Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Eriloomaliikide karjatamine (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Eriloomaliikide karjatamine
Lüpsilehmad
  • Lehm sööb päevas kuni 100kg rohtu
  • Karjamaa vajadus: madalasaagilisus0,5-0.6ha,Kõrgesaagilisus0,3-0.5ha
  • Karjagrupi suurus 200-250 lehma,Sobivaiks 150-200lehma
  • Koplite arv : kahepäevased:15-18koplit , ühepäevased:28-32 koplit
  • Karjatamise vaheaeg - 30päeva
  • Loomad söövad 10h , mäletsevad 6h
  • Heal karjamaal saab 15-16kg piima rohu arvelt
  • Loomad joovad päevas 60-80l vett
    Noorkarja karjatamine
  • 6-8kuust-lehmani on noorkari, kuni 6 kuu on vasikas
  • Söövad päevas 25-40kg heina
  • Noorkarja ja lüpsilehmade vahele peaks jääma 1-2 tühja koplit
  • Karjamaa vajadus 0,3-0,4ha
  • Koplite arv 8-10
  • Pullvasikad 30-50 looma
  • Rohukamar väheviljakas – ei tooda piima, seedeorganid kujuneksid mahukaks
    VASIKAD
  • Karjamaa vajadus 0,08-0,1ha
  • Rajada lauda lähedale
  • Koplisuurus 0,4-0,5ha
  • rühmas kuni 30-50 vasikat
  • rohukamar rajada aasnurmika ja valgeristiku rohkena
  • karjatada 6-8korda suve jooksul
  • 3-5 päeva ühes koplis
  • Kopleid 8-12
  • Kevadel tuleks harjutada väljas käima
    Lambad , kitsed
  • Kuival kasvukohal
  • Valida heintaime liigid, mis taluvad põuda ja madalat kärpimist
  • Karajatamisperiood 190 päeva
  • Pinda vaja 0,11-0.12 ha lamba kohta
  • Koplis 3-5 päeva
  • Grupi suurus piiramata
  • Rohi madal -13cm
  • Liigirikas rohi
  • 3-5t hektarile
    Hobused
    1.võivad olla veistega ühes koplis
    2. eraldi koplites 4-6 päeva ühes koplis
    3. 1ha kohta 2-3 hobust
    4. Karjatatakse vanemat rohtu
    5. sobivad kõrreliste rohked karjamaad
    Sead
  • Noorsigadel võib olla 40% söödast rohusööt
  • Ühele emisele 0,08-0,1ha
  • Karjamaa kohta 8-10koplit
  • Ühes koplis 3-4 päeva
  • Karjatatada 2 korda päevas 2-3h
  • Tuhnimise vältimiseks vähendada karjamaal olemise aega
  • Tühikud ja songitud kohad tasandada
    Linnud
  • Haned on suured rohusööjad
  • Sobivad liigid : valge ristik , punane ristik, karjamaaaruhein, kastehein, punane aruhein
  • Karjamaa rajada viljakale mullale
  • Kindlasti järelniita ja äestada
  • Kopleid vaja 15-20
  • Ühes koplis 2 päeva
  • Ühele hanele on vaja 0,4tonni rohtu
    Karjamaade hooldamine-järelniitmine
    Ka õigel karjatamisel jääb 30% heinast söömata.Loomad tallavad heina maha – roojavad ära.Sellist rohtu niita ka ei saa.Kõige rohkem jääb rohtu üle teisel karjatamisperioodil.Esimene vajalik niitmine teha teise karjatamise järel- takistab umbrohu levikut ja kõrreliste generatiivorganite moodustumist. Essimene niitmine on kevadel.Teine niitmine on augustis- esteetiline tähtsus. Järelniitmise kõrgus 7- 10cm .Järelniitmisel rohtu ära ei veeta.
    Äestamine,rullimine ja teised hooldusvõtted
    Tugevasti mõjutab rohukamaraid roojahunnikud , nende ümber jääb rohi söömata, nende all võivad taimed hukkuda,asemele kasvavad umbrohud.15-20% karjamaast jääb rooja alla.karjamaad võib äestada vaid karjamaa äkega.Äke ei vigasta rohukamaraid.Karjamaad kahjustavad ka mutid .takistab traktoritega töötamist.Kevadisel äestamisel on mitmekülgne tähendus – mutimullahunnikud aetake
  • Eriloomaliikide karjatamine #1 Eriloomaliikide karjatamine #2 Eriloomaliikide karjatamine #3
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2013-03-28 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 5 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor juulareinum Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    18
    docx

    Agronoomia

    Profülaktiliseks võiks lugeda selliseid kaudseid meetodeid nagu umbrohtude niitmine. Seeme mida ostame peaks olema umbrohu vaene, ka sõnnik peab olema umbrohu puhas. Karjamaa tuleb rajada katteviljata. Kui tahad samal aastal saaki saada, siis tuleb sinna külvata karjamaa raiheina. Mehhaaniline ­ ainult umbrohtude välja kitkumine Karjamaa kasvatamine Karjamaa kasvatamine on keerulisem, kui üheaastaste kultuurtaime liike. Heintaimede liike karjamaal rohkem. Loomade karjatamine loob täiesti teistsugused tingimused,isegi võrreldes niitmisega. Karjatamisega kaasneb tallamine, väljaheited Karjatamine teeb rohumaast karjamaa. Muutub hõredaks kui niita. Karjatamine toob endaga kaasa : rohu söötmine erineb niitmisest sest loomad valivad ja kärbivad paremaid taimeliike ja nende osi. Seetõttu on parimini söödavad taimed ebasoodsas, mitte söödavad aga soodsas olukorras. Kärpimise kõrgus on

    Agronoomia
    thumbnail
    23
    pdf

    Agronoomia

    - koerapööri rohi- mürgisus säilib silos ja heinas. - Vereurmarohi- soolatüükapeale, põhjustab maohaigusi, kuivatamisel mürgisus ei kao, - Ülased ja sinililled- mürgised, kuivatamisel mürk kaob, - Maikelluke- eriti mürgised marjad, Soome rahvuslill - Kaunis Piimalill (jõulutäht)- mürgine, Looma ja karjamaa vahelised suhted Karjamaa kasutamine keerulisem, kui ühe aastaste kultuuride viljelemine. Heintaime liike rohkem, karjatamine loob uued tingimused, võrreldes rohu niitmisega. Karjatamisega kaasneb tallamine, väljaheited, mikrobioloogilised tegurid. Rohusöömine erineb rohu niitmisest. Niitmisega eemaldatakse kõik taimed valikuta, karjamaal söövad loomad valikuliselt, pidevalt kärbitakse paremaid taimi. Paremad taimed on ebasoodsates tingimustest, mittesöödavad soodsates tingimustes. Niitmise kõrgus sama, kärpimise kõrgus erinev, tihedusest, arengufaasist, peale karjatamist jääb laiguline karjamaa,

    Agronoomia
    thumbnail
    28
    doc

    Botaanika loengukonspekt

    Turba efektiivsus suureneb oluliselt komposteerides sõnnikuga. Vedelatest orgaanilistest väetistest kasutatakse enim virtsa ja läga, mis on lämmastiku- ja kaaliumirikkad, täiendavalt tuleks lisada fosforit. Karjamaade kasutamine 1. Karjamaade iseärasused - Keerulisem kui üheaastaste taimede kasutamine - Karjatamisel on täiesti erinevad tingimused (tallamine, väljaheited, mitmete mikroorganismide tegevus). Alles karjatamine teeb rohumaast karjamaa. - Rohu söömine erineb rohu niitmisest ­ niitmisel kõrvaladatakse rohi ühtlaselt, karjamaal sööb loom valikuliselt. Pidevalt kärbitakse paremaid taimi ja taimeosi, seetõttu paremini söödavad taimeliigid on ebasoodsates tingimustes. Mittesöödavad taimeliigid aga võivad rahulikult kasvada, annavad seemet, paljunevad(head taimed võvad välja minna, mittesöödavad levivad)

    Bioloogia
    thumbnail
    14
    docx

    Agronoomia alused-Konspekt

    Osa loomade söödatarbest kaetakse (olenemata teravilja kõrgest omahinnast) jahuga. Suvisel perioodil, kui loomad saavad karjamaalt piisavas koguses toorproteiini, võib lehmadel tulla puudus energiast. Seetõttu sobib väga hästi kasutada suveperioodil omatoodetud odrajahu. Jõusööta tuleb anda lehmadele diferentseeritult : suve esimesel poolel vähem ja sügise poole rohkem. Keskmisena antakse lehmale vähemalt 200 g jahu ühe kilogrammi piima kohta. 1. Piimakarja karjatamine. Lehm sööb päevas 30...100 kg rohtu. Normaalselt kulub lehma kohta keskmisena 60...70 kg rohtu päevas. Suurte karjagruppide korral piimatoodang langeb. Ühismajandites võib olla karjagrupi suuruseks 200...250 lehma. Seda on natuke palju ja toodang langeb, sest lehmad segavad üksteist. Sobivaks võib lugeda 150...200 lehma ühes grupis. Koplite arv sõltub taimedele vajalikust puhkeajast ja karjatamiskestusest koplis. 2-päevasel karjatamisel on vaja 15..

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    2
    doc

    Rohumaaviljeluse kordamisküsimuste vastused

    Nisu, oder, raps, mais. Eesti perspektiivseim looduslik energiataim on har. rajatakse 5-7 liigilised, domineerivaid võib nende hulgas olla 1-2." Pilliroog. Energiahein- on kütuseks toodetav hein. Eesis päideroog, roog-aruhein ja ida-kitsehernes. 23.)Looma ja karjamaa vahelised suhted 29) Rohumaade majanduslik väljund ja selle hindamine Loomade karjatamine loob uued tingimused karjamaal N: tallamine, väljaheited, mikrobioloogiliste Igasugune tootmine kui ka vahendamine peab olema majanduslikult tulus. tegurite muutumine. Alles karjatamine teeb karjamaast karjamaa. Rohu söömine erineb rohu söömisest. Sissetulek - kulud = kasum Loom valib rohtu, mida ta sööb, kuid niitmisel eemaldatakse rohi valikuta. Kärpimise kõrgus sõltub Kulud / toodangu summa = toodangu ühiku omahind

    Taimekasvatus
    thumbnail
    22
    doc

    Taimekasvatus

    Lühiajaline ­ majanduslikult 1) punase (roosa) 1,5-2 - niiteline kallid, sest kulutused rajamiseks ristiku rohke jagunevad 1-4 aasta peale, aga 2) pun. (roosa) ristiku 2-3 0-70* niiteline, kulutused on suured. ja pealiskõrreliste vahelduv Lüh.ajalised vajalikud sel juhul: rohke a) mullad madala 3) valge ristiku ja 5 0-70* karjatamine, viljakusega, kõrreliste rohke vahelduv hindepunkte 25-35 4) kõrreliste rohke (Värska) 4.1karj.raiheina rohke 2-3 150-300 karjat.vahel. b) kasutatakse jäätmaid 4.2 timuti, h.aruheina, 4-5 150-300 niiteline, c) kui maapind vabaneb keraheina või aas- vahelduv maaparanduse alt rebasesaba rohke

    Önoloogia
    thumbnail
    54
    pdf

    Lambakasvatus

    1.4.5. Lambatõugude klassifikatsioon tüübi järgi (Horlacher, 1927) 2. Lammaste jõudlus 2.1. Lihajõudlus 2.1.1. Lammaste lihajõudluse hindamine 2.1.2.Lammaste pügamine, villajõudlus ja lambavilla pügamisjärgne käitlemine 2.1.3. Lammaste villa kvaliteet 2.1.4. Lammaste piimajõudlus ja piimalambakasvatus 2.1.4.1. Piimalambatõud ja tooted. 2.1.5. Lammaste reproduktsioonijõudlus 3. Lammaste söötmine ja pidamine 3.1. Lammaste talvine söötmine ja pidamine 3.2. Lammaste karjamaad ja karjatamine 3.2.1. Lammaste karjatamisest üldiselt 3.2.2. Karjamaade vajadus: 3.2.3. Karjamaade rajamine 3.2.4. Seemnesegud 3.2.5. Karjatamise läbiviimine 3.2.6. Lambakarjamaade väetamine 3.2.7. Karjatamisviisid 3.2.8. Terviseprobleemid karjatamisel 3.3. Lammaste paaritussesoon ja paaritamine 3.3.1. Lammaste kunstlik seemendus 3.3.1.1. Kunstliku seemenduse viisid: 3.4. Lammaste poegimine 3.5. Tallede võõrutamine ja võõrutatud tallede pidamine 4. Lammaste pidamistehnoloogiad ja lambalaudad

    Lambakasvatus




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun