Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Ravimite kõrvaltoimed-pt erirühmad (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis võib põhjustada ravimvigade teket?
  • Millal on medicational error adverse drug event?
  • Millised ravimpreparaadis sisalduvad ained võivad põhjustada kõrvaltoimeid?
  • Millal tuleb ravi katkestada?
  • Millised ravimid on kõrvaltoimete seisukohast kõige ohtlikumad ja miks?
  • Kuidas saab pikemas perspektiivis hinnata ravimite ohutust käibel olevate ravimite osas?
  • Mis on allergia?
  • Millised on olulised füsioloogilised muutused vanuritel ja lastel?
  • Millises vanuses saab lapse organism hakkama ravimitega sarnaselt täiskasvanutega?
  • Kuidas võib mõjutada sugu kõrvaltoimete esinemist ?
  • Mis platseeboefekt ja platseeboravim?
  • Milline põhimõte kehtib ravimite kasutamisel rasedatel ja imetavatel emadel?
  • Kui võimalik 17 Mis on teratogeen?
  • Mis põhjustab väärarenguid 18 Mis on kaasasündinud väärarengud?
  • Mida põhjustavad embrüo- ja fetotoksilised Millisel trimestril on need ohtlikud?
  • Kuidas neid mõistad?
  • Millele mõelda?
  • Millised ravimid läbivad hästi rinnapiima ja millised ei läbi?
  • Mis raseduse ajal on keelatud on üldjuhul keelatud ka imetamise ajal?
  • Kuidas vähendada ravimite toimet imikule?
  • Millist infot annab " Relative Infant Dose"?

Lõik failist

Loeng 3
Ravimite kõrvaltoimed , pt erirühmad
Kordamisküsimused
1.Ravimi kõrvaltoime definitsioon.
  • kahjulikku ning soovimatut reaktsiooni ravimile, mis tekib haiguse diagnoosimise, profülaktika või ravi käigus ravimi tavaliste annuste kasutamisel .

Adverse drug event.
– ravimist põhjustatud kahju. Seotud ravimi kasutamisega. Kahju patsiendile, viga tekkinud anamneesi võtmisega, vale annus..Med töötaja süü. Nt unustan küsida, kas pt allergia mingi ravimile, ja andsin talle seda ravimi.
  • Preventable-ennustavad
  • Non preventable-mitte ennustavad

2. Ravimviga ehk medication error .
• -ravimi kasutamise käigus tekkinud välditavad juhtumid, mis põhjustavad ravimi ebakorrektset kasutamist või kahju patsiendile;
Mis võib põhjustada ravimvigade teket?
• määramisel, tellimisel, märgistamisel, ettevalmistamisel, väljastamisel, transpordil, nõustamisel, jälgimisel jne. tekkinud vead.
• Näiteks: • ravimi manustamine või doos ei vasta määratule;
• ravimi ettevalmistusel tehtud vead;
• ravimi
Vasakule Paremale
Ravimite kõrvaltoimed-pt erirühmad #1 Ravimite kõrvaltoimed-pt erirühmad #2 Ravimite kõrvaltoimed-pt erirühmad #3 Ravimite kõrvaltoimed-pt erirühmad #4 Ravimite kõrvaltoimed-pt erirühmad #5 Ravimite kõrvaltoimed-pt erirühmad #6
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 6 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2018-02-05 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 20 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor alisal Õppematerjali autor
kõrvaltoime definitsioon,medication error, Ravimite kõrvaltoimete tüübid, allergia,Fotosensitiivsus, platseeboefekt ja platseeboravim, teratogeen,Relative Infant Dose

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
15
docx

Üldfarmakoloogia kordamisküsimused

Üldfarmakoloogia 1. Mis on ravim (WHO definitsioon)? Milleks ravim lähtuvalt definitsioonist mõeldud on? Iga valmistatud, turustatud või turustamiseks määratud aine, mis on ette nähtud haigete ravimiseks, haigusseisundi kergendamiseks, haiguste ärahoidmiseks või diagnoosimiseks inimesel või loomal, inimese või looma elutalitluse taastamiseks, korrigeerimiseks või muutmiseks. 2. Mis on ravimi kõrvaltoime (WHO definitsioon)? Milliste annuste manustamisel räägime ravimi kõrvaltoimest?

Meditsiin
thumbnail
50
pdf

Üldfarmakoloogia EKSAM (materjal)

Merle kiloman 1.Retseptorite olemus Retseptor on organismi makromolekulaarne komponent, millega reageerides avaldab ravim toimet. Enamik retseptoreid on proteiinid. Üldiselt on võimalik muuta organismi iga funktsiooni. Toime tekib vaid organismi füsioloogiliste funktsioonide muutmise kaudu. Ravimid seonduvad retseptoritega ioonsete, vesinik-, hüdrofoobsete, van der Waals`i ja kovalentsete sidemetega. Retseptor, tema sihtmärk rakus ja vahepealsed ülekandes osalevad molekulid moodustavad retseptor-efektor süsteemi. 2. Retseptorite iseloomustus Retseptorid jaotatakse:

Farmakoloogia
thumbnail
8
docx

Üldfarmakoloogia kordamisküsimused

Üldfarmakoloogia kordamisküsimused 2021 Helve Kirm 1. Mida uurib farmakokineetika? teadus organismi toimest ravimile (imendumine, jaotumine, metabolism, eritumine). 2. Mida uurib farmakodünaamika? teadus ravimi toimest organismile. (kus, kuidas ja miks ravim avaldab toimet, ründepunktid ja toimemehhanismid, toime sõltuvus annusest ja toime kestvusest. 3. Mis on ravim? Ravim on iga valmistatud, turustatud või turustamiseks määratud aine, mis on ette nähtud haiguste ravimiseks, haigusseisundite kergendamiseks, haiguste ärahoidmiseks või diagnoosimiseks, elutalitluse taastamiseks, korrigeerimiseks või muutmiseks inimesel või loomal. 4. Mürk (mille poolest erinevad ravim ja mürk?) Aine, mille poolt esile kutsutud muutused on organismile kahjulikud, nimetatakse mürgiks. Kui muutused on soovitud, nimetatakse ravimiks. 5. Ravimite saamisallikad.

Farmakoloogia
thumbnail
51
odt

Farma kontrolltöö I

Vegetatiivne närvisüsteem, hingamiselunditesse toimivad raviained, antibakteriaalse toimega raviained, ravimite annuste arvutamine. I KONTROLLTÖÖ ÕPPEMATERJAL VEGETATIIVSESSE NÄRVISÜSTEEMI TOIMIVAD RAVIAINED Mis on neurotransmittorite ülesanne organismis? Neurotransmittorid kannavad inot/erutust kas ühelt neuronilt(närvirakult) teisele või siis neuronilt keharakkudele vastavalt skeleti- või silelihastesse. Kus neurotransmittoreid sünteesitakse ja säilitatakse? Neuotransmittoreid sünteesitakse ja säilitatakse närviterminalides.

Farmakoloogia
thumbnail
9
doc

Farmakokineetika

- biotransformatsiooniprotsesse - ekskretsiooniprotsesse organismis tervikuna või selle osades. Ravimi farmakokineetilised omadused määravad tema - toime saabumise kiiruse - toime tugevuse - toime iseloomu - toime kestuse Seega sõltub farmakokineetilistest parameetritest - ravimiannuse suurus - manustamise viis ja sagedus - ravikuuri kestus - intervall üksikute ravikuuride vahel Ravimite imendumine Ravim saab toimet avaldada ainult juhul, kui ta jõuab toimimiskohta, selleks peab ta läbima bioloogilisi barjääre ehk imenduma. Imendumine on oluline kõikidel juhtudel, kus ravim ei ole manustatud vahetult vereringesse. Imendumine erinevate manustamisviiside korral Imendumine paikse manustamise korral. Ravim on toimivas kontsentratsioonis ainult manustamiskohal (nahal, limaskestadel) ja imendunud ravimi kontsentratsioon

Farmakoloogia
thumbnail
10
docx

Osteoporoos-rasvumine ja reumatoidartriit

eripärad. Kaltsiumtsitraadi (imendub paremini tühja kõhuga, aga võrdselt karbonaadiga, kui manustada toiduga) või kaltsiumkarbonaadi (imendub paremini toiduga) soolana. Kaltsiumkarbonaat imendub halvasti PPI või H2 blokaatorite kasutamisel. Manustamissoovitused on antud puhta kaltsiumi kohta mg. Kaltsiumkarbonaat sisaldab puhast kaltsiumit 40% 7. Tunne ära bifosfonaadid Kuidas antud ravimeid on võimalik manusudtada? Millised on suukaudsete ja parenteraalsete bifosfonaatide kõrvaltoimed? Patsiendi nõustamine manustamise osas. Milliseid nõuandeid peaks jälgima vältimaks lõualuu osteonekroosi teket? Bifosfonaadid – Alendroonhape; Ibandroonhape; Risedroonhape. Ravimeid on võimalik manustada suukaudselt ja i/v. Suukaudsete bifosfonaatide kasutamise riskid: seedetrakt (refluks, ösofagiit, haavandid) – Oluline õige raviaine manustamine! Seedetrakti kahjustuse risk võib tõsta ka samaaegne NSAIDide kasutamine.

Meditsiin
thumbnail
8
doc

Farmakoloogia KT1

2. Mõisted – farmakon, preparaat, ravimvorm, farmakoloogiline toime, toimeaine, droog? Farmakon – keemiline, taimne või loomne aine, mis organismi sattudes muudab selle talitlusi. Preparaat – kindlas annuses ja ravimvormis väljastatav farmakon Ravimvorm – ravimile abiainete ja mitmesuguste tehnoloogiliste võtetega antud manustamiseks sobiv kuju Farmakoloogiline toime- farmakonist põhjustatud organismi talitluse muutus. Droog – ravimite looduslik taimne tooraine (kuivatatud palderjanijuured) Toimeaine - taimses või loomses droogis või ravimvormis esinev farmakoloogilise toimega aine. 3. Ravimvormide klassifikatsioon vastavalt nende agregaatolekule? tahked, vedelad, pehmed ja gaasilised 4. Pulbrite jagunemine vastavalt manustamisele? seespidised ja välispidised pulbrid 5. Mis vahe on doseeritud ja doseerimata pulbril?

Farmakoloogia
thumbnail
4
doc

Kliiniline farmakoloogia

.. veresoonte läbilaskvuse vähenemine, H2 blakaatorite toimel maohappe sekrestioon tõuseb/langeb 11. Nimeta lühidalt antibakteriaalsed ravi 4 põhiprintsiip. · A) Ravida tuleb kindlat haigustekitajat just talle piisavalt sobiva preparaadiga · Ravida antibiootikumiga tuleb vaid mikroobide tekitatud haigusi ning kindla näidustusega. Kasuta võimalikult kitsa toimespektriga antibiootikume · Manustada preparaati parimal toimival viisil, arvestades koostoimeid teiste ravimite või toiduga, vaid õige manustamise juures on raviefekt parim · Ravi pikkus optimaalne. Vältida tuleb lühikesti ravikuure või juhuslikke rohuvõtmisi. Vältida pt kodust antibiootikumide tagavarade kuhjumist. 12. Amiinoglükosiidid tüüpiline esindaja on:.. Gentamütsiin · Teema kaks kõige olulisemalt ja ohtlikumad kõrvaltoimet on ( allergia ja seedetraktinähtud välja arvatud) a).. Ototoksilne, nii kuulmis- kui ka vestibulaaraparaadile mõjudes Nefrotoksilist 13

Õenduse alused




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun