Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Lisaained minu toidus (0)

1 Hindamata
Punktid
Lisaained minu toidus #1 Lisaained minu toidus #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-04-06 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 6 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor design Õppematerjali autor
Tõmmu poolsuitsuvorst

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
14
doc

Toidu lisaained

Toidu lisaained Toiduainete valik kauplustes on viimastel aastatel suurenenud. Eestlane tunneb üha rohkem huvi selle vastu, mida ta sööb. Paljud pakendatud toiduained sisaldavad lisaaineid, mis peavad olema ka pakendil toodud kas rühma- ja lisaaine nimetusega või Euroopa Liidus kehtiva E- koodi abil. Mis on lisaained? Toiduainete lisaained on ained, mida lisatakse toiduainetesse tahtlikult toiduainete töötlemisel eesmärgiga pidurdada riknemist, parandada välimust, struktuuri, maitset, aroomi või mõnda muud omadust. Lisaained on mitmesuguse päritoluga. Esimeses rühma moodustavad ained, mis on eraldatud toiduainetest või muust elusast ainest. Siia kuuluvad agar-agar /E 406/ ja karragenaan /E 407/ merevetikatest, letsitiin /E 322/ sojaubadest, pektiin /E 440/ puuviljadest, naatriumkaseinaat piimast jne

Keemia
thumbnail
34
doc

E ained - Toiduainete koostise analüüs

Looduslikud lisaained on inimesele kõige ohutumad, sest enamasti saab organism nende lagundamisega ise hakkama. Loodusidentsed ained on looduses esinevatega samalaadsed, ainult kunstlikult valmistatud. Nõnda ei põhjusta needki tervisele suurt muret. Märksa ohtlikumad on aga sünteetilised ained, mis ei pruugi ainevahetusega lõplikult laguneda. Ülitundlikel inimestel võib sünteetiliste ainete kauaaegne tarbimine tekitada allergiat. Samas on selliseid lisaaineid odav toota, need täidavad toidus kindlat ülesannet ning on väga tõhusad. Kuid kaugeltki kõik E-koodiga tähistatud ained pole kahjulikud. E ja numbrikood märgib kõiki toidus kasutatavaid keemilisi ühendeid, mis on Euroopa Liidu maade toiduainetööstuses lubatud. Nii võivad E-koodi taga peituda ka näiteks vitamiinid. LISAAINETE ESIKÜMME Lisaainete rohkuse poolest paistavad üsna ootuspäraselt silma värvilised joogid ja maiustused.

11.klassi bioloogia
thumbnail
27
ppt

E-ained ja lisaained toidus

· Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil ning mis ise või mille derivaadid muutuvad otseselt või kaudselt toidu koostisosaks. · Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. · Lisaaineid on vaja selleks, et pidurdada toiduainete riknemist, anda talle vajalik välimus, parandada tema struktuuri, koospüsimist ning tema organoleptilisi omadusi. · Lisaained on jaotatud tulenevalt nende põhifunktsioonist rühmadeks, näiteks toiduvärvid, säilitusained, antioksüdandid, magusained, paksendajad, kuid kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. · Tähis E ja numbrikood viitavad konkreetsele keemilisele ühendile, mis on kantud toiduainetes kasutada lubatud lisaainete registrisse. · Igal lisaainel on numbriline kood, mis võimaldab neid erinevatesse kasutusklassidesse jagada.

Keemia
thumbnail
14
doc

E-ained toidus

................................................ 2.4. Toiduvärvide kasutamine.......................................................................... 3. SÄILITUSAINED ............................................................................... 4.ANTIOKSÜDANDID............................................................................ 5. EMULDAA TORID, STABILISAATORID JA PAKSENDAJAD....................................................................................... 6. MUUD LISAAINED 6.1. Maitsetugevndajad 6.2. Magusained KOKKUVÕTE .................................................................................................. KASUTATUD KIRJANDUS ........................................................................... LISAD Igapäevaselt kasutavate toiduainete lisaained.......................................................................................... 2

Keemia
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

KETSUP: Felix Special tomatiketsup Koostis: 100g toote toitumisalane teave: Tomatipasta (60%) 320kJ/75kcal Vesi Valgud 1g Suhkur Süsivesikud 18g Äädikas Rasvad <0,5g Keedusool (2,4%) Maitseained Toode ei sisalda säilitusaineid. SINK: Nõo sink "Aadliku eine juustuga" Koostis: Sealiha (70%) Maitsetugevdaja: Joogivesi Na-glutamaat Juust (5%) Lõhna- ja maitseained Kamar Antioksüdant: Keedusool (max. 2,6%) askorbiinhape, Na- Stabilisaator: di- ja isoaskorbaat trifosfaat Toiduvärv: karmiin Suhkur Säilitusaine: Na-nitrit 100g toote toitumisalane teave: 759kJ/181kcal Valgud 14,4g Süsivesikud 2,8g Rasvad 12,5g Tootes sisalduvad e-ained E120 ­ Karmiin Kasutusala: Alkohoolsed joogid, karastusjoogid, supid, saiakesed,

Bioloogia
thumbnail
35
ppt

Toidu lisaained

omadusi, säilivust ja kvaliteedi püsimist. Tavaliselt üksikuna ei kaubastata. · Toidulisand on tavatoidule lisaks mõeldud toitainete kontsentraadid (looduslikud segud või ainete segud), mida tarbitakse toidule lisaks. Toidu seadusandlus · Väljaandja : Vabariigi Valitsus · Akti või dokumendi liik : määrus · Teksti liik : terviktekst · Redaktsiooni jõustumise kpv. : 01.04.2008 · Redaktsiooni kehtivuse lõpp : Hetkel kehtiv TOIDUS LUBATUD LISAAINETE LOETELU JA PIIRNORMID TOIDUGRUPPIDE KAUPA, LISAAINETE KASUTAMISE TINGIMUSED JA VIISID NING LISAAINETE MÄRGISTAMISE JA MUUL VIISIL TEABE EDASTAMISE ERINÕUDED JA KORD · Vastu võetud Vabariigi Valitsuse 7.03.2000. a määrusega nr 81 (RT I 2000, 23, 131), jõustunud 31.03.2000. · Lisaainete määrus § 2. Lisaainete rühmad · Lisaained jaotatakse tulenevalt nende põhifunktsioonist rühmadeks, kuid kuulumine

Sissejuhatus erialasse.toit ja toitumine
thumbnail
17
docx

E-ained uurimistöö

- 9.klassi õpilased teavad e-ainetest. Uurisin ka kui palju e-aineid sisaldavad loomsed toidud ning mis on nende head ja halvad mõjud inimese tervisele. Selleks valisin 10 loomset toiduainet meie kauplusekettidest. Küsitlesin õpilasi, kas nad loevad ka pakendi peal olevaid koostisosade kirjeldusi. Minu uurimstöö hüpotees on järgmine. Ma arvan et e-aineid on need ained, mida kasutatakse loomses toidus eelkõige selle jaoks, et toit pakendis paremini säiliks ja ei rikneks nii kiiresti kui tavaolukorras. Samuti arvan ma, et tänu sellele loomsete toitude raiskamine väheneks. Tutvusin eelnevalt järgimise teosega: Angelika erin " E-ained meie igapäevatoidus". 1. MIS ON E-AINED? Lisaained ehk E-ained, on looduslikud või sünteetilised ained, mida lisatakse toidule tootmise või valmistamise käigus eesmärgiga parandada teatud toidu omadust.

E-aine
thumbnail
15
doc

Toidulisandid

Metsakorralduse osakond Vallo Holm Ohtlikud ja E-seeria lisandid toiduainetes õppeaines keskkonnakeemia Juhendaja: Sergei Jurtsenko TARTU 2008 2 SISUKORD Toidulisandid ja lisandid toitudes........................................................................................ 4 Lisaained..............................................................................................................................4 E `d meie toidus, nende kahjulikkus....................................................................................7 Lisaained ja ülitundlikkus..................................................................................................10 E - ainete tabel, ehk mida mingi E - aine põhjustab.......................................................... 10 KASUTATUD KIRJANDUS............................................................................................15

Inimese toitumisõpetus




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun