Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Tartu ülikooli sajand (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Tartu ülikooli sajand
Ülikool
  • 1802. aastal toimus Tartu ülikooli taasavamine, mis sai baltisakslaste Landestaadi tugevaks vaimseks keskuseks.
  • Tartu ülikoolis peeti loenguid saksa ja ladina keeles.
  • Ülikooli esimene rektor oli Georg Friedrich Parrot , kelle tutvus keiser Aleksandriga tõi ülikoolile kasu.
  • Ülikool allus Venemaa haridusministeeriumile, olles tegelikkuses üsna iseseisev.
  • Ülikoolile anti maavaldused, kiiresti rajati tähtsamad hooned ( peahoone , tähetorn, raamatukogu)
  • Ülikoolis töötasid maailmakuulus astronoom Wilhelm Struve , füüsik Moritz Hermann Jacobi , embrüoloogia rajaja Karl Ernst von Baer , kirurg ja anatoom Nikolai Pirogov , vitamiinide olemasolu tõestaja Nikolai Lunin jpt.
  • Tartu oli ristitud Emajõe Ateenaks, sest ülikooli ümber koondus teisigi kultuuri- ja teadusasutusi ( Professorite Instituut, Veterinaaria Instituut, joonistuskool).
  • Joonistuskooli esimene õpetaja oli Dresdenist pärit Karl August Senff , kellelt on pärit mitmeid klassitsistlikult väljapeetud portreid ja kultuurilooliselt huvipakkuvaid vaateid.
  • Tartu kunstielus andsid toon kohalikud meistrid August Matthias Hagen, Friedrich Ludwig von Maydell , Georg Friedrich Schlater.

Baltisaksa kultuurielu laiemalt
  • Tallinnas ja Peterburis töötas akadeemik Ferdinand Johann Wiedemann, kõige põhjalikuma eesti keele sõnastiku autor.
  • Saaremaal tegutses mitmekülgne Johann Wilhelm Ludwig von Luce (põllumajandus, etnograafia )
  • Haapsalus uuris Carl Abraham Hunnius ravimuda omadusi jm.
  • 18.saj lõpul ja 19.saj algul tegutses Tallinnas kunstnik Gerhard Franz von Külgelegen, kellel on kindel koht saksa kunstiajaloos.
  • Tartus ilmus nädalaleht „Inland“, mis oli baltisaksa kultuurilise suhtlemise üks tähtsamaid kanaleid . Selles avaldati kirjutisi Eesti aja- ja kultuuriloost.
  • 19.saj teisel poolel ilmusid juba elukutselised kirjanikud , kellest mõnigi sai kuulsaks Saksamaal, näiteks Eduard von Keyserling .
  • 19.saj oli baltisaksa kultuurielu kõrgaeg.
  • Baltisaksa kultuurivälja võib pidada laia saksa kultuurivälja kultuuriprovintsiks.
  • 1838. aastal asutati Õpetatud Eesti Selts, mille rajajaks oli arst ja ülikooli eesti keele lektor Friedrich Robert Faehlmann . Selts ühendas eesti keele ja pärimuse vastu huvi tundvaid baltisakslasi, estofiile.

Klassitsism ja romantism
  • 19.saj esimesel poolel valitses kunsti- ja kultuurielus klassitsism . Näitekirjandus järgis antiikdraamade reegleid, kujutav kunst antiikkunsti kaanoneid ja arhitektuuris matkiti antiikset vormikõnet.
  • Üheks kaunimaks klassitsistlikuks ehitiseks sai Tartu ülikooli peahoone. Klassitsistlikuks kujunes kogu Tartu südalinn.
  • Maale rajati arvukalt kauneid mõisahäärbereid - nt Riisipere , Raikküla, Mäo, Hõreda, Ääsmäe ja Saku.
  • Sajandi keskel hakkas klassitsismi hoog raugema, arhitektuuris ilmnesid nn. historistlikud tendentsid, st klassitsismiga hakati segama ka teiste voolude elemente (barokseid ja renessanslikke).
  • Kirjanduses ja kunstis vahetus klassitsism romantismiga. Ranged maastikuvaated asendusid kirest, verest ja võitlusest täidetud, enamasti ajalooliste stseenidega.
  • Romantism oli ka maailmavaade, mis otsis üllaid kangelasi ning väärt ideaale minevikust, iseäranis keskajast, samuti kaugetelt aladelt .
  • Kaasnes huvi tõus rahvaluule ja muinasjuttude vastu ( vendade Grimmide tegevus Saksamaal).
  • Esimene eesti poeet Kristjan Jaak Peterson (1801-1822) oli läbi ja lõhki romantik nii elus kui loomingus.
  • Kreutzwaldi poolt kirjutatud „Kalevipoeg“ on samuti romantistlik teos.
  • Põlastusväärse, laisa ja viinalembese talupojamassi asemel heisatus romantilisele pilgule salapärane muistne rahvas, kes on õnnetumal kombel kaotanud oma maa ja vabaduse, kuid kes hoiab hingepõhjas elus „esivanemate varandust“ – regilauludesse, rahvajuttudesse, mõistatustesse ja vanasõnadesse kätketud tarkust ning mälestust kuldajast.
Tartu ülikooli sajand #1 Tartu ülikooli sajand #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-10-15 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 36 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Siiri Nool Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
5
docx

Vene aeg

riigivõimu Riias resideeriv asehaldur. *kõik aadlikud võrdsustati *kroonuametnike arv mitmekordistus *rüütelkonnad ja aadlimatriklid kaotasid tähtsuse *reformiti kohtusüsteemi *muudeti maakondade piire *seati sisse ühine pearahamaks kõigilt meeshingedelt Asehalduskorrale siiski pikka iga ei antud, K II surma järel troonile tõusnud Paul I taastas balti aadli privileegid. Linnad ja majandus (lk 143) Põhjasõda oli paljudele Eesti linnadele ränga hoobi andnud. Tartu purustati, mitu väikelinna (Paide, Rakvere, Viljandi) jäid linnaõigustest ilma. Õigused taastati sajandi lõpupoole ja sellega oli Eestis 12 linna: Tln, Trt, Pärnu, Narva, Haapsalu, Valga, Paide, Rkv, Viljandi, Kuressaare ja kaks uut- Paldiski ning Võru. Suurim oli Tln (18.saj lõpul u 10 000 elanikku). Trt- 3400, Narva-3000. Linnade elukorraldus sama kui Rootsi ja keskajal. Linnasid juhtisid raehärrad eesotsas bürgermeistritega ja kaupmehed, käsitöölised olid

Ajalugu
thumbnail
3
doc

Eesti Vene tsaaririigi koosseisus

Eesti Vene tsaaririigi koosseisus KEISRINNADE SAJAND Balti erikord (suurvõim on aadli rüütelkonna käes) Põhja-Eesti moodustas Eestimaa kubermangu, Lõuna-Eesti koos poole Lätiga Liivimaa. Mõlemad jagunesid maakondadeks. Rüütelkonda ei kuulunud mitte kõik aadlikud ega mõisaomanikud, vaid ainult aadlimatriklisse kantud ehk immatrikuleeritud aadlikud. Kummagi kubermangu aadliku kõrgeimaks otsustuskoguks oli nagu Rootsi ajalgi maapäev, kus otsustav sõnaõigus oli vaid rüütelkondade liikmeil. Rüütelkondade tähtsaimaks

Ajalugu
thumbnail
2
odt

Vene aeg

Valgustuse mõju Eesti alale *Hupel osales Põltsamaa arsti Ernst Wilde asutatud esimese eestikeelse ajakirja "Lühhike öppetus..." väljaandmisel *1739 andis Liivimaa kirikuvalitsus välja koolikohustuse(kõik talulapsed vanuses 7-12 käima koolis) *18.saj lõpuks oskas eesti talupoegadest lugeda u 60% *1739 ilmus täielik eestikeelne Piibel *18.saj alguskümnendeil ilmuma hakanud talurahvakalendrid Arhitektuur nt barokk-Kadrioru loss; klassitsism-Tartu kivisild & üldse Tartu kesklinn Pärisorjuse kaotamise põhjused mõisniku seisukohast: *koormised olid äärmuslikud-hakkasid laostama mõisamajandust *mõisnike sissetulekud ei rahuldanud elustiili | tsaarivõimu seisukohast: *liberaalsete vaadetega *hakkas riigi rahakotile mõjuma *Euroopa märkas Venemaad just Balti kubermangude kaudu | haritlaste seisukohast: *ajastuvaim valgustus nõudis, et üks inimene ei saa olla teise omand *Prantsuse revolutsioon 1789-1799

Ajalugu
thumbnail
3
doc

Vene aeg

o Kõik mõisnikud omandasid võrdsed õigused o Linnades anti võrdne kodanikuõigus kõigile majaomanikele. o Laiendati isikute ringi, kes pääsesid omavalitsusorganitesse o Eesti-ja Liivimaal kehtestati ühtne pearahamaks. Hakati korraldama hingeloendusi Daatumid 1710 ­ Eesti läheb Vene võimu alla 1739 ­ Roseni deklaratsioon 1739 ­ esimene eestikeele täielik Piibel 1739 ­ koolikohustus Eestis 1765 ­ kohalik kooliseadus nn koolipatent 1802 ­ Tartu Ülikooli taasavamine 1802 ­ esimene talurahva seadus 1804 ­ esimene talurahva seadus ,,Iggaüks" Õigusakti nimi Aeg Sisu Positiivsed määrused 1765 *talupojad said õiguse vallasvarale *õigus ülejääk turustada *mõisakoormised normeeritakse *max 30 vitsa- või kepihoopi

Ajalugu
thumbnail
70
docx

Eesti Uusaeg

igal pool. Peeter I järeltulijad Vene tsaari troonil, nad kinnitasid Balti provintsi privileegid kuni 1881, võimule sai Aleksander III (venestaja), kes ei kinnitanud Balti privileege. Uusikaupunki (Edela-Soome linn) (Nystadi, rootsi k) rahuleping 1721 - Leping, mis lõpetas Põhjasõda. Kinnitati, et Luterlik usk peab jääma. Venemaa poole survel kirjutatakse lepingusse, et ei tohi takistada Vene õigeusu levikut. Rootsi poolt riigistatud mõisad tuli tagastada omanikele. Saaremaa, Pärnu, Tartu ja Narva privileegide kinnitamine 1731 - Keisrinna Anna kinnitas Saaremaa rüütelkonna privileegid ja kolm olulist linna. Turu rahuleping 1743 - Lõpetas Rootsi-Vene sõja. Rootsi oli loobunud Vene-Balti provintsidest, kuid tegelikkuses Rootsi soovis tagastada Balti alad. Rootslased ei saavutanud mitte midagi sõjaga. Põhjasõja tulemused: Vene tsaaririik võitis Põhja-sõja tulemusel, Eestimaa ja Liivimaa alad läksid Vene impeeriumi koosseisu. Peeter I lõi kolleegiumid, võttis

Ajalugu
thumbnail
15
doc

Eesti kultuuri ajalugu

paika pandum. Tuli sisse palju uusi mõisted. Samas säilisid edasi ka vanad kombed ja uskumused. Üks ei välistanud teist ning nad eksisteerisid koos, kuigi see ei meeldinud kirikule ning rahvast püüti võõrutada. Keskaja arhitektuur ja kujutav kunst Eestis Arhitektuur: põhiliselt kirikuarhitektuur (varasem romaani stiilis,hilisem gooti stiilis), Romaanistiili näited on Lääne-Eestis nagu Valjala,Kaarma jm,Saaremaal. Gooti stiilile iseloomulikud teravkaared ja pürgimine kõrgustesse Tartu Jaani kirikus. Ehitusmaterjalideks paekivi ja telliskivi 15.sajandil hakati esialgsed kodakirikud ehitama umber basiilikateks,maakirikutele ehitati juurde tornid.Kirikutel oli ka kaitsefunktsioon. Kloostriarhitektuuri ehk sakraalarhitektuuri on tänapäevaks vähe säilinud.Kuigi Katarina kirik pidi Tallinnas olema ääretulkt suur,pole tast peale fragmentide midagi järel.Kloostrid ehitati suureks,et rohkem inimesi sinna sisse mahuks

Ajalugu
thumbnail
112
doc

12. klassi kirjanduse lõpueksami/koolieksami piletite põhjalikud vastused

Üks ei välista teist („Kirsiaed”, „Suveöö unenägu”, „Kajakas”, „Pisuhänd”, „Vigased pruudid”); - draama – tõsise sisuga näidend, aga lõpp võib olla õnnelik („Onu Vanja”, „Tabamata ime”, „Kuningal on külm”). Tragikomöödia – draamateos, milles on nii traagilisi kui ka koomilisi elemente. Farss – jant. Teater – esimene Eesti teatrietendus 1529 Tln Raekojas, kus mängiti mingit Rooma tragöödiat. XVII sajand oli rändtruppide aeg Euroopas, mõned jõudsid ka siia. Esimene Eesti teater oli Tln Saksa teater 1784, loojaks oli Kotzebue. Eestikeelse teatri sünd 1870 Vanemuise Selts, Koidula „Saaremaa onupoeg”. 2. S.Oksaneni elu ja looming, „Puhastuse” analüüs Oksanen sündinud 1977 Soomes, ema poolt Eesti päritolu, eelkõige soome kirjanik. Õppis Helsingi ülikoolis kirjandusteadust ja Helsingi teatrikõrgkoolis dramaturgiat. „Stalini lehmad“

Kirjandus




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun