inimpõlve jooksul; siia arvatakse ka vee- ja tuuleenergia. Rohelise Energia Sertifikaat tõendab selle omaniku soovi anda oma panus taastuvenergeetika arendamisse Eesti Vabariigis. UL märgistus · UL on Euroopa Komisjoni poolt tunnustatud ja sõltumatu testimis- ja sertifitseerimisagentuur "Underwriters Laboratories Inc.". · UL märgistus tootel on tarbijale kinnituseks, et toode on sõltumatu ekspertasutuse poolt testitud ja ohutusnõuetele vastav ning kasutamisel ohutu ning turvaline. CE märgistus · Märgistatakse teatud tehnilisi tooteid. · CE märgistus pannakse tavaliselt otse tootele või toote pakendile. · CE märgistus on kohustuslik nii Euroopa siseturul kui ka rahvuslikel turgudel Euroopas. · Märgistus CE tuleneb saksakeelsest lühendist "GS" - "geprüfte Sicherheit" ning tähendab kontrollitud ohutust.
loputage rohke veega Mitte alla neelata, allaneelamisel pöörduda arsti poole Sirje Mets 6 Sõna pH tuleneb ladina keelsest fraasist ,,potentia hydrogenii" ja näitab vesinikioonide kontsentratsiooni aines. pH märgistus pakendil Ained on: 0 - 6 - happelised 6 - 7 - neutraalsed 8 - 9 - nõrgalt leeliselised 10 14 leeliselised Sirje Mets 7 Muud tarbekeemia märgid Dermatoloogiliselt testitud Toode on keskkonda säästev (nõudepesuvahendid, pesupulbrid) Toodetele, mis tekitavad teiste sama otstarbeliste toodetega võrreldes kogu oma olelustsükli jooksul keskkonnale väikseimat kahju Märgis ohutumatele ja efektiivsematele keemiatoodetele, mis ei ohverda kvaliteeti kuid on ohutumad inimestele ja planeedile Sirje Mets 8 Toodet soovitab Astma ja Allergia Ühing, et tootes, (põhiliselt seebid ja pesuvahendid)
Keskkonnaohtlik N Söövitav C Plahvatusohtlik E Tarbekeemia märgistus Toodet soovitab Astma ja Allergia Ühing , et tootes, (põhiliselt seebid ja pesuvahendid) pole kasutatud lõhnaaineid ja valgendajaid. Rootsi Looduskaitse Seltsi ökomärk: pesupulbrid ja -vedelikud, plekieemaldajad ja valgendajad, puhastusvahendid, nõudepesumasina detergendid Rõivaste märgistamine Pleegitamine Pleegitamine keelatud Pleegitamine lubatud Pleegitamine lubatud üksnes hapnikupõhiste mitte klooripõhiste pleegitajatega Pleegitamine Kloorpleegitamine lubatud Pleegitamine keelatud Pesemine Pesemine lubatud ainult käsitsi Pesemine 95`juures lubatud Pesemise kõrgeim lubatud veetemperatuur 60`C, mõõdukas
Toodet soovitab Astma ja Allergia Ühing , et tootes, (põhiliselt seebid ja pesuvahendid) pole kasutatud lõhnaaineid ja valgendajaid. Rootsi Looduskaitse Seltsi ökomärk: pesupulbrid ja -vedelikud, plekieemaldajad ja valgendajad, puhastusvahendid, nõudepesumasina detergendid. Rõivaste märgistused Pleegitamine keelatud Pleegitamine lubatud Pleegitamine lubatud üksnes hapnikupõhiste mitte klooripõhiste pleegitajatega Kloorpleegitamine lubatud Pleegitamine keelatud Pesemine lubatud ainult Pesemine 95`juures Pesemise kõrgeim Pesemise kõrgeim
Kahjulik; lühend Xn Ärritav; lühend Xi Mürgine; lühend T Väga mürgine; lühend T+ Oksüdeeriv; lühen O Plahvatusohtlik; lühend E Söövitav; lühend C Tuleohtlik; lühend F Eriti tuleohtlik; lühend F+ Keskkonnaohtlik; lühend N Hooldustähistuse tingmärgid Pesemine Masinpesu, 30 oC Masinpesu, 30 oC Mõõdukas toiming Masinpesu, 30 oC Masinpesu, 40-60 oC Eriti mõõdukas toiming Masinpesu, 40-650 oC Masinpesu, 40-60 oC Mõõdukas toiming Eriti mõõdukas toiming Masinpesu, 70-95 oC Masinpesu, 70-95 oC
Toodete märgistamine II osa Sirje Mets 2010.a. Rõivaste märgistus Rõivaste ja muude tekstiiltoodete märgistamise eeskirja kinnitamine Vabariigi Valitsuse määrus 11. juulist 1995. a. Nr. 269. Pleegitamine ehk valgendamine Pleegitamine keelatud Pleegitamine lubatud Pleegitamine lubatud üksnes hapnikupõhiste mitte klooripõhiste pleegitajatega Sirje Mets 3 Kloorpleegitamine lubatud Pleegitamine keelatud (Ameerika märgistus) Sirje Mets 4 Pesemine Pesemine lubatud ainult käsitsi Pesemine keelatud Pesemise kõrgeim lubatud veetemperatuur 60`C, mõõdukas toiming Pesemise kõrgeim lubatud
Taimsed kuid koosnevad peamiselt tselluloosist. Selletõttu on nende põlemisel tunda paberi lõhna. Kõige tuntumad taimsed kiud on: Puuvill, lina. Puuvilla kasvatati juba Vanas Egiptuses, Indias, Hiinas ja Peruus. Puuvilla saadakse üheaastase puuvillapõõsa viljast. Kiudude looduslik värvus on valge või kreemjas. Puuvilla kiudude omadused: Niiskust imav, õhku läbilaskev. Hoiab hästi sooja (väike soojusjuhtivus). Hästi pestav, talub väga tulist vett. Talub triikimisel kõrget temperatuuri niiskelt 220*C. Põleb kiiresti, ereda leegiga. Jääk kerge hall tuhk, jääb hõõguma sädemetena. Paberi põlemise lõhn. Looduslik siid on kõige hinnalisem looduslik kiud. Siidiliblikaid kasvatati Kagu- Aasias juba 4000 a e. Kr. Siidi saadakse siidiliblika rööviku kookonitest. Kookoneid aurutatakse ja leotatakse kuumas vees ning seejärel keritakse niit lahti. tekstiilkiududena kasutatakse veel jõhvi ja udusulgi
puhastusvahenditel, pesupulbritel, mööblitel, paberitel, mänguasjadel ROOTSI LOODUSKAITSEÜHINGU ÖKOMÄRGIS HEA KESKKONNAVALIK (Bra Miljöval) 1987. aastal leidis Rootsi Looduskaitseühing, et tarbijal peab olema võimalus valida keskkonnasõbralikumaid tooteid. Tõuke keskkonnakriteeriumide väljatöötamiseks esimesele tootele paberile andis teadmine, et paberi pleegitamine klooriga kahjustab (vee) keskkonda ja Läänemere seisundit. Esialgu koostati vaid nimekiri paberitoodetest, mis vastasid nõuetele (eelkõige kloori sisaldusele tootes). 1992. aastal hakati aga välja andma Hea Keskkonnavaliku märgist, mida tootjad saavad panna oma pakendile. Praegu antakse märgist 13 lõpptarbijale suunatud tooterühmas näiteks puhastusvahendid, paber, seebid ja sampoonid, kauba- ja
toimet, mida toidul ei ole. Mee märgistamine Mee märgistamisel tuleb järgida toidu märgistamise nõudeid (Toidu märgistusele esitatavad nõuded ja märgistamise ning muul viisil teabe edastamise kord) ning mee märgistamise erinõudeid (Mee koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded § 3). Märgistusena käsitletakse toiduga (meega) seonduvaid sõnu, andmeid, kaubamärke, margitoodete nimetusi ja pilte või sümboleid, mis on tootega kaasas oleval või tootele viitaval pakendil, dokumendil, sedelil, etiketil või kaelasildil. Mee märgistusel tuleb esitada järgmine teave (kohustuslik teave) 1. Toidu nimetus Kui toidul on õigusaktiga kehtestatud nimetus, siis tuleb kasutada seda nimetust. Mesi on õigusaktiga määratletud toit - seega mee märgistusel on toote nimetuseks "mesi", kui see toode vastab mee kohta kehtestatud koostis- ja kvaliteedinõuetele.
175°C). NB! mitte liiga kuuma triikrauaga triikida, vastasel juhul toode sulab. Sünteetilise materjali puhul tuleb alati katsetada triikimist proovilapil või rõivastel vähe märgatavatavas kohas (õmblusvaru). Liiga kõrgel temperatuuril sulavad või tõmbuvad polüestrist tooted kõvaks. 1.4 Polüestrite omadused Polüester hoiab vormi ning on vastupidav, kuid 100% polüester tooteid on vaja sageli pesta, kuna nad tõmbavad mustust külge. Materjal on kergesti hooldatav, masinas pestav, kuivab kiiresti. Üldjuhul pole vaja polüesterkiust tooteid triikida, nad sirguvad ise, kuid kui tekib vajadus materjali triikida, siis tuleb meeles pidada, et liiga kõrgel temperatuuril materjal sulab või tõmbub kõvaks. Talub päikesevalgust ja enamikke kemikaale. Talviste rõivaste puhul meie kliimas veidi jahe suuremate külmakraadide puhul. Niiskuse imamisvõime on väike. Tõmbetugevus ja kulumiskindlus on väga suur. Raskesti värvitav kiu tiheda ehituse tõttu.
imab hästi niiskust, kortsub, vaheriided, kodutekstiil, kloorvalgendada, triikida ei hoia sooja, aksessuaarid. 220, võib aurutuda, võib läheb hallitama, ei turummelkuivatada elektriseeru, vastupidav kuumusele, kergesti pestav Kapok KP kerge, ei ima vett, ei täitematerjalina hallita, nõrk kiud, ei saa lõngaks kedrata Lina LI tugev läige, suur suverõivastes, õigesti leotades pesta max 60, valgendatult niiskusimamisvõime, maalimislõuenditeks matt-kollasest 95,talub kloorvalgendamist,
LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse- ja majandusarvestuse õppetool K14KÕ Jana Annuk TOIDUKAUBAÕPETUS Õpimapp Juhendaja: Liina Maasik. MA Mõdriku 2014 SISUKORD SISSEJUHATUS............................................................................................................4 1. KAUBAMÄRGI MÕISTE, AJALUGU JA KAITSE................................................5 1.1Kaubamärgi mõiste................................................................................................5 1.2 Kaubamärgi ajalugu..............................................................................................5 1.3Kuidas kaubamärki kaitsta?...................................................................................6 2SALVEST...........................................................................................................
vee karedusest pesupulbri liigist Eriti musta pesu puhul kastutatavas esipesul leotus programmis kasutatakse 1/3 pesupulbri kogusest ja 2/3 põhipesu programmist (masinal erinevad sahtlid). Pesuainet võib asetada masinasse ka pesupallis. Jälgi pesupulbri pakil olevaiid soovitusi ja kasuta pulbrimõõdikuid. NB! Liiga palju pulbrit pesutulemus nõrk, palju vahtu; liiga vähe pesu ei ole puhas, hallikas. Villa pesemine Villased tekstiilid, millel pole pole masinpesu märgistust tuleb pesta käsitsi, sest need vanuvad ja tõmbuvad kokku. Eriti kergelt vanuvad ja tõmbavad kokku töötlemata vill, värvimata vill, angoora, kasmiir, mohäär, alpaka. Villa vanumist soodustavad: kõrge temperatuur (üle 40ºC) temperatuuri kiire vaheldumine pikk pesemise ja kuivamise aeg tugev mehaaniline käsitlemine pesemisel ja kuivatamisel 17
2. Korduvkasutusega puhastuslappe Korduvkasutusega lappe kasutatakse kõikide pindade puhastamiseks. Nendega saab teha nii kuiv-, poolniisket- kui niisket pühkimist. Korduvkasutusega lappidega saab eemaldada lahtist ja vähesel määral kinnitunud mustust. Hea korduvkasutusega puhastuslapi omadusteks on: · suur imavus · vastupidavus · kergesti puhastatav · paras suurus · ei eralda ebemeid · laguneb looduses Kasutusotstarbe järgi jaotatakse puhastuslapid: · põrandalapid · mööblilapid · aknalapid Puhastuslappe toodetakse värvikoodidega. Erinevat värve puhastuslappe kasutatakse erinevate pindade puhastamiseks. Puhastuslappe valmistatakse erinevatest tekstiilkiududest. 2.1 Puuvillased puhastuslapid Puuvillased puhastuslapid on hea puhastusvõimega, vastupidavad, taluvad keetmist. Halvaks omaduseks on nende raskus ja halb kuivamisvõime. 2.2 Tehiskiust puhastuslapid Tehiskiust puhastuslapid imavad niiskust halvasti, kuid on kerged, vastupidavad,
Selliseid ökomärgiseid antakse ainult toodetele/teenustele, mis vastavad seatud kriteeriumitele. Viimased ei ole võrdsustatavad esitatavate miinimum nõuetega, vaid on ranged, et tagada soovitavat eesmärki. Nii eesmärgid kui ka kriteeriumid on erinevatel ökomärgistel erinevad. Selliseid ökomärgiseid ei tohi tootjad kasutada enne kui on saanud vastava kinnituse ökomärgise komisjonist, et tegu on tõesti loodusõbralikult toodetud tootega. Komisjon lähtub, lisaks muudele kriteeriumitele, loa andmisel ka elutsükli analüüsist (life-cycle assessments, LCA), mis uurib toote keskkonnamõjusid alates toorainete hankimisest kuni toote käibest kõrvaldamiseni, s.t. "hällist hauani". Märgi kasutamise lubamise nõue annabki tarbijale võimaluse valida kindlaid tooteid, kartmata, et tegelikult ei olegi seda toodet/teenust keskkonnasõbralikult toodetud. Üle maailma eksisteerib ligikaudu 20 erinevat keskkonnamärgi süsteemi
Reisivad kaupmehed hakkasid müüjaid ja nende unikaalseid kaubamärke jälgima, et tuvastada kauba autentsust ja kvaliteeti. (Sherinian, s.a.) Keskajal hakkasid ka Euroopa kaubanduse gildid kaubamärke kasutama. Näiteks kellameistrid olid ühed esimesed, kes antud tava omaks võtsid. Üsna ruttu järgnesid kõik teised tootjad, k.a paberitootjad, kes lisasid paberile vesimärgi. Pudeli- ja portselanitootjad järgisid eeskuju, mis oli mõjutatud Hiina portselanist, kus märgistus uuristati otse algallikale. (Ibid) Tähistuste ja sümbolite kasutamine levis massiivselt, kasutades uusi ja loovaid võtteid. Kellade märgistus söövitati metallile, dokumentidel ja väljaannetele lisati vesimärk; kangasse ja tekstiili kooti sümboleid ning isegi leib ja küpsetatud kaubad olid märgistatud. (Ibid) 19.sajandil muutus kaubamärkide kasutamine juba massiliseks ning rohkem hakati tähelepanu pöörama kaubamärgi esteetilisele küljele. 1870 võeti vastu föderaalse
aastal läks Rakvere Lihakombinaat HKScan kontsrni kuuluva Talleggi alluvusse, mida juhtis Teet Soorm. 2014. aasta 30. mail muutus ettevõtte nimi Rakvere Lihakombinaat AS-st HKScan Estonia AS-ks. (ibid) 2015. aasta augustis täitus ettevõtel 125. tegutsemisaastat. (ibid) Joonis 5 Rakvere logo aastani 1991. (Vikipeedia, s.a.) Aastast 1991 oli kasutusel valge punasega Rakvere logo, mida kasutati 12 aastat. Logo sümboliseeris kutrinoaga liha lõikamist (peenestamist kutris). Lisaks oli toodetel erinevad värvikombinatsioonid, vastavalt hinnaklasside lõikes, mis oli liiga kirju ja keeruline tarbijale. (ärileht.ee, 2003) Kuna ettevõte ja Eesti ühiskond oli peale taasiseseisvumist kiirelt edasi arenenud, tuli edasi uueneda. Põhjus, miks uuendati kaubamärki oli see, et vana jäi firma arengule jalgu ning ei andnud edasi kaubamärgi Rakvere jaoks olulisi väärtusi. (ibid) 11 Joonis 6 Rakvere logo aastast 2003. (RLK, s.a.) Aastal 2003
Järvamaa Kutsehariduskeskus E-kursuse „Eripuhastustööd“ materjalid Autor: Lia Padu Järvamaa KHK kutseõpetaja Õppematerjal valmis programmi VANKeR raames ja seda toetas Euroopa Liit. See töö on litsentsi all Creative Commons Attribution- Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License . Paide 2011 Sisukord Kursuse ainekava................................................................................................... 4 Kursuse tegevuskava ............................................................................................. 6 I. Ehitusjärgne puhastus............................................................................................. 8 1.1 Ehitusaegne ja –järgne puhastamine................................
abil 2) juurdepääs tootmisruumidesse piiratud/reguleeritud 3) pindade ja seadmete pesu ja deso Toiduga kokkupuutes olevad materjalid (TKM). Nõud, köögitarbed, seadmed, pinnad pakendid Nõuded- ei tohi põhjustada toidu saastamist, halvendada selle omadusi ega ohustada inimese tervist. (ning peavad vastama toiduga kokku puutuda lubatud materjalide ja esemete kohta esitatud nõuetele) TKM-i nõuetele vastavuse (sobivuse toiduga kokkupuuteks) tõendab märgistus ja/või vastavusdeklaratsioon. tuleb järgida märgistusel ja/või vastavusdeklaratsioonil toodud materjalide ja esemete kasutustingimusi (piiranguid temperatuurile, toidu liikidele vm); Toidu käitlemisel tuleb tagada TKM-ide jälgitavus kasutamise tingimused- toidu reageerimisvõime matrjaliga, materjali kasutamise temperatuur toiduga kokkupuutumisel, ajaline kestvus. märgistus
LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool K12KÕ Karina Tjusina TOIDUKAUBAD Õpimapp Õppejõud: Liina Maasik Mõdriku 05.06.13 SISUKORD SISSEJUHATUS Tooted ja nende sisu. Kirjeldab ettevalmistamiseks ja hoidmiseks. Tootjad ja uusi funktsioone tootmises. Huvitav artikkel umbes tootmist ja tootjaid. Ülaltoodud näited kuumtöödeldud tooted erinevates riikides. Ajalugu tooted, kuidas luua ja kus kasutada. Väljenda oma arvamust mõned faktid ja järeldused. 1 TOIDUKAUBAD 1.1 Sool Esimesed teadaolevad andmed soola tootmisest on umbes 4000 eKr Egiptuses, Roomas ja Kreekas Esimesena hakkasid soola merest korjama foiniiklased Teadlased selgitasid soola toime välja alles 19-ndal sajandil Sool on maakeral väga laialt levinud leidub kõikidel mandritel v.a Antarktikas Soola leidub: Merevees,soolajärvedes,
Kingakaitsed pannakse peale kasutamist jäätmekotti. Kingakaitsete panemisel ei pea eelnevalt teostama käte antiseptikat. 1 PESU HOOLDUS Puhas pesu Haiglas kasutatavad tekstiilid peavad olema heaks kiidetud Tervisekaitseameti poolt ja sobima kasutamiseks haigla tingimustes. Tekstiilpesu peab olema: · tolmuvaba, st. võimalikult vähe tolmu koguv, · kergesti pestav, · sterilisatsiooni taluv, · antistaatiline, · õhku läbilaskev, kuid samas tihedakoeline, mis oleks efektiivseks barjääriks eritiste läbitungimisel, · allergiavaba · taluma masinpesu vähemalt 75 C Korduvkasutusega tekstiilide kasutamisel peab pesumaja tagama tekstiilide hoolika loputuse, vältimaks nende allergeensust. Puhta pesu transport osakonda ja ladustamine
ÕPIMAPP SISUKORD Eritoit.......................................................................................................................................... 5 Eritoidu all mõistetakse sellist toitu, mis on mõeldud tavapärasest erinevate toitumisvajadustega inimestele ning mis on seetõttu valmistatud eritehnoloogiat kasutades või millel on tavatoidust erinev koostis. Eritoidud on näiteks imiku- ja väikelapsetoit, gluteenivaba toit, laktoosivaba toit, sportlaste toidud, kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toit, meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toit. . 5 Eritoit on spetsiaalselt valmistatud inimestele, kes on haiguse tõttu piiratud, halvenenud või häiritud tavatoidust saadavate toitainete või nendest moodustunud ainevahetusproduktide saadavus, seedimine, imendumine, metabolism või eritumine ja kui tavalist toiduvalikut muutes või teisi eritoite kasutad
· Keskmise- ja lühikeseteralised; · Pikateralised. Riisi töötlemiseks on kasutusele võetud selline tehnoloogiline protsess nagu paraboiling, mis tähenab, et kestaga toorriisi leotatakse rõhu all. Toitained eralduvad kestast ja kliist ningi tungivad rõhu mõjul riisiterade rohkesti tärklist sisaldavasse sisemusse. Niisked terad nõrutatakse ningi kuivatatakse kuuma auruga. Lõpuks kest eraldtakse ja terad poleeritakse. Nii töödeldud riisiterades säilib 80% vitamiine ja mineraalaineid. Maisitangud Maisiterad sisaldavad valke, rasva, teraviljasuhkruid, mineraalaineid ja vitamiine. Maisist valmistatakse: · Purustatud tange; · Lihvitud tange; · Maisimannat; · Maisihelbeid; · Tärklist, siirupit, piiritust. 2.3.2 Jahud. Jahu saadakse teravilja jahvatamisel
Materjaliõpetus . 90h loenguid, 30h iseseisvat huinjaad Materjaliõpetus jaguneb kaheks: Puiduteadus, materjaliõpetus Puiduteadus Puiduteadus on teadusharu, mis uurib puidu omadusi, nende omaduste määramismeetodit ja kasutamist. Aine eesmärk on anda ülevaade: 1) Puidu ehitusest ja omadustest 2) Enimkasutatavatest puiduliikidest 3) Puiduriketest I Puidu tähtsus Puit on tähtis tooraine väga mitmetel elualadel. Puidu tähtsamad kasutusalad: *Ehitus *Paberi- ja tselluloositööstus *Keemiatööstus *Mööblitööstus Puidu omadused, mis soodustavad tema kasutamist nii laialdaselt: *Suured looduslikud varad *Isetaastuv ressurss *Kergesti töödeldav *Head mehhaanilised näitajad *Keskkonnasõbralikkus II Puidu ressurss Kolmandik maismaast on kaetud metsadega, üks kolmandik okaspuumetsad ja teine kolmandik lehtpuumetsad. Maailmas üle 70000 erineva puuliigi. Eestis metsamaa osakaal 44,4% - 1938750 hektarit kokku. 1st hekta
mille järele märgitakse täht „M“.[7] Sümboliga märgistamise eesmärgiks on paremini informeerida tarbijaid, kuna mõnede kosmeetikatoodete kvaliteet võib peale avamist halveneda ning tänu „Avatud kreemipurgi sümbolile” on tarbijad informeeritud ajaperioodist, mille jooksul nad võivad toodet ohutult kasutada. Sümboli ja selle juurde kuuluva teksti suurus ei ole määratud, kuid need peavad olema selgelt nähtavad.[7] „Avatud kreemipurgi sümboli” märgistus ei hõlma tooteid: millel ei ole riknemise ohtu; millel on suletud tootepakend, mida ei ole võimalik avada (pihustid) ning ühekordseks kasutamiseks mõeldud tooted.[7] 8 Eesti Esimene Erakosmeetikakool Kristiina Meentalo Rahvusvaheline CIDESCO-kool 52. grupp 2 KREEMI KOOSTIS Kreemid kuuluvad koos losjoonidega emulsioonide hulka
· Survegrupid. Valitsusvahelised keskkonnaorganisatsioonid. Säästva arengu põhivaldkonnad: · Tööstus ressursisäästlikkus, BAT, protsessi ja tootestandardid · Energeetika kohalikud energiaallikad, kavuhoonegaaside emissiooni vähendamine, energiasääst. · Transport ühistranspordi arendamine, konkurentsivõime tõstmine · Põllumajandus liigilise mitmekesisuse tagamine, küla- ja põllumajanduse areng, kohalik toiduressurss, keskkonnasõbralik tootmine · Turism eelistada kohalikku lahendust Säästev (keskkonnasõbralik, keskkonnahoidlik) tarbimine - teadlik valik võimalikult väikese keskkonnamõjuga kauba või teenuse kasuks, eelistades ökoloogiliste tehnoloogiate kasutamist, pikka kasutusiga, korduvkasutust, soodsaid uuendamise või ümbertöötlemise võimalusi või ühiskasutust. (Saab mõõta ökoloogilise jalajälje abil.)
KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST E-AINED TOIDUS Üha rohkem eestlasi on hakanud hoolima oma tervisest, hinnates sealjuures kvaliteetset ja puhast toitu. Tehes valiku mahekauba kasuks, saab kindel olla, et vilju on kasvatatud ilma taimekaitsevahenditeta ning valmistoodetesse pole lisatud kunstlikke E-aineid. Tihti tuleb aga valik teha suurpoodides müüdavate toodete seast, milles paratamatult leidub E-aineid. Alljärgnevalt leiad vastused küsimustele - millised on toidu lisaained, miks neid toitudesse lisatakse ning milliseid lisaaineid tervislik toituja kindlasti vältima peaks. Kui valmistoitude pakenditel peenes kirjas koostist lugeda, siis selgub, et lisaks tavapärastele toiduainetele sisaldub enamuses neist ka mingi võõrapärase nimega ühend või E-täht koos numbrikoodiga. E ja numbrikoodiga tähistatakse Euroopa Liidus toidu lisaaineid, kuid toidu lisaaine võib pakendil olla välja kirjutatud ka täispika nimetusega (nt E 621 või naatriumglutamaat). Toidu lisaainei
Lagunemisprotsess muutub intensiivsemaks temperatuuril tõustes üle 180C kraadi ja rasva pikaajalisel kuumutamisel. Toiduõli sobib praadimiseks. Mille poolest erinevad toidukauba tähistamisel "parim enne" ja "kõlblik kuni"? «Kõlblik kuni» näitab aega toidu realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtpäevani, kusjuures märgitud tähtpäev arvestatakse säilimisaja sisse. Tähtaega ületanud toitu müüa ega edasiseks käitlemiseks kasutada ei tohi. Selline märgistus on kiirestiriknevatel toitudel nagu näiteks suitsutatud kala, lihatooted, salatid ja jogurtid. Pärast «kõlblik kuni» kuupäeva möödumist ei tohi seda toitu müüa, jagada ega tarbida, kuna säilimisaja möödumisel võivad selles arenema hakata tervisele ohtlikud mikroorganismid. «Parim enne» on tähtaeg, mille jooksul toidu valmistaja või pakendaja tagab säilitamistingimuste järgimise korral toidu nõuetekohasuse. Tähtaja kättejõudmisel on
Välis tingimustes kasutatakse täismassplaate, mis on valmistatud kaoliinist, päevakivist ja kvartsliivast. Täismassplaadi veeimavus on alla 0,05% mis tagab külmakindluse. Seinaplaadid- tehakse üldjuhul valgest savist vahel harva ka tavalisest savist. Esikülg on tavaliselt sile, tagumine reljeefne, et tagada parem nakkumine. Valgest savist plaatide paksus on 3-5mm ning tavalisest savist tehtud plaatide paksus on 5-7mm. Keraamiliste plaatidega kaetud sein on veekindel, kergesti pestav ega vaja viimistlust. Mosaiikplaat- on väga väiksed, serva pikkusega 20-50mm. Nad on glasuuritud või glasuurimata. Plaate müüakse üldjuhul n.ö vaipadena, kus mosaiikplaadid on kleebitud umbes 1 ruutmeetrilise võrgu peale. 22.Kergkruus-tootmine, omadused, kasutus Kergkruus ehk keramsiit: TOOTMINE: saadakse savi paisutamisel 1150 kraadi juures pöörlevas toruahjus, kus savi kuulikesed paisuvad mahult 2- 3 korda. .kergkruusa on mitmes fraktsioonis: keramsiitliiv jämedusega 2-4,
TAPA- JA LIHASAADUSTE TEHNOLOOGIA ÜLDKURSUS 1.Lihatööstuste üldiseloomustus, struktuur. Lihakombinaatide struktuur · Loomabaas (eelbaas) lahieelbaas sanitaartapamaja · Liha-rasvatsehh (tapamaja) Loomade algtöötlemise osakond Toiduvere töötlemise osakond Nahkade töötlemise osakond Soolte töötlemise osakond Subproduktide töötlemise osakond Toidurasva töötlemise osakond Endokriin-ensüümtooraine kogumise ja töötlemise osakond Harjaste, sulgede, karvade, sõrgade, sarvede töötlemise osakond Lindude ja küülikute töötlemise osakond · Külmhoone · Liha ümbertöötlemise tsehh (vorsti- ja kulinaaria tsehh) Lihalõikuse osakond Vorstide tootmise osakond · Keeduvorstide tootmise osakond · Suitsuvorstide tootmise osakond
vesivannil (munahüüve, munamagustoidud, piimakreemid, toiduained mis kiiresti võivad kõrbema minna või rõhu all kupatamine ( seened, soolaliha soolase, kibeda, hapu maitse eemaldamine, mürkainete, toiduainete puhastamine blanseerimine toiduainete lühiajaline (mõnekümnest sekundist mõne minutini) töötlemine kuuma vee või auruga. (lillkapsas, aedoad jne.) heleda värvuse säilitamiseks (ka mõningaid kalaliike) · Praadimine praadimine väheses (pannkoogid, kotletid, köögiviljad) rohkes rasvas (linnuliha, tooreid kartulid friipraadimine (kartulid, pirukad) nõrutatakse pärast röstimine (leib, sai) grillimine (looma-, linnuliha või kala)
Vineerile on omased kõrged tugevusnäitajad, väike mass (näiteks 4x väiksem alumiiniumist), madal soojus- ja helijuhtivus ja on kasutatav keemiliselt agressiivses keskkonnas. Kui vineeri valmistada veekindlatel liimidel, saadakse niiskuskindel vineer, millest valmistatakse kandekonstruktsioone 10. Termotöödeldud puit, liimpuit Termotöödeldud puitu tuntakse ka nn. suitsutatud või kuumtöödeldud puiduna. Termotöötlemine toimub auruga temperatuuridel 185 kuni 2300C. Selline käitlemine modifitseerib puitu. Materjaliks sobivad peaaegu kõik puiduliigid, ja töödeldav puit võib olla toores või eelkuivatatud. Lisaks on see peamiselt tervete okstega A- või B-klassi kvaliteediga puitmaterjal. Tavalisemad puiduliigid on okaspuudest mänd ja kuusk ning lehtpuudest kask ja haab. Termotöödeldud puidu tootmine valmistusprotsessis sisaldab endas kolme etappi. 1
müra). Siseseinaplaadid tehakse enamasti valgest savist (fajanssplaat), harvem ka tavalisest savist. Esikülg kaetakse glasuuriga. Esikülg on enamasti sile, harvem reljeefne, tagakülg on alati reljeefne (kleepuvuse parandamiseks). Plaatide mõõdud on samuti väga erinevad. Fajanssplaatide paksus on 3...5mm, tavalisest savist plaatidel 5...7mm. Glasuuriga võib anda plaatidele igasuguse värvuse, sh ka kirjud plaadid. Keraamiliste plaatidega kaetud sein on veekindel, kergelt pestav ega vaja mingit viimistlust. Fassaadiplaadid paigaldatakse kas müüri ladumisega ühel ajal (suured plaadid) või kleebitakse valmis seinale (väiksed plaadid). Müüriga kokkulaotavate plaatide servapikkus on 200...500mm ja paksus 2...30mm. Neil plaatidel on tagumisel küljel väljaulatuv ribi, mis ulatub müüri sisse. Suured plaadid on tavaliselt glasuurimata. Valmis seinale kleebitavad plaadid on väiksemad (sarnased siseseinaplaatidega). Nad on glasuuritud või glasuurimata