Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Mikrobioloogia KT 1 (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mida mõistetakse mõiste fermentatsioon" all?

Lõik failist

1.  Mikroobide kasvu mõjutavad faktorid 
 Mikroorganismide elutegevus nii nagu teistelgi elavatel olevustel on tihedalt seotud nende 
asustuskeskkonnaga ja seal toimuvad muutused mõjutavad kas  suuremal  või vähemal määral nende 
arengut. Mikroobide areng samas jällegi muudab keskkonna omadusi, kuna sinna eralduvad nende 
ainevahetussaadused ja sealt võetakse eluks vajalikke aineid:  

Füsikokeemilised  
- Keskkonna  veesisaldus :  Veesisaldusel  keskkonnas on suur mõju mikroobide elutegevusele.  Mikroobid  
ise  sisaldavad  oma  rakkudes  juba  ligikaudu  75–85% vett  ja veega võetakse   toitained   rakku  ning  veega 
väljutatakse sealt jääkained. Mikroobid võivad areneda ainult sellistes  keskkondades , kus on vaba vett. 
Kasvuks  vajaliku  minimaalse  vee  vajaduse  järgi  võib   mikroorganisme   jaotada  järgnevalt:  hüdrofiilid  – 
armastavad vet; mesofiilid – keskpärase veevajadusega; kserofiilid – taluvad märkimisväärselt ka kuivust. 
Mikroorganismidele  on  tähtis  mitte   veesisalduse   absoluutväärtus  vaid  selle  kättesaadav  osa,  mida 
väljendatakse vee aktiivsusega ja tähistatakse aw. 
NB! Vee  aktiivsus, mitte veesisaldus määrab ära mikroobide kasvuks vajaliku vaba vee  kättesaadavuse 
alumise piiri. 
aw = n1 / n1 – n2 
Kus n1 ja n2 on vastavalt lahusti ja lahustunud aine moolide arvud. Vee aktiivsus on vahemikus 0–1 ja ta 
iseloomustab substraadi suhtelist veesisaldust. 
aw = 0 absoluutselt veevabas keskkonnas 
 aw = 1 destilleeritud vees 
 Mikroobide kasv toimub enamasti aw 1-le -Optimaalseks aw väärtuseks mikroobidele loetakse 0,99–
0,98 ja enamasti jääb sellesse vahemikku ka kiiresti riknevate toiduainete (piim, liha, kala, juurviljad  jt.) 
vee aktiivsus. Vee aktiivsuse alandamine vettsiduvate ainetega on kasutatav toiduainete ja söötade 
säilivuse  pikendamisel , kuid ainete kontsentratsioon ei tohiks alandada nende kvaliteeti.ˇ 0.98 - 0.995 
enamus toidud 0.85 - 0.995  patogeenid  0.60 - 0.995 toidu riknemisega seotud mikroobid. 
-Lahustunud ainete kontsentratsioon e  osmootne  rõhk: Rakusisene osmootne rõhk erinevatel 
mikroorganismidel kõigub samuti suurtes piirides. Paljudel toiduainete riknemist põhjustavatel 
bakteritel on see 5–15 atm., paljudel mullabakteritel 50–80 atm, kuid Aspergilluse perekonna liikidel 
võib see  ulatuda koguni 200 atm. Harilikult on rakusisene osmootne rõhk kõrgem kui toitekeskkonnal. 
Mikroobide  sattumisel  tühiselt väikese lahustunud aine sisaldusega keskkonda (näit. destilleeritud 
vette), täitub tsütoplasma kiiresti veega, millele võib järgneda rakuseina  purunemine  ja rakk hukkub. 
Toimub plasmoptüüs. Lahustunud ainete kontsentratsiooni tõusul keskkonnas üle teatud piiri tekib raku 
dehüdratiseerumine ja toitainete vastuvõtt rakku lakkab. Toimub plasmolüüs. Sellises olukorras võib 
ühtede mikroorganismide eluvõime säiluda pikemat aega, teised aga hukkuvad kiiresti.  
Füüsikalised  
1)  Temperatuur: Keskkonna temperatuur on üks põhilistest teguritest, mis määrab oluliselt 
mikroorganismide arengu võimalusi ja aktiivsust. Iga  mikroob  võib areneda ainult teatud 
kindlates temperatuuri vahemikes.  
Kõrged temperatuurid. Keskkonna temperatuuri tõus üle optimumi on tunduvalt ebasoodsam 
mikroobide arengule kui selle alanemine. Mikroorganismide käitumist  temperatuuridel , mis 
ületavad nende kasvu  maksimumi , iseloomustatakse termoresistentsusega. Temperatuurid, mis 
mõnevõrra ületavad kasvu maksimumi, kutsuvad  esile termošoki ja pärast selle lühiajalist mõju 
võivad  rakud  uuesti aktiveeruda. Pikemaajalisel mõjutusel nad hukkuvad. Paljud  spoore  
mittemoodustavad  bakterid  ja sporogeensete bakterite vegetatiivsed vormid hukkuvad niiskes 
kuumuses temperatuuril 60–70°C 15–30 min. jooksul, kuid temperatuuril 80– 100°C juures aga 
mõne sekundi või mõne minuti jooksul. Tunduvalt termoresistentsemad on bakterite  spoorid
Paljud neist võivad elada üle koguni mõnetunnise keetmise. Niiskes kuumuses hukkuvad 
bakterite spoorid temperatuuril 120–130°C 20–30 min. jooksul, kuivas kuumuses 160– 170°C 
juures 1–2 tunni vältel. Eriti vastupidavad on termofiilsete bakterite spoorid. Pärm- ja 
hallitusseened hukkuvad juba temperatuuril 50–60°C ja nende spoorid 65–80°C juures. 
Madalad temperatuurid. Keskkonnas alla optimaalse kasvutemperatuuri väheneb mikroobide 
paljunemiskiirus ja eluliste protsesside aktiivsus. Paljud roiskbakterid ja toidumürgistusi tekitavad 
bakterid on  mesofiilsed ja harilikult ei paljune temperatuuril alla 4– 5°C. Madalaid  temperatuure  
kasutatakse laialdaselt kiirestiriknevate toiduainete ja söötade säilitamiseks. Toodete külmutamisel 
sureb märkimisväärne osa nende mikrobiootast. Külmutatult säilitamisel on hävimine tunduvalt 
aeglasem
Iga mikroorganismi juures eristatakse kolme temperatuuri punkti:  
-mimimaaltemperatuur (sellest allpool areng puudub) 
- maksimaaltemperatuur (sellest kõrgemal areng puudub) 
- optimaaltemperatuur (parim temperatuur arenguks) 
Optimaale kasvutemperatuuri järgi jaotuvad  mikroorganismid  kolme gruppi: 
Psührofiilsed (kasvavad hästi suhteliselt madalal temperatuuril): minimaaltemperatuur –10 kuni 0°C; 
optimaaltemperatuur +10 kuni +15°C; maksimaaltemperatuur +45 kuni +50°C. Bakterid. 
 Mesofiilsed (mikroorganismidele sobib kasvuks hästi temperatuur vahemikus 18–45°C). Enamus 
looduses levinud bakteritest, mikroskoopilistest seentest, sealhulgas paljud haigusi ja mürgistusi 
tekitavatest liikidest on mesofiilsed. 
 Termofiilsed (aktiivsus on suurim temperatuuri vahemikus 45–60°C,  kusjuures  mõned liigid võivad 
taluda pikemat aega temperatuuri isegi 80–90°C). Bakterid. 
Vasakule Paremale
Mikrobioloogia KT 1 #1 Mikrobioloogia KT 1 #2 Mikrobioloogia KT 1 #3 Mikrobioloogia KT 1 #4 Mikrobioloogia KT 1 #5 Mikrobioloogia KT 1 #6 Mikrobioloogia KT 1 #7 Mikrobioloogia KT 1 #8 Mikrobioloogia KT 1 #9
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 9 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2018-10-06 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 25 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Kakuke12 Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
34
doc

Kordamisküsimuste vastused

Mikrobioloogia üldkursuse kordamisküsimused ja vastused 1. Mikrobioloogia aine ja ajalooline areng Mikro ­ väike Bio ­ elu Logos ­ õpetus Teadus väga väikestest palja silmaga mitte nähtavatest organismidest, mikroobidest. Mikroobid on ühed algelisemad elusloomad maa peal. Mikrobioloogiat saab jagada bakterioloogia, mükoloogia, viroloogia, algoloogia. Bakterioloogia - uurib baktereid. Mükoloogia - uurib hallitusseeni. Viroloogia ­ uurib viiruseid Algoloogia ­ uurib lihtsamaid vetikaid jm. Mikrobioloogia ajalugu

Mikrobioloogia
thumbnail
34
doc

Mikrobioloogia üldkursuse kordamisküsimused ja vastused

Mikrobioloogia üldkursuse kordamisküsimused ja vastused 1. Mikrobioloogia aine ja ajalooline areng Mikro ­ väike Bio ­ elu Logos ­ õpetus Teadus väga väikestest palja silmaga mitte nähtavatest organismidest, mikroobidest. Mikroobid on ühed algelisemad elusloomad maa peal. Mikrobioloogiat saab jagada bakterioloogia, mükoloogia, viroloogia, algoloogia. Bakterioloogia - uurib baktereid. Mükoloogia - uurib hallitusseeni. Viroloogia ­ uurib viiruseid Algoloogia ­ uurib lihtsamaid vetikaid jm. Mikrobioloogia ajalugu

Mikrobioloogia
thumbnail
10
odt

Kordamisküsimused: juuretised ja mikroorganismid

Kordamisküsimused Mikroobide elutegevust mõjutavad: füüsikokeemilised,keemilised,bioloogilised füüsikalised tegurid. 1. Keskkonna füüsikokeemilised tegurid, mis mõjutavad mikroorganismide elutegevust. Keskkonna veesisaldus: M.võivad arendeda ainult seal kus vaba vesi. Mikroobid ise sisaldavad kuni 85% vett, võtavad toitaineid ja väljutavad jääkaineid. Kasvuks vajava vee järgi jagunevad: hüdrofüüdid(armastavad vett), mesofüüdid(keskpärane veevajadus), kserofüüdid( taluvad ka kuivust). Paljud bakterid kuuluvad hüdrofüütide hulka. Vee kätte saadav osa, vee aktiivus: aw = n1 / n1 ­n2. N-lahutusunud aine ja lahusti moolide arv. Vee aktiivus on 0-1.0- veevaba, 1-dest.vesi.(mikr.kasv).Opt-0,99-0,98(kiirestiriknevadtoiduained). 0,94-ei kasva, pärmidel pöördeline0,88- 0,85.hallitustel 0,80. Veeaktiivsuse alandamine vettsiduvate ainetega, on säilitamiseks. Kuivtooted sis.m.Kuivtoodete säilitamisel on tähtis õhu suhtleine niiskus ja temp. Mikroobide võ

Mikrobioloogia
thumbnail
19
doc

Mikrobioloogia kordamiskusimused

MIKROBIOLOOGIA ÜLDKURSUSE KORDAMISKÜSIMUSED 1. Mikrobioloogia aine ja ajalooline areng · Mikrobioloogia (micros -- väike; bios -- elu; logos -- teadus) -- teadus väga väikestest palja silmaga nähtamatutest organismidest, milliseid kutsutakse mikroorganismideks ehk mikroobideks. Mikrobioloogia jaguneb bakterioloogiaks, mükoloogiaks, viroloogiaks ja algoloogiaks. o Bakterioloogia -- uurib baktereid o Mükoloogia -- uurib pärm- ja hallitusseeni o Viroloogia -- uurib viirusi ja bakteriofaage o Algoloogia -- uurib lihtsamaid loomi ja vetikaid Robert Hooke (1635--1703) oli teadlane, kes esimesena vaatles ja kirjeldas seeni. Ta oli üks esimesi mikroskoobi konstrueerijaid.

Mikrobioloogia
thumbnail
20
doc

Mikrobioloogia üldkursuse eksamiküsimused

MIKROBIOLOOGIA ÜLDKURSUSE KORDAMISKÜSIMUSED 1. Mikrobioloogia aine ja ajalooline areng. Mikrobioloogia (micros — väike; bios — elu; logos — teadus) — teadus väga väikestest palja silmaga nähtamatutest organismidest, milliseid kutsutakse mikroorganismideks ehk mikroobideks. Jaguneb bakterioloogiaks – uurib baktereid, mükoloogiaks – pärm ja hallitusseened ,viroloogiaks – virused ja bakteriofaagid ja algoloogiaks – lihtsamad vetikad ja loomad. Robert Hooke (1635—1703) – tegi mikrsoskoobi, uuris seeni mikroskoobi all

Mikrobioloogia
thumbnail
11
doc

Mikrobioloogia kordamisküsimuste vastused 2012

MIKROBIOLOOGIA ÜLDKURSUSE KORDAMISKÜSIMUSED 1. Mikrobioloogia aine ja ajalooline areng Mikrobioloogia (micros -- väike; bios -- elu; logos -- teadus) -- teadus väga väikestest palja silmaga nähtamatutest organismidest, milliseid kutsutakse mikroorganismideks ehk mikroobideks. 2. Mikroorganismide taksonoomia (eukarüoodid, prokarüoodid; binaarne nimestik, mikroobi pesa, segakultuur, puhaskultuur) E. Chaton (1937. a) jaotas elusolendid rakulisel alusel prokarüootideks ja eukarüootideks. Prokarüoodid (eeltuumsed) - raku tsütoplasmas olevad

Mikrobioloogia
thumbnail
6
docx

Mikrobioloogia 3.kt konspekt

Sissejuhatus Ainete ringetes osalevad kõik organismid, kuid eriline ja põhiline osa on prokarüootidel. Pärmjahallitusseened Hallitusseened on aeroobsed organismid, kes kasutavad elutegevusel orgaanilisi aineid. Neil on oluline osa orgaaniliste ühendite lagundamisel. Pärmseened on võimelised kasvama ka anaeroobsetes tingimustes, võttes osa fermentatsiooni protsessidest. Põhiline roll mikroskoopilistel seentel keskkonnas (eeskätt mullas) on osalemine süsiniku ringes, lagundades orgaanilisi ühendeid. VetikadVetikatel on samuti oluline osa süsiniku ringes. Nad on organismid, mis põhilised osalevad veekeskkonnas toimuvas fotosünteesis. Vetikad on autotroofid, kes kasutavad elutegevusel süsiniku allikana CO2, muundades selle orgaaniliseks materjaliks. Fotosünteesi käigus produtseerivad nad keskkonda hapnikku. Sini-rohevetikad (tsüanobakterid) on prokarüoodid, kellel on tavavetikatega sarnane ainevahetus. Fotosünteesil osa võtvaid vetikad ja tsüanobakterid võib leida k

Mikrobioloogia
thumbnail
31
ppt

Toidu fermentatsioon: Mikroorganismide roll.

Toidu fermentatsioon: Mikroorganismide roll toiduainete tootmisel ja säilitamisel Olga Grygorieva 092990 KATM 1. Sissejuhatus Sisukord 2. Olulised osad toiduainete käärimises 3. Piimhappebakterite metaboolne aktiivsus 4. Antibioosi mehhanism piimhappebakterite kaudu 4.1. Orgaanilised happed, atseetaldehüüd ja etanool 4.2. Vesinikperoksiid 4.3. Süsinikdioksiid 4.4. Diatsetüül 4.5. Reuterin 4.6. Bakteritsiinid 4.6.1. I klass Bakteritsiinid 4.6.2. II klass Bakteritsiinid 4.6.3 Muud Bakteritsiinid Sisukord 5. Aspektid, mis tuleb üle vaadata bakteritsiini kultuuride kasutamises toidu fermenteerimisel 6. Hapendatud toidud 7.1. Piimatooted 7.2. Lihatooted 7.3. Taimsed tooted 7. Traditsioonilised fermenteeritud toidud 8.1. Aafrika 8.2. India 8.3 Indoneesia 8.4. Idamaad 8. Kokkuvõtte Sissejuha

Biotehnoloogia




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun