Samuti on olnud nad eeskujuks teiste konjakite tootmisel. Konjaki ja armanjaki tootmismeetodeid reguleerivad hoolikalt Prantsuse seadused ja ettekirjutused. Konjakit toodetakse väga lihtsast vähese alkoholisisaldusega valgest veinist, mida destileeritakse kaks korda. Saadud vedeliku laagerdamine tammevaadis annab konjakile ta omadused ja vormi. Hea kvaliteedi saamiseks laagerdatakse konjakit vähemalt kolm aastat mida pikem laagerdusaeg, seda parem ja kallim on konjak. Amanjakki toodetakse üldjoontes samamoodi, ainult selle vahega, et veini destileeritakse ühe korra. EaudeVie (konjak) ja brändi, nagu neid rahvusvaheliselt nimetatakse, võivad olla mitte ainult viinamarja, vaid ka puuviljaaetised. Neid toodetakse näiteks kirssidest, pirnidest ja ploomidest. Ärge kasutage originaalset konjakit või armanjakki kokteilide segamiseks, see on raha ja meeldivate aroomide raiskamine. Cognacit ja Armagnaci juuakse puhtalt kohvi või toidu kõrvale
tehtud jooki ei ole lubatud nimetada konjakiks, kui see ei vasta täpsetele kriteeriumitele, mille on kehtestanud konjaki tootmist korraldav ja juhtiv asutus Bureau National Interprofessionel du Cognac (BNIC). Vanus, mis on kirjutatud enamasti pudelisildile, annab teatava informatsiooni ka joogi kvaliteedi kohta. 2 aastat on enamasti liiga noor, 10 ja 12 aastat tähendavad head brändit igal pool. V.S (Very Special), kutsutud ka kolmeks tärniks (***) – noorim konjak segus on vähemalt kaks aastat vana. V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) – noorim konjak segus on vähemalt neli aastat vana. X.O. (Extra Old, pr Hors d’age tõlkes ’väljaspool aega’), hüütud ka Napoleoniks – noorim konjak segus on vähemalt kuus aastat vana. Armanjakk Armanjakk on brändi, mis on destilleeritud teisel viisil ja toodetud teises Prantsusmaa regioonis kui konjak. Armanjakki, Prantsusmaa vanimat brändit, tohib valmistada vaid
, serviisi ja veinikeldri eest. Tänapäeval kuuluvad sommeljee töökohustuste hulka veini õige serveerimine, veinikeldri hooldamine, restorani veinikaardi koostamine ja veini ning toidu sobitamine (viimati eriti oluline). Viinamarjade seltsis Destillatsiooni leiutasid araablased, kes kasutasid alkoholi medikamentidele, parfüümide ja puuviljadest eliksiiride valmistamiseks. Tänu sellele rikastavad meie joogivalikut sellised marjad nagu: · Konjak · Grappa · Brändy · Marc · Armanjak · Vermut · serri · Madeira · ja teised kanged veinid Mis on konjak? Konjak on valgetest viinamarjadest ( peamiselt Uguri Blanc sordist, vähesed määral ka Colomarb ja Folle Blance) valmistatakse brändi, mida toodetakse Cognac´i linnas ja maakonnas. Valmistamiseks kasutatavad viinamarjad peavad olema kasvanud Prantsusmaal rangelt kindlaks
ALKOHOOLSED JOOGID Mis on brändi ja konjak? Võib öelda, et kõik konjakid on brändid, kuid kaugeltki iga brändi pole konjak. Laiemas mõttes nimetatakse brändiks mitmeid puuviljadest (viinamari, õun, aprikoos, pirn jt) valmistatud ning tammevaadis laagerdatud destillaate. Kitsamas tähenduses, mis on kooskõlas Euroopa Liidu seadusega aastast 1989, võib brändiks nimetada üksnes viinamarjaveini destilleerimisel saadud kuni 94,8% alkoholisisaldusega jooki, mis on vähemalt aasta suures või pool aastat väikses tammevaadis laagerdunud. Tootenimesid cognac, armagnac ning brandy de Jerez võib kasutada vaid
Evely Press 2008/2009 Baaritöö BAARITÖÖ Baar- väike restoran või kohvik, kus on kõrge lett ja selle äärtes pukkistmed. Baar tuleb sõnast barrier,mis tähendab barrikaadi. Kokteil- lühike segujook. Serveeritakse kokteiliklaasist (6 cl), ei ole pikendatud veega. 1920- 30 hakati segama kokteile. Sageli tehti erinevatest jookidest segusid, et leevendada halba maitset, anda aroomi, uudishimu luua midagi uut ja huvitavat, kasutada tervise parandamiseks. Suurim segujook on loodud Philadelphias: 1350 l soome vodkat 3400 l jõhvika mahla 3400 l greibimahla 3150 l jääd Sheikeri rolli mängis 13 m, kõrgune terasest tanker. Maitsta sai 35 000 külalist. Kuulsaim kokteil Dry Martini leiutati 1860- aastatel. Margarita 1921-st aastast kokteili klassik. Iiri kohvi mõtles 1952-l aastal välja lenn
• V.S. (very special) – kõige noorem segus kasutusel olev destillaast ei tohi olla alla 2,5 aasta vana. • V.S.O.P.( very superior old pale )- kõie noorem segus kasutusel olev destillaat ei tohi olla alla 4 aastat vana; • X.O. ( extra) – kõige noorem segus kasutusel olev destillaat ei tohi olla alla 6 aastat vana. Armanjakid on viinamarjaveini destillaadid, mida valmistatakse vaid Prantsusmaal Gascogen´is. On kangema ja tulisema maitsega kui konjak. Liköörid (Ameerikas Cordial) on destilleeritud alkoholi põhjal valmistatud rohkelt suhkrut sisaldavad ( u 200- 600 g/l ja maitsestatud alkohoolsed joogid. Alkohoolseks põhjaks võib olla vodka, brändi , rumm või viski. Magustajaks kasutatakse roosuhkrut, peedisuhkrut, vahtrasiirupit, mett. Klassifitseeritakse tooraine ja valmistsumenetluse järgi: • marja- ja puuviljaliköörid. Tuntumad : Taani kirsiliköör Cherry Heering ja prantsuse
Collinsid on rikkalik perekond paljudel maadel oma Collinsid, baasalkohol erinev. Captain Collins kanada viski Colonel Collins burbooni viski *Jack Collins kalvados, õunabrändi, applejack (pm sama jook, nimetused seadustega kaitstud) *Jock või Sandy Collins soti viski *John Collins ameerika viski, hollandi dzinn Jose või pepito Collins tekiila *Ivan või Joe Collins vodka *Mike Collins Iiri viski *Pedro Collins hele või tume rumm *Pierre Collins brändi, konjak 3. cobbler frappe`na serveeritud sour`id. Klaas täidetakse jääkildudega, sour`i osad valatakse otse klaasi, segatakse, lisatakse jääd ja puuvilju. Tehakse suhkrusiirupist, sidrunimahlast, alkoholist, võib kasutada puuviljasiirupit. "Brandy Berry Cobbler" 2 cl sidrunimahla 1 cl suhkrusiirupit 3 cl brändit 1 tl vaarikalikööri Kaunistuseks vaarikad, maasikad, sidrunilõik. Serveerida valge veini klaasis. 4. FIX väike cobbler, väiksemas koguses
Tom Collins dzinn Ival Collins viin Captain Collins kanada viski Colonel Collins burbooni viski *Jack Collins kalvados, õunabrändi, applejack (pm sama jook, nimetused seadustega kaitstud) *Jock või Sandy Collins soti viski *John Collins ameerika viski, hollandi dzinn Jose või pepito Collins tekiila *Ivan või Joe Collins vodka *Mike Collins Iiri viski *Pedro Collins hele või tume rumm *Pierre Collins brändi, konjak 3. cobbler frappe`na serveeritud sour`id. Klaas täidetakse jääkildudega, sour`i osad valatakse otse klaasi, segatakse, lisatakse jääd ja puuvilju. Tehakse suhkrusiirupist, sidrunimahlast, alkoholist, võib kasutada puuviljasiirupit. "Brandy Berry Cobbler" 2 cl sidrunimahla 1 cl suhkrusiirupit 3 cl brändit 1 tl vaarikalikööri Kaunistuseks vaarikad, maasikad, sidrunilõik. Serveerida valge veini klaasis. 4. FIX väike cobbler, väiksemas koguses
Kõik kommentaarid