Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Jaapani okupatsioon (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

JAAPAN
  • Kahe maailmasõja vahel oli Jaapan sõjakas riik.
  • Jaapani valitsus koostas salajase kava, mis nägi ette ulatuslikke vallutusi Aasias. Selle kava elluviimiseks tugevdati relvajõude ja laevastikku.
  • Relvastumine tõi kaasa suuri kulutusi ja elatus tase langes.
  • Jaapan liikus totalitaarse riigikorra suunas, mida iseloomustasid majanduse riiklik reguleerimine ning sõjakus.
  • Ametlik riigi valitseja oli keiser , kuid tegelik võim kuulus sõjaväe kõrgemale juhtkonnale.
  • 1945.aasta septembris sattus Jaapan USA okupatsiooni alla.

„Meie Jaapani rahvas...“:
  • USA okupatsioon Jaapanis kestis kuni 1951.aastani, mil sõlmiti San Francisco rahuleping .
  • Tehti majanduslikud ja poliitilised ümberkorraldused, mis muutsid Jaapani ühiskonna ülesehitust, riigikorda ja jaapanlaste mõttelaadi.
  • Maareform – kaotati suurmaaomandus ning maad anti talupoegadele.
  • Suurettevõtete tugevuse piiramine ja kaotamine.
  • Jaapani uus põhiseadus võeti vastu 1946.aastal – sellega kehtestati parlamentaarne kord.
  • Jaapanist sai põhiseaduslik monarhia ning keisri õigusi piirati.
  • Jaapanis kehtestati mitmeparteiline parlamentaarne demokraatia.
  • Seadusi hakkas vastu võtma kahekojaline parlament , mille liikmed valiti üldistel valimistel.
  • Täidesaatvat võimu teostas valitsus koos eesotsa peaministritega.
  • Samuti oli põhiseaduses kirjas, et Jaapan loobub tüliküsimuste lahendamisest sõjalisel teel.

Jaapani majanndusime:
  • Muutustega kaasnes Jaapani majanduse kiire taastumine ja areng.
  • Korea sõjapäevil tarnis Jaapan USA armeele sõjavarustust ja hakkas muutuma suurriigiks.
  • 1960.aastatel oli riik tõusnud tööstustoodangu mahu poolest USA ja NSVL -i järel kolmandaks .
  • 1980.aastate keskpaigaks suurenes tööstustoodang 24korda.
  • Jaapani kiiret arengut hakati nimetama Jaapani majandusimeks.
  • 1970.aastate keskpaiku puhkenud energia- ja majanduskriis mõjutas ka Jaapanit. Kriisi ületamiseks hakati piirama selliste tööstusharude arengut, mis nõudsid palju toorainet ja energiat.
  • Asuti eelisarendama teaduse saavutustel põhinevaid alasi.
  • Tööstuse arenguga kaasnes keskkonna saastumine , mis muutus 1970.aastatel väga tõsiseks probleemiks.
  • Tänu paindlikule majanduspoliitikale on Jaapan tänapäeval rikas ja õitsev maa, üks maailma tähtsamaid teaduse- ja tehnikakeskusi.
  • Suure edu taga on range kord ja jaapanlaste pingeline töö. Majanduse kiiret arengut soodustab riiklik poliitika.
  • Jaapani põhiseadus keelab omada suurt sõjaväge.
  • Jaapan pöörab tähelepanu haridusele ja teadusele.
  • Julgeoleku tagab jaapanlastele 1951.aastal USA-ga sõlmitud julgeolekupakt, mille alusel on Jaapani territooriumil Ameerika sõjaväebaasid.

Suhted teiste riikidega:
  • Pärast teist maailmasõda oli Jaapani välispoliitika suunatud koostöö arendamisele USA-ga ning normaalsete suhete loomisega Aasia riikidega.
  • 1950.aastatel sõlmis Jaapan mitmeid vastavaid leppeid.
  • Suhted jäid siiski vaenulikuks kommunistide võimu all olevate riikidega nagu Põhja-Korea ja Hiina.
  • USA-HIINA vastasseis 1950.-1960.aastatel ei lasknud Jaapanlastel suure läänenaabriga suhelda.
  • Alles hiljem said Jaapan ja Hiina koostööd tegema hakata, tänapäeval on kahe riigi vahel tihe ja tõhus koostöö.
  • Suhtetes NSV Liiduga ja hiljem Venemaaga oli Jaapanil koguaeg lahendamata probleeme.
  • Alates 1950.aastate lõpust on Jaapan arendanud NSV Liiduga ja hiljem Venemaaga majanduskoostööd.
  • Jaapani aktiivne majanduspoliitika 1960.-1990.aastail ning katsed kõikjal maailmas üha uusi turge hõivata muutsid pingeliseks suhted USA ja Lääne-Euroopa riikidega.

Kõige
Jaapani okupatsioon #1 Jaapani okupatsioon #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2010-06-03 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 23 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Renate K Õppematerjali autor
Põhjalik kokkuvõte Jaapanist.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
2
docx

Jaapan- Aasia imelaps

Jaapan Aasia imelaps Jaapan oli USA okupatsiooni all 1945. aastast kuni 1951. aastani. Sellel ajal tehti palju ümberkorraldusi. Ameeriklaste juhtimisel tehti majanduslikud ja poliitilsed ümberkorraldused, mis muutsid Jaapani ühiskonna ülesehitust, riigikorda ning jaapanlaste mõttelaadi. Üks tähtsamaid ümberkorraldusi oli maareform, millega kaotati suur territoorium ning maad anti talupoegadele. USA pidas vajalikuks varem Jaapani majandust valistenud suurettevõtete liitude tegevuse piiramist või hoopis nende kaotamist. Aastal 1946 võeti vastu uus põhiseadus, selle käigus kehtestati riigis parlamentaarne kord. Jaapanist sai põhiseaduslik monarhia ja hakati

10.klassi ajalugu
thumbnail
2
doc

USA / Jaapan

1980. Ronald reagan ­asus majandust reformima. Reagonoomika-tema majanduskava . ettevõtluse riikliku reguleerimise vähendamine, ettevõtjate piirangute tühistamine, maksude alandamine. Usa pidi loobuma pingelõdvendustest. Idablokk muutus nõrgemaks ja ei suutnud majanduslikult enam usaga võistelda. Jaapan 1951.aastani USA okuoatsioon Jaapanis , San Fransisco rahuleping. maareform(kaotati suurmaaomadus , anti talupoegadele maad). suuretevötete (dzaibatsude) tegevuse piiramine. 1946 Jaapani pöhiseadus(meie , jaapani rahvas, toimides parlamenti seaduslikul viisil valitud esindajate jaudu). Pöhiseaduslik monarhia , keisri öigusi piirati. mitmeparteiline parlamentaarne demokraatia. 1960 körge koht tööstustoodangus. kiire majanduskasv 1950-60( Jaapani majandusime). 1970 energia- ja majanduskriis. piirati tööstusharusid. eelistati teaduse saavutustel pöhinevaid alasid , mis 1970 muustus keskonna saatamise pärast suureks probleemiks. praegu on jaapan hästiarenenud riik

Ajalugu
thumbnail
13
ppt

Jaapan pärast II maailmasõda

Jaapan pärast II maailmasõda Jaapan · Jaapan oli sõjakas riik kahe maailmasõja vahel · Tugevdati relvajõude · Riigi elatustase langes kõvasti · Ametlikuks valitesejaks oli keiser, kuid tegelikult võim kuulus sõjaväe kõrgeimale juhtkonnale · Astudes välja Rahvasteliidust rikkusid nad oma võimaluse olla võitjate poolel · Sattus USA okupatsiooni alla Majandus · Suur majanduskasv · Piirati selliste tööstusharude arengut mis nõudsid palju toorainet ja energiat

Ajalugu
thumbnail
4
txt

USA, Saksamaa ja Jaapani ajalugu

esindaja. 1961 aastast alates meenutas sakslastele pidevalt nende maa jaotust aga kurikuulus berliini mr. 1960 - uus idapoliitika 1989 aastal lammutati beriliini mr ning samal aastal alanud saksamaa taas hinemise lbirkimised lppesid sellega, et hinemise kiitsid heaks nii 2 maailmasja vitnud riikide kui ka mlema saksa riigi juhid. alates 3 okt 1990 on europpas ainult ks saksa riik - saksamaa liitvabariik. 1945 sept- jaapan sattus USA okupatsiooni alla. 1951- slmiti san fransisco rahuleping, millega lppes USA okupatsioon jaapanis. thtsaimaimaks hiskonna mberkorralduseks oli maareform, millega kaotati suurmaaomandus ja maad anti talupoegadele. suurettevtete liit ehk dzaibatsu. 1946- veti vastu jaapani uus phiseadus. (algab snadega: meie, jaapani rahvas, toimides parlamenti seaduslikul viisil valitud esindajate kaudu...).st et riigis kehtestati parlamentaarne riigikord.

Ajalugu
thumbnail
7
doc

Aeg pärast II maailmasõda

Kõige rohkem tegi selles vallas ära Willy Brandt. Sõlmiti lepingud suhete parandamiseks Poola,Tsehhoslovakkia,NSV Liidu ning ka Ida-Saksamaaga. 1989.aastal lammutati Berliini müür ning samal aastal alanud Saksa-maa taasühendamise läbirääkimise läbirääkimised lõppesid sellega,et ühinemine kiideti heaks ning Teise maailmasõja võitnud riikide kui ka mõlema Saksa riigi juhtide poolt. Alates 3.oktoobrist 1990.a on Euroopas ainult üks Saksa riik ­ Saksamaa Liitvabariik. 10. USA okupatsioon Jaapanis kestis kuni 1951.aastani ,mil sõlmiti San Francisco rahuleping. Ameeriklaste juhtimisel tehti majanduslikud ja poliitilised ümberkorraldused. Üks tähtsamaid ümberkorraldusi oli maareform,millega kaotati suurmaaomandus ning maad anti talupoegadele. Jaapani uus põhiseadus võeti vastu 1946.aastal. Riigis kehtestati parlamentaarne kord. Jaapanist sai põhiseaduslik monarhia ning keisri õigusi piirati. Jaapanis kehtestati mitmeparteiline parlamentaarne

Ajalugu
thumbnail
3
doc

Ajaloo töö 9kl 2 raamat pt 18-21

Ajalugu Mõisted: Makartism - kommunistide ja juutide vastane poliitika. San Francisco rahuleping ­ Usa okupatsioon Jaapani üle lõppes selle lepinguga, kui ameerikalste juhtimisel tehti majanduslikud ja poliitilised ümberkorraldused, mis muutsid Jaapani ühiskonna ülesehitust, riigikorda ning jaapanlaste mõttelaadi. Julgeolekupakt ­ 1951. aastal Usaga tehtud leping, kus Usa tagab jaapanlastele julgeoleku. Hallsteini doktriin ­ 15 aasta jooksul lähtus Lääne-Saksa välispoliitika nn Hallsteini doktriinist, mille järgi Saksa LV on ainus Saksa riik ning Saksa rahva esindaja. Uus idapoliitika ­ 1960

Ajalugu
thumbnail
2
docx

Maailm 20. saj. teisel poolel.

Maailma jaotamine 20. saj. II poolel: mille alusel jagati maailma riigid I, II ja III maailmaks, mis riigid/piirkonnad neisse kuulusid. Esimese rühma moodustasid arenenud tööstusriigid, kus valitses demokraatia ja turumajandus. USA, Kanada, Lääne-Euroopa riigid, Jaapan, Austraalia. Neid iseloomustab tugev majandus ja inimeste elujärje pidev paranemine.Teine rühk koosnes NSVL-st ning tema Ida- ja Kesk-Euroopa liitlastest. Neis riikides kehtis sotsialistlik plaanimajandus ja rasketööstus, mis pidi tagama idabloki sõjalise võimsuse. Inimeste elatustase oli lääneriikidega võrreldes tunduvalt madalam. Nende rühmade körvale tekkis nn kolmas maailm. Kolmanda maailma riikides oli majandus tavaliselt nõrk ning suurem osa inimesi elas viletsuses.

Ajalugu
thumbnail
2
doc

Elu pärast II MS

Mis see on? W. Brandt oli 1960ndatel võimule saanud liidukantsler. Seos seisnes selles, et ta tegi selles vallas kõige rohkem ära. Uus idapoliitika oli välispoliitiline suund, mille ideeks oli suhete parandamine idabloki riikidega. Nii sõlmiti suhete parandamiseks lepinguid Poola, Tsehhoslovakkia, NSV Liidu ja ka Ida-Saksamaaga. 13. Millal leidis aset Saksamaa taasühinemine? 3. oktoober 1990. 14. Millal ja kelle vahel sõlmiti San Francisco rahuleping? Selle tähtsus? 1951. Jaapani ning USA vahel. Pärast seda lõppes USA okupatsioon Jaapanis. 15. Milline oli jaapani riiklik korraldus? Riigis kehtestati parlamentaarne riigikord, võeti vastu uus põhiseadus (1946). Jaapanist sai põhiseaduslik monarhia ning keisri õiguseid piirati. Jaapani riigikord hakkas meenutama Suurbritannia oma, mistõttu ta ka Euroopa riikidega sarnases. Kuna Jaapanis kehtestati mitmeparteiline parlamentaarne demokraatia, hakkas seadusi vastu võtma kahekojaline parlament, mille liikmed

Ajalugu




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun