Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

ITAALIA VEINID (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Järvamaa Kutsehariduskeskus
Müügikorraldus
Referaat
ITAALIA VEINID
Terje Heidemann
MK2
Juhendaja : Ruth Muru
Paide 2014

SISUKORD


SISSEJUHATUS 3
1.ITAALIA VEINIDE AJALUGU 4
2.ITAALIA TÄHTSAIMAD VEINIREGIOONID 5
3. KVALITEEDINÕUDED 9
3.1.Vino da Tavola (VDT) 9
3.2.Indicazione Geografica Tipica (IGT) 10
3.3. Denominacione di Origine Controllata (DOC). 10
4.ITAALIA VIINAMARJASORDID 12
4.1.Itaalia valged viinamarjasordid 12
4.2.Itaalia punased viinamarjasordid 13
5.Veinide valmistamine 15
5.1.Saagikoristus 15
5.2.Pressimine ja purustamine 15
5.3.Fermanteerimine ehk kääritamine 16
5.4.Küpsemine 16
5.5. Villimine 17
5.6. Assamblaaž 17
5.7. Pudeldamine 18
5.8.Laagerdamine 18
6.Serveerimise nõuded 19
6.1.Veiniklaasid 19
6.2. Veinide serveerimise temperatuurid 20
KOKKUVÕTE 21
KASUTATUD KIRJANDUS 22

SISSEJUHATUS


Referaadi sisuks on uurida Itaalia veine . Töös rääkitakse natuke Itaalia veinide ajaloost, tutvustatakse erinevaid veiniregioone, mida leidub Itaalias kakskümmend ja mis on kõik omamoodi erakordsed.
Juttu tuleb veel sellest, milline peab olema veinide kvaliteet ja kuidas seda märgistatakse, milliseid viinamarjasorte kasutatakse erinevate veinide tootmisel ning kuidas toimub serveerimine . Millised temperatuuril peaksid veinid olema ja millistest klaasidest juua.
  • ITAALIA VEINIDE AJALUGU


    Esimesed teated veini tegemisest pärinevad 8000 aastat enne Kristust, muistse Pärsia aladelt . Sealt levis veini valmistamise kultuur Assüüriasse ning Babülooniasse, kust kaudu jõudis see omakorda Egiptusesse. 2000 aastat enne Kristust hakkasid veini valmistama kreeklased, siis kreetalased ning lõpuks ka roomlased . Kreeklased istutasid viinamarjapõõsaid Sitsiiliasse ja Lõuna-Itaaliasse. Mandri Itaalias elanud etruskid olid veini joojad, mistõttu veinitegemisest sai roomlaste muistse kultuuri osa. Roomlaste poolt vallutatud ja koloniseeritud aladele jõudis veinikultuur koos nendega. Samal viisil jõudis veini valmistamise oskus ka Saksamaale, Prantsusmaale, Ungarisse, Inglismaale ja Ibeeria poolsaarele.
    Pikk ja pime ajajärk, mis järgnes Rooma riigi langusele, viis kogu Euroopa arengu peatumise ja paigalseisuni. Veini valmistamise kunsti
  • Vasakule Paremale
    ITAALIA VEINID #1 ITAALIA VEINID #2 ITAALIA VEINID #3 ITAALIA VEINID #4 ITAALIA VEINID #5 ITAALIA VEINID #6 ITAALIA VEINID #7 ITAALIA VEINID #8 ITAALIA VEINID #9 ITAALIA VEINID #10 ITAALIA VEINID #11 ITAALIA VEINID #12 ITAALIA VEINID #13 ITAALIA VEINID #14 ITAALIA VEINID #15 ITAALIA VEINID #16 ITAALIA VEINID #17 ITAALIA VEINID #18 ITAALIA VEINID #19 ITAALIA VEINID #20 ITAALIA VEINID #21 ITAALIA VEINID #22
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 22 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2015-04-21 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 14 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Terje Heidemann Õppematerjali autor

    Kasutatud allikad

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    46
    pptx

    Veini koolitus.

    ülejäägid, mis omakorda panid aluse kaubandusele. Esimene veinikaupmees võis elada mõnes Sumeri linnades, tänases Lõuna -Iraagis. Vein levis kiiresti kõigis Vahemereäärsetes maades. Seda valmistasid nii egiptlased, kes tegid seda rikkamatele. Samuti kreeklased, kes valmistasid veini kõigile ühiskonnakihtidele. Veini võtsid omaks roomlased. Antiikmaailmas joodud vein erines paljuski tänapäevasest veinist. Alkoholiprotsent oli arvatavasti väiksem kuid veinid ise magusamad. Veinide ajalugu Tõenäoliselt hakati veini kõige enne valmistama Kaukaasia mägede piirkonnas, umbkaudselt tänase Gruusia ja Kurdistani aladel. Jumalate joogist, mille nimetust on sajandite vältel seostatud nii ladinakeelse vinumi, gruusiakeelse vhino, kui heebreakeelse yayiniga, räägivad meile iidsete hauakambrite seinamaalingud, vanad raidkirjad, ajalooürikud ning piiblilood. Esialgu kääritati veini metsikult kasvava viinapuu (vitis silvestris)

    Toiduainete õpetus
    thumbnail
    6
    docx

    Veiniõpetus

    Nii valgeid kui punaseid veine). Võrreldes Chablis`ga on Cotes de Beaune Chardonnay vein palju täidlasem ja kreemisem, sageli on lausa võid tunda. Cotes de Chalonnais ja Macon pakuvad lihtsamaid ja odavamaid burgundereid. Burgundia alla arvatakse ka Beaujolais. Champagne ­ kõige põhjapoolsem ja jahedam Prantsusmaa veinipiirkond. Sampanja on jook, mille teine käärimine toimub pudelis. Loire`i org Alsace ­ marjad on pigem Saksa päritolu Jura veinid on kanged, teravad ja Savoie ­ mäestikuveinid Bordeaux ­ veinid on tavaliselt valmistatud viinamarjasortide segust, punaseid veine: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, valgeid veine: Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle Edela-Prantsusmaa ­ Bergerace (pakub samadest sortidest valget ja punast veini mis Bordeaux, aga odavam, kuid mitte tingimata halvem) Monbazillac (valged dessertveinid on lihtsakoelisemad, mitte nii rikkalikud ja magusad ja hinnalt

    Toiduainete õpetus
    thumbnail
    22
    docx

    Veinid

    LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool MK II Merilin Karits VEINID Referaat Aineõpetaja: Liina Maasik Mõdriku 13.03.14 SISSEJUHATUS Vein on viinamarjadest kääritatud naturaalne jook, mille alkoholisisaldus jääb vahemikku 7­15%. Värvuse põhjal jaotatakse veinid valgeteks, punasteks ja roosadeks (rosé). Lisaks sellele liigitatakse veine ka tootmistehnoloogia, maitseomaduste ning regionaalse päritolu järgi. 1. VEINI AJALUGU Vein kütkestab, hurmab ja ahvateleb rohkem kui ükski teine jook maailmas. Tõenäoliselt hakati veini kõige enne valmistama Kaukaasia mägede piirkonnas, umbkaudu praeguse Gruusia ja Kurdistani aladel, ja arvatavasti juba 8000 aastat tagasi. Levinuima oletuse

    Kaubandus ökonoomika
    thumbnail
    38
    docx

    Valge veini ja toidu kokkusobivus

    ..................................................................................................... .........6 2.8. Lisandite kasutamine..............................................................................................6 2.9. Loodussõbraliku tehnoloogiaga veinid..................................................................6 3. Enimlevinud valged viinamarjasordid.............................................................7-12 4. Valge veini ja toidu kokkusobivus.......................................................................13 4.1. Veini maitsed.............................................................

    Kokandus
    thumbnail
    17
    docx

    Veinist

    1) Viinapuude kasvatamine ja peamised marjasordid Viinapuude kasvatamine Ajalugu Ca 3600 ekr ­ esimene tõendatud leid praeguse Armeenia aladelt (vana veiniamfora). 3000 ekr ­ veini toodeti Babüloonias. 1900 ekr ­ veini toodeti Egiptuses. 560 ekr ­ esimesed tõendid veinitootmise kohta Euroopas ­ VanasKreekas. 400 ekr ­ Etruskid valmistasid veini praeguse Itaalia territooriumil. 100 ekr ­ veini valmistamine VanasRoomas. Sealt edasi levis veini valmistamine kogu Euroopa praegustesse veinikasvatuse piirkondadesse. Koos kolonialiseerimisega jõudsid viinapuud ka Uude Maailma. Prantsusmaal laagerdati esimesed veinid ca 2000 aastat tagasi ­ Provence`s. Viinapuude kasvatamine Tänapäeval valmistatakse kogu maailmas veini veiniviinapuu (ld. Vitis Vinifera) marjadest. Liik on väga vana ja ajalugu ulatub ca 200 000 aastat

    toiduainete sensoorse hindamise alused
    thumbnail
    17
    rtf

    Valged ja roosad veinid

    ........................................................... 3.3 Viinamarjade kasvatamine................................................................................................ 3.4 Viinamarjasordid............................................................................................................... 4 TUNTUIMAD VIINAMARJASORID.................................................................................... 4.1 Rohelised viinamarjad ­ valged veinid............................................................................. 4.2 Punased viinamarjad ­ punased/roosad veinid.................................................................. 5 VEINI VALMISTAMINE........................................................................................................ 5.1 Valge veini valmistamine.................................................................................................. 5

    Toidukaubandus
    thumbnail
    12
    doc

    VEINIMAA HISPAANIA

    VEINIMAA HISPAANIA 1. MIS ON VEIN? MILLEST VALMISTATAKSE JA KUIDAS?..........................................2 Kõige üldisemalt valmivad veinid järgmiselt:.....................................................................2 Veinid jagunevad värvuse järgi: .........................................................................................2 Millest tulenevad veinide erinevused ­ Terroir? ...............................................................2 2. VEINI DEGUSTEERIMINE....................................................................................................2 3. VEINIDE KLASSIFITSEERIMINE TÜÜBI JÄRGI............................................................3 Tootjamaa.............

    Geograafia
    thumbnail
    23
    docx

    Veinid

    Rakvere Ametikool Mirjam-Marleen Kond MT11 VEINID Referaat Juhendaja:Terje Tiimus Rakvere 2014 SISUKORD Vein (ladina keeles vinum 'vein') on marja- või puuviljamahla kääritamisel saadud alkohoolne jook. Veini tehakse peamiselt viinamarjadest. Veini valmistamiseks on kasutatud ka teisi vilju, Eestis näiteks õunu või sõstraid. Veini alkoholisisaldus jääb vahemikku 7-15%. Maitse järgi liigitatakse veine kolme rühma: kuivad, poolkuivad ja magusad veinid. Värvi

    Joogiõpetus




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun