Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

KONTROLLTÖÖ kristluse kohta (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
Kristlus - 2000 a. tagasi alguse saanud massliikumine, mis väidab et Jeesus on meie pääsetee

Lõik failist

KONTROLLTÖÖ kristluse kohta.
Jeesuse elulugu –
  • sünd : Sündis u 2012 aastat tagasi 25. detsembril puussepp Joosepile ja tema naisele Maarjale . Jeesuse ema, neitsi Maarja, jäi Pühast Vaimust lapseootele. Jeesus , kes talle sündis, ei olnud mitte inimese poeg, vaid Jumala poeg. Maarja ja Joosep elasid Iisraelis, Naatsaretis Galileamaal. Lapse sündimise ajaks pidid nad aga minema Petlemma linna, sest parajasti toimus rahvaloendus . Jeesus sündis seal ühe külalistemaja laudas. Kui Jeesus oli sündinud, olid esimesed, kes teda vaatama tulid, lähedal väljal olnud karjased . Hiljem tulid teda külastama veel ka “Tähetargad Hommikumaalt”, kes austasid Jeesust kui tulevast juutide kuningat ning tõid talle kalleid kingitusi: kulda, viirukit ja mürri.
  • elu surm: Võimukandjad ostsid ära Jeesuse ühe jüngri, Juudas Iskarioti, kes juhatas sõdurid sinna, kus Jeesus oma jüngritega söömaaega pidas. Juudas andis Jeesusele suud – sellest teadsid sõdurid, keda vahistada. Jeesus viidi kohtumõistmiseks Rooma asehalduri Pontius Pilatuse ette. Pilatus ei näinud põhjust Jeesuse surmamõistmiseks, kuid suured rahvahulgad ja juutide usujuhid, kes olid kohtumõistmisele tulnud, nõudsid temalt seda. Tulles rahvale vastu määraski Pilatus Jeesuse surma läbi ristilöömise. Jeesus löödi risti ning ta suri.
  • Ülestõusmine: Pärast surma matsid Jeesuse jüngrid ta kaljuhauda, mille suue suleti suure kiviga. Kolm päeva pärast Jeesuse matmist tulid mõned Jeesust järginud naised tema surnukeha vaatama. Nad avastasid aga, et kivi oli haua eest ära lükatud ning haud oli tühi. Naistele ilmus issanda ingel, kes teatas neile, et Jeesus on surnuist üles tõusnud ja elab. Järgnevatel nädalatel nägid paljud Jeesuse jüngrid teda elusalt, ning uskusid, et ta on surnuist tõusnud. Nad jõudsid järeldusele, et Jeesus on uut moodi Messias – mitte maine kuningas, vaid universumi valitseja. Nelikümmend päeva pärast ülestõusmist nägid jüngrid Jeesuse taevasseminekut – ta võeti pilvedel üles Jumala juurde. Enne lahkumist lubas ta aga, et ta saadab Jüngritele Jumala vaimu (Püha vaimu)
    Kristluse levik vahetult pärast Jeesust –
  • Peetrus : Peetrus oli Jeesuse üks lähimaid jüngreid. Ta oli kristlaste üks esimesi peamisi juhte, kuulutas Jeesuse õpetust peamiselt juutidele. Pärast Jeesuse surma läks Peetrus elama Rooma , kus tast sai Rooma kiriku juht, teda peetakse esimeseks Rooma paavstiks.viimaks hukati oma usu pärast.
  • Paulus: Korralikult haritud, kreeka keelt oskav juut.Pärast Jeesuse surma võitles kristlaste vastu, Kord ilmutas end talle ülestõusnud Jeesus ning Paulus hakkas kristlaseks.Ta rändas mööda Vahemere-äärseid maid, rajas kristlikke kogudusi. Kirjutas hulgaliselt kirju esimestele kristlikele kogudustele, pani kirja kristluse tähtsaimad õpetused. Suur osa Uuest Testamendist Piibli teisest osas, koosnebki tema kirjadest.
  • kristlus Rooma keisririigis: Paulusega hakati Jeesuse õpetust kuulutama kõikidele inimestele, kes elasid Rooma impeeriumis.Esialgu levis Jeesuse õpetus linnades, kõige enam vaeste ja orjade seas, aja jooksul hakkas levima ka kõrgematesse kihtidesse igal pool üle Rooma impeeriumi. Jeesus oli Rooma ametivõimude poolt hukatud , esimesed kristlased tegutsesid seetõttu salajas, põranda all. Mitmed kristlaste põhimõtted ei ühtinud Rooma riigi põhimõtetega
  • Nikaia kirikukogu : Aastal 325 kutsus Rooma keiser Constantinus Suur kokku kirikukogu, et luua selgust kristlikus õpetuses. Kõigi kristlike kirikute pead (piiskopid) kutsuti kokku Nikaia linna (Türgis), et leppida kokku kristliku õpetuse põhiseisukohtades. Teised kristlikud voolud mõisteti hukka ja kuulutati ketserlikeks. Nikaia usutunnistus on kehtiv kõigile kristlikele kirikutele tänase päevani. Selles on kokku võetud kogu kristlik usk.
    Kristlikud konfessioonid
  • õigeusk katoliiklus: Kolm suurimat kristlikku konfessiooni – õigeusk, katoliiklus, protestantism . Protestantism on omakorda jagunenud paljudeks erinevateks konfessioonideks.
  • protestantlikud kirikud: 1517, 31. oktoobril algatas Martin Luther reformatsiooni, millest said alguse protestantlikud kirikud. Protesteeriti katoliku kiriku vastu, mis oli keskaja jooksul paljude arust Jeesuse õpetusest ja Piiblist kaugenenud. Protestante on kokku u 500 miljonit.
  • suur kirikulõhe: Pärast Nikaia kirikukogu (325) jäi kirik mõneks ajaks suhteliselt ühtseks. Aja jooksul arenes välja kaks erinevat kristluse suunda – üks Lääne-Roomas, teine idas. Läänes oli keskuseks Rooma linn ja keeleks ladina keel, Idas keskuseks Konstantinoopol ja keeleks kreeka keel. Keskajal kaugenesid ida- ja läänekristlus teineteisest veelgi, kuni viimaks 1054 . aastal viskasid Rooma paavst ja Konstantinoopoli patriarh vastakuti teineteist kirikust välja – Suur kirikulõhe. Nii tekkis kristlusesse kaks peamist voolu – katoliiklus (läänes) ja õigeusk (idas)
  • reformatsioon : usuline uuendusliikumine, mille tulemusena katoliku kirikust eraldusid nn reformeeritud harud, neist peamised olid luterlus , kalvinism ning anglikaani kirik . Seostatakse Martin Lutheri nime ja 31. Oktoobriga 1517
    Kristlik usk:
  • kolmainsus: Jumal on üks, aga ta eksisteerib samaaegselt ja igavesti kolmes isikus : Jumal-isa ( Jehoova , maailma looja), Jumal-poeg (Jeesus Kristus), Püha Vaim
  • monoteism : usk ainsasse, universaalsesse, kõikehõlmavasse Jumalasse
  • patt: Kristlased usuvad, et kõik inimesed on oma olemuselt patused
  • pärispatt: Patus, mille kõigi inimeste nimel sooritasid Aadam ja Eeva , süües paradiisiaias
  • lunastus : Jeesus Kristus, surres ristil , oli ülim ohver, kes lunastas kõik inimesed kõigist nende pattudest. Kristus on nende lunastaja.
  • igavene elu: see, kes usub Kristuse kuulutusse ning võtab vastu tema õpetuse pärib igavese elu.
  • Paradiis : Kristlased usuvad, et igavene elu on paradiis
  • Põrgu: Põrgu on usundeis igavene kannatusseisund või ka paik, kus hukkamõistetud hinged viibivad pärast surma.
  • Jeesuse õpetuse põhijooned: see, mida Jeesus on rääkinud eetikast, käitumisest, elamisest.
    Kuldreegel -
    "Armasta oma ligimest nagu iseennast "/ Ära tee teistele seda, mida sa ei taha, et sulle tehtaks - üks küsimus tuleb ilmselt kindlasti: "Mis on kuldreegel"
    Kristlik elu - ristimine (mis on, mida tähendab), konfirmatsioon /leer, leerikool, abielu, surm, mungad , nunnad , jumalateenistus
  • KONTROLLTÖÖ kristluse kohta #1 KONTROLLTÖÖ kristluse kohta #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2012-11-29 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 16 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor oundude Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    13
    doc

    Kristlus retsensioon

    Tallinna Laagna Gümnaasium Kristlus REFERAAT Koostanud: Kadri Laur Tallinn 2009 Sisukord Sissejuhatus........................................................................................... 2 1. Kristluse tekkimine.............................................................................. 3 1.1. Pooldjad ja vastasseis........................................................................ 3 2. Uskumused......................................................................................... 4 3. Kristluse levik.................................................................................... 4 3.1 Varakristluse levik....................................................................

    Usundiõpetus
    thumbnail
    12
    doc

    Kristlus

    AUDENTESE ÜLIKOOL Kristlus REFERAAT Koostanud: Kadri Laur Tallinn 2009 Sisukord Sissejuhatus................................................................. 2 1. Kristluse tekkimine.................................................... 3 1.1. Pooldjad ja vastasseis.......................................................... 3 2. Uskumused.............................................................. 4 3. Kristluse levik.......................................................... 4 3.1 Varakristluse levik............................................................ 4-5 4. Kirik...................................................................... 5 4.1 Kiriku struktuur.................................................................. 5 4.2 Kiriku funktsioonid............................................................. 5 5. Pühad tekstid...........................................................

    Rahvusvahelised suhted
    thumbnail
    8
    docx

    Kristlus

    Umbes 3 aastat veetis ta rändjutlustaja ja tervendajana Naatsareti ja Jeruusalemma ümbruses. Kristlased usuvad, et ta on Jumal või Jumala poeg, kes võttis inimese kuju, taastamaks Jumala ja inimkonna suhet. Selle suhte olid rikkunud Jumala käskude suhtes sõnakuulmatud inimesed. Öeldakse, et Jeesuse ema Maarja viljastas Jumal, mitte mees. Jeesus on tõeline inimene ja tõeline jumal. Jeesus löödi risti ja ta tõusis surnust üles ning elab senini kui kõige loodu Issand. Kuigi kristlus kasvas välja juutlusest, muutus ta kiiresti iseseisvaks usundiks. Tänapäeval on kristlus maailma levinuim usund(2miljardit kristlast). Kristlusel on palju harusid (kirikuid ja denominatsioone) Selle põhjuseks on aja jooksul tekkinud erimeelsused, mis puudutavad õpetust või usutavasid. Nimetus ,,Kristus" tuleneb kreekakeelsest sõnast christos ­ Jumala poolt valitud valitseja. Kristlased usuvad, et 1.saj Palestiinas sündinud Jeesus oli Kristus.

    Religioon
    thumbnail
    8
    doc

    Ristiusu teke ja areng Vana-Rooma Impeeriumis

    2009 Sisukord: 1. Sissejuhatus 2. Piibel ja kristlik kirjandus · Jeesuse sünd · Jüngrid · Jeesuse vangistus ja surm · Ülestõusmine ja taeva minek · Vana Testamendi koosseis · Vana Testamendi keel · Vana Testamendi ajaloolisus · Uus testament 3. Ristiusu levik 4. Kokkuvõte 5. Kasutatud kirjandus Sissejuhatus Siin essees on kirjutatud ristiusust ning selle levikust. On ka lahti seletatud, kust tuli kristlus ja kes on Jumal. Pikemalt on räägitud ka sellest, mida Jumal tegi ja kuidas ta kannatas. Mina isiklikult jumalat ei usu, ning kõik materjal on saadaud kas internetist või raamatutest. Kui te juhuslikult usklik ei ole, siis kujutan ette, et see võib tunduda päris igavana. Samas on hea teada midagi usust, mida usuvad üle ühe miljardi inimese. Siit referaadist saab ka teada, miks inimesed Jumalasse usuvad, ning kuidas ta taevasse

    Ajalugu
    thumbnail
    10
    docx

    Kristlus - referaat

    KRISTLUS Referaat 2012 SISUKORD KRISTLUS Kristlus ehk ristiusk on monoteistlikusund, mille keskmeks on Jeesus Kristuse elu ja õpetused. Kristlased usuvad, et Jeesus on Jumala poeg ning Vanas Testamendis ennustatud Messias. Kristlased käsitlevad Uue Testamendi raamatuid kui üleskirjutisi Jeesuse kuulutatud rõõmusõnumist. Ligikaudu 2,1 miljardi järgijaga 2001. aastal on kristlus suurim maailmareligioon. Kristlus on valitsevaks religiooniks Euroopas,Ameerikas, Lõuna-Aafrikas, Filipiinidel ja Okeaanias. Kristlus kasvab jõudsalt ka Aasias, eriti Hiinas ja Lõuna-Koreas. Kristlus oli algselt judaismi usulahk, ning käsitleb seega pühakirjana ka juutide Tanahi raamatuid, mida kutsutakse kristluses Vanaks Testamendiks. Sarnaselt judaismile ja islamile liigitatakse kristlusAabrahamlikuks religiooniks. Nimetus "kristlane" tähendab "Kristusele kuuluvat" või "Kristuse pooldajat", ning seda

    Kultuurilugu
    thumbnail
    6
    docx

    Kristlus

    valitus saatis ta välja Rooma riigist (selline uskumus tuleb Rooma allikatest) - Evangeeliumite järgi sündis Jeesus Herodes Suure ajal ja hiljemalt 4.a. eKr, Kodu koht oli Kalies. Isa (Joosep) oli ametilt puusepp ja ema (Maarja). - Jeesuse sünniajal oli suur rahvaloendus. Maarja Ja Joosep lähevad end kirja panema Petlema, kui Maarja oli lapseootel. Rännakul sünnib neile laps Jeesu. Kuna majas kohta ei leitud kohta, siis mindi lauta. - Emakeel oli Aramea keel. Tundis Vana Testamenti ja oli õppinud sünagoogi koolis. Ta oli juut. - Alles 28.a. alustas Ristija Johannes meeleparandus jutlustega, mida ta pidas Jordani jõe ääres.. Peamine sõnum "parandage meelt, sest taevariik on lähedak". Ta ristis jões veega inimesi ja ka Jeesus lasi end ristida. Kuid siis Johannes vangistati, hakkas Jeesus ringirändama ja õpetama. - Ta oli u 30 aastane

    Religioon
    thumbnail
    4
    doc

    Kristlus

    Kristlus ehk ristiusk on monoteistlik usund, mille keskmeks on Jeesus Kristuse elu ja õpetused. Kristlased usuvad, et Jeesus on Jumala poeg ning Vanas Testamendis ennustatud Messias. Kristlased käsitlevad Uue Testamendi raamatuid kui üleskirjutisi Jeesuse kuulutatud rõõmusõnumist. Ligikaudu 2,1 miljardi järgijaga 2001. aastal on kristlus suurim maailmareligioon[1]. Kristlus on valitsevaks regiooniks Euroopas, Ameerikas, Lõuna-Aafrikas, Filipiinidel ja Okeaanias. Kristlus kasvab jõudsalt ka Aasias, eriti Hiinas[2] ja Lõuna-Koreas[3]. Kristlus oli algselt judaismi usulahk, ning käsitleb seega pühakirjana ka juutide Tanahi raamatuid, mida kutsutakse kristluses Vanaks Testamendiks. Sarnaselt judaismile ja islamile liigitatakse kristlus Aabrahamlikuks religiooniks. Nimetus "kristlane" (kreeka keeles ) tähendab "kristusele kuuluvat" või "kristuse pooldajat"[4], ning seda kasutati esmakordselt Antiookia (praegune Antakya) jüngrite puhul (Apostlite teod 11:26)

    Usundiõpetus
    thumbnail
    7
    docx

    Kristlus I ja II vastused

    18. Millisel arvataval ajal kirjutati Markuse, Matteuse, Luuka ja Johannese evangeeliumid? Markuse evangeelium (65-70 pKr), Matteuse (80 pKr või hiljem), Luuka (80-85 pKr), Johannese evangeelium ( 100-110 pKr). 19. Kuidas nimetatakse Uue Testamendi vanimat, II sajandist pärinevat fragmenti? Vanimaks Uue Testamendi kaanoni fragmendiks on teisest sajandist pKr pärinev käsikirjaline Kanon Muratori. 20. Millal valmis Uue Testamendi kaanon ja mida see tähendab? Kontrollküsimused kristlus II kohta: 1. Milline on kristluse tuntuima misjonäri nimi enne ja pärast pöördumist? Enne pöördumist variser Saulus, pärast apostel Paulus 2. Kus hakati kristlasi kutsuma kristlasteks? Süüria suures maailmalinnas Antiohhias 3. Kuidas nimetati Rooma maailmariiki ladina keeles? Imperium Romanum 4. Milline keiser võrdsustas kristluse Rooma riigi teiste religioonidega? Keiser Constantinus 5. Millise ediktiga ja mis aastal see toimus?

    Maailma religioonide võrdlev analüüs




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun