Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

August Mälk „Õitsev meri” (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

  • August Mälk
    „Õitsev meri”
    Koostas: Kaido Rannu
  • Tegevus toimub XX sajandi alguses, iseseisva Eesti ajal ( tegevusaeg ei ole täpselt määratletav) ja kestab umbes 20-25 aastat.
  • Põhiline tegevuskoht on väike rannaküla Läänemere ääres, merel kala püüdes ja hiljem osaliselt metsakülas Lääne-Saaremaal.
  • Lugu räägib põhiliselt Turja talust rannakülas. Talus elavad ema, isa, nende kolm poega ja tütar. Ema ja isa on väga töökad inimesed, aga mitte eriti jõukad, pigem vaesed – nende rikkus sõltub väga palju sellest, kuidas meri kala annab. Lapsed on neil ka tublid ja töökad. Mõne aja möödudes lahkub keskmine poeg kodust kaugsõidu laevale tööle. Järgmisena läheb mehele tütar Marie ja koju jäävad Klaus ja Hannes . Ema on juba päris vana ja haige ja ta tervis ütleb üles. Peale ema surma oli vaja uut perenaist tallu, sest tubaseid töid pidi ju keegi tegema. Klaus, kui pere vanim poeg ja talu pärija, ei olnud eriti usin selles suunas liikuma. Hannes vestles Klausiga ja kui tema ei hakka veel naist võtma, et ta võtab siis ise, aga Klaus lubas kevadeks naise majja tuua. Peale seda läks Hannes ka mõneks ajaks kaugsõidu laevale raha teenima . Aga kui ta sealt naasis, siis kuulis külast, et Niidal on nüüd peigmees majas . Hannes otsis mingil määral lohutust Taali juurest. Siis saabus aeg minna kaitseväkke. Seal ta sõbrunes ühe saarlasega, kellega koos sõitis pühade ajal saarele , sest kodukülla oli pikem tee. Saaremaal tutvus ta ühe noore tütarlapsega, kes kohe Hannesesse väga kiindus ja hakkas ka teda ootama, kuni tal teenistus läbi on. Kui oligi aeg läbi, siis läks ta enne kojuminekut Tondiojalt läbi. Liidal oli selle üle hea meel ja ta hakkas Hannesele rääkima, et ta jääkski sinna, saaks tema meheks. Hannes lubas mõelda selle peale ja kirja teel teada anda. Koju jõudes sai ta uusi uudiseid – Taali oli vahepeal lapse saanud, kui Hannes sõjaväes oli. Hannes ei osanud sellest midagi arvata enam, kahtlustas küll, et võib olla tema laps, aga samas oli ka kuulda, et Kalda Sass Saadul käib. Ühel öösel läks Turja maja põlema. Majast päästeti nii palju asju kui võimalik ja koliti umber sauna väiksesse kambrisse . Hannes läks Tondiojale väimeheks. Töötas koos peremehega päevast päeva, aga naisega hakkasid suhted jahenema mingi aja pärast. Sügisel luges lehest halbu uudiseid, et kodukülas jäänud üks paat meestega tormi ajal merre. Seal hukkus ka Hannese vend Klaus. Hannes sõitis mõneks ajaks ära, et isale ja vennanaisele abiks olla. Paar kuud hiljem sai jälle halbu uudiseid Turjalt, et isa on halvatud ja jälle läks Hannes koju. Liidale ei olnud see üldse meeltmööda, et Hannes kogu aeg seal käis, seda enam, et sa sai teada Hannese lapsest ja kahtlustas tolle olema ka seal külas, kuigi Hannes oli valetanud ta olevat hoopis Viljandimaal. Luise ei saanud äiaga hästi läbi ja lahkus Turja talust oma venna juurde peale halvatust. Hannes ei saanud enam isa üksi jätta ja otsutas, et jääb sinna – naine tulgu järgi, kui tahab. Liidale ei meeldinud see koht ja ta ei tulnud. Hoopis lahutus anti sisse. Taali lubas Hannesega koos hakata elama, kui lahutus on jõustunud.
  • Üks peategelasi Turja talu peremees - töökas ja rahuliku loomuga mees. Tundeid välja ei näidanud, aga muidu hoolis ikka kõigest, mis tema perega seotud. Loo alguses ta võis olla umbes 40-aastane.
    Hannes – alguses 15-aastane noormees , algkool läbi ja meheks sirgumas. Töödega sai juba väga ilusti hakkama ja jõudu oli tal ka omajagu . Hoidis väga oma ema ja hiljem isa, kui ema enam ei olnud. Väga hakkaja ja töökas, kelle üle isa ja ema uhked olid.
    Niida – rikkast perest tüdruk. Kasvas ja käis algkoolis koos Hannesega. Iseloomult pisut isekas , aga väljanägemiselt ilus.
    Taali – vaesest perest tüdruk, aga töökas ja hooliv .
    Kõrvaltegelased- Arno , Klaus, Luise, Liida, Tondioja peremees ja perenaine , Kalda Sass, Suureõue Jaan, Marie, Saadu Aadu.
  • Teoses rõhutakse palju sellele, et inimesed elaksid oma võimete piires. Tuleb osata hakkama saada vähesega kui on vähe ja osata olla kokkuhoidlik tulevikuks, kui on rohkem. Ja et olla õnnelik, selleks pole vaja suurt uhket maja ega palju maad, vaid piisab ka sellest kui pere on ühtehoidev ja sõbralik.
  • Raamat meeldis, oli selline tõepärane jutustus lihtsate inimeste muredest ja rõõmudest.
  • August Mälk--Õitsev meri- #1 August Mälk--Õitsev meri- #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2009-05-18 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 63 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor kaidoxx Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    2
    doc

    A. Mälk "Õitsev meri"

    August Mälk ,,Õitsev meri" August Mälgu teos ,,Õitsev meri" algas väga keeruliselt. Kohe algus oli täis erinevaid koha- ja inimestenimesid, mida oli päris raske omavahel siduda. Kuid mida rohkem edasi, seda selgemaks kõik sai ja huvitamaks läks. Põhitegevus toimub ühes väikeses rannakülakeses, kus on üsna palju talusid. Ühed elasid jõukamalt ja teised vähem. Aga kõiki elanikke ühendas nende ühine huvi merenduse vastu.

    Kirjandus
    thumbnail
    2
    doc

    Õitsev meri

    Õitsev meri Raamatureferaat Henri Allik Põhitegelased: Hannes: Lihtne rannaküla poiss Turja talust, kellest sirgub tubli, töökas ja unistustega töömees. Noorest peast oli tal kindel siht: temast saab tubli meremees, kuid aja jooksul läheb tema elutee järjest kaugemale tema unistusest

    Kirjandus
    thumbnail
    4
    rtf

    "Õitsev meri"

    eest varju jäänud erinevus rannavabadike ja jõuka talu elu vahel. Suureõuel on tore maja, mootorpaat ja vanemad võivad oma tütre saata gümnaasiumi õppima. Turja viletsas tares tuntakse seevastu pidevat puudust, leib lõpeb poolest talvest ning Hannesele hariduse andmise plaan jääb ainult mõtteks. Selle asemel peab nooruk asuma aerude taha, kus tormi korral tuleb silmitsi surmaga nii pingurada, et peopesad verel. August Mälk ,,Õitsev meri" Hannese iseloomustus: · Turja Hannes on teose alguses 15 aastane. ( ,,Miks olen mina siis tühine? Ah et alles neljateistkümne- aastane ja sina aasta varem?) {lk 8} · Hannesel on hallid silmad. (Poiss tõstis nüüd alles silmad- aeglased, tumehallid ja vaatas pilgu tüdruku üsna merevahu värvi palet ja siniseid silmi.){lk 7} · Hannes oli Niida meelest nagu plahvatav miin

    Kirjandus
    thumbnail
    4
    doc

    Mulle meeldis A. Mälgu "Õitsev meri"

    Hannes sai teada, et Taali poeg on tema oma, ning sügisel, kui Hannese ja Liida lahutus läbi on, plaanisid Taali ja Hannes koos elama hakata. Mulle meeldis see, kuidas kõik teoses oli seotud merega. Kaluriküla inimesed elatusid sellest, mida nad merest said. Nad kõik armastasid merd, nii ka Hannes, ning hea oli lugeda, kui ta Tondiojalt oli koju tulnud ja ennast seal nii rahulolevana tundis. Mälk oskas merd väga ilusalt kirjeldada, näiteks „Meri oli kaldaveertest tume ja näis põhjatu. Eemal aga helkis veepind ehapunast.“ ning „... kuni paistis veel vaid sinine metsaviir ja kivine kaldariba nagu hele lõng.“ Üleüldse meeldis mulle, kuidas Mälk kirjutas. Ta oskas väga hästi ja soravalt jutustada ning ta sõnakasutus tegi teose veel huvitavamaks. Mõned väljendid ning laused, mis mulle silma jäid, olid näiteks „neljateistkümnene naisesüda“, „..

    Kirjandus
    thumbnail
    2
    doc

    August Mälk - "Õitsev meri"

    Sisu Hannes oli täiesti tavaline kaluripoiss. Ta elas mere ääres Turja talus koos oma ema, isa, õe Mariega ja kahe vennaga. Hannes oli parajasti sadamas, kui nägi, et Suureõue Niida Tallinnast koolist koju tuli. Niida tuli tema juurde sadamasse. Nad käisid kunagi koos koolis. Nagu alati oskas Hannes talle halvasti õelda. Niida alatihti solvus ta peale. Toimus ka Hannese venna ära saatmine merele. Ta läks sinna raha teenima. Üks päev läks Niida ja Taali koos Hannesega merele lõbusõitu tegema. Nende paat läks ümber ja nad üritasid kaldale saada. Kuna kallas oli nii kaugel ja Niida ei osanud ujuda, pidi ruttu tegema. Taali tuli Hannesele appi. Lõpuks jõudsidki nad tervelt kaldale, aga Taali kleit ujus koos paadiga minema. Neid päästeti sealt, kuhu nad sattunud olid. Rannakülas toimusid ka väikesed tantsu õhtud. Niida, Hannes ja Taali käisid ka seal. Hannes tantsis alati Taaliga. Lõpuks muutus Niida armkadedaks ja kutsus Hannese sealt eemale. Nad rääk

    Kirjandus
    thumbnail
    3
    doc

    Õitsev meri

    Pigem ootasin kuna mu silmade ette jõuab lõpulehekülg. Raamatu soovitajaks ma kindlasti ei ole. Kuigi, kes hirmsasti midagi lugeda tahab võib selle raamatu järele ju sirutada. Ise ma eelistan pigem koomilisi raamatuid. Nagu näiteks ,,Rehepapp" (Kivirähk). Selle raamatu lugesin ma juba kümnendas klassis läbi ning emotsioone jätkub temast siiamaani. ,,Õitsev Meri" seda teha ei suutnud. Tõrva Gümnaasium Referaat Õitsev Meri Koostanud: Ats Umbleja 12. klass Tõrva 2005

    Kirjandus
    thumbnail
    2
    odt

    A. Mälk - "Õitsev Meri"

    August Mälk ,,Õitsev meri" August Mälga rannaromaan ,,Õitsev meri" räägib ühe Saaremaa rannaküla elanike igapäevaelust. Põhitegevus toimub Turja talus perepoja Hannese ümber. Hannes oli tõsine tumedate juustega poiss, kes oli väga töökas. Ta tegi iga päev rasket kaluritööd, et ennast ning oma perekonda toita. Hannesel oli palju unistusi. Üheks unistuseks oli saada heaks meremeheks ning maailmas palju ringi reisida. Selleks oli tal ka palju eeldusi, sest ta oli juba lapsepõlvest saati pidanud võitlema enda ning teiste elude eest tormisel merel. Teiseks unistuseks oli saada endale tubli ja armastav naine. Peale Hannese elasid Turja talus veel pereisa Laas, pereema, pojad Klaus ja Arno ning õde Marie. Pereisa oli jutukas ja elutark mees, kellel oli palju kogemusi, sest oli ju temagi omal ajal kaugetel meredel raha teenimas käinud. Tema jutte kuulas suure huviga kogu küla rahvas ning tema õpetussõnad ei jooksnud kellelgi mõõda se

    Kirjandus
    thumbnail
    1
    doc

    Õitsev meri

    "Õitsev meri" August Mälk Raamat "Õitsev meri" räägib ühest perekonnast, kes elavad ühes rannaäärses külas Saaremaal. Peategelaseks on perekonna poeg Hannes. Teisteks tegelasteks on Hannese isa, Hannese ema, nende pojad Klaus ja Arno, Niida, kes on rikka Suureõue talu tütar, Taali, kes on vaese talu tütar ja Liida, kes on jõukast maatalust pärit. Taaliga saab Hannes ka lapse. Raamtu alguses tahtis Hannes maailmameredel seilata ja Niidaga abielluda.

    Kirjandus




    Kommentaarid (1)

    venemafia profiilipilt
    Hardi Kiviselg: väga hea
    18:52 14-12-2011



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun