Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kuidas valmib suhkur (0)

1 HALB
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidas valmib suhkur?

Lõik failist

Kuidas valmib suhkur?


  • Suhkruroo põllult käib üle traktor, mis eraldab suhkruroo taimelt koore ja tükeldab sisu väiksemateks osadeks.
  • Tükeldatud ja koorest puhastatud suhkruroog viiakse tehasesse
  • Tehases läbivad nad kaks puhastusprotsessi
  • Suhrurooga leotatakse vees ja purustatakse veel väiksemateks tükkideks
  • Suhruroost pressitakse magus mahl välja ning viiakse suhruroo tükkidega veskitesse
  • Suhruroo mass läbib viite veskit kuhu veski alla ja veski peale kerkib mahl
  • Magus mahl kogutakse veskitelt ära
  • Nüüd, kui mahl on taimest eraldatud, hakatakse mahla töötlema suhruks
  • Mahl filtreeritakse, et suhrusse ei satuks mustus
  • Mõõdetakse mahlas suhkru sisaldus
  • Mahlal lastakse kukkuda 10 meetri kõrgusest torust, mille sees on vääveldioksiidi aur (see valgendab suhrumahla)
  • Mõõdetakse mahla pH tase
  • Mahl segatakse kokku lubjalahusega (lubjalahus saadakse lubjakivist) ja jäetaks umbes kuueks tunniks seisma. Seda nimetatakse alkaliseerimisetapiks
  • Alkaliseerimisetap kontrollib pH taset ja muudab mahla värvuse pruunist kollaseks
  • Järgmisena paigutatakse mahl suurtesse anumatesse ja lastakse settida. See protsess kestab umbes kaks tundi
  • Vedelik, mis jääb setetest ülespoole, kogutakse suurtesse anumatesse ning keedetakse läbi. Sellega tõuseb vedeliku suhkrusisaldus viieteist protsendilt kuuekümnele protsendile. Tekib paks suhrumass, kuna suhkur karamellistub
  • Nüüd valatakse mikroskoopilised sahharoosi kristallid suhkrumassi (see kuivatab suhrumassi) ning asetatakse kuuma anuma sisse
  • Järgmisena lastakse segul kuumas anumas seista ning selle protsessi käigus kuumutatakse vedelik välja. Seejärel hakkavad moodustuma suhrukristallid
  • Kristaliseerunust massist eraldatakse mitte kristaliseerunud siirup
  • Nüüd asetatakse suhkur keerlevasse anumasse , kust suurel kiirusel lendavad välja kuumad suhru kristallid.
  • Kristallidele pritsitakse vett peale, et neid veel puhastada
  • Nüüd saadaksegi lumivalge suhkur, mida võib pakendada ning edasi müüa1

Suhkruroog kasvab Lõuna-Ameerikas ja Maleneesias, kus see ka kohalikes tehastes suhkruks ümbertöödeldakse ja seejärel igalepoole maailmasse kaubanduse teel saadetakse . 2
1 https://www.youtube.com/watch?v=l_hXrepKZp0 (21.05. 2017 )
2 https://et.wikipedia.org/wiki/Suhkruroog (21.05.2017)
Kuidas valmib suhkur #1 Kuidas valmib suhkur #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2017-11-20 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 3 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor mmirell Õppematerjali autor
Erinevad etapid, kuidas suhkur jõuab meie toidulauani.

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
9
docx

Referaat SUHKUR

TALLINNA TEENINDUSKOOL Jakob Link T21K SUHKUR referaat Tallinn 2011 SISUKORD 1. SUHKUR 3 2. MAGUSUS 4 3. MAHT 4 4. SUHKRU LEVIK EUROOPASSE 5 5. TEKSTUUR 7 6. SÄILIVUS 7 7. KÄÄRIMINE 8 8. VÄRVUS 8 9. NIISKUS SIDUVUS 9 10. SUHKRUPEADEST SUHKRU TÜKKIDENI 9 11

Kokandus
thumbnail
26
docx

Suhkur

SISUKORD 1. SUHKUR 3 2. MAGUSUS 4 3. MAHT 4 4. SUHKRU LEVIK EUROOPASSE 5 5. TEKSTUUR 7 6. SÄILIVUS 7 7. KÄÄRIMINE 8 8. VÄRVUS 8 9. NIISKUS SIDUVUS 9 10. SUHKRUPEADEST SUHKRU TÜKKIDENI 9 11. ENERGIA 10 12. RETSEPTID 1. SUHKUR Suhkrud on sahhariidide ehk süsivesikute hulka kuuluv orgaaniliste ühendite klass. Need on looduslikud ühendid, mis struktuurilt on polühüdroksüaldehüüdid või polühüdroksüketoonid. Kõik suhkrud on süsivesikud (monosahhariidid, oligosahhariidid, polüsahhariidid). Euroopa Liidu toiduainete märgistamise direktiivi 90/496/EMÜ järgi on suhkrud "kõik toidus sisalduvad monosahhariidid ja disahhariidid, välja arvatud polüoolid".

Tooraine õpetus



Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun