Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Keha ja tegevus (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Milline on taju roll Taju roll Korralduse koostamine kui ka ÕO11 tegevuses?
  • Kuidas on keha seotud tajuga?

Lõik failist


Õpiküsimus
Vastus
Allikad
1. Kuidas representeeritakse liigutusi ajukoore motoorsete piirkondade hierarhias - prefrontaalses (prefrontal cortex), premotoorses(premotor cortex) ja motoorses  (primary motor cortex) piirkonnas?
 Prefrontaalne: Planeerib liigutusi. (Seda aju osa on seostatud planeerimisega, isiksuse väljendamisega, otsuste tegemistega ja sotsiaalse käitumisega. Selle ajukoore osa põhilisim tegevus on mõtete koordineerimine ja tegevuste organiseerimine vastavalt sisemistele eesmärkidele)
Premotoorne: korraldab liikumise järjestust. Kodeeritakse liigutusi üksikliigutuse elementide jadana.
Motoorne: tekitab konkreetseid liigutusi.
ÕO11
2. Milline on taju roll tegevuses?
 Taju roll: Korralduse koostamine, kui ka jooksva tagasiside loomine- kasutatakse informatsiooni selle kohta, mis toimub kehaga , kui sellega, mis toimub keskkonnas. Taju osaleb liigutuse planeerimisel. Tajusüsteem kannab liigutusesüsteemile ette hulga informatsiooni, mille põhjal on võimalik määratleda objekti asukoht, kuju, suurus, asend, liikumiskiirus , kuidas ma teatud objekti haaran. Osa keskkonna omadusi on otseselt tajutavad, teised sisaldavad ka mälulist infot objektide olemuse kohta.
ÕO11
L11
3. Milles seisneb liigutustega seotud ajupiirkondade somatotoopiline ülesehitus?
 Keha perifeeria kindel ruumiline vahekord motokorteksi teatud piirkondadega. Igale kehapiirkonnale vastav ala on võrdeline selle piirkonna sensoorsete retseptorite arvuga, mitte aga kehaosa suurusega. Nii on näiteks nägu, keel, sõrmed esindatud suure alaga, samas kere , reis, säär võrdlemisi väikese pinnaga.
Need rakud , mis keha pinnal kodeerivad kõrvutiasetsevaid piirkondi, nt puudutusetundlikud rakud, nemad asuvad ka ajus kõrvuti. Mõnes mõttes on ajus kaart sellest, missugune on keha ehk keha kuju on korratud ajus.
ÕO11,
katse
4. Mis on vaatlusõpe (observational learning , social learning) ja mis rolli mängivad selles peegelneuronid ?
 Protsess, kus me vaatame, kuidas teised käituvad ja õpime nende näitest/eeskujust. Peegelneuronid vallanduvad ka siis, kui üks vaatab, kuidas teine temaga sama toimingut sooritab. Nendel neuronitel on oluline roll teiste käitumise mõistmises ja käitumise jäljendamises.
ÕO14
5.  Mis on kogemuslik empaatia ja mis rolli mängivad selles peegelneuronid?
 Kogemuslik empaatia on teise olendi (emotsionaalse) seisundi tahtmatu ja vahel ka märkamatu kogemine, mis on tõenäoliselt vahendatud peegelneuronite poolt.
L14
Millistest elementidest koosneb liigutuste juhtimise süsteem?
 On eesmärk, eesmärk tõlgitakse mingisuguseks korralduseks. Korralduse formuleerimisel osalevad mälu ja taju (informatsioon keskkonnast). Korraldus saadetakse kohtadesse, mis kehas liiguvad (lihastesse). Kui korralduskeskus on välja andnud signaali/käsu lihastele sooritada mingisugne liigutus , siis samal hetkel formuleeritakse ajus ka selle liigutuse mentaalne mudel. Mentaalne mudel – mingisugune mentaalne representatsioon , mis sisaldab liigutuste tajutavate tagajärgede ennustusi.
L11
ÕO11
Mis on eferentne ja aferentne informatsioon?
Eferentne – info juhtimine kesknärvisüsteemist lihaste, liigeste, mõningate näärmete või muude efektororganite suunas. Närvirakud viivad närviimpulsse siseelunditesse ja kutsuvad esile tahtele allumatuid talitlusi. 
Aferentne - seotud info juhtimisega vastavatelt retseptoritelt kesknärvisüsteemi poole. Närvirakud toovad närviimpulsse siseorganites olevatest retseptoritest.
ÕO11
Mis on liigutuse mentaalne mudel?
 Mentaalne mudel – mingisugune mentaalne representatsioon, mis sisaldab liigutuste tajutavate tagajärgede ennustusi. Mentaalne mudel on representatsioon, mis seob liigutuse motoorse definitsiooni ennustustega liigutuse tajutavatest (kehalistest ja keskondlikest) tagajärgedest
L11
Kuidas aitab liigutuse mentaalne mudel liigutusi juhtida ning säilitada tajulist stabiilsust?
 Mentaalne mudel teeb võimalikuks tajulise tagasiside kasutamise liigutuse korrigeerimiseks. Ennustused, taju, millised on plaanitava teo tagajärjed. Mentaalne mudel mõjutab seda, kuidas me maailma tajume. Tegeliku taju ja ennustus pannakse kokku.
L11
Mis on peegelneuronite (mirror neurons) peamine omadus? Kuidas see seostub liigutuse mentaalse mudeliga ?
Peegelneuronit peamiseks tunnuseks on see, et nende aktivatsiooni seisukohalt ei ole vahet tegevuse vaatlemisel ja selle sooritamisel.  Rakk , mis on tundlik nii sellele kui teha mingit liigutust, kui sellele kui näha kas mina teen seda liigutust või keegi teine. Ajus pannakse tegevus ja taju kokku. On teada mingi liigutuse tajutavad tagajärjed, kui tajun mingit liigutust, siis tajun, mida on vaja, et seda liigutust teha.
ÕO14
L11
Milliseid meedia ja meelelahutuse fenomene aitavad selgitada peegelneuronid ja vaatlusõpe?
 Meedia mõju nt lastele, multikates vägivald – käitumise jäljendamine. Õppimine, milles võib olla nii häid kui halbu tagajärgi.
ÕO14
Mis on tuletuslik empaatia ja mis on selle arvatav alusmehhanism?
 Tuletuslik empaatia on teise olendi seisundi tahtlikum ja teadvustatum tajumine , mis toetub oma käitumise simuleerimisel teise olendi reaalsuses . Simuleerimine
L14
Kuidas on keha seotud tajuga?
 See, mis toimub kehas, peegeldub seisundis. Taju aitab liigutada.
L14
Milliseid mõisteid tähistatakse keeles sageli kehalise kogemuse metafooridega?
Soojus , kätepesu ( puhtus ),
L14
Milline on kehalise kogemuse simuleerimise roll mõtlemises?
 Sageli seisneb taoline simuleerimine millegi kujuteldavas liigutamises, mis toetub osaliselt ka motoorsele süsteemile
L14
Milline on keha roll emotsioonides?
 Emotsiooni nakkumine
L14
Vasakule Paremale
Keha ja tegevus #1 Keha ja tegevus #2 Keha ja tegevus #3 Keha ja tegevus #4
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-12-22 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 131 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Grete S Õppematerjali autor
Selgitused on antud keha ja tegevuse teemaploki küsimustele.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
4
docx

Ajutegevus ja taju

Seda aju osa on seostatud piirkondade hierarhias - planeerimisega, isiksuse väljendamisega, prefrontaalses (prefrontal otsuste tegemistega ja sotsiaalse käitumisega. cortex), premotoorses(premotor cortex) ja motoorses (primary Selle ajukoore osa tegevuseks ontegevuste motor cortex) piirkonnas? organiseerimine vastavalt sisemistele eesmärkidele,peamine tegevus on mõtete koordineerimine. Premotoorne piirkond: korraldab liikumiste järjestust. Kodeeritakse liigutusi üksikliigutuse elementide jadana algusest lõpuni. Motoorne piirkond: tekitab konkreetseid liigutusi. 2

Psühholoogia
thumbnail
6
docx

Psüühika põhifunktsioonide õpiküsimustik 5

2. Milline on taju roll tegevuses? Taju kasutatakse liigutuste planeerimisel. Lisaks ÕO11 sellele ka liigutuse analüüsil ja korrigeerimisel. L11 Somatosensoorsed meeled (puudutus, valu, kinestees ja tasakaal) vahendavad muutusi keha asendis ja kokkupuutes keskkonnaga. Nägemine, aga ka teised meeled pakuvad teavet liigutuse tagajärjel keskkonnas toimuvate muutuste kohta. Kehameelte info integreeritakse somatosensoorses ajukoores, mille erinevad piirkonnad on somatotoopse ülesehitusega.

Psühholoogia
thumbnail
4
docx

Psüühika põhifunktsioonid 5.õpiküsimustik

1. Kuidas representeeritakse Prefrontaalne piirkond: Planeerib meie liigutusi ajukoore motoorsete liigutusi. Seda aju osa on seostatud piirkondade hierarhias? planeerimisega, isiksuse väljendamisega, otsuste tegemistega ja sotsiaalse käitumisega. Selle ajukoore osa tegevuseks ontegevuste organiseerimine vastavalt sisemistele eesmärkidele,peamine tegevus on mõtete koordineerimine. Premotoorne piirkond: korraldab liikumiste järjestust. Kodeeritakse liigutusi üksikliigutuse elementide jadana algusest lõpuni. Motoorne piirkond: tekitab konkreetseid liigutusi. 2

Psüühika põhifunktsioonid
thumbnail
62
docx

PSÜÜHIKA EKSAM

(representatsioonid), mis võimaldavad seda paindlikult töödelda (keel). II PLOKK 3. Info talletamine – kuidas teabe talletamine, säilitamine (mälu) ja taaskasutamine võimaldab käiutmist muuta keskkonnale vastavaks (õppimine). II PLOKK 4. Info integreerimine – kuidas erineva päritolu ja vormiga info üheaegne esindatus töömälus ja väljaspool seda võimaldab luua uut teavet (mõtlemine). III PLOKK 5. Käitumise juhtimine – kuidas psüühika suhestub keskkonnaga keha ja tegevuse kaudu, mille esindused ajus on üks töödeldava info liik. I JA III PLOKK 6. Eesmärgipärasus – kuidas käitumise kasulikkuse tagamiseks (motivatsioon) tõlgendab psüühika infot organismi eesmärkidest lähtuvalt (emotsioonid). I JA III PLOKK 7. Organismi eluliste funktsioonide kontroll –infotöötlusrežiimid. I PLOKK MEELED JA TAJU John Locke 17.saj. Empirism Nurture. Tabula rasa! Immanuel Kant 18.saj. Nativism Nature.

Psühholoogia
thumbnail
35
docx

Aine Psüühika põhifunktsioonid õpiküsimustiku küsimused

L5 Mismoodi on omavahel seotud sõna ja mõiste? Ch 10 (language) L5 Millised tegurid mõjutavad mõistete tähendust indiviidi (K5) tasandil? Ch 10 (Language) Milline loomade tegevus viitab loomauurijate (D.Herzing & S. ÕO6 Savage-Rumbaugh) uurimustes sellele, et loomadel L6 on mentaalsed representatsioonid? Mille poolest erineb inimeste ja L6 loomade vaheline märkidega vahendatud suhtlemine Ch 10 (Language) inimeste keelekasutusest?

Psüühika põhifunktsioonid
thumbnail
42
docx

Kognitiivse psühholoogia kordamisküsimused

- Ülalt-alla – õppimisvõimeline, püsiv, kasulik; kasutab kontekstuaalset infot mustrite äratundmiseks, nt on lihtsam lugeda keerulise käekirja puhul terveid lauseid kui üksikuid sõnu Ventraalne ja dorsaalne taju Milliseid funktsioone teenivad nägemise kaks (ventraalne ja dorsaalne) haru? Mis on nende peamised erinevused? Dorsaalne – selgmine ehk primaarne (alt-üles)- tegutsemise tee; aitab reageerida liikuvatele objektidele. Egotsentriline ehk enda keha keskne. Representatsioonidon lühiajalised. Ventraalne – kõhtmine ehk sekundaarne (ülalt-alla) – ’mis?’ tajumiseks; tagab info objektide ära tundmiseks, visuaalseks planeerimiseks ja mäluks. Allotsentriline ehk objektikeskne ja vaatlejast sõltuv. Representatsioonid on pikaajalised. Ventraalse haruga kaasneb tavaliselt teadlikkus. Mis tõestab, et nad üldse olemas on? - Optiline ataksia – dorsaalne tee on vigastatud mistõttu ei ole ataksiaga patsiendid

Kognitiivne psühholoogia
thumbnail
148
docx

NEUROPSÜHHOLOOGIA

Pareees – osaline halvatus. Tsentraalhalvatus. Tserebraalparalüüs Motivatsioon on ka väga tähtis! Midagi tehes, õppides SA PEAD OLEMA ehk lastehalvatus. Tasakaaaluhäired e ataksiad. – nad kõnnivad jalad hästi laiali. Ja sammud MOTIVEERITUD! Kui tahad, midagi saavutada, siis valmista end ette, asi läheb poole on ka ebaühtlase pikkusega ja keha kõigub ette, taha. kiiremini ja saad hakkama. Düstoonia – lihased jäävad/lähevad valesti pingesse, nt väljasirutatud jalad, ebaloomulikud Meil peab olema hea infovastuvõtt, ja infotöötluskiirus on ka tähtis. Ebaolulise asja peale ei asendid tulevad, väänlevad liigutused. tohi tähelepanu pöörata. Ära pahandu, ärritu, ole negatiivne jne. (that’s so Bible :P)

Psühholoogia
thumbnail
29
docx

Neuropsühholoogia kordamisküsimused

Madal aktiivuss seotud depressiooniga. Liiga aktiivne 5-HT on seotud OCD ja skisoga. Ajutüve 5-HT neuronite häired on seotud norskamise, uneapnoe ja imikute äkksurmaga. Seljaaju ja kraniaalnärvid (mitu paari ja üldiselt, et milleks). - 12 paari kraniaalnärve ehk peaajunärve – väljuvad ajutüvest, on pea sensoorse informatsiooni kandjad ja reguleerivad peapiirkonna motoorikat - Seljaajus on 31 paari spinaalnärve – keha ja siseelundkonna sensoorne info ja motoorika - Ganglionid – närvirakkude tuumadest koosnevad närvikoe massid väljaspool pea- ja seljaaju. Seljaaju neuronid: sensoorne on selgmine ja motoorne asub kõhtmiselt. Dorsaalne tegeleb alt-üles süsteemiga, avastab probleemi. Ventraalne e kõhtmine on detailsem, üles-alla süsteem. Aju olulisemad struktuurid – nii korteksi peamised osad kui ajutüvi ja limbiline süsteem. - Väikeaju – koordinatsioon, liigutuste sujuvus

Bioloogiline Psühholoogia




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun