Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kordamisülesanded 3 (tekstülesanded, %, suhted) (1)

1 HALB
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kui suure kiirusega pidi postiauto nüüd sõitma?
  • Missugune oli jalakäija planeeritud kiirus?
  • Kui teine matkaja oli jõudnud asulasse A?
  • Kui kaua oli rong teel?
  • Kui palju aega kuluks basseini täitmiseks kummagi toru kaudu eraldi?
  • Kui kiiresti valminuks detailipartii kummagi töölise üksi töötades?
  • Kumbagi sulamit et saada 19 grammi sulamit milles kulla ja hõbeda suhe on 712?
  • Kui 1 kg II sordi kaupa Kui palju osteti mõlemat kaupa?
  • Kui kauba hind alaneks 10 ja veokulud moodustaks 6 kauba hinnast?

Lõik failist

Kordamisülesanded 3 (tekstül, %, suhted)
  • Linnade A ja B vaheline kaugus on 90 km. Linnast A pidi väljuma postiauto, kuid kohe sõidu alguses tuli tal oodata 27 minutit. Et kaotatud aeg tasa teha ning õigeaegselt kohale jõuda, pidi postiauto kiirust auurendama 10 km võrra tunnis. Kui suure kiirusega pidi postiauto nüüd sõitma?
  • Jalakäija otsustas 30 km pikkuse tee läbida teatud kiirusega. Tegelikult liikus ta selle kiirusega vaid ühe tunni, seejärel käis 1 km vähem ettenähtust. Sihtpunkti jõudis ta 1 tund ja 15 minutit hiljem, kui oli kavatsenud. Missugune oli jalakäija planeeritud kiirus?
  • Jalgrattur peab sõitma Tartust Painkülla kindlaks ajaks. Kui ta sõidab keskmiselt 12 km tunnis, siis ta hilineb pool tundi; kui ta aga sõidab 15 km tunnis, siis ta saabub Painkülla 12 minutit enne tähtaega. Kui pika tee peab jalgrattur läbima?
  • Kaks matkajat väljusid üheaegselt teineteisele vastu asulast A ja B ning kohtusid 3 tunni 20 minuti pärast. Kui palju aega kulus kummalgi matkajal asulate A ja B vahemaa läbimiseks, kui esimene neist jõudis asulasse B 5 tundi pärast seda, kui teine matkaja oli jõudnud asulasse A?
  • Rong pidi kindla ajavahemiku jooksul läbima 840 km. Poolel teel rong peatus pool tundi semafori juures. Selleks, et jõuda kohale õigeaegselt, tuli kiirust suurendada 2 km võrra tunnis. Kui kaua oli rong teel?
  • Kaks sportlast jooksevad üheaegselt teineteisele vastu, üks punktist A ja teine punktist B. Mõlemad jooksevad erinevate kuid konstantsete kiirustega. Nad kohtuvad 300 m kaugusel punktist A. Joostes oma suunas lõpuni, pöördusid nad kohe ümber ja jooksid tagasi ning kohtusid 400 m kaugusel punktist B. Leida punktide A ja B vaheline kaugus.
  • Leida rongi kiirus ja pikkus, kui on teada, et ta möödus seisvast vaatlejast 7 sekundi jooksula ja kulutas 25 sekundit selleks, et mööda sõita platvormist pikkusega 378 m.
  • Kaks keha alustavad üheaegselt sirgjoonelist liikumist teineteisele vastu. Esimene keha läbib minutis 7 m. Teine keha läbib esimese minutiga 24 m ja iga järgmise minutiga 4 m vähem. Mitme minuti pärast kehad kohtuvad, kui nende vaheline kaugus on 100 m?
  • Punktide A ja B vaheline kaugus piki raudteed on 66 km, piki veeteed aga 80,5 km. Rong väljub punktist A laevast 4 tundi hiljem ja jõuab punkti B 15 min varem. Leida rongi ja laeva keskmine kiirus, kui on teada, et rongi kiirus on 30 km/h võrra suurem laeva kiirusest.
  • Linnade A ja B vaheline kaugus on 28 km. Linnadest väljusid samaaegselt kaks jalgratturit teineteisele vastu. Ühe tunni möödused nad kohtusid ja jätkasid sõitmist peatumata ja kiirust muutmata. Esimene jalgrattur jõudis linna B 35 minutit varem kui teine linna A. Mõlemad jalgratturid sõitsid ühtlase kiirusega. Leida jalgratturite kiirused ja ja kohtumispaiga kaugus linnast A? (1997)
  • Linnade A ja B vaheline kaugus on 600 km. Linnadest väljub samaaegselt kaks kaubarongi teineteisele vastu. Eeldatakse, et rongid liiguvad ühtlase liirusega. Esimene rong jõuab linna B 3 tundi varem kui teine rong linna A. Selle ajaga kui esimene rong läbib 250 km, läbib teine rong 200 km. Leida mõlema rongi kiirus. (1997)
  • Bassein täitub kahe toru kaudu 6 tunniga, kusjuures üks nendest torudest täidaks basseini 5 tundi kiiremini kui teine. Kui palju aega kuluks basseini täitmiseks kummagi toru kaudu eraldi?
  • Kaks pumpa koos pumpaksid basseini tühjaks nelja tunniga. Pumbad pandi korraga tööle, ent kolme tunni pärast läks esimene pump rikki. Teisel pumbal kulus järelejäänud vee pumpamiseks veel neli tundi. Kui kaua oleks pidanud järelejäänud vett pumpama esimene pump, kui esimese pumba asemel oleks samal hetkel läinud rikki teine pump? (1997)
  • Kaks müüriladujat, kellest teine alustab tööd 1,5 päeva hiljem kui teine, lõpetavad töö 7 päevaga. Kui sama töö anda mõlemale müürsepale eraldi, siis esimesel kuluks töö lõpetamiseks 3 päeva rohkem kui teisel. Mitu päeva kulub töö lõpeamiseks mõlemal müürsepal eraldi?
  • Kaks töölist pidid valmistama partii ühetüübilisi detaile. Kui esimene tööline oli töötanud 2 tundi, teine aga 3 tundi, selgus, et tehtud on 11/30 osa tööst. Töötanud seejärel koos veel 2 tundi, tõdeti, et teha on veel 1/3 tööst. Kui kiiresti valminuks detailipartii kummagi töölise üksi töötades? (1997)
  • On kaks kulla ja hõbeda sulamit. Ühes sulamis on need metallid suhtes 1:2 ja teises 2:3. Mitu grammi on vaja võtta kumbagi sulamit, et saada 19 grammi sulamit, milles kulla ja hõbeda suhe on 7:12?
  • Osteti 45 euro eest I sordi kaupa ja 20 euro eest II sordi kaupa. I sordi kaupa osteti 1 kg võrra rohkem. I sordi kauba 1 kg maksab a eurot rohkem kui 1 kg II sordi kaupa. Kui palju osteti mõlemat kaupa? Kuidas sõltub lahendite arv parameetri a väärtusest?
  • Kauba hinda alandati 20% võrra. Mitme protsendi võrra peab suurendama läbimüüki, kui soovitakse, et selle kauba müügist laekuv summa jääks samaks?
  • Kaup koos veokuludega maksab 6300 eurot, kusjuures veokulud moodustavad 5 % kauba hinnast . Kuidas muutuks kauba hind koos veokuludega, kui kauba hind alaneks 10% ja veokulud moodustaks 6% kauba hinnast?
    Vastused. 1. 50 km/h. 2. 5 km/h. 3. 42 km. 4. Ühel 10 tundi, teisel 5 tundi. 5. 21 tundi. 6. 500 m. 7. 21 km/h, rongi pikkus 147 m. 8.
  • Kordamisülesanded 3-tekstülesanded-%-suhted #1
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 1 leht Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2014-04-13 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 55 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor choosetoknow Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    2
    doc

    Aritmeetiline jada

    Aritmeetiline jada. Def. Aritmeetiliseks jadaks nimetatakse arvujada, milles iga liikme ja temale vahetult eelneva liikme vahe on jääv. a1 a n 2a1 n 1 d a n a1 n 1 d Sn n Sn n 2 2 1. Esimese raudbetoonist rõnga paigaldamine maksab töölisele 10 krooni, iga järgmise rõnga paigaldamine aga 2 krooni rohkem kui eelmine. Töö lõpetamisel maksti lisatasuks veel 40 krooni. Ühe rõnga paigaldamine läks maksma keskmiselt 22 4/9krooni. Mitu rõngast paigaldas tööline? (9 rõngast) 2. Alustades merepinna tasemelt jõudis alpinist mäkketõusmisel esimesel päeval 900 m kõrgusele. Igal järgneval päeval tõusis ta 50 m võrra vähem kui eelneval päeval. Mitme päevaga tõuseb alpinist mäetippu, mille kõrgus on 5250 m? (7 p

    Matemaatika
    thumbnail
    11
    doc

    Ühtlane liikumine

    Mehaanika. Sirgjoonelise liikumise kinemaatika. Ühtlane liikumine 1 Ühtlane liikumine Liikumise põhivalem on s = vt s ­ teepikkus (km); v ­ kiirus (km/h); t ­ aeg (h). Vaatame ülesandeid. 1. Bambus kasvab kiirusega ligikaudu 0,001 cm/s. Kui palju kasvab bambus ööpäevaga.? Antud: cm v = 0,001 s Lahendus: t = 24h = 24 60 min = 24 60 60s = 86400s s = 0,001 86400 = 86,4cm Vastus: Bambus kasvab ööpäevas 86,4 cm. 2. Signaali liikumiskiiruseks mööda närvikiudu võib lugeda 50 m/s. Kujutleme, et inimese käsi on nii pikk, et ulatub Päikeseni. Missuguse aja pärast tunneks siis inimene põletust? Antud: m v = 50 s s = 15 1010 m Lahendus: Arvutame kiiruse aastates. Saame s 15 1010 m t= = = 3 10 9 s 100 v m 50 s

    Füüsika
    thumbnail
    2
    rtf

    Tekstülesanded

    Tekstüleasnded 1. Hoiustaja võttis pangast välja 1/6 oma rahast, siis 500 krooni, ja lõpuks 2/5 ülejäänud rahast.Kolme korraga võttis ta välja kokku 5100 krooni. Kui palju raha jäi hoiustajal panka? 2. Puuviljaaed on ristkülikukujuline. Ristküliku pikkus on 400 m võrra suurem laiusest, kusjuures tema küljed suhtuvad nagu 5: 3. Öövaht käib kiirusega 4 km/h. Kui palju kulub tal aega selleks, et käib üks kord ümber aia? 3. Sõiduki esiratta ümbermõõt on 21 dm ja tagaratta ümbermõõt 35 dm. Leida teelõik, mille läbimisel teeb esiratas 10 pööret rohkem kui tagaratas. 4. Tehas vajab 378 detaili pakkimiseks kaste. Kui igasse kasti panna 9 detaili rohkem kui kavatsetud, siis vajatakse üks kast vähem. Mitu kasti on vaja? 5. Hoone ehitamiseks tuleb teatud tähtajaks välja kaevata 2000 m3 pinnast. Kaevamistöödel aga ületati iga päev plaani 50 m3 võrra, mistõttu lõpetati töö 2 päeva enne tähtaega. M

    Matemaatika
    thumbnail
    62
    pdf

    Nupukas - Nuputamisülesanded

    Matemaatika nuputamisülesandeid 4. ja 5. kl õpilastele Panin siia kirja 325 ülesannet, mida võiks anda nuputamiseks 4. ja 5. kl matemaatikahuvilistele õpilastele. Olen nuputamisülesanded väga erinevatest allikatest juba mitu aastat kogunud ja olümpiaadiks ettevalmistamisel praktikas kasutanud. Praegune valik on selline. Võib-olla on need ülesanded natukene abiks ka mõnele kolleegile. On lisatud ka vastused ja üks võimalikest lahenduskäikudest. 1. Ühe staadioniringi läbimiseks kulub Sassil 3 minutit ja Reinul 4 minutit. Poisid alustasid jooksu samal ajal samalt stardijoonelt. Leia vähim aeg, mis kulub poistel, et ületada jälle samaaegselt seda stardijoont. VASTUS: 12 minutit, sest see on väikseim arv, mis jagub nii 3-ga kui ka 4- ga. 2. Mitu kolmnurka on joonisel? VASTUS: 20 3. Mari elab koos ema, isa ja vennaga. Neil on kodus üks koer, kaks kassi, kaks papagoid ja akvaariumis neli kuldkala. Mitu jalga on neil kõigil kokk

    Matemaatika
    thumbnail
    18
    ppt

    Võrrandisüsteemide koostamine tekstülesannete põhjal III osa

    Võrrandisüsteemide koostamine tekstülesannete põhjal III osa © T. Lepikult, 2003 Liikumisülesanded, ülesanne 1 Ülesanne 1 Kahe linna vaheline kaugus on 600 km. Üks rong läbib selle vahemaa 2 tunni võrra kiiremini kui teine, sest ta kiirus on 10 km/h võrra suurem kui teise rongi kiirus. Leida, kui kaua aega kulub kummalgi rongil ühest linnast teise sõitmiseks. Lahendus Liikumisega seotud ülesannetes tuleb teada kiiruse v, läbitud teepikkuse s ja liikumiseks kulunud aja t vahelist seost. Kiirus v on defineeritud kui läbitud teepikkuse s ja selleks kulutatud aja t suhe: s v= , (1) t millest järelduvad seosed s = vt (2) ja s t= . (3) v Ülesanne 1 (2) Lahendus jätkub ... Täh

    Matemaatika
    thumbnail
    7
    pdf

    Füüsika 2009 kursuse töö ülesanded

    VEKTORARVUTUS 1. Murdmaasuusataja sõidab 1.00 km põhja poole ja siis 2.00 km itta. Maa on horisontaalne. Kui kaugel ja mis suunas asub ta lähtepunktist? 2. Vektori pikkus on 3.00 m ja ta on suunatud x-teljest 45° päripäeva. Kui suured on selle vektori x- ja y-komponendid? 3. Kolm võistlejat on lagedal väljal. Igaühele antakse mõõdulint, kompass, kalkulaator ja labidas ning järgmised andmed: Kui minna 32.0° põhjast itta arvestatud suunas 72.4 m, siis 36.0° läänest lõunasse arvestatud suunas 57.3 m ja lõpuks otse lõunasse 17.8 m, siis leiate paiga, kuhu on maetud Porsche võtmed. Kaks võistlejat asuvad kohe mõõtma, kolmas aga arvutama. Mida ta arvutab ja mis tulemuse ta saab? 4. Lennuk lendab 10.4 km läände, 8.7 km põhja ja 2.1 km üles. Kui kaugel on ta lähtepunktist? D = 6i + 3 j - k 5. Antud on kaks vektorit: . Leida vektori F = 2 D - E pikkus.

    Füüsika
    thumbnail
    7
    pdf

    füüsika mittefüüsikutele eksamiks õpematerjal

    Kui kõik kaduvväikese takistusega liikuvale objektile mõjuvad jõud Kahe vektori vektorkorrutis on null, kui: Vektorite vaheline kaovad silmapilkselt, siis objekt: jätkab ühtlase kiirusega nurk on 180 kraadi sirgjooneliselt Milline lause on õige?: Nihkeks nimetatakse vektorit, mis viib Kepleri teooria kohaselt: planeedid liiguvad elliptilistel keha liikumise algpunktist lõpppunkti orbiitidel ümber Päikese Jõumoment on: Punkti kohavektori ja jõu vektorkorrutis Kui te istute toolil ja Maa tõmbab teid enda poole jõuga, mis Horisontaalselt liikuvale kehale mõjuv raskusjõud: Ei tee tööd võrdub teie kaaluga, siis Newtoni III seaduse kohaselt on selle Temperatuur on: Molekulide keskmise kineetilise energia mõju vastasmõjuks: tooli elastsusest tingitud üleslükkejõud mõõt Kui te olete vabalt pöörleva horisontaalse ketta keskel

    Füüsika mittefüüsikutele
    thumbnail
    6
    doc

    Aritmeetiline ja geomeetriline jada

    ARITMEETILINE JA GEOMEETRILINE JADA 1. Aritmeetilise jada kolmas liige on 2 ja kaheksas liige on 17. Mitu jada liiget tuleb võtta, et nende summa oleks 95? n =10 2. Aritmeetilise jada esimese ja kuuenda liikme vahe on 10, nelja esimese liikme summa on 48. Leia see jada. a1 = 15, d = -2 3. Alustanud liikumist, läbib rong esimese sekundiga 0,3 m ja igas järgnevas sekundis 0,4 m rohkem kui eelmises. Leida 0,6 minutiga läbitud tee. 262,8 m 4. Aritmeetilise jada neljas liige on 9 ja üheksas liige on -6. Mitme liikme summa on 54? n1 = 4; n2 = 9 5. Leia kõigi niisuguste naturaalarvude summa, mis 9-ga jagades annavad jäägiks 4 ja arvud ise on suuremad 200 –st ning väiksemad 350-st. 4658 6. Geomeetrili

    Matemaatika




    Kommentaarid (1)

    s1llu profiilipilt
    Sirle Kabanen: Lahenduskäik puudub. Polnud mingit kasu sellest.
    18:00 15-10-2020



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun