Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

AINETE TUVASTAMINE KVALITATIIVSETE REAKTSIOONIDEGA: VALGUD JA SÜSIVESIKUD (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist


TTÜ
Keemiainstituut
Bioorgaanilise Keemia õppetool
Töö nr
1.1; 1.2
Töö pealkiri
AINETE TUVASTAMINE KVALITATIIVSETE REAKTSIOONIDEGA: VALGUD JA SÜSIVESIKUD
Juhendaja
Malle Kreen
Üliõpilane
Õpperühm
KATB41
Töö teostatud
13/02/2012
Arvestatud
Kvalitatiivsed reaktsioonid võimaldavad kindlaks teha mingi keemilisi elemendi. Funktsionaalse rühma, ühendi või teatud omadustega ainete grupi olemasolu või puudumist uuritavas keskkonnas. Enamasti hinnatakse iseloomuliku värvusreaktsiooni teket, sademe moodustumist, gaasi eraldumist või muid üheseid silmaga nähtavaid muudatusi.
Valkude reaktsioonid
Valgud on polüpeptiidid, milles “ehituskivideks” olevad aminohapped on omavahel seotud amiidsidemete abil.
Valgud, nagu teisedki biopolümeerid, täidavad oma funktsioone täna iseloomulikele ruumilistele struktuuridele, mis tulenevad primaarsest struktuurist, st aminohapete valikust ja järjekorrast. Valkude kindlakstegemiseks lahustes või bioloogilistes vedelikes ja nende aminohappelise koostise iseloomustamiseks kasutatakse mitmesuguseid värvusreaktsioone.
Süsivesikute reaktsioonid
Süsivesikud on ulatuslik ühendite rühm, kuhu kuuluvad suhkrud, aga ka tärklis, tselluloos ning mitmed teised polüoosid.
Vastavalt struktuurile jaotatakse süsivesikud mono-, oligo - ja polüsahhariidideks.
Paljud süsivesikutekvalitatiivseks määramiseks kasutatavad reaktsioonid baseeruvad nende redutseerimisvõimel. Reaktsioonitingimustest sõltuvalt tekivad erinevad suhkrute oksüdatsiooniproduktid.
Reaktsiooni nimetus
Kasutatud reaktiivid
Kirjeldus, järeldused
Reaktsiooni valem
Valkude reaktsioonid
1) Biureedireaktsioon
1 ml munavalgu lahust, 1 ml 10 % NaOH , mõni tilk 1% CuSO4
Lahus muutus lillakaks tooniks. Valmistatud lahus sisaldas vähemalt kahte peptiidsidet. Biureetkompleks moodustub vask(II)ioonide seostumisel peptiitsidemete koostises olevate hapniku aatomitega. Biureetkompleksi värvuse intensiivsus sõltub valgu kontsentratsioonist ja vase ioonide hulgast lahusest. Lahus sisaldab palju valku.
2) Mulderi reaktsioon
1 ml munavalgu lahust, 5-6 tilka kontsentreeritud HNO3 , NH4OH kuni ammoniaagi lõhna ilmumiseni
Kontsentreeritud lämmastikhappe lisamisel sadestub valk pöördumatult ja soojendamisel toimub aromaatsete tuumade nitreerumine. Lahus muutub helekollaseks ning käitub kui happealuse indikaator , NH4OH lisamisel omandab lahus oranzika värvuse. See reaktsioon tõestab: aromaatset tuuma sisaldavate aminohapete olemasolu valgulahuses.
3) Milloni reaktsioon
Ühte katseklaasi 1 ml munavalgu lahust, teise 1 ml zelatiini lahust. Mõlemasse katseklaasi 5-6 tilka Milloni reaktiivi (Hg(NO3)2+ HNO3
Milloni reaktiivi lisamisel munavalgu lahusele, tekkis valge sade, mis soojendamisel muutus punaseks. Milloni reaktiiviga reageerivad aromaatset tuuma sisaldavad aminohapped. Zelatiini lahusega muutusi ei toimunud.munavalgulahuses on aromaatset tuuma sisaldavad aminohapped, želatiinis mitte.
4) tioolreaktsioon
1ml Pb( CH3COO )2 0,5% lahus, 20% NaOH tilgakaupa, kuni tekkiva sademe lahustumiseni, 0,5 ml munavalgu lahust
Lahuse keetmisel tekkis pruunikasmust kolloidsade Pb++ toimel. Sulfhüdrüülrühmad valkudes ja aminohapetes alluvad hõlpsasti leeliselisele hüdrolüüsile, andes sulfiidioone. Lahuses on sulfhüdrüülrühmad.
Na2S + Na2PbO2 + 2H2O = PbS + 4NaOH
5) Valkude sadestamine trikloroäädikhappega
1 ml munavalgu lahust, mõni tilk CCl3COOH lahust
Tekkis valge sade. Trikloroäädikhape on valke denatureeriv ja sadestav reagent, mida kasutatakse valkude eraldamiseks madalmolekulaarsetest lämmastikühenditest ning ei sadesta valgu hüdrolüüsi produkte, mille molekulmass on alla 10000. Lahus sisaldab valke, või selle hüdrolüüsi produkte, mille molekulmass on üle 10000.
6) Valkude sadestamine sooladega (globuliinide ja albumiinide eraldamine)
3 ml munavalgu lahust, 3 ml küllastunud (NH4) 2SO4 , krisalne (NH4)2SO4
Küllastunud (NH4)2SO4 lisamisel munavalgu lahusele tekkis globuliinide sade, mille eraldasin filtrimisel. Kristalse (NH4)2SO4 lisamisel lahusele tekkis albumiinide sade. (NH4)2SO4 kõrge kontsentratsioon põhjustab valkude pöörduvat denaturatsiooni ja lahusest väljasadenemist. Valgulahuses on nii globuliinid kui albumiinid.
7) Valkude termiline denatureerimine ja lahustuvuse sõltuvus pH-st
Esimene katseklaas : 2 ml munavalgu lahust, 1 ml kontsentreeritud äädikhapet. Teine katseklaas: 2 ml munavalgu lahust
Munavalgu lahus muutus kuumutamisel häguseks, kuna valgud denatureerivad kõrgel temperatuuril, denatureerumisele kaasneb tavaliselt ka valgu väljasadestumine. Munavalgu lahuses koos äädikhappega ei toimunud muutusi.kuumutamisel valk denatureerub, happelise pH juures ei sadestu välja, sest lahustub vees.
8) Valkude sadestamine orgaaniliste lahustitega
2 ml munavalgu lahust, etanooli, kuni sademe tekkimiseni, vesi, kuni sademe lahustumiseni
Lisasin orgaanilist solventi munavalgu lahusele ning tekkis sade. Etanool põhjustab valkude dehüdratiseerumist ja sadestab neid lahustest välja. Vee lisamisel sade kaob, kuna sadesti kontsentratsioon väheneb. Orgaanilised lahustid sadestavad valgud piisava sadesti kontsentratsiooni juures välja.
Süsivesikute reaktsioonid
1) Molischi test
I katseklaas: 2 ml sahharoosi, 5 tilka Molischi reaktiivi, 1ml kontsentreeritud väävelhapet. II katseklaas: 2 ml glükoosi, 5 tilka Molischi reaktiivi, 1ml kontsentreeritud väävelhapet.
Sahharoosi lahuse alumine kiht muutus lillakaks ning glükoosi lahus muutus samamoodi lillakaks. Süsivesikute olemasolul tekkis lahuste segus -naftaooliga kontsentreeritud väävelhappe lisamisel happe ja uuritava lahuse piirpinnale purpurne vahekiht . Tugevate mineraalhapete toimel lagunevad süsivesikud monosahhariidideks, mis annavad positiivse reaktsiooni - süsivesikud koosnevad monosahhariididest.
2) Osasoonide saamine
I katseklaas: 2 ml maltoosi , II katseklaasi glükoosi. Mõlemasse katseklaasi 0,1 g fenüülhüdrasiini ja 0,2 g naatriumatsetaati.
Reaktsioonisegusid hoidsin 40 minutit keeval veevannil ja jahutatakse jäävannil. Tulemuseks pidi mõlemasse katseklaasi tekkima kristallid , mida sai mikroskoobi all vaadata. Osasoonid kristalluvad lahustest hõlpsasti, kusjuures kristallide kuju ja sulamistemperatuur on lähtesuhkrule iseloomulikud ja võimaldavad seda identifitseerida. Osasoonideks nimetatakse taandava suhkru ja kahe molekuli fenüülhüdrasiini liitumise produkti . Lahused sisaldavad taandavaid suhkruid.
3) Hõbepeegli reaktsioon
1 ml 1 % AgNO3 lahust, 0,5 ml kontsentreeritud NH4OH ja 1 ml glükoosi lahust.
Soojendamisel lahus muutus alguses hallikaks ja siis hõbe sadestus katseklaasi seintele peeglina. Hõbeda amooniakaalsest lahusest sadestub metall klaasi pinnale peeglina. Lahus sisaldab taandavat suhkrut.
4) Sahharoosi hüdrolüüsi kontroll Fehlingi lahustega
I katseklaas: 1 ml sahharoosi lahust, II katseklaas: 1 ml sahharoosi lahust, 1 tilk kontsentreeritud HCl. Mõlemasse katseklaasi 1 ml Fehlingi I ja II lahust.
Soojendasin lahuseid ning lisasin Fehlingi I ja II lahust. Lahusesse, kuhu oli lisatud ka HCl , tekkis punane sade. Vaba poolatsetaalse hüdroksüülrühma toimel vask taandub, andes vask(I)oksiidi, mis moodustab punase sademe, suhkur ise aga oksüdeerub reaktsiooni käigus vastavaks happeks. Teise lahuse värvus jäi samaks- siniseks . I katsesegu sisaldab poolatsetaalset hüdroksüülrühma, II katsesegu ei sisalda.
5) Barfoed` reaktsioon
I katseklaas: 1 ml maltoosi, II katseklaas: 1 ml glükoosi. Mõlemasse katseklaasi lisada 3 ml Barfoed´ reaktiivi.
Peale Barfoed´ reaktiivi lisamist, segasin hoolikalt ning kuumutasin keeval vesivannil lahust 3-4 minutit. Lahuses maltoosiga, tekkis sinine sade ning teise lahusesse tekkis punakas sade, mis näitab, et lahuses oli monosahhariide.
6) Selivanoffi reaktsioon
I katseklaas: 1 ml fruktoosi lahust, II katseklaas: 1 ml glükoosi lahust. Mõlemasse katseklaasi lisatakse 2-3 ml Selivanoffi reaktiivi.
Lahust soojendasin 10 minutit keeval vesivannil. I katse-klaasis olev lahus muutus oranzi värvi ja II katseklaasis olev lahus tumepunaseks. Suhkrute kuumutamisel tekib pentoosidest heterotsükliline aldehüüd furfurool, heksosidest hüdroksümetüülfurfurool. Tekkivad ühendid reageerivad mitmealuseliste fenoolidega, andes värvilisi produkte nagu oli ka nendes katsetes näha. Lahuses olevad süsivesikud annavad kuumutamisel Furfurooli ja hüdroksümetüülfurfurooli
7) Tärklise reaktsioon joodiga
5 ml tärkliselahust, 1 tilk joodilahust
Lahus muutus siniseks ning kuumutasin keemiseni. Lahus muutus läbipaistvaks, jäävanni pannes taastus sinine värvus. Sinised kompleksid on tingitud polüsahhariidahelate keerdumisest joodi molekulide ümber. Kõrgemal temp.-l kompleksid lagunevad ja kaotavad värvuse. Vaatlesin mikroskoobi all erinevate tärkliste proove. Kuumutamisel tekkis kompleksühend joodi ja tärklise vahel, mis temp langedes lagunes .
Maisitärklis Kartulitärklis
Vasakule Paremale
AINETE TUVASTAMINE KVALITATIIVSETE REAKTSIOONIDEGA-VALGUD JA SÜSIVESIKUD #1 AINETE TUVASTAMINE KVALITATIIVSETE REAKTSIOONIDEGA-VALGUD JA SÜSIVESIKUD #2 AINETE TUVASTAMINE KVALITATIIVSETE REAKTSIOONIDEGA-VALGUD JA SÜSIVESIKUD #3 AINETE TUVASTAMINE KVALITATIIVSETE REAKTSIOONIDEGA-VALGUD JA SÜSIVESIKUD #4 AINETE TUVASTAMINE KVALITATIIVSETE REAKTSIOONIDEGA-VALGUD JA SÜSIVESIKUD #5 AINETE TUVASTAMINE KVALITATIIVSETE REAKTSIOONIDEGA-VALGUD JA SÜSIVESIKUD #6 AINETE TUVASTAMINE KVALITATIIVSETE REAKTSIOONIDEGA-VALGUD JA SÜSIVESIKUD #7 AINETE TUVASTAMINE KVALITATIIVSETE REAKTSIOONIDEGA-VALGUD JA SÜSIVESIKUD #8
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 8 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-10-15 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 25 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor kollane koer Õppematerjali autor
arvestatud protokoll biokeemia laboris

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
8
doc

Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega

Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega Kvalitatiivsed reaktsioonid võimaldavad kindlaks teha mingi keemilisi elemendi. Funktsionaalse rühma, ühendi või teatud omadustega ainete grupi olemasolu või puudumist uuritavas keskkonnas. Enamasti hinnatakse iseloomuliku värvusreaktsiooni teket, sademe moodustumist, gaasi eraldumist või muid üheseid silmaga nähtavaid muudatusi. Valkude reaktsioonid Valgud on polüpeptiidid, milles "ehituskivideks" olevad aminohapped on omavahel seotud amiidsidemete abil. Valgud, nagu teisedki biopolümeerid, täidavad oma funktsioone täna iseloomulikele ruumilistele struktuuridele, mis

Biokeemia
thumbnail
11
docx

Valkude ja süsivesikute reaktsioonid.

TTÜ bioorgaanilisekeemia õppetool Laboratoorne Töö pealkiri: töö nr. Valkude ja süsivesikute reaktsioonid. 1.1;1.2 Õpperühm: Töö teostaja: YAGB21 Õppejõud: Töö teostatud: Protokoll esitatud: Protokoll arvestatud Terje Robal 1.1 VALKUDE REAKTSIOONID Valgud on polüpeptiidid mille monomeerideks on aminohapped, mis on seotud peptiidsidemete(=amiidsidemete) abil, mille moodustamisel eraldub vesi. Valkudel on ruumiline struktuur, mis võib olla mitmes tasandites. Eraldatakse primaar-,sekundaar-, tersiaar- ja kvarternaarstruktuuriga valke. Valke saadakse transkriptsiooni protsessi käigus. Valgu kõrgema struktuuri lagunemist nimetatakse denatureerimiseks(eristatakse pöörduv ja pöördumata denatureerimist)

Bioloogia
thumbnail
8
doc

Ainete tuvastamine kvalitatiivselt

1. Ainete tuvastamine kvalitatiivsete meetoditega 1.1 Valkude reaktsioonid 1.2 Süsivesikute reaktsioonid Töö teoreetilised alused: Kvalitatiivsed reaktsioonid võimaldavad kindlaks teha mingi keemilise elemendi funktsionaalse rühma, ühendi või teatud omadustega ainete grupi olemasolu. Saadud tulemused on ühebitine ehk vastuseks saadakse kas ei või jah (reaktsioon kas toimub või mitte). Enamasti tekib sade, gaas või muutub värvus. 1.1 Valkude reaktsioonid · Valgud on polüpeptiidid, kus aminohapped on seotud amiid/peptiidsidemetega. · Valkudes sisalduvaid (proteogeenseid) aminohappeid on 20 (erinevad radikaalide struktuuri poolest). · Valgud täidavad ülesandeid tänu iseloomulikele ruumilistele struktuuridele (tuleneb

Biokeemia
thumbnail
8
docx

Biokeemia praktikum, Laboratoorne töö nr 2

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL KEEMIAINSTITUUT Bioorgaanilise keemia õppetool YKL3312 Biokeemia praktikum Laboratoorne töö 1. Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega 1.1 Valkude reaktsioonid 1.2 Süsivesikute reaktsioonid Tallinn 2010 1. AINETE TUVASTAMINE KVALITATIIVSETE REAKTSIOONIDEGA Kvalitatiivsed reaktsioonid võimaldavad kindlaks teha mingi keemilise elemendi, funktsionaalse rühma, ühendi või teatud omadustega ainete grupi olemasolu või puudumist uuritavas keskkonnas. Enamasti hinnangut antakse värvuse tekke, sademe moodustumise, gaasi eraldumise või muu silmaga nähtava muutuse alusel. Kvalitatiivsed reaktsioonid ei nõua aine täpset doseerimist, enamasti võib piirduda silmamõõduga. 1.1 VALKUDE RAKTSIOONID

Biokeemia
thumbnail
9
doc

Kvalitatiivsed reaktsioonid. Valgud, süsivesikud

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL KEEMIAINSTITUUT Bioorgaanilise keemia õppetool YKL0060 Biokeemia praktikum Laboratoorne töö 1. Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega 1.1 Valkude reaktsioonid 1.2 Süsivesikute reaktsioonid Üliõpilane Matrikli nr õpperühm Juhendaja: Tallinn 2011 1. AINETE TUVASTAMINE KVALITATIIVSETE REAKTSIOONIDEGA Kvalitatiivsed reaktsioonid võimaldavad kindlaks teha mingi keemilise elemendi, funktsionaalse rühma, ühendi või teatud omadustega ainete grupi olemasolu või puudumist uuritavas keskkonnas. Enamasti hinnangut antakse värvuse tekke, sademe moodustumise, gaasi eraldumise või muu silmaga nähtava muutuse alusel. Kvalitatiivsed reaktsioonid ei nõua aine täpset doseerimist, enamasti võib piirduda silmamõõduga. 1.1 VALKUDE RAKTSIOONID

Biokeemia
thumbnail
11
docx

Biokeemia protokoll 1.1,1.2 lõppversioon

Tallinn 2012 1.1 Valkude reaktsioonid Valgud on polüpeptiidid, milles olevad aminohapped on omavahel seotud peptiidsidemete abil. Peptiidside moodustub ühe aminohappe karboksüülrühma reageerimisel teise aminohappe aminorühmaga. Valkude koostises leidub 20 üldlevinud aminohapet, mida nimetatakse proteogeenseteks aminohapeteks. Lisaks neile sisaldavad mõningad valgud ka nn ebaharilikke aminohappeid. Valgud, nagu teisedki biopolümeerid, täidavad oma funktsioone tänu iseloomulikele ruumilistele struktuuridele, mis tulenevad primaarsest struktuurist, st aminohapete valikust ja järjestusest polüpeptiidahelas. Ahela lokaalset korrapärastumist iseloomustab sekundaarne struktuur, kogu valgumolekuli kolmemõõtmelise struktuuri iseloomustamiseks kasutatakse tertsiaarse struktuuri mõistet. Valgumolekulide ruumilised struktuurid on fikseeritud

Biokeemia
thumbnail
9
doc

Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega

Laboratoorne töö 1.1 ja 1.2 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega Töö teostaja Õpperühm Üliõpilaskood YASB21 Töö teostamise Juhendaja Protokolli esitamise kuupäev kuupäev Tiina Randla 06.02.13 19.02.13 1.1 Valkude reaktsioonid. 1.1.1 Buireedireaktsioon Biureedireaktsiooni annavad kõik ained, mis sisaldavad vähemalt kahte peptiidsidet.

Biokeemia
thumbnail
30
docx

Biokeemia protokoll 1.1 ja 1.2

Valgud on polüpeptiidid, mis koosnevad omavahel peptiidsidemega seotud aminohapetest. Valkudes sisalduvaid aminohappeid on 20 ning nad erinevad üksteisest radikaaldie struktuuri poolest. Valkude:  primaarne struktuur iseloomustab aminohapete valikulist järjekorda  sekundaarne struktuur polüpeptiidahela üksikute lõikude korda ja  tertsiaarne struktuur kogu valgumolekuli ruumilisust. Kui molekul koosneb enam kui ühest polupeptiidahelast moodustuvad oligomeersed valgud, mis omavad ka kvaternaarset struktuuri. Ruumilised struktuurid on fikseeritud nõrkade keemiliste sidemete ja vastasmõjudega. Kui valgu ruumilises struktuuris grupeeruvad ümber ruumilist struktuuri fikseerivad nõrgad sidemed, aga säilivad aminohappeid ühendavad peptiidsidemed, siis sellist lagunemist nimetatakse denaturatsiooniks. Taastumine on renaturatsioon. Valkude reaktsioonide tüübid:  kvantitatiivsed reaktsioonid -Kvalitatiivse analüüsi meetodid

Biokeemia




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun