Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

Vürtsid - sarnased materjalid

vürts, kaneel, ingver, pähkli, vürtsikas, aroom, indiast, muskaatpähkel, pipar, maadest, toitude, kalgan, punaka, risoom, sisepind, vilju, maitseaine, viljad, pähklituum, aroomi, terad, aniis, vürtsid, tais, kangideks, maitsetaim, kultuurtaim, kaneelipuu, kumer, krobeline, punakaspruun, ebaühtlane, välispind, kardemon, piisab, hakkliha, loorber
thumbnail
14
doc

Kursuse töö - vürtsid

balsameerimisel ning lõpuks ka meditsiinis. (,,Vürtsid ja Maitsetaimed"-autor Renate Kissell Avita kirjandus 2011a.) Hiinas, Indias ja Egiptuses tarvitati maitseaineid umbes 5000 aastat tagasi. Nii tunti Egiptuses kalmust juba aastal 3000 enne meie aega ., Hiinas kaneeli aastal 2700 enne meie aega Assüürias, Babüloonias, Egiptuses ja Foiniikias kasutati maitseaineid väga mitmekülgselt ja erakordselt palju. Egiptuses, Kreeka ja Rooma said vürtse peamiselt Indiast ja Tseilonilt. Vähem kasutati kohaliku päritoluga, Väike-Aasias ja Vahemeremaadel kasvavaid maitsetaimi. Antiik-Kreekas ja eriti Roomas tunti enamikku meile praegu teada olevaid eksootilisi vürtse ja tarvitati neidki mida tänapäeval enam ei kasutata (näiteks nardiõli). Lõuna-Aasiast said antiikrahvad musta, bengali ja kubeebapipart, kaneeli, vürtskaneeli, kassiat ehk hiina kaneeli, nelki ja ingverit. Lähis-Idast toodi juudavaiku, Aafrikast mürri ja amomumiat. Väike-Aasiast

Toit ja toitumine
11 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Maitseainete töö

1.KLASSIKALISED MAITSEAINED Klassikalisteks maitseaineteks nimetatakse klassikalisi vürtse. Kokku tuntakse üle poolesaja vürtsi, millest kodusel toiduvalmistamisel kasutatakse tavaliselt vaid kümmekonda. Maitseaineid tarvitatakse kuivatatult, värskelt või siis nii üht kui teist moodivürtsid on troopiliste või subtroopiliste taimede osad, mida enne tarvitamist töödeldakse. Neil on tugev püsiv lõhn ning põletav maitse. Siia kuuluvad näiteks: ingver, kaneel, kardemon, loorberileht, muskaatpähkel, nelk, must pipar, rosmariin, safran, vanill. 1.1 PAPRIKA Santa Maria jahvatatud paprika on valmistatud maguspiprast. Maitse on mahe ja meeldiv, samuti annab see toidule kauni punase värvuse. Kuumuta paprikapulbrit enne lisamist tilgas õlis! Maheda üldmaitseainena sobib paprika paljudesse roogadesse ning on hakklihatoitude ning grillkastmete põhimaitseaineks. 1.2 INGVER :

Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Maitseained

Maitseained Ürdid: Basiilik Heamaitseline ja meeldiva magusa lõhnaga maitsetaim. See põhjamaa loorberiks kutsutud maitsetaim sobib kõikvõimalike toitude juurde. Ta on oma omadustelt nii mitmekülgne, et sellega maitsestades ei tule teised maitsetaimed meeldegi. Samuti pole basiilikuga maitsestades karta ebaõnnestumist. Maitsetaimedega tutvumist on hea alustada basiilikust. Algajagi vaimustub selle pehmest maitsest ja otsustab proovida ka teiste maitsetaimede kasutamist. Basiilik on püstise varrega, mitmeharuline healõhnaline taim. Ta pärineb Aasiast ja Aafrikast ja teda tuntakse paarikümmet eri liiki. Peale tavalise

Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Vürtsid ja pähklid

noorenduslõikus. Õisi kogutakse õitsemise perioodil (kestab 20-25 päeva). Noori võrseid lõigatakse koos õitega (kuivatatakse ja kasutatakse ravimiseks). Maksimaalse korje saab 4-5 4 kasvuaastal. Rosmariini paljundatakse pistikutega, seemnetega, põõsa jagamisega ja võrsikutega. 2 Muskaatõis ja pähkel. 1 Päritolu: Muskaat on vana idamaine maitseaine, mis on pärit Indoneesia idaosast. Euroopasse jõudis muskaat 11. sajandil araabia kaupmeeste kaudu. Keskajal oli see eriti kallihinnaline – pool kilo muskaatpähklit maksis niisama palju kui 7 härga. Laiemalt hakati muskaati kasutama alles 16. ja 17. sajandil. Muskaadipuu on täiesti unikaalne taim, millest on võimalik saada kahte erinevat maitseainet - muskaatpähklit ja muskaatõit. Muskaatpähkel on lõhnava muskaadipuu seemne tuum, muskaatõis aga seemet ümbritsev kest. Viljad, mis meenutavad aprikoose, on kuldkollased, punaste täppidega

Toidutehnoloogia
5 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

oksad, südamekujulised lehed ja hõõgveiniga ja ka pikituna jõulusingi tagasihoidlikud õiekobarad. Viimastest kaunistamiseks. Sobib uluki- ja arenevad marjasarnased viljad, mille sealihaga, samuti äädikamarinaadide värvus küpsemise jooksul muutub koostisesse; toimib ka hambavalu rohelisest punaseks, mustaks ja leevendajana. kollakasvalgeks. Pipar on väga aromaatse lõhna ja tugeva maitsega Ingver on valget värvi, täidlase ja ning on parim värskelt jahvatatuna. peene aroomiga juur, mis on eriti armastatud Aasia maades. Müüakse nii Roheline pipar on toores pipramari, värske muhkliku juurikana kui ka pipardest kõige värskema ja kuivatatult jahvatatud kujul. Parim aromaatsema maitsega (mahedam kui värskelt koorituna, jahvatatuna kaotab valge- ja must pipar). Müüakse suure osa oma maitsest

Toiduaineõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Erialane sõnastik

Meloni vili on väga maitsev meega, samas sobib hästi ka toorsalatiks majoneesiga või hapukoorekastmes. Melon viljad ei säili pikemat aega. Mozzarella - Napoli regioonist pärinev mahedamaitseline ja pehme konsistentsiga noor juust, mida Itaalias varemalt valmistati ainult vesipühvlipiimast, nüüdisajal aga kas pühvli ja lehmapiima segust või isegi ainult lehmapiimast. Mesi ­ töökad mesilased korjasid õietolmu ja tulemuseks magus ja hea! Muskaatpähkel - Pärineb Indiast. Vürtsi valmistamine muskaatpähklituumast on pikaajaline ja keerukas. Mousse - vaht N Nelk ­ maitseaine Neljaviljahelbed ­ erinevatest teraviljadest jahvatatud helbed putrude valmistamiseks. Nisutuumajahu ­ kõrgema sordi jahu Naeris ­ köögivili Nisu ­ teraviljasort O Omlett ­ munaroog Oliivid ­ lõunamaised puuviljad, põhiliselt kasutatakse konserveeritult Oliiviõli ­ oliividest valmistatud õli Odratang - Eestis on saada kahte sorti odratange: peenema jahvatusega odratange ja

TOIDUAINETE SENSOORSE...
10 allalaadimist
thumbnail
68
docx

Köögileksikon

pipraga. Valge pipar on saadaval kuivatatud teradena, purustatuna ning jahvatatuna. Küpseid pipramarju leotatakse viljaliha eemaldamiseks mere- või lubjavees. Pärast viljaliha eemaldamist pipraterad kuivatatakse. Terade fermenteerimine annab tulemuseks eriti aromaatse vürtsi. Parima kvaliteediga jahvatatud valge pipar saadakse pipratuumast, kus on kõige rohkem eeterlikke õlisid. Valgel pipral on tugev, veidi raske, kuid peen aroom, siis sobib ta hästi õrnade keedetud toidute maitsestamiseks, millel endal ei ole erilist lõhna (veise- ja vasikaliha, pelmeenid ning muud keedetud lihast ja tainast tooted). Lisaks sobib see marinaadidesse ja kastmetesse. Valge pipar 7 kuulub vürtsisegude, eriti mõõdukalt teravamaitseliste heledate karride koostisesse. 1.2 Rosé pipar

Toiduvalmistamine
43 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

Kasutatakse jookide, järelroogade ja küpsiste valmistamisel ja kaunistamisel. Kui autor soovitab roa valmistamisel kasutada just tuhksuhkrut, siis võiks seda arvesse võtta, sest küllap mõjutab see mingil viisil roa lõpptulemust. 17. Tume Muscovado suhkur- Tumepruun, pehme ja peeneteraline toorsuhkur on pärit Mauritiuselt ning valmistatud suhkruroost. Tumepruun sõrendatud peeneteraline roosuhkur, millel on rikkalik lagritsat meenutav aroom. Sobib kastmete, marinaadide, puuviljakastmete, sokolaadiküpsiste ja -jookide ning jäätise maitsestamiseks. 18. Tume tükksuhkur- Roosuhkrust valmistatud tume ja aromaatne kõva tükksuhkur. Kasutatakse tee ja kohvi magustamiseks. 19. Tükksuhkur- Tükksuhkur on saadud niiske kristallsuhkru kokkupressimisel või kokkukleepimisel siirupi abil; kasutatakse kuumade jookide magustamiseks. On

Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

Kasutatakse jookide, järelroogade ja küpsiste valmistamisel ja kaunistamisel. Kui autor soovitab roa valmistamisel kasutada just tuhksuhkrut, siis võiks seda arvesse võtta, sest küllap mõjutab see mingil viisil roa lõpptulemust. 17. Tume Muscovado suhkur- Tumepruun, pehme ja peeneteraline toorsuhkur on pärit Mauritiuselt ning valmistatud suhkruroost. Tumepruun sõrendatud peeneteraline roosuhkur, millel on rikkalik lagritsat meenutav aroom. Sobib kastmete, marinaadide, puuviljakastmete, sokolaadiküpsiste ja -jookide ning jäätise maitsestamiseks. 18. Tume tükksuhkur- Roosuhkrust valmistatud tume ja aromaatne kõva tükksuhkur. Kasutatakse tee ja kohvi magustamiseks. 19. Tükksuhkur- Tükksuhkur on saadud niiske kristallsuhkru kokkupressimisel või kokkukleepimisel siirupi abil; kasutatakse kuumade jookide magustamiseks. On müügil ka pruunivärvilisena, mis sobib eeskätt kohvi maitsestamiseks

Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Maitse- ja ravimtaimed

Kuivatamiseks lõigatakse oksad vahetult enne õitsemist, hiljem eemaldatakse suuremad varreosad. Lehti ja noori võsusid võib koguda maist hilissügiseni. Kuivatamiseks lõigatakse osa põõsast maha vahetult enne õitsemist ning laotatakse oksad laiali varjulisse õhurikkasse kohta. Kasutamine maitsetaimena ­ ükskõik kas värskena või kuivatatult, oma meeldiva, vürtsiliselt magusa maitsega sobib tüümian eriti vahemereliste toitude maitsestamiseks. Erilise aroomi annab ta just lambalihale. Oma puhitusi ärahoidva toime tõttu teeb tüümian rasvased ning kergesti seeduvad. Lisatakse aedviljade hapendamisel, seentele, salatitele ja suppidele. Marinaadidele, grillkastmetele, maitseäädikale ja likööridele annab suurepärase aroomi ja maitse. Kasutamine ravimtaimena ­ Tüümian sisaldab rikkalikult eeterlikku õli, mille peamiseks

Terviseõpetus
89 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

krõmpsluud ja kiled. Koosneb põhiliselt mittetäisväärtuslikest valkudest ­ kollageen (kallerduva toimega) ja elastiin. Sidekude moodustab 9...12% rümba massist. Rohkem sidekude sisaldavad vanemad ja halvemini toidetud loomad. Luukude moodustab loomade skeleti. See on kõige tugevam kude, sisaldades palju mineraalaineid ­ 14...50%, peamiselt fosforhappe ja süsihappe kaltsiumi. Luude koostisse kuulub veel 6...30% rasva, ekstraktiivaineid, millest tuleneb puljongi meeldiv maitse ja aroom, 15...33% vett ja 14...20% kollageeni. Moodustab 8...20% rümba massist. Konte kasutatakse puljongi, zelatiini, liimi, kondirasva ja kondijahu tootmiseks. Liha sisaldab keskmiselt 67% vett, 20% valku, millest 80% on täisväärtuslikud, 10% rasva, 2% ekstraktiivaineid ja 1% mineraalaineid (fosfor, kaltsium, raud, magneesium, väävel, mikroelementidest vask ja tsink). Liha toiteväärtus oleneb looma liigist, vanusest, toitumusest, raiepiirkonnast, aga ka

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Referaat Puuviljad

Enamik põhjapoolkeral parasvöötmes kasvatatavaid viljapuid kuulub roosõieliste sugukonda.. Puuviljad sobivad ideaalselt kokku juustude ja vürtsikate toitudega. Samuti kasutatakse palju magustoitudes ja erinevates kookides. Tehakse mahla ja siirupeid. Enamik puuvilju on rasvavabad ning parim viis päeva alustada on süüa rohkelt puuvilju. Eksootilised viljapuud on mangopuu, melonipuu, viigipuu, granaadipuu jne. Eksootilised puuviljad on kõik need, mis transporditakse troopilise kliimaga maadest. Samuti on neil spetsiifilised maitsed ja lõhnad ning värvid. Puuviljadeks nimetatavad banaan ja ananass on tegelikult rohttaimede seemneteta viljad. Tsitruselised viljapuud on sidruni-, apelisin, - laimipuud. Üldiselt on tstrused levinumad peamiselt troopikas. Puud on igihaljad ja lõhnavate valgete õitega. Kasvatatakse Vahemeremaades ja USA lõunaosas. Väga C ­ vitamiini rikkad. Värvus, suurus ja maitse erinev liigiti kui sorditi. Koosneb koorest ja sisust

Toitumisõpetus
61 allalaadimist
thumbnail
19
doc

PUUVILJAD KULINAARIAS

Enamik põhjapoolkeral parasvöötmes kasvatatavaid viljapuid kuulub roosõieliste sugukonda.. Puuviljad sobivad ideaalselt kokku juustude ja vürtsikate toitudega. Samuti kasutatakse palju magustoitudes ja erinevates kookides. Tehakse mahla ja siirupeid. Enamik puuvilju on rasvavabad ning parim viis päeva alustada on süüa rohkelt puuvilju. Eksootilised viljapuud on mangopuu, melonipuu, viigipuu, granaadipuu jne. Eksootilised puuviljad on kõik need, mis transporditakse troopilise kliimaga maadest. Samuti on neil spetsiifilised maitsed ja lõhnad ning värvid. Puuviljadeks nimetatavad banaan ja ananass on tegelikult rohttaimede seemneteta viljad. Tsitruselised viljapuud on sidruni-, apelisin, - laimipuud. Üldiselt on tstrused levinumad peamiselt troopikas. Puud on igihaljad ja lõhnavate valgete õitega. Kasvatatakse Vahemeremaades ja USA lõunaosas. Väga C ­ vitamiini rikkad. Värvus, suurus ja maitse erinev liigiti kui sorditi. Koosneb koorest ja sisust

Eesti keel
18 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Maitse- ja ravimtaimed

saaksid rikkaliklt uusi võsusid kasvatada. Kasvuruumiks jätta vähemalt 20 x 25 cm Paljundamine seemnetega ja puhmikute jagamise teel. Saagi kogumine Noori lehti ja võsutippe võib taimelt kuni sügiseni pidevalt näpistada ja värskena kasutada. Kuivatamiseks tuleb lõigata võrsed õitseajal, sest siis on pune kõige aromaatsem. Ürt säilitab ka kuivatatult ja peenestatult tugeva aroomi. Oksi saab õlis konserveerida. Kasutamine maitsetaimena sobib kasutada igasuguste soolaste toitude maitsestamisel ja konserveerimisel. Tingimata lisatakse oregaanot peenestatult ka pitsale. Teena on meeldivalt aromaatne ning sobib kasutada igapäevaselt ja õhtul meega uneteeks. Kasutamine ravimtaimena köha leevendav, seedimist soodustav, leebelt rahustav, tõstab emaka toonust. Muud kasutusalad eeterlikud õlid kosmeetikas Kasutamine haljastuses Ilutaimena püsilillepeenrasse. Hea meetaim. Muu oluline informatsioon Rasedatel kasutada ettevaatlikult.

Aiandus
149 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

· Pikemaajaliseks säilitamiseks ja transpordiks korjatakse enne täisküpsust. · Korjatud marju ei tohi jätta päikese kätte. · Tuleb paigutada kohe hoidlasse. · Tänu intensiivsele hingamisele on vaarikad ühed kiireminiriknevad marjakultuurid. · Lühemat aega saab säilitada õhurikkas ruumis (temperatuur 12°C, õhuniiskus 75%). · Pikemat aega (7 ­ 8 kuud) on võimalik vaarikaid hoida külmutatult. · Hästi säilivad vaarika naturaalne maitse, aroom ja toiteväärtus. · Vaarika vilju tarbitakse laialdaselt nii toorelt kui töödeldult. Nendega kaunistatakse: - puuviljasalateid, - torte, - kooke. Viljadest valmistatakse: - toor- ja keedumoosi, - kompotte, - zeleed, - siirupit, - mahla, - likööri, - veini jms.

Toiduained
45 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Köögiviljad ja seened

Hinnatud on nii sibulas kui pealsetes leiduvad sulfiidseid ühendeid sisaldavad eeterlikud õlid, mis suurendavad söögiisu ja soodustavad seedimist. Toiduks tarvitatakse nii sibulat kui ka rohelisi lehti (pealseid). Sibulat tarvitatakse põhiliselt toitude maitsestamiseks ja lisandina mitmeti: toorelt, praetult, keedetult, marineeritult, kuivatatult jne. Pealseid kasutatakse peamiselt värskelt eelkõige salatite, aga ka teiste toitude valmistamisel. Allikas www.eestitoit.ee Küüslauk Küüslauk on üks vanemaid kultuurtaimi, mida sumerid nii kulinaarsetel kui ka meditsiinilistel eesmärkidel juba 5000 aastat e.Kr. kasutasid. Oletatavalt pärineb ta Edela-Aasiast, Sise-Aasia steppidest või Indiast. Tänapäeval viljeletakse küüslauku laialdaselt kogu maailmas. Peamised küüslaugu tootjad on Hiina, Korea ja India. Rohkesti viljeletakse küüslauku ka USA-s, Egiptuses ja Türgis. Euroopas

Kokandus
57 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

· Keldris laagerdunud · Soolvees valmivad · Valmimata Tehnoloogia järgi: · Laabijuustud · Hapupiimajuustud · Sulatatud juustud Naturaalsed juustud: · Parmesani tüüpi - pärit Itaaliast, eriti kõvad, täisrasvased. Ehtsa Parmesani valmistamiseks vajaminev piim võib olla pärit vaid Modena, Parma ja Reggio Emilia linnade ümbrusest Itaalias. · Emmentali tüüpi - kodumaa on Sveits, nimetatakse Sveitsi juustudeks, kõvad , terava, kergelt magusa ja pähkli kõrvalmaitsega, suurtest ümaratest või ovaalsetest silmakestest koosnev augustus. · Edami tüüpi - pärit Hollandist, nimetatakse hollandi tüüpi juustudeks, poolkõvad, maheda maitsega, augustus koosneb väikestest silmakestest. · Gouda tüüpi - lähedased Edami tüübile, saanud nime Hollandis asuva linna järgi, silmakesed veidi suuremad kui Edami tüüpi juustudel.

Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

Mida heledam on kuiv tee ja jook, seda kõrgem kvaliteet. · Oolong tee e. musta draakoni tee e. siniroheline tee - poolfermenteeritud tee. Valmib suurelehelistest teesortidest, mille frementatsioon katkestatakse enne selle täielikku lõppemist. Temas on ühendatud musta ja rohelise tee parimad maitse-ja aroomiomadused. Ka sisaldab ta kaks korda rohkem kofeiini, kui must tee ning on väga vitamiinirikas ja vürtsikas. Peetakse maailma aromaatsemaks teeks ja nimetatakse teetäiuslikkuseks. Sobib hästi piimaga. · Valge tee - töötlemata tee avanemata pungadest. Valge tee on kõige naturaalsem, kõige vähem töödeldud tee. Teelehed on fermentatsiooni (kääritamise) välistamiseks kergelt aurutatud ja kuivatatud. Seetõttu vajab valge tee pikemat tõmbamisaega (7 min) Jook on kerge ja eriti aromaatne.

TOIDUAINETE SENSOORSE...
74 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

küpsiseid. Võileibade määrded: Sobivad pehmendatud või, võideks, toorjuust, majonees, sulatatud juust, kohupiim jne. Määrdeid kasutatakse selleks, et anda maitset ja mahlakust, siduda katteained alusega. Saab valmistada ka erinevaid määrdesegusid. Segu nimetus Lisandid 100g võile, Maitseained Toorjuustule, majoneesile Juustuvõi 50 ­ 100 g riivjuustu, ka Pipar, paprika hallitusjuustu Maitsevõi 50 g peterselli, tilli või Sidrunihape ­ või mahl, sool Murulauku Munavõi 1 keedumuna või 2 Sinep Munakollast, maitseroheline Võileiva katte: Kasutatakse erinevaid vorste, suitsulihasid, kala, muna jne.

Kokandus
67 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Koka eksamiküsimused vastustega.

KASUTAMINE: Mango sobib värskeks komponendiks paljudesse salatitesse ja kohupiimaga magustoitudesse, mango on tihti mõnusate kokteilide ja smuutide koostisosa. Teda kasutatakse ka koos kana ja lõhega, wokkroogades ja isegi suppides. Mitmeid mangoretsepte leiate ka meie retseptide seast. Nimeta vähemalt viis põhimaitseainet ehk vürtsi. Nende kasutamine Ehtsad ehk klassikalised vürtsid on enamikus pärit troopikast või lähistroopikast. Pipar on kõige tähtsam ja enim kasutatav vürtsi lihas. Kardemon on jõuluhõnguline vürts, mida müüakse nii paksu ja pikliku kuivatatud kaunana kui ka jahvatatud aromaatsete seemnetena. Eriti hästi sobib idamaiste roogade koostisesse, samuti lambalihaga ja ka linnu- ja sealihaga. Kaneel on vürtsikas ja magus maitseaine, mis on saadud kaneelipuu koore sisu jahvatamisel. Samuti on müügil terveid kooretükke. On kohane pikantsete ja idamaiste

Kokandus
256 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Referaat Teest

aastane. Hollandi laevastiku edu tõttu Vaiksel Ookeanil, muutus tee Hollandi pealinnas Haagis väga populaarseks. Seda põhjustas ka tee hind (üle 100 dollari naela kohta), mis muutis tee otsekohe rikkuse allikaks. Sedamööda kuidas imporditava tee hulk kasvas, langes aeglaselt hind, vastavalt sellele, kuidas müüdavad kogused suurenesid. Alguses oli tee rahvale kättesaadav apteekides koos selliste haruldaste vürtsidega nagu ingver ja suhkur, 1675ndaks aastaks oli see saadaval juba tavalistes toidupoodides üle kogu Hollandi. Kuna tee tarbimine Hollandi ühiskonnas kasvas tugevalt, vaidlesid doktorid ja ülikoolide autoriteedid tee negatiivsete ja positiivsete kasutegurite üle. ,,Teehereetikutest" avalikkus ignoreeris õpetatud vaidlusi ja jätkas uue joogi tarbimist kuigi vaidlused kestsid 1635ndast kuni umbes 1657nda aastani. Sel perioodil juhtisid Prantsusmaa ja Holland Euroopa teetarbimist.

Toitumisõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Programm „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013“ SIRJE REKKOR ANNE KERSNA ANNE ROOSIPÕLD MAIRE MERITS TOITLUSTUSE ALUSED KOHANDANUD: ANA KONTOR 2013 1 SISUKORD 1. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid 4  Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed 4  Kiirtoiduettevõtted 6  Kohvikud 8  Sööklad ja teised suurköögid 10  Restoranid 13  Baarid 19  Catering-ettevõtted 21 2. Toitumise alused

Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
80
doc

Metsabotaanika

LUUA METSANDUSKOOL METSABOTAANIKA KOOSTAS: EVELIN SAARVA LUUA 2003 EESSÕNA Käesolev "Metsabotaanika" õpik on mõeldud Luua Metsanduskooli esimeste kursuste õpilastele metsakasvukohatüüpides kasvavate taimede tundmaõppimiseks. Õppevahendi koostamise aluseks olid Jaanus Paali ning Erich Lõhmuse metsatüpoloogiat käsitlevad monograafiad. Metsataimede tutvustamine toimub kasvukohatüüpide järgi, kusjuures lisatud on ka kasvukohatüüpide kirjeldused. Igale taimekirjeldusele on lisatud taime või sambla-sambliku joonis. Teksti olulisematele märksõnadele on joon alla tõmmatud, see hõlbustab informatsiooni kättesaamist. Lühend (K) tähistab antud kasvukoha karakterliiki, (KD) karakter-dominanti ja (D) domineerivat liiki. Metsad jaotatakse vastavalt mullastikule ja veereziimile metsa kasvukohatüüpideks (kkt). Need on enamkasutatavad üksused metsade korraldamisel, sest kasvukohatingimused määravad puistute tagav

Eesti loodus ja geograafia
44 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun