Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Fovism, Kubism ja Ekspressionism (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Villu
Fovism

  • Fovismi alguseks võib lugeda 1905. aastat.
  • Samal ajal eksisteerisid ka teised kunsti voolud ja stiilid nagu näiteks neo-, post- ja impressionism.
  • Fovismi peetakse esimesks moodsa kunsti suunaks.
  • Impressionismis olevad värvitäpid muutusid laikudeks, mis olid iseseisvad ja ei tahetud enam saada optilist efekti. Kindlaid värve ei esinenud .
  • Fovism ei leidnud tunnustust, alguses oli fovism pilkesõna.
  • Fovismi arengule sai tähtsaks uuendusi soosiva žüriiga näitused, eriti Pariisis 1903.aastal asutatud Sügissalong. 1905.aasta Sügissalongis hakkasid silma rühm noori kunstnikke. Nende maalide joonistus oli tinglik , värvid olid aga puhtad ja kõlavad. Need maalid mõjusid erakordselt jõuliset, peaaegu metsikutena. Need olidki esimesed fovistid (kutsuti foovideks, mis tähendas prantsuse keeles fauves – “ metsikud ”).
  • Sageli olid värvid hoopis vastupidised looduses nägema harjunud värvidele.

Henry Mattisse(1869-1954)
  • Oli Prantsuse maalikunstnik.
  • Fovistide rühmituse keskseim kuju.
  • Tema arvates ei sõltu värvid ja jooned lõuendil otseselt loodusest, vaid kunstniku meeleolust ja teistest värvidest lõuendil. Ta tahtis kujutada liikumist, aga see ei tulnud tal hästi välja.
  • 1901.aastal läks Pariisi kunsti õppima.
  • Peale maalikunstniku oli ka skulptor , graafik ja disainer .
  • Tema teosed on harmoonilised ja dekoratiivsed . Tema esimesed maalid olid väga radikaalsed, ta kasutas erksaid tugevaid värve. Tegi palju natüürmorte.
  • “Harmony in Red ( Room )” ; “Mees modell ” ; “Naine kübaraga” ; “Elurõõm” ;”Gypsy”

André Derain (1880-1954)
  • Prantsuse kunstnik
  • Tema teoseid iseloomustab lai pintslitehnika.
  • Kasutas aastail 1904 -1907 eriti intensiivseid, isegi tooreid toone.
  • “Londoni sadam”; “ Tantsija ehk naine voodiserval”; “ Arlekiin ja Pierrot” ( realistlik töö).

Maurice de Valminck (1871-1958)
  • Prantsuse kunstnik.
  • Kasutas aastail 1904-1907 eriti intensiivseid, isegi tooreid toone. Tema teoseid iseloomustab hoogne ja lai pintslitehnika.
  • “Baar” (1900)

Raoul Dufy (1877-1953)
  • Armastas muusikaga ja rahvapidudega seotud motiive, mille kaudu sai väljendada elurõõmu ja meelelise maailma imetlust.
  • Tema maalide värviilu on õrn, magusam .
  • Pintslitehnika närvilisem ja visandlikum.
  • “Lipuehtes tänav”; “Trouville’i afišid”.

Ekspressionism


  • Foovidega algas Lääne-Euroopa kunstis uus suund, mida nimetatakse ekspressionismiks (prantsuse keeles expression – “väljendus”). See on väljenduskunst. Tekkis Saksamaal.
  • Kõik muutus dünaamilisemaks, jõulisemaks, nurgelisemaks.
  • Ekspressionistidele meeldis postimpressionistide värvikäsitlus.
  • Suureks eeskujuks olid van Gogh ja Munch.
  • Ekspressionistid hülgasid kõik, mis oli ilus, maalilisuset ei hoolitud. Oluline oli jõhkrus ja tööde moonutamine.
  • Armastati musta-punase värvikäsitlust, pori värve, sik-sak pintslitehnikat, mis jättis maalid faktuuriliseks. Kasutati palju vastandvärve.
  • 1905.aastal loodi rühmitud “Die Brücke” (“ Sild ”), mille juhiks sai E.L. Kirchner .
  • Rühmituse liikmed tegelesid innukalt graafikaga. Nende lemmiktehnikaks oli lito ja puulõige. Ekspressionistlikku graafikat iseloomustab kirglik tunneteväljendus.
  • 1912.aastal loodi ajakiri die Sturm (oli ka samanimeline galerii).
  • 1914.aastal alanud sõda oli ainult ispiratsiooni allikaks kunstnikele. Kui natsid võimule tulid, kuulutati ekspressionism taanarenenud kunstiks. Seoses Hitleri võimule tulekuga hääbus ekspressionism mõneks ajaks.

Ernst Ludwig Kirchner
Fovism-Kubism ja Ekspressionism #1 Fovism-Kubism ja Ekspressionism #2 Fovism-Kubism ja Ekspressionism #3 Fovism-Kubism ja Ekspressionism #4
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-01-13 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 135 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor mepl Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
10
docx

Juugend, Fovism(ekspressionism), Kubism ja Futurism

seisundeid - Võimalikult tervate ja kriiskavate värvikombinatsioonide kasutamine 6. Millises riigis leidsid futuristid palju pooldajaid? Venemaal 7. Millest nimetus kubofuturism? Kubism ja futurism jõudsid samal ajal Moskvasse, ideed olid mõlemad head ja meelepärased ja need segunesid. Aubrey Beardsley "Kõhutants Henri Matisse "Tants" Juugend Fovism (ekspressionism) Juan Gris"Pablo Picasso portree" Giacomo Balla "Koera ja keti dünaamika" Kubism Futurism

Kunstiajalugu
thumbnail
8
doc

KUNSTIAJALUGU II - fovism, kubism, futurism, abstraktsionism, dadaism, sürrealism

Avati Pariisis Sügissalong, mis eksponeeris 20.saj uuendusi. Korraldas näitusi ka impressionistide ja postimpressionistide töödele (tagasivaatena). 1905.a paistavad silma noored kunsnikud, kelle maalide joonistus oli tinglik, värvid puhtad ja selged, kasutasid nad peaaegu segamata värve, kuid need olid lõuendile pandud värvilaikudena. Sellised tasapinnalised maalid mõjusid jõulisena, üks kriitik leidis, et nimetada tuleks see rühmitus fauves'deks, tähendab metsikut. Saab nimetusi fovism. Mille poolest nad erinesid varasematest? Hülgasid impressionistide muljet jäädvustava kunsti, ei pööranud tähelepanu sümbolistlikele elementidele, ülesandeks oli väljendada kunstniku meeleolu, mis tekib mõne motiivi vaatamisel. St, nad ei pidanud vajalikuks olla täpsed üksikasjade kujutamises, värvid võisid olla vastupidised. Foovide keskne kuju oli Henri Matisse. Ta arvas, et värvid ja jooned

Kunstiajalugu
thumbnail
4
doc

Kubism

geomeetriliste pindadel erksamate ning puhtamate värvitoonide kasutamine. Kubismi võib leida ka skulptuuris. Omanäolisim oli rumeenlane Constantin Bruncusi (1876-1957), kes üritas leida igale kujutatavale esemele või olendile ainuõige olemusliku põhivormi. Teiste kubistlike skulptorite looming on sageli maalikunstnike tööde sarnane, kujud on kombineeritud geomeetrilistest kehadest ja seos kujutatavaga on sageli ainult aimatav. Mõned noored ja vihased kunstnikud leidsid, et kubism on liialt staatiline ja üritasid oma teostes edasi anda liikumist. Ideid said nad futuristidelt. Tuntuim selline kunstnik on Robert Delaunay (1885-1941), kes oma motiivid leidis tolleaegsetest tehnika edusammudest ning kasutas sageli ebakubistlikult eredaid värve. Omamoodi tõusis kubismis esile Fernand Leger (1881-1955), kes lähtus järjekindlamalt Cezanne'i ütlustest, et maailma võib käsitleda geomeetriliste kujunditena. Eestis viljeldi kubismi 1920. aastate lõpuni

Kunstiajalugu
thumbnail
34
pdf

Üldine kunstiajalugu

triviaalsusega ja struktuuri kadumisega, aga neil ei olnud ühist meelt selles, missuguses suunas edasi minna. Paul Cézanne soovis taastada maalikunstis korda ja struktuuri, et muuta impressionistlik kunst kestvaks ja püsivaks, nagu seda on muuseumides säilitatav kunst. Ta püüdis seda saavutada objektide välimuse taandamisega põhiliste geomeetriliste kehade suunas, säilitades impressionismi eredad ja värsked värvid. Hiljem tekkis selle suundumuse süvenemise tulemusena kubism. Vincent van Gogh kasutas oma meeleolude ja hingelise seisundi edasiandmiseks värve ning värisevaid ja keerlevaid pintslilööke. Kuigi postimpressionistid korraldasid tihti ühisnäitusi, ei moodustanud nad siiski ühtset liikumist ega olnud paljus ühistel seisukohtadel. Nooremad kunstnikud töötasid sajandivahetusel maailma eri piirkondades ja kasutasid mitmesuguseid stiile. Näiteks arenesid postimpressionismist välja fovism ja kubism.

Eesti kunstiajalugu
thumbnail
13
doc

Pablo Picasso

ulatuslik ega ere. Domineerivad rohelised, hallid ja sirelilillad harmoneerivad toonid. Üheksakümnenda eluaasta künnise ületanunagi on Picasso otsiv ja arenev. Pablo Picasso töötas intensiivselt kuni elu lõpuni. 1968. aastal valmis ta seitsme kuuga 347 graafilist lehte. Pablo Picasso suri 8.aprillil 1973.aastal Mougenis, Prantsusmaal. Kuulsamad maalid: Sinine periood: Roosa periood: Kubism Les Demoiselles d'Avignon ''Vana kitarrimängija'' ''Guernica'' 9 Autoportree Kokkuvõte perioodidest: Sinine periood (1901­1904), perioodi iseloomustab süngus, sinisetoonilised maalid on

Kunstiajalugu
thumbnail
68
doc

20. SAJANDI KUNSTI AJALOO EKSAM 2017 JAANUAR

Nende meeleolude väljendamiseks leidis Munch lihtsad ja üldised kujundid, mis mõjuvad siiralt ja kirglikult. Munch taotleb oma töödes vahetut tunnete kujutamist ja käsitleb loodusvorme väga suure vabadusega. Tema piltide mõju aitavad tõsta nende suur formaat, rahutu ja vaba, lohakas pintslitehnika ning kirglikud, leegitsev-heledad värvid. Hiljem, u. aastal 1908 muutub tema stiil rahulikumaks ja voolavamaks. 3. Sajandi alguse ekspressionism: foovid (Matisse, Derain, de Vlaminck), Munch, die Brücke (Kirchner, Nolde), der Blaue Reiter (Kandinsky, Marc, Macke), Kokoschka, Schiele, Lehmbruck Fovismi loetakse harilikult 20. sajandi moodsa kunsti esimeseks vooluks. Avalikkuse ette astus see vool 1905. aastal, Sügissalongis, kus esines rühm noori kunstnikke. Peaaegu segamata värvid olid lõuendile paisatud hoogsate, erinevate suurustega laikudena.

Kunstiajalugu
thumbnail
7
doc

Kunstiajalugu - Fovism, Kubism ja Futurism

· ,,Lipuehteis tänav", Trouville'i afisid" DERAIN JA de VLAMINCK · Intensiivsed, toored toonid · Vlamincki eeskujuks van GOGH'i looming ,,Deraini portree", ,,Maastik kolme puuga" · Derain ­ ,,Matisse'i portree", ,,Westminsteri sild Londonis", ,,Püha Pauli katedraal Londonis" ROUALT · Erandlik kuju foovide hulgas (ajutiselt) · Sidusid teistega välised tunnused · Sünge moraliseeruva sisuga teosed · Oli klaasimaalija religioossus · ,,Salongis" 2. Kubism (ptk 8, lk 54-60) Pärast fovismi, 1907- kubismi algus (algselt pilkeks antud nimi) (Avignoni neiud- Picasso). Lähtekohaks Cezanne'i looming, mõju avaldas ka Aafrika neegriplastika. Rajajad: (mõlema loometee oli pikk, ei piirdunud vaid kubismiga) PICASSO · Noorena realistlik (joonistusõpetaja poeg) · Barcelonas tutvus juugendlik-sümbolistliku kunstimaailmaga · Prantsusmaal Pariisis köitis teda Montmartre naudingute- ja pahederohke ööelu.

Kunstiajalugu
thumbnail
2
docx

Kubism

Kubism on 20. sajandi kunstivool, mis hakkas kujunema Pariisis 1907. aastal Pablo Picasso ja Georges Braque'i töödes. Kubistide eelkäijaks oli Paul Cézanne. Mõiste "kubism" võttis kasutusele prantsuse kriitik Louis Vauxcelles ja see vihjab kuubist lähtuvale kujutamisele. Kriitik kirjeldas Braque'i töid 1908. aastal väljendigabizarreries cubiques (kuubilised veidrused). Kubistide eesmärk oli vabastada teos jutustavast sisust ja kujutada asju (muusikainstrumendid, natüürmordid, maastikud jne) geomeetrilistena (kuup, silinder jne), tükeldatud pindadena või stereomeetrilistena (kujutada esemeid ühekorraga mitmest vaatevinklist). Värvid kubistide maalidel on tagasihoidlikud ja tuhmid. Kõige tüüpilisemad on hallid-pruunid-tumerohelised ja kahvatusinised kooslused. Siiski, sünteetilist kubismi iseloomustab sageli ka suuremate geomeetriliste pindade ja erksamate ning puhtamate värvitoonide kasutamine. Pablo Ruiz Picasso ( 1881-1973 ) Pablo sündis José Ruiz y Blasco ja Ma

Kunstiajalugu




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun