Tartu Kutsehariduskeskus Majutus ja toitlustusosakond PIDULIK LÕUNASÖÖK SÕBRANNALE Kokk I kutseeksami kirjalik aruanne Tartu 2012 Sisukord Menüü.......................................................................................................................................... 3 Menüü põhjendus........................................................................................................................ 4 Bruschetta tomati, basiiliku ja mozzarellaga spinati-rukola salati padjal....................................... 5 Tehnoloogiline kaart................................................................................................................. 5 Valmistamine............................................................................................................................ 6 Serveerimine...
PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS Kokk Saara Susi KOLMEKÄIGULINE LÕUNASÖÖK KAHELE Kirjalik aruanne Pärnu 2008 SISUKORD SISUKORD.................................................................................................................................................. 2 MENÜÜ........................................................................................................................................................3 MENÜÜ PÕHJENDUS................................................................................................................................4 TEHNOLOOGILINE KAART 1................................................................................................................. 5 TEHNOLOOGILINE KAART 2...
Menüü Eelroog Suvine suitsukanasalat (suitsukana, ananass, Hiina kapsas, konservmais, majonees, aroomisool) Põhiroog Kreemine sealiha (sea välisfilee, sibul, seened, kuiv valge vein, toorjuust) Järelroog Karamell-leivaparfee marjapüreega (riivleib, hapukoor, rõõskoor, riivleib, suhkur, või, vaarikad, ) 2.Menüü põhjendus Menüü koostasin oma õele, kes on toidu suhtes eriti valiv ja hoolib oma tervisest. Eelroaks valisin suvise suitsukanasalati kuna selles on palju rohelist...
13 KOKKUVÕTE........................................................................................13 LISAD................................................................................................ 14 3 SISSEJUHATUS Lõputöö teemaks on pidulik lõunasöök kahele, mille raames valmistan kolm rooga (eelroog, pearoog ning järelroog). Eelroaks valisin krevetisalati, mis koosneb kooritud krevetidest, külmutatud hernestest, värskest kurgist ja salatikastmest. Pearoaks valisin kanafilee küüslaugu-võikastmega, mille lisandiks tuleb keedukartul ning hiinakapsa-ananassisalat. Järelroaks valisin tiramisu, mille ma serveerin pokaalis. Töösse on lisatud ka veinisoovitus....
Tartu Kutsehariduskeskus Laura Kuus 3-KÄIGULINE LÕUNASÖÖK Iseseisevtöö Juhendaja: Ülle Kruuda Tartu 2013 Eelroog Klassikaline Caesari salat vutimunaga Pearoog Sous-vide (50ºC) valmistatud lõhefilee, selleri ja rohelise herne kreem, võiga praetud miniköögiviljad, valge veini- sidruni kaste Järelroog Brüleekreem Mineraalvesi, must leib / kõrvitsaseemne kukkel / tomati-basiilikukukkel Serveerimis- ja töövahendid Serveerimisvahendid Arv Taldrikud: Eelroataldrikud 2 Järelroataldrikud - Pearoataldrikud 2 Pul...
Tol ajal levis see komme ka Rootsiga tihedalt seotud Norras ja Soomes. Tänu ratsionaalsusele ja käepärasusele on Rootsi laud levinud kõikjale ning on eriti populaarseks saanud hotellides, laevadel nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöökide serveerimisel. ROOTSI LAUA KASUTUSALAD : · õhtusöök · lõunasöök · hommikusöök · eined majutusasutustes · eined konverentsidel ja kongressidel · eined sotsiaalasutustes (haiglad, pansionaadid) · eined koolides · kohvi- ja teelauad · kooli lõpupeod · aiapeod · salatilaud · järelroalaud · kohvilaud · tordilaud · puuviljalaud · juustulaud · joogilaud ROOTSI LAUA KASUTAMISE EELISED · kõik külalised ei pruugi korraga saabuda ega lahkuda · suurem valikuvõimalus külalistele...
Ühes numbritoas on lisaks saun ja kahes numbritoas mullivann. ) 11.00-11.30 Sõit Lottemaa Teemaparki(Lottemaa asub mere ääres, männimetsa roheluses. Sõida 8 km Pärnust Riia suunal mööda Via Balticat ja kohal Sa oledki! Reiu, 86508 Pärnumaa ) 11.30-14.00 Lottemaa Teemapargi külastus 14.00-15.00 Lõunasöök Lottemaal 15.00-15.30 Sõit Pärnu Muuseumi (Aida 380010, Pärnu, Pärnumaa ) 15-30-18.00 Pärnu Muuseumi külastus (Näitused, giidituur Bastionite rajal, lastele töötoad) 18.00-19.00 Sõit majutuskohta ( Viisnurga Holiday Home ) 19.00-19.30 Sõit Pärnu Kuursaali (Mere pst 22) 19.30-21.00 Õhtusöök Pärnu Kuursaalis 21.00-21.30 Sõit Majutuskohta ( Viisnurga Holiday Home ) 2.päev 10.00-11.00 Hommikusöök (Toas on kööginurk, kus saab oma kaasavõetud toiduga einestada) 11...
Tõlkija Tatjana Hallap meenutab Sartre Eesti reisist: "Sartre ja de Beauvoir armastasid väikeseid Eesti külapoode, kust nad ostsid veini, mis meenutas maitselt prantsuse omi. Veine aitas valida Lennart Meri, kes prantsuse keele hea oskuse tõttu neid kantseldas." Uno Laht: "Kirjanikepaar toodi Kuku klubisse, kus toimus pidulik ja rikkalik lõunasöök , millest Sartre tublisti osa võttis. Veini ja õlut maitses vähe. Külaline jättis võrdlemisi kuiva mulje." 1964. aastal tunnustati kirjanikku Nobeli kirjandusauhinnaga, millest Sartre protestiks süsteemi vastu loobus olles seega ainuke kirjanik, kes on sellise sammu astunud. "Monsieur le Secrétaire. Olen kindlaist allikaist teada saanud, et mul on head väljavaated saada Teie preemiat. Ehkki seda on ebameeldiv teha enne hääletamist, pean ma Teile kirjutama, vältimaks arusaamatusi...
· Suur toiduenergia vajadus seoses suure treeningmahu ja kõrge intensiivsusega · Tähtsaim energiaallikas on süsivesikud · Piisav süsivesikukogus on 500-600g päevas · Arvestada tuleb nii manustamisaega kui glükeemilist indeksit · Valguvajadus 1,2 1,4g/kg, jõutreeningu perioodil ka 1,8 2,0. · Väga tähtis on vedeliku tasakaal Toidu kalorsus vastupidavusaladel · 1. hommikusöök · 2. hommikusöök · Lõunasöök · Õhtuoode · Õhtusöök · Hiline oode · 25% 1125kcal · 5% 225kcal · 25% 1125kcal · 10% 450kcal · 20% 900kcal · 15% 675kcal · KOKKU 4500kcal Toitumine jõualadel · Spordialadel on kesksel kohal lihasmassi arendamine, siit suurem valguvajadus · Suurem valgutarbimine võib põhjustada vajaduse teatud vitamiinide (B6) järgi, samuti võib suureneda erituva uriini hulk....
päev Nara Hommikusöök. Terve päev Naras erinevates kuulsatestemplites ja vaba aeg linna peal. Õhtusöök ja majutus samas hotellis. Nara 8.päev Nara-Fuji Hommikusöök. Poolepäevane bussisõit jaapanlaste kõige pühama mäe Fuji juurde. Fuji mäe ekskursioon- vaateplatform ja rahvuspargi külastus, kus näidatakse traditsioonilist puidunikerdamist ja mängutooside muuseumi külastamine. Lõunasöök Kawaguchi järve äärses rahvuspargis. Õhtusöök 4**** hotelli restorani rootsi lauas. Fuji 9.päev Fuji-Kamakura-Tokyo Hommikusöök. Bussisõit Kamakurasse, kus asub 65 budustlikku templit ja 19 Shinto pühamut, valitud pühamute külastus. Hiiglasliku Buddha kuju külastamine. Bussisõit Tokyosse, õhtusöök jaapanipärases restoranis ja lend hilisõhtul Stockolmi. 10.päev Tokyo-Stockholm-Tallinn...
- Enne iga otsust armastas ta pikalt järelemõelda. See sai talle saatuslikuks. - Kaks korda mõtles ta paluda daami kätt. Ühel juhul jõudis daam enne abielluda ühe ettevõtlikuma mehega. Teisel juhul lahkus daam Königsbergist enne kui filosoof ise otsusele jõudis. - Kant arvas, et meeste riiete värv peaks olema kooskõlas valitseva aastaaja värvidega. - Ta tõusis kell 5 ja hakkas kohe tööle. - 7-9 pidas loenguid. - 9-13.00 töötas - Lõunasöök - Jalutuskäik - Kell 22.00 voodi. - Heine kirjutab: "Tõusmine, kohvijoomine, kirjutamine, loengute pidamine, lõunastamine, jalutamine kõigil oli oma kindel aeg ja naabrid teadsid päris täpselt, et kell on pool neli, kui Immaanuel Kant oma halli pihtkuuega, hispaania roost kepp käes, oma maja uksest välja astus ja väikese pärnade allee poole jalutas. ... Kaheksa korda jalutas ta seal edasi-tagasi, igal aastaajal."...
Lõuna koosneb tavaliselt lihast, kalast ja/või köögiviljast koos riisi ja/või nuudlitega. Lõunasöögiks võib olla ka suur taldrikutäis kuuma puljongit või suppi, mis on valmistatud erinevatest ainetest. Paljud road on aurutatud, praetud või keedetud erineval viisil lihtsalt või keerulisemalt. Tüüpilised joogid, mida lõuna- ja õhtusöögi juurde pakutakse, on õlu, karastusjoogid ja/või tee. Õhtusöök on pisut kergem kui lõunasöök . Sageli on see sarnane lõunaga. Õhtusöögi joogid võivad olla õlu või riisiviin, söögi ajal õlu ja lõpetuseks magus vein ja/või tee. Paikkondlikud erinevused Enamik tai roogasid on lääne inimese jaoks liiga teravad. Lõunas on toit tavaliselt mahedam, põhjas vürtsikam. Tai köögis usutakse, et teravus aitab väljendada toidu juures kasutatavate maitsete keerukust. Vürtsikusega muudetakse kõik maitsed palju intensiivsemaks...
Ometi säilitas ta lihtsuse ja loomulikkuse ka õuemaalijana. Korduvalt maalis ta väikest prinsessi Margaretat. Eriti õnnestunud ja usutav on tema loodud portree julmast paavstist Innocentius X-st. Töö Diego Velazquez Lõunasöök . u. 1617. Pildil on kujutatud lihtrahvast söögilaua taga einestamas. Maalitavad võisid olla kunstniku enda sõbrad, tuttavad kuid ka juhututtavad. Selgelt on välja toodud laud ning kõik sellel asetsev, märgata...
W. Shakespeare Kui su ainuke tööriist on haamer, hakkab iga probleem sarnanema naelaga. A. H. Maslow Kõik,mida raha eest saab, on odavalt saadud. E.M.Remargue Tee rahast endale jumal ja ta hakkab sind kiusama nagu kurat. H.Fielding Siin ma seisan ja teisiti ei saa. Martin Luther Pea meeles, et sa oled inimene. Cicero Ainult lollikesed on positiivse ellusuhtumisega Moe Howard Ma ei ole taimetoitlane kuna armastan loomi,olen taimetoitlane kuna vihkan taimi. A.Whitney Brown Nostalgia ei ole enam see mis t...
ESMASPÄEV Hommikusöök: Lõunasöök : Kaerahelbe pudru Kapsasalat tomati ja kurgiga Klaas vett 1õun 1 viil teraleiba koos tomatiga Klaas rasvata keefiri 1 pirn Õhtusöök: Vahepala: Ühepaja toit 1 klaas vett 1 viil rukkileiba Peedisalat Maasikaid TEISIPÄEV Hommikusöök: Vahepala: Puuviljamüsli Maasika-petikokteil 1 klaas rasvata piima 1 klaas vaarikaid Lõunasöök: Õhtusöök: Riisi-kanasalat Lehtkapsa salat Makaronid kastmega KOLMAPÄEV Hommikusöök: Vahepala: Pudru Pirn, õun ja banaan 1 klaas petti maitsestamata jogurtiga 1 pirn Lõunasöök: Õhtusöök: Kerge rosolje Köögivilja...
Hariduse poolelt on lasteaedade kohti juurde tulnud. Mitte nii, et kui laps sünnib, peab juba lastaia koha kinni panema, et kolme-nelja aasta pärast sinna üldse saada. Enamus Eesti koole on reustareeritud ning sellega kaasneb ka suurem õpilaste arv koolis, mille tõttu saab hariduse rohkem eesti kodanikke. Õpetajate palka on tõstetud. Enamustesse koolidesse on organiseeritud tasuta lõunasöök linnavalitsuse poolt. Sotsiaalministeerium on palavalt tegelenud invaliididega. Peaaegu igal ehitisel on invaliiditrepid nig neil on võimalus liikuda mööda maja ringi. Puuetega inimeste pension on võrsunud. Iga invaliidi hooldaja makstakse linnavalitsuse poolt kinni. Tallina linna ehitus on kiirelt arenenud. Valmis on Tallinna Tartu neljarealine maantee. Ehitatud on palju rohkem pilvelõhkujaid. Mitte väga kõrgeid, vaid selliseid parajaid...
PÄRNUMAAKUTSEHARIDUSKESKUS KOKK Marek Tamme KOLMEKÄIGULINE ÕHTUSÖÖK KAHELE Lõputöö Juhendaja: Heli Kruusamägi Pärnu 2006 SISUKORD Menüü ........................................................................ 3 Menüüpõhjendus ....................................................... 4 Spinati- ja brokolisupp ............................................... 5 Broilerikintsu rullid ..................................................... 7 Apelsinikreem ............................................................ 9 Seadmed, töövahendid ja serveerimisvahendid ....... 10 Tööplaan ................................................................... 11 Kaubatellimus ........................................................... 12 Toidu kalorsus........................................................... 14...
Toiduvaliku põhikriteeriumid: Täisväärtuslik toit peab sisaldama piisavas koguses nii makro- kui mikrotoitaineid, eeskätt asendamatuid aminohappeid, esmatähtsaid rasvhappeid, vitamiine ja mineraalaineid. ( Kõrge energiasisaldusega toit ei pruugi olla täisväärtuslik ja vastupidi- coca kõrge en sisald, aga madala toiteväärtusega; täismahla puhul aga vastupidi) Toiduenergia. Valkude, süsiv, lip osakaal päevases toiduenergias. Toidust saadav energiahulk peab katma organismi põhiainevahetuseks, soojustekkeks ninh kehaliseks ja vaimseks tegevuseks vajaliku energiakulu. Toidu energeetilise väärtuse tuvastamiseks kasutatakse kalorimeetrilist meetodit (ainete põletamisel vabanev soojus- soojushulk, mis vabanev 1g rasva põletamisel kalorimeetris võrdub soojushulgaga, mis saadakse selle oksüdatsioonil organismis) Toiduainete energeetilised väärtused: 1g süsiv 17,2 kJ (4,1kcal) 1g valke - 17,2 kJ (4,1kcal) 1g lipiide 38,9kJ (9,...
essen, er isst sööma fahren, er fährt sõitma Fahrt, -n die sõit Formalität, -en die formaalsus Formular, -e das blankett Freitag, -e der reede Freund, -e der sõber Frühstück, -e das hommikusöök fühlen sich end tundma gehen minema geöffnet avatud, lahti gibt es +Akk ,,there is", on olemas Grüne, - das ,,grüüne" heute täna Hotel,-s das hotell Idee, -n die idee lange kaua Lust, -"e die lust, lõbu, tahtmine machen tegema Mittag, -e der keskpäev Mittagessen, - das lõunasöök Mittwoch, -e der kolmapäev morgen homme Museum, das die Museen muuseum nach Hause - zu Hause koju - kodus Nachmittag, -e der pärastlõuna Platz nehmen, er nimmt istet võtma Programm, -e das programm pünktlich täpselt (kellaajaliselt) Samstag, - der laupäev sehen ,er sieht vaatama, nägema setzen sich istet võtma sicher kindlasti spazieren jalutama sprechen über + Akk millestki rääkima Stadtrundfahrt, -en die linnaekskursioon Studio, -s das stuudio, ateljee Uhr, -en die kell...
SISSEJUHATUS............................................................................................................................ 2. MIS ON DIABEET?...................................................................................................................... 2.1 I-TÜÜPI DIABEET.................................................................................................................... 2.1.1 RAVI..................................................................................................................................... 2.1.2 RISKIFAKTORID................................................................................................................ 2.2 II-TÜÜPI DIABEET.................................................................................................................... 2.2.1 TEIST TÜÜPI DIABEEDI RAVI...