Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"loomseid" - 182 õppematerjali

thumbnail
1
doc

Rasvad, kolesterool

Kõrgemate karboksüülhapete estrid, mille olek toatemperatuuril on vedel, on õlid. Rasvad on ühed energiarikkamad toitained. 1 gramm rasva annab energiat ca 9 kcal, 1 gramm süsivesikuid 4 kcal ja 1 gramm valku samuti 4 kcal. Rasv on hädavajalik vitamiinide A, D, E ja K imendumiseks ning hormoonide normaalseks sünteesiks. Taimsed rasvhapped on toatemperatuuril vedelad ning asendamatud. Loomsed rasvhapped on toatemperatuuril tahked ning asendatavad. Loomseid rasvhappeid on meie organism võimeline ise sünteesima. Kolesterool on lipiid mis tekib maksas. On nii hea kui ka halb kolesterool. Ühelt poolt on see vajalik meie organismi normaalseks funktsioneerimiseks, teisalt aga põhjustab veresoonte lupjumist. Halba kolesterooli sisaldavad toatemperatuuril tahked ehk küllastunud rasvhapped (searasv, kanarasv). Head kolesterooli saame me taimsetest rasvadest (õlidest) ja kalast (Omega 3). Inimene peaks ööpäevas tarbima vähemalt 50 grammi rasva

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Viimistlusmaterjalid kodune töö

· Konstruktsioonide pealispinna muutmine siledamaks ja kergemini puhastavaks · Konstruktsioonide muutmine nägusamaks. Jagatakse 3-e rühma: värvmaterjalid, kleepmaterjalid, vooderdumaterjalid. 2. Mis on värvmaterjal? Värvmaterjal (värviline või värvitu) kantakse pinnale vedelas olekuss. Seal ta kuivab või kivistub ja tekitab viimistluskihi. Värvmaterjalide põhikomponendiks on mitmesugused liimid, värnitsad, lahustid, pigmendid, täitematerjalid jne. 3. Loomseid liime saadakse? Loomseid liime saadakse loomakontidest liimolluse väljakeetmise teel. Maalriliimist on ta puhtam ja kvaliteetsem. Seda turustatakse tahvlitena või graanulitena. Lahustatakse kuumas vees ja kasutatakse peamiselt puitdetailide liimimisel. 4. Värnitsa algmaterjaliks on? Taimeõlid(lina-, kanepi-, päevalille jne õli) 5. Pigmendiks nimetatakse? Pigmentideks nimetatakse peeni värvilisi pulbreid, milledega antakse värvisegudele vajalik värvus

Kategooriata → Viimistlusmaterjalid
41 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Puhastusained

Parandab kareda vee pesuomadusi. Töölahus neutraalne. Koostis: naatriumkloriid, veepehmendid. 2 Beko DES Leeliseline desinfitseeriv puhastusvahend toiduainetööstusele Kasutusvaldkond: seadmete, reservuaarjahutite, tööpindade, tootmisruumide seinte ja põrandate pesuks ja desinfektsiooniks käsitsi, - surve- ja masinpesul. Sobib kõikidele niisket pesu taluvatele pindadele. Toime: lahustab efektiivselt taimseid ja loomseid rasvu ning ei lase pesulahusest lahustunud rasval ka madalatel temperatuuridel pesulahusest välja ladestuda. Beko Des peseb ja desinfitseerib üheaegselt, kindlustades toiduainete kvaliteeti alandavate mikroorganismide hävimise. Töölahuse kontsentratsioon: 0,25%-0,5%, (25-50ml 10 liitri vee kohta). Kasutamine: Pesta pinnad 40-50°C töölahusega, lasta vajadusel toimida mõni minut. Loputada puhta veega. Koostis: quat, EDTA, naatriumkarbinaat, mitteioomme tensiid. Töölahuse pH 10,6.

Turism → Puhastusteenindus
36 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Kreeka põllumajandussektori analüüs.

tähendab väiksemat sissetulekut. Uuringu tulemuste kohaselt kaaluvad 68,2% vastanutest maale kolimist, 19,3% on juba konkreetsemad sammud selles suunas astunud. c) Kreeka primaarne sektor saanud suuri toetusi, ent vastuoluliste tulemustega. Järgmise kümne aasta jooksul plaanitakse toetusi mõnes valdkonnas vähendada. Mõnevõrra halbadest tingimustest hoolimata toodab Kreeka mitmesuguseid taimseid ja loomseid produkte. d) Kreeka põllumajandust pärsib eriline maaomandi süsteem,mis soodustab vähetootlike väikemaaomandite teket. 3. a) Mõnevõrra halbadest tingimustest hoolimata toodab Kreeka mitmesuguseid taimseid ja loomseid produkte. Põllumajandus on koondunud Tessaalia tasandikele, Makedooniasse ja Traakiasse, kus kasvatatakse maisi, nisu, otra, suhkrupeeti ja kartuleid. Kreeka on ka oluline puuvilla- ja tubakatootja.Viinamarju, meloneid, tomateid,

Põllumajandus → Põllumajandus
22 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

TERVISLIK TOITUMINE

Nende ainete lõplikul lõhustamisel vabaneb energia, mida mõõdetakse 1kJ = 0.24 kcal (kilokalorit) kilodzaulides kJ Tervislik tasakaalustatud toit annab kõiki toitaineid õiges hulgas ja õiges vahekorras vastavalt sööja energiakulule Energia saamine toiduga ja selle kulutamine peab olema tasakaalus Kõige hõlpsamini saab inimene vajalikke toitaineid segatoidust st. sellisest toidust mis sisaldab nii taimseid kui loomseid saadusi · Mingi osa toidust tuleb süüa toortoiduna, osa kuumutatuna · Süüa tuleb korrapäraselt ja kiirustamata · Söömise sagedus sõltub näljatundest · Päevas peaks olema kolm söögikorda ­ toidukogus tuleks jaotada nende vahel. · Hommikusöögist peaks saama 30-40% vajaminevast energiast, lõunasöögist 40% ja õhtusöök võiks olla kõige väiksema kalorsusega Ebatervisliku toitumise tagajärg Kui süüa pikemat aega kas

Toit → Toitumisõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Taimetoitluse esitlus

sööb ta mõningaid loomse päritoluga toite (nt. munad, piim/piimasaadused, mesi). Kes on taimetoitlane? Eestis kiputakse kutsuma taimetoitlasteks nii veganeid kui vegetariaane ehk kõiki, kes ei söö liha. Veganid eelistavad taimetoitlasteks nimetada aga vaid veganeid ning peavad vegetariaane pooltaimetoitlasteks, kuna nad söövad mingil kujul ka loomset päritolu saadusi. Mida väldivad veganid? Veganid väldivad tooteid, mis sisaldavad loomseid komponente või on loomset päritolu, peamiselt siis nahk ja karusnahk, aga enamasti ka vill, siid ja mesilasvaha. Samuti ei osta veganid võimalused kosmeetikat ja kodukeemiat, mis sisaldavad loomseid aineid ning mis on loomade peal testitud. Reeglina ei poolda ega külasta veganid loomi ärakasutavaid meelelahutusasutusi nagu näiteks tsirkused. Mida siis üldse veganid söövad? teraviljatooteid (nt. leib, tatar jne) kaunviljad (läätsed, herned jne) köögiviljad puuviljad

Toit → Toitumine
12 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Toitained - mis ja miks?

veresuhkrut aeglaselt tõstvad Rasvad Energiavarud; talletatakse kõhuõõne piirkonnas ja rasvkoes; Taimsed Tuleks tarvitada rohkem. Nt: taimeõlid, loomsed rasvad, seemned, pähklid. Loomsed Nt: Liha- ja piimatooted. Valgud Valgud koosnevad aminohapetest - organism ei suuda ise sünteesida organismi ehituse, arengu ja kasvamise tagamine; osalevad antikehade tootmises ja tagavad tugeva immuunssüsteemi; ühendite transport; toit peaks sisaldama loomseid valke rohkem kui taimseid. Vesi Inimese kehas kõige rohkem Lahustab toitaineid; kannab toitaineid kehas edasi; kaitseb ülekuumenemise eest; ainevahetusreaktsiooni oluline osa. Mikrotoitained Mineraalained Vitamiinid luustiku ja kehavedelike koosites; jagatakse rasv- ja on vajalikud keha normaalseks vesilahustuvateks; talitlemiseks; vajame normaalseks kasvuks,

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Islami usk

Paast kujutab endast inimese vaimu võitu füüsise üle. 8.Leia 10 tõde toitumisest! 1) Masstoodangu liha ei tohi süüa. 2) Kalu ei ole vaja kuidagi erilisel viisil tappa ning neid peetakse reeglina kõiki lubatuteks, nagu ka muid mereelukaid. 3) On lubatud süüa ka nende loomade liha, mis on tapetud kas kristlaste või juutide poolt. 4) Keelatud süüa kõike, kus võib olla sees veidigi siga. 5) Keelatud on tooted, kus on kasutatud taimsete rasvade asemel loomseid rasvu. 6) Ei tohi juua mingit alkoholi ja tarbida muid uimastavaid ning sõltuvust tekitavaid aineid. 7) Keelatud on süüa sealiha, veretooteid. 8) Keelatud on jogurtid, kus on paksendajaks zelatiin. 9) Islam käsib mõõdukalt süüa, mitte üle pingutada. 10) Islam keelab süüa ka küünistega kiskjaid ja röövlinde. 9.Mis on Haram? Haram on toiduaine või jook, mis on moslemitele keelatud. Moslemitel on keelatud

Teoloogia → Usundiõpetus
19 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Maailmamere elustik

Siin on sobivad tingimused nii kõige pisematele organismidele ,planktonile ,kui ka kõige suurematele sinivaaladele.Neid kõiki nimetatakse veeorganismideks.Suurem osa biosfääri elustikust koosnebki veeorganismdest. Vees tekkis elu ja arenas siin ligi 3 miljardit aastat ,enne kui esimesde organismid maismaale elama asusid .Veeloomad suudavad omastada vees lahustunud hapnikku.Osa loomi ,nagu kalad ja veetaimed ,ujub vees aktiivselt. Suurem osa taimseid ja loomseid organisme,kes moodustavad planktoni, liigub vees passiivselt hõljudes.Palju taimi ja loomi on aga ranniku lähedal ookeanide ja merede põhja kinnitunud. MAAILMA MERI JAGUNEB NII HORISONAALSELT KUI KA VETIKAALSELT MITMEKS VÖÖNDIKS!!!!!! Valgusküllane pinnakiht Üle 90%ookeanide elustikust on koondunud valgusküllastesse pindmisse veekihti,mis ümbritseb tavaliselt saari ja mandreid ja saari.

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Tervislik toitumine ja toitained

Kogu organismi elutalitluseks kasvamiseks arenemiseks liikumiseks seedimiseks Energia vajalikkus Ainevahetuse toimimiseks Rakkude uuendamiseks Kasvamiseks Südame, kopsude, aju jt organite tööks Energia vajalikkus sõltub: vanusest soost välistemperatuurist Energia allikad Energiat saab: süsivesikutest valkudest rasvadest Kõige energiarikkam toit on rasvane toit. Tervislik toit Mitmekesine ja vaheldusrikas toit Toit peab sisaldama nii taimselt kui ka loomseid saadusi Kuumutatud- ja toortoit Toortoit: Kuumutatud toit: +Vitamiinirikas +Hävivad paljud +Värske bakterid -Säilivad bakterid -Vitamiinide hulk väheneb mõnevõrra Ebatervislikud toitumis tagajärjed Ülesöömine - ülekaal, südame - veresoonkonna haigused, suhkrutõbi, liigeseprobleemid. Vähene söömine - kõhnumine, vaegtoitumus, moodustub mürgiseid ainevahetus saadusi, tekib valkude, vitamiinide ja mineraalainete puudus,

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Loomsed mürgid

Loomsed mürgid Mis on mürgid? Mürgid on ained, mis organismi sattudes häirivad normaalset elutegevust ning toovad esile mürgistuse sümtomid. Satuvad põhiliselt organismi suu, naha, hingamiselundite ning haavade kaudu. Eristatakse looduslikke, taimseid, loomseid, mikroobseid, mineraalseid ning sünteetiliselt saadud mürke. Loomsed mürgid Loomsed mürgid on iseloomulikumad selgrootutele. Selgroogsetest on mürgised osad kalad, kahepaiksed ja roomajad. Imetajad ja linnud üldiselt mürke ei tooda. Tetrodotoksiin Leidub kerakalades. Tetrodotoksiin on üks mürgisemaid looduslikke ühendeid üldse. Tetrodotoksiini sihtmärgiks on närvirakkude membraanis

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Jennifer Nimmerfeldt

Jennifer Nimmerfeldt Tutvustus Jennifer on sündinud 13. mai 1998. Ta on 17 aasrane noor neiu. Praegu elab ta Soomes, Kuopios. Tema parimaks sõbrannaks on Aurelia. Vabalajal tegeleb ta youtubega. Ning ta on vegan. Kes on vegan? Vegan on inimene, kes on otsustanud mitte süüa liha-, muna­ ja piimatooteid ning teisi loomseid saadusi nagu näiteks zelatiin ja mesi. Võib öelda, et vegan on täistaimetoitlane. Liha alla kuulub mistahes elusolendi liha: imetajad, linnud, kalad, mereannid, molluskid jmt. Teisisõnu ei söö vegan ühtegi loomset toodet. Jenniferi veganluse teekonnast Tema tee veganluseni algas natuke rohkem kui 2 aastat tagasi, kui ta rohkem videote tegemisega tegelema hakkas. Ühel hetkel ta otsustas, et soovib elada tervislikumat elu ja hakkas selle kohta uurima. Ta sai inspiratsiooni youtuberilt nimega Fullyraw Kristina, kes on toortoitlane. Ta räägib, et ta kohe kindlasti ei taha minna tagasi loomade söömise juurde. Miks ja...

Ühiskond → Ühiskond
1 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Essee "Või ja margariin"

Või on lehmapiima rasva kontsentraat, milles on rasva vähemalt 80% ja vett kõige rohkem 16%. Seega on või naturaalne ning hea maitsega ja sisaldab vähem lisaaineid, kui margariin. Peale selle leidub võis ka üsna palju vitamiine. Inimese seisukohalt on või üheks miinuseks see, et seda on halb määrida ning pole külmkapist võttes kohe kasutusvalmis. Siiski leidub võis ka tervisele ohtlike aineid. Või sisaldab vereringele ja südamele ohtlikke loomseid rasvu ning kolesterooli, mis kleepub veresoonte seintele ning soodustab südamehaiguste riski. Peale selle on võis ka transrasvu, mis kahjustavad inimeste veresooni ja soodustavad lupjumist. Tavainimestele võib margariin tunduda kindlasti paremana, kui või. Sest seda saab otse külmkapist võttes kasutada ja on sageli võist vähem rasvased. Siiski pole margariin nii süütu, kui esmapilgul tunduda võib. Margariin sisaldab väga palju lisaaineid ning võib sisaldada ka

Keemia → Keemia
37 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Loomade tervishoid

7) loomsete saaduste veterinaarkontroll ja nende nõuetekohasuse hindamine; 8) [kehtetu] 9) söötade veterinaarkontroll; 10) loomakasvatushoonete ja -rajatiste ning loomsete saaduste käitlemise ettevõtete järelevalve; 11) [kehtetu - RT I 2007, 70, 428 - jõust. 01.01.2008] 12) keskkonna kaitsmine loomapidamise, loomsete saaduste käitlemise ja loomahaigustega kaasnevate kahjulike tegurite eest; 13) veterinaararstide ja loomseid saadusi tootvate loomapidajate poolse ravimite ja ravimsöötade kasutamise kontroll; 14) Eestist väljaveetavate loomade, loomsete saaduste ja toidu sihtriigis kehtestatud nõuetele vastavuse kontroll. [RT I 2006, 28, 211 - jõust. 01.07.2006] VTA- veterinaar ja toiduamet. § 1. Seaduse reguleerimisala (1) Käesolev seadus reguleerib loomade kaitset inimese sellise tegevuse või tegevusetuse eest, mis ohustab või võib ohustada loomade tervist või heaolu.2)

Põllumajandus → Loomakasvatus
14 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mina ja rasvad

või tahked ained, mis vees ei lahustu. Rasvade olek sõltub rasvhappe radikaalist s.t. küllastunud radikaali puhul on rasv tahke ja küllastumata radikaali puhul on rasv vedel - õli. Kuna rasvu leidub kõigis taimsetes ja loomsetes organismides liigitatakse neid ka vastavalt taimsed ja loomsed rasvad. Juur ja puuviljad sisaldavad vähe rasvu. Taimseid rasvu saadakse taimedest sealse õli kuumalt väljapressimise teel või orgaaniliste lahustite abiga väljalahustamise tulemusena. Loomseid rasvu saadakse tapetud loomade ja kalade rasvkoest sealt auru või keeva veega kõrgendatud rõhul väljasulatamise teel. Halvad on meie tervisele küllastunud rasvhapped ja suure rasvasisaldused toidud. Suurema rasvasisaldusega toidud on näiteks margasiin, majonees, rasvased piimatooted (juust, hapukoor), küpsetised, küpsised, sealiha. Mina ja rasvad oleme ikka väga seotud. Ma söön iga päev rasvaseid toite, mõni päev rasvasemaid, mõni päev vähem rasvasemaid

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
4
odp

Toitumishäired

vastu aga sellest on raske lahti ka saada. Minuarust ei ole anoreksikud normaalsed inimesed, sest dieeti on hea pidada aga liigselt ka ei tasu. Ortodeksia Ortodeksiaga kaasnevad erinevad tervisehaigused, sest nad ei söö üldse midagi mis sisaldab suhkrut, soola ja loomset toitu ning söövad ainult toorest/värsket toitu. Nad arvavad, et see on just kõige tervislikum toitumine aga inimene vajab tegelikult ka loomseid valkusi ning nad analüüsivad oma toitumist juues enda uriini ja lasevad endale tihti klistiiri teha. Buliimia Buliimia on väga raske haigus, see toob kaasa suured õgimishood ja peale seda tuleb oksendamine, sest inimene kes on buliimik, see arvab koguaeg et ta on liiga tüse või on tal depressioon ning tahab oma muresid matta söömisse. See haigus on samamoodi psüühikas kinni nagu teised toitumishäired ja

Toit → Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
2
doc

MEIE EHITUSAINE - VALK

MEIE EHITUSAINE - VALK ( inglise keelest tuletatud samatähenduslik mõiste: PROTEIINID) Valke saadakse nii loomsetest kui taimsetest toiduainetest, kuigi parimate allikatena tuntakse just loomseid toiduaineid: piimatooteid, lihatooteid, kala ja linnuliha. Valgud koosnevad aminohappejääkidest. Toiduvalgus esineb ligi 20 erinevat aminohapet, millest 8 on inimesele asendamatud, sest organism pole ise võimeline neid teistest toiduosistest sünteesima ­ järelikult tuleb neid saada toidust. Seedimise käigus laguneb valk taas aminohapeteks, millest keha toodab uued vajalikud valgud. Toiduainetes oleva valgu väärtuse määrab nende aminohappeline koostis ja seeditavus.

Toit → Kokandus
9 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Rasv ja mina

olek toatemperatuuril on tahke. Rasvad kuuluvad lipiidide klassi ja on vees lahustamatud ained. Elusorganismid kasutavad rasvades valdavalt paarisarvu süsinikega rasvhappeid. Kõrgemate karboksüülhapete estrid, mille olek toatemperatuuril on vedel, on õlid. Toidurasvad koosnevad rasvhapetest. Toidurasvad sisaldavad küllastunud, mono-ja polüküllastumata rasvhappeid. Loomsetes rasvades on ülekaalus küllastatud rasvhapped, taimsetes õlides mono- ja polüküllastamata rasvhapped. Loomseid rasvu saadakse toorainest väljasulatamisel või kuumalt väljapressimisel. Taimerasvad eraldatakse kuumpressimisel või ekstraheerimisel. Rasvad on elusorganismi põhilisi koostisosi valkude ja süsivesikute kõrval. Võrreldes valkude ning süsivesikutega annavad nad kaks korda rohkem energiat. Rasvad kuuluvad põhitoitainete hulka. Rasvarikas toit on maitsev ja rahuldab ka väikestes kogustes kiiresti isu. Rasva leidub palju või margariinis, lihas , pähklites jms., vähe

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Itaalia köök

Kuumast, värsked toiduained ja lihtsad Enamus kuivast valmistamistehnikad. Liha, kala ja inimesi lõunaosast juurviljad maitsestatakse ürtide ja arvavad, et kuni jaheda oliivõliga ning tihti grillitakse või itaalia köök Alpi küpsetatakse. on ainult mäestikuni Itaalia köök, mida iseloomustab palju pizza ja varieerub juurvilja ja süsivesikuid ning vähe pasta, aga kliima loomseid rasvu, on tervislik ja kaugel märkimisväär erakordselt maitsev. sellest, selt. Samuti itaalia köök erinevad Emilia Romagna regiooni peetakse on väga üksteisest ka Itaalia gastronoomiliseks keskpunktiks. mitmekülgne. kohalikud Siit on pärit sellised "kuulsused" nagu toiduained: parmesani juust (parmigiano­reggiano), Itaalia on riis, mais ja Parma sink ja balsamiäädikas.

Muu → Käsitöö
97 allalaadimist
thumbnail
13
odp

Rasvad

Lihtlipiidid ehk neutraalrasvad Jagunevad: Vedelad rasvad Tahked rasvad Vahad Vedelad rasvad ehk õlid Taimedel on enamasti küllastumata rasvhapped mis on vedelas olekus(õlid). Neil on süsiniku aatomite vahel kaksiksidemed. Taimedes energiaallikaks ning seemnetes varuaineks. Oliivi õli Tahked rasvad Süsinikkude vahel on üksiksidemed. Talletatakse rakkudes ja kasutatakse energiaallikana. Enamus loomseid rasvu on tahked. Hiired Vahad Vahad jagunevad: Taimsed vahad mis on puuviljadel, okastel ning täidavad kaitse funktsiooni. Loomsed vahad on nt mesilasvaha (mesilaste kärjed) või siis vill, mis on kaetud pehme loomse vahaga (lanoliin). Vastupidav teiste keemiliste ainete toimele. Lihtlipiinide ülesanded: 1)Looma või putuka energiaga varustamine. Lipiidide koostises olevad rasvhapped on olulised

Keemia → Keemia
45 allalaadimist
thumbnail
1
odt

tv lk 60 ja 61 Keemia 11.klass

3.Täitke lüngad ja vastka küsimustele. A.Liigse kalorsuse hirmus püüavad inimesed rasvade osakaalu toidus vähendada,kuid organsim vajab asendamatuid rasvhappeid.Vähendatud rasvasisaldusega toitude tarvitamine võib põhjustada erinevaid tervise probleeme ning ka rasvaasendajate kasutamisel on kõrvalmõjud,Seejuures ei tohi unustada,et paljud vitamiinid on rasvlahustavad,Kõige mõistlikum on kasutada siiski mõõdukas koguses võimalikult naturaalseid loomseid ja taimseid rasvu. B.Toitu võib valmistada nii keetes kui ka praadides.Kummal juhul toimub kuumutamine kõrgemal temperatuuril? Miks? Praadimisel.Vesi arustub 100 kraadi juures. Kas timeõlis on loomse rasvaga võrreldes rohkem või vähem küllastumata rasvhappe jääke? Rohkem. Selgitage,kas toiduks peaks eelistama taimeõli või tahket rasva.Tahker rasva kuna see on tervislikum Soovitatav:60% rasvadest taimsed ja 40% loomsed (suurema osa võiks moodustada kala)

Keemia → Anorgaaniline keemia
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Lambavill ja siid

Vill on üks tähtsamaid loomseid tekstiiltooraineid. Villa saadakse peamiselt lammastelt, aga ka kaamelitelt, kitsedelt ja muudelt loomadelt. Villa kasutatakse lõnga, kangaste, trikotaazi, vildi, vaipade jm. tootmiseks. Inimesed on villa kasutanud lammaste kodustamisest alates. On olemas palju lambatõuge. Villa kvaliteedi järgi võib need jagada kolme põhirühma: peenvillalised, segatõulised ja karmivillalised. Kõige parema kvaliteediga on peenvillalistelt lammastelt saadud vill. Villa saadaPügamisel saadud toorvilla töödeldakse ­ sorteeritakse, ropsitakse, pestakse ja kuivatataksekse lammaste pügamisel kevadel (ebaühtlase villaga lammastel veel ka sügisel) Villakiu ehitus Lambavillakarv ehk villakiud koosneb villarakkudest. Neid on kolme liiki: · villakiu välispinda katvad soomuselised katterakud (nende iseloomust oleneb kiu läige) · pärisrakud, mis moodustavad tüvikihi (määravad kiu tugevuse, venivuse, elastsuse, ...

Muu → Käsitöö
13 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Bioloogia kordamisküsimused vastustega 9.klass

Neerude kaudu. 4.Vitamiinid on eriliste omadustega ained. Tõmba loetelus joon alla väidetele, mis iseloomustavad vitamiine. a) Neid saadakse peamiselt toidust. b) Neid kõiki suudab organism ise sünteesida. c) Nad on makrotoitained. d) Nad on mikrotoitained. e) Nende vaegusel häirub ensüümide tegevus. f) Nad mõjutavad organismi ainevahetusreaktsioone. 5. Miks peab kasvav organism tarbima segatoitu, st nii taimseid kui ka loomseid saadusi? Sesti nii saab piisavalt erinevaid makro- ja mikrotoitaineid. Nt loomsed toiduained sisaldavad täisväärtuslikke valke, milles on eriti tähtsad sellised aminohapped, mida organism ise ei sünteesi. 6. Kirjuta seedetrakti osad selles järjestuses, kuidas toit neis liigub. Suuõõs – neel – söögitoru – magu – kaksteistsõrmik – peensool – jämesool – pärak. 7. Kirjelda protsessi, mis toimub seedetrakti osades.

Bioloogia → Bioloogia
30 allalaadimist
thumbnail
14
odt

Puhastusvahendid köögis

Toimespekter: bakteritsiidne, fungitsiidne, viiruseid inaktiveeriv, Hepatit B, HIV. NB! Koos teiste nõudepesuvahenditega mitte kasutada! Beko DES Leeliseline desinfitseeriv puhastusvahend toiduainetööstusele pH 10,6 Kasutusvaldkond: seadmete, reservuaarjahutite, tööpindade, tootmisruumide seinte ja põrandate pesuks ja desinfektsiooniks käsitsi, - surve- ja masinpesul. Sobib kõikidele niisket pesu taluvatele pindadele. Toime: lahustab efektiivselt taimseid ja loomseid rasvu ning ei lase pesulahusest lahustunud rasval ka madalatel temperatuuridel pesulahusest välja ladestuda. Beko Des peseb ja desinfitseerib üheaegselt, kindlustades toiduainete kvaliteeti alandavate mikroorganismide hävimise. Töölahuse kontsentratsioon: 0,25%-0,5%, (25-50ml 10 liitri vee kohta). Kasutamine: Pesta pinnad 40-50°C töölahusega, lasta vajadusel toimida mõni minut. Loputada puhta veega. Koostis: quat, EDTA, naatriumkarbinaat, mitteioomme tensiid. Töölahuse pH 10,6

Masinaehitus → Seadmete õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Taimetoitluse plussid ja miinused

ja seened), marjad, seemned, mandlid, pähklid. Vegetariaan sööb kõike sama mis vegangi, kuid erinevalt veganist võib ta süüa ka mõningaid loomse päritoluga toite nagu näiteks mune, piima ja piimasaadusi ja/või mett. Eestis kutsutakse taimetoitlasteks nii veganeid kui ka vegetariaane ehk kõiki, kes ei söö liha. Veganid ise peavad vegetariaane nn pooltaimetoitlasteks kuna nad söövad mingil kujul ka loomset päritolu saadusi. Lisaks väldivad veganid tooteid, mis sisaldavad loomseid komponente või on loomset päritolu: peamiselt nahk ja karusnahk, aga enamasti ka vill, siid ja mesilasvaha. Samuti ei osta veganid võimalusel kosmeetikat ja kodukeemiat, mis sisaldavad loomseid aineid ning mis on loomade peal testitud. Reeglina ei poolda ega külasta veganid ka loomi ärakasutavaid meelelahutusasutusi nagu näiteks tsirkused. Kui taimetoitlased lubavad endale aeg ajalt ka muna- ja piimatooteid, siis veganid väldivad

Bioloogia → Bioloogia
33 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Konspekt "Koed"

1. Nii nagu taimed, koosnevad ka loomad erinevatest organitest ja need omakorda erinevatest kudedest. 2. Too mõiste rakk, kude, elund ja elundkond juurde kaks näidet. Rakk: närvirakk, munarakk, seemnerakk, luurakk, lihasrakk Kude: epiteelkude, sidekude, lihaskude, närvikude. Elund: kopsud, magu, peensool, neerud. Elundkond: seedeelundkond, hingamiselundkond, vereringeelundkond, erituselundkond. Erinevalt taimekudedest on loomsetes kudedes rohkem rakuvaheainet. Eritatakse nelja tüüo loomseid kudesid: epiteelkude, sidekude, lihaskude ja närvikude. 3. Ühenda sobivad mõisted joontega: Sidekude Närvikude Lihaskude Epiteelkude 4. Epiteelkude - Epiteelkoe ülesandeks on katta teisi kudesid ja elundeid. Milline kude täitis taimedel seda ülesannet? Epiteelkoe rakud võivad olla väga mitmesuguse kujuga. Nende ühiseks omaduseks on paiknemine tihedalt üksteise kõrval ning rakuvaheainbet on neis vähe. Põhjenda, miks?

Bioloogia → Bioloogia
53 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Mürgid

Mürgid-Kuidas vältida nende sattumist organismi? Mürgid on kahjulikud ained, mis võivad ainevahetuse kaudu põhjustada organismi tervisehäire või surma. Eristatakse looduslikke, taimseid, loomseid, mikroobseid ning mineraalseid mürke, millele on lisandunud sünteetiliselt saadud mürgid. Ka paljud keemilised ühendid võivad organismis ülemäärases doosis olla mürgised. Lisaks neile mürkidele on veel ka meelemürgid nagu nt: uimastid, alkohol ja sigaretid. Mürgitus on mingite ainete aga ka füüsikaliste nähtuste poolt põhjustatud seisund organismis, mis mõjutab selle normaalset talitlust märgatavalt. Mürgisuse tüüpilisteks sümptomiteks on

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Valgud ja taimne toidusedel esitlus

VALGUD Koostas: Kerli Saluste Järvamaa Kutsehariduskeskus KM11 Valgud ehk proteiinid ­ polüpeptiidid, mis koosnevad aminohappejääkidest Aminohapped koosnevad aminorühmast ja karboksüülrühmast. Valkude koostises on 20 erinevat aminohapet. Valkude süntees toimub ribosoomides. VALKUDE JAOTUS Lihtvalgud koosnevad aminohappejääkidest nt munavalge. Liitvalgud koosnevad valgulisest ja mittevalgulisest osast nt kromosoomid (nukleoproteiinid) ja hemoglobiin. Milleks on vaja valke? Valgud täidavad organismi ehituses ja talituses keskset rolli, osaledes kõigis organismi elulistes protsessides alates uute ainete sünteesimisest ja lõpetades laguproduktide eraldamisega. Nad on valdavateks komponentideks ensüümide koostises, milleta ei toimu ühtegi ainevahetusprot...

Toit → Toiduainete mikrobioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kolesterool

2,6 mmol/l. Kolesterooli taset on võimalik hoida normaal seisus tervisliku toitumise ja küllaldase liikumisega.Aastate jooksul võib inimene viia organismi liiga palju rasva ja kolesterooli,selle pärast tulekski toituda tervislikult ja piisavalt liikuda.Kolesterooli normaal seisus hoidmiseks tuleb muuta eluviisi ja toitumisharjumusi: süüa vähese kolesteroolisisaldusega ehk taimset rasva sisaldavat toitu ja rohkem liikuda. Vältida tuleb loomseid rasvu, toiduvalmistamisel eelistada praadimisele aurutamist ja hautamist. Kasuks tulevad kolesteroolitaset alandavad kiudaineterikkad toiduained: täisteratooted, kuivatatud puuviljad, köögiviljad, salatid, värsked puuviljad, kartul, riis. Piirama peab rasvase liha nagu näiteks sealiha,suitsutatud lihatoodete, rasvas praetud toiduainete näiteks frii- ja praekartulid, rasvaste pirukate, suure rasvasisaldusega piimatoodete nagu või,

Bioloogia → Bioloogia
15 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Taimetoitluse positiivsed jooned

Marta Oja on öelnud: „Taimetoitlus on see, mis saavutab meie planeedil tasakaalu. Aidates loomi, tekib ka inimese sees sisemine rahu ning uhkus selle üle, et ta on millegi heaga hakkama saanud.“ (Oja, 2015) Taimetoitlus on toitumisharjumus, kus mingitel põhjustel ei sööda teatud toiduaineid. Vegan on inimene, kes ei tarbi liha-, piima- ja munatooteid. Lisaks väldivad veganid ka tooteid, mis sisaldavad loomseid komponente või on loomset päritolu, näiteks vill, siid ja karusnahad. „Meile on algusest peale sisendatud, et liha söömine on tervislik ning moraalne, samas kui kõik taimetoitlased ajavad oma sarved teile õpetatud põhimõtetele vastu.“ (Oja, 2015) Kätlin Kalling on öelnud: „Hakkasin 100% taimepõhiselt toituma kaks aastat tagasi. Varasemalt olin olnud kolm aastat lakto-ovo-taimetoitlane: tarbisin taimetoidule lisaks piimatooteid ja muna

Kirjandus → Kirjandus
14 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Iga elav organism vajab toitu

aine, millest inimene või muud loomad saavad eluks vajalikke aineid (sealhulgas mineraalaineid ja vitamiine) ning energiat. Inimene vajab energiat eluprotsesside kulgemiseks (põhiainevahetus), toitainete omastamiseks, kehaliseks ja vaimseks tööks. Toiduaine on inimese toiduks tarvitatav taimse või loomse päritoluga aine. Erinevad toiduained sisaldavad inimorganismile vajalikke toitaineid erisugusel hulgal. Üldiselt on iseloomulik, et arenenud majandusega maadel kasutatakse peamiselt loomseid valke, vähem arenenud majandusega maadel peamiselt taimseid valke. Majanduse arenguga on kaasnenud rafineeritud (kõrvalistest ainetest puhastatud) toiduainete, nt. suhkru, või liiga rohke tarvitamine. Pärast EV tulekut muutusid Eesti poed rohkem tervisesõbralikeks. Kuid heal asjal on ka oma halb külg: hakati kasutama rohkem ka kiirtoite. Nende vastu peaks võitlema, süües rohkem tervislikku kui kiirtoitu. Piim, kohupiim ja juust on valgu - ja

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
1
sxw

Mina ja rasvad

Mina ja rasvad Rasvad kuuluvad lipiidide klassi ja on vees lahustamatud ained. Rasvad on rasvhapete ja propaantriooli estrid. Rasvad on elusorganismi põhilisi koostisosi valkude ja süsivesikute kõrval. Elusorganismid kasutavad rasvades valdavalt paarisarvu süsinikega rasvhappeid. Kõrgemate karboksüülhapete estrid, mille olek toatemperatuuril on vedel, on õlid. Rasvhapped on kas 16 või 18 süsinikulised, ning kas tegemist on õlide või tahkete rasvadega vaadatakse kordseid sidemeid. Kui rasvhappes esineb kordne süsinik-süsinik side siis on tegemist õliga. Rasvad kuuluvad ka põhitoitiainete hulka. Rasvu leidub peaagu igas rakus. Rasv on väga energiarikas toitaine. Rasvarikas toit on maitsev ja rahuldab ka väikestes kogustes kiiresti isu. Võrreldes valkude ning süsivesikutega annavad nad kaks korda rohkem energiat. Rasvad jagunevad loomseteks ja taimseteks rasvadeks. Rasvad sisaldavad kolme tüüpi (kül...

Keemia → Keemia
61 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Geograafia, Kreeka põllumajanduse iseloomustus

- Ei ole võimalik, sest ligikaudu 30% riigist on metsadega kaetud ja mägisus 80% ning ka sademeid on seal vähe. Millised on majanduslikud eeldused põllumajanduse arenguks? 1) Kapitali olemasolu - Kreeka on võlakriisis. 2) Tööjõu hõivatus põllumajanduses - Põllumajandus moodustab 3,3 protsenti SKPst ning sellega on hõivatud 528 000 inimest ehk 12% tööjõust 3) Põllumajandusliku tootmise vormid - Mõnevõrra halbadest tingimustest hoolimata toodab Kreeka mitmesuguseid taimseid ja loomseid produkte. Põllumajandus on koondunud Tessaalia tasandikele, Makedooniasse ja Traakiasse, kus kasvatatakse maisi, nisu, otra, suhkrupeeti ja kartuleid. Kreeka on ka oluline puuvilla- ja tubakatootja. Oliivid, mis sageli tehakse õliks, on riigi tuntuim ekspordiartikkel, kuigi moodustab ainult 10,6% toiduainete väljaveost. Viinamarjad, melonid, tomatid, virsikud, apelsinid ja teised puu- ja köögiviljad. Loomad ja loomakasvatus moodustavad olulise osa Kreeka põllumajandustoodangust.

Geograafia → Geograafia
15 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Toidutekkelised nakkushaiguspuhangud

Toidutekkelised nakkushaiguspuhangud Toidutekkeliste nakkushaiguspuhangute või nende kahtluse uurimise eesmärgiks on toidu kaudu levivate tervistkahjustavate ja eluohtlike haigusetekitajate leviku tõkestamine ning inimeste tervise kaitsmine. Toidutekkeliseks nakkushaiguse puhanguks nimetatakse kahe või enama, omavahel ühise toidutekkelise nakkusallika või ühislevikufaktoriga seotud nakkushaigusjuhu esinemist lühikeses ajavahemikus. Harva esinevate nakkushaiguste (siberi katk, botulism, brutselloos, trihhinelloos, ehhinokokkoos jm) puhul, loetakse iga haigusjuht puhanguks. Listeria monocytogenes Listeeria bakter põhjustab listerioosi. Bakteri poolt põhjustatud nakkushaigus võib põhjustada veremürgitust, häireid siseorganite töös, meningiiti ehk ajukelme põletikku või seedetrakti häireid. Listerioos võib lõppeda ka surmaga. Saksamaal diagnoositakse igal aastal kuni 500 haigusjuhtu. Kus levib? Bakter pesitseb tooretes piima- ja l...

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Tsüklilised lipiidid

Tsüklilised lipiidid Kolesterool veres: ,,hea" kolesterool ehk HDL-kolesterool (kõrge tihedusega lipoproteiin) ,,halb" kolesterool ehk LDL- kolesterool (madala tihedusega lipoproteiin) Kolesterooli funktsioonid: * tugevdab rakumembraane *tõstab erütrotsüütide osmootset resistentsust * osaleb steroolide ainevahetuses * on mõningate bioloogiliste aktiivsete ühendite(sapphapped) sünteesi algaineks ja osalevad ühendite moodustamises. Hüdrogeenimine ja trans-rasvhapped: Hüdrogeenimine ehk tahkestamine võimaldab saada vedelust taimeõlist sobiva konsistentsi ja muude omadustega hästi säiliva tahke rasva. Lipiidide biofunktsioonid: Energeetiline funktsioon *varulipiidid *peaksid katma mõõduka ja keskmine kehalise koormuse korral katma 25-30% Varuaine funktsioon *talletatakse organismis varuks(nahaalune rasvkude) *depoorasv *organismis 10-20% kehakaalust *Toiduga saadud lipiididest omastab umbes 95% Struktuurne funktsioon *rakumembraanide struk...

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Söömise keemia

Taimedes on aminohapped väga ebavõrdsetes proportsioonides ja nad tuleb ümber sünteesida. Tarbitava toidu mass kasvab ja organismis N ainevahetuse koormus suureneb oluliselt (see avaldab mõju neerudele). Asendamatuid AH-d vastavates hulkades ja sobivates vahekordades sisaldavad näiteks muna, piim, juust ja liha. Taimsed valgud (kaunviljad, pähklid, seemned) on sellised, kus puuduvad osad asendamatuid AH-d. Segatoidus loomsed ja taimsed valgud täiendavad üksteist (soovitavalt 55% loomseid ja 45% taimseid valke). Aminohapped on tähtsad valkude sünteesiks! VALKUDE TARBIMINE VALGUD on elu aluseks. Valkudele kuulub organismi ehituses ja talitluses keskne koht. Valkudega on seotud kõik organismi elulised protsessid, alates uute ainete sünteesist kuni laguproduktide eemaldamiseni. Toiduvalgud peavad tagama kudede kasvu ja säilimise. Seega mõjutavad iga ja füüsiline seisukord vajaminevat valguhulka. Imikutele ja lastele on vaja valku koguseliselt kehakaalu

Keemia → Keemia
20 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Puuviljad - kasulikud viljad

· Ensüümid ja kiudained edendavad seedimist, on kõhtu lahtistava toimega · Proleolüüthape lagundab kolesterooli ja soodustab vereringet · Säilib temperatuuril 0ºC 6 kuud, 20ºC 7-10 päeva · Kasutatakse erinevate jookide valmistamisel, tehakse zeleed, marmelaadi, kompotte, essentse, keediseid, salateid jne · Sobib hästi garneerimiseks · Kiivis leiduv ensüüm aitab hästi pehmendada loomseid valke, kui määrida sitke liha mõlemale poolele kiivist pigistatud mahla või katta pind puuviljaviiludega. Seda võib teha ainult 10 minutit, siis tuleb liha kuivatada ning otsekohe kuumtöödelda ­ vastasel juhul võib liha muutuda pudrutaoliselt pehmeks Banaan · Sisaldab palju sahharoosi ja vitamiine ning väga vähe fruktoosi, glükoosi, tselluloosi ja tärklist

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
31 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Portugali põllumajandus

kaubad 1%-i. Väike põllumajandussaaduste ekport on hea, sest see näitab, et riigi SKP ei saa olla sõltuvuses põllukultuuride müügist. Elus loomadest ekspordib Portugal enamasti Sigu, kanu ja veiseid. Ekspordib riik kõige enam sigu. Sigade müügist teeniti 2012. aastal 220 552 000 dollarit. Ekspordib Portugal väga palju kartuleid. 2012 aastal eksportis riik 281 000 tonni kartuleid, mille maksumus oli umbes 119 856 000 dollarit. Põllukultuure ja loomseid tooteid impordib Portugal suhteliselt vähe, sest riigil on kõik enamasti olemas. Teravilja import moodustub kogu riigi impordist 0,03% ja aed-köögi-ja juurvilja import 0,48%. Mis on äärmiselt hea tulemus. See näitab seda, et riik ei ole teistest riikidest toidu koha pealt sõltuvuses.Kogu maailma impordist moodustuvad need kultuurid kokku 0,72%. Elus loomi impordib Portugal 0.34%. Muidugi impordib Portugal ka eksootilisi

Geograafia → Geograafia
48 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Detergendid - jaotumine, ülesanded, koostisosad

Sisukord: 1. Detergentide jaotumine a) pesemisvahendid b) puhastusvahendid 2. Mis on detergent? 3. Detergendi koostisosad 4. Kuidas jaotatakse detergente? 5. Detergentide ülesanded 6. Mis on seep? 7. Millest saadakse seepi? 8. Seebi head ja halvad omadused 9. Sünteetiliste pesemisvahendite head ja halvad omadused. 10. Milliseid lisandeid sisaldavad pesemisvahendid lisaks pindaktiivsele ainele? 11. Miks kasutatakse pesemisvahendites fosfaate? Millega fosfaate püütakse asendada? 12. Peasemisvahendite kasutamisega seotud keskkonnaprobleemid 1.Detergendid jaotumine: a)Pesemisvahendid- seebid, pesupulbrid, hambapasta, dusigeelid, sampoonid, nõudepesuvahendid b) puhastusvahendid- põrandapesuvahend, lahustid 2.Mis on detergent? Detergendid on sünteetilistes pesemisvahendites kasutatavad pindaktiivsed ained, mis lahustuvad teataval määral vees, neid kasutatakse puhastus- ja pesemisvahenditena. Detergent otseses...

Keemia → Keemia
54 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eesti toit.

EESTI TOIT ESSEE Igas riigis on olemas vaid sellele omane toitumiskultuur ning rahvuslikud toidud ja toiduained. Söömine on paratamatus, seetõttu puutub toiduga iga päev kokku nii põliselanik kui ka turist. Viimasele võib aga külaskäik eriliselt meeldejäävaks kujuneda just tänu saadud maitseelamusele. Toitumiskultuur on väga oluline osa rahvuskultuurist, seega vajavad kohalikud toiduained väärtustamist ning tutvustamist nii kodu- kui välismaal. Eesti tarbija on uuringute põhjal siiski ikka pigem kodumaiseid tooteid-toitusid eelistanud, kuid see võib peagi muutuda, kuna meie turule tuleb hulgaliselt uusi, põnevaid ja soodsa hinnaga välismaiseid kaupu, mida võib olla keeruline eristada kodumaistest toodetest. Seega on oluline leida tüüpilised Eesti toidud ja road, mida valmistatakse Eestist pärit toorainest. Kõigil Eesti elanikel on kindlasti oma...

Toit → Toiduainete õpetus
20 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Toitumine, seede- ja erituselundkond

Kaitsta siseelundeid. Varuaine – loomadel rasvikutes, taimedel seemnetes ja viljades. 1g = 9 kcal 5. Vitamiinid (kuidas jaotatakse, allikad, ülesanded, puudus) (tabel vihikust) 6. Mineraalained (ülesanded, allikad) (tabel vihikust) 7. Taimetoitlus - kuidas jaotub, millised probleemid võivad esineda taimtoitlusel Täielik taimetoitlus – välditakse igasuguseid loomse päritoluga toiduaineid. Osaline taimetoitlus – tarbitakse mõndaseid loomseid toiduaineid. (mitmekülgsem kui täielik taimetoitlus). Probleemid: Keha ei saa piisavalt vajalikke toitaineid. Pole piisavalt energiat. Võib tekkida jämesoolevähk. 8. Ideaalkaal? (mis juhtub pikaaegsel nälgimisel või liigsel energiatarbimisel) Pikaaegsel nälgimisel inimese kaal langeb ja liigsel energiatarbimisel inimese kaal suureneb. Energiat tuleb toiduga saada täpselt nii palju, kui kulutatakse. 9. Söömishäired (anoreksia, buliimia, ortoreksia) Söömishäired on haigused.

Bioloogia → Bioloogia
51 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Bioloogia mõisted: geenid ja muu

Bioloogia mõisted: geenid ja muu pärilikkus ­ organismide omadus säilitada ja järgalstele edasi anda tunnuste kujunemise ja arenemise iseärasusi DNA e. desoksüritoonukleünhape ­ rakutuumas kromosoomides paiknev aine, mis sisaldab ja säilitab pärilikku infot geen ­ on DNA lõik, mis osaleb organ. ühe või mitme tunnuse kujunemises , geen on pärilikkuse algüksus ja need päranduvad DNA koostises vanematelt järglastele kromosoom ­ valkudega seotud DNA molekul, mis paikneb rakutuumas Kuna geenid paiknevad kromosoomides, siis on ka iga geen meie keharakkudes kahekordselt Ühe neist saame isalt, teise emalt. See tähendab, et ühel geenil on organismis vähemalt kaks vormi ehk alleeli Vanematelt saadud alleelid võivad olla kas ühesuguse või erineva mõujuga.Seda alleeli, mis valitseb teise üle ja mille poolt määratud tunnus organismil alti avaldub, nim. dominanteks alleeliks (geneetika ülesannetes ja ristamisskeemides tähistatakse suurte tähtedega...

Bioloogia → Bioloogia
20 allalaadimist
thumbnail
15
odp

Kesk-Euroopa ja Eesti majandus

· transpordivahendid 7,1% · muud tööstuskaubad 7,1% SVEITS Kaubavahetus · Eesti kaubavahetus Sveitsiga on viimase kümne aasta jooksul kasvanud 1,5 korda, moodustades Eesti põhikaubavahetuse käibest ca 0,6%. · Kaubavahetuse kogukäive 2011. aastal oli 140,1 mln EUR, sellest eksport moodustas 39,2 mln EUR ja import 100,9 mln EUR. Sveits oli 2011. aasta kokkuvõttes tähtsuselt Eesti 25. kaubanduspartner. · Eesti ekspordib Sveitsi peamiselt loomseid tooteid, vääriskive ja ­metalle, juveelitooteid, masinaid ja seadmeid ning puitu ja puidutooteid. · Sveitsi impordis Eestisse on ülekaalus vääriskivid ja ­ metallid, juveelitooted, meditsiini- ja mõõteaparatuur, kellad ning masinad ja seadmed. SVEITS Majandussuhted · Eesti ja Sveitsi majanduskoostöö on arenenud järjepidevalt tõusvas joones. · Olulise tähtsusega kahe maa majandussuhete arengule on Eesti ja Sveitsi vahelise

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Referaat keemias "parfüümid"

Esmakordselt kasutas kasutas aldhüüde Ernest Beaux , luues Chanele No 5. Aldehüüdidel on erinevaid kasutusvõimalusi . Aniisaldehüüd annab näiteks viirpuulõhna, detsüülaldehüüd aga kannikeselõhna. Samuti võivad aldehüüdid anda lõhnale erilised omadused, uudse lopsakuse ja tugevuse. Neid tuleb kasutada üliväikestes kogustes. Loomsed koostisained Kaasaegsed parfüümid ei sisalda enam haruldasi loomseid koostisaineid. Sellised koostisained olid väga kanged ja säilisid kaua. Algses olekus on need ained nii vänged, et võivad südame pahaks ajada , mistõttu tuli neid oluliselt lahjendada. Nende ainete varud on liiga väikesed et neid tänapäeva parfümeeriatööstuses kasutada. Neid aineid kasutavad üksikud parfüümiloojad. Loomseid lõhnaaineid sisaldavad parfüümid on äärmiselt kallid. Peamised loomsed koostisained on järgmised:

Keemia → rekursiooni- ja...
11 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Seedeelundkond ja Seedmine

I MÕISTED 1)Ainevahetus- organismis toimuvad omavahel ja keskkonnaga seotud keemiliste reaktsioonide kogum 2)Toitained- on toiduainete koostisosad, mida organism kasutab kudede ülesehitamiseks ja uuendamiseks ning mille lõplikul lõhustumisel hapniku kaasabil vabaneb energia. 3)toidu kalorsus- toidu energeetiline väärtus ehk kalorsus ongi energia hulk kalorites, mis vabaneb toitaine lõplikul lõhustamisel. 4)ensüümid-on eriliste omadustega valgud, mis kindlustavad organismis keemiliste reaktsioonide toimumise, jäädes ise samal ajal muutumatuks. 5)Vitamiinid- on orgaanilised ühendid, mida inimene tingimata vajab normaalseks elutegevuseks. 6)toiduained- on aine, mida tarvitatakse toiduks või millest valmistatakse toitu. 7)hambakroon- on suuõõnde ulatuv hambaosa 8)hambaemail- väljast katab hammast kõva kiht on hambaemail, mis kaitseb nii kulumise kui ka mikroobide eest. 9)kaksteistsõrmiksool- toimub põhiline osa seedimisest, siia suubuvad mi...

Bioloogia → Bioloogia
49 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Toitumisõpetuse kordamisküsimused

Valgud on vajalaikud ka eluprotsesside reguleerimiseks (n. vitamiinide ja mineraalainete ainevahetus), keemilise energia muundamiseks organismile vajalikeks energialiikideks (1 g valku sisaldab toiduenergiat 4,1 kcal). Valgud kannavad ka kaitsefunktsiooni ebasoodsate ja kahjulike välismõjude eest ning osalevad elutähtsate ainete transportimisel organismis (n. hemoglobiini abil hapniku transport). Toitumisteadlaste väitel vajab inimese organism nii taimseid kui loomseid valke. Taimsete valkude allikaks on teravili ja teraviljasaadused, köögiviljad, kaunviljad, seened. Loomsete valkude allikaks on piim ja piimatooted, kala ja -tooted, liha ja -tooted, munad. Konkreetne valguvajadus sõltub inimese vanusest, soost, töö ja tegevuse iseloomust, füsioloogilisest seisundist, lihasmassist jne. Täiskasvanud inimesel on soovitav tarbida 60-90g valku päevas, sellest 1/3 on soovitav katta loomse valguga ja 2/3 taimse valguga. 6

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Referaat Harilik siil

kõhulahtisust, mis nõrgale ja halvas toitumuses loomakesele võib isegi saatuslikuks saada. Piim ja leib täidavad küll siilil kõhtu, kuid täiskõhutunne paneb siili toiduotsinguist loobuma, mille tulemusena jääb tal palju vajalikke toitaineid saamata. Piim ja leib on siilide jaoks ka liiga pehme toit ja vähene närimine mõjub siilide hammastele halvasti. Seega ei tohiks kunagi pakkuda siilidele piima ega leiba! Siilidele võiks anda hoopis muna, vürtsitamata loomseid toidujäätmeid, juustu, eelkõige aga kassi või koeratoitu. Kindlasti tuleks asetada siilide jaoks välja ka anum puhta veega.Et talve üle elada peab, siili kehakaal olema umbes 600 grammi. Suve jooksul kogub ta paksu nahaaluse rasvakihi. Elupaik Elutseb Euraasia parasvöötme sega ja lehtmetsades ning stepis. Siilid on peamiselt öise eluviisiga, kuid on mõnikord aktiivsed ka päeval, eriti pärast kerget vihmasadu.

Bioloogia → Bioloogia
30 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Ökoloogia ja keskkonnakaitsetehnoloogia 1. KT mõisted

Sellel baseerub kogu elusloodus. 42. PRODUTSENT ehk tootja (rohelised taimed), mida esimese astme konsumendid võivad tarbida. 43. SÄÄSTEV ARENG on looduslike ressursside kasutamise ja säilitamise ning tehnoloogiliste ja institutsionaalsete muutuste suunamine sellisel viisil, et tagada nii tänaste kui homsete inimeste vajaduste saavutamine ja jätkuv rahuldamine.Selline säästlik areng säilitab maad, vett, taimi ja loomseid ressursse, on keskkonda mittekahjustav, tehnoloogiliselt asjakohane, majanduslikult elujõuline ja sotsiaalselt vastuvõetav. 44. SEKUNDAARNE SUKTSESSIOON on koosluse kujunemine alale, kus eelev kooslus on osaliselt hävinud. Kiirem kui primaare suktsessioon. 45. STRATOSFÄÄR on atmosfäärikiht tropopausist kõrgemal. Ta paikneb kõrgusel 13-45 km. 46. SÜNERGISM on nähtus, kus kaks või enam mikroliiki saavad järjestikuste

Ökoloogia → Ökoloogia ja...
45 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Kanada ja India põllumajandus

Põllukultuurid Kanada India · Kõige rohkem Kanadas kasvatatakse nisu (27 mln t). Samuti · Suur tähtsus on õlitaimedel ­ maapähklil, seesamil, rapsil jt., kasvatatakse rapsi (15 mln t), maisi (13 mln t), otra (8 mln millest saadav õli asendab toiduvalmistamisel loomseid t), sojauba (5 mln t), kartulit (4,6 mln t), kuiva hernest(3,3 rasvu. Tee ja suhkruroo tootmise poolest on India maailmas mln t), kaera (2,8 mln t), läätse (1,5 mln t), suhkrupeeti (599 esikohal. Indias kasvatatakse veel ka palju tubakat, puuvilla, tuh t), tomateid(490 tuh t), lina (489 tuh

Geograafia → Geograafia
13 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Uurimistöö "Veganiks pöördumise põhjused"

Teoreetilises osas kirjutan erinevate kirjanduslike allikate põhjal, mis on veganlus ja kust on see tulnud, millised on veganiks pöördumise põhjused, mis vahe on veganil ja vegetaarlasel ning toon välja erinevate arstide arvamuse veganlusest ja mis selle mõjust tervisele. 1.1 Mis on veganlus ja millest on saanud alguse? Uurimistöö teoreetilise osa alguseks kõige levinum küsimus: mis on veganlus ja kes on veganid? Vegan elustiili viljelevad inimesed püüavad vältida kõiki loomseid tooteid ehk et veganid on täistaimtoidulised. Nende toidulaualt puuduvad liha-, muna-, ja piimatooted, kindlasti ka teised loomadelt saadud saadused nagu näiteks zelatiin ja mesi. Lihatoodete alla kuuluvad kõigi elusolendite liha: imetajad, linnud, veeloomad, molluskid jt. Vegan elustiili viljelevad inimesed väldivad loomseid tooteid ka väljaspool toidusedelit. Selleks on siis kas nahast või villast valmistatud tooted, kosmeetikatarbed, kodukeemia, mida on

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
16 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun