Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"dha" - 28 õppematerjali

dha - rasvhapetel on tähtis osa silma võrkkesta funktsiooni korrigeerimisel ja
DHa

Kasutaja: DHa

Faile: 0
thumbnail
1
docx

Karbonüülühendid - Ketoonid ja Aldühüüdid

Millisele meeleelundile mõjuvad sageli karbonüülühendid? Ninale. Tekib etanooli oksüdeerumisel? Etanaal. Looduslik lõhna ja maitseaine? Vanill. Formaliini lahus ­ vesi ja .................. ? Metanaal. Naha pruunistaja? DHA. Rasva kõrvetamisel tekib .................. ? Akroleiin. Lahusti? Atsetoon.

Keemia → Keemia
55 allalaadimist
thumbnail
13
pdf

Lipiidid

Dihomogammalinoleenhappeks (DGLA) [20:3w6] muutub Arachidoonhappeks (AA) [20:4w6] muutub Adreenhappeks [22:4w6] ja Docosapentaeenhappeks [22:5w6] · Omega 3 ahel ­ Alpha-Linolenenhape [18:3w3] muutub Stearidoonhappeks (SDA) [18:4w3 muutub Eicosatetraeenhappeks [20:4w3] to Eicosapentaeenhappeks (EPA) [20:5w3] muutub Clupanodoonhappeks [225w3] muutub Docosahexaeenhappeks (DHA) [22:6w3] · Aju kasutab DHA sünaptiliste membraanide, silma võrkkesta ja mitokondrite ehituses PUFA - polyunsaturated fatty acids · Ilma DH-ta on aju funktsionaalse terviklikkuse säilitamine häiritud Kui asendamatud toitained · Membraane moodustava glütserofosfolipiidi kompleksis on tavaliselt erinevad rasvhapped (pikkus, küllastatus) Rakumembraan Steroidid Heidi Krieger ja Andreas Krieger AAS kasutajal ca 10x suurem risk enneaegseks surmaks (Thiblin 2012,

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Lipiide määramine lõheproovis

w9 (Erucic acid) 27 19,291 C24:0 - Lignotserhape 421 0,1649 368,63 97 19,834 C22:5 Δ7,10,13,16 DPA 1210 0,4742 330,50 w3 ,19 cis 2 20,154 C22:6 Δ4,7,10,13, Tservoonhape 9523 3,7322 328,49 w3 16,19 cis DHA 27 20,331 C24:1 Δ15 Nervoonhape 125 0,0489 366,62 w9 9  Oleiinhape pärineb oliivist. Neis on 70% oleiinhapet.  w3 ja w6 rasvhapete Kogu proovi mass 1 g e 1000 mg omavaheline suhe Sellest lipiide 0,081g e 81 mg on ligi 1:1-le Lähteprooviks (1,00g) valisin lõhe ning GC meetodil tuvastati proovist

Keemia → Biokeemia
6 allalaadimist
thumbnail
10
pdf

Omega-6 ja -3 rasvhapped Sinu kehas.

Omega-6 ja -3 rasvhapped Sinu kehas.  Omega-3 ja Omega-6 rasvhapped on IGA RAKU membraanis.  Omega-3 ja Omega-6 on meie kehas asendamatud ja neid PEAB saama toiduga.  Sinu keha koosneb 100 trillionist ( 1018 ) rakust, mis kõik vajavad normaalseks funktsioneerimiseks nende rasvhapete tasakaalu!  Omega-3 on väga tähtis toidu komponent hoides korras immunsüsteemi, närvisüsteemi, südametegevuse ning hoides ära allergiaid ja põletikke, sealhulgas liigesepõletikku ja astmat 1. Kui Sinu keha Omega-6 ja Omega-3 rasvhapped on pikaajaliselt tasakaalust väljas ning kehas on põletikku soodustav keskkond, soodustab see: • Südame- ja veresoonkonnahaigusi (kõrge vererõhk, südame isheemiatõbi, südamelihase infarkt) • Naha kehva kaitsevõimet ja kvaliteeti • Liigespõletikke ...

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

F-vitamiin

F-vitamiin Kristina Hertmann 10k F-vitamiin e. rasvhape Nimetust ,,F-vitamiin" kasutatakse laialdaselt ja selle all mõeldakse erinevaid rasvhappeid, kuid seda nimetust pole teaduslikult aktsepteeritud. Need rasvhapped on: (omega-6-seeria) linoolhape, gamma-linoleenhape (GLA), (omega-3-seeria) eikosapentaeenhape (EPA) ja dokosaheksaeenhape (DHA). F-vitamiini vajalikkus Aitab tagada töökorras immuunsüsteemi. Hästi tasakaalustatud hormoonide tase Neil arvatakse olevat kolesterooli alandav mõju ja seega vähendavad nad südameinfarkti ja kõrge vererõhu riski F-vitamiini on vaja normaalseks keha arenguks Saadakse Kalaõlist Päevalilleseemnetest Nisuiduõlist Maisiõlist F-vitamiini puudus põhjustab Kõrge kolesterooli Kuiva nahka Katkevaid juukseid Ekseemi e. kauakestevat nahahaigust Aeglast paranemist ja vastuvõtlikkust ...

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Karbonüülühendid

joobele järgnevate abameeldivate aistingute pühjustaja · BENSALDEHÜÜD o C6H5CHO o Mandlilõhnaga vedelik, kasutatakse maitse- ja lõhnaainena, vanillii, · PROPENAAL o Ehk akroleiin CH2=CHCHO o Kergesti lenduv vedelik, tugev lakrimaator, tähis vahesaadus(keemiatööstuses), tekib rasva kürvetamisel pannil, mürgine, · PROPANOON o Atsetoon CH3COCH3 o Hea lahusti, mürgine · DIHÜDROKSÜATSETOON o DHA HOCH2COCH2OH o Annab kunstliku päevituse(kreemid, geelid), reageerib valguga, · SAAMINE o Alkoholide oksüdeerimisel CH3CH2OH +[O]= CH3COH +H2O o Primaarsete alkoholide oksüdeerimisel (1 OH) o Ketoone saadakse alkoholide oksüdeerimisel, milles OH rühm on kekskel CH3-CHOH-CH3+[O]=CH3-CO-CH3+H2O o Karboksüülhapete redutseerumisel CH3COOH +2[O]=CH3COH+H2O

Keemia → Keemia
50 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Toitumise alused.

rapsiõli 7 – 12 2 eikosapentaeenhape e EPA(C20:5) kalaõli (heeringas, makrell, lõhe), merevetikad dokosaheksaeenhape2 e DHA(C22:6) kalaõli, merevetikad 1 ei sünteesita organismis, 2 sünteesitakse, kui on piisavalt linoolhapet -3-rasvhapped on linoleenhape, EPA (eikosapentaeenhape, 5 kaksiksidet) ja DHA (dokosaheksaeenhape, 6 kaksiksidet). Linoleenhape on asendamatu rasvhape, mida peab saama toiduga. EPA-t ja DHA-t võib organism linoleenhappest valmistada. Linoleenhapet on enim lina- ja kanepiõlis. EPA-t ja DHA-t - kalaõlides ja merevetikates. -3-rasvhapetel on organismis täita mitu elutähtsat ülesannet. Eelkõige tagavad nad rakumembraanide normaalse ehituse ning talitluse, milleta poleks raku olemasolu võimalik. -3

Toit → Toitumisõpetus
22 allalaadimist
thumbnail
11
odp

Alkoholid, aldehüüdid ja ketoonid

· KETOONID ­ SEKUNDAARSETE ALKOHOLIDE OKSÜDEERUMINE O · ALKOHOLIDE KATALÜÜTILINE DEHÜDROGEENIMINE ALDEHÜÜDIDE JA KETOONIDE LEVIK · KERGESTI LENDUVAD VEDELIKUD, LAHUSTUVAD HÄSTI, LOODUSES LÕHNAD · METANAAL ­ MÜRGINE GAAS, KEEMIATÖÖSTUSES, FORMALIIN · ETANAAL ­ TOATEMPERATUURIL KEEB, ÕUNA LÕHNAGA, ÄÄDIKHAPE · BENSALDEHÜÜD ­ MANDLILÕHN, LÕHNA- JA MAITSEAINENA · ATSETOON ­ TERAV LÕHN, HEA LAHUSTI, LAKITÖÖSTUSES · DHA ­ KUNSTLIK PÄEVITUS · · · ALDEHÜÜDIDE JA KETOONIDE TOKSILISUS · MÜRGISED, NARKOOTILINE TOIME · KAHJUSTAVAD KESKNÄRVISÜSTEEMI · ERALDUVAD ORGANISMIST AEGLASELT · FORMALDEHÜÜD ­ SISSEHINGAMISEL, KANTSEROGEENNE, ÄRRITAB SILMI, KRAMBID · ATSETOON ­ SISSEHINGAMISEL, NAHA KAUDU, ÄRRITAB SILMI, HINGAMISTEID · · KOKKUVÕTE · ALKOHOLIDEL ON PALJU KASUTUSALASID NENDE HEADE OMADUSTE TÕTTU

Keemia → Keskkonnakeemia
22 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Karbonüülühendid spikker

Edasi oksüdeerub äädikhappeks. Bensaldehüüd (C6H5CHO) on meeldiva mandlilõhnaga vedelik, mida kasutatakse lõhna- ja maitseainena toiduainetööstuses ja parfümeerias. Propenaal e. akroleiin (CH2=CHCHO) on kergesti lenduv vedelik, tugev lakrimaator (limaskesti ärritav). Tekib näiteks kodus rasva kõrvetamisel ja on väga mürgine. Propanoon e. atsetoon (CH3COCH3) on terava lõhnaga mürgine vedelik, mida kasutatakse lahustina. Dihüdroksüatsetoon e. DHA (HOCH2COCH2OH) on mittetoksiline toimeaine kunstlikku päevitust andvates kosmeetikavahendites. Oksüdeerumine: HCHO + Ag2O HCOOH + 2Ag Redutseerumine: CH3CHO + H2 PtNi CH3CH2OH Alkoholidega: CH3CHO + CH3OH CH3CH(OH)OCH3 Homoloogiline rida: 1. meta 2. eta 3. propa 4. buta 5. penta 6. heksa 7. hepta 8. okta 9. nona 10. deka V = n * Vm n = m/M = m/V M ­ molaarmass Vm ­ molaarruumala (22,4) m ­ mass n ­ moolide arv ­ tihedus mol/mol; m/M; V/Vm (gaas); V/M (vedelik)

Keemia → Keemia
325 allalaadimist
thumbnail
5
doc

TOIDUAINETE VITAMIINIDE JA MINERAALAINETE SISALDUS

punaliblede valmistamiseks. Kalad on rikkad eelkõige kaaliumi, joodi, fluori ja vase poolest. Kala on üks olulisemaid polüküllastumatute omega-3 rasvhapete allikaid, mis mõjutavad meie tervist mitmel erineval moel: kaitseb haiguste eest, aitab lihaste ehitamisel ning mõjutab isegi rasvapõletust. Lõhes, makrell, heeringas, räim ja sardiin sisaldavad piseimaid omega-3 rasvhappeid DHA-d ja EPA-d - tervisele kõige kasulikumad. DHA ja EPA aitavad kaasa lihaste ehitamisel ja taastumisel; kaitsevad rakke vabade radikaalide eest; kiirendavad ainevahetust (tõhusam rasvapõletus);mõjutavad suuresti aju arengut ja tööd; aitavad alandada vere kolesteroolisisaldust. Kala on hinnatud tema tervislikkuse ja kerge seeditavuse tõttu, seetõttu on soovitav kala süüa kahel või kolmel korral nädalas. Eriti väärtuslikud kalad on forell ja lõhe. Vaatamata nende

Kategooriata →
18 allalaadimist
thumbnail
4
xls

Raseda vitamiinid

Bio-Multi Elevit Pregnacare Pregnacare+Omega3 Vitrum Prenatal Livol Multi Total PregnaCaps Raseda vajadus A - 1,2 mg 6 g 400 g 800­1100 g (Max 2.5 mg/p) B1 0.6 mg 1.55 mg 3 mg 3 mg 2.8 mg 1.05 mg 0.5 mg 1.6-1.7 mg B2 1 mg 1.8 mg 2 mg 2 mg 3.2 mg 0.8 mg 1.6-1.7 mg B3 20 mg 17­20 mg B6 0.9 mg 2.6 mg 10 mg 10 mg 6 mg 1.5 mg 1.25 mg 1,5­1,6 mg B12 1.5 g 4.0 g 6 g 6 g 9 g 1.5 g 2 g 2­2,6 g C - 100 mg 70...

Toit → Toitumine
12 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Karbonüülühendid

Karbonüülühendite liigitamine Aldehüüdide nomenklatuur ·Aldehüüdide nimetuse lõppliide on ­aal. ·Aldehüüdrühma süsinik võetakse tüviühendi süsinike nummerdamisel esimeseks. Ketoonide nomenklatuur ·Asendusnomenklatuuri korral on ketoonide nimetuse lõppliide ­oon, mille ette pannakse ketorühma süsiniku kohanumber. ·Funktsionaalnomenklatuuri korral kirjutatakse nimetusse mõlemad alküülrühmad ja lisatakse sõna ­ketoon. CH -CO-CH propanoon e. dimetüülketoon 3 3 CH CH CH COCH pentaan-2-oon e. metüülpropüülketoon 3 2 2 3 Ketoonide omadused · Kergesti lenduvad vedelikud · Vees lahustuvad · Narkootilise toimega · Kujundavad toiduainete lõhnabuketti Aldehüüdide redoksomadused ·Oksüdeerumine (ketoonidega ei toimu) CH CHO+Ag O®CH COOH+2Ag (hõbepeeglireaktsioon) 3 2 3 CH CHO+2CuO®CH COOH+Cu O (must à punane) 3 3 2 ·...

Keemia → Keemia
50 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Lipiidide metabolism inimkehas

suudab inimkeha sünteesida teisi pikaahelalisi küllastamata RH Monoküllastamata - Inimkeha olulisemad on palmitolehape ja olehape - Neid saadakse toiduga ja sünteesitakse ka ise - Olehappe baasil sünteesitakse nervoonhapet (müeliini sfingomüeliinides ja tserebrosiidides) Polüküllastamata - Kasutatakse jälle LA ja ALA baasil - LA ­ sünteesitakse arahhidoonhapet (omega-6) - ALA ­ sünteesitakse EPA, DHA (omega-3) RH oksüdatsiooni regulatsioon Kolm taset 1. Lipolüüsi kontroll a. Adrenaliin, GH kilpnäärme hormoonid aktiveerivad HTL b. INS võimas antilipolüütik inaktiveerib HTL (inaktiveerib varurasvade mobilisatsiooni lõhustamiseks) 2. Karnitiini süstiku kontroll a. Süsivesikuterikka toidu puhul tõusev malonüül-CoA tase inhibeerib RH transpordi mitokondritesse lõhustamiseks 3

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
4
docx

„Keemia meie ümber“

!!! Kes soovib, kirjutab selle õppematerjali endale konspekti; kui on võimalus see välja printida, siis tehke seda. Mõlemad tegemised on lubatud. III k ,,Keemia meie ümber" 1. ptk Karbonüülühendid * Karbonüülühendid on süsivesinike funktsionaalderivaadid, mis sisaldavad molekulis nn karbonüülrühma C= O I ALDEHÜÜDID JA KETOONID 1. Aldehüüdid * Aldehüüdid on süsivesinike funktsionaalderivaadid, mille molekul sisaldab nn aldehüüdrühma ­ CHO, milles C on O-ga seotud kaksiksideme (+)-sidemega ja C on sp2- valentsolekus ­ see rühm on planetaarne; * Aldehüüdide molekulis asub -CHO rühm süsinikahela lõpus. 1.1 Molekuli üldvalem ja ehitus. * strukt. üldvalem - R-CHO (vt teistsugust kirjutist ka) * aldehüüdrühma elektroniline ehitus ­ R-C+HO- - hapniku aatomi suurema elektronegatiivsuse tõttu on elektronpilv (elektronpaar) sidemest kandunud tema poole, põhjustades sellel negatiivse laengu, mille tõttu C-aatomile jääb positiivne laeng; need...

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Karbonüülühendid ja karboksüülhapped

o Oksüdeerumine 2CH3CHO + O2 → CH3COOH o Dehüdrogeenimine CH3CH3 → CH2=CH2 + H2↑ o Aldehüüdi saamine Alkohol + O2 2CH3CH2OH + O2 → 2CH3CHO + 2H2O 3. Keemilised nimetused, valemid, kasutamine o Formaliin – HCHO ehk metanaal, mürgine lõhnav gaas, lahustatakse alkoholis; uinuti, prepareerimiseks o Atsetoon – HO-CH2-CO-CH2-OH ehk dihüdroksüpropanoon, DHA - kunstpäevitus o Sipelghape – HCOOH ehk metaanhape, mürgine, väikestes kogustes raviva toimega; sipelgas, kõrvenõges o Äädikhape – CH3COOH ehk etaanhape, puhas äädikas tahkub +16 oC juures; söögiaagikas (30% lahus) o Piimhape – CH3CH(OH)COOH ehk 2-hüdroksüpropaanhape; tekib lihastes, piimas, hapukapsastes o Võihape – CH3CH2CH2COOH ehk butaanhape; või roiskunud kiht, higi

Keemia → Üldkeemia
37 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Keemia aldehüülid

pohmelli). Edasi oksüdeerub äädikhappeks. Bensaldehüüd (C6H5CHO) on meeldiva mandlilõhnaga vedelik, mida kasutatakse lõhna- ja maitseainena toiduainetööstuses ja parfümeerias. Propenaal e. akroleiin (CH2=CHCHO) on kergesti lenduv vedelik, tugev lakrimaator (limaskesti ärritav). Tekib näiteks kodus rasva kõrvetamisel ja on väga mürgine. Propanoon e. atsetoon (CH3COCH3) on terava lõhnaga mürgine vedelik, mida kasutatakse lahustina. Dihüdroksüatsetoon e. DHA (HOCH2COCH2OH) on mittetoksiline toimeaine kunstlikku päevitust andvates kosmeetikavahendites. Oksüdeerumine: HCHO + Ag2O HCOOH + 2Ag Redutseerumine: CH3CHO + H2 PtNi CH3CH2OH Alkoholidega: CH3CHO + CH3OH CH3CH(OH)OCH3 Homoloogiline rida: 1. meta 2. eta 3. propa 4. buta 5. penta 6. heksa 7. hepta 8. okta 9. nona 10. deka Kirjuta karbonüülühenditele iseloomulikud rühmad, nimetuste lõpud 3. Karbonüülrühmad, aldehüülrühmad, ketorühmad.

Keemia → Keemia
33 allalaadimist
thumbnail
50
docx

Nimetu

Tallinna Tervishoiu Kõrgkool optomeetria õppetool OP 3 Kerli Vilimäe TOIDULISANDITE MÕJU SILMALE Kursusetöö Juhendaja: Elo Olonen Tallinn 2013 1.SISSEJUHATUS.................................................................................................................3 2.TOIDULISANDITEST.......................................................................................................5 3.SOOVITATAVAD KOOSTISOSAD TOIDULISANDITELE, MIS ON MÕELDUD SILMADE TERVISE PARANDAMISEKS..........................................................................6 3.1.Vitamiin A.....................................................................................................................6 3.2.Vitamiin E.....................................................................................................................6 ...

Inimeseõpetus → Inimese füsioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
34
ppt

Sahhariidid

Diastereomeerid erinevad mitme asümmeetrilise C aatomi konfiguratsiooni poolest: Dmannoos ja Dgalaktoos on diastereomeerid Aldoosid on vaadeldavad süsteemselt kui Dglütseeraldehüüdi derivaadid D rea suhkrud on palju sagedasemad Glükoos = Dglükoos Ketooside karbonüül paikneb tavaliselt ahelas 2 positsioonis, nad on vaadeldavad DHA derivaatidena Suhkrute formüülrühm ja hüdroksüül võivad molekulisiseselt reageerides anda tsüklilisi hemiatsetaale (poolatsetaale) NB! 4 erinevat asendajat C1 juures Aldehüüd Hemiatsetaal Atsetaal

Keemia → Keemia alused
149 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Lipiididide metabolism

Lipiidide põhieesmärgid inimkehas Metaboolse energia suurim produktsioon ( 25-30% toitelisest energiast) Rasvhapete ja regulaatormolekulide süntees Keha-omaste triglütseriidide, liitlipiidide ja tsükliliste lipiidide süntees Ketokehade süntees ja lõhustamine Lipiidi-sarnaste biomolekulide süntees Vere lipoproteiinide süntees lipiidide, lipiidi-sarnaste ühendite, vitamiinide transpordiks Rasvhapete kasutamine Pika-ahelalised rasvhapped kasutuvad peamiselt keha-spetsiifiliste TG-sünteesiks ja nende tagavarade loomiseks adipotsüütides. Toiduga saadud asendamatud PUFA-d kasutuvad pikemaahelaliste PUFA-de sünteesiks. Vereplasma rasvhapped kasutuvad energiasubstraatidena ja uute kehaspetsiifiliste lipiidide sünteesiks. Imendunud lühikese ja keskmise ahelaga rasvhaped kasutuvad otseste energiasubstraatidena. Lipiidide metabolismi põhirajad (vaata pilt) Rasvhapete oksüdatsioon Oksüdatsiooniks kasutatavad rasvhaped pärinevad varurasvade mobilisa...

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Tervislik toitumine

Tervislikud toitumisharjumused Ene Mägi mob.5135660 Tasakaalustatud toitumisele pööratakse järjest rohkem tähelepanu. Põhjus on lihtne, sest söömine on eluks vajalik. Tervislikud toitumisharjumused mõjutavad meie heaolu ja juba väikesed muutused toitumises aitavad kaasa tervise parandamisele ning elukvaliteedile. Millest siis alustada ? Kõige lihtsam on alustada menüü planeerimist ja kasutada selleks portsionite arvestust. Sul on vaja õppida selgeks olulised põhimõtted, et ise koostada endale sobilik menüü. Annan sulle selleks esmased juhised, et saaksid kohe algust teha. Menüü planeerimisel sa ei pea loobuma oma söömisharjumustest, aga sa valid kvaliteetsemad toiduained ja jälgid, et menüüs oleks toiduvalik 7'st toidugrupist. Siinjuures on piim ja liha toiduained, mida võid menüüst ka välja jätta. Kindlasti joo iga päev 8-12 klaasi vett ja tarbi palju rohelist. Kui teed valikuid, siis ter...

Meditsiin → Terviseõpetus
143 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Keemia 11. klass

Keemia Alkoholid R-OH (-ool) 1. CH3 ­ CH ­ CH3 propaan ­ 2 ­ ool OH 2. CH3 ­ CH2 ­ CH2 ­ OH Propaan ­ 1 ­ ool 3. CH2 ­ CH2 ­ CH2 PROPAAN 1,3 - diool OH OH Aatomite arv Struktuuri valem Lihtsustatud strukt Molekuli valem N=1 H CH3OH metanool e metaan H-C-H-O CH3 CH2 CH2 OH H N=2 HH C2H5 etanool e piiritus H-C-C-O-H CH3CH2OH HH N=3 HHH CH3CH2CH2OH Propaan-1-ool H-C-C-C-OH OHCH2CH2CH3 HHH Alkoholide omadused etanooli näite põhjal CH3CH2OH ja OHCH2CH3 Füüsikalised omadused · On värvuseta iseloomuli...

Keemia → Keemia
180 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

Täiskasvanu organismis on keskmiselt 15% rasva. Lipiidide ülesanded: energeetiline varuaine; kaitse soojuskadude ja mehaaniliste vigastuste eest; toidu värvuse ja lõhne säilitamine. Esmatähtsad rasvhapped ­ teatud koguse polüküllastamata rasvhappeid peab organism saama toiduga, ehituse järgi võib neid jagada kahte gruppi: oomega-6 ja oomega-3. Oomega-6 ­ linool- (päevalille-, soja-, maisi-, rapsiõlis, kalaõlis) ja arahidoonhape. Oomega-3 ­ linoleenhape (lina-,kanepiõlis), EPA, DHA. Küllastumata rasvhapped soodustavad kolesterooli väljaviimist organismist. Asendamatute rasvhapete tähtsus: olulised rekumembraanide norm talitluseks; pärsivad trombide teket; vähendavad vere kolesterooli sisaldust; tugev immuunsussüsteemi. Keha vajab rasvu, et saada asendamatuid rasvhappeid ning rasvlahustuvaid vitamiine. Lipiidide osakaal päevasest toiduenergiast 20-25%. Põhilised rasvaallikad ja nende üldiseloomustus.

Toit → Toitumise alused
216 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tervislik toitumine

Toitu terviseks Maailmas on palju rahvaid ja väga palju erinevaid toitumistavasid. Uuemal ajal on aga kunagised traditsioonilised toitumisviisid üha rohkem taandunud, asendudes järjest enam universaalse, arenenud riike iseloomustava toitumisviisiga, mida on nimetatud ka toidusedeli ,,läänestumiseks". Mitmed uurijad on toitumisviisi ,,läänestumist" otseselt seostanud üha massilisema haigestumisega varem suhteliselt harva esinenud tõbedesse, nagu näiteks südamehaigused, diabeet, vähk, reumatoidartriit, podagra ja mitmed teised. Küllap annab see märku tõsiasjast, et traditsiooniliste toitumistavade hülgamisega on ühtlasi toimunud ka eemaldumine tervislikust toitumisest. TERVISLIK TOIT Missugune on tervislik toit? Tuleb silmas pidada, et peale päeva jooksul söödud toidu koguse on tähtis tähelepanu pöörata ka toidu kvaliteedile ­ tervislikum on tarbida mahetoitu ja täisteraviljast tooteid ning kõrgekvaliteedilist valku kvaliteetsete li...

Kosmeetika → Iluteenindus
39 allalaadimist
thumbnail
21
docx

Mälu, mälutüübid ja õpistrateegiad

Bostoni Ülikooli teadustöös selgus, et koliin parandab verbaalset ja visuaalset mälu · Rosmariin- Rosmariin on traditsiooniliselt tuntud mäluparandava taimena. Rosmariini eeterlikke õlisid on aroomiteraapias kasutatud mentaalse võimekuse ja aju turgutamiseks. Rosmariin võib parandada mälu ka seeläbi, et alandab stressihormooni taset ja vähendab seega ärevust. · Lõhe, sardiinid, heeringas ja teised rasvased kalad.- on rikkad DHA allikad, mis on aju optimaalseks tööks ja mälufunktsioonideks asendamatud. See oluline rasv hoiab ajurakkude membraanid paindlikud, võimaldades rakkude vahelistel mälusõnumitel kiiremini levida · Mälu aitab säilitada: + haridustase + füüsiline aktiivsus - loob võimaluse õigeks närvirakkude tegevuseks Füüsiline aktiivsus aitab mälu parandada palju paremini kui medikamendid + hea kopsu funktsioneerimine

Psühholoogia → Psühholoogia
42 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Lühikokkuvõte

Edasi oksüdeerub äädikhappeks. Bensaldehüüd (C6H5CHO) on meeldiva mandlilõhnaga vedelik, mida kasutatakse lõhna- ja maitseainena toiduainetööstuses ja parfümeerias. Propenaal e. akroleiin (CH2=CHCHO) on kergesti lenduv vedelik, tugev lakrimaator (limaskesti ärritav). Tekib näiteks kodus rasva kõrvetamisel ja on väga mürgine. Propanoon e. atsetoon (CH3COCH3) on terava lõhnaga mürgine vedelik, mida kasutatakse lahustina. Dihüdroksüatsetoon e. DHA (HOCH2COCH2OH) on mittetoksiline toimeaine kunstlikku päevitust andvates kosmeetikavahendites. Oksüdeerumine: HCHO + Ag2O HCOOH + 2Ag Redutseerumine: CH3CHO + H2 PtNi CH3CH2OH Alkoholidega: CH3CHO + CH3OH CH3CH(OH)OCH3 Homoloogiline rida: 61.meta 62.eta 63.propa Ande Andekas-Lammutaja 64.buta 65. penta 66.heksa 67.hepta 68.okta 69.nona 70. deka

Keemia → Keemia
349 allalaadimist
thumbnail
51
docx

Mälu

ravimiseks." (Avastati meetod mälu ..., 04.12.2012) 23 MILLISED TOIDUD ON MÄLU JAOKS KÕIGE PAREMAD Toitumisterapeut Annely Sootsi sõnul on juba aastakümneid olnud inimesed kaalulangetamise soovis rasvade hirmus, ent rasvade toidust väljajätmine teeb tegelikult inimese tervisele ja ajule karuteene. «Meie aju kuivmassist 60 protsenti moodustavad rasvad ja rasvade kogusest enamuse moodustab üks selline rasvhape nagu DHA, mis on pärit oomega-3 rasvhapetest. Keha toodab seda ise, kui oomega-3 rasvhapped on saadaval, aga me saame seda ka kalast,» rääkis Soots Vikerraadio saates «Huvitaja». Kaladest eriti tervislikuks mälu ja aju seisukohast võib naise sõnul pidada sardiine. Seal on rohkem küll kalarasvasid, ent sardiinides on ka fosfolipiide ­ keerulist rasva, mida on vaja aju funktsioneerimiseks. «Me saame neid rasvu, mis on kalas, tegelikult ka seemnetest. Seemnetes on nad oomega-3

Psühholoogia → Üldpsühholoogia
73 allalaadimist
thumbnail
574
pdf

The 4-Hour Body - An Uncommon Guide to Rapid Fat-Loss, Incredible Sex, and Becoming Superhuman - Timothy Ferriss

1 bag frozen papaya chunks from Trader Joe's (They didn't have papaya, so I got one more bag of frozen mango chunks; all fruit bags are Whole Foods brand) 16 oz raw organic carob powder from Earth Circle ½ lb raw organic shredded coconut bulk from Earth Circle (8 oz Let's Do ... Organic! shredded unsweetened coconut) 14 oz Jarrow Fermented Soy Essence protein powder ½ cup celtic sea salt bulk ¼ cup raw organic vanilla powder 8 oz raw organic maca powder from Earth Circle 17 oz Udo's Oil DHA 3-6-9 Blend by Flora Health 17 oz Floradix Iron + Herbs by Flora Health 5 So Delicious Coconut Milk Yogurt Plain by Turtle Mountain 7 organic pink lady apples 8 organic valencia oranges (Came in a bag of 12) 6 organic grapefruit 7 organic pears 16 oz raw agave nectar 16 oz raw organic almond butter homemade with a Champion juicer (Just bought Whole Foods raw organic almond butter instead of making it with a juicer) 1 loaf Ezekiel 4:9 cinnamon raisin bread by Food 4 Life

Keeled → Inglise keel
15 allalaadimist
thumbnail
1168
pdf

Liha töötlemine

than fat that contains more saturated fat. cattle. Meat from forage-fed beef contains Palm oil and whole linseed supplements more linolenic acid, and less oleic and lin- increase muscle levels of alpha-linolenic oleic acids than that from concentrate-fed (C18:3) and EPA (eicosapentaenoic acid beef (Elmore et al. 2004). Intense pasture [C20:5]); fish oil increases EPA and DHA rotation systems of millet and grain have (docosahexaenoic acid [C22:6]; Elmore et al. been shown to alter concentrations of diter- 2004). The effects of changes in dietary fat penoids and lactones (Maruri and Larick source on pork fat are more apparent if they 1992). Lactones correlate positively with occur during the last few weeks before roasted beef flavor and negatively with

Keeled → Inglise keel
21 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun