Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Potentsiaalne energia on süsteemi energia (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Potentsiaalne energia on süsteemi energia, mis on tingitud keha asendist ja mõjust süsteemi teiste kehade suhtes ja kõigi süsteemis olevatele kehadele vastastikku mõjuvatest jõududest välises jõuväljas. Seega võrdub süsteemi potentsiaalne energia potentsiaalsete jõududega, mis mõjuvad süsteemi kõigile osadele (nii välis kui sisejõud ) süsteemi üleminekul vaadeldavast (lähte) olukorrast ehk nõndanimetatud nullkonfiguratsioonist või nullnivoost. Nullkonfiguratsioonis loetakse süsteemi potentsiaalne energia tinglikult nulliks. Nullpunkti valik võib olla suvaline , tavaliselt võetakse maakera raskusjõuväljas selleks maapind .
Gravitatsioonijõud on jõud, mille kaudu avaldub gravitatsiooni nähtus. Gravitatsioonijõud avaldub kehade vastastikuse tõmbumisena.
Gravitatsioonijõud mõjub kehade massikeskmeid ühendava sirge sihil ning tõmbab neid teineteise poole.
Jõumoment ehk moment on füüsikas ja teoreetilises mehaanikas jõu võime põhjustada pöörlevat liikumist ümber punkti. Jõu momendi suurus arvutatakse jõu suuruse ja jõu õla korrutisena. Jõu õlaks on jõu kandesirge kaugus vaadeldavast punktist. Momendi mõõtühik on Nm ( njuutonmeeter ). Momendi põhivalem :
Mo= r x F. Kus r- on jõu õlg F- on jõud.
Jõumoment punkti suhtes on märgiga suurus. Märgi määrab pöördesuund, mille suhtes tuleb varem kokku leppida. Momendil on palju alamõisteid tehnikast ja tugevusõpetusest:

Energia ja e. jäävuse seadus

Füüsikaline suurus, mis iseloomustab kehade töötegemise võimet. On olemas kineetiline e. liikumisenergia ja potentsiaalne e. asendienergia.
1: Keha 1 massiga m liigub kiirusega v ja ta mõjutab keha 2 jõuga F. Ajavahemiku dt kestel nihkub jõu rakenduspunkt ds= vdt võrra, mistõttu dA = fds=fvdt. Keha 1 teeb tööd energiavaru arvel, mis tal on liikumise tõttu. Keha 1 töö võib lugeda võrdseks:
dA= - dT -> EK= mvdv.

Konservatiivne jõud. Potentsiaalne jöuväli

Vedru abil mingi tsentri külge kinnitatud keha, vedru üks ots saab pöörelda ümber tsentri. Igas ruumipunktis mõjub kehale tsentrit O ja keha M läbivat sirget mööda suunatud jõud F= -k (r-r0), kus r – kaugus tsentrist. Kui r>r0, siis on jõud suunatud tsentri poole ning neg. muidu vastupidi. Jõudude puhul, mis sõltuvad ainult keha asukohast, ei sõltu töö läbitud teest, vaid lõpp- ja algasukohast. Jõuvälja nim. siis potentsiaalseks ja jõudusid konservatiivseteks. Konservatiivsete jõudude töö mistahes kinnise tee korral on 0.
EPOT ja F seos
Pot. jõuvälja igale punktile vastab sellesse punkti asetatud jõuvektori f mingi väärtus ja pot. energia mingi hulk. See töö A=fSs.
Seos kehtib suvaliselt valitud suuna puhul!
Raskusjõud on Maa (või mõne muu suure taevakeha) poolt selle läheduses paiknevale palju väiksemale kehale avaldatav gravitatsioonijõud.
Raskusjõud Maa gravitatsiooniväljas on vektoriaalne suurus, mis avaldub raskuskiirenduse (mis võrdub gravitatsioonivälja tugevusega) \vec g ja keha massi m korrutisena: \vec F=m\vec g. Nii Maa kui ka muude suurte taevakehade puhul võib nende massi jaotus lugeda ligilähedaselt tsentraalsümmeetriliseks.
Elastsusjõud on keha kuju ja mõõtmete muutmisel ehk deformeerimisel tekkiv jõud, mis on vastassuunaline ning suuruselt võrdne jõuga, mis keha antud hetkel deformeerib.
Esimeses lähenduses kirjeldab elastsusjõudu Hooke'i seadus.
Hõõrdejõud on keha liikumist takistav jõud teise tahke keha või aine suhtes kokkupuutepinnal mõjuvate osakestevahelise jõu tõttu. Hõõrduvate kehade või ainete liikumisel muundub hõõrdumisele kuluv energia soojuseks. Kuna hõõrdumine aeglustab liikuvat objekti, kutsutakse seda ka takistusjõuks. See erineb aktiivjõududest, mis põhjustavad objektide liikumise muutumist.

Impulsi jäävuse seadus

Ainepunktide isoleeritud süsteemis puuduvad välisjõud. Süsteemi impulss p on kehade impulsside geom . Summa. Süsteemi inertsikeskmeks on punkt, mille asukoha ruumis määrab raadiusvektor
Inertsikeskme koordinaadid on võrdsed rc projektsioonidega. Inertsikeskme kiirus on rc diferentsiaal aja järgi:
Süsteemi impulss p=mvc. Kirjutame iga keha kohta ja liidame ning kui välis­jõud puuduvad, siis on süsteemi impulss jääv. Seega saame ka võrrandist seda tõestada

Töö ja võimsus

Jõu F mõju teel pikkusega s nim. tööks.
Kehtib ka siis, kui F moodustab liikumise suunaga nurga  A=Fscos. Kui F  const , siis
Töö vedru venitamisel A= kx2/2.
Võimsus näitab, kui palju tööd tehakse ajaühikus:
Kui A const, siis
Vastaku ajavahemikule dt jõu rakenduspunkti nihe ds, siis dA=fds ning võimsuse saame kujul:
Ühikud : 1W= J/ s; 1hj= 736 W.
Pöörlemine ehk pöördliikumine on keha ainepunktide ringliikumine ümber kehaga seotud kahe ainepunkti. Neid punkte ühendavat sirget nimetatakse pöörlemisteljeks. Tasandil saab keha pöörelda ümber mõne selle tasandi punkti.
Pöörlemine on jäiga keha üks kõige lihtsamaid liikumisi . Jäiga keha pöörlemisel ümber liikumatu telje on keha kõigi punktide liikumisteed paralleelsetel tasanditel paiknevad ringjooned , mille keskpunktid asetsevad nende tasanditega ristuval liikumatul sirgel – pöörlemisteljel. Kuigi tavaliselt käsitletakse selliseid pöörlemisi, mille korral pöörlemistelg läbib keha keskpunkti , ei pea pöörlemistelg üldsegi keha läbima.
Pöörlemisel ümber liikumatu punkti liiguvad kõik keha punktid mööda kontsentrilisi sfääre, mille keskpunktiks on see liikumatu punkt . Niisugust pöörlemist võib igal ajahetkel vaadelda pöörlemisena ümber seda liikumatut punkti läbiva liikuva telje. Jällegi: pöörlemisel ümber liikumatu punkti võib see punkt asuda keha sees, kuid võib olla ka väljaspool keha. äiga keha pöörlemisest tingitud kineetiline energia on võrdeline keha inertsimomendi ja nurkkiiruse ruuduga .
Pöörleva keha EK, töö keha pööramisel
Keha pöörleb ümber liikumatu telje. Elementaarmassi joonkiirus v= RI . Keha EK on
Seega määrame töö, mille teevad välisjõud jäiga keha pöörlemisel. Ainepunkt läbib tee ds= Rd. Jõu F töö on seega dA= Fds= FRd. Kõikide kehale rakendatud jõudude töö dA= Md. Praktiliselt kasutatakse arvutuseks avaldist dA= Md= Mdt.
EK tasapinnalisel liikumisel:
Kui alguspunkt on inertsikese
Jäiga keha pöörlemisel on keha suvalise punkti kiirus v = ω×ρ, kus ω on keha nurkkiirus ja ρ seda punkti tema ringjoonelise liikumistee keskpunktiga ühendav kohavektor.
Jäiga keha nurkkiirendus ε = M/I, kus M on välisjõudude moment pöörlemistelje suhtes ja I on keha inertsimoment sama telje suhtes. [1]
Jäiga keha dünaamika põhiseaduse järgi võrdub keha välisjõudude peamoment ehk kõigi kehale rakendatud jõudude moment liikumatu punkti suhtes M keha impulsimomendi sama punkti suhtes L tuletisega aja järgi: dL/dt = M. See seadus kehtib ka jäiga keha pöörlemisel massikeskme ümber, sõltumata sellest, kas massikese on paigal või liigub vabalt.
Steineri teoreem : Inertsimoment I mingi suvaliselt valitud telje suhtes võrdub summaga , milles üheks liidetavaks on I0 telje suhtes, mis on paralleelne antud teljega ning läbib keha inertsikeset, ja teiseks liidetavaks keha massi m korrutis telgedevahelise kauguse a ruuduga I= I0 + ma2.
Potentsiaalne energia on süsteemi energia #1
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 1 leht Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-02-28 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 2 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor erki.2344 Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
9
doc

Füüsika I kordamiskonspekt

dt aja järgi on võrdne punktile mõjuvate jõudude resultandiga. Kui korrutame võrrandit dt-ga saame seose dp=fdt, mille intergreerimine annab impulsi juurdekasvu ajavahemikus t1 kuni t2: t2 p 2 - p1 = dp = fdt . Kui oleme teinud kindlaks impulsi muutuse ajas, saame määrata t1 kehale mõjuva jõu. Impulsi jäävuse seadus Tuleb silmas pidada, et süsteemi impulss on võrdne süsteemi massi ja inertsikeskme kiiruse korrutisega. Süsteemi impulsivektori tuletis aja järgi on võrdne kõikide süsteemi kehadele N d rakendatud jõudude vektorsummaga p = F . Isoleeritud süsteemi korral on seose dt i =1 parem pool null, mistõttu p ei sõltu ajast. Ainepunktide isoleeritud süsteemi impulss on jääv.

Füüsika
thumbnail
45
doc

Teooriaküsimused ja vastused

projektsioonide summa võrdne nulliga. 8. Millal võib jõudude geomeetrilist summat nimetada resultandiks? Jõudude geomeetrilist summat saab nimetada resultandiks, kui see üksikjõud on ekvivalentne antud jõusüsteemiga. 1 9. Mis vahe on üksikjõul ja jaotatud jõul? Mida tuleb teha jaotatud jõuga jäiga keha tasakaaluvõrrandite koostamisel? Üksikjõud on rakendatud süsteemi ühte punkti, aga jaotatud jõud mõjub mingi pinna või joone kõigile punktidele. Jaotatud jõud tuleb asendada resultantjõuga, mis on rakendatud pinna või joone keskmesse ja mis on ekvivalentne jaotatud jõuga. 10. Mis on süsteemi sisejõud ja välisjõud? Miks pole vaja arvestada sisejõudusid jäiga keha toereaktsioonide leidmisel? Sisejõud on jõud, millega vaadeldava keha osakesed mõjutavad üksteist. Välisjõud on jõud, millega vaadeldavale kehale mõjuvad teised jõud.

Insenerimehaanika
thumbnail
14
doc

Dünaamika eksamiküsimuste vastused

sirgjoonelise liikumise korral? Kahe integreerimiskonstandi määramiseks peab olema kaks tingimust, nendeks on etteantud algasend x0 = x(0) ja veel algkiirus x&0 v0x , mis siin on lihtsalt v0 . 7. Kuidas leitakse integreerimiskonstandid punkti dünaamika teise põhiülesande lahendamisel tasapinnalise liikumise korral? Liikumise algtingimuste põhjal. kirjutatakse kõigepealt välja süsteemi (4.3) kõik võrrandid alghetkel t = 0 , asendades seejuures vasakutes pooltes x, y, z asemele vastavalt etteantud x0 , y0 , z0 ja aja t asemele nulli. Seejärel leitakse funktsioonide x, y ja z tuletised aja t järgi ja kirjutatakse ka need välja alghetkel t = 0 . 8. Mida nimetatakse masspunktide mehaanikaliseks süsteemiks? Punktmasside mehaanikaliseks süsteemiks nimetatakse üksteist mõjutavate punktmasside kogumit.

Dünaamika
thumbnail
15
doc

Füüsika I eksami piletid

peab kokkusurumatu vedeliku korral suurus Sv olema ühesugune sama voolutoru mistahes lõikes: Sv=const. Saadud tul. nim. joa pidevuse teoreemiks. Valemist Sv=const järeldub, et muutuva ristlõikega voolutorus liiguvad mittekokkusurutava vedeliku osakesed kiirenevalt. Horisontaalses voolutorus saab see kiirendus olla tingitud ainult rõhu muutumisest piki voolutoru: nendes kohtades, kus kiirus on väiksem, peab rõhk olema suurem ja vastu-pidi. §38. Bernoulli võrrand. Vedeliku iga osakese energia koosneb kin. energiast ning pot.energiast Maa raskusväljas. En. juurdekasv avaldub: E=((Vv22/2)+Vgh2)-((Vv12/2)+Vgh1). Ideaalses vedelikus sisehõõrdejõud puuduvad, seepärast peab energia juurdekasv olema võrdne tööga, mille sooritavad rõhumisjõud. Rõhumisjõud voolutoru seintele on risti toru seinaga selle igas pun-ktis, seega nad antud juhul tööd ei tee. Nullist erinev on ainult lõige-tes S 1 ja S2 rakendatud jõudude töö. See töö A= p 1S1l1-p2S2l2 = =(p1-p2)V

Füüsika
thumbnail
34
docx

Füüsika eksami konspekt

r suunatud piki trajektoori normaali) - r - kõverusraadius = + n ⃗a t 5, Newton kolm seadust. Kehtivad ainult inertsiaalsüsteemides. On 2 taustsüsteemi, mis liiguvad teineteise suhtes. Kui keha on ühe süsteemi suhtes paigal , siis teise suhtes liigub ta kiirenevalt. Järelikult ei saa Newtoni I seadus kehtida üheaegselt mõlemas süsteemis. Newtoni I seadus: on olemas taustsüsteemid, kus kui kehale mõjuvad jõud on omavahel tasakaalus või puuduvad, siis keha liigub ühtlaselt sirgjooneliselt või seisab paigal. Newtoni II seadus: kehale mõjuv resultantjõud on võrdne keha massi ja kiirenduse korrutisega. F ⃗=ma ⃗, kus F on resultantjõud, a on keha kogukiirendus ja m on keha muutumatu mass.

Füüsika
thumbnail
3
docx

Füüsika kt 2

KT2 Energia Mehaaniline töö ja võimsus ­ meh tööd tehakse siis kui kehale mõjub jõud ja keha sooritab jõu mõjul nihke, tööd teeb alati jõu liikumissihiline komponent. Energia muutmise protsessi jõudude toimel nim tööprotsessiks. Energia muutust sellel protsessil nim jõudude poolt tehtud tööks. dA=Fdr. Võimsus ­ f.s. mis näitab kui suur töö tehakse ühes ajaühikus P=dw/dt= dA/dt=Fdr/dt=Fv. Kineetiline energia kulgliikumisel ­ mõõtub tööga, mida tuleks teha, et keha täielikult peatada. dWk= dA=Fdr=dmv *dr/dt=dmv * vdt/dt -> dWk=dA=v*dmv || keha relativistlik mass on ühtlasi tema koguenergia mõõt. Mass ja energia on ekvivalentsed suurused dWk=c2dm; Wk=mc2 ­m0c2 Gravitatsiooniseadus ­ jõud, millega kaks keha tõmbuvad, võrdeline nende kehade massidega ning pöördvõrdeline nendevahelise kauguse ruuduga.

Füüsika
thumbnail
12
docx

Kogu keskkooli füüsikat valdav konspekt

Impulss ja impulssi jäävuse seadus Newtoni II seadus ütleb,et jõud f,kui ta mõjutab keha,massiga m annab talle kiirenduse f=m*dv/dt,kuna m=const,siis d(mV)/dt=f,tähistame selles seoses korrutise mV=p,ning nimetame keha,massiga m,impulsiks.Keha,massiga m,impulss on vektor,mille suund ühtib kiiruse suunaga ja moodul keha massi ja kiiruse korrutisega. Järelikult võime Newtoni II seaduse kirja panna ka impulsi mõistet kasutades f=dp/dt . Olgu meil süsteem,mis koosneb N kehast,siis süsteemi kuuluva suvalise keha kohta kehtib dp/dt=f (1kall)+F (iall) juhul i=1....n,kui k=1...n.Ning ki suvalise inda keha impulss,f(ikall)jõud,millega süsteemi sisesed kehad mõjuvad indale kehale F(iall)süsteemi valiste jõudude resultant,mis mõjutab indat keha.Kui süsteem on mehhaniliselt isoleeritud,siis süsteemi mõjutavate välisjõudude resultant F(iall)=0. Sel juhul süsteemi sisesed kehad,vastavalt Newtoni III seadusele mõjutavad paarikaupa teineteist suuruselt võrdsete ja

Füüsika
thumbnail
45
docx

TTK füüsika I kordamisküsimused - vastused

põrkumise (lühiajalise vastastikmõju) tagajärjel jääb kehade liikumissumma muutumatuks, küll aga võivad muutuda eri kehade liikumiskiirused ja -suunad. ⃗p1 +⃗p2=⃗p1 ´ +⃗p2 ´ m1 ⃗v 1+ m2 ⃗v 2=m1 ⃗v 1 ´ +m2 ⃗v 2 ´ Rakendamisel puutume kokku erinevate kehade põrgetega, näiteks elastne põrge ja mitte-elastne põrge. 12. Elastne ja mitteelastne põrge elastne põrge- kineetiline energia antakse edasi ühelt kehalt teisele (nö kadudeta), NÄITEKS aatomite vahel; piljdardi kuulide põrkumine kus üks kuul annab oma kiiruse edasi teisele seisvale kuulile. Mitte-elastse põrke puhul kehad jäävad omavahel seotuks. Osa või kogu kineetiline energia kaob. NÄITEKS palli põrkamisel osa energiast kaob deformatsiooni tõttu. 13. Newtoni I, II ja III seadus (def., valemid, valemianalüüsid) + jõudude superpositsiooni printsiip.

Füüsika




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun