Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"sordiks" - 23 õppematerjali

sordiks nimetatakse inimese poolt selektsiooni teel aretatud teisendeid, mida kasvatatakse kultuuttaimedena. Sordid võivad põhiliigist erineda välistunnuste poolest (täidisõielised, õite ja viljade suurus) või ökoloogiliste tunnuste poolest (külmakindlus, põuakindlus). Sordi erinevused põhiliigist säilivad enamasti ainult vegetatiivsel paljundamisel.
thumbnail
12
ppt

Piprad

Koostas: Käty Kivirand Õppegrupp: MY08 Juhendaja: Vaike Vetka Piprad jagatakse: Must pipar Roheline pipar Valge pipar Rosé pipar Piprad 2 Must pipar (Maitseainete kuningas) Levinum vürts Eestis. Must pipar on seda parem, mida kõveramad, tumedamad ja raskemad on pipraterad. Parimaks sordiks peetakse malabari pipart. Sageli öeldakse, et must pipar on kõige universaalsem vürts, tegelikult on ta lihtsalt kõige levinum ja tuntum vürts. Piprad 3 Kasvatatakse Indias, Indoneesias, Tais, Malaisias, Singapuris, Laoses, Vietnamis, Kariibi mere saartel, Lõuna-Ameerikas. Maitsestatakse nii külmi kui ka sooje liha-, kala-, köögivilja-, seene- ja munatoite. Harva maitsestatakse - magusaid suupisteid

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Alkoholid

Alkoholid Lilian Paju TE-11 Alkoholi ajalugu Esimesteks piiritusevalmistajateks arvatakse olevat nii vanad roomlased kui ka Aleksandrias elanud alkeemikud. Ühe versiooni kohaselt peetakse selle kunsti avastajaks koguni iiri pühakut Patrick`ut. Kindel on, et esimesteks destilleerimiskohtadeks olid kloostrid ja destilleerimiskunsti alguseks Euroopas võib lugeda ajavahemikku V-VII sajand. 15. sajandil müüdi Itaalias alkoholi eluvee, Aqua Vitae nime all kui arstirohtu. Tava hakata maitsestama alkoholi kadakamarjadega pärineb hollandlastelt. Dzinni ristiisaks tulebki tunnistada 16. sajandi keskpaiku Leideni Ülikoolis praktiseerinud väljapaistev õppejõud ja arst, doktor Franciscus de la Boë. Doktor Sylvius`e nime all ajalukku läinud nimetas jooki geniévreks, ning kasutas jooki puhtmeditsiinilistel kaalutlustel. Odava ja puhast...

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Soveldamine

Eelsoveldid tehakse 1...2 mm sügavuste soontega, mis asuvad teineteisest 10...15 mm kaugusel ja millesse koguneb soveldus materjal. Viimistlevaks sovelduseks tehakse soveldi ilma soonteta. Viimistlev soveldi tehakse hallmalmist, sest malm seob vaid kõige peenemaid abrassiivosakesi. Pliist, puidust soveldeid kasutatakse täpsete mõõtmeteni soveldatud pindadele läike andmiseks. Soveldusel kasutatakse laialdaselt kroomoksiid pastat. Viimased jagunevad teralisuse järgi kolmeks sordiks: jämedaks, keskmiseks ja peeneks. Jämeda pasta abil võib eemaldada mõne kümnendiku millimeetri paksuse metallikihi. Jämeda pasta abil kõrvaldatakse eeltöötlus jäljed. See pasta annab mati pinna. Keskmised pastad eemaldavad metallikihi paksusega mõni sajandik millimeetrit. Peened pastad annavad pindadele peegelläike. Kroomoksiid on käsitsisovelduseks kõige parem abrassiivmaterjal. Määrdeainete koostis avaldab suurt mõju soveldus ja planki- mise tööjõudlusele.

Mehaanika → Luksepp
30 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Puidutöö

oksi üle 8 mm AB Täiskantne terveoksaline materjal, lubatud vähesel määra musti oksi üle 8mm, A kvaliteet välja sorteerimata ABC Täiskantne materjal, lubatud mustad oksad, A ja B kvaliteet välja sorteerimata. C Täiskantne ehutuslik saematerjal(kuivatamata kujul üldjuhul palgist saetud täiskantne saematerjal, mida nimetatakse ka sordiks ABC, sobib kandvasse konstruksioonidesse). Lubatud väike poomkant. D Lubatud suur poomkant ja/või vähene värvimutus (kuivatamata kujul üldjuhul palgist saetud poomkantne (kuni 1/3 paksusest) saematerjal saalungid km) Höövelmaterjali kvaliteet Omadus AB C D Mänd, kuusk Mänd Mänd, kuusk

Metsandus → Puiduõpetus
102 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kohvi sortiment

Neid võiks iseloomustada järgmiselt: ·Kolumbia: meeldiva pehme maitsega, tugeva aroomiga. ·Kostariika: nõrga aroomiga, hapuka maitsega, tugeva ekstraktiivsusega. ·Santos (Brasiilia): mõrkja maitsega, nõrga, kuid meeldiva aroomiga, keskmise ekstraktiivsusega, kasutatakse segudes. ·Harari (Etioopia): meeldiva nõrgalt hapuka veinimaitsega, hea aroomiga. ·Tanganjiika: meeldiva hapuka maitsega, aromaatne, tugeva ekstraktiivsusega jne. Parimaks sordiks peetakse aga Araabia mokat, mis on väga heade maitseomadustega ja tugeva aroomiga. Seda sorti kasvatatakse ainult Jeemenis. Üldmõiste "moka" all mõistetakse head kanget kohvi, mille saamiseks tuleb kasutada segu kahestkolmest sordist. Tunnused Lahustuv kohv: Esimese lahustuva või ,,minutikohvi" leiutas 1901 Jaapani-Ameerika keemik Satori Kato Chicagost. Juba 1910. aastal pandi lahustuvale kohvile nimi Instant (silmapilk). Seda ei toodetud tööstuslikult kuni 1938

Toit → Toiduainete õpetus
77 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Alkoholide ajalugu ja valmistamine

Alkoholid Kust alguse sai? Alkohol sai alguse juba kivi ajast kust on leitud sellest ajast pärit õllekanne. Ehk siis umbes kümme tuhat aastat enne kristust sai alguse alkohol õlle näol. Arvatakse ka, et õlle läbi leiutati ka leib. Dzinn Dzinni lähteaineks on neutraalne piiritus. Vajaliku kvaliteetse baaspiirituse hangib või valmistab tootja ise. See tähendab, et esmalt valmistatakse maisil, odral või rukkil põhinev meski, mille kääritamisel saadakse 6­7% alkoholisisaldusega virre. Baasbiiritust, mis nüüd saadakse, iseloomustab 70-90% alkoholisisaldus. Järgnevat piiritus lahjendatakse destilleeritud veega, kuhu lisatakse ka kadakamarjad, puuviljad, tsitrusteliste koored, ürdid ning vürtsid. Taimi matsereeritakse ehk leotatakse toatemperatuuril mõnest kuni 24 tunnini, seejärel destilleeritakse jook lõplikult. Dzinni maitsestatakse peale kadakamarjade veel koriandri, angeelika, nelgi, aniisi, kaneeli...

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Kohvisortiment erinevate tunnuste alustel

Kostariika: nõrga aroomiga, hapuka maitsega, tugeva ekstraktiivsusega. Santos (Brasiilia): mõrkja maitsega, nõrga, kuid meeldiva aroomiga, keskmise ekstraktiivsusega, kasutatakse segudes. Harari (Etioopia): meeldiva nõrgalt hapuka veinimaitsega, hea aroomiga. 3 Tanganjiika: meeldiva hapuka maitsega, aromaatne, tugeva ekstraktiivsusega jne. Parimaks sordiks peetakse aga Araabia mokat, mis on väga heade maitseomadustega ja tugeva aroomiga. Seda sorti kasvatatakse ainult Jeemenis. Üldmõiste "moka" all mõistetakse head kanget kohvi, mille saamiseks tuleb kasutada segu kahestkolmest sordist. 3. Sortiment 3.1 Lahustuv kohv Esimese lahustuva või „minutikohvi“ leiutas 1901 Jaapani-Ameerika keemik Satori Kato Chicagost. Juba 1910. aastal pandi lahustuvale kohvile nimi Instant (silmapilk). Seda ei toodetud tööstuslikult kuni

Majandus → Majandus
11 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Referaat Apelsin, Lillkapsas

Mahla-apelsinid on magusad, suured ja mahlased, tihedalt viljaliha külge kinnituva paksu koorega. Tuntuimateks sortideks on naba-apelsinid, mida süüakse enamasti puuviljana, ning punase viljalihaga veriapelsinid. Söögiapelsinid varieeruvad hapukast kuni väga magusani ning on õhukese lahtise koorega. Siia kuuluvad klementiinid, mis sageli liigitatakse ka mandariinide hulka, ja mesiapelsinid. Mõruapelsinid, millest tuntuimaks sordiks on Seville, leiavad kasutust keediste ja marmelaadide valmistamisel ning kuulsate likööride Grand Marnier ja Curaçao maitsestamisel. Sort nimega Bergamot annab erilise maitsenüansi kuulsale musta tee brändile Earl Grey. TERVISLIKKUS Tal on väga suur osatähtsus meie toidulaual. Kõik vitamiinid on head ja vajalikud osad meie toidus. Üks kõige tähtsam on C-vitamiin. Kuigi apelsin ei ole see puuvili mis sisaldab kõige

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
12
doc

ÕUNA SÄILITAMINE ERINEVATEL TEMPERATUURIDEL

tuppa ning jälgisin nende muutusi 12 päeva jooksul. 5 1. UURIMUSKATSE ALUSTAMINE 1.1 Õunte valimine ja välimus Valisin keldrist kaks samast sordist hilissügisel korjatud õuna. Õunad olid veel ilusad kuid veidi kortsulised. Oli näha, et õunad olid juba üpris pikka aega keldris seisnud. Värvus oli rohekaskollane ja läbimõõt mõlemal umbes 7cm. Õuna sordiks oli ,,Tellisaar". 1.2 Katse alustamine Katse läbiviimiseks panin ühe õuna külmkappi, kus temperatuur oli 5°C ja teise õuna panin külmkapi kõrvale väiksesse kaussi. Toatemperatuur oli keskmiselt 21-22°C. Kumbki õun ei puutunud kokku teiste toiduainetega. 6 2. KATSE LÄBIVIIMINE 1.1. Katse aeg Õunu jälgisin kokku 12 päeva ja iga kolme päeva tagant tegin õunte kirjelduse ja muutuse võrdluse varasemaga

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Maitseainete töö

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS TOIDUVALMISTAMINE I ISESEISEV TÖÖ KAUBANDUSES MÜÜDAVAD MAITSEAINED JA NENDE KASUTAMINE TOIDUVALMISES Janika Lensment KK-12 Juhendaja: Heli Kruusamägi PÄRNU 2012 SISUKORD: Sissejuhatus Oma iseseisva töö tegin Ülejõe Selveris leiduvatest maitseainetest ja ise internetis juurde otsides. Toidu saame maitsestada maitseainetega. Maitsetaimede abil saad kerge vaevaga ka tetud tuntud toiduainetele anda uusi erinevaid maitseid. Maitseainetega saame anda toidule uue värvuse, lõhna või maitse. Kõik vürtsid ehk maitseained on taimsed saadused. Vürtsitaimi leidub enam kui kolmekümnes taimesugukonnas. Maitseaineid saab õigesti ja asjatundlikult kasutada üksnes siis, kui neid ja nende omadusi hästi tuntakse. . Maitseained jagatakse nelja rühma...

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Dendroloogia põhimõisted

DENDROLOOGIA PÕHIMÕISTED Käesoleva õppematerjali eesmärgiks on anda ülevaade põhilistest mõistetest, mida on vaja teda dendroloogilise kirjanduse kasutamisel ja puu ja põõsaliikide tundmaõppimisel. Dendroloogias puudub kahjuks terviklik õppematerjal ja seetõttu on vajalikud mõisted laiali erinevates raamatutes ja artiklites. Loodud õpiobjekti abil on võimalik mõisteid paremine käsitleda ja lihtsustada õpilaste iseseisvat õppimist. Dendroloogia on teadus puittaimedest, nende omadustest ja kasutamisvõimalustest.Tegemist on osaga süstemaatilisest botaanikast. Liikide kirjeldamisel ja määramisel on peamine tähelepanu suunatud lehtedele, võrsetele ja pungadele, õite osatähtsus on palju väiksem kui süstemaatlises botaanikas. Põhjuseks on see, et paljud puuliigid hakkavad õitsema alles 30-40 aastaselt või veelgi hiljem ja mitmed liigid ei õitse mitte igal aastal. Dendroloogiat võib defineerida kui teadust, mis uurib ja käsitleb puu- ja põõ...

Metsandus → Dendroloogia
177 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Veiniõpetus

Chardonnay ­ veinid on komplektsed, puuviljaaed, mahlased ja tasakaalustatud happega, sageli vanillinüanssi ja küpset kollast õuna Chenin Blanc (Pinot Blanco) ­ veinid on aromaatsed, hea happega, puuviljaaed Clairette ­ madala happesusega, hilja valmiv mari, kasv. Põhiliselt Lõuna-Prantsusmaal Colombard ­ Vana Cognaci piirkonna viinamari, kasutati konjaki valmistamisel; Califronias sai enamlevinud sordiks ja veinid on neutraalsed, karged, kuid magusapoolsed, madala happesusega, veidi kommertslikud Cortese ­ Itaalia sort, vein on puuviljana, värske, aromaatne tsitrulise järelmaitsega Furmint ­ peen, kliimakartlik sort, kasvatatakse Ungaris, kuivad valged veinid on nautraalse happe ja erksa õunamaitsega Garganega ­Kirde-Itaalia mari, veindi on elegantsed, peene tsitruse, mahlase happe ja mandlise järelmaitsega

Toit → Toiduainete õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Talinisu kasvatamine söödaks

Tulu ha-lt (toetustega) 9413,78kr Kasum/kahjum (toetustega) 4673,78kr/ha 12 Kokkuvõte Saagi omahinnaks kujunes 0,95 kr/kg. Sellise omahinnaga jääb ettevõte kasumisse. Sellistes tingimustes on nisu kasvatamine vägagi tasuv. Nii suur kasum on sellepärast võimalik, et ma ei ostnud seemet, vaid kasutasin oma varudest. Samuti ei kasutanud ma herbitsiide, kuna valisin sordiks ,,Ramiro", mis on pika tugeva kõrrega ja sellepärast ei ole umbrohud väga suureks probleemiks. Nisu kasvatan söödaks, sellepärast tuleb kasutada võimalikult odavaid vahendeid. Eesti klimaatilised tingimused ei ole teravilja kasvatamiseks kunagi takistavaks teguriks olnud, kuigi väga palju sõltub kliimast saagikus. Kuigi talinisu kasvupind on püsinud mitu aastat samal tasemel, arvan ma, et tulevikus kasvupind tõuseb, eelkõige talinisu suure saagikuse tõttu.

Põllumajandus → Eritaimekasvatus
84 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Maasikas

`Senga käitlemiskindlusega. Viljaliha `Venta` Sengana`ja tumepunane, mahlane, väga maitsev. `Festivalnaja` Puhmas keskmisekasvutugevusega ja ristamisel. talvekindel sort. Tabel 3. Võru maakonna, Antsla linnas, Lõuna tänav 10a maja kõrval oleva ~ 4 a. vanuse maasikapõllu fenoloogia 2008 aastal. Sordiks `Polka`. 12 Kuu 0 0 0 0 05 06 07 08 09 1 1 12 1 2 3 4 0 1 Kuivanud lehtede x x eemaldamine Väetamine x Õitsemise algus x x Saagi valmimise x x algus Saagi valmimise x lõpp

Põllumajandus → Aiandus
94 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Marjad - referaat

Meie aidades on juba kaua kasvatatud juunist kuni semptembrini pidevalt õitsevad ja saaki kandvad kuumaasikat. Mõnikord nimetatakse seda liiki ka alpi maasikaks, kuna teda on leitud looduslikult kasvamas Alpi mäestiku lõunapoolsetel mülvadel. Kuumaasika uuemaid, spetssiaalselt aretatud kultuursorte on hakatud nimetama taasviljuvateks ehk remontantmaasikateks. Maailma levinuimaks taasviljuvaks sordiks on 'Selva', mis võib rahvusvaheliselt kanda ka nimetust 'Selvaever'. Sort sobib hästi neile, kes tahavad terve suve maasikamõnusid nautida ega pole huvitatud moosiketmisest. (Marjaraamat, 2006) 2.2 Metsmaasikas (Fragaria vesca) Metsmaasika välimus ei vaja ilmselt lähemat tutvustamist. Kuid vahel aetakse ta segamini kahe teise maasikaliigiga. Nendeks on muulukas ja kõrge maasikas. Muuluka viljadel on tupplehed tihedalt ümber, maasikal aga sellest

Bioloogia → Bioloogia
67 allalaadimist
thumbnail
23
doc

OKASPUUD JA NENDE KASUTAMINE

dekoratiivsemad ning väga vastupidavad. Oma omadustelt sarnane sabiina kadakaga on hiina kadakas (kuigi märksa vähem külmakindel). Eriti dekoratiivsed on mitmed hiina kadaka sordid. Hiina ja sabiina kadaka hübriidi nimetatakse keskmiseks kadakaks (J. x media; sün. J. x pfitzeriana). Nagu kirjaviisi järgi võib järeldada, on keskmine e. pfitzeri kadakas eraldatud omaette hübriidliigiks (E.Laasi dendroloogiaõpikus nimetatakse seda veel hiina kadaka sordiks J. chinensis `Pfitzeriana`). Keskmise e. pfitzeri kadaka edasisel hübridiseerimisel on saadud väga palju uusi dekoratiivseid keskmise kadaka sorte, mis on oluliselt vastupidavamad ja dekoratiivsemad, võrreldes mõlema vanemaga. Seega moodustavad eelmainitud 3 kadakaliiki (J. sabina, J. chinensis ja J. x media) koos oma arvukate sortidega madalate igihaljaste haljastustaimede raudvara, mis leiavad kasutamist nii maa- kui linnahaljastuses, nii

Metsandus → Dendroloogia
66 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Valge veini ja toidu kokkusobivus

Samuti kasvatatakse marja Clairette de Languedocis ja Clairette de Bellegarde'is, kus valmistatakse kergeid, lihtsaid, mahlase happega noori ja värskeid valgeid veine. Colombard ­ Vana Cognaci piirkonna viinamari, mida kasutati koos Ugni Blanc' ja Folle Blanche'iga konjaki valmistamisel. Kerge puuviljase, veidi terava happega viinamari, mille täht langes Prantsusmaal 1970. Aastatel. Califoriasse kolinuna muutus aga French Colombard'i nime all väga populaarseks ja sai üheks enamlevinud sordiks. Veinid on neutraalsed, karged, kuid magusapoolsed, madala happega, lihtsad ja veidi kommertslikud. Lõuna-Aafrika Vabariigis kasvatatakse Colombar'i nime all. Seal on see tänase päevani tähtsuselt teine viinamari, millest valmistatakse lihtsaid, kommertlikke vahu- ja mahuveine. Austraalias kasutatakse segatuna Chardonnay'ga ja ka Chenin Blanc'ga, et lisada veinidesse kargust. Cortese ­ Itaalia valge viinamarjasort, millest parimad veinid tulevad Lombardiast, näiteks

Toit → Kokandus
46 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

Rukkijahu ei sisalda kleepvalku, rukkivalgud punduvad kiiresti ja moodustavad viskoosse kolloidse lahuse. Rukkijahust leibade eeliseks on asjaolu, et rukkivalgud sisaldavad rohkem neid asendamata aminohappeid (lüsiini, treoniini), mida nisuvalgus on vähe. Tänapäeval on eriti populaarsed täisterajahust valmistatud rukkileivad. Leibadele võib lisada ka leotatud terveid rukkiterasid. Rukkijahu jaguneb neljaks sordiks: · Täistera rukkijahu · Lihtrukkijahu · Kroovrukkijahu · Rukkipüül 2 Täistera rukkijahus on kliisid kõige enam (neid on jahus 20 ... 22%) ja rukkipüülis kõige vähem (3 ...4%). Kliid on viljatera koorimisel tekkiv produkt, mida enamasti kasutatakse loomakasvatuses jõusöödana. Toiduklii on põhimõtteliselt sama toode, kuid siiski kindla tehnoloogilise reziimiga kuivatatud ja töödeldud.

Toit → Kokandus
70 allalaadimist
thumbnail
50
pdf

Leivanädala abimaterjal

süttida. Kui aganaid ei jätkunud, siis lisati leivaviljale sarapuu-urbi, tammetõrusid, sammalt, kanarbikku ja sõnajalgu. Kevadel muutus ka niisugune leib harulduseks. 10 Rukkileib meie laual Eestimaal toodetakse palju leivasorte, mille valmistamiseks kasutatakse erineva sordi rukki- ja nisujahu, sageli ka nende segusid. Rukkijahu jaguneb neljaks sordiks: Rukkipüül ­ tüüp 815 ­ on jahu, mille jahvatamisel eraldatakse suurem osa kesti ja iduosakesi nii, et neid jääb jahusse ­ 3%. Jahu on peeneteraline, hallika varjundiga. Rukkikroovjahu ­ tüüp 1370 ­ on jahu, mille jahvatamisel eraldatakse osaliselt kestad ja iduosakesed nii, et neid jääb jahusse ­ 15%. Jahu tera on ebaühtlase suurusega, kuid jämedam kui rukkipüülijahul, värvus on helehall. Rukkilihtjahu ­ tüüp 1740 ­ on jahu, mis sisaldab kuni 25% kesti ja iduosakesi

Pedagoogika → Pedagoogika
12 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen ja tooted

Rukkijahu ei sisalda kleepvalku, rukkivalgud punduvad kiiresti ja moodustavad viskoosse kolloidse lahuse. Rukkijahust leibade eeliseks on asjaolu, et rukkivalgud sisaldavad rohkem neid asendamata aminohappeid (lüsiini, treoniini), mida nisuvalgus on vähe. Tänapäeval on eriti populaarsed täisterajahust valmistatud rukkileivad. Leibadele võib lisada ka leotatud terveid rukkiterasid. Rukkijahu jaguneb neljaks sordiks: · Täistera rukkijahu · Lihtrukkijahu · Kroovrukkijahu · Rukkipüül 2 Täistera rukkijahus on kliisid kõige enam (neid on jahus 20 ... 22%) ja rukkipüülis kõige vähem (3 ...4%). Kliid on viljatera koorimisel tekkiv produkt, mida enamasti kasutatakse loomakasvatuses jõusöödana. Toiduklii on põhimõtteliselt sama toode, kuid siiski kindla tehnoloogilise reziimiga kuivatatud ja töödeldud.

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
43 allalaadimist
thumbnail
46
pdf

Kalev Kesküla: Uus veinijuht

ne, sageli tammelaagerdusega vein. pehmendaks. Chardonnay-veini maitses leidub võid, pähklit, mandlit ja troopili- Muskaat – (Muscat, Moscato, Muskateller, Mucotály), isikupärase musku- si puuvilju. Saagirohke, hästi koha- sekarakteriga aromaatne viinamari, jaguneb omakorda mitmeks sordiks. nev sort. Itaalias Piemontes valmistatakse sellest suurepäraseid magusaid vahuveine Asti ja Moscato d´Asti. Populaarne ka Alsace´is, Kreekas, Krimmis, Lõu- Sauvignon Blanc – prantsuse vii- na-Hispaanias ja Austraalias. Prantsusmaal saab sellest kangestatud veini

Ühiskond → Ühiskond
7 allalaadimist
thumbnail
89
doc

Lukkseppatööd

Eelsoveldid tehakse 1...2 mm sügavuste soontega, mis asuvad teineteisest 10...15 mm kaugusel (joon. 146f) ja millesse koguneb soveldus materjal. Viimistlevaks sovelduseks tehakse soveldi ilma soonteta. Viimistlev soveldi tehakse hallmalmist, sest malm seob vaid kõige peenemaid abrassiivosakesi. Pliist, puidust soveldeid kasutatakse täpsete mõõtmeteni soveldatud pindadele läike andmiseks. Soveldusel kasutatakse laialdaselt kroomoksiid pastat. Viimased jagunevad teralisuse järgi kolmeks sordiks: jämedaks, keskmiseks ja peeneks. Jämeda pasta abil võib eemaldada mõne kümnendiku millimeetri paksuse metallikihi. Jämeda pasta abil kõrvaldatakse eeltöötlus jäljed. See pasta annab mati pinna. Keskmised pastad eemaldavad metallikihi paksusega mõni sajandik millimeetrit. Peened pastad annavad pindadele peegelläike. Kroomoksiid on käsitsisovelduseks kõige parem abrassiivmaterjal. Määrdeainete koostis avaldab suurt mõju soveldus ja planki- mise tööjõudlusele.

Mehaanika → Luksepp
119 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

Neid võiks iseloomustada järgmiselt: Kolumbia: meeldiva pehme maitsega, tugeva aroomiga Kostariika: nõrga aroomiga, hapuka maitsega, tugeva ekstraktiivsusega Santos (Brasiilia): mõrkja maitsega, nõrga, kuid meeldiva aroomiga, keskmise ekstraktiivsusega, kasutatakse segudes Harari (Etioopia): meeldiva nõrgalt hapuka veinimaitsega, hea aroomiga Tanganjiika: meeldiva hapuka maitsega, aromaatne, tugeva ekstraktiivsusega jne. Parimaks sordiks peetakse aga Araabia mokat, mis on väga heade maitseomadustega ja tugeva aroomiga. Seda sorti kasvatatakse ainult Jeemenis. Üldmõiste "moka" all mõistetakse head kanget kohvi, mille saamiseks tuleb kasutada segu kahestkolmest sordist. Lahustuv kohv on kuivatatud kohviekstrakti pulber, mis lahustub vees. Sellel on küll kohvi maitse, kuid nõrk aroom. Juba 1910. aastal pandi lahustuvale kohvile nimi Instant (silmapilk). 10 aastat hiljem tuli "Nescafe"

Toit → Toiduaineõpetus
85 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun