Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Vee karedus (1)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist


Vee karedus
Anete  Samelselg, Hans Jüris, Kirti Räni, 
Karin Köösel, Liisi  Liivik
Kuusalu Keskkool
10. klass, 2015
Mis on vee  karedus ?
Joogivee  karedus on oluline vee kvaliteedi kriteerium . Vee kareduse määravad Ca ja 
Mg katioonid. Karedus määratakse tavaliselt CaCO3 kogusega mg/l.  Karedas  vees 
seep  ei vahuta ja moodustab rasklahustuvaid  sooli . Ei ole tõestatud, et karedus 
põhjustaks terviseprobleeme. Meestel on leitud isegi pöördvõrdeline seos 
tarvitatava joogivee kareduse ja  südamehaiguste  registreerimise vahel , aga vaid 
kuni 170 CaCO3 mg/l. 
 Sobivaim üldkaredus veele on 5-7 mg-ekv/l. 
Vee kareduse liigid:
Eristatakse kolme kareduse liiki:
MÖÖDUV(karbonaatne)KAREDUS. Seda põhjustavad vees lahustunud Ca ja 
Mg vesinikkarbonaadid ja karbonaadid , mis sadenevad vee  keetmisel .
 PÜSIV( mittekarbonaatne )KAREDUS. Seda põhjustavad peamisel Ca ja Mg 
kloriidid ja sulfaadid , vähemal määral ka fosfaadid,  nitraadid jt, mis vee 
keetmisel välja ei sadene.
ÜLDKAREDUS, mis on Ca ja Mg ühendite kogusumma keetmata vees.
Millised  soolad  põhjustavad vee 
karedust ?
Vee karedust põhjustavad vees lahustunud KALTSIUMI JA MAGNEESIUMI 
SOOLAD. Eestis on  joogivesi  enamasti kare, sest elame paesel pinnal ning see 
teeb karedaks ka meie joogivee.  Kaltsium ja magneesium on inimese organismile 
vajalikud elemendid, mistõttu puudum veekaredusel joogivees piirnorm . Siiski, vee 
kõrge karedusega seotud probleemid on tuttavad kõigile - nii eratarbijale aga 
rohkem siiski tööstustarbijale - joogi (õlle) tööstusele.
Kuidas  likvideerida  vee karedust?
Keetmine,  mispuhul  CaCO3 ladestub katlakivina (vaid karbonaatne karedus). 
Destilleerimine (soolade eraldamine) 
Ioonivahetus  (kasutatakse ioniite nagu Na- või H-kationiite;
 Ca ja Mg  ioonid  asendatakse Na+ või H+ ioonidega; orgaanilised polümeerid). 
Veepehmendajad (ained, mis reageerivad Ca ja Mg sooladega, tekitades seebiga 
mittereageerivaid ühendeid;  pesusooda  e Na2CO3 kui kodune 
veepehmendaja). 
Pehme vee plussid ja miinused
Loomatervishoiu seisukohalt on suure karedusega vesi loomadele ohutu, see 
tähendab, et selle kasutamine ei tekita organismis kahjustusi.Liiga pehme vee 
kasutamine loomade  joogiveena  pole organismile soodne, sest see sisaldab vähe 
mineraalaineid ja mikroelemente.
Pehme vesi sobib hästi majapidamistöödeks, söötade keetmiseks ja loomade 
puhastamiseks . Samas on arvatud, et liiga pehme vesi soodustab südame-
veresoonkonna  haigustesse  haigestumist, sest vee pehmust tekitavad ained 
lahustavad veevärgi seintelt organismile kahjulikke aineid.
Vee pehmendamise tööpõhimõte
● Vees lahustunud metallide soolad asendatakse karedust mittetekitavate 
sooladega. Sama protsessi käigus eemaldatakse veest ka lahustunud raud. 
Seadmed  töötavad täisautomaatselt. Kasutaja ainus töö on jälgida, et 
soolalahuse paagis oleks piisav soola  tagavara .
Kasutatud allikad:
https://et.wikipedia.org/wiki/Vee_karedus
http://ee.aquaphor.com/userfiles/images/katalkivi.jpg
http://juhendaja.ee/wp-content/uploads/2014/10/151.jpg
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRhWQ2v_TNtV
LuC_Su2pO4VBdQsMnx4UDVQVIBFgQzZaks4yTYaZw
Täname kuulamast!

Document Outline

Vasakule Paremale
Vee karedus #1 Vee karedus #2 Vee karedus #3 Vee karedus #4 Vee karedus #5 Vee karedus #6 Vee karedus #7 Vee karedus #8 Vee karedus #9
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 9 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2016-11-30 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 11 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor liisuuk Õppematerjali autor
Joogivee karedus on oluline vee kvaliteedi kriteerium. Vee kareduse määravad Ca ja Mg katioonid. Karedus määratakse tavaliselt CaCO3 kogusega mg/l. Karedas vees seep ei vahuta ja moodustab rasklahustuvaid sooli. Ei ole tõestatud, et karedus põhjustaks terviseprobleeme. Meestel on leitud isegi pöördvõrdeline seos tarvitatava joogivee kareduse ja südamehaiguste registreerimise vahel , aga vaid kuni 170 CaCO3 mg/l.

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
12
ppt

Vee karedus

Vee karedus Vee karedus Joogivee karedus on oluline vee kvaliteedi kriteerium. Vee karedus on lahustunud magneesiumi- ja kaltsiumiühendite sisaldus looduslikus vees. Magneesiumi- ja kaltsiumiühendite kontsentratsiooni järgi mingis vees saab rääkida karedast veest ja pehmest veest. Vee karedus 2 Vee kareduse määravad Ca ja Mg katioonid (Ca2+ ja Mg2+). Peale nende tekitavad karedust ka teised katioonid nagu Fe, Mn, Ba, Sr, Zn. Vee kareduse liigid Eristatakse kolme kareduse liiki: 1. Mööduv (karbonaatne) karedus. Seda põhjustavad vees lahustunud Ca ja Mg vesinikkarbonaadid (HCO-3) ja karbonaadid (CO2- 3) mis sadenevad vee keetmisel lahustumatu CaCO3-na välja. 2. Püsiv (mittekarbonaatne) karedus. Seda põhjustavad peamisel Ca ja Mg kloriidid (Cl-) ja

Keemia
thumbnail
3
odt

Vee karedus

Vee karedus Eestis on joogivesi enamasti kare ­ elame paesel pinnal ning see sama paekivi teeb karedaks ka meie joogivee. Looduslik vesi võib sisaldada lahutsunud kaltsiumi- ja magneesiumisooli. Niisugust vett, mis sildaldab märgatavas kogues Ca(2pluss) ja Mg(2pluss) - ioone, nimetatakse karedaks veeks.Vee karedus oleneb vees lahustunud mineraalainete hulgast. Peale magneesium- ja kaltsiumisoolade tekitavad karedust ka teised polüvalentsed katioonid nagu Fe, Mn, Ba, Sr, Zn. Karedus määratakse tavaliselt CaCO3 kogusega mg/l. Eriti pehme on vihmavesi ja destilleeritud vesi, üsna vähese karedusega on Eesti lahtiste siseveekogude - jõgede ja järvede vesi. Raketega kaevude ja puurkaevude vesi on enamasti suurema karedusega ja väga kare on merevesi.

Keemia
thumbnail
9
doc

Vee karedus

Valga Gümnaasium 10B Hanna-Liina Koort VEE KAREDUS Referaat Valga 2007 Sisukord Sisukord............................................................................................................................................2 Sissejuhatus......................................................................................................................................3 Vee karedus.......................................................................................................................................4 Vee kareduse liigid ja mõõtmine......................................................................................................5 Eristatakse viit kareduse liiki..............................................................................................5 Vee karedust mõõdetakase ...............................................

Keemia
thumbnail
15
pdf

Keskkonnakeemia 3 loeng: vesi

18.02.2018 Vee karedus Karbonaatne (ka mööduv) karedus ...karedusega väljendatakse kaltsiumi, magneesiumi ja vesinikkarbonaatioonide sisaldust vees. ...põhjustavad vees lahustunud kaltsium- ja magneesium vesinikkarbonaadid Ca(HCO3)2 ja Mg(HCO3)2.

Keskkonnakeemia
thumbnail
9
doc

Anorgaaniline keemia

S, p ja delemendid, nende omadused ja kasutamine Selement ­ Kui viimane täituv orbitaal on sorbitaal, siis on tegemist s elemendiga. (IA ja IIA elemendid) Pelement ­ Kui viimane täituv orbitaal on porbitaal. (IIIA ­ VIIIA rühm) Delement ­ Kui viimane täituv orbitaal on dorbitaal. (IB ­ VIIIB rühm) 7. Aineklassidevahelised seosed vaata punkt 5 8. Reaktsioonivõrrandite kirjutamine ja tasakaalustamine 9. Ülesanded reaktsioonivõrrandite põhjal 10. Vee karedus ja selle eemaldamine Joogivee karedus (ehk Ca ja Mg soolade sisaldus vees) on oluline vee kvaliteedi kriteerium. Vee kareduse määravad Ca ja Mg katioonid (Ca2+ ja Mg2+). Peale nende tekitavad karedust ka teised polüvalentsed katioonid nagu Fe, Mn, Ba, Sr, Zn). Magevees leiduvatest katioonidest on tavaliselt valdavad Ca ioonid. Ohtralt CO2 sisaldav vesi lahustab Ca lubjakividest. Peamised Ca ja Mg allikad on paekivi ja kriit, nende ühendite tekkel on oluline roll CO2.

Keemia
thumbnail
30
docx

Keemia ja materjaliõpetuse eksami küsimuste vastused

(punakaspruun). Kui see õhuga kokku puutunud vesi juhtida läbi liivafiltri, saab vähendada Fe 2+ -ioonide sisaldust vees. Ohtlik on joogiveesüsteemides segada veekogude vett põhjaveega. Kui hapnikurikas jõevesi sega hapnikuvaese põhjaveega, saadakse vesi, kus on Fe(OH)2 sade. 17. Vee kareduse mõiste kaasaegne sisu (seletus, näited). Vee kareduse mõiste(te) vananenud sisu ja vananemise põhjused. Kas mõisted vee karedus ja katlakivi on omavahel seotud ? Kui on, siis kuidas ? Kaasaegne: Vee karedus on tingitud Ca2+ ja Mg2+ ja vesinikkarbonaatioonide üheaegsest sisaldusest vees. NB! Kui samas vees ei sisaldus ei HCO3- ega CO32-, siis mitmete kirjandusallikate seisukohalt ei ole katlakivi tekke vaatenurgast ka üldkaredust! Vananenud: (üldkaredus, karbonaatne karedus, mööduv karedus) Karedust, mida arvutatakse Ca2+ ja Mg2+ summaarse kontsentratsiooni järgi, nimetatakse üldkareduseks (ÜK)

Keemia ja materjaliõpetus
thumbnail
21
pdf

Keemia eksam

valemid. Võrrandi pooli eraldab pöördumatu reakts korral või =, pöörduva reakts korral; 2)võrrand tuleb tasakaalustada, st elemendi aatomeid on võrrandi vasakul ja paremal pool võrdselt; on tavaks kirj gaasina eralduva aine valemi järele ja sademena eralduva aine järele . Praktikas kasutamine: fotokeemia ­ valgustamine, kiirguskeemia ­ kiiritamine, katalüüs. 5. Ainete ja materjalide isel (sertifitseerimise) printsiibid. Vesilahuste omadused. Loodusliku vee püsiv karedus on 4.8 mmol/l, mööduv karedus 3.1 mmol/l, kui palju võib moodustuda katlakivi 5 m3 veest (katlakivi koostiseks võtta CaCO3)? Ainete ja materjalide iseloomustamise (sertifitseerimise) printsiibid: a)agregaatolek normaalrõhul ja toatemp-l; b)värvus; c)tahkete ainete puhul osakeste kuju, suurus ja pinna iseloomustus; d)vedelike puhul viskoossus erinevatel temp-l; e)tihedus; f)sulamis- ja keemistemp; g)koostiselementide või ainete ja lisandite sisald; h)lisainfo;

Keemia ja materjaliõpetus
thumbnail
48
doc

Keemia eksam 2011

põhikomponent. CaCO3 kõrval on katlakivis veel Fe2O3*nH2O ja CaMg(CO3). Põhjavee (Fe2+-ioone sisaldava vee) kokkupuutel õhuga: 2Fe2++0,5O2+H2O 2Fe3++2OH- tekib Fe(OH)3 sade (punakaspruun). Kui see õhuga kokku puutunud vesi juhtida läbi liivafiltri, saab vähendada Fe2+ -ioonide sisaldust vees. 16. Vee kareduse mõiste kaasaegne sisu (seletus, näited). Vee kareduse mõiste(te) vananenud sisu ja vananemise põhjused. Kas mõisted vee karedus ja katlakivi on omavahel seotud? Kui on, siis kuidas? Kaasaegne: Vee karedus on tingitud Ca2+ ja Mg2+ ioonide sisaldusest vees. Vananenud: (üldkaredus, karbonaatne karedus, mööduv karedus) Karedusega väljendatakse kaltsiumi, magneesiumi ja vesinikkarbonaatioonide üheaegset sisaldust vees. Karedust, mida arvutatakse Ca2+ ja Mg2+ summaarse kontsentratsiooni järgi, nimetatakse üldkareduseks (ÜK). NB! Kui samas vees ei sisaldus ei HCO3- ega CO32-, siis mitmete

Keemia ja materjaliõpetus




Meedia

Kommentaarid (1)

436247 profiilipilt
15:54 12-12-2022



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun