Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

Köögi- ja puuviljad - sarnased materjalid

köögiviljad, spargel, puuviljad, puuvilju, toitained, lehtköögiviljad, salat, peakapsas, spinat, lillkapsas, spargelkapsas, brokkoli, viliköögiviljad, kurk, kõrvits, tomat, paprika, avokaado, oliiv, varsköögiviljad, nuikapsas, varsseller, juurköögiviljad, kaalikas, naeris, porgand, peet, redis, juurseller, petersell, sibulköögiviljad
thumbnail
12
ppt

Köögiviljad

Olenevalt sellest, milliseid taime osi toiduks kasutatakse, jaotatakse köögivilju : JUUR SIBULKÖÖGI- -VILJAD VILJAD LEHTKÖÖ- VILIKÖÖGI- GIVILJAD VILJAD KAUN- ÕISIKKÖÖGI- VILJAD VILJAD JUURVILJAD on sellised köögiviljad,millel on söödav juur PORGAND PEET, REDIS KAALIKAS, NAERIS MUSTJUUR MUSTRÕIGAS JUURSELLER LEHTKÖÖGIVILJAD On sellised köögiviljad, millel söögiks kasutatakse lehti ja varsi VALGEPEAKAPSAS PUNANE PEAKAPSAS NUIKAPSAS, RABARBER SALAT, SPINAT SELLER,PETERSELL TILL jt.MAITSETAIMED KAUNVILJAD On sellised köögiviljad, millel süüakse kaunvilju ja neis sisalduvaid seemneid HERNES AEDUBA PÕLDUBA LÄÄTS SIBULKÖÖGIVILJAD

Toiduained
11 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Köögiviljandus

kasvatamise agrotehnikat nii avamaal kui ka katmikala. 1, 2 ja mitme aastased rohtaimed. Köögiviljade mahlakad organid, mida kasutatakse toiduks. Maitsetaimed toidu maitsestamiseks mitte toiduks. Köögiviljad sisaldavad: 1. Valke (roheline hernes, sibul, lillkapsas) 2. Süsivesikud( kartul, kaalikas, peet, porgand) 3. Vitamiine 4. Mineraalaineid 5. Rasvu ( vähesel määral spinatis ja aedoas) Botaaniliselt liigitatakse köögiviljad peamiselt ühiste morfoloogiliste ja bioloogiliste tunnuste alusel. Ühte sugukonda kuuluvad köögiviljad on sarnaste kasvutingimustega, neil esineb sarnaseid haiguseid ja kahjureid. Enamik köögivilju on kaheidulehelised klassi esindajad. Liilialised ja kõrrelised on idulehelised. BOTAANILIN EKUULUVUS: · Ristõelised-kapsas, kaalikas, redis, mädarõigas · Sarikalised- till, petersell, porgand · Maavitsalised-kartul ja tomat

Aiandus
109 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Puu-ja köögiviljad

Keemiline koostis: Vesi ­ sõltuvalt liigist 72-95% ( erandiks pähklid, 5-8%). Annab mahlakuse, kuid põhjustab ka kiiret riknemist, Mineraalained ­ üheks tähtsamaks komponendiks, tähtsamad P, Ca, Mg,K, Fe. Vähesel hulgal mikroelemente ­ Cu, Zn, B, J, Pb Süsivesikud ­ puuviljades suhkruid 2-25%, köögiviljades 1-12%. Puuviljadest kõige suhkrurikkamad on viinamarjad, köögiviljadest arbuusid ja melonid. Tärklist leidub kõige rohkem kartulis, pähklites, hernes, puuviljad. teised sisaldavad vähe. Tselluloosi sisaldavad rakkude seinad. pektiinained - lähedased süsivesikutele. Protepektiin leidub valmimata viljades, pektiin valminud viljades ja annab mahlakuse. Koos hapete ja suhkruga moodustab tarretise. Orgaanilised happed ­ omavad tähtsustmaitseomaduste kujundamisel. köögiviljadest happerikkamad tomat, rabarber, puuviljadest sidrunid, limetid Glükosiidid ­ annab kibeka maitse. Sinigriin- mädarõigas, rõigas, kaalikas, redis

Toitumisõpetus
63 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Köögiviljad

Köögiviljad · Mugulköögiviljad · Kapsasköögiviljad · Sibulköögiviljad · Lehtköögiviljad · Maitseköögiviljad · Dessertköögiviljad · Viliköögiviljad: - Tomatköögiviljad - Kõrvitsköögiviljad - Kaunviljad - Teraköögiviljad (suhkrumais) 1. Mugulköögiviljad ­ taimed, mille maa-aluste võsude külge kujunevad lühenenud ja paksenenud varreosad ehk mugulad Nt: kartul, maa-pirn, bataat (magus kartul) 1.1. Kartul · On kõige tähtsam köögivili

Toiduaine õpetus
21 allalaadimist
thumbnail
30
pdf

Toidukaupade õpimapp: köögiviljad

..................................... 14 KASUTATUD ALLIKAD .......................................................................................................... 15 2 Küsimused ja vastused 1. Milliste tunniste alusel saab liigitada aedvilju? Taime söödava osa järgi, tundlikkuse järgi aedviljadest eralduva gaasi (etüleeni) suhtes. 2. Nimeta maavitsalisi aedvilju. Kõrvits, suvekõrvits, kabatšok, salat, tomat, baklažaan, füüsal, jalapeno, kartul. 3. Milline on porgandi toiteväärtus? Miks on porgandi pakendil märge "Porgandid on kõige odavamad prillid?" Porgand sisaldab 5-7% suhkru; sisaldab betakaroteeni, mis muutub A-vitamiiniks organismi sattumisel. Sees on ka B, C ja E-vitamiinid. Porgandid sisaldavad rikkalikult kiudaineid, antioksüdante ja mineraalaineid. Köögivili aitab parandada söögiisu ja

Müüja
17 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Köögiviljad ja seened

2. Köögiviljad ja seened Köögivilju on väga palju ja aktiivse riikidevahelise kaubanduse arenguga tekkib neid meie toidulauale järjest juurde. Käesolevas konspektis räägime põhilistest ja levinumatest. Seente puhul räägime ainult kultuurseentest. Just köögi- ja puuviljadest on eestlaste toidulaual suur puudus. Tänapäeval kui aastaringi on saada igasuguseid köögivilju ja puuvilju ning ka nende hind on suhteliselt odav, peaks neid siiski iga päev sööma. Toitumisteadlaste arvates vähemalt 500 g ööpäevas. Toitlustamisel on tähtis just nende vitamiinide, mineraalainete ja kiudainete sisaldus. Oluline on meeles pidada, et eeltöötlemisel ja kuumtöötlemisel on vitamiinide ja mineraalainete kadu suur! Eriti tähtis on jälgida, et tekkiks võimalikult vähe kadusid. Vitamiinid ja mineraalained asuvad

Kokandus
57 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Köögiviljanduse eksami kordamine

ristõielised, sarikalised, maltsalised, maavitsalised, kõrvitsalised, liblikõielised, korvõielised, liilialised, tatarlised, huulõielised, karelehelised, kõrrelised, tulikalised 2) Tootmise ja müügi seisukohtalt söödavate osade järgi leht-, juur-, viliköögiviljad, sibulad, kaunviljad ja kapsad 3) Kasutusintensiivsuse järgu *massiliselt kasvatatavad(odavad) köögiviljad. Hästisäilivad hilised kapsad, porgandid ja punapeet *Delikatessköögiviljad eriti maitsvad ja väärtuslikud KV. Siia kuuluvad varajased sordid ja kõik kasvuhoones kasvatatav 4) Edasise kasutamise alusel *värsked köögiviljad - müüakse värskelt ka peale säilitamist *tööstusköögiviljad – tööstusele konserviks, külmutamisesk, hapendamiseks, kuivatamiseks 5) eluea kestuse järgi

Köögiviljandus
50 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Köögiviljad

usega liivsavi- heintaimed, 50x20- Peakapsad Ristõieline 2 +18-+20 -8 või saviliiv 6,0-7,5 teravili 30 30x40;4 kergemad Ei sobi 0x40;60 Lillkapsas Ristõieline 1 +15-+18 -2 liivsavi- 6,5-7,5 ristõielised x30 kergemad 50- huumusrikkad Ei sobi 60x40x5 Spargelkapsas Ristõieline 1 -7 liivsavi- 6,5-7,5 ristõielised 0

Bioloogia
35 allalaadimist
thumbnail
7
doc

SIBULKÖÖGIVILJAD

Murulauk võimaldab toidu maitsestamisel piirata keedusoola hulka KAPSAD Sisaldavad rohkelt kiudaineid ... mineraalaineid ( oluline K,Ca) ... vitamiine On kergesti omastatavad, seega sobib vegetaarlastele Annavad vähe kaloreid Liigitatakse peaga ja peata Säilitatakse jahedas Tundlikud etüleeni suhtes ( ei tohi hoida õunte, pirnide, ploomide ja tomatite lähedal. Etüleen- värvitu, lõhnatu gaas, mis aitab köögiviljadel valmida/rikneda Valge peakapsas Kasvatatakse kõige enam Eestis Sobib hästi on saagikas Varajased, keskmised, hilised Kasutatakse värskelt või töödeldult Punane peakapsas Pea väikse, tihedam ja kõvem Suurim erinevus valgepeakapsaga on värv Maitse magusam Kasvatatakse toorelt või töödeldult Käharpeakapsas ehk Savoia kapsas Koheva peaga, lehed seest heledamad ja väljast tumedamad Pähkli maitsega Kasutatakse toorelt või töödeldult, aga ei sobi hapendamiseks! Rooskapsas ehk Brüsseli kapsas

Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
36
odp

Mugul- ja köögiviljad

Sisaldab sinihapet Kasvab ekvatoriaalses ja lähisekvatoriaalses kliimavöötmes Kasutatakse ka loomasöödaks Kasvavad 34 kuud SUURIMAD TOOTJAD Nig e e ria Vie tna m Ind o ne e s ia Tai KAS TEADSID? O n s üs ive s ikute s is a ld us e lt ko lm a s to id ua ine m a a ilm a s MANIOKK KÖÖGIVILJAD Köögiviljad ehk aedviljad on taimed, mille osi kasutatakse söögiks. Köögiviljad jaotuvad: Juurviljad (näiteks: porgand, peet, redis) Lehtköögiviljad (näiteks: lehtkapsas, till, spinat) Viliköögiviljad (näiteks: tomat, kurk, kabatsokk) Õisköögiviljad (näiteks: brokkoli, lillkapsas, artisokk) Sibulköögiviljad (näiteks: sibul, murulauk, küüslauk) TOMAT (Solanum lycopersicum) Päritolumaa LõunaAmeerika Peruust Euroopasse tõid tomati 16. sajandil hispaanlased Kasvab parasvöötmes ja ekvatoriaalses kliimavöötmes On valgusnõudlik ja soojanõudlik Optimaalne kasvutemperatuur 2024 kraadi

Geograafia
29 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Köögiviljad ladina keeles

1. Aedhernes ­ pisum sativum 2. Aedrõigas ­ raphanus sativus 3. Aedsalat ­ lacuta sativa 4. Aedtill ­ anethum graveolens 5. Aeduba ­ phaseolus vulgaris 6. Hapuoblikas ­ rumex acetosa 7. Harilik sibul ­ allium cepa 8. Hiina kapsas ­ brassica chinensis 9. Kaalikas ­ brassica napus 10.Kabatsokk ­ cucurbita pepo 11.Kartul ­ solanum duberosum 12.Kurk ­ cucumis sativus 13.Kõrvits ­ cucurbita pepo 14.Kähar peakapsas ­ sabauda 15.Köömen ­ carum carvi 16.Küüslauk ­ allium sativum 17.Lehtkapsas ­ acephala 18.Lillkapsas ­ botrytis 19.Murulauk ­ allium schoenoprasum 20.Mustjuur ­ scorzonera armoracia 21.Mädarõigas ­ cochlearis armoracia 22.Naeris ­ brassica rapa 23.Nuikapsas ­ gongylodes 24.Petersell ­ petroselinum crispum 25.Punane pipar ­ capsicum annum 26.Porgand ­ daucus carota 27.Porrulauk ­ allium porrum 28.Põlduba ­ vicia faba 29.Rabarber ­ rheum rhaponikum 30

Aiandus
61 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Veregrupi järgi toitumine

Nisud, jahud, manna, nuudlid, spinatipasta, täistera-nisujahu. Aedviljadest avokaado, baklazhaan, kapsa erinevad sordid, mais, oliivid, sinep. Puuviljadest ja marjadest apelsin, banaan, kookospähklid, maasikas, mandariin, rabarber. Mahladest apelsini, kapsa, õunamahl ja õunasiider. Maitseainetest need, mille põhikoostises on kaneel, kookospähkel ja mais, pipar, vanilje, äädikas. Vürstikatest lisanditest ketshup, majonees, magusad marinaadid, marineeritud köögiviljad, vürtsised kastmed. Taimeteedest ei ole soovitatavad aaloe, maasikahelbed, nurmenukk, oblikas, paiseleht, päevakübar, senna, takjas, rabarber. Erinevatest jookidest tuleks ettevaatlik olla kange alkoholiga, kohvi, coca-cola, gaseeritud jookide ja musta teega. Kasulikud toiduained:Lamba-, loomaliha ja hakkliha, maks, süda, uluki-, vasika- ja talleliha. Kaladest haug, heeringas, heik, koha, ahven, lõhe, sardiinid, tursk, vikerforell. Linaseemne - ja oliiviõli

Toit ja toitumine
21 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord

keedetud, hautatud viiludena, kuubikutena 167 22 130 23 100 kuumutatud ribadena 167 22 130 23 100 Hernes värske ,keedetud 109 - 109 8 100 konserveeritud 154 35 100 - 100 külmutatud, keedetud 109 - 109 8 100 kuivatatud, keedetud 42 - 42 140 100 Konserveeritud kapparid 200 50 100 0 100 Varane keedetud nõges 244 18 200 50 100 Valge peakapsas toores, puhastatud 125 20 100 - 100 hakitud tükeldatud 139 20 111 10 100 keedetud tervete peadena 136 20 109 8 100 küpsetatud tükkidena 139 20 111 10 100 hautatud 159 20 127 21 100 hakkmassiks praetud 166 20 133 25 100 varane tervelt keedetud(kapsarull) 136 20 109 8 100 Allikas: 1982

Kokandus
99 allalaadimist
thumbnail
20
xlsx

Toiduainete kilohinnad

ananassikonserv kg 1,41 frillis ansoovis kg 5,6 rosmariin apelsin kg 1,04 mint apelsini marmelaad kg 2,42 meliss aprikoosid kuivatatud kg 3,9 lehtsalat aprikoosikompott kg 2,34 murulauk aprikoosimarmelaad kg 2,2 rukola Aqua lauavesi pdl 0,32 spinat astelpaju kg 4,96 oregano avokaado kg 3,69 spinat baklazaan kg 1 balsamico (palsamiäädikas) l 12,64 balt-format kg 3,69 banaan kg 1,18 basiilik potis tk 1,18 basmati riis kg 2,61 bataat kg 1,24 broccoli kg 1,72

Laomajandus
20 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Köögiviljade nõuded kasvutingimuste suhtes

Kiirguse hulka mõjutab eelkõige kasvukoht. 4. Nimetage pikapäevataimi! Nimetage lühipäevataimi! Mida põhjustab madal temperatuur taimede idanemisel? Nimetage külmakindlaid köögivilju! Pikapäevataimed on ristõielised, sarikalised, maltsalised, hernes, liilialised, põlduba. Lühipäevataimed on paprika, melon, aeduba, kurk, mais. Madal temperatuur idanemisperioodil aeglustab taimede tärkamist või lakkab see üldse. Külmakindlad köögiviljad on näiteks petersell, till, kaalikas, porgand, rõigas, kapsad, redis, porrulauk, mitmeaastased köögiviljad. 5. Nimetage soojanõudlikke köögivilju! Soojanõudlikud köögiviljad on näiteks kõrvitsad, kurk, melon, tomat. 6. Millised on temperatuuri reguleerimise võimalused? · Avamaal külvi ja istutusaja valik, · lõunapoolse kallakuga maad, · kergem lõimis = soojem, · tuulekaitse riba põllul tõstavad temperatuuri 1,5..

Aiandus
69 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Tervislik toitumine

vastureaktsiooni abil. 10. Vältige äärmuslikke temperatuure. 11. Jagage selgitusi oma kodustele ja sõpradele. Teades, et kaugeltki mitte kõigile ei maitse toores taimetoit, mida propageerib loomulik hügieen, tõi doktor Selton välja mõned süsteemi osad, mis puudutavad toiduainete omavahelist kombineerimist, suunitlusega optimeerida toidu seedimist. Kui toiduained on valitud õigesti, töötab seedetrakt efektiivsemalt, toitained omastatakse kergemini, mis võimaldab tervise paranemist. Mida tähendab ,,toiduainete omavaheline sobivus?" Toiduainete omavahelise sobivuse küsimus puudutab ühe toidukorra ajal erinevat liiki toiduainete tarbimist: alustuseks lusikatäis tomati-kurgi salatit, seejärel keedetud juurvilja, siis suutäis putru või leiba, millele lisab maitsekust lihatükk, lonks puuviljamahla või mingit jooki ­ ning taas salatit. Enamustel juhtudel see tsükkel kordub

Toitumisõpetus
110 allalaadimist
thumbnail
18
pdf

Liha-kala kaonormide tabel

Hernes 109 - 109 8 100 värske ,keedetud 154 35 100 - 100 konserveeritud 109 - 109 8 100 külmutatud, keedetud 42 - 42 140 100 kuivatatud, keedetud Konserveeritud kapparid 200 50 100 0 100 Varane keedetud nõges 244 18 200 50 100 Valge peakapsas toores, puhastatud 125 20 100 - 100 hakitud tükeldatud 139 20 111 10 100 keedetud tervete peadena 136 20 109 8 100 küpsetatud tükkidena 139 20 111 10 100 hautatud 159 20 127 21 100 hakkmassiks praetud 166 20 133 25 100 varane tervelt keedetud(kapsarull) 136 20 109 8 100

Tooraine õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Rasedusaegne rauaaneemia- toidusoovitused, isud, vitamiinid, mineraalid, rauarikas menüü

Liina Raidoja Toitumisnõustaja ja treener Rasedusaegne rauaaneemia- toidusoovitused, isud, vitamiinid, mineraalid, rauarikas menüü Ideaalses maailmas tulevad kõik meie kehale vajalikud toitained toidust. Kuid me teame, et me ei ela ideaalses maailmas. Meid mõjutavad lisaks toidule ka välised faktorid, stress, reostatus, tarbitud/tarbitavad ravimid, need kõik mõjutavad seda, kui hästi toiduga saadavad toitained imenduvad ja kui hästi suudame neid omastada. Süsivesikute ainevahetuses toimuvad muutused kindlustavad lapse vajaliku glükoosiga. Loode eelistab seda kütusena kasutada. Raseduse esimesel poolel muutub glükoos glükogeeniks ja rasvaks

Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
21
pdf

Köögiviljataimede paljundamine

seeme seda madalam protsent. (Secher, 2006:52) Optimaalne temperatuur on seemnete idanemiseks vajalik, mis kõige laiemas mõttes oleneb taimede geograafilisest kasvukohast. Mõne taimeliigi seemnete idanemiseks piisab vaid paarist plusskraadist, enamikule on vaja 6-8 soojakraadi ja mõnele nõudlikumale 13-15 kraadi. Optimaalsed köögiviljade idanemise temperatuurid on toodud tabelis 2 koos keskmise idanemise ajaga päevades. Köögiviljad on tabelis järjestatud optimaalse idanemistemperatuuri alusel. Erinevate autorite hinnagul varieeruvad idanemiseks optimaalsed temperatuurivahemikud üsna laias ulatuses. Paasiku (2008) järgi vajavad kõige soojemat temperatuuri idanemiseks kõrvits, kurk, melon ja paprika, alla 10ºC idanevad aedporgand, hernes ja põlduba. Secheri (2006) ja Hansaplant'i (2010) soovituste põhjal on aedporgandi optimaalne idanemistemperatuur vastavalt Secheril +2-18, ja Hansaplantil +18-21ºC

Põllumajandus
29 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Nipid kaalust alla saamiseks,tervislik eluviis.

Söö ainult keedetud või küpsetatud kujul. 9. Viinamarju ja banaani ära söö enne kui oled kaalust alla võtnud!!Ja kui sööd siis mitte rohkem kui 2 korda nädalas. 10.Ära paastu nädalas rohkem kui 2korda(näiteks esmaspäev ja reede) 11. Ära unusta sporti ,käi kasvõi kord päevas sörkimas. 12. Ideaalne aeg sportimiseks - 17,00-20,00 13. Söö kindlasti hommikusööki! 14. Need toidud sobivad hästi lõunaks-puljongid, salatid, keedetud mitterasvane liha, juurviljad, puuviljad. 17.Õhtusöögiks sobivad hästi need toidud- kerge salat, kodujuust, jogurt või mõned aurutatud köögiviljad. 18. Unusta ära praetud toidud. 19.Unusta kiirtoit, seemned, pähklid, sool. Majonees kõik prügikasti! Ära joo magusat vet,kui sa tahad kaalu alandada! Kui oled magusasõber,siis on soovitatav hommikul tükk tumedat sokolaadi süüa. Ütle headaega kookidele,muffinitele ja saiakestele! 20.Üks portsjon võib olla kuni 200g. 21

Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koka eksamiküsimuste vastused

Millised rasvained sobivad praadimiseks. Miks? Taimsed rasvad- rapsiõli, oliiviõli NEED ON KASULIKUMAD Loomsed rasvad- searasv Taimsed+loomsed=segu ehk margariin 80% rasva 20. Mille poolest erinevad toidukauba tähistamisel ''parim enne'' ja ''kõlblik kuni'' ? Parim enne ­ soovituslik, ohutu Kõlblik kuni- kiiresti riknev kaup, ei tohi seda toitu pärast pakendile märgitud kuupäeva tarvitada 21. Iseloomusta Eestis kasvatatavaid erinevaid kapsaliike. Kasutamine, Lillkapsas, peakapsas, punane peakapsas, valge peakapsas, hiinakapsas 22. Nimeta viis maitsetaime ehk ürti, nende kasutamine. Oregaano, basiilik, petersell, till, murulauk, piparmünt, meliss 23. Iseloomusta luuviljalisi ja tsitruselisi puuvilju, nende kasutamine. Luuviljalised ­ ploom, avokaado, mango, virsik, nektariin, dattel ( pooleks ja keeran) Tsitruselised ­ sidrun, laim, greip, apelsin, mandariin, kumkvaat 24. Nimeta vähemalt viis põhimaitseainet ehk vürtsi. Nende kasutamine.

Ametijuhend
42 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Köögiviljad

Kapsas lillkapsas Tomat Paprika Küüslauk ja sibul Porgand Peet 4 Seller Aitab väljutada organismist vedelikku Sellerit võib ka söögikordade vahel dipikastmega näksida 5 Petersell Peterselli tasub süüa igal võimalikul juhul Sisaldab ohtralt kaaliumi, mis puhastab neere Eemaldab liigse soola ja alandab vererõhku 6 Spinat Sisaldab rikkalikult C-vitamiini Sisaldab mitmesuguseid karotenoide, foolhappeid (vähki pidurdavaid ühendeid) 7 Brokkoli ja vesikress Sisaldab ensüümi, mis aitab maksal jääkaineid eemaldada on tugev antioksüdant Palju C-vitamiini ja beeta-karotiini tugevdab immuunsussüsteemi Langetab kolesterooli taset ja sisaldab vähki pärssivaid aineid 8 Kapsas (savoia, valge peakapsas jt

Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
23
xlsx

Toiduainete töötlemiskaod ja muu

konserveeritud 154 35 100 - 100 külmutatud, keedetud 109 - 109 8 100 kuivatatud, keedetud 42 - 42 140 100 Konserveeritud kapparid: 200 50 100 - 100 Varane keedetud nõges: 244 18 200 50 100 Valge peakapsas: toores, puhastatud 125 20 100 - 100 hakitud, tükeldatud, äädikaga 139 20 111 10 100 keedetud tervete peadena 136 20 109 8 100 küpsetaud tükkidena 139 20 111 10 100 hautatud 159 20 127 21 100

Toitumisõpetus
82 allalaadimist
thumbnail
56
doc

Esimese kursuse koka eksami aruanne

Toiduained Ühik 1 bruto Kao % 1 neto x bruto x neto Ühiku hind hind Riis(sõmer) kg 0,040 0 0,040 2,400 2,400 0,610 0,024 Vesi l 0,110 0 0,110 6,600 6,600 0,000 Puljongikuubik(köögivilja) kg 0,002 0 0,002 0,120 0,120 8,300 0,017 Külmutatud köögiviljad (hernes,mais) kg 0,050 0 0,050 3,000 3,000 1,500 0,075 Sool Kokku: 0,202 12,120 Omahind 0,116 Hind km-ga: 0,139 Valmistamise tehnoloogia: Pese riis ja keeda riis puljongikuubikuga maitsestatud vees. Võta külmutatud juurviljad sulama.

Köögi õpetus
28 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

 Restoranid 13  Baarid 19  Catering-ettevõtted 21 2. Toitumise alused 23  Tervisliku toitumise tähtsus ja vajadus 23  Toidupüramiid 25  Toitained ja toidu energeetiline väärtus 29  Tervisliku toitumise alused 37  Erinevate toitumisvajadustega kliendid 38 3. Toiduained 41  Toiduainete kvaliteet 42  Toiduainete pakendid ja märgistus 43  Põhiliste toidukaupade hoiunõuded ja realiseerimisajad 44

Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Tööseadusandluse praktiline rakendamine

.................................................................14 SISSEJUHATUS 2 Käesoleva teema pH toitumine valis ma sellepärast , et üha enam meie kiires argipäevas, on inimestel probleeme toitumisega, kuna peale tööd on inimesed väsinud ja eelistatakse üha enam kiiretoite enda tehtud toitudele ja juurviljadele. Meie igapäevaselt toidulaualt on kadumas värsked juur-, puu ja köögiviljad. Sellega seoses on inimesed üha haigemad , esineb väsimust ja energiat ei jagu terveks päevaks. PH toitumine räägibki sellest , mida inimene saaks enda jaoks teha, et tal jätkuks piisavalt energiat ja õpetab kuidas oma organismist jääkaineid väljutada. Aitab inimesel mõista, kui tähtis on toitumine ja kuidas see on seotud meie tervisega ja sellega kuidas võidelda haiguste vastu , kui nad on meil juba ilmnenud. Tänapäeva toit on nii toitainete vaene, kuna paljud

Tööõigus
5 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Vitamiinid ja vajalikkus

põletikud, silmade valguspelgus, dermatiit(põletik) nina ja silmade ümbruses. Vajalik kolmetasandiline lähenemine: absoluutne tagatav miinimum 1,4...1,7mg (RDA) tervise optimaalseks tagamiseks tänapäeval kuni 5mg terapeutiline tase alates 25mg. Võimalusel tuleks manustada koos tiamiimi, niatsiini, vitamiin B6, vitamiin C ja foolhappega. Leidub ­ piim, jogurt, maks, kala, spinat. B3 vitamiin e vitamiin P ehk vitamin PP(niatsiin), nikotiinhape, nikotiinamiid Manustamine võib olla ravi ühe komponendina efektiivne alkoholismi, stressi, dermatiidi, akne, peavalude, neuriitide, diabeedi jt haiguste korral. Vajalik ­ närvikoe ja naha normaalseks arenguks. Defitsiit - lihaste nõrkus, väsimus, depressioon, anoreksia, oksendamine, naha kahjustused, glossiit. Soovitav kogus ­ meestel 16-20 mg, naistel 14-17 mg. Leidub ­ maks, muna, piim, kaunviljad.

Bioloogia
28 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Laste toitumine

1.2. TOITUMISELE ESITATUD NÕUDED · Lapse toit peab olema tasakaalustatud. · Lastel peaks päevas olema kolm põhitoidukorda ning paar oodet. Neile tuleb pakkuda toitu päevakavaga kindlaksmääratud ajal, kusjuures söögikordade vaheaeg ei tohiks olla pikem kui 3,5­4 tundi. Söömiseks tuleb lapsele planeerida aega vähemalt 30 minutit. · Laste puhul peavad 27% toidukogusest moodustama piimatooted, 20% köögivili, 17% teraviljatooted, 13% puuviljad ja marjad, 10% kartul ja 9% liha-kala-muna. Kõige lõpus on suhkur ja maiustused ning lisatavad toidurasvad 2%-ga. · Toiduenergiast lähtuvalt on tarbimise pilt sootuks teistsugune. Esikohal on teraviljatooted 34%-ga, järgnevad piimatooted ja liha-kala-munad 16%, lisatavad toidurasvad 13%, puuvili ja kartul 10%, suhkur ja maiustused 8% ning köögivili 3%. · Hommikusöök on päeva olulisim toidukord ­ see varustab organismi

Kultuurilugu
17 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Suurköögi eksam

Lisaks nendele käivad seal veel inimesed, kes töötavad või elavad seal läheduses. Miks: selleks et toita inimesi. Selleks et kogemusi saada. Selleks et harjutada. Selleks et eksami läbi saada ja et saaks järgmine aasta edasi õppida. Selleks et pakkuda teistsugust toitu. Mida: Chilli con carnet/ keedetud riisi- Meeldivalt terav ja tomatiline hakkliha roog. Hiina kapsa- kurgisalatit- Roheline ja värske, meeldivalt suvine salat. Lõhesuppi- Mõnusalt koorene, vitamiini rohke lõhesupp. Kihilist heeringasalatit- kergelt sinepiline, kihiline salat Seenesalatit- Mõnusa metsa tundega, kevadine seenesalat. Kartuli-lillkapsa vormi- Vitamiini ja värvirohke tervislik vorm. Astelpajukissell kohupiimavahuga- meeldiva koosluse ja maitsega suviselt värskendav magustoit. Kuidas: Kasutades erinevaid tehnoloogiaid, vahendeid ja oskusi kombineerides, valmistame

Köögi õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
13
doc

15 – 16 AASTASTE ÕPILASTE TOITUMISHARJUMUSED JA TERVISLIK ELUVIIS

vitamiinid on. Viimastest peatükkides räägin täpsemalt uuritavast objektist ja analüüsin oma uurimust. 3 1. TERVISLIKUD ELUVIISID Tervislik eluviis tähendab seda, et toitud ja elad tervislikult. Näiteks ei tasu süüa liiga palju rasvaineid. Tervislik oleks toituda, sellistest toiduainetest, mis tagavad organismile vajaliku energia ja kõik toitained oleks õiges omavahelises vahekorras.(4) Kindlasti tuleb kasuks sportimine ja võimlemine. Aeroobika on hea rühile ja jooga rahustab. Sport hoiab ka keha ja vaimu kauem noorena. (1) 15- 16 aastaste õpilaste teadlikkus tervislikust toitumisest on suhteliselt kõrge, kuid kahjuks minu küsitletutest toitub ainult 5% tervislikult. Tore oli uurimusest teada saada, et 90% neist õpilastest teevad aktiivselt trenni, 2-3 korda nädalas. Ülejäänud 10% tegelesid ka spordiga,

Informaatika
79 allalaadimist
thumbnail
308
xlsx

Kokk tase 4 kalkulatsioonid-1

TOIDU NIMETUS portsjoni kaal g valmistatavaid portsjoneid 2 kokku Retsepti kaal Valmistamise kaal Toiduained Ühik 1 brutoKao % 1 neto 2 bruto 2 neto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Kokku: 0.000 0.000 Mise en place: 1. Valmistamine 1. Serveerimine: 1. TOIDU NIMETUS Waldorfi salat portsjoni kaal valmistatavaid g portsjoneid 150 kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Toiduained Ühik 1 brutoKao % 1 neto 2 bruto 2 neto 1 juurseller kg 0.044 32 0.030 0.088 0.060 2 õun kg 0.107 30 0.075 0.214 0.150 3 kreeka pähkel (puhastatud) kg 0.010 0.010 0.020 0

Toit ja toitumine
28 allalaadimist
thumbnail
35
docx

Eritoitumine diabeetikule

mõõdukalt Jahu, Täisteraleib, Makaronitooted Manna, lehttaignasaiakesed 15 jahutooted täisterakaerahelbed Värsked ja külmutatud Köögiviljad, Magus mais, keedetud Kartulikrõpsud, praetud- ja köögiviljad, värsked puuviljad, puuviljad kartul friikartulid suhkruta hoidised Kala-, loomaliha- ja Rasvased supid koos Supid köögiviljasupid hapukoorega Kõik väheserasvasisaldusega Vähese taimeõliga praetud Loomse rasvaga praetud Kala

Toit ja toitumine
13 allalaadimist
thumbnail
11
pdf

Köögiviljad

Ristõieline Vesi ­ leheroseti ajal vähem, Suure huumusesisaldusega Hilised sordid ­ mai keskel Peale vihma kobesta muld ­ sisse. Sügisel tekib sinna Juurestik tugev pea ajal rohkem liivsavi või saviliiv mullad Anum, ämber, peenar, vagu siis pidurdub vee mitu väikest pead Valge peakapsas, punane Liigniiskus paha Palju niiskust Katteloor ­ külma ja aurustumine Hilised ­ august, September peakapsas, kähar peakapsas Valgusnõudlik Neutraalsed mullad kahjurite eest kaitseks Kõplamine (umbrohu ja Säilita keldris või hapenda

Bioloogia
73 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun