Tallinna tehnikaülikool
Polümeermaterjalide instituut
Polümeeride tehnoloogia õppetool
Hüdrolüüs: Tsellulooslühenenud aheladglükoos Levinuim pdisahhariid maal. H H | | tärklis C C / O H | C tselluloos / O / CH Soojenemisel lahjendatud hapete või ensüümide manulusel hüdrolüüsub tselluloos glükoosiks. C6H7O2(OH)2ONO2 + H2O Tekib nitrotselluloos(liimid, filmilindid) Trinitrotselluloos(-OH asemel ONO2) Väikeses koguses kasulik, muudab toidu kohevamaks. Rahusööjate maos lagundavad bakterid pikad tselluloosi kiud lühemateks
Monosahhariidid ehk MONOOSID Disahhariid Polüsahhariidid ehk POLÜOOSID Riboos Glükoos Fruktoos Sahharoos Tärklis Tselluloos Valem C5H10O5 C6H12O6 C6H12O6 C12H22O11 (C6H10O5)n (C6H10O5)n Leidumine Glükoosi leidub rohkesti viinamarjades Fruktoosi leidub rohkesti puu-ja Sahharoosi leidub rohkesti Leidub siis taimeriigis Vatt, puuvillane ja linane riie
2.) Kuumutamisel happelises keskkonnas - saadakse nn siirup (kartulisiirup, corn syrop ...) Magus ja dekstriidide tõttu veniv mass. Läheb präänikute, nätsu,.. tootmiseks 4. Vahetult ei kääri Tselluloos Taimsete rakukestade materjal, looduses väga levinud. Puuvillas on teda kõige rohkem, palju ka linas. Toodetakse põhiliselt puidust. Klassikaline tehnoloogia nõuab palju vett., Tallinna tehas kulutas 1/4 linna veest. Eestis hetkel tselluloosi ei toodeta. Suur osa läheb paberi valmistamiseks 3 Molekul -Glükoosi jääkide polümeer (-C6H10O5-)x sisaldab iga lüli kohta 3 OH rühma [-C6H7O2 (OH)3-]x Vees ei lahustu, seetõttu ei anna, ka mitmealuseliste alkoholide tõestusreaktsiooni 4 Hüdrolüüsub
2.) Kuumutamisel happelises keskkonnas - saadakse nn siirup
(kartulisiirup, corn syrop …) Magus ja dekstriidide tõttu veniv mass.
Läheb präänikute, nätsu,.. tootmiseks
4. Vahetult ei kääri
Tselluloos
Taimsete rakukestade materjal, loduses väga levinud.Puuvillas on teda kõige rohkem, palju ka
linas. Toodetakse põhiliselt puidust. Klassikaline tehnoloogia nõuab palju vett., Tallinna tehas
kulutas 1/4 linna veest. Eestis hetkel tselluloosi ei toodeta.Suur osa läheb paberi valmistamiseks
Molekul
Β-Glükoosi jääkide polümeer (-C6H10O5-)x
sisaldab iga lüli kohta 3 OH rühma [-C6H7O2 (OH)3-]x
Vees ei lahustu, seetõttu ei anna, ka mitmealuseliste alkoholide tõestusreaktsiooni
6
7
Hüdrolüüsub
tselluloos hemitselluloosid tsellubioos (C12H22O11) glükoos
(-C6H11O5-)x (-C6H11O5-)n C12H22O11) C6H12O6
n
(C6H10O5)n ja glükoos C6H12O6 Glükoosi käärimist kirjeldab järgmine võrrand 0 +IV -II C6 H12 O6 à 2 C O2 + 2 CH3-CH2OH seega käärimisel süsinik osaliselt oksüdeerub (süsinikdioksiidiks) ja osaliselt redutseerub (piirituseks). Käärimissaadusi on tegelikult palju - üks olulisemaid on veel piimhape CH 3-CH(OH)-COOH Tehnilist piiritust toodetakse ka tselluloosi hüdrolüüsil saadud glükoosist (hüdrolüüspiiritus) ja Eteeni hüdraatimisel Allpoolnimetataud jooke ei rektifitseerita vaid laagerdatakse n aastat tammevaadis Brandy ( Champagne Departemangus Cognac) - viinamarjamahlast Grappa - Viinamarja pressimisjääkidest Rumm- Suhkruroost Tequilla - Siniagaavi mahlast Calvados - Õunamahlast Slivovits - Ploomidest etc. , etc., etc. Mongolid ajavad ka piimast puskarit Etaandiool Magus, kuid tappev viskoosne vedelik
(C6H10O5)n ja glükoos C6H12O6 Glükoosi käärimist kirjeldab järgmine võrrand 0 +IV -II C6 H12 O6 2 C O2 + 2 CH3-CH2OH seega käärimisel süsinik osaliselt oksüdeerub (süsinikdioksiidiks) ja osaliselt redutseerub (piirituseks). Käärimissaadusi on tegelikult palju - üks olulisemaid on veel piimhape CH3-CH(OH)-COOH Tehnilist piiritust toodetakse ka tselluloosi hüdrolüüsil saadud glükoosist (hüdrolüüspiiritus) ja Eteeni hüdraatimisel Allpoolnimetataud jooke ei rektifitseerita vaid laagerdatakse n aastat tammevaadis Brandy ( Champagne Departemangus Cognac) - viinamarjamahlast Grappa - Viinamarja pressimisjääkidest Rumm- Suhkruroost Tequilla - Siniagaavi mahlast Calvados - Õunamahlast Slivovits - Ploomidest etc. , etc., etc. Mongolid ajavad ka piimast puskarit Etaandiool Magus, kuid tappev viskoosne vedelik
teravili) (linnased) Glükoos Käärimine C6H12O6 Glükoosi käärimist kirjeldab järgmine võrrand 0 +IV -II C6 H12 O6 2 C O2 + 2 CH3-CH2OH seega käärimisel süsinik osaliselt oksüdeerub (süsinikdioksiidiks) ja osaliselt redutseerub (piirituseks). Käärimissaadusi on tegelikult palju - üks olulisemaid on veel piimhape CH3-CH(OH)-COOH Tehnilist piiritust toodetakse ka tselluloosi hüdrolüüsil saadud glükoosist (hüdrolüüspiiritus) ja Eteeni hüdraatimisel Allpoolnimetataud jooke ei rektifitseerita vaid laagerdatakse n aastat tammevaadis Brandy ( Champagne Departemangus Cognac) - viinamarjamahlast Grappa - Viinamarja pressimisjääkidest 4 Rumm- Suhkruroost Tequilla - Siniagaavi mahlast Calvados - Õunamahlast Slivovits - Ploomidest etc. , etc., etc. Mongolid ajavad ka piimast puskarit Etaandiool
Kõik kommentaarid