Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kalatoit" - 27 õppematerjali

kalatoit –  väikeste tükkidena keedetud või praetud Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. Aedviljatoit
thumbnail
4
odt

Kihiline haugivorm-kalatoit

Kihiline haugivorm * 600 g fileeritud haugi või muud kalafileed * 2 keedetud kartulit * 1 muna või 2 munavalget * 1.5 kuni 2 tl soola * valget või musta pipart * 2 dl 10% rõõska koort Vahele: * 150 kuni 200 g külmutatud või värsket spinatit * 8 kuni 12 tk päikesekuivatatud tomateid * 1 suur kimp värsket basiilikut või peterselli **Kõik ained peavad olema külmkapikülmad! * Loputa värske spinat ja blanseeri kiiresti vees. * Loputa kohe külma veega, et spinat edasi ei küpseks. * Suru kuivaks ja haki väiksemaks. * Pane kalatükid köögikombaini, lisa sool ja peenesta. * Lisa ülejäänud ained ja sega köögikombainis seni, kuni saad ühtlase hakkmassi. * Tõsta pool segust võitatud 1,5-2-liitrisesse teflonvormi. * Laota kihiti peale basiilik, tomativiilud ja spinat. * Tõsta peale ülejäänud kalamass ja silu pealt ühtlaseks. * Küpseta 175-kraadise ahju allosas 45 minutit. * Lase ka...

Toit → Toiduvalmistamine
12 allalaadimist
thumbnail
19
ppt

Kalatoit ja selle alternatiivid

· Töönduslikku sööta teevad Aasia ja Euroopa sõltumata regioonist sarnaselt kasutatakse sojaube ja maisi. · Kalasöödas kasutatakse ka prügikala,mis on väga tõhus.(Asendamatu toit kiskjakaladele). · Prügikala kasutatakse kalafarmides tehtud söödas kõigesööjate kalade jaoks Hiinas, Vietnamis ja Indoneesias · Vietnamis peetakse prügikala kadumist kõige suuremaks kalatööstuse arengu piirajaks. · Prügikalast toodetud kalatoit sisaldab kahjulikke aineid ­ nt histamiine. · De Silva ja Hasan jagavad Aasia kalatoidud 4 suuremasse gruppi... 1) taimse päritoluga, mida kastutatakse kas üksinda või kombineerituna teistega (need teised on kas taimsed või loomsed) aga neid on vähe töödeldud. 2) loomsed ained ,eriti prügikala , mis on kasutatud üksinda või kombineeritud teiste lisanditega, aga vähe või pole üldse tööeldud. 3) nende koostisosade segud mis on töödeldud

Merendus → Kalakasvatus ja varude...
19 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Kala meie toidulaual

koguses B-rühma, C-, E-, PP-vitamiini. · Mikroelemendid ja vitamiinid, mida kalades on suhteliselt palju on paremini omastatavad kui koduloomade lihast. Kala kasulikkus · Üks või kaks portsjonit kala nädalas vähendab oluliselt isheemia tekkimise ohtu. · Kala söömine vähendab ka riski verepaksenemise tekkeks, mille tõttu võib tekkida infarkt või insult. · On märgatud, et toores kala hoiab vererõhu õigel kõrgusel. · Kalatoit ei soodusta rasvumist, kuna sisaldab vaid 0,64% glükogeeni ja ei sisalda liigselt rasva. · Kaloreid saab kalast 4-5 korda vähem, kui loomade lihast. · Kala sobib väga hästi dieettoiduks. Kala eesti noorte toidulaual · ¾ Eesti noortest söövad kala vähemalt korra kuus. · Väga noored söövad rohkem kalapulki ja burgereid. · Väga palju süüakse ka forelli ja lõhet, mida peetakse väga headeks toidukaladeks. · Kalakonserve jms. süüakse üsna harva.

Kategooriata → Tööõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Eesti rahvustoidud

eestlaste söögilaual väga oluliseks 19. sajandi lõpupoole. Munapuder ja keedetud munad olid pühapäevatoit, üldiselt olid munatoidud haruldased. Joogiks tarvitati hapupiima ja kalja, pühade korral õlut. Piimatoodetest tarvitati piima, võid ja kohupiima. Liha polnud toidulaual eriti sagedane, loom tapeti sügisel ja liha säilitati soolatult ja suitsutatult. Piduroaks tehti sülti ja vorste, jõuludel söödi verivorsti ja see komme on püsinud tänapäevani. Eestile omapärane kalatoit on vürtsikilu. 19. sajandi teisel poolel hakkasid Eestis koos majandusoludega muutuma ka toitumistavad. Järk-järgult said tuntuks ja kättesaadavaks uued toiduained ja valmistamisviisid. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid ja paljusid toite hakati hoidistama. Hiljem toimus eesti köögi niiöelda teine kihikuks ja siis on tuntuks saanud pelmeenid, kartulisalat, marineeritud kõrvits, hapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder,

Eesti keel → Eesti keel
28 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

PRANTSUSE KÖÖK

PRANTSUSE KÖÖK Maailma kuulsaim köök Jagunemine Piirkondlik köök Üldrahvalik köök Tippköök nn uus köök PRANTSUSE KÖÖGI KUULSUS Väga peenemaitseline Hoolikalt valmistatud Kaunilt serveeritud toidud Tähtis on maitse Kvaliteetsed aedvilja sordid. Peamised toiduained Aedviljad (mugulsibul, kartul, porgand, kapsas, tomat, seller, kaunviljad) Piim, rõõsk koor, kohupiim ja hapukoor; Juustud (üle 400 sordi) Muna Kõik liha sordid Kala (merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala) Mereannid (austrid, krevetid, merekarbid, vähid) Peamised maitseained Küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Ka veinide, likööride ja konjakite kasutamine. TOIDU VALMISTAMINE Valitakse kõrgekvaliteedilisi tooraineid. Välditakse toiduainete purustamist ja segamist. Osatakse osavalt valmistada salateid ja kastmeid (arvatakse teatavat üle 3000 kastme retsepti) Vein on põhikomponent lihamarinaadide...

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
9
odp

Prantslased ( slaidid )

Prantslased Evely Aim Maarja Loikonen K109 Prantsusmaa Riigi keel: prantsuse keel Pealinn: Pariis Pindala: 547 030 km² Rahvaarv(2007): 64 102 000 Rahaühik: euro (enne 1999. aastat Prantsuse frank) Lipp: kasutusel alates 14. juulist 1790, ning see koosneb kuninga värvist (valge) ja Pariisi värvidest (sinine ja punane). Naaberriigid: Belgia, Luksemburg, Saksamaa, Sveits, Monaco, Itaalia, Andorra ja Hispaania Köök Ülemaailmse kuulsuse saavutanud oma tõeliselt peenemaitseliste, hoolikalt valmistatud ning kaunilt serveeritud toitudega. Kasvatatakse ja aretatakse parima kvaliteediga aedviljasorte, oliivipuid ja seeni ­ sampinjonikasvatus on väga levinud. Toite valmistatakse nii, et toiduainete algsed omadused ja toiteväärtus maksimaalselt säilivad. Rikkalikult süüakse toorsalateid, aedviljatoitude valik on väga lai. Äärmiselt mitmekesine kastmete koostis. Kastmete arv ületab üle 300. Soojade toitude jaoks vaagna...

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
14 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Prantsuse köök

hapendamata. Söögikorrad • Prantsusmaal on päevas kaks tähtsamat söögikorda: • kell 13.30–14.00 antav eine (déjeuner) • kell 17.00–18.00 lõuna (diner). Millest koosneb eine • Väikesed külmad suupisted (hors d´oeuvres) – võileivakesed, salatid, marineeritud kala, täidetud aedvili vms, tavaliselt 3–4 liiki. Sageli antakse lauale igale inimesele eraldi asetatud toidurühmakesena. • Munatoit – omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. • Kalatoit – väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vms. • Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. • Aedviljatoit (légume) – soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). • Salat (season) – enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. • Juust (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). • Magustoit (entremets) – tort, kook, puding, suflee või vorm.

Toit → Rahvusköögid
8 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Kalad

ka B1 ja B2 vitamiini. Kala ja kalatooteid sisaldavad ka väga olulist Omega – rasvhapet. Kalas on rikkalik valik mineraalaineid (1-5%), kuhu kuuluvad kaalium, raud ja fosfor. Oluline on kalas mikroelement seleeni sisaldus, mis kaitseb inimorganismi vähirakkude arengu eest ja hoiab ära südameinfarkti. Kaaliumi sisaldus on suurem merekalades, mis on oluline mikroelement südamehaigetele. Kõik merekalad on rikkad joodist, millest meil rafineeritud toiduainete ajastul tihti vajaka jääb. Kalatoit on seega oluline kilpnäärme alatalituse all kannatavatele inimestele. Kala söömine

Loodus → Looduskaitseteadus
5 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Kalade tähtsus ja ohustatus - Kokkuvõte

B​2​-vitamiini. Kala ja kalatooteid sisaldavad ka väga olulist oomega-rasvhapet. Kalas on rikkalik valik mineraalaineid (1–5%), kuhu kuuluvad kaalium, raud ja fosfor. Oluline on kalas mikroelement seleeni sisaldus, mis kaitseb inimorganismi vähirakkude arengu eest ja hoiab ära südameinfarkti. Kaaliumi sisaldus on suurem merekalades, mis on oluline mikroelement südamehaigetele. Kõik merekalad on rikkad joodist, millest meil rafineeritud toiduainete ajastul tihti vajaka jääb. Kalatoit on seega oluline kilpnäärme alatalituse all kannatavatele inimestele. OHUSTATUS: Kalu ohustavad peamiselt: 1. Ülepüük- kogust mida iga kalur püüab pole võimalik jälgida ning seepärast kasutavad kalurid võimalust ära ja püüavad lubatust rohkem 2. Veekogude reostamine- inimesed viivad oma mitte biolagunevat prügi (plastikut, kilekotte jne.) järvedesse, merre või jõgedesse 3. Võõrliigid- kui rändama juhtunud röövkalad või loomtoidulised kalad satuvad

Loodus → Loodus
3 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Vähid

Väiksemate vähkide kehapikkus on alla ühe millimeetri ning suurimad vähid võivad olla kuni 80 sentimeetrit pikad. Peale selle, et vähid erinevad keha pikkuselt, erinevad nad ka keha kujult. Vähid on enamasti vee-eluviisiga lülijalgsed. Erandiks on maismaal elavad kakandiliigid (keldrikakand). Vähkide klass on küllaltki liigirikas - maailmas tuntakse üle 38 000 liigi vähke, Eestis umbes 326. Enamik vähke on tillukesed loomad, kes elavad pinnavees ning on oluline kalatoit. Seetõttu on neil veekogudes oluline koht toiduahelates ja aineringes. Vähid toituvad peale muu ka surnud veeorganismidest ning aitavad seega hoida veekogu puhtust. Enamik vähke elab vabalt ning nad liiguvad ringi kas veekogu põhjal või ujudes, kuid on ka kinnitunud vorme (tõruvähk). Vähkide hulgas on ka parasiitseid vorme, kes nugivad kaladel või teistel veeselgroogsetel. Vähkide kehapikkus varieerub poolest millimeetrist kuni 80 sentimeetrini. Väga mitmekesine

Loodus → Loodusõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Eesti köök

Seapeast ja -jalgadest keedeti pidurooga ­ sülti, mis sellise valmistusviisiga on maailmas ainulaadne ja mida eestlased tänini söövad. Pühaderoaks olid ka vorstid, mille tangupudrust täidisele lisati vaid veidi liha; tänini on püsinud komme süüa jõuluks verivorsti. Lihaga keedeti ka kapsasuppi, suitsuliha pandi herne- ja oasupisse. Soolatult jõudis lauale silk, värske kala oli tavalisem rannas ja suurte järvede ääres. Eestile eripärane kalatoit on vürtsikilu, mille valmistamisviis pärineb paarisaja aasta tagant Tallinna ümbrusest. 19. sajandi teisel poolel hakkasid Eestis koos omandisuhete ja majandusoludega muutuma ka toitumistavad. Järk-järgult said tuntuks ja kättesaadavaks uued toiduained ja -valmistamisviisid. Peamised rahvusvahelised mõjud tulid linnade ja mõisate kaudu Saksamaalt ja Venemaalt. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid

Ajalugu → Eesti kultuuriajalugu
17 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Vocabulary of Unit 3

roam ­ rändama, hulkuma wildlife ­ ürgne loodus roar ­ möirgama wind ­ tuul rucksack ­ seljakott wintry ­ talvine, talve- rugged ­ sitke, vastupidav, järsk, ebaühtlane with regard to ­ mis puutub ruins ­ varemed woodland ­ metsamaastik, mets, laas sample ­ proovima, maitsma sandy ­ liivane scenery ­ maastik scenic ­ maaliline seafood ­ meretoidud, kalatoit secluded ­ eraldatud self-contained ­ iseseisev, seesmine settler ­ asunik shipping lane ­ laevatee 2

Keeled → Inglise keel
5 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsusmaa etikett

Toiduained ei segata palju, vaid kasutatakse eri liikidena. Piima ja koort tarvitatakse ainult rõõsalt. Prantsusmaal on päevas kaks tähtsamat söögikorda: kell 13­14 antav eine ja kell 17­18 lõuna. Eine ajal söödakse: · Väikeseid külmi eelroogi või suupisteid ­ võileivakesed, salatid,täidetud aedvili vm.. Sageli antakse lauale igale inimesele eraldi asetatud toidurühmakesena. · Munatoite ­ omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. · Kalatoit ­ väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. · Soe või külm lihatoit vastava kastmega. · Aedviljatoit ­ soojad herned, aedoad, lillkapsas. · Salat ­ enamasti lehtsalat. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. · Juust · Magustoit ­ tort, kook, puding või vorm. · Puuvili ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. · Kohv Lõunasöögil on välja kujunend järgmine toidusedel: · Puljong või püreesupp lisanditega.

Toit → Kokandus
27 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsuse köök

Prantsusmaal on päevas kaks tähtsamat söögikorda: kell 13.30­14.00 antav eine (déjeuner) ja kell 17.00­ 18.00 lõuna (diner). Eine koosneb järgmistest toitudest: * Väikesed külmad eeltoidud (hors d´oeuvres) ­ võileivakesed, salatid, marineeritud kala, täidetud aedvili vm., tavaliselt 3­4 liiki. Sageli antakse lauale igale inimesele eraldi asetatud toidurühmakesena. * Munatoit ­ omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. * Kalatoit ­ väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. * Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. * Aedviljatoit (légume) ­ soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). * Salat (season) ­ enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. * Juust (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). * Magustoit (entremets) ­ tort, kook, puding, suflee või vorm.

Toit → Kodundus ja etikett
31 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Väikelapse tervislik toitumine

tahke toiduga saab ta liigselt valku ja soola, mis mõjub kahjulikult. Kindlasti tuleks olla hästi kannatlik, sest uue toiduga harjumine võtab aega. Tuleks olla valmis ka selleks, et mõnda toitu sööb laps kohe algusest peale meelsasti, aga mõni toit ei maitse talle üldse. Igal lapsel on ka oma toidueelised nagu meil täiskasvanutel. Imiku toit esimesel eluaastal ! Imiku tahke toit on puder, juurviljapüree, liha- ja kalatoit. Alates 6.elukuust võib last hakata tutvustama lusikaga ja andma juurviljapüreed. Alustamiseks sobib kartul, edasi lillkapsas, kõrvits, porgand, kapsas ja kõik teised. Ettevaatlikum tasuks olla värviliste aedviljadega nagu näiteks peet, porgand, kaalikas ja naeris, sest mõnele lapsele võivad need põhjustada allergiat. Püree andmist tuleb alustada ühe lusikatäiega päevas. Uue toiduga harjumine võib aega võtta kuni nädal

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Prantsuse köök

jookidest eelistavad prantslased puuviljamahlu ja mineraalvett. erakordselt populaarne on kohv. hommikul juuakse piimaga kohvi, lõuna- ja õhtusöögi aga lõpetavad musta kohviga. Kell 13.30­14.00 antav eine (déjeuner) 1. Väikesed külmad eeltoidud (hors d´oeuvres) ­ võileivakesed, salatid, marineeritud kala, täidetud aedvili vm. 2. Munatoit ­ omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. 3. Kalatoit ­ väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. 4. Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. 5. Aedviljatoit (légume) ­ soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. 6. Salat (season) ­ enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. 7. Juust 8. Magustoit (entremets) ­ tort, kook, puding, suflee või vorm. 9. Puuvili (dessert) ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. 10. Kohv Kell 17.00­18

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
59 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

EESTI, VENE JA SAKSA RAHVUSKÖÖKIDE ERINEVUSED NING SARNASUSED

toidusedelis olid haruldased munatoidud. Piimatoodetest kasutati rõõska, eelmainitud hapupiima, võid ja kohupiima. Liha polnud talurahva laual väga sagedane. Loomi tapeti sügisel, kohe kasutati ära rupskid, liha säilitati soolatult ja suitsutatult. Seapeast ja -jalgatest valmistati pidurooga - sülti, mis sellise valmistusviisiga on maailmas ainulaadne ja mida eestlased tänini söövad. Piduroaks olid ka vorstid, mille tangupudrust täidisele lisati vaid veidi liha. Eestile eripärane kalatoit on vürtsikilu, mille valmistamisviis pärineb paarisaja aasta tagant Tallinna ümbrusest. (Bardone, Kannike, Jürjo, Plath, 2016) 2.VENEMAA Vene köögi alustalaks on suur vene ahi, milles toidud hauduvad kaua ühtlasel jahtuval temperatuuril, andes vene köögi toitudele neile omapärase maitse. Aga samas ei võimalda ahi kasutada erinevaid kuumtöötlemisvõtteid. Lisaks ahjule mõjutas tugevalt vene kööki õigeusu kirik

Toit → Rahvusköögid
5 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Eesti rahvustoidud

Seapeast ja -jalgadest keedeti pidurooga ­ sülti, mis sellise valmistusviisiga on maailmas ainulaadne ja mida eestlased tänini söövad. Pühaderoaks olid ka vorstid, mille tangupudrust täidisele lisati vaid veidi liha; tänini on püsinud komme süüa jõuluks verivorsti. Lihaga keedeti ka kapsasuppi, suitsuliha pandi herne- ja oasupisse. Soolatult jõudis lauale silk, värske kala oli tavalisem rannas ja suurte järvede ääres. Eestile eripärane kalatoit on vürtsikilu, mille valmistamisviis pärineb paarisaja aasta tagant Tallinna ümbrusest. 19. sajandi teisel poolel hakkasid Eestis koos omandisuhete ja majandusoludega muutuma ka toitumistavad. Järk-järgult said tuntuks ja kättesaadavaks uued toiduained ja -valmistamisviisid. Peamised rahvusvahelised mõjud tulid linnade ja mõisate kaudu Saksamaalt ja Venemaalt. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid

Toit → Kokandus
113 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Prantsuse köök referaat

portsjonid. (Toitlustuse alused 2012) 1. 1. Tavad Prantsusmaal on päevas kaks tähtsamat söögikorda: Kell 13.30-14.00 antav eine (déjeuner) koosneb järgmistest toitudest: · Väikesed külmad eeltoidud (hors d´oeuvres) ­ võileivakesed, salatid, marineeritud kala, täidetud aedvili vm., tavaliselt 3­4 liiki. Sageli antakse lauale igale inimesele eraldi asetatud toidurühmakesena. · Munatoit ­ omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. · Kalatoit ­ väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. · Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. 4 · Aedviljatoit (légume) ­ soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). · Salat (season) ­ enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga.

Kirjandus → Kirjandus
42 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Rahvusköök - EESTI KÖÖK

Liha polnud talurahva laual väga sagedane. Loomi tapeti sügisel, kohe tarvitati ära rupskid, liha säilitati soolatult ja suitsutatult. Seapeast ja -jalgadest keedeti sülti, mida eestlased tänini söövad. Pühaderoaks tehti verivorste_tangupudrust täidisele lisati veidi liha ja verd, tänini on komme süüa jõuludeks verivorsti. Lihaga keedeti ka kapsasuppi ning suitsuliha pandi herne- ja oasupi sisse. Soolatult jõudis Eestlase lauale ka silk ja värske kala. Eestile eripärane kalatoit on vürtsikilu. Pärast Teist maailmasõda said Eesti toitumistavad mõjutusi ka ida poolt; sööklatesse ja restoranidesse jõudsid bors, seljanka, rassolnik, hartsoo, pelmeenid. Paljudes peredes eelistatakse ka tänini eriti pühade ja pidude ajal veel traditsioonilisi toite. 2. KALKULATSIOONIKAARDID 2.1 KILUPIRUKAS Hind 20%

Toit → Toitlustus
35 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Kuuba referaat

6. SÖÖGIKOHAD La Bodeguita del Medio Restoran Havanna vanalinnas. Kuuba kõige kuulsam kreooli köök. Pakutakse hobuseliha ja musti ube. Restorani interjöör on jällegi väga huvitav - seinad on kaetud seda kohta külastanud inimeste nimedega ja fotodega. Ja seal on palju üle maailma tuntud inimesi! Floridita Restaurant See on koht, kus Hemingway jõi oma kuulsad daiquir'id kui ta luges või kirjutas. Jook on kallis ja koht ka, selle eest on seal spetsialiseerunud kalatoit. La Terraza Restaurant Asub Cojimaris, umbes 15 km Havannnast. Seda kohta on palju mainitud Hemingway raamatus ,,Vanamees ja meri". Veel paar aastat tagasi võis vanameest ennastki seal näha rummi joomas. Kahjuks on ta nüüd surnud. Restorani põhitoit on muidugi kala. Eriti tasub proovida kalasuppi. La Casa del Habano Aadress: Calle 5ta. Esq. a 16 No. 1407 Ilmselt kõige tuntum Kuuba sigarite müügi koht. Vaatamata oma kuulsusele on

Informaatika → Informaatika
30 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Eesti köök

suitsutatult. Seapeast ja -jalgadest keedeti pidurooga ­ sülti, mis sellise valmistusviisiga on maailmas ainulaadne ja mida eestlased tänini söövad. Pühaderoaks olid ka vorstid, mille tangupudrust täidisele lisati vaid veidi liha; tänini on püsinud komme süüa jõuluksverivorsti. Lihaga keedeti ka kapsasuppi, suitsuliha pandi herne- ja oasupisse.Soolatult jõudis lauale silk, värske kala oli tavalisem rannas ja suurte järvede ääres. Eestile eripärane kalatoit on vürtsikilu, mille valmistamisviis pärineb paarisaja aasta tagant Tallinna ümbrusest.19. sajandi teisel poolel hakkasid Eestis koos omandisuhete ja majandusoludega muutuma ka toitumistavad. Järk-järgult said tuntuks ja kättesaadavaks uued toiduained ja -valmistamisviisid. Peamised rahvusvahelised mõjud tulid linnade ja mõisate kaudu Saksamaalt ja Venemaalt. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid. Naisseltsidhakkasid

Kultuur-Kunst → Eesti rahvakultuur
20 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kama

Seapeast ja -jalgadest keedeti pidurooga ­ sülti, mis sellise valmistusviisiga on maailmas ainulaadne ja mida eestlased tänini söövad. Pühaderoaks olid ka vorstid, mille tangupudrust täidisele lisati vaid veidi liha; tänini on püsinud komme süüa jõuluks verivorsti. Lihaga keedeti ka kapsasuppi, suitsuliha pandi herne- ja oasupisse. Soolatult jõudis lauale silk, värske kala oli tavalisem rannas ja suurte järvede ääres. Eestile eripärane kalatoit on vürtsikilu, mille valmistamisviis pärineb paarisaja aasta tagant Tallinna ümbrusest. 19. sajandi teisel poolel hakkasid Eestis koos omandisuhete ja majandusoludega muutuma ka toitumistavad. Järk-järgult said tuntuks ja kättesaadavaks uued toiduained ja -valmistamisviisid. Peamised rahvusvahelised mõjud tulid linnade ja mõisate kaudu Saksamaalt ja Venemaalt. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid

Bioloogia → Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Koseteadliku kalapüügi korraldamine

Kala sisaldab ka kolesterooli, sõltuvalt rasvasusest. Näiteks lõhe kolesteroolisisaldus on võrreldav juba sealiha vastava näiduga. RÄIM energia 103 kcal/100g Kalarasva koostis erineb märgatavalt teiste loomsete rasvade omast, kuna sisaldab palju pika ahelaga polüküllastumata oomega-3 rasvhappeid. Nimetatud rasvhapped tõstavad kõrge tihedusega lipoproteiinide (HDL) ja alandavad madala tihedusega lipoproteiinide (LDL) ning triglütseriidide taset. Seega, kalatoit vähendab südameveresookonnahaiguste riski, samuti pärsib see trombide teket ning tugevdab immuunosüsteemi. NB! Kalaõliga tuleb olla siiski ettevaatlik, sest sllega võib kaasneda vere hüübimishäireid ning ka suures koguses A ja D vitamiinid võivad osutuda mürgiseks. Mineraalained kalades: Kala lihaskoes on palju kaltsiumi(angerjas 430 mg), fosforit(angerjas 390 mg ) ja magneesiumi. Esimest kahte on eriti rohkesti kala luudes. Kalatoite tuleks võimalusel süüa koos luudega

Merendus → Kohuseteadliku kalapüügi...
8 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Eesti biotoobid

Biotoopide eksam: 1. Metsad 1.1. Põlismetsa olemus, erinevus majandusmetsast. Põlismets on inimtegevuse mõjuta välja kujunenud stabiilne ökosüsteem. Siin leidub palju erinevas kõdunemisjärgus lamatüvesid, mis pakuvad eluvõimalusi spetsiifiliste nõudlustega organismidele ja suurendavad nõnda koosluse liigirikkust. Põlismetsast võib alati leida inimpelglikke liike, kes majandavates metsades elada ei saa. 1.2. Peamiste metsatüüpide iseloomustus tingimuste ja liikide kaudu (vt. Auditooriumis täidetud töölehte) Loomets- Levib Saaremaal, Põhja- ja Loode-Eestis. Üldisteks tingimusteks: valgusküllased, põhjavesi sügaval, majandamisel halvad, paepealne viljakas, madalad metsad. Puu- ja põõsarindes männid, kuused, sarapuu, kibuvits, arukask. Elustiku eripärad, näited liikidest: lubjalembesed taimed, tume-punane neiuvaip, ülane, sinilill. Nõmmemets- Põhja- , Loode- ja Kagu-Eesti, Peipsi ääres, Lääne-Eesti saartel. Üldised tingimused...

Bioloogia → Eesti biotoobid
60 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

Kala ja kalatooteid sisaldavad ka väga olulist Omega ­ rasvhapet. Kalas on rikkalik valik mineraalaineid (1-5%), kuhu kuuluvad kaalium, raud ja fosfor. Oluline on kalas mikroelement seleeni sisaldus, mis kaitseb inimorganismi vähirakkude arengu eest ja hoiab ära südameinfarkti. Kaaliumi sisaldus on suurem merekalades, mis on oluline mikroelement südamehaigetele. Kõik merekalad on rikkad joodist, millest meil rafineeritud toiduainete ajastul tihti vajaka jääb. Kalatoit on seega oluline kilpnäärme alatalituse all kannatavatele inimestele. 2 TOOTJAD EESTIS JA MAAILMAS 2.1 AS Kalev AS Kalev on Eesti suurim ja vanim kondiitritööstusettevõte, mille esimene eelkäija alustas tegevust 1806. aastal Tallinnas. Kalev on olnud aastaid Eesti tuntuim ja mainekaim kaubamärk.Ettevõtte põhitegevuseks on sokolaadi- ja suhkrukondiitritoodete tootmine ning müük. Lisaks

Toit → Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
90
pdf

Öko ja keskkonnakaitse konspekt

kujunenud sõltuvusest. Eksorfiinid on -endorfiini (organismis toodetav morfiiniga sarnaselt mõjuv aine) sarnased ained. Neid tekib ka piima kaseiini või nisu valkaine lagunemisel seedetraktis. Võõrutusvaevused võivad põhjustada pidevat sokolaadi või jäätise söömist. Hiljuti on näidatud, et kala maksa rasvhapped pikendavad raseduse kestust n-3 tüüpi prostaglandiinide toimel. N-3 rasvhapped st. kalatoit aitab ära hoida veresoonte seinte vigastuste ning trombide tekkimist. Paljudes taimedes on leitud aineid, mille toime sarnaneb naissuguhormoonide, östrogeenide omaga. Taimseid östrogeene leidub 300-s söödavas taimes. Need östrogeenid võivad toimida hormoonina või ka naissuguhormoonide vastumõjuritena. Näit. ristikhein põhjustab koduloomade viljatust. Inimestel võivad taimsed östrogeenid talitleda organismis antiöstrogeenidena ning vähendavad rinna- ja eesnäärmevähiriski.

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
776 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun