Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Astronoomia (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Päikesesüsteem
Päikesesüsteemi kuuluvad Päike, kaheksa suurt planeeti koos kaaslastega (Merkuur, Maa, Marss, Jupiter , Saturn , Uraan ja Neptuun ), asteroidid ehk väikeplaneedid, kääbusplaneedid, komeedid ja meteoorkehad . Päike on süsteemikeskne keha, mis moodustab umbes 99,6% kogu süsteemi massist, päikesesüsteem tekkis u. 5 miljardit a tagasi.
Päike
Päikesesüsteemi keskel asuv täht, mille ümber tiirlevad planeedid . Vanus on 4,6 miljardit aastat, Päike on Maast 149,6 miljoni km kaugusel (1 astronoomiline ühik). Läbimõõt on , mass on , Päikeses on 92,1% vesinikku ja 7,8% heeliumi. Arvud muutuvad, kuna Päikeses toimuvad termotuumareaktsioonid muudavad vesiniku heeliumiks . Pinnatemperatuur on u. 5800K, kuid Päikese kroonis on see u. 1,8 milj. K ja tuumas 15,7 milj. K. Päikese aine on kõrge temperatuuri tõttu plasmaolekus. Iga sekund muutub 700 miljonit tonni vesinikku 695 miljoniks tonniks heeliumiks, millest eraldub veel 5 miljonit tonni energiat gamma kiirguse kujul.
Päikeselaigud
Päikese pinnal võib näha tumedamaid piirkondi – päikeselaike. Seal on temperatuur madalam (3800K). Neid leidaub igas suuruses, kuid suuremate diameetrid võivad olla kuni 50 000 km. Päikeselaikude arvukus ja suurus iseloomustavad Päikese aktiivsuse taset.
Päikesetuuled
Päikesetuul on Päikese poolt välja paisatud laetud osakeste voog , põhiliselt elektriandja prootonid. Päikesetuule allikaks on enamasti päikeselaigud, kust seest või ümbert tohutu energia väja purskub. Iga 11 aasta tagant jõuab päikesetuulte aktiivsus oma tippu. Päikesetuuled levivad 450 km/s. Nad võivad Maale jõudes põhjustada probleeme elektroonikas, aga võivad tekitada ka virmalisi.
Maa tüüpi planeedid
Nelja esimest planeeti Päikesest nimetatakse Maa tüüpi planeetideks (Merkuur, Veenus , Maa, Marss). Neil on tahke pind, väikesed mõõtmed, suhteliselt lühike tiirlemisperiood ja pikk pöörlemisperiood, vähe kaaslasi või nende puudumine, suhteliselt hõre atmosfäär , v.a Veenus.
Merkuur
Väikseim planeet, Päikesele kõige lähemal, teeb tiiru ümber Päikese 88 päeva jooksul, nime on saanud Rooma kaubandusjumala ja jumalate käskjala Mercuriuse järgi. Maalt on teda näha veidi enne päikesetõusu või pärast loojangut madalal horisondi kohal. Pöörlemistelg on orbiidi tasandiga peaaegu risti, Merkuuril pole aastaaegu, pöörlemisperiood võis olla 8h, Päikese poolt põhjustatud loodete pärast on see aeglustunud. Päikesesüsteemi tumedaim planeet, koosneb 60-70% ulatuses metallidest ja 30% ulatuses silikaatidest. Arvatakse, et koore tihedus on umbes sama mis Kuul, Päikese valgus on Merkuuril keskmiselt 6,3 korda intensiivsem kui Maal. Taevas on alati must, sest puudub tihe atmosfäär, päevapoolkeral on temperatuur 430C, ööpoolkeral -173C.
Veenus
Mõõtmete poolest sarnane Maaga, heleduselt 3. taevakeha peale Päikest ja Kuud, seda uuritase kosmosest pildistades ja radaritega. Maa pealt pole Veenuse pinda kunagi näha, seda varjab tihe atmosfäär. Pilvekihtide vahel puhub tuul kiirusega 300-400 km/h. Pinnatemperatuur on 480C, rõhk on 9 Mpa, pinnas on tasane , kivine ja vesi puudub, seal leidub tuhandeid vulkaane . Aasta kestab 225 maist ööpäeva, päikeseööpäev 117 Maa ööpäeva, Veenus pöörleb vastassuunas , elu võis tekkida paralleelselt eluga Maal, Veenuse pilved asuvad pinnast kõrgel.
Maa
Päikesesüsteemi kolmas planeet Päikese poolt, ainus teadaolev planeet, kus leidub elu. Tekkis 4,54 miljardit aastat tagasi, arvatake et elu Maal kestab veel vähemalt 500 miljonit aastat. Biosfäär on oluliselt muutnud Maa atmosfääri ja planeedi teisi abiootilisi omadusi, võimaldades kiiret aeroobsete organismide ning osoonikihi teket, mis koos Maa magnetväljaga blokeerib kahjulikku päikesekiirgust, võimaldades elu Maal. Maa ainus teadaolev satelliit on Kuu. Umbes 71% pinnast on kaetud soolase veega, Maa saab Päikeselt ühe ööpäeva jooksul energiat Maa on ainus teadaolev taevakeha, kus esineb laamtektoonika, suuruselt viies planeet Päikesesüsteemis. Maad moodustavad elemendid: raud, hapnik, räni, magneesium , nikkel , väävel. Maa on Päikesest parajal kaugusel, et säilitada vesi kõigis kolmes olekus ja et toimiks vee ja süsiniku ringlus looduses.
Marss
Punakas värvus, mass on , pindala 144 798 500 , pinnatemperatuur +20C kuni -125C, keskmine -50C. Gravitatsioon 40% Maa omast, Marsil on sademed, kui õhuniiskus on suurem kui 100%, siis õhuniiskus muutub tahkeks või vedelaks. Pind on reljeefne, meenutab punakat kivikõrbe, tektooniline tegevus puudub, suhteliselt leeliseline. Olümpose mägi – Päikesesüsteemi kõrgeim, kustunud vulkaan . Vedel vesi puudub, leidub jää kujul, kaks polaarmütsi. Vaatamata sellele, et atmosfäär on vähene, esineb seal suuri torme (liivatorme). Marsil on 2 kaaslast : Phobos ja Deimos; Marss on enimuuritud planeet ja seal puudub magnetväli.
Kuu
Kuu on Maa looduslik kaaslane ja Maale lähim taevakeha. Kuu keskmine kaugus Maast on 384 400 km. Kuu teeb tiiru ümber Maa 27 ööpäeva ja 8 tunniga. Kuu kiirus orbiidil on 1,03 km/s. Läbimõõt on 3476 km, Kuu mass on Maa omast 81 korda väiksem. Tumedaid laike Kuu pinnal kutsutakse ’’meredeks’’, heledaid alasid nimetatakse mandriteks. Kuu kraatrite läbimõõdud ulatuvad mõnest meetrist mitmesaja kilomeetrini, Kuu pinda katab regoliit. Kuul pole atmosfääri, keskpäeval on temperatuur 110C, öösel aga -180C. Kuu taevas on kogu aeg süsimust (öösel on tähed, päeval Päike koos tähtedega), puuduvad nähtused nagu tuuled, vihm, äike, pilved, vikerkaar, seal pole heli. Päeva ja öö vahel on selge piir, mida nimetatakse terminaatoriks (joon, mis eraldab päeva ja ööd). Kuu koor on paksem kui Maa koor, Kuud arvatakse koosnevat rauast. Apollo II oli esimene kosmoselaev, mis viis inimesed Kuu pinnale.
Jupiter
Üks hiidplaneetidest, millel on ühised omadused (suured mõõtmed; Jupiter, Saturn, Uraan, Neptuun; tahke pinna puudumine; hästi pikk tiirlemis- ja lühike pöörlemisperiood; palju kaaslasi). Jupiter on Päikesesüsteemi suurim planeet, Päikesest umbes 5 korda kaugemal kui Maa, ületab Maa massi 318 korda, heleduselt 4. objekt taevas. Jupiteri mass on ligi 1000 korda Päikese omast väiksem. See on gaasiline planeet (vesinik & heelium ), kivisest massist tuum, usutakse eksisteerivat 3 erinevat kihti pilvi, läbimõõt on 142 800 km. Kaugus Päikesest on 5,2 aü, sisemus on kuum, hiiglasuur magnetväli, tiirlemisperiood on ligi 12 aastat, diferentsiaalne pöörlemine, tuuma peal asub põhiline osa planeedist.
Io
Lähim Jupiteri kuu, ainus, kus pole vett. Keskmine pinnatemperatuur on -50C, paiguti on ka 20C. Pinnavärvus peamiselt punakasoranž, Io peal on 7 tegutsevat vulkaani. Io peal asub Päikesesüsteemi kuumim koht – vulkaani Pillan Patera suudmes on temperatuur 1700C. Keskmine kraatritevaheline kaugus on 250 km.
Europa
Väikseim Jupiteri suurtest kuudest, pinnatemperatuur on päeval -150C. Pinnavärvus on valdavalt kollane, see on kaetud ämblikuvõrgutaoliste kanalitega, mis on praod jääkoores. Kuu on kaetud õhukese jääkihiga, mille all on ookean või kivist, jääst ja veest segu. Europa pind on erakordselt tasane ja suurim ’’ kanal ’’ on kuni 3 km sügav.
Ganymedes
Suurim kuu Päikesesüsteemis, pinnatemperatuur sama, mis Europal, pind on hallikas-kollast värvi. On tumedad ja heledad alad, heledad on tihedalt täis vagusid ja kraatreid . Pinnal leidub külmunud veevulkaane, mille kõrgus on kuni 2,5 km ja laius 250 km. Pooluste lähedal on õhukene polaarmüts, mis koosneb külmunud ja lendunud atmosfääri jääkidest.
Callisto
Kõige tumedam Jupiteri suurkuudest, pinnatemperatuur päeval -120C, koosneb poolenisti veest, meteoriidikraatreid palju ja tihedalt. Kraatreid ümbritsev külmunud vesi tekitab tumedale suurkuu pinnale erevalgeid laike. Eemalt särab Callisto nagu kalliskivi , iseäralikud on suured kraatrid, mille sees on väiksemad kraatrid nii, et neil on ühine keskpunkt.
Saturn
Kuues planeet, suuruselt teine. Saturnil on 62 kuud, nime saanud põllunduse jumala Saturni järgi. Koosneb ainetest nagu Ni, Fe. 9 rõngast. 93% jää ja 7% amorfne ’’tholin’’. Tolmuosad on kuni 10 meetrised kivid, tekkisid mõne Saturni kuu hävimisel. 29,5 aastaga teeb tiiru ümber Päikese, ööpäev kestab 10,7 h. Paljusid Saturni kuusid katab jääkiht, suurimad kuud on Titan , Rhea, Lapetus, Tethys. Titan on teadaolevalt ainuke Päikesesüsteemi kuu tiheda atmosfääriga.
Uraan
Selle avastas Sir William Herschel 1781 a. J.E. Bode pakkus välja nime Uraan. Teeb tiiru ümber Päikese 84 aasta jooksul, planeedi kaldenurk on 97, seega on Uraani pöörlemissuund risti orbiidil tiirlemise suunaga. Poolused saavad Päikeselt rohkem soojust, aga ekvaatori lähedal on kõrgem temperatuur. Uraan koosneb vesinikust, heeliumist, metaanist ning vähesel määral atsetüleenist. Saturni järel tiheduselt väikseim planeet, Uraanil on praegu teadaolevalt 13 rõngast, rõngad sisaldavad alla meetrise läbimõõduga tumedaid osakesi. Uraani rõngad on väga kitsad , laius 1-100 km ja järskude servadega.
Neptuun
Planeedi olemasolu ennustati matemaatiliste arvutuste alusel juba enne, kui see teleskoobiga avastati. Le Verrier’ poolt antud asukoha järgi avastas planeedi saksa astronoom Johann Galle 1846 a. Läbimõõdult on Neptuun meie Päikesesüsteemi planeetide seas suuruselt neljandal kohal ning massi poolest kolmas, olles Maast 17 korda raskem. Neptuun on kaugeim planeet Päikesest, see on gaasiline hiidplaneet, mille atmosfäär koosneb peamiselt vesinikust ja heeliumist. Uraan annab Neptuunile sinise värvuse. Atmosfääri temperatuur läheneb -218C. Neptuunil on sisemine soojusallikas – see kiirgab kaks korda rohkem energiat kui ta saab Päikeselt. Neptuuni tuuled on kiireimad Päikesesüsteemis (kuni 2000 km/h). Neptuun pöörleb kellaosuti liikumisele vastassuunas. Täisringi tegemiseks ümber Päikese kulub 164, 79 aastat. Ööpäeva pikkus on 16 tundi ja 7 min. Neptuunil on 13 teadaolevat kuud. Kuu Triton arvatakse olevat kivine keha, suurem Pluutst. Tritoni pinnal on valitsev temperatuur -236C, Triton peegeldab haruldaset hästi valgust.
Pluuto
Avastati 18. veebruaril 1930. Avastajaks oli USA amatöörastronoom Clyde Tombaugh. Pluutol on viis kaaslast: Charon , Nix, Hydra , P4, P5. Pluuto on saanud oma nime Vana-Rooma jumala Pluto järgi. Pluuto on Päikesesüsteemi kõige kaugem planeet ja seetõttu ka kõige vähem uuritud. 24. aug. 2006 nimetati Pluuto kääbusplaneediks. Pluuto keskmine raadius on 1195 km (0,19 Maa raadiust), mass on 1,31 Kaugus Päikesest on umbes 5,9 miljardit km. Perikeelis olles on kaugus Päikesest u. 4,4 miljardit km, afeelis 7,4 miljardit km. Ümber Päikese teeb Pluuto tiiru 248,09 aastaga. Ümber oma telje teeb täispöörde 6 päeva 9h 18 min. Pluuto pöörleb orbiidil külili, tema suurima kuu läbimõõt on 1212 .
Komeedid
Komeet on Päikesesüsteemi äärealadelt pärinev taevakeha, mis koosneb peamiselt jääst, tahkest süsinikdioksiidist ja mitmesugustest (an)orgaanilistest lisanditest. Ehitus: tuum, pea, 2 saba (ioon- ja tolmusaba). Saba tekib siis, kui komeet läheneb Päikesele, saba suureneb Päikesele lähenedes.
Astronoomia #1 Astronoomia #2 Astronoomia #3
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-12-09 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 1 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Kappa123 Õppematerjali autor
Päikesesüsteem
Päikesesüsteemi kuuluvad Päike, kaheksa suurt planeeti koos kaaslastega (Merkuur, Maa, Marss, Jupiter, Saturn, Uraan ja Neptuun), asteroidid ehk väikeplaneedid, kääbusplaneedid, komeedid ja meteoorkehad. Päike on süsteemikeskne keha, mis moodustab umbes 99,6% kogu süsteemi massist, päikesesüsteem tekkis u. 5 miljardit a tagasi.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
33
doc

Päikesesüsteem - referaat

SISUKORD SISUKORD..................................................................................................................................1 SISSEJUHATUS......................................................................................................................... 2 1.1 Päikesesüsteem- mis see on?............................................................................................. 3 2. PÄIKE......................................................................................................................................8 2.1 Päikeselaigud..................................................................................................................... 9 2.2 Päikesevarjutus.................................................................................................................. 9 3. PÄIKESESÜSTEEMI KUULUVAD PLANEEDID............................................................ 10 3.1 Kivine Merkuur.................................

Füüsika
thumbnail
15
doc

Päikesesüsteem ning sinna kuuluvad planeedid

Sisukord........................................................................ 1. Päikesesüsteem- mis see on?................................... 2. Päike.......................................................................... 3. Päikesesüsteemi kuuluvad planeedid........................ 3. 1. Merkuur............................................................................... 3. 2. Veenus................................................................................ 3. 3. Maa..................................................................................... 3. 4. Marss.................................................................................. 3. 5. Jupiter................................................................................. 3. 6. Saturn................................................................................. 3. 7. Uraan.................................................................................. 3. 8. Neptuun................................

Füüsika
thumbnail
3
doc

Päikesesüsteem

Kosmoloogia I 1. Päikesesüsteem koosneb tsentriks olevast Päikesest ning tema ümber asetsevast üheksast suurest planeedist. Lisaks kuulub päikesesüsteemi veel mõnituhat väikeplaneeti ­ asteroidi, sadakond perioodilist komeeti (ehk "sabatähte"), planeetide kaaslased ning teadmata koguses meteoorset ainet, "tolmu". 2. Merkuur, Veenus, Maa, Marss, Jupiter, Saturn, Uraan, Neptuun, (Pluuto ­ kuni 2006. aastani loeti ka Pluuto planeediks, hiljem kvalifitseeriti ta ümber kääbusplaneediks) . Päikesesüsteemi suurim planeet on Jupiter ning väikseim Merkuur (varem loeti selleks Pluuto). 3. Neli esimest planeeti (Merkuur, Veenus, Maa ja Marss) moodustavad Maa rühma. Neid iseloomustab suhteliselt väike läbimõõt, aeglane pöörlemine ning väike kaaslaste arv. Hiidplaneetidest erinevad nad eelkõige selle poolest, et koosnevad põhiliselt kividest ja metallidest ning asuvad Päikesele lähemal. Nende mass on hiidpla

Füüsika
thumbnail
5
doc

Päikesesüsteem

1. Millistest taevakehadest koosneb Päikesesüsteem? Päikesesüsteem moodustub Päiksest ja tema ümber tiirlevatest taevakehadest: üheksa suurt planeeti (Merkuur, Veenus, Maa, Marss, Jupiter, Saturn, Uraan, Neptuun ja Pluuto), väikeplaneedid (asteroidid, komeedid), planeetide kaaslased, teadmata koguses meteoorset ainet, Neptuuni- tagusest objektidest, Kuiperi vöö objektidest. 2. Loetleda planeedid alates Päikesest. Merkuur, Veenus, Maa, Marss, Jupiter, Saturn, Uraan ja Neptuun. Kunagi planeediks peetud Pluuto on tegelikult kääbusplaneet. 3. Maa-rühma planeedid ja nende tunnused. Maa rühma planeedid on Merkuuri, Veenust, Maad ja Marssi. Nad on suure tihedusega ning koosnevad peamiselt silikaatkivimitest. Nad sarnanevad ehituselt Maale: koosnevad täielikult või peaaegu täielikult tahketest koostisosadest ning neil on enamasti kihiline ehitus (keskmeks rauast tuum, selle peal silikaatidest ja oksiididest koosnev paks kiht ning kõige peal õhuke koor, mis koos

Füüsika
thumbnail
6
docx

Päikesesüsteem

Päikesesüsteem Katrin Agejeva 12a 1. Mis moodustavad päikesesüsteemi? Päikesesüsteem on taevakehade süsteem, mille moodustavad Päike, üheksa suurt planeeti (Merkuur, Veenus, Maa, Marss, Jupiter, Saturn, Uraan, Neptuun) , mõnituhat väikeplaneet- asteroidi, sadakond perioodilist komeeti, planeetide kaaslased ning teadmata koguses meteoorset ainet, ,,tolmu" , mis Maa atmosfääri sattudes tekitab üle taeva lendava tulejuti ­ langeva tähe. Täpsemalt koosneb Päikesesüsteem Päikesest ning sellega gravitatsiooniliselt seotud astronoo- milistest objektidest, mis tekkisid molekulaarpilve (tuntud ka kui Päikese udukogu) kokkutõmbumisel 4,568 miljardit aastat tagasi. 2. Planeetide järjekord alates Päikesest. Merkuur, Veenus, Maa, Marss, Jupiter, Saturn, Uraan, Neptuun. Suurim planeet on Jupiter ja väikeim on Pluuto. 3. Millised on Maa rühma planeedid, millised on selle rühma kõig

Füüsika
thumbnail
17
doc

Mis on Päikesesüsteem?

See on külm ja pime paik. Temperatuur pilvede ülaosas on -200º C ringis ja isegi kui Päike on Uraani taevas, jääb taevas ikka mustaks. Uraan liigub ümber Päikese küljeli asendis. Tema telg on vertikaali suhtes 98º kaldus, mistõttu tema põhjapoolus on pisut lõunasse suunatud. Uraani rõngad ja kuud tiirlevad ümber tema keskpaiga. Uraani kauge asukoht Päikesesüsteemis tähendas seda, et ta polnud antiikrahvastele tuntud. See planeet avastati alles 1781. aastal, kui astronoom Wiiliam Herschel (1738-1822) seda läbi teleskoobi vaatas. Sellest ajast saadik on kaugete planeetide vaatlemiseks kasutatud teleskoope, kuid isegi kõige võimsamad toovad vähe nähtavale. Alles 1986. aastal, kui kosmosesond Voyager 2 jõudis Uraanini, saadi seda esimest korda hästi vaadata. Voyager 2 võttis pilte planeedist, selle rõngastest ja kuudest ja kujundas ümber meie teadmised Uraani süsteemist. Uraani viis kõige suuremat kuud olid tuntud enne Voyager 2 jõudmist Uraanile

Füüsika
thumbnail
12
doc

Päikesekeskne taevakehade süsteem

PÄIKESESÜSTEEM Tartu Kesklinna Kool 9.a klass Riinu Pae Tartu 2009 Päikesesüsteem ­ Päikesekeskne taevakehade süsteem, mille ulatus piirneb Päikese gravitatsiooni väljaga. Meie Päikesesüsteemi keskmeks on Päike. Päikesesüsteem on osa Galaktikast, mille läbimõõt on u 100 000 valgusaastat ning mis sisaldab ligikaudu 200 miljardit tähte. Orbiit on väga lähedane ringjoonele. Orbiiti mööda liikudes pöörlevad planeedid veel ümber oma kujutletava telje. Planeedid tiirlevad ümber Päikese samas suunas Päikese pöörlemisega. Planeetide orbiidid on ligikaudu samas tasapinnas ja praktiliselt ringikujulised. Päikesesüsteemi kõige suurem planeet on Jupiter ja kõige väiksem Merkuur. Päikesesüsteem on umbes 5 miljardit aastat vana. Sel ajal tekkis gaasipilv, mille mass oli umbes kaks Päikese massi. See pilv sisaldas vesinikku, heeliumit ning peale nende veel 1- 2 % raskemaid elemente. (Need olid tekkinud tähtede plahvatuses). Raskusjõu

Füüsika
thumbnail
34
doc

Päikesesüsteem

kilomeetrit. Selle tohutu moodustise mass on kõigest üks miljondik Maa massi. Komeedi peas olev aine on väga hõre, veel hõredam on komeedi saba. (Allikad 4, 5, 7, 8, 10) Komeetidest, mida tuntakse kui perioodilisi, võiks ära nimetada Halley komeedi, mille tiirlemisperiood on 70 aastat. 22 6. KEPLERI SEADUSED 1563. aastal, jälgides Jupiteri ja Saturni kohtumist taevalaotuses, märkas noor astronoom Tyco Brahe, et astroloogilistes tabelites on planeetide liikumine kirjeldatud vigaselt. Soov tabeleid parandada viis Brahe aastatepikkuste taevavaatluste juurde. Kolmkümmend aastat kestnud, tolle aja kohta ülitäpsete planeedivaatluste tulemused pärandas ta oma õpilasele Johannes Keplerile. (Allikad 4, 5, 8, 10) 1609. ja 1619. a. ilmunud teostes "Astronomia Nova" ning "Harmonica Mundi" formuleeris Kepler (1571 - 1630) planeetide liikumise kolm seadust: 1

Füüsika




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun