Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"lusikas" - 189 õppematerjali

lusikas - ______________________________________________
Lusikas

Kasutaja: Lusikas

Faile: 0
thumbnail
2
doc

Vabadus on ainult lusikas supi söömiseks, aga mis teeb lusikaga see, kellel ei ole suppi?

Vabadus on ainult lusikas supi söömiseks, aga mis teeb lusikaga see, kellel ei ole suppi? Vanasti kui Eesti rahvas oli Vene võimu all, ei saanud nad tunda vabadust. Kui nad lõpuks mõistsid, et on aeg olla iseseisev, said nad endale justkui jalad alla. Nad andsid endast kõik, et päästa oma kodumaa, nad tahtsid oma elu üle ise otsustada, olla vabad. Vabaduse väljavõitlemine õnnestus eestlastel suurepäraselt ja on suutnud seda praeguse hetkeni hoida. 57 Vabadust tõlgendab endale igaüks erinevalt. Vabadus ­ kas see on see, kui sa lihtsalt oled kodus, lebad televiisori ees ja ei tee midagi erilist või see, kui sa tegeled oma hobiga, mis sulle meeldib ja mis paneb sind unustama su probleeme? See on juba igaühe enda otsustada, mis on tema jaoks vabadus. 51

Kirjandus → Kirjandus
4 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Füüsika - ENERGIA

Siseenergia on aineosakeste energia(nii aineosakeste kineetiline kui ka potentsiaalne energia). U= 3/2 ·m/M ·R·T. (U-siseenergia, 1J; m-mass, 1kg; M-molaarmass; R-gaasi universaalkonstant; T-temp, 1K; R=8,31J/mol·K) Siseenergia muutmise kaks viisi: 1)mehaanilist tööd tehes(nt. hõõrumine, tagumine, muljumine), 2)soojusülekanne(lusikas kuuma tee sees, saunas käimine). Soojusjuhtivus levib energia kandub osakeselt osakesele põrkumise teel, (nt. lusikas kuuma vette, raudnael lõkkel). Konvektsioon levib soojus levib ühelt kehalt teisele liikuva ainega (nt. õhu ringlus toas, tuule liikumine, tõmme korstnas). Soojuskiirgus levib energia levib kiirguse teel, (nt. päikese kiirgus, lõkke soojuskiirte abil). Soojushulk on siseenergia hulk, mida keha saab või annab soojusülekande protsessis. Põhiühik: 1J (dzaul). Defineeri kalor: cal on soojushulk, mis on vajalik 1grammi vee temperatuuri tõstmiseks 1 kraadi võrra. (1cal=4,19J,

Füüsika → Füüsika
6 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Algatuskiri ja vastuskiri elementidega

03.2018 Lugupidamisega (allkirjastatud digitaalselt) Eve Supp juhatuse liige Lisa: Tööriiete joonised ­ joonised. pdf Jana Kaste 53457891 [email protected] Oa 12 Telefon 756 0095 Registrikood 23511 Narva E-post [email protected] 12675 AS TÖÖRIIE Eve Supp Teie 23.02.2018 nr 2- 10/3 AS Lusikas [email protected] Meie 28.02.2018 nr 3-9/2 Tööriiete valmistamine Lugupeetud proua Supp Täname teid , et pöördusite meie firmasse Vastavalt teie poolt tehtud tellimusele ja lisatud joonistusele valmistame tööriided hiljemalt 01.03.2018 Koostööd soovides (allkirjastatud digitaalselt) Maie Muna õmblusosakonna juhataja Tea Jaatis 634 5234 [email protected]

Muu → Asjaajamiskord
10 allalaadimist
thumbnail
10
docx

ABILAUD

o küüler (alla, peale) 2 o veekannu alla 1 2. SÖÖGIJA SERVEERIMISRIISTAD: · Leiva näpitsvõtte riisad 1 · Eelroog1 o nuga 4+1 o kahvel 4+1 · Eelroog 2 o lusikas 4+1 o kulp (tõstmisvahend) 1 o lisandi tõstmiseks 1 · Pearoog o nuga 4+1 o kahvel 4+1 o lusikas (tõstmisvahend) 1+1

Eesti keel → Eesti keel
16 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

RESTORANIDE KIRJELDUS

RESTORANIDE KIRJELDUS Marleen Alle K-12A SISUKORD • KOHVIK MOON • RESTORAN LUSIKAS KOHVIK MOON • Aadress: Võrgu 3, 10415, Kesklinn, Tallinn, Harju maakond • Kontakttelefon: 6 314 575 • Email: [email protected] • Koduleht: kohvikmoon.ee • Köök: Eesti, Vene • Atmosfäär: Restoran, Kohvik • Kohtade arv: 60 • Lisavõimalused:Lastele, tasuta parkimine, wifi, terass, ärikohtumisteks, kaasaostmise võimalus, seinakontakt, kinkekaart • MOON AVATUD: • E - L 12 - 23 • P 13 - 21 • Ebatavaline nimi

Majandus → Teenindus
3 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Hammaste eemaldamine alalõuas hambaruppide kaupa

tahapoole. NB! Vajadusel ja kahtluse korral teha röntgenülesvõte! Alveolaarluu on õhem vastibulaarsel, paksem palatinaalsel, seega ekstraktsioonisuund on rõhutatult vestibulaarsele, hammas eemaldada suunaga vestibulaarsele. Soovitavalt vältida lateraalsete intsisiivide korral rotatsiooni! Tangide valik: sirged tangid kas hambale või hambajuurele Kangutid, luksaatorid: sirged Abiinstrumendid: kirurgiline lusikas Kaniinid Tavaliselt organismi kõige pikema juurega, juur ristlõikes ristkülikukujuline, anatoomiliselt siin ülalõualuu moodustab kühmu ja seetõttu on vestibulaarne luupind suhteliselt õhuke ning seetõttu sageli murdub ekstraktsiooni käigus labiaalne alveooli sein. Ekstraktsiooniliigustus on luksatsioon kombineeritud rotatsiooniga Tangid: sirged, juuretangid, bajonetid Kangutid, luksaatorid: sirged

Meditsiin → Arstiteadus
6 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Kalaroad ja serveerimine

lusikas, üleküpsettatud kala jaoks labidake. Taignas praetud kala serveeritakse pabersalvrätikuga kaetud melhiorvaagnalt. Soolatud vääriskala antakse lauale ovaalsetel vaagnatel, tõstmiseks külmtoidukahvel. Keedetud kala serveeritakse ovaalsel vaagnal, tõstmiseks praekahvel ja supilusikas. Kaste antakse alustaldrikul olevas kastmekannud, juures teelusikas Kala tarrendis serveeritakse ovaalsel vaagnal, tõstmiseks labidas või kahvel ja lusikas Kala marinaadis serveeritakse salatikausis või ovaalsel vaagnal, juures kahvel ja lusikas Kalakonserve pakutakse ovaalsel või kalavaagnal, tõstmiseks labidas HEERINGAS Pakutakse spetsiaalsel vaagnal, tõstmiseks kahvel. Vaagen asetatakse kliendist paremale. Portsjonpannil antakse vasakult kuum kartul, tõstmiseks dessertlusikas, mis asetatakse panni kõrvale alustaldrikule. Või antakse väikesel alusel, spetsiaalne nuga pannakse leivataldrikule.

Toit → Toitlustus
16 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Lauanõud

leivataldriku peale. Leivataldrik on vasakul pool prae taldrikust. Võinoad võivad olla ka jõnksuga ja 2 tk, nii et yks on võitoosis ja sellega panen võinoale mis on taldrikul ja siis sellega määrin. Või noal on alus ka, sihuke sakiline. Puuviljanuga, pisike pikergune, kasutatakse Supilusikas, ryypame pealt, ei topi suhu. Teelusikas on magustoitude söömiseks nt avokaado vm. Koogikahvel, pisike. Pika varrega lusikas on magustoitude jaoks või Latte jaoks. Kui on kahvel ja lusikas siis on pastaroad. Peab spetsjomm lusikas olema selleks dessert taldriku jaoks. Et kätte saaks. Sihuke kolmnurkne otsast, terav ja lame lai. Hammastega lusikas ja nuga, greibi jaoks. 3 hambaga yliväike kahvel, keskmine on ülevalpool. See on selleks et kartulit koorida. Juustunoad: 1 meenutab lihunikunuga, see on kõva juustu jaoks, pisem on pehme juustu oma. Steiginuga, kui tellime poolverise liha. Sihuke peenike.

Filosoofia → Etikett
33 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kontrolltöö Aine erinevates olekutes

............................Klass.............. Loodusõpetuse kontrolltööd 7. klassile Variant B Aine erinevates olekutes 1. Mida nimetatakse tahkumiseks? (2 p.) 2. Mida nimetatakse aurumiseks? (2 p.) 3. Mida nimetatakse rõhuks? (3 p.) 4. Kirjelda gaasilise aine ehituse mudelit. (4 p.) 5. Raua tihedus on suurem alumiiniumi tihedusest. Kumb on suurema massiga, kas rauast lusikas või niisama suur alumiiniumist lusikas? Põhjenda vastust. (4 p.) 6. Miks gaas täidab alati kogu anuma? (2 p.) 7. Elavhõbe tahkub temperatuuril -39 kraadi. Millisel temperatuuril sulab tahke elavhõbe? (1 p.) 8. Termoses on vesi temperatuuril 0 kraadi. Termosesse pandi külmikust võetud jäätükk, mille temperatuur oli -10 kraadi. Kirjelda termoses toimuvaid nähtusi. (4 p.) Nimi...............................Klass................

Loodus → Loodusõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Üleslükkejõud

A Rida 1. Alumiiniumist lusikas vajub vees põhja. Miks ei vaju sama lusikas põhja siis, kui ta panna seebikarbile, mis ujub vees? Põhjenda vastust. 2. Kuidas teha kindlaks, kumb on suurema tihedusega – kas Coca-Cola või mineraalvesi? Mõlemasse vedelikku asetada pall, see vedelik kus pall vajub vähem on suurema tihedusega, kuna suurema tihedusega vedelikus on ka üleslükkejõud suurem. 3. Kaks anumat on täidetud erinevate vedelikega. Kuidas teha palli abil kindlaks, kummas anumas on tihedam vedelik? Põhjenda vastust.

Füüsika → Füüsika
18 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Karl Ristikivi

Karl Ristikivi EESTI KIRJANIK Anastassija Gontsarova 9. klass. Tähtsam info ja elugugu · Sündis 16. oktoobril 1912. ning suri 19. juulil 1977. · Sündis Saulepi vallas,Varbla kihelkonnas. · Suri Solnas,Stockholmi läänes. · Kasutas eesnime Karl Konstantin. Haridus · Varbla 6-klassiline algkool · Tallinna kaubanduskool (lõpetas 1930) · Õppis õhtugümnaasiumis Tallinna Kolledz. · 1936. aastal astus Tartu Ülikooli ja valis erialaks geograafia, lõpetas cum laude 1942. Kuulus Eesti Yliõpilaste Seltsi Veljesto Ühiskondlik tegevus · Karl Ristikivi oli koos Valev Uibopuuga aastatel 1944­ 1946 Helsingis ja Stockholmis neljas osas ilmunud koguteose "Eesti Looming" eestvedaja. · Ristikivi oli Eesti Rahvusfondi juhatuse liige. Eesti Rahvusnõukogu juhatuses esindas ta Vabariikliku Ühingut. · Ristikivi valiti 1966. aastal, 1968. aastal ja 1970. aastal Eesti Komitee Asemike Kogusse. · Ta ku...

Kirjandus → Kirjandus
2 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Ala carte

See asetatakse paremale, natuke allapoole, esimese kõrvale. Alused soola ja pipraga peavad olema igal laual, ülejäänud maitseained olgu serveerimislaual. Igal laual peab olema tuhatoos ( loomulikult ei ole vaja mittesuitsetajate laudadel) ja puhtad asendustoosid serveerimislaual valmis. Kuna toitude järjekord on määrav, siis võib lusikas ka mõnes teises kohas olla, nt peale külma eelrooga serveeritakse suppi. Magustoidu söömiseks mõeldud riistad asetatakse lauale, kui ette on nähtud pakkuda ka magustoitu. Ta asetatakse taldrikust ülespoole. Enne seda kui magustoitu

Majandus → Teenindus ja müük
33 allalaadimist
thumbnail
23
ppt

Köögis kasutatavad serveerimisvahendid slideshow

söömiseks, joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks. · Keskmine taldrik ­ eelroogade ja järelroogade söömiseks, portsjonnõude ja supitaldrikute alustaldrikuteks. · Suur taldrik ­ pearoogade söömiseks, katmistaldrikuks ning serveerimiskausside alustaldrikuks. Taldrikud Metallserviisi moodustavad söögiriistad · suur kahvel/nuga ­ praele · väike kahvel/nuga salatid, eelroog · 3haruline kahvel + nuga kalapraad(filee) · suur lusikas supp · suur lusikas + kahvel praadide tõstmisel · puljongilusikas puljongi söömiseks (puljongi)tassidest · puljongilusikas + kahvel külmroogade serveerimine; · dessertlusikas magustoidule; Söögiriistad · jäätiselusikas jäätise serveerimiseks (temp.58°) · teelusikas ­ universaal · kohvilusikas ­ mocca · baarilusikas pika varrega · sidruni kahvel kahe haruga, väike · metallvaagen kuumadele toitudele; serveeritakse soojalt/tuliselt

Toit → Toitlustus
13 allalaadimist
thumbnail
2
docx

LAUA EELKATTESKEEM

7.LAUA EELKATTESKEEM 1-salvrätik 2-eelroa kahvel 3-eelroa nuga 4-praenuga 5-praekahvel 6-veeklaas 7-leivakorv 8-magustoidu kahvel 9-magustoidu lusikas 10-maitseainete tops 11-leivataldrik 12-lillevaas

Toit → Toitlustus
10 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Absint

ABSINT Triin Vaino MY11 ÜLDISELT  Prantsusmaa  Ekslikult liköör  Kahvaturoheline või valge  Kangus 45%-72%  Müüt hallutsinatsioonidest MAITSE  Aniis  Seostatakse koirohuga  Apteegilill  Kerge piparmündi laadne kibedus VALMISTAMINE  Taimede leotamine  Destilleerimine  Värvuse saamine SERVEERIMINE JA JOOMINE  Ei jooda tavaliselt puhtalt  Lahjendatakse veega  Suhkur  Spetsiaalne lusikas Tänan kuulamast !

Toit → Joogiõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
9
pdf

Furšettlaua plaanimine

3. Lauakatmisvahendite nimekiri Laudlina 4 tk Seelik 6 tk Puketid laual 8 tk Riidest salvrätikud 4tk (Vee kannude all olevatel taldrikutel ja suupiste kahvlite all ) Praetaldrikud 6 tk (Kannude, söögiriistade,salvrätikute all ) Kohvi ja tee termos 2 tk Vee kann 2 tk Veinipokaali hoidjad 40 tk Veinipokaal 20 tk Kohvi või tee tass 20 tk Alustass 20 tk Suupistetaldrik 40 tk Frusettkahvel 40 tk Tee lusikas 20 tk Salvrätikud 60 tk (paberist igaks juhuks rohkerm) Kandikud suupistete jaoks 8 tk 5 Haapsalu Kutsehariduskesus Monika Viidemann Toitlustusteenindus TT12 4. Laua katete skeem Vaata joonis 1. A. Soolased suupisted ja vesi 1.Suupiste kahvel 2.Suupiste taldrik ja pokaalihoidja 3

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kristall

Kristall. Vahendid: kuum vesi, sool/sooda, värv, lusikas, anum, kaas ja niit. Kirjeldus: Kõik vahendid panin valmis ning esimesene ma keetsin 200ml vett. Järgmisena panin vette ainet ja tegin küllastunud lahuse. Kui see kõik valmis sai, kinnitasin niidi kaane külge. Ja edasi, panin ma selle purgi külma kohta näiteks külmkappi. Kadri Lepiku 7k 29.11.11 Pildistasin ka mõned fotod kristalli kohta ...

Loodus → Loodus õpetus
5 allalaadimist
thumbnail
9
xls

Sõnad4

piima tetrapakend leivaviil moosipurk hernekonserv kilo viinamarju küpsisepakk limonaadipudel kahvel supitaldrik nuga lusikas mitte kunagi tavaliselt matemaatika (lüh) kehaline kasvatus õppeaine unine loodusõpetus üles tõusma igav matemaatika vahetevahel ajalugu huvitav ärkama inglise keel muusika alati seen õun banaan sest ananass viinamari hernes sidrun naaber ploom melon porgand kiivi tibu suhkur liha puuviljamahl sink või muna vorstid kohvi kook virsik kartul kapsas maasikas aprikoos pirn sõrmused apelsin salat täna tomat kirss arbuus pirukas piim küpsised juust vesi moos jäätis tee sai, leib kala supp

Keeled → Inglise keel
16 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jookide serveerimine

Piima, keefiri, hapupiima ja hapendatud petti võib kasutada nii iseseisva kui ka toitvate ja karastavate,ning ka magusate ja soolaste jookide valmistamiseks. Piimajooke maitsestatakse suhkru, soola, pipra, kaneeli, vanillsuhkru ja muude maitseainetega vastavalt joogi põhiainete maitseleEnamik piimajooke on kõige maitsvamad külmalt, neid serveeritakse klaasides ja juuakse läbi kõrre. Paksemaid jooke serveeritakse nii klaasidest kui ka tassidest ja juurde antakse lusikas. Osa piimajooke võib serveerida soojalt, isegi kuumalt. Piimajoogid tuleb lauale anda kohe pärast valmistamist, et kalgendunud ei oleks mahlast eraldunud. Piim- ja piimatoodetest jookide hulka kuuluvad ka karastusjoogid, mille põhiaineks on piim, rõõsk koor või jäätis. Rahvapäraselt nimetatakse neid jäätisekokteilideks, kuid tegelikult ei ole need kokteilid, vaid piimajoogid jäätisega. Nende valmistamisel lisatakse piimale erinevaid lisandeid

Kategooriata → Vabaaeg
33 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Lihavõtted

· "Liha võtta" · Suur pidu- Püha õhtusöömaaeg Teemakohased toidud, joogid · Lihatoidud (vasika, seapraed) · Munatoidud · Kohupiimatoidud · Pirukad · Kala · Õlu · Kali Rammusad toidud! Kolmekäiguline söömine 1. Käik Keedumuna- koksimine 2. Käik Urvapuder- soolapeki, kruupidega 3. Käik Pasha · Joogiks kannudega õlu, kali · Laual leib, pirukad Laua- ja söögiriistad · Taldrik pudru jaoks · Taldrik munakoortele · Taldrik saiale · Lusikas pudrule · Magustoidulusikas · Klaas joogi jaoks · Lauale õllekannud Lauakaunistused · Urvad->uus elu · Kollane nartsiss- varakevadine lill-> uus elu · Kollased salvrätid Ruumikaunistused · Jänesekujud- valge jänes- puhas elu- magab silmad lahti- Kristuse sümbol · Munad- loomise, viljakuse, kasvusümbol · Liblikad- järjepidevus, uue elu tekkimine Värvivalik Ruumis · Roheline- lootus · Kollane- valskus · Valge- puhtus Laual

Ühiskond → Ühiskond
8 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Teenindamise referaat

5 Vaagnalt serveerimise tehnika Kelner tõstab vaagnalt toite kliendi taldrikule, kasutades selleks serveerimislusikat ja ­kahvlit või kaht kahvlit (omlettide, mõningate kalade serveerimisel). Enne serveerimist näitab kelner vaagnat kliendile, et nad saaksid imetleda toitude väljapanekut. Serveerimislusika-ja kahvli kasutamine: 1. Aseta lusikas paremasse peopessa ülestikku nii, et varred ulatuksid üle väikese, neljanda ja keskmise sõrme. 2. Vabaks jäänud nimetissõrme saab nüüd panna lusika ja kahvli vahele ning pöidlaga suruda kahvlile, et iga soovitud toidupala kindlalt kinni

Majandus → Teenindus ja müük
41 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Vanaaegsed esemed

Kodune töö ( Ajalugu ) Riiete külge kinnitatav mikrofon, KGB-st. Selle mikrofoniga on lindistatud palju tähtsaid jutte seoses Eesti Vabariigi välja kuulutamisega. Stalin on isegi selle mikrofoni lindistust kuulnud ,kui Eesti tahtis vabaks saada. Ja selle mikrofoni pärast kuulutas Venemaa meile sõja. KGB abivahendid telefoniliinile vahele lülitumiseks kõnede pealtkuulamise eesmärgil. Spioonid kuulasid tähtsate inimeste kõnesi pealt ja kaebasid ära. Seda telefoni on väga tähtis inimene käes hoidnud. Lusikas, valmistatud Dzezdõ sunnitöölaagris töökohalt varastatud traadist sulatatud alumiiniumist, valatud märjast liivast vormi. Lusikat kasutati laagri köögist toodud jämeda soola jahvatamiseks narilaual. Ja vahepeal,kui lusikaid ei olnud siis söödi ka sellest. Nii palju vange on selle lusikaga söönud. Vb maailma jaoks ka tähtsad ninad,kes on juhtunud mingi teo järel sunnitööle. Need kõik asjad on väärt vaatamist ja ei võta er...

Ajalugu → Ajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
1
docx

9 klass, FÜÜSIKA töövihik, I osa, lk 23, Soojusülekanne II

9, klass, füüsika töövihik, I osa, lk 23, Soojusülekanne II 1.) Võta kätte metallese, mis on olnud toas kaua aega, näiteks lusikas. Kirjelda, mida tunned. Vastus: Metallese tundub toatemperatuurist külmem, kui seda kaua käes hoida, tundub metallese soojemana. 1.1 Põhjenda nähtust Vastus: Inimese ja metalleseme vahel toimub soojusülekanne, inimeselt kandub soojusenergiat metallesemele. 2. Saunas (õhutemperatuur ligi 100 kraadi) ei tohi kätte võtta metallesemeid, puitesemeid aga võib. Miks? Metallesemed juhivad palju paremini soojust ja me võime end kõrvetada, Puidust esemed

Füüsika → Füüsika
69 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Suurköögi seadmed

1. Selgitage välja väiketöövahendite ja seadmete vajadus 100 portsjoni Chilli sin carne valmistamiseks ning serveerimiseks väljastusliinis. a. Chilli sin carne Tooraine Tooraine Valmistamine 100-le kg- des Paprika punane 2,0 Loputa paprika ja eemalda sellest seemned. Kartul kooritud 40 Tükelda kõik köögiviljad Mugulsibul kooritud 3,3 Kuumuta potis õli. Lisa tükeldatud Õli 1,0 aedvili ja keeda pidevalt segades umbes 5-6 minutit Küüslauk 0,5 Purusta küüslauk ja lisa see potti. Paprikapulber ...

Toit → Köögiseadmed
4 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Saksamaa

(veiniga) ja Prost! (õllega)- mõlemal juhul soovitakse head tervist. Kui olete Saksamaal ja istute söögilaua taga siis ei tohi enne sööma hakata, kui võõrustaja on öelnud: Guten Appetit! Nuga on paremas ja kahvel vasakus käes. Kui söömine on lõpetatud, asetatakse nuga ja kahvel teineteisega paralleelselt üle taldriku paremale poole. Nii, et otsad osutavad kella 10 suunas; nuga peaks olema kahvli kohal nii, et terapool osutuks taldriku poole. Kahvel ja lusikas taldriku kohal on mõeldud desserdi söömiseks. Laual on tihti palju lisasöögiriistu; kui te ei ole kindel millist kasutada. siis alustage väljast poolt ja liikuge söögikäikude haaval sissepoole. Laual on ka mitmeid pokaale, mis on mõeldud vee, valge ja punase veini jaoks. Kui te parajasti söögiriistu käes ei hoia, peaksid käed nähtaval olema. See tähendab seda, et käsi ei asetata sülle, vaid randmed toetatakse lauaservale. Kõiki vaagnaid saatke lauas endast vasakule.

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Tahked ained

Korrastatus amorfsetes- lähikorrastus TAHKED AINED TAHKISED AMORFSED (kivi, kristallid jne) (plastiliin, pigi) Difusioon Difusioon Soojusjuhtivus Soojusjuhtivus Sisehõõrdumine Sisehõõrdumine DIFUSIOON Tahkistes esineb vähesel määral. Nt. Kulla ja plii kokkusurumine... Amorfsetes esineb suuremal määral. Nt. Plastiliini kokkusurumine... SOOJUSJUHTIVUS Tahkistes esineb regulaarselt. Nt. Kuumas tees metall- lusikas. Amorfsetes esineb vähem. Nt. Parafiini soojus. SISEHÕÕRDUMINE Tahkistes tinglik... Nt. Liival kõndides. Amorfsed ained on suure hõõrdeteguriga vedelikud. Nt. Vanad aknaklaasid paksenevad. TAHKISTE LIIGID Ioonilised tahkised Molekulaarsed tahkised Võrktahkised Teemandi struktuur KRISTALLIDE STRUKTUUR Esimese kihi kerad paiknevad nii, et igaühel on kuus naabrit. Teine kiht paikneb esimese peal, kerade vaheliste tühikute kohal. Kolmanda kihi saab

Füüsika → Füüsika
23 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kaka ja kevad – Andrus Kivirähk

Kaka ja kevad ­ andrus kivirähk Illustreerinud heiki ernits Raamat räägib erinevaid, põnevaid lühijutukestest. Iga jutt on väga naljakas ja omapärane. Nt see kuidas koer kakas, ning kevade saabudes leidisi kaka endale kaaslaseks võilille. Kuidas lapsed arvasid et söögitädi lasteaias peab kõik toidu ära sööma, mitte ei pane toitu lauale. Villu ja radiaator. Kuidas villu leidis radiaatori tagant igasuguseid riideesemeid. Ja siis kui ta need kokku pani õigesse järjekorda siis avastas et nägu on veel puudu .villu arvas et radiaator sõi lapse ära . ning kui järgmisel päeval selle radiaatori asemel uus lapik radiaator pandi. Siis õeldi et ta hakkas vett jooksma ja villu arvas et tal hakkas suu vett tilkuma kuna tal oli isu veel kellegi järele. Lusikas otsustas mereröövliks hakata. Ning läks supi sisse teisi püüdma. Hiljem ei teadnud ta mida peale hakata. Aga siis otsustas ta vaesele koerale kinkida röövitud kartulid, frikadellid ja herned. M...

Kirjandus → Kirjandus
32 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tervis TV

Hüüdlause: ,,Tee vähemalt üks tervislik valik päevas." Poolitatud ekraan. Vasakul pool toimuv on ebatervislik, paremal tervislik. Näitlejaid ei ole, on vaid lõbusa taustamuusika saatel vahelduvad toidulstseenid, kus vasakul pool ekraani näidatakse ebatervislikke valikuid ning paremal pool tervislikumaid valikuid. Stseen 1: Vasakul pool rohkelt vahustatud piimaga latte, lusikas suhkurt juurde panemas, vasakul klassikaline must kohv, alustassil pruuni suhkru kuubikud. Stseen 2 Vasakul pool on näha kausi sees suhkrustatud hommikuhelbed piimaga(taamal kõrge rasvaprotsendiga piimapakk), paremal kausis puuviljamüsli koos värskete mutsikatega, (taamal madala rasvaprotsendiga piimapakk). Stseen 3 Vasakul pool poolik komm paremal pool puuvili(õun, banaan jms)/kuivatatud puuvili/maasikas tumedas sokolaadis. Stseen 4

Meedia → Reklaam
2 allalaadimist
thumbnail
22
ppt

Kodundus: Lauakatmine ja lauakombed

on võimalus lisa võtta. Pea meeles: •Laua ääres istu sirgelt, ära toeta küünarnukke lauale. •Toitu paku vaagnalt oma parempoolsele naabrile, alles seejärel tõsta endale. Kui teed söömise ajal pausi, siis toimi nii: • Noa ja kahvli asend söögipausi ajal Söömise lõpetamisel toimi nii: Noa ja kahvli asend söömise lõpetamisel. •Kuuma jooki paku alati tassist, mis on asetatud alustaldrikule. Nõuandeid: •Kui oled kuuma joogi seganud, aseta lusikas alustassi äärele. •Kahvel ( kahvlid) asub taldrikust vasakul , harud ülespoole. •Nuga asub taldrikust paremal, tera taldriku poole Koosta valikuliselt ühe toidukorra menüü ja aseta lauale vajalikud toidunõud:

Toit → Toitlustus
15 allalaadimist
thumbnail
1
docx

KAKTUSED

ümber kaktuse. Uue poti põhja tehakse soovitavalt graniitkillustikust (ei ima endasse vett) drenaazikiht, selle peale pannakse kiht kaktusemulda. Kaktuse istutamisel on parimaks abivahendiks lusikas ­ lusikasabaga on hea mulda kaktuse juurte vahele kinni vajutada. Kujundusidee Suuremaid kaktuseid võib kasvatada soolotaimedena, väiksemad kaktused näevad toredad välja gruppidena kasvades. Kaktuste loomuliku kasvukoha jäljendamiseks kaetakse mullapind kiviklibuga, ühte suuremasse potti kokkuistutatud kaktusegruppide puhul mõjuvad väga dekoratiivselt kaktuste vahele paigutatud suuremad kivitükid.

Muu → Käsitöö
6 allalaadimist
thumbnail
4
odt

KÜPSISETORT

KÜPSISETORT RASKUSASTE: 2 A KOOSTIS: TÖÖVAHENDID: 3 PAKKI KÜPSISEID SUUR TORDIALUS VÕI TALDRIK 500 G HAPUKOORT 20% LUSIKAS 200 ML VAHUKOORT 35% VÄIKE KAUSS 3 TK BANAANI RIIV 1 KLAAS MAHLA LÕIKELAUD 3 SL SUHKRUT NUGA VÄIKE TÜKK SOKOLAADI MIKSER KAUNISTAMISEKS KIIVIT JA VAARIKAID VALMISTAMINE LAPSED: 1. KOORI BANAANID NING LÕIKA ÕHUKESTEKS VIILUDEKS.

Toit → Toiduaineõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Koka eksami aruanne

Mõõtenõud 1 Serveerimisvahendid Leivataldrik 2 Taldrik Ø28cm 2 Salvrätt 2 Puljongitass 2 Lilleseade 1 Poleerimisrätik ja kelnerirätik 1+1 Joogiklaasid (veinide, vee) 2 Söögiriistadekomplekt: eelroa lusikas 2 Pearoa nuga 2 Pearoa kahvel 2 Desserdi lusikas 2 Söögilauad 1 Abilauad(pinnad) 1 Lauapesu (175x120cm) 2 Kandikud 1 Maitseainete komplektid 2 Kummikindad,pajalapid, 4 paari

Toit → Kokandus
191 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Baaritöö vahendid

Baaritöö vahendid Shaker- raputi- klassikaline(koosneb kolmest osast, valmistatud roostevabast terasest, keskmisel osal on sisseehitatud sõel. Bostoni shaker(koosneb kahest osast, alumine klaas on roostevabast terasest ja ülemine klaasist). Seguklaas- klaas, milles valmistatakse jooke mida ei shakeita, vaid segatakse Baari sõel- kastutatakse kurnamiseks, jää vältimiseks Baari lusikas Kokteili segaja segamisaeruke Jäänõu- tanggid, Metalis mesuurid, ehk mõõtenõud- 2,4,6 cl Jääsõel- aukudega ja sakid servad Mahlapress- sidrunmahla, apelsiini mahl segujookides Noad- sakilise srvaga, et puuvilju lõigata Riiv- riivitakse shokolaadi, muskaati, sidruki koort Plastmassist lõikelaud Jäävasa- haamer Jääpuustaja- tehakse prapeer jääd(killud) Korgitser-veinupudelite avaja Vahuveini pudelite avaja Tavaline avaja- õllepudeli, karastusjookide avamiseks Konservipurgi avaja

Majandus → Klienditeenindus
7 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Restoraniteeinduse kokkuvõte

· leivataldrik · Vahuveini ja · Praenuga ja ­kahvel · Pirukanuga · puljongitassid sampanjaklaas · Võinuga · Juustunuga · kohvi- ja teetassid+ · Punase ja valge veini · Desserdi kahvel või · Kastmekulp alustassid klaas lusikas · Supikulp · tirinad · Viinapits · Kohvi- ja teelusikas · Suhkrunäpitsad · supitaldrik · Konjakiklaas · Austrikahvel · vaagnad · Kokteiliklaas · Supilusikas · kausid · Õlleklaas · Puljongilusikas

Turism → Restoraniteenindus
141 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Seadmed ja töövahendid praktikal .

Pärnumaa Kutsehariduskeskus Praktika seadmed ja töövahendid Lühireferaat Koostas: Jane Õigus Grupp: K-08b Juhendaja: Heli Kruusamägi Praktika seadmed ja töövahendid Seadmed, milleks kasutatakse. 1. Elektri pliit. 2. Elektri pann- kasutatakse liha- snitslite- praadimiseks. 3. Gaasi pliit. 4. Elektri ahi- kasutatakse ahju roogade valmistamisel: ahju kartulid, ahju vormid, aurutamisel keedu kartulid, jne. 5. Friteerimis masin- kasutatakse näiteks hakkpallide friteerimiseks. 6. Viilutamise masin- kasutatakse erinevate asjade viilutamiseks. 7. Püree masin- kasutatakse püree valmistamiseks, ja hakkliha segamiseks. 8. Mikrolaine ahi- kasutatakse asjade sulatamiseks ning soojendamiseks. Töövahendid, milleks kasutatakse. 1. Pott- kasutatakse keedu kartulite va...

Toit → Kokandus
27 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toitude serveerimine

Serveeritakse kliendile paremalt poolt Eelis- korraga saab teenindada palju kliente, tööjõukulu väike Nouvelle cuisine- roogade serveerimine taldrikul, millele asetatakse portselanist v. hõbedast kupliga kate Vaagnateenindus Nimet. Ka serveerimiseks prantsuse moodi Toit serveeritakse vaagnalt ringipakkumise teel Kelner pakub vasakult Klient tõstab ise endale serveerimiskahvli ja- lusikaga toitu Kliendi soovil tõstab toidu kelner Tõstmisel moodustatakse tangid- lusikas all, kahvel peal Kahvli kumerus jaab allapoole Kasutatakse peamiselt pidulikel vastuvõttudel Nõuab teenindajalt kõrget proffessionaalsust Kui on kaks pakkujat, alustatakse nii peremehe kui perenaise paremalt käelt ja pakutakse paremale Tavateenindus- vaagna võib järelejäänud toiduga lauale jätta Banketiteeninduses- vaagen viiakse pärast ringipakkumist ära Koduses stiilis serveerimine Family style Nimet. Ka serv. Vene moodi

Turism → Restoraniteenindus
81 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Füüsika - soojusõpetus

, Gaasi kuumutamine liikuva kolviga anumas, kui kolvi peal on raskus, on isobaariline prots. Reaalse gaasi molekule ei käsitleta punktmassina ja arvestatakse molekulide vahel mõjuvat tõmbejõudu. Ideealne gaas:1.molekulid on punktmassid, 2. põrked anuma seintega on absoluutselt elastsed, 3. molekulide vahel pole vastastikmõju. Soojusülekande liigid on:1.soojusjuhtivus - soojus kandub osakeslt osakesle ilma, et aine ümber paigutuks. Nt kuumas kohvis läheb metallist lusikas soojaks ka väljaulatuvst otsast, metall hea soojusjuht.2.konvektsioon - soojus kandub edasi aine ümberpaigutum tõttu, toimb vedeliks ja gaasids. Nt soojad hoovused määravad õhutemp. 3.soojuskiirgus - soojus kandub kiirgusena edasi. Nt. päike soojendab läbi aknaklaasi. Termodünaamika - makroskoopiline teooria, mis käsitleb soojusvahetust, soojuse muundamist tööks ning muid soojusvahetusega seonduvaid nähtusi.

Füüsika → Füüsika
17 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Eesti populaarseimate restoranide roogade pildid

boonuspunkte. Toidud näevad välja head ja kvaliteetsed. Kutsuvad sööma. Ainus, mis mulle ei meeldi on see, et taldrikute disain näeb välja selline nagu need oleks värviga üle pritsitud. Villa Mary Restaurant Pilte vaadates on kohe näha, et tegemist on restoraniga. Toidud näevad välja nagu tõeliste kunstnike teosed. Restoran Lusikas Meeldivad väga nõud. Pilte on kahjuks jällegi väga vähe. Toit on väga ilus värviline. Neid väheseid pilte vaadates võin öelda, et mul läks kõht tühjaks ja tahaks kindlasti kunagi seal midagi proovida.

Toit → Kokk
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Termodünaamika konspekt mõistete ja valemitega

Termodünaamika on soojusnähtuste teooria, mis ei arvesta aine molekulaarset ehitust. Keha siseenergiaks nim tema koostisosakeste kineetilise ja potentsiaalse energia summat. Soojal kehal suurem siseeenergia, sest suurem osakeste vaheline kaugus. Keha siseenergia muutmise viisid: *mehhaniline töö (mootori osa liikum), *soojusülekanne(saunas käimin). Soojusülekande liigid: *soojusjuhtivus (lusikas tees). Termodün II printsiip: soojusülekandel on alati kindel suund, soojemalt külmememale kehale. Entroopia on suurus energia kvaliteedi hindamiseks. Soojusmasinaid võrreldakse nende efektiivsuse abil. n=Akas/Q1 100%. Kasutegur näitab, kui palju juurde antavast soojushulgast suudab masin muuta kasulikuks tööks. Kvaliteetsem energia on see energia, mis tuleb kõrgematemperatuurilisemast reservuaarist. Jahutiks nimetatakse keha või süsteemi, millele saab ära anda gaasi kokkusurumisel soojushulga. Soojendi annab soojushulga, mida kasutatakse gaasi ...

Füüsika → Termodünaamika
50 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Sõnavara ja sõnaraamatud

NEUTRAALSED OMA-JA LAENSÕNAD ELU, ILU, JÕGI, KALA, NIMI, VESI, EMA, ISA, KÄSI, KÕHT, HIRM, ARVAMA, LUSIKAS, VIHJAMA, LIHVIMA, KOKK, KOOL, PORGAND, TUBLI, KEHV, KULD Käima- kõndima, astuma, sammuma rääkima ­ pajatama, juttu tegema, seletama, vadistama Eesti keele kt PTK 10 SÜNONÜÜM ­ sarnase tähendusega ANTONÜÜM ­ vastandsõna HOMONÜÜB ­ tähendus erinev, kirjapilt sama (kurk-kurk) OMASÕNA ­ pärinebki ürgsest eesti keelest (meri, käsi, kivi) LAENSÕNA ­ teisest keelest laenatud, kuid täielikult kohanenud (aken - okno, kopikas, vahvel)

Eesti keel → Eesti keel
25 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Vastuvõtu planeerimine

Värske puuviljasalat mündilikööriga Kohv, vesi ja tee on juures, lisaks on valinud jubilar ise veinid, on nii kuiva, magusat, haput, valget kui ka punast veini samuti pakutakse ka konjakit. LISA 2 Eelserveering p vein Konj Magustoidu lusikas v vein Ja kahvel vesi taldrik Salvr. leib Salati kahvel, kala kahvel prae Prae nuga, kala nuga, supi lusikas kahvel LISA 3 Laua asetus ja kujundus M2 N1 PM PN M1 N2 SALVRÄTID

Majandus → Äriplaan
203 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mio, mu mio

ülesse. Kõik kardsid rüütel Katot, sest tal oli kivist süda ning ta kais röövimas lapsi ning muutis nad kas enda kivist südametega teenriteks või lindudeks. Mio ja Jum-Jum läksid Katoga võitlema, nad said palju abi teiste käest, Kato mõõgassepalt said nad mõõga mida too oli valmistanud sadatuhat aastat. Kahjuks sai Kato Mio ja Jum-Jumi kätte ning heitis nad vangitorni nälgima, Mio ja Jum-Jummi päästis Jiri õe lusikas, mida suhu pannes said nad leiba, mis kustutas nälga. Valvuritest pääses Mio mööda nähtamatuks tegeva mantliga, selle saladuse oli sinna kangakuduja sisse õmmelnud. Mio tappis rüütel Kato, kes tahtis ise tegelikkult surra. Tema kivist süda tegi talle sees haiget. Kui Kato oli tapetud, muutusid kõik linnud lasteks ning nad ratsutasid valgete hobuste seljas tagasi koju.

Kirjandus → Kirjandus
74 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Tuletis, kokku- ja lahkukirjutamine

-jas, nooljas, kausjas Kokku-ja lahkukirjutamine: *nimisõnad täiendsõna- sõna ees, nt seinalamp põhisõna- sõna lõpus, nt laualamp KOKKU- värvid, nt lumivalege, sõsimust KOKKU LAHKU *Täiendsõna on a nimetavas käändes või lühenenud * Täiendsõna on mõnes muus käändes *siidkleit, naisarst, inimväärikus *siidist kleit, puust lusikas *Täiendsõna on a omastavas käändes, näiab liiki *Täiendsõna näitab kuuluvust *juturaamat, pildiraamat *venna auto, kellegi jope *tekib uus mõiste *missugune? *härjasilm, mehemoodi, vastukarva *kollane pinal, ilus kass *liik *Täiend kuulub täiendsõna juurde

Eesti keel → Eesti keel
11 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Konverentsi kohvipaus

5) Teepakikesed laotaksin kas vastavatele alustele või korvidesse. Sellisel puhul paigutan lauale aluseid, millele külalised saaksid panna kasutatud teepakikesed. 6) Hambaorgid viisaka topsikese/anuma sees. 7) Salvrätikuhoidja koos salvrättidega, neid lisaksin kokku viis. 8) Pehmete kookide söömiseks oleks vajalik teelusikas või tordikahvel ning koogitaldrik. Arvestan väikese varuga, ehk kõike 100. Kes teab, ehk lendab mitmetel lusikas maha ja on vaja uus võtta! 9) Pirukate söömiseks külmtoidukahvel ja -nuga ning taldrik. Kokku 100. 10) Pirukad serveerin nelja suurte korvikesse, ning koogikesed neljale tugevamale vaagnale. 11) Tee, kohvi ja vee klaasid ning tassid (koos alustega). Jällelgi kõike varuga, ehk üle 80mne. 12) 5 suurt lauda 13) Laudlinad, lauaseelikud, lauakaunistused jõulude teemal 14) Kuus puuvilja vaagent Minu laua kaunistamise idee: Laua kuju: ristkülikukujulised lauad Laudlina värvus: valge

Toit → Catering
13 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Turgenevi proosaluule

PROOSALUULET Turgenev ,,VARBLANE" Väike noor varblane oli pargialleel, ümber noka kollane laik, pea udusuil. Ta oli pesast välja kukkunud. Koer Trestor jooksis linnukesele appi, ent varblane läks turri ja kohevile, ise südantlõhestavalt ja haledasti säuksudes. Kutsusin koera enda juurde tagasi ja läksin edasi. Tundsin aukartust südames. Armastus on tugevam kui surm ja surmahirm. Ainult armastus on see, msi elu hoiab ja edasi viib. ,,KÜNNIS" Kõrge künnise ees seisis noor vene neiu. Ta tahtis astuda üle künnise. Künnise sees ootab teda ees külm, nälg, vihavaen, teotus, põlgus, ülekohus, vangipõli, haigus ja koguni surm. Tüdruk teab seda ja tal on ükskõik. Ta tahab võtta vastu kõik kannatused. Üle künnise astudes võib tüdruk astuda usu ka sellesse, millesse praegu usub. Ja neiu astub üle künnise. ,,LEEM" Lesknaisel suri ta ainus poeg. Poeg oli kahekümne aast...

Kirjandus → Kirjandus
45 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Soojusnähtused metallides

Soojusnähtused metallides Enamik aineid soojenedes paisub, jahtudes aga tõmbub kokku. Sellist nähtust nimetatakse soojuspaisumiseks. Tahke aine soojuspaisumisel esineb sama seaduspärasus mis gaasi ja vedeliku korral: keha ruumala muut on võrdeline temperatuuri muuduga. Kuna enamasti on oluline tahke keha teatud mõõtme, näiteks pikkuse muutumine temperatuuri muutumisel, siis väljendatakse soojuspaisumist iseloomustav seaduspärasus järgmiselt: keha pikenemine on võrdeline temperatuuri muuduga. Tahked kehad võivad pikenemist takistavatele kehadele avaldada suurt rõhku. Kuna klaas on rabe, siis kuumutamisel võib ta puruneda, aga metall kuumutamisel ei purune, sest metallid pole rabedad. Soojuspaisumise seaduspärasusi arvestatakse ehitiste ja masinate valmistamisel. Sildade ehitamisel asetatakse silla otsad rullidele ja silla ning teetammi vahele jäetakse paisumispilu. Paisumispilud jäetakse ka raudteerööbas...

Füüsika → Füüsika
38 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Termodünaamika ja energeetika alused

Nt. pliidi küttekehas olev energia kandub edasi vette - kusagil aeglustus molekulide liikumine ja vee energia suurenes, vesi läheb soojemaks. Soojusülekanne ­ Siseenergia levimine. Soojusülekandes levib siseenergia iseenesest soojemalt kehalt külmemale. Soojusülekande liigid on: · Soojusvahetus ehk soojusjuhtivus ­ Soojusülekanne, kus energia antakse ühelt aineosakeselt teisele, aga aineosakesed ei paikne ümber. (Nt. kuumas kohvis läheb metallist lusikas soojaks ka väljaulatuvast otsast, kuna metall on hea soojusjuht). Ei saa soojendada Maad, sest Maa ja Päikese vahepeal ei ole osakesi ­ vaakum. · Konvektsioon ­ Soojus kandub edasi aine ümberpaigutamise tõttu, levib vedeliku või gaasi vooluga. (Nt. soojad hoovused määravad õhutemperatuure). Siseenergia kandub üle tänu sellele, et aineosakesed liiguvad. · Soojuskiirgus ­ Soojendab ja jahutab kehi. Soojus kandub kiirgusena edasi. (Nt.

Füüsika → Füüsika
14 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Muna ujuvus soolvees

Muna ujuvus soolvees Lars Markus Linnupõld Sander Veskioja Tallinna Reaalkool 7.A 28.09.2014 Uurimisküsimus • Mis juhtub munaga, kui see asetada küllastunud soolvette? Mida katseks vaja läheb? • Suur klaasist anum • Toores muna • 1000g soola • Vesi • Möödunõu • Kaal • Lusikas  • Hüpoteesi kontrollimine: Võtan klaasist anuma ja lisan sinna 1,5 l vett, see järel lisan 50g soola. • Mis juhtus? • Muna vajus üsna kiiresti põhja. • Pilt:   Informatsiooni kogumine • Lugesin internetist soola lahustuvusest veest. Hüpotees • Kui vee soolasisaldus on 150g/l , siis toores muna ei vaju põhja ning jääb ujuma. Hüpoteesi kontrollimine 1 • Lahustasin 25g soola 1l vees. • Sool lahustus vees väga hästi. • Asetasin muna soolveelahusesse. • Muna vajus kiirelt põhja. Hüpoteesi kontrollimine 2 • Lahustasin 50g soola 1l vees. • Sool lahustus vees väga hästi. • Asetasin muna soolveel...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Soojusnähtused köögis

see, mis enam õhku ei mahu, kondenseerub veepiisakeste kujul aknale. Kartulid on toorena kõvad. Kui nad aga ära keeta, muutuvad nad pehmeks. See on tingitud sellest, et vee temperatuuri tõustes suureneb molekulide kineetiline energia, seega ka kiirus. Kiiremini liikuvad vee molekulid põrkuvad suurema jõuga vastu kartuleid ja "taovad" nad sel viisil pehmeks. Kui kätte võtta metallist lusikas, siis tundub, et see on külm. Tegelikult on metall hoopis hea soojusjuht ja juhib käe soojuse ära. Metalli head soojusjuhtivust võib täheldada ka näiteks siis, kui jätta metallist varrega kulp kuuma supi sisse. Supi soojus liigub mööda kulpi ja kõrvetab kätt, kui seda võtma minna. Enamus kulpe ongi plastik- või puitvarrega sellepärast, et erinevalt metallist on plastik ja puit halvad soojusjuhid. Vahest võib juhtuda, et kraan jääb peale kasutamist tilkuma

Füüsika → Füüsika
53 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Termodünaamika 2. printsiip

heitgaasid. Rudolf Clausius on öelnud , et soojus ei saa iseenesest üle minna külmemalt kehalt kuumemale. Iseeneslik üleminek on üleminek , mis leiab aset suletud süsteemis. Süsteem on suletud siis , kui ta on süsteemivälistest objektidest soojuslikult isoleeritud ja süsteem ei tee välisjõudude vastu tööd. Suletud süsteemis , milles on kuumi ja jahedaid kehi , saavad kuumad kehad vaid jahtuda ja külmad kehad soojeneda. Näiteks pannes külma lusika kuuma teetassi, muutub lusikas kuumaks. Kui jätta soe toit tükiks ajaks seisma , jahtub see ära ning on mõne hetke pärast külm. Entroopia mängib osa ka keemilistes reaktsioonides. Paljud reaktsioonid suurendavad entroopiat, muutes keemilise energia soojuseks, mis kandub ümbruskonda laiali. Mõnede reaktsioonide korral vabanevad gaasid, mis on vedelikest või tahketest kehadest vähem korrapärased.

Füüsika → Füüsika
19 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun