esimesel kohal on kasutatud kirjanduse loetelus allikas, millele on kõigepealt viidatud , teisel kohal on allikas, millele on teisena viidatud jne. Viitamisel kirjutatakse lause või lõigu lõppu sulgudesse viitamisjärjekorra number. Näiteks, kui sinu kasutatud lause pärineb viitamisjärjekorras viiendast raamatust kirjutad lause lõppu (5)
    Kõik kasutatud kirjanduse loetelus esitatud materjalid peavad esinema viidetes. Viitamissüsteem peab olema kogu töö ulatuses ühtne.
  • 2.2. Raamat

    Autor(id), ilmumise aasta, pealkiri, köite või osa number, väljaande number (esimese trüki puhul pole vajalik, ilmumise koht, kirjastus, soovitatavalt lehekülgede arv
    Näide:
    Lindgren , A. 1994. Madlike ja Jaanikingu põnn. Tallinn: Eesti Raamat.
    Pihlak, L. Tõnisson, A. 2002 Geograafia põhikoolile. Algkursus . I osa. Tallinn: Koolibri
  • 2.3. Artikkel ajakirjast või ajalehest

    Ajakirja artikli puhul kantakse loetellu järgmised andmed: autor(id), ilmumise aasta, artikli pealkiri, ajakirja nimi, number, lehekülje numbrid kus artikkel asub.
    Näide:
    Kask , K. 1976. Kreeka pähklipuu Eestis ja naaberaladel. Eesti Loodus, nr 4, lk 241-245.
    Ajalehe artikli puhul kantakse loetellu üksteisest punktiga eraldatult järgmised andmed: autor, ilmumisaasta, pealkiri, ajalehe nimi, ilmumiskuupäev (ilma aastanumbrita), ja väljaande number (vajadusel).
    Näide:
    Oppi, T. 2006. Põhjala noorte tuleviku rikuvad stress ja rämpstoit. Postimees . 18.november.
  • 2.4. Interneti lehekülg

    Kui leidsid internetist materjali referaadi jaoks, siis uuri, kes on selle kirjutanud ja millal. Tavaliselt on interneti lehekülgedel nende koostamise aasta olemas ning tõenäoliselt samal ajal on ka sinna riputatud jutt kirjutatud. Interneti koduleheküljelt võetud artikli puhul näidatakse kasutatud kirjanduse kirjes: autori nimi, kaldkirjas artikli pealkiri, URL-aadress ja materjali kasutamise kuupäev.
    Näide
    Praust , V. Appi tulevad matemaatika ja salakiri . URL= http://home.delfi.ee/~vpraust . 09.10.2002
  • 2.5. Arhiivimaterjalid ja õigusaktid

    Arhiivimaterjalide puhul näidatakse arhiivi nimetus, fond, nimistu, säilitusühiku number ja lehekülg, kust andmed võeti. Näide:
    Riiklik Keskarhiiv. Fond 80. Riigikogu. SÜ 46, lk 21-26.
    Õigusakti puhul antakse esmalt akti nimetus, siis akti vastuvõtmise aeg ja allikas, milles akt on ametlikult avaldatud. Näide:
    Perekonnaseadus . 1994. –RT I, 75,1326.
    Kasutatud kirjandus reastatakse tähestikulises järjekorras või esitatakse töös viitamise järjekorras.
  • 3. Referaadi vormistamine

  • 3.1. Kiri

    • Kirja tüüp: Times New Roman .
    • Kirja suurus: 12 pt. Peatüki pealkirjad 16 pt (kui töös on alapeatükke siis nende suurus on 14 pt)
    • Reavahe: 1,5. Format → Paragraph→ Line Spacing [vali: 1,5 line] [eestikeelne variant: Vorming→Lõik→Reasamm]
    • Tekst on joondatud servast servani (Justify) [eestikeelne variant: Rööpjoonda]
    Iga uus peatükk algab uuelt leheküljelt. Alapealkirjad ja tekstilõigud eraldatakse täiendava vaba ruumiga. (Alapealkiri ei jää kunagi ilma tekstita üksinda lehekülje lõppu).
  • 3.2. Paberi mõõtmed ja äärised

    Eestis kasutatakse tööde vormistamisel A4 suurusega pabereid.
    Äärised tähendab seda kui palju tuleb ruumi jätta paberi servadesse enne kui algab tekst. Vihikus on Sul selleks joonestatud äärejooned. Paberi ääriste suurust saad muuta järgmiselt:
    File → Page Setup → Margins [eestikeelne variant: Fail→Lehekülje häälestus→Veerised]
    Märgi vastavatesse kastikestesse vajalik suurus.
    Lehe servadest jäetakse ruumi järgmiselt:
    Ülevalt (top) 2,5 cm
    Alt ( bottom ) 2,5 cm
    Vasakult ( left ) 3,0 cm
    Paremalt (right) 2,5 cm
    Taandrea kasutamine arvutil ei ole kohustulik. Tekstilõigud eraldatakse üksteisest täiendava vaba ruumiga. Täiendavat vaba ruumi on võimalik lisada järgmiselt:
    Format -> Paragraph -> Spacing -> After [vali 6 pt] [Vorming->Lõik-> Vahed ->Pärast]
  • 3.3. Pildid tekstis.

    Pildid, fotod, tabelid, graafikud jmt peavad olema nummerdatud (joonis 1, joonis 2; või foto 1, foto 2, tabel 1, tabel 2 jne) Piltidel, joonistel, fotodel on alati allkiri (vaata joonis 1), mis selgitab joonise sisu ja joonise autori. Ka fotode, tabelite , graafikute puhul peab allkirjast selguma, millal on foto tehtud ja kelle omanduses on originaal või kust on pärit graafikus või tabelis olevad andmed. Igale pildile peab olema tekstis ka viidatud, miks see pilt on tööle lisatud.
    Joonis 1. Rõõmus jänes õhupallidega (autor)
  • Vasakule Paremale
    Referaadi koostamise juhend #1 Referaadi koostamise juhend #2 Referaadi koostamise juhend #3 Referaadi koostamise juhend #4 Referaadi koostamise juhend #5 Referaadi koostamise juhend #6 Referaadi koostamise juhend #7 Referaadi koostamise juhend #8 Referaadi koostamise juhend #9 Referaadi koostamise juhend #10 Referaadi koostamise juhend #11 Referaadi koostamise juhend #12 Referaadi koostamise juhend #13 Referaadi koostamise juhend #14
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 14 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2013-12-10 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 9 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor kikipower Õppematerjali autor
    Kuidas kirjutada referaati korrektselt, viitamine ja muud.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    10
    doc

    REFERAADI VORMISTAMISE ÜLDNÕUDED

    Kõige sagedamini põhjustab tahtmatut plagiaati halb viitamisoskus. REFERAADI ÜLESEHITUS Referaat ülesehitus: Tiitelleht Sisukord Sissejuhatus Põhiosa Kokkuvõte Kasutatud allikate loetelu Lisad (fotod, skeemid, tabelid jms) Tiitelleht Tiitellehel kajastuvad järgmised andmed: töö pealkiri, koostaja ees- ja perekonnanimi, kool, klass, juhendaja, koostamise aeg ja koht. Tiitellehe näidis on ära toodud lisas 1. Sisukord Sisukorras esitatakse referaadi osade pealkirjad ja lehekülje number, kus nad paiknevad. Sisukord asub tiitellehe järel sissejuhatuse ees ja tavaliselt koostatakse see automaatselt (kui kasutatav tarkvara seda võimaldab). Sisukord ise jäetakse sisukorra nimekirjast välja. Näidis: SISUKORD SISSEJUHATUS........................................................................................... 3 1. PEATÜKK.....

    Eesti keel
    thumbnail
    18
    doc

    Kuidas kirjutada referaati? üldnõuded

    KUIDAS KOOSTADA REFERAATI? SISSEJUHATUS Selle referaadi teemaks on ,,Kuidas koostada referaati?" ning annabki vastuseid sellele küsimusele. Referaat koosneb peatükkidest, mis selgitavad näiteks referaadi üldnõudeid ning on abistavaks materjaliks selle kirjutamisel. Annab täpseid juhiseid, mida peavad erinevad referaadi osad sisaldama ning millest võiks/tuleks neis kirjutada. Referaat iseenesest on kokkuvõtlik ülevaade teatud probleemi või teema kohta, mille koostamisel tuginetakse eelkõige kirjalikele allikatele. Referaadi koostamisel on eesmärgiks süvendada üliõpilase/õpilase oskusi kasutada erialast kirjandust ja arendada väljendusoskust. Referaadis on soovitav esitada järeldused ja omapoolne arvamus. Üldjuhul ei ole referaadi kirjutamisel juhendajat. Referaat kirjutatakse ühe

    Eesti keel
    thumbnail
    17
    doc

    Referaadi koostamine

    KUIDAS KOOSTADA REFERAATI? SISSEJUHATUS Selle referaadi teemaks on ,,Kuidas koostada referaati?" ning annabki vastuseid sellele küsimusele. Referaat koosneb peatükkidest, mis selgitavad näiteks referaadi üldnõudeid ning on abistavaks materjaliks selle kirjutamisel. Annab täpseid juhiseid, mida peavad erinevad referaadi osad sisaldama ning millest võiks/tuleks neis kirjutada. Referaat iseenesest on kokkuvõtlik ülevaade teatud probleemi või teema kohta, mille koostamisel tuginetakse eelkõige kirjalikele allikatele. Referaadi koostamisel on eesmärgiks süvendada üliõpilase/õpilase oskusi kasutada erialast kirjandust ja arendada väljendusoskust. Referaadis on soovitav esitada järeldused ja omapoolne arvamus. Üldjuhul ei ole referaadi kirjutamisel juhendajat. Referaat kirjutatakse ühe

    Kirjandus
    thumbnail
    4
    doc

    REFERAADI KOOSTAMISE NÕUDED

    REFERAADI KOOSTAMISE NÕUDED Samad nõuded, mida esitatakse gümnaasiumi õpilasele. Allolev juhis on võetud internetist. ÜLDNÕUDED Referaat esitatakse valge kirjutuspaberi ühel poolel formaadis A4 (297 mm × 210 mm) (mitte kahepoolsena) · Referaat peab olema korrektselt vormistatud Wordi dokument. · Referaat algab tiitellehega, kus on järgmised väljad: kooli nimi, pealkiri, töö liik, autori nimi, kursus, aasta. · Tiitellehele järgneb sisukord. · Leheküljed peavad olema varustatud numbriga. · Teksti tähe suurus 12 ­13 pt , äärest-ääreni reastuses ja 1,5 kordse reavahega. · Vasaku ääre laius on 3,17 cm, paremal 2,37 cm ja ülevalt ning alt 2,54 cm. · Leheküljel, kus algab peatükk või mõni muu iseseisev osa (sisukord, eessõna, sissejuhatus jne) jäetakse ülalt vabaks 6 - 7 cm laiune äär. · Tekstilõigud eraldatakse taandrea või tühja reavahega. · Kõik töö lehed (alates tiitellehest kuni resümee lõpuni) nummerdatakse, sealhulgas ka lehed, kus on

    Ainetöö
    thumbnail
    17
    pdf

    Kirjalike tööde vormistamise juhend

    Tartu Kutsehariduskeskus Osakonna nimi Eesnimi Perenimi TÖÖ PEALKIRI Töö liik Juhendaja Nimi Perenimi Tartu 2009 1. VORMISTAMINE 1.1. Üldnõuded Tartu KHK õppekavade kohaselt koostatavad kirjalikud tööd (referaat, kursusetöö, lõputöö, praktika aruanne) vormistatakse teadustööde nõudeid arvestades. Töödes on kindlad alajaotised järgmises järjestuses: · Tiitelleht · Sisukord · Sissejuhatus · Sisu peatükkidena · Kokkuvõte · Kasutatud kirjandus · Lisad (vastavalt vajadusele) Õpilastööde vormistamisel tuleb järgida järgmisi üldisi nõudeid. 1. Töö trükkida arvutil Wordi või Writeri dokumendina formaadis A4 lehe ühel küljele. Esitada pehmes köites. 2. Lehe servadele jätta vaba ruumi järgmiselt: vasakul 4 cm, paremal 2 cm ja üleval

    Kontoritöö tarkvara
    thumbnail
    40
    pdf

    TEKSTITÖÖDE VORMISTAMINE 2017

    Tartu Kutsehariduskeskus TEKSTITÖÖDE VORMISTAMINE Juhend Tartu 2017 SISUKORD 1 VORMISTAMISE ÜLDNÕUDED ......................................................................................... 3 1.1 Vormindamine................................................................................................................... 3 1.2 Sisukorra loomine ............................................................................................................. 4 1

    Ainetöö
    thumbnail
    13
    doc

    Uurimistöö vormistamine

    reale viimata. Võrdust ja võrratust väljendavad avaldised esitatakse omaette real. Näide. tts = tm + tkäs, (1) kus tts ­ montaazitsükli kestus min.; tm ­ masina aeg min.; tkäs ­ käsioperatsioonide kestus min. Kirjanduse loetelu Kasutatud kirjanduse loetelus tuleb ära tuua kõik antud töö koostamisel kasutatud ja viidatud allikad. Loetelu koostamise aluseks on autorite perekonnanimed tähestikulises järjekorras. Kui teose autor ei ole teada, siis on järjestamise aluseks pealkirja esimene sõna. 8 Raamatud Raamatute puhul on olemas kaks erinevat moodust: variant 1 Tuuakse ära autor või autorid (perekonnanimi koos initsiaalidega), teose pealkiri, väljaande number (esimese trüki korral numbrit ei märgita), ilmumiskoht (pole vajalik kui teos on korraga

    Uurimistöö alused
    thumbnail
    20
    pdf

    Juhend 2018

    Tartu Kutsehariduskeskus TEKSTITÖÖDE VORMISTAMINE Juhend Tartu 2018 SISUKORD 1 VORMISTAMISE ÜLDNÕUDED ......................................................................................... 3 1.1 Vormindamine................................................................................................................... 3 1.2 Sisukorra loomine ............................................................................................................. 4 1

    Biokeemia




    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun