Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

KESKAEG JA RENESSANSS KIRJANDUSES (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Millal oli Euroopas keskaeg ?
  • Mida kujutasid endast vanimad keskaegsed tekstid iiri saagad ja keldi eepika ?
  • Mida kujutab endast rüütlikirjandus ?
  • Kus tekkislevis kes esitasid ?
  • Kus tekkislevis kes esitasid zanrid ?
  • Mida kujutavad endast Rebaseromaan" ja Roosiromaan" ?
  • Millal kus iseloomulikud jooned esindajad?
  • Mida kujutab endast Dante Jumalik komöödia" ?
  • Miks peetakse tähtsaks Boccacciot ja tema Dekameroni" ?
KESKAEG JA RENESSANSS KIRJANDUSES #1 KESKAEG JA RENESSANSS KIRJANDUSES #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-02-29 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 86 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor gerle.t Õppematerjali autor
Sellest failist leiab vastused küsimustele :
1. Millal oli Euroopas keskaeg ?
2. Keskaja üldiseloomustus
3. Mida kujutasid endast vanimad keskaegsed tekstid : iiri saagad ja keldi eepika ?
4. olulised ?
Iseloomusta ja nimeta keskaegseid eeposi. Mille tõttu on nad edaspidist silmas pidades
5. Mida kujutab endast rüütlikirjandus ? (tekkimine, kesksed motiivid)
Rüütliromaanile iseloomulikud jooned, kus tekkis/levis, kes esitasid ? Mida tähendab
6. väide : rüütliromaan oli avatud süsteem ?
7. Rüütliluule iseloomulikud jooned, kus tekkis/levis, kes esitasid, žanrid ?
8. Mida olulist on andnud rüütlikirjandus, mõni näide rüütlikirjandusest pärit motiivide kasutamisest.
9. Iseloomusta keskaegset draamat, nimeta ka liigid.
10. Mida kujutavad endast „Rebaseromaan“ ja „Roosiromaan“ ?
11. Renessanss : millal, kus, iseloomulikud jooned, esindajad?
12. Mida kujutab endast Dante „Jumalik komöödia“ ? Lähemalt „Põrgu“ kirjeldamisest.
13. teoses renessansiaegne maailmavaade ?
Miks peetakse tähtsaks Boccacciot ja tema „Dekameroni“ ? Milles seisneb selles

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
4
odt

Keskaeg

'' · See teos on koostatud raamjutustusena, mis tähendab, et põhilisi sündmusi ümbritseb justkui raam. · Pealkiri Dekameron tähendab 10 päeva, mis omakorda tähendab, et 10 päeva jooksul räägivad 10 noort inimest oma lugudes, see teeb kokku 100 novelli. · Boccaccio kirjutas intiimseid lugusi, lugejad olid sokeeritud. · Boccaccio astub välja naiste kaitseks keda peeti liiderlikeks ja nimetab ka mehi. KESKAEG · Keskaja nimetuse võtsid kasutusele Itaalia humanistid(inimlikkuse eest võitlejad) · Keskaeg jääb antiigi ja renessansi vahele. · Leiutised on prillid, kompass, kabjarauad, tuuleveskid jne · Hakati paigaldama tornikellasid. · Kogu keskaegne kultuur seehulgas kirjandus oli kiriku kontrolli all. · Kultuurikeskusteks kujunesid kloostrid. · Kristlike tekstide kõrval esines palju rahvaluulet, eelkõige müüte.

Kirjandus
thumbnail
5
docx

Keskaeg

Keskaeg Keskaeg algas 476.aastal, kui kukutati viimane Lääne-Rooma keiser. Keskaeg oli periood, mis jäi vana ja uue aja vahele. 5.-15.sajand Ristiusk- kõiki ristiusulisi ühendas katoliku kirik. (Katoliku kirik-üleüldine) Vaimulikud ja kloostriinimesed olid ainsad haritud. Haridus oli privileeg. Usuti hauatagusesse ellu. (Taevariiki ja põrgut) Kolm seisust oli ühiskonnas: 1)Vaimulikud 2)Aadlikud 3)Lihtrahvas Elu jagunes heaks ja kurjaks- nende vahel toimus võitlus.

Kirjandus
thumbnail
8
doc

Keskaja kirjandus

Kõige viljakam oli rüütlikirjandus Prantsusmaal.Kujunesid välja uut tüüpi aadelkonnast pärit laulikud., keda kutsuti o Põhja-Prantsusmaal truväärideks o Lõuna ­Prantsusmaal trubaduurideks Rüütlikirjanduse liigid 1. Jutustuslikud värssteosed.Rüütliromaan 2. Lüüriline luule.Rüütliluule. Rüütlikirjanduse teemad: o Armastusteema. o Rüütlite kombestiku ja elunormide kujutamine. Tähtsus. 1. Keskaegne kirjandus kaotas anonüümsuse.Autor teada. 2. Kirjandus nihkus ilmaliku elutunde poole ja eemale kirikudogmadest. 3. Jäädvustas rüütlite elu ja kombestiku 4. Kirjanduse ühiskondlik mõju suurenes. 5. Tõi kultuuri uue joone: austuse naise kui isiksuse vastu. Ehkki rüütlikirjandus sai põhimõjutused Prantsusmaalt, arenas see edasi mujal Lääne-Eüroopas.Eeskätt Saksamaal ja Inglismaal. 4.Rüütliromaan Koos rüütlikirjanduse tekkimisega 12.saj

Eesti keel
thumbnail
3
docx

Keskaeg mõisted

o Teoses on erinevaid tuntuid tegelasi: Ümarlaud Võlur Merlyn Püha Graal- võlijõuga karikas, kuhu olevat kogutud ristilöödud kristuse veri · 13.-14.saj. hakati romaane kirjutama proosa vormis 11. Linnakirjandus arenes rüütlikirjandusega paralleelselt. Keksklassi(käsitöölised, kaupmehed) kirjandus oli rahvapärasem, lihtsam aga jõulisem. 12. Fablioo- Kõige esimesena välja arenenud üks populaarseimaid kirjanduszanreid Prantsusmaal. Lühike ja naljaks argieluteemaline lühilugu Naeruvääristati ahnust, silmakirjalikkust, pettmist,rumalust, lühinägelikkust. 13. Svank- Saksa ??? 14. Linnakirjanduse kaks suurteost: · "Roosiromaan"- keelepeks, keeldumine jne. Mõistuse ja looduse omavaheline side.

Kirjandus
thumbnail
2
doc

Lühikokkuvõte kirjanduse ajaloost

iseloomulikud skeptism, teoste olemuse rõhutamine, haritus, ja looduse rüpes elamine. märksõnad. ülepaisutamine, mõtte ülistus. vabameelsed mõtted, Üleminekuaja ärevus. Klassitsism: vormidistsipliin, filosoofia, töökus. Pessimism, skepsimism, antiigi jäljendamine. Kirjanduses olid kirglikkus, revolutsioonid. Aforismikirjandus teke ja vaba domineerivaimad proosa ja Mineviku idealiseerimine, looming. romaan. isiksuse väärtustamine, üleloomulikkus, tundeülistus.

Kirjandus
thumbnail
7
doc

Keskaegne ja renessansskirjandus

Seisuslikkus Linnatänavad olid kitsad, turvalisuse Kadusid kirjaoskus, koolid, raamatukogud pärast suleti need ööseks, turuplats koos Ainsad kirjaoskajad vaimulikud katedraaliga, rüütlite linnamajad. Ladina keel Karnevalid - kujunes draamakunst, pea- Antiikkirjandus kui paganlikkus tegelane narr, tihti pilati kirikut Imalik kirjandus sai alguse rahvaluulest Kultuure oli vastavalt seisustele - kiriklik, Kujunesid rahvused oma keele ja rüütli- ja linnakultuur kultuuriga Seisuslikkus - vaimulikud, aadlikud, Romaani keeled ja rahvused kujunesid Rooma talupojad, rüütlid riigi põhiaadel tänapäeva Itaalias, Rüütlikultuuri õitseng 12. sajand - maise Prantsusmaal, Hispaanias, Portugalis

Kirjandus
thumbnail
9
docx

Kirjanduse konspekt

Sellele zanrile on iseloomulik mänglev, virtuooslik sõnastus ja värsiehitus. (lugemik 120-121) · SIRVENTEES - poliitilise või ühiskondliku teemaga luuletus või trubaduuri satiiriline arveteõiendamine vastasega. · TENSOON - vaidlus kahe luuletaja vahel (kellest teine võib olla fiktiivne), mis käsitleb tollase seltskonna vaateid mitmesugustes küsimustes, nagu armastus, kirjandus, poliitika, usuküsimused, isiklikud suhted, kaasa arvatud ka suhteliselt riivatud teemad, mida kurtuaasne luule üldiselt väldib. · ITK - leinalaul, pühendatud austatud surnutele. · ALBA - koidulaul, millel kujunes välja kindel skeem: rüütel veedab öö daamiga, kusjuures tema hobust on öö läbi valvanud sõber või kannupoiss. Koidikul äratab ta armastajad, kellel on raske teineteisest lahkuda. (paberil)

Kirjandus
thumbnail
17
doc

Keskaja kultuur

GÜMNAASIUM 11.KLASS KESKAJA KULTUUR Referaat NARVA 2018 SISUKORD SISUKORD................................................................................................................... 2 3.TEADUS................................................................................................................... 9 ALLIKAD.................................................................................................................... 16 KASUTATUD KIRJANDUS............................................................................................ 17 2 1. SISSEJUHATUS Keskaeg algas Lääne-Rooma keisririigi langemisega 476. aastal ja lõpuks loetakse Ameerika avastamise Kolumbuse poolt 1492. aastal ehk siis tegemist on umbes 1000 aastalise perioodiga. Erinevaid dateeringuid on veel keskajale, aga see on kõige tuntum ja üldisem. Kuigi keskajast

Ajalugu




Kommentaarid (1)

PisikePlika15 profiilipilt
PisikePlika15: Asjalik , kokkuvõtlikult vastatud küsimused.
17:37 31-10-2014



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun