Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Toidurasvad ja sinu tervis (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • PALJU RASVU TARBIDA?

Lõik failist


TOIDURASVAD
ja sinu tervis
Kui tahad tervise ja toidu seoste kohta 
rohkem teada, vaata www.toitumine.ee.
RASVAD JA TERVIS
Rasvade kohta arvatakse ekslikult, et tervisliku eluviisi 
tagamiseks ja hea väljanägemise saavutamiseks tuleb 
tarbida täiesti rasvavaba toitu. See ei ole aga kindlasti õige.
Hea tervise huvides ei tule toidus sisalduvaid  
ja toiduvalmistamisel kasutatavaid rasvu mitte 
vältida, vaid valida, milliseid neist tarbida, ning 
teha seda mõõdukalt.
MIS ON RASVAD?
Toidurasvad sisaldavad erinevaid rasvhappeid :
• küllastunud rasvhapped
• monoküllastumata rasvhapped, 
• polüküllastumata rasvhapped.
Erinevates toidurasvades on nende sisaldus erinev.
Küllastunud rasvhappeid sisaldub rohkem loomsetes 
rasvades, näiteks seapekis ja võis.
Mono- ja polüküllastumata rasvhapped on aga 
ülekaalus enamikes taimsetes rasvades, näiteks rapsiõlis. 
Kaht asendamatut polüküllastumata 
rasvhapet, Ω-6 ja Ω-3 rasvhapet, pole 
inimorganism ise võimeline tootma , neid 
peab saama toiduga. 
MILLEKS ON RASVAD 
VAJALIKUD?
• Toidurasvad on inimorganismile  
 
  kontsentreeritud energiaallikaks. 
1 g rasva annab ligikaudu 9 kcal energiat.
• Toidurasvad on rakus olulisteks   
 
 ehitusaineteks. 
Organite ümber moodustuv  
Vasakule Paremale
Toidurasvad ja sinu tervis #1 Toidurasvad ja sinu tervis #2 Toidurasvad ja sinu tervis #3 Toidurasvad ja sinu tervis #4 Toidurasvad ja sinu tervis #5 Toidurasvad ja sinu tervis #6 Toidurasvad ja sinu tervis #7 Toidurasvad ja sinu tervis #8 Toidurasvad ja sinu tervis #9 Toidurasvad ja sinu tervis #10 Toidurasvad ja sinu tervis #11 Toidurasvad ja sinu tervis #12 Toidurasvad ja sinu tervis #13 Toidurasvad ja sinu tervis #14 Toidurasvad ja sinu tervis #15 Toidurasvad ja sinu tervis #16 Toidurasvad ja sinu tervis #17 Toidurasvad ja sinu tervis #18 Toidurasvad ja sinu tervis #19 Toidurasvad ja sinu tervis #20
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 20 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2016-04-13 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 3 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor merkaott Õppematerjali autor

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
12
docx

Toitumise alused.

Kõikides rasvades on pikaahelalisi palmit- ja olehapet, loomsetes rasvades on palju stearhapet ja taimsetes - linoolhapet; lühikese ja keskmise ahelapikkusega rasvhappeid on eeskätt piimarasvas. Rasvade omadused ja väärtus sõltuvad rasvhapete küllastatusest s.o kaksiksideme või -sidemete olemasolust rasvhappe molekulis. Selle alusel jaotatakse rasvhapped polüküllastumata- (mitu kaksiksidet), monoküllastumata- (üks kaksikside) ja küllastunud rasvhapeteks (kaksiksidet ei esine). Toidurasvad, mille koostises on palju küllastunud pikaahelalisi rasvhappeid, on toatemperatuuril tahked, ei rikne (räästu) nii kergesti ja kannatavad kuumutamist kõrgemal temperatuuril (t 2000C) nt sulatatud sea- ja lambarasv (sisaldavad palju palmit- ja stearhapet). Lühiahelalisi küllastunud rasvhappeid sisaldavad rasvad (nt või) on pehmemad. Küllastumata rasvhapped on toatemperatuuril vedelad, seejuures seda voolavamad, mida rohkem on rasvhappes kaksiksidemeid

Toitumisõpetus
thumbnail
8
doc

Loeng IV

6.2. Lipiidid 6.2.1. Mis on lipiidid Mõiste lipiidid ei ole päris identne mõistega rasv. Mõiste lipiidid haarab endasse kõik loomorganismile iseloomulikud hüdrofoobsed vees lahustumatud ained. Rasva all mõistetakse looduslikke triglütseriidide segusid (loomarasvad, või, taimeõlid) ja triglütseriidid e. triatsüülglütseroolid on glütserooli estrid rasvhapetega. ~95 % toidu lipiididest on triglütseriidid. Ülejäänud toidu lipiidid on nendega kaasnevad rasvlahustuvad vitamiinid, steroidid ja pindaktiivsed, emulgeerivad lipiidid.

Inimese toitumisõpetus
thumbnail
5
docx

Transrasvad

Eesti Maaülikool Maastikukaitse ja -hooldus Transrasvad Artikli analüüs Tartu 2012 Kokkuvõte Tiiu Lieberti raamatu ,,Toitumine: müüdid ja tegelikkus" transrasvhapete peatükist (28.09.2009) Toidurasvades sisalduvad rasvhapped jagunevad kolmeks: küllastunud, mono- küllastamata ja polüküllastamata rasvhapped. Kõik rasvad pole halvad. Monoküllastumata ja polüküllastumata rasvhapped vähendavad vere kolesteroolisisaldust ja südamehaiguste riski. Seevastu liigset küllastunud ja transrasvhapete tarbimist seostatakse südamehaiguste riski suurenemisega. Enamiku tänapäeval toiduga saadavatest transrasvhapetest saab osaliselt hüdro- geenitud taimerasvaga valmistatud toitude söömisel, samuti leidub neid piimas ja imetajate rasvas

Üldbioloogia
thumbnail
4
docx

mis on analüüsitud nädalal liikumispäeviku andmetel. Liikumisaktiivsust soovitan säilitada samal tasemel 8-10 tuh sammu päevas, st minimaalselt 30 min aktiivse kõndi või muu trenni. 2 Eesti toitumissoovituste järgi peaks menüü sisaldama vähemalt 60% taimseid rasvu/õlisid. Kõige suuremas koguses vajame monoküllastumata rasvhappeid, mida sisaldavad tegelikult kõik rasvad ja õlid, nii loomsed kui taimsed. Monoküllastumata rasvhapped on keha jaoks väga olulised, eriti kui nad pärinevad kvaliteetsetest allikatest. Need õlid sisaldavad ka rohkesti antioksüdante, pakkudes kaitset südame-veresoonkonnahaiguste eest. Tervislikke oomega-9 rasvhapppeid saame oliividest, pähklitest, mandlitest ja avokaadost ja neist valmistatud rafineerimata õlidest. Uuringud näitavad, et monoküllastamata (oliivõli, rapsiõli) rasvade piisav söömine

Kategoriseerimata
thumbnail
3
docx

Elustiili päeviku analüüs individuaalne töö

tasakaalustamine aitab füüsiline koormus, mis peaks jääma vähemalt samal tasemel, mis on analüüsitud nädalal liikumispäeviku andmetel. Liikumisaktiivsust soovitan säilitada samal tasemel 8-10 tuh sammu päevas, st minimaalselt 30 min aktiivse kõndi või muu trenni. Eesti toitumissoovituste järgi peaks menüü sisaldama vähemalt 60% taimseid rasvu/õlisid. Kõige suuremas koguses vajame monoküllastumata rasvhappeid, mida sisaldavad tegelikult kõik rasvad ja õlid, nii loomsed kui taimsed. Monoküllastumata rasvhapped on keha jaoks väga olulised, eriti kui nad pärinevad kvaliteetsetest allikatest. Need õlid sisaldavad ka rohkesti antioksüdante, pakkudes kaitset südame-veresoonkonnahaiguste eest. Tervislikke oomega-9 rasvhapppeid saame oliividest, pähklitest, mandlitest ja avokaadost ja neist valmistatud rafineerimata õlidest. Uuringud näitavad, et monoküllastamata (oliivõli, rapsiõli) rasvade piisav söömine

Tervise edendus
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

Asendamatute rasvhapete tähtsus: olulised rekumembraanide norm talitluseks; pärsivad trombide teket; vähendavad vere kolesterooli sisaldust; tugev immuunsussüsteemi. Keha vajab rasvu, et saada asendamatuid rasvhappeid ning rasvlahustuvaid vitamiine. Lipiidide osakaal päevasest toiduenergiast 20-25%. Põhilised rasvaallikad ja nende üldiseloomustus. Rasvaallikateks on katte- ja määrderasvad, toide valmistamisel kasutatavad rasvad ja toiduainetes sisalduv rasv. Toiduõlid ­ rafineeritud õlis on vähem rasvhappeid. Kolesterool inimorganismis ja toiduainetes. K kuulub rasvalaadsete ühendite hulka. Organismis on umbes 140 g kolesterooli, millest u 10% veres, ülejäänud rakumembraanides ja närvilõpmetes. Toiduga saadakse u 20-30% kolesterooli, ülejäänud sünteesib organism ise. Päevas ei tohiks saada rohkem kui 300 mg kolesterooli. Kolesterooli vajalikkus: rakumembraanide ehituseks, mitmete hormoonide, sapphappe valmistamiseks jne.

Toitumise alused
thumbnail
7
docx

Rasvad, lipiidid

Kaitsefunktsioon (nahaalune ja siseorganite ümber olev lipiidide kiht, kehavõõraste ainete talletamine rasvkoes VII. Lahusti funktsioon (lipoproteiinid kannavad rasvlahustuvaid vitamiine) VIII. Termoisolatsioon IX. Bioregulatoorne funktsioon ( hormoonid) X. Transport XI. Efektiivne elektriline isolatsioon XII. Asendamatud eelühendid KLASSIFIKATSIOON 1) Lihtlipiidid (neutraalrasvad, mitteseebistuvad) a. Vedelad rasvad (taimsed õlid) b. Tahked rasvad (loomsed rasvad) c. Vahad (taimsed ja loomsed rasvad) 2) Liitlipiidid (fosfolipiidid) Üks rasvhappejääk on asendunud fosfaatrühmaga Toimivad nagu sõudepaadid, vedades hormoone ja rasvlahustuvaid vitamiine 3) Tsüklilised lipiidid (steroidid) Peamiselt hormoonid

Toidukeemia
thumbnail
20
pdf

Tasakaalustatud toitumine

Rasvad/Õlid Või, pekk, majonees, kookosõli, palmiõli, margarii- Oliivi- ja rapsiõli; päevalille-, maisi- ja sojaõli (mõõdukalt); dieettooted ja nid, ploomirasv ja teised tahked loomsed rasvad, vähese rasvasusega kastmed, õlikultuuride seemned, pähklid munakollasega tehtud õlikastmed Piim ja piimasaadused Rasvased (2,5­4% rasva) piimatooted (lubatud

Inimeseõpetus




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun