Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Dostojevski - Idioot (7)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidas valida hea ja halva vahel?
  • Miks inimesed varjavad oma tõelist olemust?
  • Kuidas elada pahelises maailmas?
  • KUIDAS LÕPEB MILLAL?

Lõik failist

RAAMATUKAART
IDIOOT“
KUS?
Peterburg , Pavlovsk, Moskva
KES?
Nastasja - ilus, võluv, kuulus armuke, kompleksid, hingepiin , tema üle irvitati, talumatu elu, halastamatu, hüsteeriline, surm.
Aglaja - ilus, keeruline, irooniline , teravmeelne, vastuoluline . tundeid varjav, hea, aus, armastust vajav.
Rogožin - raha eest saab kõike, viimne piir ja toores vägivald.
MIS JUHTUB?
Mõškin tutvub Nastasja ja Aglajaga. Nastja põgeneb Rogožiniga. Mõškin armub Aglajasse, haletseb Nastjat. Nastja ja Aglaja kokkupõrge. Nastja ja Mõškin plaanivad abielluda . Nastja jookseb Rogožini juurde.
MIKS?
Kas raha eest saab kõike osta? Kas iluga saab maailma segi pöörata? Kas ilu on võimalik müüa? Kuidas valida hea ja halva vahel? Miks inimesed varjavad oma tõelist olemust? Kuidas elada pahelises maailmas?
KUIDAS LÕPEB?
Iga inimene leiab oma saatuse . Kuritööle järgneb karistus . Enesehaletsus viib hukatusse.
MILLAL?
19. sajandi lõpp
KOKKUVÕTE:
Romaan räägib vürst Mõškinist, kes naaseb Venemaale pärast viibimist Šveitsis sanatooriumis ( ravis vaimuhaigust). Ta on aga nii naiivne , aus, et ei suuda vastu panna ühiskonna intriigidele. Ta armub Nastasjasse ja tahab temaga abielluda. Nastasja nõustub, kuid lahkub siiski Rogožiniga. Mõškin palub naiseks Aglajat, kuid kui vürst peab kahe naise vahel valima , mõistab Aglaja, et vürstil on ikka tunded Nastja vastu. Nastja ja Mõškin vannuvad armastust ja lubavad abielluda, panevad isegi kuupäeva paika, kuid Rogožin röövib Nastja ja viib ta Peterburgi. Mõškin järgneb neile ja leiab, et Rogožin on hulluse või peaajupõletiku tagajärjel Nastasja noaga ära tapnud. Mõškin elas üle närvivapustuse, mis tema närvisüsteemi ja kriitilise mõtlemise pahupidi tallas ja temast uuesti idioodi tegi.
Dostojevski - Idioot #1
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 1 leht Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2008-11-18 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 288 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 7 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor heitsh Õppematerjali autor
raamatukaart - Dostojevski "Idioot"

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
4
doc

"Idioot" Fjodor Dostojevski

Lühike sisukokkuvõte "Idioot" I osa Fjodor Dostojevski romaan "Idioot" algab tegevusega Peterburi- Varssavi raudteerongis. Sel udusel ja niiskel novembrilõpu hommikul kella üheksa paiku liikus rong Peterburi poole. Teose peategelane vürst Mõskin saabus just Sveitsist, kus ta viibis üle nelja aasta vaimuhaigust ravides. Peaaegu terve, kuid ikka veel haiglase väljanägemisega vürst kohtas rongis kaht meest, kellega tal tuli järgnevatel aastatel tihedalt tegemist- Parfjon Rogozin & Lukjan Timofejevits Lebedev.

Kirjandus
thumbnail
8
doc

Dostojevski "Idioot"

Idioot Idioot: Raamatu pea tegelane on vürst Lev Mõskin. Romaani kallal töötades rõhutas Dostojevski, et tema raamatu kangelaseks saab ,,täiuslik positiivne" inimene , kes pole ainult oma väärtuste kandja vaid viib positiivset ideed ka ellu. Raamatu pealkiri on ka tähendusrikas ­ Raamatus oli Vürst teiste silmis loll, kuid raamatu pealkiri ,,Idioot" oli mõeldud just kaastegelaste kohta. Vürst oli küll tõesti raskesti haige, (Dostojevski oli end oma tegelasega omistanud ­ dostojevskil oli sama haigus), kuid ta oli pikkaaega olnud

Kirjandus
thumbnail
3
doc

Idioot

,,Idioot" Romaani miljöö, ajaline taust. Romaani ,,Idioot" tegevus toimub 19. sajandi lõpus Venemaal- Peterburis, Pavlovskis ja Moskvas. 19. sajandi lõpus valitses Venemaal sotsiaalne ja vaimne ebavõrdsus. Ühiskonda iseloomustas kahtlemine usus ja vaimustumine sotsialismist. Romaan algab sompus novembrilõpu hommikul kella üheksa paiku Peterburi-Varssavi raudteerongis. Ilm oli nii udune ja niiske, et ei läinudki valgeks ning silm seletas vaid kümne sammu kaugusele. Olulisemad tegelased ja nende põhjalik iseloomustus. Vürst Lev Nikolajevits Mõskin on romaani ,,Idioot" peategelane. Ta on hea ja aus mees, kes suhtub kõigisse ühtemoodi ja eelarvamusteta. Vaimselt väga haige mees, kes ei taha kellelegi halba teha ning on nõus ise seeläbi kannatama. Tark mees, kes suudab tungida elu ja inimhinge sügavustesse. Mees, kes jääb oma tõekspidamistele truuks ka keerulistes olukordades. Nastasja Filippovna on romaani üks naispeate

Kirjandus
thumbnail
17
doc

Eksamipiletid.

inimlikkust. Ta tõlkis inglise, prantsuse ja poola kellest, lõi stiliseeringuid itaaila, hispaania, portugali, inglise, araabia, vanakreeka ja rooma vaimus. Mitme tema teose tegevus toimub Hispaanias, Prantsusmaal, Inglismaal, Saksamaal jne. Eriti huvitas teda folkloor, näiteks soti, serbia, iraani, gruusia jne. Tema ideaaliks oli tulevikuühiskond, kui rahvad unustavad omavahelised tülid ning moodustavad ühe suure pere. Pilet nr. 8 Fjodor Dostojevski elu ja looming. (1821-1881) Sündis Moskvas.Isa oli keevaline, ema oli religioosne, erudeeritud ja hell. Elasid vaestehaigla territooriumil.Sügavalt religioosne elu lõpuni. 1837- pani isa mõlemad pojad Peterburi sõjaväeametnike kooli. Samal aastal suri ema. 1839-Suri isa.( Tema enda orjad kägistasid ta). Dostojevski saab närvivapustuse, esinevad langetõvehood. 1843 lõpetavad vennaga kooli. Mihhail läheb Tallinnasse, Fjodor Peterburisse. Toob vene kirjandusse psühholoogilise teguri.

Kirjandus
thumbnail
9
docx

Kirjandus

· põhiprobleemid o kas iluga võib maailma segi pöörata? o kas üdini hea saab eksisteerida koos pahedega? o kas ilu on võimalik müüa o kuidas elada pahelises maailmas? o kas raha eest saab kõike osta? o miks inimesed varjavad oma tõelist olemust? o kuidas valida hea ja halva vahel? o idioot, kui inimene kellel on mõistus otsas ja ei näe lahendusi? võrdlev analüüs · sarnane o tugevad tunded, emotsioonid o enesehinnang ja hingepiinad ­ raskolnikov oli koguaeg hingepiinades ja sama moodi oli kõrge enesehinnanguga; idioodis oli vürst hingepiinades, pisut teisiti ­ puhtuse kehastus, aga oli emotsionaalne; nastasja ­ hea haridusega, aga langenud naiseks peab ennast, süüdistab kõiges halvas oma elus ennast

Kirjandus
thumbnail
11
doc

Imeline kirjandus

vastuseisu romantismile. Realistid püüdsid kujutada oma kaasaegset elu nii, nagu see tegelikult on, ilma liialduste ja ilustusteta. Sellest tulenevalt ei saanud kirjanik enam üksnes fantaseerida, vaid ta pidi õppima tundma ümbritsevat tegelikkust, eeskätt sotsiaalset olustikku. Realismi põhizanr on eepika suurvorm- romaan. Realism jaguneb kriitiliseks ja psühholoogiliseks. 3. Realism Vene kirjanduses- teemad, esindajad, olemus Ivan Gontsarov, Ivan Turgenev, Nikolai Gogol, Fjodor Dostojevski, Lev Tolstoi, Anton Tsehhov(novellist ja näitekirjanik) 4. Lev Tolstoi eluoluline ülevaade 1828-1910 Sündis kõrgaadlike perekonda, ta kasvas ilma vanemateta, ema suri kui Lev oli 2 ja isa kui Lev oli 9. teda kasvatasid sugulastest hooldajad. Lapsena oli ta jonnakas, isepäine ja julge kuid samal ajal õigusepüüdlik ja aus, elas Jasnaja Poljana mõisas Tuula lähistel. Ta sai koduõppe, selle kaudu kõrge haridustase. Tal oli huvi Idamaade kultuuri ja keelte vastu.

Kirjandus
thumbnail
59
doc

Kirjanduse eksami küsimused

väljendeid. Minu arvates on liiga palju sisu jaoks väheolulist teksti, mis häirib põhitegevuse jälgimist. Kirjutamise ajal oli aga see teos küllaltki hinnatud ning nii võib 11 öelda ka praeguse aja kohta. Ka annab ta lugejale hea realistliku pildi 19.sajandi maaelust - eks see ole muutnudki Vilde üheks olulisemaks kirjanikuks realismiajastul. 7. Fjodor Dostojevski elu ja looming. ,,Idioodi" või ,,Kuritöö ja karistuse" analüüs Elu: Pärit aadliperekonnast, poja sünniks isa vaesunud. Isa vaeste haiglas arst. Ta on karm, range, kohati julma käitumisega, kinnine, ihne. Ema keskklassi hulgast. Ta on vaikne, leebe, suure lugemusega. Dostojevski õppis vennaga pansionis. Kooli korraldus oli talle vastuvõtmatu. Süvenes lugemishuvi, muutus kinnisemaks, püüab reaalse elu eest põgeneda raamatute maailma. 1839 isa sureb

Kirjandus
thumbnail
58
doc

Kirjanduse eksam

Dostojevskile määratakse 4 aastat sunnitööd (raudahelates). Jõudis loomingusse kannatusteema. Usk poliitilisse võitlusse kaob. Ainult lõputu headus võib inimkonna päästa (ohvrimeelsus, andeksandmine). 1859 jõuab Peterburi, kergem teoseid avaldada. Enne sunnitööd oli määratud surmanuhtlus. Armuandmine toimub alles pärast surmanuhtluse alustamist. 1867 abiellub Anna Snitkiniga. 1877 ostab maja Staraja Rustasse. Dostojevski lahkas üksikisiku ja ühiskonnavahelisi probleeme ja seoseid ning püüdis lugejale mõista anda, et ühiskonna vastu on raske võidelda. Dostojevski keskendub madalamale seltskonnale, Tolstoi kõrgemale. Dostojevski jagas inimesed kahte gruppi: 1) Leplikud, kõike andestavad, väga ohvri meelsed, usklikud, alandlikud, väga vastuvõtlikud ühiskonna ahvatlustele.(väga venelik). N: Sonja Marmeladova ("Kuritöö ja karistus")

Kirjandus




Kommentaarid (7)

inksu0904 profiilipilt
inksu0904: Väga sügavalt ei ole seletatud, aga ülevaate annab hästi
13:31 17-02-2013
Marta093 profiilipilt
Marta093: üsna lühike , aga midagi ikkagi saaab
12:12 17-04-2011
keidzu profiilipilt
keidzu: Üsna pinnapealne....
13:23 07-10-2011



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun