Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"äädikas" - 187 õppematerjali

äädikas on söögitegemisel ning toimingutel asendamatu koostisosa, mis tõstab märkimisväärselt toidu kvaliteeti ning toob esile suurepärast lõhna, maitset ning välimust.
thumbnail
36
docx

Erinevate äädikate kasutamine kulinaarias

Ka viinamarjadest, viigmiarjadest ja muudest Vahemeremaade puuviljadest kääritati erinevaid äädikaid. On tõendeid, et aarjalased ning teised Põhja-Euroopa ja Aasia nomaadihõimud valmistasid õuntest haput kääritatud jooki. Järgneva müne tuhande aasta jooksul levis öödika tarvitamine foiniiklaste, egiptlaste, kreeklaste ja roomlaste seas ning sealtkaudu ka ülejäänud läänemaailmas. Tolle tähelepanuväärse vedeliku kasutamisviisid täienesid ning äädikas muutus varsti asendamatuks toitude konserveerimisel ja maitse rikastamisel ning ka ravi- ja kosmeetikavahendina. Enne tänapäevaevase tehnoloogia arenemist oli äädikas lisaks soolveele peamine toitude säilitamise vahend. Äädika happeline loomus aeglustab kahjulike bakterite kasvu toidus. Iidsed kreeklased ja roomlased hoidsid keldrites hulgaliselt äädikat, hinnates eriti Egiptuse äädikat. Nad kasutasid seda toiduvalmistamisel: aedviljade leotamisel,

Toit → Toiduaineõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
4
odt

A-veregrupp

EI SOBI Piimatooted ja Õlid ja rasvad Pähklid ja Puu- ja Maitsetaimed ja Teed, taimeteed ja juustud seemned aedviljamahlad vürtsid teised joogid · Brie juust · Kookos- · Kookos · Apelsini · Palsami- · Dieetlimo · Camemberti rasv · Parapähkel · Papaia äädikas -naadid juust · Maapähkli · Pistaatsia · Tomati · Pipar · Kange · Cheddar õli alkohol · Punaveini

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Konservandid

Neid E-aineid pannakse taignasse kobestamiseks. Mida peaksid tundlikud inimesed silmas pidama? Peaksid hoiduma E-ainete(nt : tartrasiin, erütrosiin, sulfitid, bensoehape, bensoaadid, sorbiithape, aspartaam ja naatriumglutamaat) rohket tarbimist, kuna need võivad põhjustada toiduallergia sarnaseid sümptomeid. Eelistage värskeid ja töötlemata toiduaineid ning tutuvuge pakendil oleva koostisainete loeteluga. Mille poolest erinevad äädikas ja sidrunhape omavahel? Äädikhape on asendamata karboksüülhape, sidrunhape on asendatud. Äädikhapet leidub nõgestes ja siplelgates, sidrunhapet leidub puuviljades (tsitruspuuviljades eriti) ja ka marjades. Mida peaks allergiahaige teadma pohladest ja jõhvikatest? Pohlad ja jõhvikad sisaldavad bensoe-ja sorbiinhapet, mis võivad tekitada reaktsiooni, võib allergiahaigetel põhjustada ülitundlikust. Kõrvenõges sisaldab METAANHAPET? Võihappe valem ja tema teine nimetus.

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Marinaad

Äädikas Valmistamine: 1. Marinaadi valmistamiseks lisatakse 1 liitri vee kohta 1-2 tl keedusoola ja veidi suhkrut, keedetakse mõni minut, vajadusekorral riisutakse vaht, lisatakse vürtsid ja sibulad. Vürtsidest kasutatakse musta pipart, vürtsi, nelki, kaneelikoort, muskaatpähklit, ingverit, koriandrit, sinepiseemneid jne. Vürtse võetakse u 6 g (1 tl) 1 liitri veekohta. 2. Mõni minut pärast vürtside lisamist valatakse juurde ka äädikas, keedunõu suletakse tihedalt kaanega ja lastakse tõmmata 5 minutit. 3. Marinaad jahutatakse. Marinaadi kulub umbes pool köögiviljade kogusest.

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

30 äädika kasutamisvõimalust koduses majapidamises

vees. Tupsuta lahust plekile pehme lapiga ja hõõru õrnalt. Loputa sooja veega ja tupsuta kuivaks. 28. Värske köögivilja loputamine Salati ja köögivilja värskendamiseks või poest ostetud tööstuslikult toodetud värske köögivilja puhastamiseks kemikaalijääkidest leota neid külmas vees, millesse on lisatud 2 sl äädikat (5%). Pärast leotamist loputa. 29. Värvipintslid Kõvaks kuivanud pintslite pehmendamiseks leota nende harjaseid soojas äädikas (5%). Loputa enne kasutamist puhtas seebivees. 30. Värvitud seinad ja nikerdused Valmista lahus kahest osast äädikast (5%), ühest osast soodast ja kolmest osast soojast veest. Kasta pehme lapp lahusesse ning pühi sellega pindadelt mustus. Seejärel loputa puhta veega. Allikas: http://alkeemia.delfi.ee/keskkond/okondus/30-aadika-kasutamisvoimalust-koduses-majapida mises?id=71333573 Veel samal teemal allikas: http://www.hingepeegel

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Karbonüülühendid ja karboksüülhapped

3. Keemilised nimetused, valemid, kasutamine o Formaliin – HCHO ehk metanaal, mürgine lõhnav gaas, lahustatakse alkoholis; uinuti, prepareerimiseks o Atsetoon – HO-CH2-CO-CH2-OH ehk dihüdroksüpropanoon, DHA - kunstpäevitus o Sipelghape – HCOOH ehk metaanhape, mürgine, väikestes kogustes raviva toimega; sipelgas, kõrvenõges o Äädikhape – CH3COOH ehk etaanhape, puhas äädikas tahkub +16 oC juures; söögiaagikas (30% lahus) o Piimhape – CH3CH(OH)COOH ehk 2-hüdroksüpropaanhape; tekib lihastes, piimas, hapukapsastes o Võihape – CH3CH2CH2COOH ehk butaanhape; või roiskunud kiht, higi o Oblikhape – HOOCCOOH ehk etaandihape, spinatis, rabarberis; suures kogustes põhjustab neerukivisid, Ca puudust o Bensoehape – areen; ohutu, aspiriin, vanill, sahhariin 4

Keemia → Üldkeemia
37 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Munaroad

1. Täitke tabel Munaroog Toorained Töövahendi Valmistamise Serveerimine ja d tehnoloogia lisandid Pošeeritud Muna, Pott, kulp, Valmistamiseks Kooreta muna äädikas, tass, keedetud kasutatakse värskeid vahukulp mune külmasid mune, vesi kasutatakse soojade kuumutatakse võileibade

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

Kolme erineva vedeliku mõju toorele munale

Gustav Adolfi Gümnaasium Miniuurimistöö Kolme erineva vedeliku mõju toorele munale Koostas: Frederik Kaasik Klass: 7.c Juhendajad: Helina Reino Tallinn 2019 Sisukord Sissejuhatus ................................................................................................................................ 3 1. Erinevate happeliste vedelike olemus, toore muna olemus .................................................... 4 1.1 Toores muna...................................................................................................................... 4 1.2 Söögiäädikas ..................................................................................................................... 4 1.3 Õunamahl ............................

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Sauna ja spa puhastamine

Äädikaga puhastamiseks pihustage seda puhastatavatele pindadele ning oodake kümmekond minutit ja seejärel loputage veega. Duššikardinaid võib pesta pesumasinas. Enne masinasse panemist võite sellele kanda puhastusvahendit ning seejärel pesta pesumasinas. WC pott Kareda vee korral võib wc poti põhja ning seisva vee piirile tekkida katlakivi. Selle vältimiseks valage kord kuus umbes 200 ml äädikat wc potti. Tehke seda soovitatavalt õhtul, enne magamaminekut. Nii saab äädikas rahulikult oma tööd teha. Kraanikauss Valage kord kuus ca 100g söögisoodat ja 100ml äädikat kraanikausi äravooluauku. Oota tund, ning loputa kuuma veega. Sooda ja äädikas reageerivad omavahel ning selle reaktsiooni tulemusel kaob ka suurem osa mustusest. Nii väldite võimalike ummistuste teket. Segisti Segistite ja nende ümbruse puhastamiseks pange nende ümber äädikaga niisutatud majapidamispaber, puhastuslapp või riidetükk. Seejärel lihtsalt oodake mõned tunnid. Äädikas

Muu → Puhastusõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Alkoholid, suhkrud, rasvad

Karboksüülhapped sisaldavad karboksüülrühma, mis määrab ära hapete füüsikalised ja keemilised omadused Metaanhape ehk sipelghape füüsikalised omadused*värvitu *terava lõhnaga *vees lahustuv *toatemperatuuril vedelik *söövitav Etaanhape ehk äädikhape ehk CH3COOH füüsikalised omadused*värvitu * iseloomuliku lõhnaga *vees lahustuv *keemistemperatuur 103°C *söövitav *hapu maitsega *hüdroskoopne(vett imev) *poes müügil 30% või 70% lahused. 100% äädikas on jää-äädikas Karboksüülhapete keemilised omadused:*reageerib metallidega 2CH3COOH+2Na -> 2CH3COONa+H2 *reageerib metallioksiidiga 6CH3COOH+Al2O3 ->2(CH3OO)3Al +3H2O * reageerib alustega 2CH3COOH+Ca(OH)2->(CH3COO)2Ca+2H2O *reageerib nõrga happesoolaga CH3COOH + NaHCO3 (söögisooda)-> CH3COONa+H2O+CO2 Etaandihape ehk oblikhape HOOC-COOH *valge *tahke *vees lahustuv *sulamistemp. üle 180°C Suhkrud, süsivesikud ehk sahhariidid Glükoos ehk viinamarjasuhkur C6H12O6

Keemia → Keemia
59 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Karbonüülühendid

Karbonüülühedid- ühendid, Metaanhape ­ sipelghape mille molekulis on kasutatakse karbonüülrühm. keemiatööstuses, ärritava Aldehüüdid ­ ühendid, mis toimega ja terava lõhnaga. sisaldavad aldehüüdrühma , Etaanhape- äädikhape, sõnalõpp - aal, RCHO. äädikas. Kasutatakse Ketoonid ­ RCOR, sõnalõpp toiduainetööstuses. ­oon. Rasvhapped ­ pikema Karboksüülhapped ­ süsiniku ahelaga RCOOH, sõnalõpp ­ hape, karboksüülhapped, tekivad Estrid ­ orgaanilised rasvade lõhustumisel, kõige ühendid, mis tekivad energiarikkamad karboksüülhappe vesiniku toitained(vahad leidub asendamisel radikaaliga. looduses) Sõnalõpp ­ aat, RCOOR

Keemia → Keemia
91 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Daltipalm

Jevgenia Pushkina 10a Päritolu Esimestena hakati kasvatama datlipalmi Mesopotaamias sumerid. Tänapäeval peamiselt kasvatatakse datlipalme AÜE- s, Egiptuses ja Iraanis. Datlipalmist täpsemalt Datlipalm(Phoenix Dactylifera) on palmiliste sugukonda(Arecaceae) kuuluv kultuurtaim. 17 alaliiki(nt. Phoenix Canariensis); 5-25 meetrit kõrge; Kuni 2 meetrit paks; Saak 1 kord aastas. Kasutamine Väga lai kasutusala: - suhkur, mesi, äädikas, piiritus; - kuivatatud datlid on söögiks loomadele(nt. kaamlitele); - magustoidud; - alkohoolsed joogid; - seemnetest tehakse "kohvi". Datlipalm ja meditsiin Kasutatakse köharohtudes; Traditsiooniliselt kasutatakse datleid alkohoolse mürgituse korral; Juuri kasutatakse hambavalu leevendamiseks. Kasutatud allikad http://www.britannica.com/EBchecked/topic/152224/date http://en.wikipedia.org/wiki/Date_(fruit) http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%B

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Plekkide eemaldamine tekstiilmaterjalidelt

Näiteks apelsiniõli, mis hästi toime tuleb liimiplekidega. On ka spetsiaalsed rasvaplekkide eemaldajad. Veel ökopoes võib leida sellise asja nagu FLECKSALZ (plekisool). Öeldi, et ta aitab lahti saada absoluutselt kõikidest plekkidest. Ise veel ei proovinud, võib olla nii ongi. Igapäevaelus me kasutame rohkem keemilisi puhastusvahendeid, mida on lihtne poest osta. Oleme neid harjunud kasutama ning ei mõtle sellele, et neid võib asendada sarnaste kättesaadavate ainetega: sapiseep, äädikas, sooda, sidrunhape. Veel sobivad bensiin, tärpentiin, glütseriin, gaseeritud vesi, mõnikord isegi atsetoon. Vanaemade ajast on säilinud erinevad puhastusnipid, mille abil saab hakkama isegi vanade plekkidega. Igal perenaisel on oma saladused. Samuti on ka universaalsed retseptid, kuidas plekke eemaldada. Tõde, et sapiseep aitab plekke välja võtta, on tegelikult ammu teada, üksnes vahepeal unustuse hõlma jäänud ja nüüd taas avastatud.

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduga seotud sõnad

Lemonade ­ limonaad ginger beer ­ alkoholivaba õlu coke ­ koka salt - sool diet-toitumine, toit chew-närima beetroot-punapeet vegetable swallow-neelama spaghetti macaroni dish-toit, roog; corn flakes porridge-puder flour-jahu trout-forell salmon-lõhe herring-heeringas pork-sealiha minced meat-hakkliha beef-veiseliha bacon-peekon veal-vasikaliha jelly-tarretis indigestion-seedehäire oven-ahi chest-kummut drinkable-joodav edible-söödav tasty-maitsev appetizing-isuäratav lard-pekk buttermilk-hapupiim, kefir portion-osa helping-portsion spread-võileivakate mashed-püreestatud a loaf of bread-leivapäts mustard-sinep jug-kann gas cooker-gaasipliit recipe-retsept yeast-pärm cinnamon-kaneel greasy-rasvane sourkraut-hapukapapsas braise-hautama lumf of sugar-suhkrutükk spice-vürts vinegar-äädikas fry-praadima bake-küpsetama boil-keetma cook-küpsetama soluble-lahustuv ladle-kulp fork-kahvel sieve-sõel French bean-aeduba dough-tainas clove-nel...

Keeled → Inglise keel
51 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Madagaskari tutvustus ja rahvustoidud( täiendatud)

Madagaskar on pindalalt Indoneesia järel suuruselt teine saareriik maailmas. Rannajoone pikkus on 4828 km. Madagaskari Vabariik on poolpresidentaalne vabariik. Riigikeel on malagassi keel. Madagaskari toidud põhinevad peamiselt suurest portsjonist riisist, palju kastmeid, liha, taimetoidud ja suurel määral vürtsikatest lisanditest. Rahvusroad on siis... Ro Ravitoto Ramazava Vary amid' anana Veise ja sealiha, marineeritud äädikas, vesi ja õli, seejärel küpsetatud lehed, sibul, hapukurk ja muud köögiviljad ja maitsestatakse paprikaga. Veise ja sealiha lõigatud väikesteks tükkideks, 1 2 hakitud sibulat, purustatud küüslauk, sool, pipar, kuivatatud manioki lehed ja kookose piim. Veisevõi kanaliha lõigatud väikesteks tükkideks, 12 hakitud sibulat, purustatud küüslauk, 12 hakitud tomatit, sool, must pipar ja Brasiilia salatkress, pestud ja nõrutatud.

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Haavandilist koliiti põdevale toiduained.

Kaunviljad Lihad: Linnulihad, Munad, Sealiha, Kala, Peekon Ilma suhkruta Naturaalsed juustud, Sinihallistus juust, Cheddar, Asiago juust Kodustehtud jogurt (süüa 24 tunni jooksul peale valmistamist) Puuviljad Õunad,Banaanid,Ananassid, Aprikoos, Avokaado,Viinamarjad, Kiivi, Ploomid Mahlad (värsked) Ilma suhkrute ja lisanditeta Pähklid,Kreeka põhklid, maapähkleid koorega, Mandlid Õlid: Oliiviõli, kookoseõli, Maisiõli, Avokaadoõli Kerge tee ja kohv Maitsestamata zelatiin Sinep ja äädikas Sahariin Kõrvits Mandlivõi Pähklivõi Ilma suhkruta mandlipiim Mandliõli Küpsetus Sooda Basiilik, Loorberi leht Peet Kõik Marjad Mustad oad Brick cheese Brokkoli Brüsseli kapsas VÕI Kapsas Ära söö kui on kõht lahti või gaasid Konservitud Kalad Lillkapsas Seller Kastanid Petersell Kaneel Soodavesi Kookos, Kookosepiim Suvikõrvits Jõhvikamahl Kurk Rosinad Baklazaan Konservitud puuviljad Küüslauk Gouda juust Viinamarja mahl Sink Oad Mesi Mädarõigas Kim Chi Porrulauk Sidrun/laim

Toit → Toit ja toitumine
4 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Kastmed - kordamisküsimused

Majoneeside valmistamine ja liigitamine Majonees koosneb munarebust ning õlist. Tööstused lisavad paksendajaid (nt tärklis, nisujahu, zelatiin), mis võimaldavad vähendada rasvasisaldust kuni neli korda. Samas säilib majoneesile isoloomulik maitse ja konsistents. Majoneesi õnnestumiseks peavad kõik komponendid olema toatemperatuuril. Kaussi pannakse sinep, sool, pipar ja munakollased ning segatakse intensiivselt (mikseri- või vispliga). Seejärel segamise käigus lisatakse äädikas või sidrunimahl. Kõige lõpus lisatakse õli. Alguses tehakse seda tilga kaupa, edasi ühtlase nirena , kuni segu muutub ühtlaselt paksuks. Liiga paksu majoneesi korral võib juurde segada ka mõne teelusikatäie kuuma vett. Liigitus : Lahja majonees , Väga lahja majonees , Munata majoneesiasendaja , Chantilly´ majonees , Roheline kaste , küüslaugumajonees , Sidrunimajonees , Ürdimajonees , Kapparimajonees , Kressimajonees , Köögikombainis valmistatud majonees , Tatar-kaste ,

Toit → Toitumisõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Essen und Trinken

der Salat, - e salat die Suppe, - n supp der Braten, - praad der Nachtisch, - e = die Nachspeise, - n = das Dessert, - s magustoit der Hamburger, - hamburger die Pizza, - s = Pizzen pitsa das Eis jäätis der Pilz, - e seen die Beere, - n mari der Brei, - n puder der Grieß manna die Haferflocken kaerahelbed die Grütze, - n tangud die Buchweizengrütze, - n tatar das Mehl jahu die Zutaten die Zutat, - en koostisosa der Salz, - e sool der Zucker suhkur der Pfeffer pipar der Essig äädikas der Senf sinep das Ketchup ketšup die Mayonnaise, - n majonees

Keeled → Saksa keel
1 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Käärimine tööstuses

Näiteks viinamarjadest veini valmistamisel võib tekkiv etanool käärida edasi veiniäädikaks. Õunaäädika valmistamine Parima ravimi saate õunaäädikast, mis on valmistatud tervetest õuntest, siis on koosluses rikkalikult kaaliumi, kaltsiumi, joodi jt mineraalaineid ning vitamiine. Õunaäädika valmistusviise on mitu, annan neist ühe. Vahenditeks võtke suur nõu (klaasist, savist jm, mitte metallist), köögiviljapurusti (köögikombain), nuga, taldrik, marli. Parima maitsega äädikas saadakse hilissügisestest õuntest -- need sisaldavad palju suhkrut. Õunapudrule valatakse leige vesi (0,5 l vett 0,4 kg õunapudru). Nõud ei tohi ääreni täita, sest segu hakkab käärima. Nõu hoitakse 10-15 päeva marliga kaetult 20-30°C pimedas ja segatakse 2-3 korda päevas puulusikaga. Kui on tegemist hapude õunte või mahlapressimisjääkidega, võib käärimise kiirendamiseks lisada veidi suhkrut ja pärmi ning paar viilu juuretisega leiba või emalahust

Keemia → Keemia
28 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Seened ja bakterid inimeste teenistuses

Seened ja bakterid inimeste teenistuses Seentel ja bakteritel on suur osatähtus inimeste igapäevases elus. Me puutume peaaegu iga päev kokku bakteritega, nad ümbritsevad meid kõikjal. Seentega puutume kokku vähem. Vanima bakteri vanuseks peetakse 25-40 miljonit aastat, see leiti merevaigus olnud mesilaselt. Bakterid on eeltuumsed-neil puudub tuum. Enamasti värvusetud, kuid võivad olla ka punased ja sinised ja erineva kujuga. Baktereid leidub igalpool: õhus, toidus, ravimites. Bakterid on Biotehnoloogia uurimisobjektid (uuritakse organismide elutegevusega seotud protsesse inimesele vajalike ainete tootmiseks) Bakterid inimese elus: Piimatooted- Lactobacillus, Gefilus, ME-3; Hapendatud kurgid, kapsad; Äädikas- veiniäädikas; Alkoholid- õlu, siider.; Lihatööstus- salaamivorst. Ravimitööstus Ravimid, Vitamiinid, Vaktsiinid. Tööstuses: Silo valmistamine, Taimehaiguste ja kahjurite tõrjumine, Bakterväetiste tootmine. Metallurgia...

Bioloogia → Ajaloolised sündmused
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Keskkonnasõbralik koristamine

Pärast vahendi lõppemist oleme hädas tekkinud pakenditega.Kas meil on alternatiive? Tegelikult on alternatiivide valik päris lai. Kõige tavapärasemalt jätkub elu, kui vahetame harjumuspärase kodukemikaalide valiku ökotoodete vastu. Nii saame igale pinnale spetsiaalse vahendi, aga selle kasutamine on ohutum nii meie endi tervise kui ka keskkonna seisukohast. Kes ei taha kodus hoida suurt puhastusvahendite kogust, võib koristada ka põhivahendite abil. Nendeks on sooda, äädikas, vedel puhastusvahend (nõudepesuvahend või üldpuhastusvahend) ja sidrun. Kodu on võimalik puhtaks saada ka ilma spetsiaalsete puhastuskemikaalideta, aga siis peab endale soetama valiku mikrofiiberkangast puhastuslappe.

Muu → Puhastusõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
20
doc

KOLMEKÄIGULINE LÕUNASÖÖK KAHELE

...................................................................................... 19 2 MENÜÜ Broilerifilee ja köögiviljadega täidetud sampinjonikübarad salatipadjal (sampinjonid, broilerifilee, mugulsibul, kirsstomat, sulatatud juust, juust, lollo rosso salat, kurk, balsami äädikas, oliiviõli) Praetud lõhe valge veini kastmega,banaaniriis porrukuues ja soe aedvili (lõhefilee, valge vein, till, sidrun, basmati riis, banaan, punane paprika, kõrvits, porru) Sokolaadi jogurtimousse maasikakastmega (tume sokolaad, kohv, maitsestamata jogurt, vahukoor, fariinisuhkur, valge sokolaad, maasikas, meliss) Jäävesi sidruniga

Toit → Kokandus
392 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

KETSUP: Felix Special tomatiketsup Koostis: 100g toote toitumisalane teave: Tomatipasta (60%) 320kJ/75kcal Vesi Valgud 1g Suhkur Süsivesikud 18g Äädikas Rasvad <0,5g Keedusool (2,4%) Maitseained Toode ei sisalda säilitusaineid. SINK: Nõo sink "Aadliku eine juustuga" Koostis: Sealiha (70%) Maitsetugevdaja: Joogivesi Na-glutamaat Juust (5%) Lõhna- ja maitseained Kamar Antioksüdant: Keedusool (max. 2,6%) askorbiinhape, Na- Stabilisaator: di- ja isoaskorbaat trifosfaat Toiduvärv: karmiin Suhkur Säilitusaine: Na-nitrit 100g toote toitumisalane teave: 759kJ/181kcal Valgud 14,4g Süsivesikud 2,8g Rasvad 12,5g Tootes sisalduvad e-ained E120 ­ Karmiin Kasutusala: Alkohoolsed joogi...

Bioloogia → Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Vallo Rauni tragikomöödia „Naine tahab tantsida“

Mees: Ah! (performatiiv) Naine: Pead sa oma sõrmi ka igale poole toppima? (ekspressiiv ­ kirumine) Või tahad sa öelda, et jälle olen mina süüdi? M: Ma olen ju vait. N: Sa kavaldad. Tegelikult otsid sa võimalust süüdistada mind. M: Lihtsalt vastik. N: Kook lõigata kihiti kolmeks... niisutada pihlakaveini ja suhkrusiirupiga... katta vahukoorega... vaniliini ja pähkleid... M: Ptüi! (performatiiv) Siin pudelis on äädikas. N: Kui ma ütlen, et see on pihlakavein, siis see on pihlakavein. M: Võib-olla on ta kunagi tõesti olnud pihlakavein, aga nüüd on ta äädikas. Kas sa pole siis sellist asja kuulnud, et pika seismisega käärivad veinid äädikaks? N: Anna siia! (direktiiv ­ käsk) Ma ei ütleks, et... (assertiiv ­ eitus) M: Vaata ometi oma nägu (direktiiv ­ käsk). Sa näed oma kõvera suuga kohutav välja. (kvaliteedimaksiim ­ räägi tõtt) N: See suu ütleb, et pihlakavein on veel päris hea.

Eesti keel → Eesti keel
4 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Jalanõu hooldus

hooldusvahendid. Peres on palju liikmeid ja igaühel on mittu paari jalanõusid. Tavaliselt me eelistame universaalseid aineid, mis sobivad erinevate pindade jaoks, kuid tihti püüame mustusest ja määrdumistest jagu saada kättejuhtuvate vahendite abil. Sobib tavaline seep, mõned kasutavad Fairyt ja isegi Cifi. Abiks tulevad ka hambapasta ja hari. Ei tohi unustada ka koduses majapidemises asendamatuid aineid nagu sooda ja äädikas. Retseptid on nagu alati lihtsad ja arusaadavad. Äädikas aitab soolarante eemaldada. Selleks on vaja puhastada jalanõud äädikalahusega (suhe 1:1). Sooda aitab toime tulla halva lõhnaga. Selleks tuleb kingadesse panna ööseks riidetükk soodaga. Ise ma püüan lihtsamatest jalanõude hooldamise viisidest kinni pidada. Rohkkem kasutan siiski seepi, kui materjal seda talub. Valgete jalanõude puhul kasutan vanast ajast tuntud meetodit –

Muu → Jalanõu hooldus
3 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Korea köök

tükkideks lõigatult. paksendatakse maisijahuga või saagoga. Toite serveeritakse väikestes kaussides, süüakse pulgakeste või lusikaga. Enamsti süüakse samal viisil nagu Jaapanis ja Hiinas: kaussi tõstetud toidust süüakse pulgakestega paksemad palad välja, siis juuakse vedelik üle kausi ääre. Korea porgandisalat. Porgand, sibul, küüslauk, tsillipulber, jahvatatud koriandriseeme, röstitud seemned, suhkur, äädikas. Pese ja koori porgandid. Riivi, maitsesta soolaga ning lase 30 minutit tõmmata. Lõika sibul ribadeks ning prae õlis kuldseks. Jahuta. Haki küüslauk.Maitsesta riivitud porgandid küüslaugu, pipra, praetud sibula, koriandri- ja seesamiseemnete, suhkru, õli, äädika ja soolaga.Sega ning lase tund aega külmkapis maitsestuda. Korea peedisalat. Toores punapeet, sibul, küüslauk, jahvatatud koriandriseeme, tsillipulber, õli.

Toit → Kokandus
10 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Pavlova tort

[mina vahustan mulineksiga, aeglasel kiirusel, kuni tekivad õrnad tipud] 3)Lisa suhkur (umbes kolmes jaos) ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu. [ma panen mulineksi aeglasel kiirusel tööle ning hakkan vaiksel lisama suhkrut peene joana] [ kui ei tule tugev vaht, vaid hoopis selline vedel, siis pole hullu maitse tuleb ikka hea, kuid teda ei saa vormida (näiteks ei saa ääri kõrgemaks tõsta)] 4)Puista peale maisitärklis, äädikas ja vanilli ekstrakt(suhkur) ning sega ettevaatlikult läbi. 5) Kalla munavalgevaht küpsetuspaberile, silu pealt ning külgedelt ühtlaseks. 6)Pane ahju ning KOHE alanda ahju kuumust 140ºC. Küpseta 1 tund. [ kui küpsetad kauem, tuleb kõvem besee. See on maitse asi, kas sulle meeldib kõvem või seest pehme besee] 7)Keera tuli kinni, jäta ahjuuks irvakile ning lase Pavloval ahjus jahtuda. 8)Kummuta Pavlova suurele siledapõhjalisele taldrikule (st keera Pavlova ringi).

Kategooriata → Tööõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Kolmekäiguline lõunasöök

Leivataldrik 2 Kindad 1 Klaasid: Veeklaas 2 ............ veiniklaasid 2 Toitude kirjeldus: Klassikaline Caesari salat vutimunaga Caesari salat on üks tuntumaid salateid üle maailma. Röstsaia kuubikud, rooma salat, parmesani juust, vutimunad, suhkur, sool, peenestatud küüslaauk, sidrun, äädikas, oliiviõli. Sous-vide valmistatud lõhefilee, selleri ja rohelise herne kreem, võiga praetud miniköögiviljad, valge veini- sidruni kaste. Seda valmistakse kile sees vaakumis, ning pannakse 50-55 kraadisesse vette valminema. Köögiviljadeks on pealmiselt paprika, porgand, sibul. Need valmivad kas selle kile sees või pannil praetuna. Kõige lõpuks lisatakse pisut valge veini sidruni kastet. Brüleekreem/ creme brule

Toit → Toitlustus
48 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Keemia Kontrolltöö Alused 8. klass

9. Nimeta indikaatoreid ja nende värvuseid happelises ja aluselises keskkonnas. lakmuselahus (lilla)- happelises keskkonnas punane, aluselises keskkonnas sinine. metüüloranz (kollane)- happelises keskkonnas punane, aluselises ei muutu. fenoolftaleiin (värvusetu) - happelises ei muutu, aluselises muutub lillakasroosaks. 10. Nimeta igapäevaelust happelisi, aluselisi ja neutraalseid lahuseid. happelised: Sidrun, apelsin, äädikas aluselised: Seep, pesupulber, hambapasta neutraalsed: Vesi, soolalahused, veri

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
2
doc

„Orgaaniliste ainete ehitus ja Alkaanid“

,,Orgaaniliste ainete ehitus ja Alkaanid" Orgaaniline keemia on süsiniku ühendite keemia. CO(NH2)2 - kusiaine C12H22O11 - suhkur Orgaanilised ühendid koosnevad peamiselt süsiniku ja vesiniku aatomitest. Molekulid võivad sisaldada ka hapniku, lämmastiku ja halogeenide aatomeid. CH3COOH - äädikhape Orgaaniliste ühendite 3 olulisemat elementi on C,H,N. Vitalism on elujõuõpetus. Vitalismi järgi org. ained tekivad ainult elujõu mõjul. Vitalism kõrvaldati kusiaine, äädikhappe, benseeni jpt ainete sünteesiga laboris. Valentselektron - paardumata elektron saab moodustada keemilist sidet. Valentsorbitaal on orbitaal, mille paardumata elektronid saavad moodustada keemilisi sidemeid. Ergastumine on paardunud elektroni üleminek tühjale orbitaalile sama elektronkihi piires. Hübridisatsioon on valentselektronide energia võrdsustamine, tekivad ühesuguse energiaga hübriidsed orbitaalid. ??Hübriidne orbitaal on võrdse energiaga o...

Keemia → Keemia
20 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Lehttaigen

Lehttaigen koosneb paljudest õhukestest üksteisest eralduvatest taigna kihtidest. Taigent võib valmistada: 1) toorainest 2) küpsetussegust Westfalia Multi-Mix 1) Lehttaigna põhitoorained on: · vesi(külm) · sool · happe (äädikas või sidrunhappe) · muna · jahu Taignaid võib kihistada kas võiga, seljuhul lisatakse talle 10% tema kaalust jahu niiskuse silumiseks. Taigent kihistatakse kas võiga või kihistusmargariiniga. Külmas vees lahustatakse sool ja hape, lisatakse muna ja lõpuks sõelutud jahu. Segamine kestab 15-20 minutit. Peale seismist rullitakse taigen lahti, välja venitatud otstega taigna tükideks. Keskelt on paks ja äärtest õhem. Margariin Taigna tüki keskele tõstetakse taigen ümbrikuks kokku. Seejärel lastakse taignal seista külmas 15- 20 minutit. Rullitakse ristküliku kujuliseks, eemaldatakse harjaga taigna pinnalt jahu ja pannakse neljaks kokku. Neljaks p...

Toit → Pagar-kondiiter
52 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Karboksüülhapped

Karboksüülhapped- on orgaanilised ained KH keemilised omadused+võrrandid mis sisaldavad karboksüülrühma R-COOH 1.karboksüülhapped on happed sest Butlerovi struktuur 1. Neljavalentne eraldavad lahusesse vesinik ioone annab neli sidet CH3COOH--CH3COO+H 2. igal ainel on kindel koostis ja struktuur 2.Annavad reaktsiooni indikaatoriga (aine ehitus, sidemed ja aatomite paigutus) metüüloranz- punane, lakmus-roosa, a)kvalitatiivne koostis näitab, mis universaalindikaator- punane elementidest aine koosneb 3.CH3COOH+Zn=(CH#COO)2Zn+H2 b)kvantitatiivne koostis näitab aatomite HCOOH+Mg=(HCOO)2Mg+H2 arvu 4. aluselise oksiidiga 3.aine omadused sõltuvad aine koostisest CH3COOH+CaO=(CH3COO)2Ca+H2O ja struktuurist 5. alusega 4. aatomid avaldavad molekulis üksteisele CH3COOH+...

Keemia → Keemia
97 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Paekivi

.......................... See on tekkinud luudest ja merekarpidest pärit ............................. kombineeritult .................................... vees . 5. Paekivi on suuremalt jaolt .......................... värvi, kuid leidub ka ..................... ja ........................ värvitoone. 6. Paekivi pole nii .......................kui kvarts ja teda saab noaga ....................... 7. Paekivi ......................... vees, kuid ........................... äädikas, mille mõjul temas ................................... eraldub. 8. Meie maal on paas tähtis ........................ 9. Niisama tähtis on paas ehk lubjakivi........................ ehituse juures: temat valmistatakse ................... ja ......................... 10. Selleks otstarbeks ......................... lubjakivi isesugustes ahjudes. Kõrges kuumuses eraldub paekivist .................................. , järele jääb .............................

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Vee karedus

sulfaatidena).Tänapäeval on üks levinumaid vee pehmendamise meetodeid ioniitide kasutamine. Ioniit kujutab endast tahket teralist ainet, mis on võimeline vahetama vees esinevaid ioone ioniide koostises olevate ioonide vastu. Ioonitide abil on võimalik saada täielikult sooladest vabastatud vett (nn demineraliseeritud vett). Sellist vett kasutatakse näiteks auru saamisel Eesti suurtes soojuselektrijaamades. Praktiline töö Töövahendid: paekivi tükk, graniitkivi tükk, kriit, äädikas, soolhape e.HCl Töökäik: Tulemused: Katrin Lilleorg 10.K

Keemia → Keemia
40 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Paekivi

Paekivi on meie maa tähtsaim kiviliik. Ta moodustab siin paksude kihtidena aluspinna. paemurdudes on paekivi kihiline ehitus selgesti näha, samuti on huvitav meie põhjarannikul paekihte vaadelda. Paekivi pole nii kõva kui kvarts, teda saab noaga purustada. ta ei lahustu vees, kuid lahustub äädikas, mille mõjul temas süsihappegaas eraldub. Paekivi on mitut liiki, neist on tähtsamad harilik paas (lubjakivi), kriit ja marmor. Harilik paas koosneb väikestest tihedalt kokkuliitunud terakestest. Ta on suuremalt jaolt halli värvi, kuid leidub ka kollakaid ja valgeid paekive. Paekivis võib juba palja silmaga karbikodasid kivististe näol tähele panna: need on endiste mereloomade jäänused, mis ühes muude ainetega merepõhja on langenud. Nii on neis paikades, kus

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Elektrolüüdid

Elektrolüüdid – ained mille vesilahused sisaldavad ioone autoakud – väävelhape NaCl Äädikas Orgaanilised ained vesi Tugevad Nõrgad Mitte Kõik soolad Nõrgad happed Tugevad happed – Hcl, HI, Hbr, Nõrgad alused HNO3, H2SO4 Tugevad alused, leelised ja Ca'st alla poole Aine lagunemist ioonideks nimetatakse elektrolüütiliseks dissotsiatsiooniks. HCl + H20 = H3O + Cl hüdrooninumioon Hcl – H + Cl 1. Sideme lõhkumine, jahtumine 2. Hüdraatumine (tekib uus side, energia eraldub), soojenemine Kui aineid lahustada vees siis lahus soojeneb või jahtub. CuSO4 x 5H2O kristallvesi – kuumutades lendab minema, õhu käes tuleb tagasi NaCl esineb ilma kristallveeta Dissotsiatsioonivõrrandid 1. Soolad +2 - Mg(NO3)2 Mg + 2NO3 Ühte pidi nool tule...

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Kodumajanduse erialased terminid

looduslikus vees 97. vee pindpinevus- vee pindpinevus tähendab seda, et vee pinnal on õhuke kile, mis hoiab vett koos 98. vürtsid- vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed, naturaalsed või kuivatatud mitmesuguste taimede seemnetest, viljadest, õitest, koorest saadud maitseained, mida kasutatakse tervelt, tükeldatult, purustatult või jahvatatult 99. wasabi- jaapani mädarõigas (piparjuur), saadud wasabi-taime juurest 100. äädikas- äädikas on terava lõhnaga happeline vedelik, mida saadakse etanooli kääritamisel, mille tulemuseks on äädika põhikomponent äädikhape

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
2 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Juuksed

ja luustiku normaalseks arenguks. Hävitab organismis baktereid, viirusi ja mikroobe. Puudujääk põhjustab rasvumist. Joodi hulka organismis vähendab toore kapsa ja kaalika tarbimine. Läiketa, peened juuksed ­ B5 B5 vitamiin: mesilasema piim, õietolm, kartul, maapähkel, seened, soja, kreeka pähkel, porgand Vajalik uute rakkude kasvuks ja arenguks, käivitab noorenemisprotsesse. Puudus tekib eriti pärast 55.eluaastat. Omastamist ja hulka organismis vähendavad alkohol, kohv, äädikas, stress, aspiriin, antibiootikumid. Murduvad juuksed ­ raud, räni Raud: sinilatv, sookassiurb, õlglill, salvei, kannike, altee, võilill, teeleht, vereurmarohi, oblikas Puudust tekitavad pikaajalised haigused, haavandid, aspiriin, liialdamine taimse toidu, kohvi, piima ja teega, suur verekaotus menstruatsioonil, füüsiline ülekoormus, Avitamiini ja fluori puudus. Puudus tekib naistel kolm korda sagedamini kui meestel.

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Esitlus Naftast

Esitluse valmistaja: SeltsimeesLenin Nafta Nafta koostis Nafta koosneb põhiliselt süsinikust ja vesinikust. Hoolimata sellest, et elemendiline koostis on naftal suhteliselt lihtne, on molekulaarne koostis väga keerukas. Peale süsiniku ja vesiniku sisaldab nafta ka lisanditena väävlit, hapnikku, lämmastikku, lisaks pisut metalle ning mittetäielikult lagunenud orgaanilist ainet. Mida suurem on nafta erikaal, seda suurem Nafta teke Nafta on tekkinud mittetäielikult lagunenud orgaanilisest ainest, mis võis olla nii taimne kui ka loomne ning kasvas kas meres või maismaal. Suurem osa naftast on tekkinud arvatavasti merelisest fütoplanktonist ning protistidest. Sellised on näiteks sinivetikad. Suurenev rõhk ning temperatuur viib kerogeeni lagunemiseni kergemateks molekulideks, mis hakkavad rõhu tõttu Nafta leiukohad Peamised leiukohad on Pärsia lahe ümbruses, Ameeri...

Geograafia → Geograafia
12 allalaadimist
thumbnail
16
odp

Mehhiko köök

Mere ja jõgede ääres kasutatakse palju kala-ja teisete mereloomade liha ning teisi saadusi. Maitsestamine Toite vürtsitatakse kohalike vürtsidega väga teravalt. Eriti hinnatud on mitmesuguste vürtside segud niihästi pulbrina kui ka püdelate segudena. Viimaste põhiaineks on sageli Paprika, Tsilli, Tomatipüree või Sojakaste. Soola kasutatakse tagasihoidlikult. Pipar - sadades variantides, ühtesid süüakse toorelt, teised marineeritakse äädikas ja kolmandad kuivatatakse. Nad sisaldavad palju vitamiini C, A, B, E ja on head isutekitajad. Vürtsid Tsilli Sojakaste Magustoidud Magustoiduna süüakse peamiselt puuvilju- Apelsine, Mangosid, Virsikut jt., kuid valmistatakse ka kuumutatud toite Munadest, pähklitest, puuviljadest ja suhkrust. Tihti lisatakse toidule pruuni, rafineerimata suhkrut. Selle maitse erineb valgest suhkrust. Tarvitatakse ka Melassi. Tortiljad

Toit → Toitlustus
45 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Bakterid ja nende kasutamine

Bakterid 1. Biotehnoloogia - Biotehnoloogia on rakendusbioloogia haruteadus, mis kasutab organismide elutegevusel tuginevaid protsesse inimesele vajalike ainete tootmiseks. 2. Bakterite biotehnoloogiline kasutamine A) Piimhappebakterite abil valmistatakse jogurtit, hapukoort, hapupiima ja teisi hapendatud piimatooteid. B) Äädikhappebakterite abil valmib mikrobioloogiliselt toodetav äädikas. C) Bakterkultuure kasutatakse salaami vorsti valmistamisel. D) Kohvi- ja kakaopuu seemneid kääritatakse algselt bakterite abil. E) alkoholitööstuses tärklise lagundamiseks vajaliku ensüümi tootmine bakterite abil 3. Bakterite kasutamine ravimi-,tekstiili-ja keemiatööstuses A) antibiootikumid - ravimid , mida kasutatakse bakterhaiguste raviks B) vaktsiinide tootmine - insuliin C) Amülaasi kasutatakse tärklise lagundamiseks D) vitamiini B12 tootmisel

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Esterdamise reaktsiooni tasakaalukonstandi määramine

Iga reagendi hulk määratakse kaaludes. Pipett lastakse tühjaks voolata otse kaaluklaasi. Kaalutistest võetakse need, mida kasutati lahuste valmistamisel. Tasakaalukontsentratsioonid on määratavad tiitrimise teel, pärast seismist tiitritakse iga kolvi sisu 0,5 n NaOH lahusega fenoolftaleiini juuresolekul. Katseandmed: 5 ml 3n HCl + 4 ml etüületanaati + 1 ml etaanhapet Tasakaalusegu nr 6 algandmed: Kaalutised: m, H2O 4,872 g m, HCl 5,066 g m, äädikas 1,024 g m, etüülatsetaat 3,557 g xCH 3COOC2 H 5 xH 2O K x = xCH 3COOH xC2 H 2OH Katseandmete töötlus: 1) Esimesena leian HCl-ga sisseviidud vee hulga HCl lahustega kolvides: mHCl = VNaOH * CN(NaOH) * EHCl Kuna saab kirjutada, et EHCl = MHCl, siis mHCl = 0,0291 * 0,5 * 36,5 = 0,5310 g

Keemia → Füüsikaline keemia
84 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Erivajadustega inimeste toitlustamine

Erivajadustega inimeste toitlustamine Koostaja: Kaja Maiste Juhendaja: Õile Aavik Diabeet Diabeet ehk suhkrutõbi on energiaainevahetusehäire, mis on tingitud kõhunäärme vähesest insuliinitootmisest või insuliini toime nõrgenemisest ja insuliini eritumise puudulikkusest. Eristatakese 1. tüüpi e. insuliinsõltuvat ja 2. tüüpi e. insuliinsõltumatut diabeeti. Diabeetikute arv maailmas suureneb kiiresti ning enamik neist on 2. tüübi diabeetikud. Seda seostatakse elanikkonna vananemisega ja eluviisi muutustega. Ei tohiks pakkuda: Kuldpruunid praekartulid Rohkelt rasvased toidud Karastusjoogid Väga magusad saiakesed Pasta Soovitatavad toiduained: Marjad Puuviljad Täisteratooted Köögiviljad Väherasvane liha Piimatooted Eelistatud on hautamine, keetmine. Vältida tuleks liigse soola tarbimist. laktoositalumatus Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisavalt laktaasi ehk en...

Toit → Toitlustus
37 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Töökeskkond

Referaat Töökeskkond Töökeskkond on ümbrus, milles inimene töötab. Töökeskkonnas toimivad: 1. Füüsikalised tegurid 2. Keemilised tegurid 3. Bioloogised tegurid 4. Füsioloogilised tegurid 5. Psühholoogilised tegurid Need tegurid ei või ohustada töötaja ega muu töökeskkonnas viibiva isiku elu ega tervist. Füüsikalised tegurid temperatuur (N: esmaspäeva hommikul on ruumid külmad, sest nädalavahetusel on küte välja lülitatud.) Valgustus- (N: Lasteaia rühma toas on veneaegne valgustus. See mõjub laste silmadele halvasti.) Müra, see mida enimkõrv on võimeline eristama helisid sagedusvahemikus 20 -22000 Hz. Kuulmishäired juba 100 dB juures. Vibratsioon on tahke keha mehhaaniline võnkumine. See jaguneb omakorda üldvibratsiooniks ja kohtvibratsiooniks. Üldvibratsioon on mehhaaniline võnkumine, mis kandub üle töötaja kätele ja põhustab veresoonte ja närvide kahju...

Majandus → Töökeskkond ja ergonoomika
22 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Inimene ja bakterid

d) antikehad ja õgirakud (fagotsüüdid) 2) Kunstlik a) vaktsineerimine b) antibiootikumid Bakterite kasutus inimeste poolt- rakendusbioloogia. Ei maksa üleolevalt suhtuda! Küsida õpilaste käest näiteid, et nad seda millekski ei peaks. Eksamitel palju küsitakse. 1)Toiudainetetööstus a) hapendatud piimatoodete valmistamine: hapukoor, jogurt (Keefir on segajuuretis-pärmid) b) köögiviljade hapendamine: hapukapsad, -kurgid, -tomatid c) mikrobioloogiline äädikas: õunaäädikas nt d) salaamivorstide valmistamine 2) Meditsiin: a) antibiootikumide saamine !!! (enamus AB-st aaktinomütseetidest tänapäeval) b) vaktsineerimine c) bakterkultuurid seedekulgla rikastamisekt peale AB-ravi (probiootilised bakterid) (reisile) 3) Põllumajandus a) bakterväetised (liblikõieliste kultuuride mulda rikastatakse lämmastikuda) b) bruloonsilo juuretised (valged pallid, sees bakterijuuretised)

Bioloogia → Bioloogia
22 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Gluteenivaba menüü täiskasvanutele

GLU HOMMIKUSÖÖK LÕUNA ÕHTUOODE ÕHTUSÖÖK TEE ESMASPÄE Riisipuder, tee (gluteenivaba riis, Bors veiselihaga, vesi Kartuli- kõrvitsapüree, Kana hautatud köögiviljadega, NIVA V vesi, piim) (peet, kapsas, sibul, porgand, piim (kartul, kõrvits, keefir ...

Toit → Menüü koostamine ja nende...
8 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Sool ehk naatriumkloriid

Esimesed teadaolevad andmed soola tootmisest on umbes 4000 eKr Egiptuses, Roomas(sõduritele oli ette nähtud igakuine soolaports, sool oli väärtuslik) ja Kreekas Esimesena hakkasid soola merest korjama foiniiklased Teadlased selgitasid soola toime välja alles 19ndal sajandil Sool on maakeral väga laialt levinud ­ leidub kõikidel mandritel v.a Antarktikas Saadakse järvevee settimisel järvesool Kaevandatakse mere põhjast või aurustatakse mereveest meresool Kivisool, kaevandustest Sool e. Keedusool koosneb 40% naatriumis ja 60% kloorist Nende sisaldus ei tohi olla vähem kui 97% kuivaines Keedusoolas sisalduv naatrium ja kloor on inimorganismile vajalikud, see tasakaalustab vee ja happeleelise tasakaalu organismis Lauasool Peeneteraline, rafineeritud sool Kivisool Meresool Mineraalsool Keedusool Jodeeritud sool Koostisesse on hulka lisatud joodi Flu...

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Maitseained

Maitseained ja roogade maitsestamine Anastassia Prohhorova Sissejuhatus Hea maitsev toit on luksus, mida võime enesele iga päev lubada.Toidu saame maitsestada maitseainetega. Maitsetaimede abil saad kerge vaevaga ka tetud tuntud toiduainetele anda uusi erinevaid maitseid. Maitseainetega saame anda toidule uue värvuse, lõhna või maitse. Maitseaine mõiste Kõik vürtsid ehk maitseained on taimsed saadused. Vürtsitaimi leidub enam kui kolmekümnes taimesugukonnas. Maitseaineid saab õigesti ja asjatundlikult kasutada üksnes siis, kui neid ja nende omadusi hästi tuntakse. Vürtside ajalugu Vana maailma jaoks on vürtside häll Indias. Juba 5000 aastat tagasi ulatus kaubandusvõrk Hiinast läbi India, Pärsia ja Mesopotaamia kuni Egiptuseni Aastasadu veeti vürtse mööda vanu karavaniteid Kõige kuuksam on siiditee. 100 aastat peale Kristuse sündi avastasid roomlased meretee Euroopasse Vürts...

Toit → Kokandus
36 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Nimetu

Valgamaa Kutseõppekeskus Sille Ivanova PIDULIK ÕHTUSÖÖK Kokk I kutseeksami kirjalik aruanne Valga 2011 Menüü Menüü põhjendus Tehnoloogilised kaardid ja hinnakalkulatsioonid Maitseained arvestatakse ettevõtte juurdehindlusprotsendi hulka Valmistamine: Maitseained arvestatakse ettevõtte juurdehindlusprotsendi hulka Valmistamine : Maitseained arvestatakse ettevõtte juurdehindlusprotsendi hulka Valmistamine: Töövahendid ja nõud Köögi sisustus Kogus Elektripliit Auru- konvektsioonahi või küpsetusahi Plaatgrill või salamander Vahustaja Juurviljatükeldaja(köögiviljakombain) Hakklihamasin Käsimikser, sausegur Kaalud (elektron vm) Külmkapp Sügavkülmkapp Töölauad Mikrolaineahi Nõudepesukohad(masinad) Kraanikausid Väikevahendid Kastrulid 1l, 2l, 3l Auru-keedukastrul Pannid: (wok-pann, malmpann, teflonpann, portsjonpann Kausid 0,5l, 1l, 2l...

Varia → Kategoriseerimata
15 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Bakterite kasutamine inimeste poolt

Bakterite kasutusvaldkond on väga lai. Kõige varem hakati baktereid kasutama toiduainete valmistamiseks. Piimhappebakterite abil valmistatakse jogurtit, hapukoort, hapupiima ja teisi hapendatud piimatooteid. Piimhappebaktereid kasutatakse ka kurkide, kapsaste ja teiste aiasaaduste hapendamisel. Äädikhappebakterite abil valmib mikrobioloogiliselt toodetav äädikas (nt veiniäädikas). Nad muudavad käärinud mahlas või veinis leiduva alkoholi äädikaks. Oma roll on bakteritel ka lihatööstuses, kus bakterkultuure kasutatakse salaami vorsti valmistamisel. Ka kõigile teada-tuntud kohvi- ja kakaopuu seemneid kääritatakse algselt bakterite abil. Käesoleval ajal on meilgi müügil organismile kasulikke piimhappebakteritega rikastatud toiduaineid ­ biojogurt, biokeefir, biojogurtijäätis

Bioloogia → Bioloogia
84 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun