Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kriisid ja sõjad pärast II maailmasõda (0)

3 HALB
Punktid

Lõik failist

Lähis-Ida kriis
(1948)
Berliini blokaad
(1948-49)
Korea sõda
(1950-53)
Ungari ülestõus
(1956)
Suessi kanal
(1956)
1948- loodi Palestiinasse Iisraeli riik. Põhjused: 1) juudid olid II ms-s rängalt kannatanud
2)juutidel õnnestus tõestada juriidiline õigus nendele aladele - u. 2000 a. tagasi asus seal juutide riik
Põhjused: 1) NSVL tahtis Lääne-Berliini oma valdusesse 2)Lääne riigid (USA) kavandasid Sksm . lääneosas rahareformi ja kaasaegseid maj.-reforme.
Põhjused: 1)Korea rahvas oli lõhenenud 1948. kaheks – kommunismi- (Hiina mõjul) ja läänemeelseks
2)Põhja-K. alustas sõda, et muuta kogu Korea komm .
"Külma sõja" üks julmeim sõda- hukkus u. 3 miljonit inimest.
Põhjused: 1)erinevus Lääne-Eur. ja Ida-Eur. arengus (Austria eeskuju)
2)VLO baaside rajamine Ungarisse 3)pärast Stalini surma hakkasid levima demokraatlikud meeleolud (KP juhiks I. Nagy ) 4)põllu-maj.- reformid ( kolhoseerimine )
Probleem: Egiptus tahtis kanalit oma valdusesse, kuna see kuulus Inglise- Prantsusm. aktsionäridele.
Olemus: 1)Puhkes sõda - juudid vs palestiinlased, sest palestiinlased ei soovinud oma kodudest lahkuda. 2)Usukonflikt – islam vs judaism.
Osalesid
: Iisrael (USA) ja Araabiamaad ( NSVL ). Egiptus ja Iisrael on huvitatud Siinai ps.-st
Reformidele oli vastu NSVL ja isoleeris Lääne-Berliini Lääne-Sksm.-st. Berliin oli ära lõigatud kõigist raud- ja maanteist, ainuke võimalus oli berliinlasi toita lennukitelt.
Osalesid: Põhja-Korea, Lõuna-Korea, USA, NSVL ja Hiina.
Põhja-K. sai sõjas abi NSVLilt ja Hiinalt.
Lõuna-K. aga USAlt. Sõjategevuses polnud kummalgi poolel olulist edu ja Korea jagunes piki 38. laiuskraadi kahte ossa . Lõpule aitas kaasa Stalini surm ja Trumani asendam. Eisenhoweriga.
Sügis 1956 – toimus Budabestis demonstrats, mis suruti maha vene sõdurite ja tankide abil (3000 in. said surma ja 20000 in. arreteeriti)
1952- Eg. riigipeaks sai G.A. Nasser, kes püüdis kanalit iga hinna eest natsionaliseerida. Sellele seisid vastu Ingl, Pr, USA, Iisrael.
NSVL pakkus Egiptusele oma abi kui Egiptus liitub sotsialismileeriga.
Tagajärjed: 1)konflikt jätkub 2)Iisraeli riik püsib
(üle 10 miljoni juudi)
Lõppes kompromissiga: 1)Lääne-B. sai eristaatuse (polnud Lääne-Sksm. osa)
2)Lääne-Sksm. arenes läänemudeli järgi kriisi ajal tekkis tuumasõja oht kui NSVL teatas oma tuumapommist.
Tagajärjed: Korea on lõhestatud tänaseni Põhja- (komm. diktatuur) ja Lõuna-Koreaks (läänelik ja majanduses arenenum ning edukam )
Tagajärjed: 1)Ülestõus suruti maha (hukati Nagy, asemele tuli J. Kadar)
2) 200 000 in. põgenes läände 3)peatati põllumaj.- reform
Tagajärjed: 1)Eg. sai Suessi kanali enda valdussesse
2)Eg. hakkas arenema sots. suunas, kuid 70ndatel loobuti (islam ja komm. ei sobinud kokku) 3)Ingl., Pr. mõju maailmapoliitikas hakkas vähenema
Kuuba kriis
( 1959 -62)
Berliini kriis
(1961)
Vietnami sõda
(1964-73)
Praha kevad
(1968)
Afganistani sõda
(1979-89)
1959- toimus Kuubas riigipööre, mille tulemusena võimul Castro , kes kehtestas kommunistl. diktatuuri. Riik vaene ja suurtes maj-raskustes, toodeti suhkrut ja tubakat .
Kartes Usa sekkumist, lubas Castro NSVLil Kuubale raketid tuua, millega oleks saanud USA linnarajoone pommitada.
Põhjused: 1) SDV-st põgenesid noored, jätkuvalt SLV-sse, kus oli kõrgem elatustase (SDV-s 18milj. ja SLVs 50milj. el.)
2) 10 a. põgenes SDVst ära u. 1 milj. sakslast . NSVL ja SDV juhtkond otsustasid püstitada Berliini müür, et takistada põgenemist.
1954Vietnam jagunes: 1)Põhja- V. (komm.)
2)Lõuna- V. (USA toel)
Nende vahel algas sõda.
1964 – USA viis Kennedy otsusel väed Põhj-V. vastu, sõda venis pikale.
1972- president Nixon otsustas läbi viia "vietnamiseerimise" – tõi USA väed Vietnamist ära. Kodusõda aga jätkus.
Põhjused: 1)dem. reformid valitsuses (Dubćek)
2)vaimustumine lääne demokraatiast
( hipid , muusika ja üliõpilasliikumine)
1973kukutati Afganistaanis monarhia
1978 – tulid võimule kommunistid . Toimusid pidevad kodusõjad.
1962-toodi raketid Kuubale ja selle peale kuulutas USA välja riigile maj.-blokaadi. Suhted NSVLi ja USA vahel halvenesid. NSVL lubas kõik suhkru Kuubalt ära osta, et toetada režiimi.
Aug. 1961 – ehitati sõdurite poolt müür valmis.
Vietnamiseerimine – sõda läks vietnam. vaheliseks
Doominoteooria – USA ei tahtnud ühegi Kagu- Aasia riigi siirdumist komm., sest see oleks kaasa haaranud ka teised riigis.
Kevad, 1968 – Praha noored tulid tänavatele demonstrat. Moskva saatis noorte vastu sõjaväe ja tankid.
1979 – viis NSVL väed Brežnevi käsul Afg.-ni. Mittekommuniste toetasid USA, SB jt.
NSVL maine langes läänes ja islamimaades. Kiirendas NSVL lagunemist ja tõi maj.-probleeme.
Konfl. ajal tuumasõja oht. Rahva survel kohtusid Kennedy ja Hruštšov:
1)NSVL viib oma raketid kuubalt ära, kui USA ei sekku Kuuba kommunismi rajamisse 2) seati sisse telefoni otseside Moskva ja Washingtoni vahel 3) sõl-miti I tuumarelva katsetusi piirav leping - 1963
Tagajärg: 1989. a. sügisel Berliini müür lammutati
1975 – kogu Vietnam muutus komm. maaks .
Tagajärjed:
1)USA maine langes
2)seotud hipiliikumisega
3)palju hukkunuid
Brežnevi doktriin: Moskva tohib sotsalismi kaitseks sekkuda relvajõuga teise riigi sieasjadesse.
Tagajärjed:
1)hukkunud noored
2)valitsus vahetati välja moskvameelsega
1989 – Gorbatšov tõi lääneriikide mõjul väed Afg-st välja. Seejärel puhkes uus võimuvõitlus ja kodusõda, mis muutus eelkõige usurühmade vaheliseks võitluseks, neist tugevaim Taliban. Sõja tagajärjel hoogustus narkokaubandus NLiitu.
Kriisid ja sõjad pärast II maailmasõda #1 Kriisid ja sõjad pärast II maailmasõda #2 Kriisid ja sõjad pärast II maailmasõda #3
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2010-04-14 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 106 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Butterflyer Õppematerjali autor
Korralike tabelitena on kahel lehel ära toodud II maailmasõja järgsed kriisid ning sõjad. Iga kriisi ja sõja kohta on toodud toimumisaeg, põhjused, kriisi olemus ja osapooled ning tagajärjed.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
3
doc

Külm sõda

Külma sõja algatajad: J.Stalin, H.Truman, W.Churchill, K.Adenauer See on pidev võitlus ja vastasseis 2 maailmasüsteemi (demo. ja komm.) vahel. Kestis aastatel 1946-1991 (sotsialismileeri kokkuvarisemiseni) Külma sõja avaldumise vormid: Võidurelvastumine (strateegilised ehk tuumarelvad, kõige arenenumad); võitlus kõrgema elatustaseme eest; teineteise (eelkõige USA ja NSVL) pidev vastandamine ja kritiseerimine; luuretegevus; kosmose avastamine ja uurimine; võitlus mõjupiirkondade pärast, mis väljendus veel sõjalistes konfliktides ja kriisides nt. Korea sõda, Suessi kriis ja Kuuba kriis) Külma sõja alguse põhjused: 1) Inglise peaminister W.Churchilli kõne Fultonis 1946 2)USA presidendi H.Trumani doktriin 1947 3)Berliini blokaad 1948-49 4)Potsdami konverents 1945. Külm sõda lõpeb NSVLiidu langemisega. Trumani doktriin ­ 1947 USA presidendi poolt välja käidud. USA lubas majanduslikku abi kõigile riikidele, kes ei ühinenud kommunistliku liikumisega

Ajalugu
thumbnail
1
rtf

90-ndate kriisid, sõjad, doktriinid, blokaad

omand oli osades maades täielikult likvideeritud).Sots.riigid kuulusid VMN, VLO (likvideeritud) ja ÜROsse.Lähis-Ida kriis-1948-loodi Palestiinasse Iisraeli riik,sest juudid olid II MS-s rängalt kannatanud ja juutidel õnenstus tõestada juriidiline õigus nendele aladele.Puhkes sõda juutide ja palestii- nlaste(araablaste) vahel,sest palestiinlased ei soovinud oma kodudest lahku- da.Usukonflikt-islam-judaism. Osalesid Iisrael(USA) ja Araabiamaad (NSVL). Suessi kriis-toimus 1956 Suessi kanali pärast,kui Eg president Nasser natsionaliseeris kanali.Puhkes sõjategevus,kuhu sekkusid Iisrael,Ingl,Pr,et võtta tagasi kanal.NSVL pakkus abi Eg-le,kui ta võtab suuna kommunismile. Nii juhtuski.Lääneriigid taganesid,Eg arenes mõnda aega NSVL toel.Pärast Nasseri surma eemaldus Eg NSVL-st.Kuuba kriis-1959 tuli võimule F.Castro, uus valitsus alustas reformidega,viidi läbi maareform,millega likvideeriti suur- maavaldused.Suhted USA-ga teravnesid,USA ei ostnud enam Kuuba suhkrut.

Ajalugu
thumbnail
1
doc

Kriisid

1.gari ülestõus- aeg: 1956a. Põhjused: 1. erinevus Lääne-euroopa ja Ida-Euroopa aregus suurenes (Austria eeskuju). 2. VLO baaside rajamine Ungarisse. 3. peale Stalini surma hakkasid levima demokraatlikud meeleolud (KP juhiks sai J. Nagy). 4. Põllumajandusreformid (kolhoseerimine). *Sügis 1956 toimus Budapestis demonstratsioon, mis suruti maha vene sõdurite ja tankide abil. Tagajärjed: 1)ülestõus suruti maha.2) 200 000 inimest põgenes läände.3) põllumajandusreformid peatati. 2.essi kriis: Probleem: Egiptus tahtis oma kanalit oma valdusesse, kuna see kuulus Inglise- Prantsuse aktsionäridele. * 1952 sai Egiptuse riigipeaks G.A.Nasser kes püüdis kanalit iga henna eest ratsionaliseerida. Sellele seisid vastu Inglismaa, Prantsusmaa,USA ja Iisrael. NSVL pakkus egiptusele oma abi kui Egiptus liitub sotsialismileeriga. Tagajärjed: 1) egiptus sai suessi kanali oma valdusesse.2) Egiptus hakkas arenema sotsialismi suunas, kuid 70-tel loobuti. 3) Inglismaa ja Prantsusmaa mõju ma

Ajalugu
thumbnail
7
rtf

KÜLMA SÕJA KRIISID

Külmaks sõjaks nimetatakse kahe üliriigi - USA ja Nõukogude Liidu - vahelist vastasseisu pärast II maailmasõda. Vastasseisu vormid olid mitmekesised: ideoloogilised, majanduslikud, sõjalised. Külma sõja põhirelv oli tuumarelv ning hirm tuumakatastroofi ees ei lasknud vastasseisul otseseks konfliktiks paisuda.Mõiste "külm sõda" võttis kasutusele USA riigitegelane B.Baruh. Külma sõja kujunemine. Külma sõja alguseks on peetud W.Churchilli kõnet USAs Fultonis 1946a. märtsis, milles toodi endiste liitlaste vahelised vastuolud avalikkuse ette. Lääneriike häiris NSVL mõjuvõimu kasv

Ajalugu
thumbnail
3
pdf

Külma sõja kriiside põhjalik tabel

a. lõpus tungis Iisrael Egiptusele kallale, ka Prantsusmaa, lääne riikidele kuulunud võim rahvuslastest ohvitseride Sbr ja Pr viisid väed kohale. ÜRO nõudel sõlmiti Iisrael vs. Suessi kanali kätte, juhiks G. A. Nasser. vaherahu (nii NSVL kui USA nõudel). Kahe aasta Egiptus halvenesid suhted Egiptusest sai sotsialistlik pärast sai Suessi kanal ametlikult Egiptuse lääneriikidega (Sbr ja Pr) islamiriik. Taheti rajada omandiks, seega oli Egiptus võitja. kes planeerisid sõjalist Niiluse jõele Assuani Piirkonnas nõrgenes Sbr ja Pr positsioon, kasvas väljaastumist, neid toetas elektrijaama tööstuse NSVL ja USA tähtsus. NSVL hakkas toetama

Ajalugu
thumbnail
74
ppt

KÜLMA SÕJA KRIISID

tasakaalu säilitamiseks Euroopas. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Warsaw_Pact_Logo.svg NATO JA VLO 1973.AASTAL - NATO - VLO http://en.wikipedia.org/wiki/File:NATO_and_the_Warsaw_Pact_1973.svg NATO LAIENEMINE http://en.wikipedia.org/wiki/File:History_of_NATO_enlargement.svg KÜLMA SÕJA KRIISID  Berliini blokaad ja Saksamaa lõhenemine  Kodusõda Hiinas ja Hiina lõhenemine  Korea sõda  Suessi kriis  Ungari ülestõus  Berliini kriis  Kuuba kriis  Tsehhoslovakkia kriis  Vietnami sõda BERLIINI BLOKAAD 1948-49  Potsdami konverentsi (1945) otsuse põhjal jagati Saksamaa ja selle pealinn Berliin nelja riigi (USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, NSVL) vahel okupatsioonitsoonideks.

Ajalugu
thumbnail
12
docx

Külma sõja kriiside tabel

a. lõpus tungis Iisrael Egiptusele kallale, ka Prantsusmaa, Suessi kanali halvenesid suhted lääneriikidega .a. Sbr ja Pr viisid väed kohale. ÜRO nõudel sõlmiti Iisrael vs. (Sbr ja Pr) kes planeerisid sõjalist väljaastumist, riigi vaherahu (nii NSVL kui USA nõudel). Kahe aasta Egiptus neid toetas ka Iisrael. pöör pärast sai Suessi kanal ametlikult Egiptuse dega omandiks, seega oli Egiptus võitja. läks Piirkonnas nõrgenes Sbr ja Pr positsioon, kasvas või NSVL ja USA tähtsus. NSVL hakkas toetama

Ajalugu
thumbnail
12
docx

Külm-sõda

KÜLM SÕDA (1945-1991) Teine maailmasõda muutis mitmel pool maailmas jõudude vahekorda, riikidevahelisi suhteid, riikide piire ning inimeste ümberasustamist. Teise maailmasõja lõpul tekkisid kaks leeri – demokraatlikud lääneriigid, kes tahtsid demokraatiat edendada ning kommunismi peatada ning kommunistlik NSVL, kes tahtis kommunismi levitada ning maailma juhtida. Nendevaheline suhete pingestumine sai alguses juba teise maailmasõja lõpul. Suhete pingestumisest sai alguse külm sõda.

Ajalugu




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun