Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"toit" - 501 õppematerjali

Õppeained

Toitumise alused -Tallinna Ülikool
Toitlustus -Kutsekool
Toitumine -Tartu Tervishoiu Kõrgkool
Toitlustusettevõtte töö planeerimise ja korralduse alused -Eesti Hotelli ja Turismikõrgkool
Toitumisõpetus -Eesti Maaülikool
Toit ja toitumine -Tallinna Tehnikaülikool
Toitumisõpetus -Kutsekool
Toit, toitumine ja sportlik saavutusvõime -Tartu Ülikool
Toitumise alused -Kutsekool
Toitumisfüsioloogia ja metabolism -Eesti Maaülikool
Toitumisõpetus -Tallinna Tehnikaülikool
Toitlustusettevõtete töökorraldus -Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor
Toitlustus -Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor
Toitlustus -Gümnaasium
Toitumisõpetus -Gümnaasium
Toitlustuse õpetus -Gümnaasium
Toitumisõpetus -Gümnaasium
Toitlustuskorraldus -Gümnaasium
toit

Kasutaja: toit

Faile: 0
thumbnail
2
doc

Toit on tervise alus, kirjand, kui tähtis on toit,

Tervislikud toidud ( köögiviljad, vitamiinid, vesi) 2. Söögikorrad ja harjumused ( hommikusöök.. jne) 4. dieet ja ülekaalulisus (3. koolitoit rämpstoit) Söömine on meie jaoks igapäevane tegevus, millele me teadlikult ei mõtlegi. Juba väiksena on selgeks tehtud tervisliku toidu tähtsus, kellele rohkem, kellele vähem ja just nende teadmistega kujundamegi oma arusaamise seoses tervisliku toitumisega. Tervisliku toidu alla ei käi ainult köögiviljad nagu arvavad väga paljud meist, kes tahavad saledat joont hoida. Inimene vajab erinevaid toiduaineid, et iga elund saaks normaalselt töötada. Mida tuleks kõige rohkem süüa ja mida kõige vähem on väga hästi ära toodud toidupüramiidis. Palju peaks tarvitama teravilja- ja piimatooteid. Paljud ei joo näiteks piima, selle asemel võib juua teisi piimatooteid nagu pett või jogurt. Meile on seda vaja sest see sisaldab kal...

Toit ja toitumine
14 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Tervislik toit

Tervislik toit Iga inimene tahab näha välja ilus ja olla normaalkaalus. Tänapäeva elustiil ja toitumine aga soodustab ülekaalu teket. Tervislik toitumine pole mitte ainult kaalikad ja porgandid vaid võtmesõna on tasakaalustatud toitumine. Mis ikkagi on tervslik toit? Kuidas tervislikult toituda? Järgnevas essees räägin ma tervislikust toidust ja tervislikust toitumisest. Tean, et sööma peab vastavalt vajadusele. Organism peab toidust saama nii elutegevuseks vajaliku energia kui kõik vajalikud toitained. Energiat kasutame eelkõige põhiainevahetuse käigushoidmiseks ja füüsiliseks tegevuseks, kuid energiavajadus sõltub paljuski vanusest, soost,...

Toit ja toitumine
26 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toit

Seepärast on kõige otsarbekam segatoit. Teraviljatoitu sööme piima ja piimasaaduste, liha ja kalaga.Kaunviljatoidule lisame piima ja tangu. Põhilised toiduained, millega organism rahuldab oma valguvajaduse on liha, kala, kohupiim ja muna. Täiskavsnu toiduratsioonis peaksid 50%-60% valgu üldhulgast olema loomsed valgud. Pea meeles, et valkude omastamist raskendavad sealhulgas näiteks liiga rasvane toit, suured toidukogused. Atleetvõimleja toidukordade vahe ei tohiks olla lühem kui 3h ja pikem kui 4h.Liiga prisket kõhutäit ei jõua magu 3-4 tunniga seedida. Ei teki isu ning lihaste kasvamiseks nii vajalikke valke omastab organism puudulikult.. Soovitav on enne treeningut süüa kergesti seeditavat toitu: lahjat kohupiima, paar viilu saia ja klaas mahla. Ka päris näljasena või vastupidi täiskõhuga ei ole meeldiv treenida. Kui...

Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Toit ja toitumine

Uurimistöö keskmeks sai info, mida ja millal on kõige tervislikum süüa ning milliseid toiduained tuleks tarbida rohkem või vähem. Materjal on kogutud erinevatest raamatutest ja interneti allikatest. Suurem osa tööst on koostatud refereerimise teel. 3 1. TOITAINED Toitaine on aine, mida saame keskkonnast ning mis on vajalik eluks ja kasvamiseks. Suuremalt osalt on see toit ja vesi. Kõige tuntumad toitained on vitamiinid ja mineraalid. Kuid toidus leidub ka teisi aineid, mida peetakse samuti toitaineteks. Nende hulka kuuluvad ka probiootikumid, asendamatud rasvhapped (ARH) ja fõtokemikaalid ehk taimsed kemikaalid, mis soodustavad head tervist kuid pole ilmtingimata elutähtsad. (1) 1.1. Vitamiinid Vitamiinid osalevad paljudes keha protsessides, näiteks hormoonide, ensüümide ja vereosakeste tootmises...

Toit ja toitumine
27 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Toitained, toit ja tervis

Toitained , toit ja tervis • Toiduained ja toitained Organism saab toidust energiat ja aineid, millest oma keha üles ehitada. Toit muutub organismis kasutus- kõlblikuks siis, kui see on seeditud (lõhustatud) ja tekkinud toitained (lõhustumissaadused) on verre imendunud. Meenuta, mis on toiduained ja mis on toitained. Kirjuta, kuidas need on omavahel seotud. Toitained on ​keemilised ained​, mida ​organismid​ vajavad ​ainevahetuses​ või kasutavad energiaallikana. ​Toit on igasugune ​rasvadest​, ​süsivesikutest​, ​veest​, ​valkudest​ ning ​vitamiinidest...

Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
4
docx

FUNKTSIONAALNE TOIT

FUNKTSIONAALNE TOIT Funktsionaalne toit on mõeldud inimeste tervise hoidmiseks ja seeläbi heaolu suurendamiseks. Kuid mitte iga toit, mida me peame tervislikuks, pole veel funktsionaalne. Euroopas kehtiva definitsiooni järgi on funktsionaalne selline toit, mille puhul on üheselt tõestatud, et lisaks toitelistele põhifunktsioonidele on tal mingit füsioloogilist funktsiooni parandav toime ja/või mingi haiguse riski vähendav toime. Haiguste ravimine funktsionaalse toidu mõiste alla ei käi. Eestis eelkõige biojogurtid Jogurti kõige tähtsam komponent peale lehmapiima on piimhappebakterid. Naturaaljogurtis on palju elavaid baktereid, järelkuumutatud tootes aga mitte....

Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Toit

Mõiste hõlmab ka vett. Mõiste "toit" alla ei kuulu: Sööt; Elusloomad, välja arvatud juhul, kui need on ette valmistatud turuleviimiseks inimtoiduna; Taimed enne saagikoristust; Ravimid; Kosmeetikatooted; Tubakas ja tubakatooted; Narkootilised ja psühhotroopsed ained; Jääkproduktid ja saasteained. Inimese toit võib olla taimset (teravili, kaunvili, köögivili, puuvili, marjad, suhkur jne) või loomset (liha, kala, piim, munad) päritolu. Eri toidud sisaldavad inimese organismile vajalikketoitaineid ja energiat erisugusel hulgal. Toiduained on taimse või loomse, mõnel üksikjuhul ka mineraalse päritoluga saadused või tooted, mida inimene tarvitab toiduks ja suudab seedida. Toitained on toiduainete koostisosad, mis seeduvad seedekulglas ja imenduvad ning mida organism kasutab nii...

Keemia
91 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Laps ja toit

2 SISSEJUHATUS.................................................................................................................................. 3 1. IMIKU TOITUMINE .......................................................................................................................4 1.2. Lisatoit.......................................................................................................................................4 2. VARAJANE LAPSEIGA JA TOIT ................................................................................................. 5 2.2 Mida lapsele anda.......................................................................................................................5 2.3 Mille poolest on koolieelse lapse toiduvalik eriline...................................................................5 2.4 Mida vältida...

Toitumise alused
87 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Pärilikud haigused, funktsionaalne toit

veri). Hävinenud rakkude asendamine toimub tüvirakkude abil. Tüvirakk pole lõplikult diferentseerunud ning võib piiramatult jaguneda. Vereloome tüvirakud asuvad luuüdis. Nende lagunemisel ja diferentseerumisel tekivad kõik vajalikud vereraku tüübid. 5. Funktsionaalne toit (mida lisatakse, mõiste, kasutamine, näited). See on toit, mille puhul on üheselt tõestatud, et lisaks toitelistele põhifunktsioonidele on tal mingit füsioloogilist funktsiooni parandav tõime või/ja mingi haiguse riski vähendav toime. Toit, millele on lisatud organismile vajalikke aineid, mis näiteks soodustab seedimist, aktiveerib immuunsüsteemi ja vähendab haiguse riske. Funktsionaalse toidu järjepidev söömine aitab ennetada haigusi....

Bioloogia
36 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Taimne ja vegetaarne toit

Taimne ja vegetaarne toit Liisi Iling T11K Mis on taimne toit? Köögiviljad Teraviljad Seened Mis on taimetoitlus? Puuviljad Seemned Taimetoitlus on toitumisharjumus, Taimne õli mis eetilistel, moraalsetel, Pähklid religioossetel, kultuursetel, Marjad esteetilistel, keskkondlikel, Merevetikad sotsiaalsetel, majanduslikel, Kaunviljad poliitilistel, maitselistel või mesi tervislikel põhjustel välistab kõikide või mõnede loomsete toiduainete, sh...

Kokandus
60 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Mehhiko toit

Mehhiko köök Vürtsikas mehhiko köök on sobilik valik kuuma suve keskpäevaseks söögikorraks. Tuline toit toimib suvekuumuses hästi: maitseained säilitavad toitu värskena ja toovad tagasi suvekuumuses kaotatud söögiisu. Mehhiko toit koosneb tsilli, pähklite, seemnete ja erinevate maitseainete maitsekombinatsioonidest. Tugevat mõju mehhiko köögile on avaldanud asteekide ja maiade kultuurile lisaks ka hispaanlased. Mehhiko kööki on mõjutanud ka India ja Euroopa. Mehhiklased ise tõstavad oma toidukultuuri maailma edetabelis tippu. Jääb üle vaid tunnistada, et ilma nende köögi mõjutusteta oleksime ilma jäänud tomatist, ananassist, banaanist ja vaniljest. Rääkimata kakaost, kalkunist ja maisist....

Kodundus
38 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Mina ja toit

. 1) - . 2) . 3) . 4) . 5) . 6) . 7) . 8) . 9) . . 10) . 11) . ...

Vene keel
24 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Jaapani toit

Enamasti süüakse valget riisi, kuid viimasel ajal on rohkem saada ka pruunika teraga riisi, mis on sisuliselt koorimata valge riis. Väidetavalt on see tervislikum, kuna valge riis saadakse tera koorimisel, millega eemaldatakse ka väärtuslikke vitamiine ja mineraale. Hommikul lisandub riisile enamasti miso supp ja pisut marineeritud juurvilju ning paar väiksemat kala. Kuna Jaapani köögi lahutamatu osa on kala, siis on seda õpitud valmistama erineval moel. Menüüle saab kala lisada kas praetuna või kuivatatuna. Toores kala jäetakse pigem õhtut ootama. Lisaks praetakse veel ka muna. Munavalge ja kollane lüüakse nõus segamini, lisatakse õige pisut soola ja suhkrut ning praetakse, keerates muna rulli, ilmselt silmailu pärast. Riisile võib aga ka lisada toore muna, natuke sojakastet ning sedasi süüa. Väidetavalt meeldib see lastele. Joogiks võetakse...

Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Funktsionaalne toit

Funktsionaalne toit Kätlin Lagemaa 12-A Märjamaa Gümnaasium Mis on funktsionaalne toit? Funktsionaalne on selline toit, mille puhul on üheselt tõestatud, et lisaks toitelistele põhifunktsioonidele on tal mingit füsioloogilist funktsiooni parandav toime ja/või mingi haiguse riski vähendav toime. Tõhustab inimese seedekulgla talitlust, aktiveerib immuunsüsteemi Vähendab haigestumise riski nt kaaries, kõhulahtisus, kõhukinnisus, veresoonkonnahaigused Langetab vererõhku Suurendab luude tihedust Parandab naha, limaskestade, juuste ja küünte taastumisvõimet...

Bioloogia
50 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Toit ja toitained

reguleerivad elutegevust · A-kalamaksaõlis,munakollases · D-loomse päritoluga toiduainetes · E-taimeõlides · C-puuviljades,marjades,köögiviljades · B-teraviljade kestades,idudes,maksas, munades Mineraalained: reguleerivad elutegevust · Ca-piimas,piimasaadustes · Na-keedusoolas · K-paljudes taimedes · P-loomsetes toiduainetes · Fe-enamikes toiduainetes · S-küüslaugus,sibulas · J-merekalades Toit on väärtuslik, kui sisaldab vajalikul hulgal: · Energiat · Valke · Rasvu · Sahhariide · Vitamiine · Mineraalaineid · lisaaineid Kütused · Kütused ­ ained (peamiselt C-ühendid), mille põlemisel vabaneb palju energiat · Kütteväärtus näitab, kui palju energiat eraldub 1 kg kütuse põlemisel · Maagaas 50 MJ/kg · Vedelkütused (alkaanid) 40 ­ 45 MJ/kg Kivisüsi 30 MJ/kg · Põlevkivi 5 ­ 20 MJ/kg · Puit 15 MJ/kg...

Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
4
doc

NIMEGA TOIT BALLOTINE

TALLINNA TEENINDUSKOOL Andre Teede KK10-PE NIMEGA TOIT BALLOTINE Referaat Juhendaja: Dina Aarma Tallinn 2013 Sisukord Ballotine................................................................................................................................. 3 ................................................................................................................................................3 Kasutatud kirjandus...

TOIDUAINETE SENSOORSE...
6 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Norra toit

Norra toit Andra Vebus 11. A klass Ajalugu o Põhitoit kala ja piimatooted o Põhjapõder o Hüljes o Lõhe o Forell o Mereannid Kliima mõju toiduvalikule o Seentest ei arva midagi o Teravilja kasvatus riigi lõunaosas o Teravili: kaera, otra o Pärmitaigent teha ei saa o Lame leib, säilib kaua o Letse Norrale omased toitud o Tähtsal koha kartul o Kaladest põhitoit: lõhe, heeringas, tursk, paltu, kammelja, makrell, saida Ajalooline roog o Rakfisk o Sarnaneb Rootsi surströmminguga o Tooraine: forell o Rakfiski festival Aitäh kuulamast. ...

Norra toidukombed
5 allalaadimist
thumbnail
9
doc

MINU TOIT

klass Juhendaja: Hele Pomerants 2 Püünsi 2013 3 Sisukord Sissejuhatus.................................................................................................................................4 Minu lõunasöögi vitamiinide ja mineraalide sisaldus................................................................5 Kokkuvõte...................................................................................................................................8 4 Sissejuhatus Vitamiine ja mineraale omastab inimese organism peamisel...

Inimese füsioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Funktsionaalne toit

Funktsionaalne on selline toit , mille puhul on üheselt tõestatud, et lisaks toitelistele põhifunktsioonidele on tal mingit füsioloogilist funktsiooni parandav toime ja/või mingi haiguse riski vähendav toime. Funktsionaalne toit on mõeldud inimeste tervise hoidmiseks ja seeläbi heaolu suurendamiseks. Tõhustab inimese seedekulgla talitlust, aktiveerib immuunsüsteemi. Vähendab haigestumise riski nt kaaries, kõhulahtisus, kõhukinnisus, veresoonkonnahaigused). Funktsionaalseks saab tavaline toit siis, kui sinna on lisatud teatud tervistavaid komponente. Näiteks niigi väärtuslikest piimatoodetest teeb funktsionaalse toidu probiootikumide lisamine....

Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
14
odt

EESTI TOIT

HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS MTE-14 Kuldar Pajula EESTI TOIT Referaat Uuemõisa 2014 Sisukord SISSEJUHATUS.........................................................................................................................3 EESTI TOIDUKULTUUR..........................................................................................................4 MIS ON EESTI TOIT?...............................................................................................................5 MUISTSED KOMBED..............................................................................................................7 TOIDULAUD TÄNAPÄEVAL..................................................................................................8 TÜÜPILISED EESTI TOOTED.................................................................................................9...

Rahvusköögid
19 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun