Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

KONTOLLTÖÖ sienõrenäärmed (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

  • Epiteelkude katab kõiki organismis väliskeskkonna või kehaõõntega ühenduses olevaid pindu ning piiritleb organeid, kaitseb vigastuste, nakkuste jt. väliskeskkonna kahjulike mõjude eest ja selle kaudu toimub kogu ainevahetus organismi ja väliskk vahel. Rakud asuvad tihedalt üksteise kõrval, moodustades rakkudevahelise aineta õhukesed kiled.
  • Närvikoe rakud suudavad vastu võtta ärritusi, neid töödelda, tekkinud erutusi edasi anda ja salvestada. Selle teeb võimalikuks närvirakkude ehk neuronite iseloomulik pikkade jätketega kuju. Iga neuron koosneb rakukehast ja kahesugustest jätketest. Lühemaid, mitmeharulisi jätkeid nimetatakse dentriitideks. Dentriidid võtavad närviimpulsi vastu retseptoritel või teistelt närvirakkudelt. Pikemad jätked – neuriidid – juhivad närviimpulsid edasi teistesse rakkudesse.
  • Sünaps- koht, kus närviimpulss antakse ühest rakust edasi teise rakku.
  • Katteelundkond kaitseb organismi keskkonnamõjude eest( juuksed,nahk, küüned). Tugielundkond võimaldab liikuda ( kõõlused, liigesed ,luud,lihased). Seedeelundkond lagundab toitu(maks,kõhunääre,suuava,söögitoru, magu jne) . Hingamiselundkond varustab organismi hapnikuga( hingetoru ,nina, kurk , kopsud , kopsutorud ). Ringeelundkond transpordib kehas aineid (süda,veresooned). Erituselundkond eemaldab kehast mittevajalikke aineid (neer, kusejuha , kusepõis,kusiti). Närvisüsteem koos meeleelunditega vahendab ja töötleb informatsiooni ( peaaju ,meeleelund, seljaaju , närvid). Sisenõresüsteem reguleerib organismi eluavaldusi (käbikeha, hüpofüüs, kilpnääre,harkelund,neerupealsed jne) . Suguelundkond on vajalik järglaste saamiseks( eesnääre,seemnesari, peenis ,rinnanääre,munasari, emakas)
  • Sisenõrenäärmed. (tähtsamaidiseloomusta, roll ainevahetuses,olulisemadhormoonid lk.71)Ajuripats-kõigetähtsam, asubpeaajus, juhibkoosnärvisüsteemigateistehormoonesünteesivatenäärmetetalitlust, sünteesibkakasvuhormooni, missoodustabkasvu.Käbikeha-peaajus, suhteliseltvähearenenudnääre. Temahormoonidreguleerivadorganismiööpäevaseidrütme, näiteksärkvelolekutja undningmõjutavadkanahapigmentidesünteesi.Kilpnäärejakõrvalkilpnäärmed-Kilpnääre on inimesekõigesuuremsisenõrenäöre, paiknebkaelalkõrieesjakülgedel. Sellehormoonidmõjutavaderutusprotsessidetugevustnärvisüsteemisningainevahetustekiirust.Kõrvalkilpnäärmed on kõigeväiksemad, asuvadkõripiirkonnasningnendehormoonidreguleerivadmeieorganismiskaltsiumijafosforiainevahetust. Kaltsiumijafosforiainevahetus on vajalikluukoenormaalseksarenguks.
    Neerupealised- neerude peal, tuntumhormoon on adrenaliin (ergutabsüdametegevust, kiirendabhingamissagedust, tõstabvererõhkujasoodustabveresuhkrukasutamistlihasrakkudes)
    Kõhunääre-maotaga, toodabinsuliini(*soodustabveresleiduvaglükoositungimistrakkudesse, et saadaenergiat *insuliinimõjutuseltoimubmaksasjalihastesglükogeenisünteesimineveresolevastglükoosist.Sugunäärmed-Sugunäärmetehormoonidmõjutavadsootunnuste – vastavaltmehevõinaisetunnuste (näitekshabemevõirindade) – arengut.Munasarjadjamunandidvalmistavadniisugurakkekuikasuguhormoone.Sugunäärmedhakkavadtöölemurdeeas.Nendetoodetudhormoonidetoimelkujunevadkisootunnused.Neuraalneregulatsioon-Närvisüsteemivahenduseltoimuvelunditejaelundkondadetalitlusteregulatsioonimehhanismid.Humoraalneregulatsioon-Hormoonidevahenduseltoimuv...Refleksikaar-Erutuseteekondmöödaaferentset(tunde) närvikesknärvisüsteemijasealtedasimöödaeferentset(kutsubesileefekti)närviorganisse
  • .Negjapositiivnetagasiside + näide .Negatiivne-protsessidereguleerimine, nii et kõrvalekaldekohtasaadudsignaalidepõhjalmuudetakseelunditejaelundkondadetalitlustnii,
    et muutunudvälisteguritetoimeltekkinudkõrvalekalleorganismisesekeskkonnasväheneb (liigapalav-soojuseeemaldaminehigistadesjaveresoonedlaienevad, vere temp alaneb , signaalidverekauduajju,signaalidnärvidekauduedasi)Positiivne-organismisvõimendtaksetekkinudkõrvalekalletregulatsioonimehhanismidepooltveelgi (verehüübimine, oksendamine ,
    sünnitamine)
  • Energiabilanss -sisaldabkõikienergialiike, mida organism saab, kaotab või akumuleerub. Vajama nii palju toitu, et hoida tasakaalus oma energiabilanss. E(energia)=A(ainevahetus)+K(kasv)+M( metaboolne energiakadu)+V(väljaheited)+U(uriin) see valem kehtib puhkeseisundis, kui olmee aktiivsed lisandub T(töö).
  • Hingamis ja vereringeregulatsioon:Hingamist reguleerib hingamiskeskus,mis asub piklikajus. Sellest väljuvad regulaarselt närviimpulsid rindmiku ja diafragma lihastesse. Nende lihaste kokkutõmbel toimub sissehingamine, kui kopsud on õhku täis peatab hingamiskeskus signaalide saatmise hetkeks ning lihased lõdvestuvad ja toimuba väljahingamine.Hingamis regulatsioon toimub vere süsihappegaasi sisalduse alusel. Mida suurem pingutus seda suurem süsihappegaasi sisaldus veres, suureneb ka piimhappe sisaldus ja pH langeb.Hingamiskeskusest lähevad signaalid   ka südame tööd kontrollivasse närvikeskusesse sedasi suureneb südametöö sagedus ja vereringe kannab rohkem hapniku organismi.
  • Veresuhkrusisaldus regulatsioon-kui glükoosi sisaldus veres muutub liiga suureks, vabaastab kõhunääre insuliini. Insuliin aktiveerib rakumembraanis trantsportvalgud, võimaldades glükoosil rakku siseneda.Aktiveerib ka rakkudes ensüüme,mis muudavad glükoosi glükogeeniks. Kui glükoos hulk muutub liiga väikseks hakkab kõhunääre sünteesima glükagooni. See hormoon aktiveerib rakus ensüümid,mis hakkavad glükogeeni lagundama.( terve inim glükoosi sisaldus 80-90 mgglükoosi/ 100 cmkuubis kohta)(terve inimese veresuhkru tase pärast sööki 120-140 mg / 100 cmkuubi kohta)
  • Terve inimese vere glükoosisialdus- Söömata terveinimeseglükoosisisaldusveres on 0,1 – 0,12%.Veresuhkrunormivahemiktühjakõhuga on 3,3kuni 5,5 mmol/L (millimooliliitrikohta). Pärastsöömistlagunevadseedetraktijõudnudsüsivesikudglükoosiksja see imendubverre. Peale söömistveresuhkurtõuseb. Kasvanudglükoositasemelevastabterveinimesekõhunääreinsuliinieritamisega. Insuliin on hormoon , mis on vajalikselleks, etrakksaaksglükoosikasutada. Terveinimesevereglükoosisisalduslangebendiseletasemeleumbes 3–4 tunnimöödudes. Insuliinivähesusel on häiritudglükoosi transport kudedessejaglükoosjääbverre.
  • Maks -*Ta on eeskujulikainetevastuvõtja, töötleja, varustaja. Kavananenudverelibledlammutataksetähtrakkudeks, kusjuuresvabanevadrauamolekulidjätabmaksomalattu tagavaraks.*Kaitsebkehakahjulikemõjude eest.*Maksaitablagundadajaeemaldadanaissuguhormooniöstrogeeniliigsethulka, muundadestugevatoimelise östradiooli jaöstrooni nõrgematoimega östriooliks. *ükstähtsamaidülesandeidtootatoorestsappi, missuunataksesapipõidelaagerduma.
  • Veebilanss : *70 kilosekehakaalugainimenesisaldab 42...45 liitrit vett.*Inimene saab umbes 1/3 veest toiduga ning 2/3 joogiga .*Meieveevajadusei ole püsiv, vaidolenebkliimast, east, tööst, tervislikustseisundistjateistest näitajatest.* Midarohkem on organism rasvunud, sedaväiksem on temaveesisaldusjavastupidi.*Midanoorem on organism, sedaveerikkam ta on.*Kui organismi veesisaldus langeb: 5% tunnemejänu, 20% sureme .Janutunne– on organismihoiatussüsteem, kuiverimuutubsoolarikkaks.Jänutunnesaabalguseajukeskmisespiirkonnas.Ilmaveetavõibinimeneeladasõltuvalttingimustestvaid 4...7 päeva.Jänutekibkui on vähevettvõipaljusoolast. Põhiliselt vabaneme üleliigsest veest urineerides – uriini moodustumine algab verest. Veel vabaneme väljahingamisel , naha kaudu, isegi siis kui me ei higista.
  • Neerud:on võimelisedorganismilevajalikudainedtagasisaatma. Needvalgud, mida organism rakkudeehitusmaterjalikseivaja , lõhustataksemaksasjamuundataksekusiaineks. Veriviibveejakusiaineneerudesse (Igapäevläbibneeruligi 1000l verd).Kuiveriliigubläbineerude, siirdubkusiaineveresturiini.Filtreeritudvereplasmastimenduvadsuhkur, osasoolijapeaaegukoguvesitagasivereringesse.Neerudekauduerituvaveehulkakontrollibajuripatsipoolttoodetavhormoon.,* filtreerivad verest jääkaineid ja vett,*hoiavad organismi veebilanssi tasakaalus,* aitavad säilitada vere keemilist koostist
  • Uriini tekkimne: Enneneeruvaagnassejõudmistimendubverretagasiglükoos, vitamiinid , enamussoolasidjavett. Organismilemittevajalikudained - liignevesi, sooladja kusihape - moodustavaduriini,misliigubneeruvaagnassejaedasikusejuhakaudukusepõide.
  • Termoregulatsioon  ehk  soojusregulatsioon  on organismi, organismide koosluse või isereguleeruva tehnilise süsteemi omadus toimida viisil, mis hoiab tema temperatuurikindlais piirides ja sõltumatuna või vähesõltuvana ümbruse temperatuurist.Temperatuuri homöostaas esineb täiskasvanud imetajatel ja lindudel, vähemal määral ka üksikuil roomajatel ja kaladel (nt. kuukala).Inimese termoregulatiivne keskus on hüpotaalamus, mis paikneb peaajus, seal kontrollitakse pidevalt vere temperatuuri. Samuti antakse hüpotaalamusele naha termoretseptoritevahendusel informatsiooni väliskeskkonna temperatuuri muutustest.Sotsiaalse termoregulatsiooni näiteiks on pesatemperatuuri hoidmine (regulaarse haudumise kaudu) püsisoojastel lindudel, samuti temperatuuri reguleerimine sipelgapesas.Teataval määral on termoregulatiivsed ka ökosüsteemid ja Maa biosfäär  tervikuna . Tehnilised termoregulatsiooni süsteemid põhinevad soojusandurite kaudu lahendatud  tagasisidel. Selliselt püsib temperatuur näiteks külmutuskapis, samutikonditsioneeritud ruumides.
  • KONTOLLTÖÖ sienõrenäärmed #1 KONTOLLTÖÖ sienõrenäärmed #2 KONTOLLTÖÖ sienõrenäärmed #3
    Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
    Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2012-12-04 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 11 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Kertu R. Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    5
    doc

    Elundkonnad

    KATTEELUNDKOND Katteelundkonna moodustab inimesel nahk. 1. katab ja kaitseb inimkeha väljastpoolt keemiliste ainete sissepääsu eest,tõkestab bakterite sissepääsu, hoiab organismi veekao eest, tõkestab ka vee sissepääsu 2. on meeleelund s.t. temas paiknevad tunderakud võtavad vastu ärritusi 3. valmistab meile D- vitamiini, mis on vajalik normaalseks luustumiseks 4. paiknevad pigmenti,mis melaniin kaitseb liigse ultraviolettkiirguse eest. 5. on erituselund s.t tema kaudu antakse ära vedelaid jääkaineid higi ja rasuna 6. Nahaalune rasvkude on tähtis mehaaniliste löökide ja põrutuste pehmendaja 7. oluline temperatuuri regulatsioonis Termoregulatsiooni keskuseks on ajus hüpotalamus . Hüpotalamusele antakse pidevaltnaha termoretseptoritelt( tunderakkudelt) infot keskkonna temperatuuri muutuste kohta. · Temperatuurivahemikus 25-30 C ei kulu püsiva temperatuuri hoidmiseks energiat s.o TERMONEUTRAALNE TSOON · Alumine kriitili

    Bioloogia
    thumbnail
    8
    doc

    Inimene kui tervik

    INIMENE KUI TERVIKORGANISM Knspekt raamatust BIOLOOGIA GÜMNAASIUMILE III OSA, Tartu 2001, lk. 119- 129 Ivi Rammul Energiabilanss Eluprotsessideks vajalik energia saadakse orgaaniliste ainete oksüdatsioonil. Kui palju inimene energiat vajab sõltub: - vanusest - üldisest aktiivsusest - keha massist - pärilikkusest Energiabilanss sisaldab kõiki energialiike, mida organism saab, kaotab või akumuleerib. E (energia) = A (ainevahetus) + K (kasvuks kasutatav) + M (soojusena eralduv metaboolne energiakadu) + V (seedimata toidujäänustes sisalduv energia) + U (uriinis sisalduvad energiarikkad ained) + T (töö) Puhkeolekus: E= A+K+M+V+U Aktiivse töö korral: E= A+K+M+V+U+T Hingamine ja vereringe Eluprotsessideks vajalik energia saadakse orgaaniliste ainete oksüdatsioonil. Hingamine toimub organismi rakkudes pidevalt ja gaasivahetussüsteem peab pidevalt rakke hapnikuga varustama. Hingamine toimub meie tahtest sõltumtult. Hingamissagedus muutub automaatselt vastav

    Bioloogia
    thumbnail
    8
    docx

    12. klassi bioloogiaõpiku 2. peatüki küsimused

    BIOLOOGIA 2. PEATÜKI KÜSIMUSED Küsimused lk 60 1) Milline on inimese asend loomariigi süsteemis? Hõimkond: selgroogsed Klass: imetajad Selts: esikloomalised Ülemsugukond: inimlaadsed Alamsugukond: inimlased Perekond: inimene Liik: Homo Sapiens 2) Millised on inimese sarnasused inimahvidega? * Inimese geenide ja valkude struktuur (nukleotiidide ja aminohapete järjestus) erineb simpansi ja gorilla omast vähem kui 2% võrra. * Nii inimahvid kui inimesed on sotsiaalse eluviisiga, kelle liigisisene vastastikune sõltuvus on väga tugevasti kinnistunud (võime üksteiselt õppida) * Mõlemad valmistavad elutegevuse hõlbustamiseks tööriistu. 3) Milles seisnevad inimese peamised erinevused teistest loomadest? * Võrreldes teiste imetajatega esineb inimesele neoteenia ­ pidurnud areng ja eellaste noorjärgu säilimine täiseas. * Inimesed on ühiskondliku eluviisiga üksikisendid. Nad on omavahel seotud tiheda, mõistelisel keelel põhineva teabesuhtlusega ja iga indiviidi elu ning

    Bioloogia
    thumbnail
    2
    doc

    Homoöstaas

    Homöostaas Homöostaas on organismi omadus tagada organismi sisekeskkond stabiilsena, isegi väliskeskkonna muutumisel.(temperatuur püsib,elundkonnas varustavad piisava energiaga, säilitada vere pH 7,4 juures.) Et terved olla peavad kõik elundid töötama: sooltoru absorbeerima toitaineid, kopsudes gaasivahetus v.keskk, süda pumpama verd,neerud eritama jääkprodukte, tasakaalustama kehavedelike hulka. Homöostaas säilib närvisüsteemi ja hormoonide vahendusel. Neuraalne regulatsioon-Närvisüsteemi talitluse aluseks on refleksikaar. Ärrituse korral vallandub sensoorne signaal, signaal juhitakse kesknärvisüsteemi, kus see töödeltakse vaheneuronite poolt. Neuriidid juhivad töödeldud signaali efektorrakkudesse, kus vastavalt antakse juhis elundite talituse muutmiseks.(efektorrakud asuvad lihastes,sisenäärmetes) Neuraalne regulatsioon- Närvisüsteemi vahendusel toimiv elundite ja elundkondade talitluste regulatsioonimehhanism. Humoraalne regulatsioon-Paljud elutalitlused

    Bioloogia
    thumbnail
    10
    docx

    Inimese närvisüsteem

    Inimene Närvisüsteem Närvisüsteem koosneb kesknärvisüsteemist ja piirdenärvisüsteemist. Kesknärvisüsteemi (KNS) moodustavad pea- ja seljaaju, mis juhivad kogu organismi tegevust. Piirdenärvisüsteemi (PNS) moodustavad närvikiud, mis paiknevad väljaspool pea- ja seljaaju. Neuron KNS-i närvirakukehad asuvad pea- või seljaajus ja moodustavad aju hallaine. PNS-i närvirakukehad asuvad närvisõlmedes ja närvipõimikutes. Neuriidid moodustavad aju valgeaine ja PNS-i närvid. Dendriidid toovad erutusi, neuriidid juhivad edasi nt lihastesse. Müeliinkest- ümbritseb neuriiti, kaitseb ja kiirendab närviimpulsi levikut. Närv-Närvikiudude kimbud (neuriidid ja neurogliiarakud) koos sidekoe ja veresoontega. Närvirakke mööda kanduvad edasi elektrilised signaalid ­ närviimpulsid (kuni 100 m/sek). Signaali ülekanne närvirakkudes Puhkeolekus on neuroni membraani sisepinnal negatiivne laeng ja välispinnal positiivne laeng, see tuleneb lahuse ioonilisest koostisest ­

    Bioloogia
    thumbnail
    2
    doc

    Inimene

    Energia saamise viis - Energiabilanss sisaldab kõiki energia liike, mida inimene saab, kaotab või talletab. seda kontrollib homöostaas.Organism saab vajaliku energia toidust ja joogist. See tähendab, neist sisalduvate toitainete oksüdatsioonil. Kõigis keha rakkudes toimub pidevalt energia tootmine ja kasutamine. Inimese energiavajadus sõltub: Üldisest aktiivsusest, Keha massist, Vanusest, Pärilikkusest, mis määrab ainevahetustaseme. Organism saab energia põhiliselt glükoosist. Glükoosivaru talletatakse maksas ja lihasrakkudes glükogeenina. Glükoosivaru ärakasutamise korral võetakse kasutusele rasvad. Kui rasvad on ära kasutatud, kasutatakse valke (skeletilihasvalke). Organismi varustamine energiaga kestval pingutusel. Pingutuseks mis kestab kuni 10 sek kasutatakse lihases olemasolevat ATP-d, kui aga kuni 60 sek, siis saadakse vajalik ATP glükolüüsi käigus, mis aga tekitab piimhappe. Kui on aga pikem pingutus, siis sünteesitakse ATP-d aeroobsel hingamisel. Hingam

    Bioloogia
    thumbnail
    5
    doc

    Inimene

    Bioloogia kontrolltöö Villu Inimene Inimese üldiseloomustus Inimene kuulub loomariiki ­ imetajate klassi, primaatide seltsi ja inimlaste sugukonda. Inimesele iseloomulikud tunnused: - Suur aju, püstine asend, S-kujuline selgroog, laienenud rinnakorv, suur varvas ei vastandu. - Kahel jalal liikumine, artikuleeritud kõne. - Aeglane areng; mittesesoonne sigimine, puudub selgelt eristuv innaaeg. - Kõigesööja - Keerukas kultuuriline käitumine. - Sotsiaalsed suhted tuginevad perekonnasuhetele; järglased vajavad hoolitsust pikaks lapseeaks. - Oskus valmistada tööriistu, luua ja kasutada tehnoloogiaid; sültuvus asjadest. - Abstraktne ja konkreetne mõtlemine. Neoteenia- pidurdunud areng ja eella

    Bioloogia
    thumbnail
    4
    odt

    Bioloogia mõisted

    Homöostaas-organismi võime tagada muutuvate välistingimuste juures sisekeskkonna stabiilsust. Homöostaas võib häiruda ja keharahud võivad surema hakata, kui kas või üks elund haigeks jääb. Et terved oleks peab: *sooltoru imendama toitaineid *kopsudes peab toimuma pidev gaasivahetus väliskeskkonnaga *süda peab pumpama verd *neerud eritama ainevahetuse jääkprodukte ja tasakaalustama kehavedelikke hulka Närvisüsteemi ja hormoonide vahendusel toimub. Neuraalne regulatsioon-närvisüsteemi vahendusel toimuv elundite ja elundkondade talitluse regulatsioon Närvisüsteemi aluseks on refleksikaar. Signaal juhitakse kesknärvisüsteemi, kus toimub signaalide töötlemine vaheneuronite poolt.Motoneuronite neuriidid juhivad signaali edasi efektorrakkudesse(lihastes,sisenäärmetes), kutsudes nii esile elundi talitluses vajaliku muutuse. Humoraalne regulatsioon-hormoonide abil toimuv elundkondade talituse regulatsioon Hormoonid liiguvad koos vere ja koevedelikega organismis kõikj

    Bioloogia




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun