Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

Informaatika 2 kontrolltöö - sarnased materjalid

kondiitritooted, kalatooted, kastmed, teraviljatooted, linnuliha, röd, quick, alice, dried, queso, sild, müügihind, lager, tofu, louisiana, queen, merephef, spread, sauce, arout, klient, seves, products, workbook, allahindlus, syrup, bostonrab, meatamembert, pierrot, tigershaihangajun, filo, gorgonzola, gula, gustaf, ikura, sill, ipoh
thumbnail
9
doc

Toitumise alused

Toidupüramiid selgitab erinevate toitainegruppide osakaalu õiges toiduvalikus. Iga erinev toiduainete rühm varustab organismi erinevate toitainetega. Ükski rühm ei ole teistest tähtsam, kuid mida alumisel püramiidiastmel need asuvad, seda rohkem peaks neid tarbima. I põhikorrus: teraviljasaadused ja kartul, soovitatav tarbida 8-13 portsjonit päevas: · Leib, sepik 4-7 portsjonit (1portsjon on 30g) · Kartul 2-3 portsjonit (1portsjon on 90g) · Teised teraviljatooted: puder, pastatooted, helbed 2-3 portsjonit (1portsjon on 1dl) II põhikorrus: puuviljad ja marjad 2- 4 portsjonit päevas, köögiviljad ja kaunviljad 3- 5 portsjonit päevas: · 1 portsjon on 1 puuvili (100g) või 2dl marju või puuvilja(marja)mahla või 15g kuivataud puuvilju ja marju. · 1 portsjon on 100g köögivilju toorena või keedetult või 200g köögiviljamahla või 30g kuivataud kaunvilju

Toitumisõpetus
92 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Tasakaalustatud toitumine

Nende asemel eelista jogurtit, vererõhk kõrgem ning südame rütmihäirete ja insuldi keefirit, taimeõli, täisteratooteid, lahjat liha ja kala. risk suurem. Lõhe sisaldab palju kasulikku oomega-3-rasvhapet. 5 Eelista vererõhku alandavaid toiduaineid Liigne kehakaal Köögi-, puu- ja teraviljatooted aitavad kaudselt Eestlaste kehakaal on viimase 10 aasta jooksul kaasa vererõhu alanemisele, sest sisaldavad olnud pidevalt tõusujoones. · palju kaaliumi, mis hoiab ära vee peetumise organismis, Liigne kehakaal soodustab vererõhu tõusmist ja kõrg-

Inimeseõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Praktika aruanne müügieriala

taaravastuvõtjad(1). Kõik töötajad, kaasaarvatud juhataja, logistikaosakonna juhataja, töötavad graafiku alusel. (Kaupluse struktuuri skeem: Lisa2) 1.5 Kaupluse sortiment Selveri kaupluste sortiment on väga lai, sortiment on jaotatud kahte valdkonda, toidu- ja tööstuskaupad, mis jagunevad veel omakorda mitmeteks teemateks. Sortimendi jagunemine on järgmine: 1 Toidukaubad 1.1 Värsked 1.1.1 Liha- ja kalatooted 1.1.1.1 Liha 1.1.1.1.1 Sealiha, linnuliha, veiseliha, vasikaliha, lambaliha, ulukiliha, hakkliha, subtooted. 1.1.1.2 Lihatooted 1.1.1.2.1 Keeduvorstid, pool- ja täissuitsuvorstid, viinerid ja sardellid, grillvorstid, verivorstid, singid ja rulaadid, suitsutatud

Müügiõpetus ja...
517 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

 Erinevate toitumisvajadustega kliendid 38 3. Toiduained 41  Toiduainete kvaliteet 42  Toiduainete pakendid ja märgistus 43  Põhiliste toidukaupade hoiunõuded ja realiseerimisajad 44  Erinevate toiduainegruppide omadused ja kasutamine toidu valmistamisel 48  Teravili ja teraviljatooted 48  Köögi- ja puuviljad 50  Piim ja piimatooted 53  Liha ja lihatooted 55  Kala ja kalatooted 57  Rasvad 58  Magusained 61 4

Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
12
doc

E-ainete sisaldus valitud toiduainetes

E471 - Rasvhapete mono- ja diglütseriidid Kasutusala:Lastetoidud, pasta, kartulikrõpsud, piima-ja koorepulbrid, salatikastmed, majoneesid, leivad, jäätis ja maiustused. Omadused:Emulgaatorid, stabilisaatorid. Kõrvalmõjud:Pole teada. E551 - Amorfne ränidioksiid Kasutusala:Puuviljad, taimed, kuivatatud marjad, toidusoolad. Omadused:Paakumisvastane aine. Kõrvalmõjud:Pole teada. E160a ­ Karoteenide segu Kasutusala: Margariinid, või, kondiitritooted, joogid, maiustused. Väga lai kasutusala. Omadused: Kollakasoranzh. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Puuduvad. Suurtes annustes võivad muuta nahavärvi kollaseks. Majonees Maria Provensaal E1442 ­ Modifitseeritud tärklis. Paksendaja. E412 - Guarkummi Kasutusala:Marmelaadid, jäätis ja mahl. Omadused:Paksendaja, stabilisaator. Kõrvalmõjud:Võib tekitada allergilist puudutusaurtikaariat ja medikamentidesse lisatuna gaase ja kõhulahtisust.

Kokandus
56 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Praktika aruanne müüja kohal

Õpperestoranis tegelesime peamiselt toitlustusega. Müüsime külma- ja sooja toitu. Lisaks sellele müüsime veel saiakesi, kooke, küpsiseid. Ja ka tellimuse peale müüsime kringelid ja torte. Jookidest, aga pakkusime karastusjooke, kohvi, teed, mahla, piima ja keefiri. Tartu Kaubamaja Kaubamaja müüdavate kaupade sortiment on suure ja väga laialdase valikuga. Suure sortimendiga on salatid, pagari-ja kondiitritooted, maiustused, maitseained, joogid k.a. alkohoolsed joogid, kui ka piimatooted. Firmadest oli laiem sortiment Hagari, Fazer, Kalevi tooted ja Aura. On ka pakkuda igasuguseid huvitavaid ajalehti kui ka ajakirju-igale vanusele. Kui ka müüakse potitaimi. Sortimentideks on (kategooria ja tõin 3 näidet): Valmistoit (magustoidud, lihatooted, pasteedid), Puu-ja köögivili (potililled, puuviljamarjad, külmutatud

Klienditeenindus
464 allalaadimist
thumbnail
13
doc

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL

magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. E160a - Karoteenid: a) karoteenide segud, b) beeta-karoteen Kasutusala: Margariinid, või, kondiitritooted, joogid, maiustused. Väga lai kasutusala. Omadused: Kollakasoranzh. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Puuduvad. Suurtes annustes võivad muuta nahavärvi kollaseks. E211 ­ Naatriumbensonaat Kasutusala: Salatikastmed, maitsestatud kastmed, taimetoidu poolfabrikaadid, marmelaadid, dzhemmid, karastusjoogid, kalast valmistatud külmutatud tooted. Omadused: Säilitusaine. Sünteetiline. Kõige efektiivsem pärmiseente, hallituste ja bakterite vastu happelises keskkonnas. Kõrvalmõjud:

Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

o Pruunistada üheltpoolt 5-10 min. o Pruunista teisalt poolt o Keerata 1 kord o Vajadusel pane järelvalmima ahju või kaane alla pliidiservale o ­paneering võib praguneda Liha,kotletid,pannkoogid,köögivili,keedukartul jne · Rohekes rasvas o Praepannil(kastrulis) o Rasva1/3 praetava toiduaine kogusest o Pann ja rasvaine kuum o Koorik ühele poole o Pööra teine pool o Linnuliha,toored kartulid · Friipraadimine o Spetsiaalses seadmes e fritüüris või pliidil potis o Toiduaine ujub rasvas vabalt o Rasva temperatuur 180 kraadi(NB! Isesüttimine) o Kuldkollane koorik o Rasv nõretatakse(köögipaberil) o Kartul,köögivili taingas ja kala · Röstimine o Kuival pannil,pliidil või ahjus TOIDUVALMISTAMISE ALUSED o Rösteris o Röstitav toiduaine on kokkupuutes kuuma pinnaga

Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

vähemalt 30 g. Süsivesikud on organismi põhiliseks energiaallikaks. Need on suhkur (glükoos, fruktoos, sahharoos, maltoos), tärklis, glükogeen (loomne tärklis), inuliin ja kiudained. Viimased ei ole organismi poolt omastatavad, kuid soodustavad toidu seedimist. Süsivesikute hulka loetakse ka polüoolid ­ suhkrualkoholid või kunstlikud magusained (ksülitool, sorbitool, isomalt). Süsivesikute rikkad on teraviljasaadused, kartul, puuviljad, marjad ja kondiitritooted. Päevane vajadus on 400 g. Mineraalained kuuluvad organismi kudede koostisse ning võtavad osa ainevahetusprotsessist. Tähtsamad mineraalained on kaltsium (piim, kohupiim, juust, munakollane, rukkileib), fosfor (liha, kala), raud (tatratangud, puuviljad, marjad), magneesium (leib, tangud, köögiviljad. Inimene vajab päevas umbes 30 g mineraalaineid, sh. kaltsiumit 800 mg, fosforit 800 mg, rauda 14 mg, magneesiumi 300 mg. Mineraalained on veel mikroelemendid ­ jood, koobalt, vask, seleen jt

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tervislik toitumine

Süsivesikute rikkad ja rasva vaesed toiduained on nuudel, riis helbed, leib, kartul, köögivili, puuvili. Kasutada kergemaid eineid suuremate söögikordade vahel (puuvili ja selle salatid). Ühe tunni jooksul imendub 60 grammi süsivesikuid ehk 2 banaani, siis süüa 5-7 korda päevas. Süsivesikud---täisteraleib, kartulid, riis, kaerahelbed, nisuhelbed, müslid, herned, oad, banaanid, õunad, kiivid, mesi, kuivatatud puuviljad, puuviljamahl, puuviljasiirup, spordijoogid, teraviljatooted. 1-2 päeva enne võistlusi peab toit olema süsivesikuterikas. Kehalisel pingutusel vähemalt 90 minutit, tõstab sportliku sooritusvõimet, kui manustada süsivesikuid enne võistlusi 1- 4 tundi. Enne trenni ei tohiks manustada 15- 60 minutit kergesti imenduvaid süsivesikuid. Pingutusel, mis kestab üle kahe tunni, viib kehalise töövõime tõusule, kui tarbida veidi enne koormuse algust või koormuse ajal süsivesikuid.

Terviseõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Toitumine

Süsivesikuterikkad ja rasvavaesed toiduained on nuudel, riis, helbed, leib, kartul, köögivili, puuvili. Kasutada kergemaid eineid suuremate söögikordade vahel (puuvili ja selle salatid). Ühe tunni jooksul imendub 60 grammi süsivesikuid ehk 2 banaani, siis süüa 5-7 korda päevas. Süsivesikud - täisteraleib, kartulid, riis, kaerahelbed, nisuhelbed, müslid, herned, oad, banaanid, õunad, kiivid, mesi, kuivatatud puuvilju, puuviljamahl, puuviljasiirup, spordijoogid, teraviljatooted. 1-2 päeva enne võistlusi peab toit olema süsivesikuterikas. Kehalisel pingutusel vähemalt 90 minutit, tõstab sportlikku sooritusvõimet, kui manustada süsivesikuid enne võistlusi 1- 4 tundi. Enne trenni ei tohiks manustada 15- 60 minutit kergesti imenduvaid süsivesikuid. Pingutusel, mis kestab üle kahe tunni, viib kehalise töövõime tõusule, kui tarbida veidi enne koormuse algust või koormuse ajal süsivesikuid.

Tööõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Tärklise kordamisküsimused, sissejuhatus

Kordamisküsimused: Sissejuhatus, tärklis tootmise tehnoloogia 1. Toiduainete üldine liigitus koostise, happesuse, aine oleku, kasutatava toorme ja kasutusviisi järgi. 1. Happesuse järgi (kõrghappelised, madalhappelised toiduained). 2. Keemilise koostise järgi (rasvarikkad, valgu-rikkad, süsivesikuterikkad jms). 3. Aine oleku (konsistentsi) järgi (tahked, vede-lad, viskoossed jne). 4. Kasutusviisi järgi ( pooltooted, supid, pastad, kastmed, valmistoidud jt). 5. Kasutatava toorme järgi (piima-, liha-, pagari-, tomati-, puuvilja-, loodus- jne. tooted). Sõltuvalt keemilisest koostisest saab toitained jagada orgaanilisteks ja anorgaanilisteks (mineraaltoiteained). Orgaanilised on näiteks valgud, süsivesikud, vitamiinid, anorgaanilised aga näiteks vesi, ammoniaak. Tinglikult saab toitained jagada ka makro- ja mikrotoit-aineteks; esimesel puhul vajab organism neid

Toiduainete loomne toore
17 allalaadimist
thumbnail
23
docx

TARTU KUTSEHARIDUSKESKUSE KOPLI KOHVIK JA Maxima Eesti OÜ

Kopli Kohvik Kohvikus tegelesime peamiselt toitlustusega. Müüsime külma- ja sooja toitu. Lisaks sellele müüsime veel saiakesi, kooke, küpsiseid. Tellimuse peale müüsime kringelid ja torte. Jookidest, aga pakkusime karastusjooke, kohvi, teed, mahla, piima ja keefiri. Maxima Eesti Maximas müüdavate kaupade sortiment on suure ja väga laialdase valikuga. Suure sortimendiga on salatid, pagari-ja kondiitritooted, maiustused, maitseained, joogid k.a. alkohoolsed joogid, kui ka piimatooted. Kõige suurem sortiment on Maxima oma toodetel( Maxima Favorit, Optima Linija, Eclogica, Meistrite kavliteet ). Firmadest oli laiem sortiment Hagari, Fazer, Kalevi tooted ja Aura. On ka pakkuda igasuguseid huvitavaid ajalehti kui ka ajakirju-igale vanusele. Kui ka müüakse potitaimi. Sortimentideks on (kategooria ja tõin 3 näidet): Valmistoit (magustoidud, lihatooted, pasteedid), Puu-ja köögivili

Ainetöö
44 allalaadimist
thumbnail
46
doc

Praktika aruanne - Sõpruse Rimi Hüpermarket

35) Naiste riietus 36) Laste riietus 37) Jalanõud 38) Pühadekaubad 39) Spordiriietus 40) Spordijalanõud 41) Kotid ja nahk 42) Spordivarustus 43) Kodutehnoloogia 44) Autokaubad, mööbel, ehitamine 45) Aed, lilled ja grill 46) Fotograafia, salvestused, patareid 47) Teraviljatooted 48) Küpsised ja vahvlid 49) Konserveeritud (purgis) toiduained 50) Mahlad 51) Kuumad joogid 52) Kuivad koostisosad 53) Maitsestamine ja konserveerimine 54) Maiustused 55) Snäkid 10

Müügitöö alused
215 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toidulisandid

ja seniilset dementsust E200Sorbiinhape Nahaärritused, piimatooted, jogurt, leib, veinid, põletustunne suus maiustused, juustud, koogidöö Raskendab astmat, nõgeslöövet 11 E210214Bensoehape, Mõjutab allergikuid, joogid, kastmed, kalatooted AURA "JAFFA" bensonaadid astmaatikuid. Tekitab joogid peavalu, migreeni, JUULI "Tomati maoärritust. ketsup" "Tallinna kilud"

Inimese toitumisõpetus
131 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Tervisliku toitumise ülevaade

· Tarbi organismile vajalikke toitaineid õiges vahekorras Tähtis pole mitte ainult toidust saadav energia hulk, vaid ka see, et energia tuleks õigetest toitainetest. Täiskasvanute tasakaalustatud menüüs annavad kogu saadavast energiast: 10­ 15% valgud, 25­30% rasvad, 55­60% süsivesikud. Igal toitainel on organismis täita oma vajalik roll. Näiteks piim ja piimasaadused sisaldavad rohkelt kaltsiumi ja valke, kuid neis on vähe rauda. Rauarikkamad on liha- ja kalatooted, kuid neis pole C-vitamiini jne. Ühekülgse toitumisega tekkiv toitainete puudus mõjutab organismi heaolu väga mitmel viisil ja võib viia erinevate haiguste tekkeni. Näiteks kaltsiumi ja D-vitamiini puudusest võib tekkida luude hõrenemine ja rauapuudusest verevaesus. Tasakaalustamata toitumise üheks tagajärjeks on ka kaaluprobleemid ­ kui organism ei saa toidust vajalikke aineid, siis organism sunnib meid rohkem sööma. · Mõõdukalt võid süüa kõike, mis maitseb

Ökoloogia
10 allalaadimist
thumbnail
3
docx

E-ained - tähis, nimetus, leidumine

marja- ja puuviljakonservid, juustud, salatikastmed. Ei teata. E141 Klorofülli ja klorofülliini vasekompleksid Looduses esinev aine. Maiustused ja taimsed valmistoidud, marja- ja puuviljakonservid, juustud, salatikastmed. Ei teata. E 142 Roheline S Asovärv. Sünteetiline. Magustoidud, marja- ja puuviljakonservid, joogid, maiustused. E 150a Karamell, karamell I Pruun värvi- ja maitseaine. Poolsünteetiline aine. Tumedad õlled, karastusjoogid, koolajoogid, maiustused, jäätis ja kastmed. Täpsed andmed puuduvad. Ammoniaagi abil valmistatud suhkruliköör on tekitanud rottidel halvaloomulisi kasvajaid. Inimestel on tekitanud kõhulahtisust. E 153 Taimne süsi Must värvaine. Lagrits. Ei teata. E 162 Betaniin Punane. Peedivärv .Looduses esinev aine. Jäätised, maitsestatud hapupiimatooted, saiakesed, magustoidud, karastusjoogid, maiustused. Ei teata. E 163 Antotsüaanid Puna-sinine värv, sõltub pH-st. Looduses esinev aine. Jäätised, marmelaadid,magustoidud,

Kokandus
33 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sufleede tooraineid, valmistamist ja kasutamise võimalusi

13. Kirjelda sufleede tooraineid, valmistamist ja kasutamise võimalusi. Piim, koor, nisujahu, rasvaine, munakollane, vahustatud munavalge. Lühidalt öeldes valmistatakse suflee paksust valgest põhikastmest (bechamellkaste), munarebudest ja vahustatud munavalgetest. Lisaks võib suflee koostisse kuuluda ka köögiviljad, sink, juust, linnuliha, kala ja kalatooted, maitsetaimed. Suflee jaoks valmistatakse tavapärasest paksema konsistentsiga kaste. Kuumuta või, lisa jahu, kuumuta korralikult läbi( jahuvärv ei tohi muutuda), lisa kuum piim lisadena, sega vispliga 8 tehes läbi ja keedad paksenemiseni. Peale kastme keemist tõsta see jahtuma. Kui on kiire, siis võid keeduanuma tõsta külma veega täidetud valamusse. Jahutamine on sellepärast tarvilik, et tainasse segatav muna kohe ,,ära ei küpseks".

toiduainete sensoorse...
6 allalaadimist
thumbnail
6
pdf

Vooluallika kasutegur

Vooluallika kasutegur KATSEANDMETE TABEL Tabel 1: Vooluallika kasutegur ja võimsus Jrk. I I U U N1 -U r R % R/r nr. xmA mA xV V mW V 1 100 50 0 0 0 0,00 2,80 56,00000 0,00000 0,00000 2 95 47,5 1 0,1 4,75 3,57 2,70 56,84211 2,10526 0,03704 3 90 45 2,5 0,25 11,25 8,93 2,55 56,66667 5,55556 0,09804 4 85 42,5 4 0,4 17 14,29 2,40 56,47059 9,41176 0,16667 5 80 40 5 0,5 20 17,86 2,30 57,50000 12,50000 0,21739 6

Füüsika ii
511 allalaadimist
thumbnail
34
xls

Teksti ja andmetöötluse 6.praktikum täidetud

Ühiku Kuupäev Müüja Kaup Kogus Omahind Müügihind hind Leia kirjed, kus Kaup on a 05. nov Kork banaan 64,00 200 12800 16000 31. okt Kaasik banaan 76,00 150 11400 14250 23. okt Kaasik banaan 60,00 130 7800 9750 01. nov Kaasik banaan 20,00 200 4000 5000 28. okt Kaasik apelsin 14,20 200 2840 3550 15. okt Kuusk apelsin 14,10 200 2820 3525 24. okt Kaasik banaan 18,00 125 2250 2812,5 16. okt Kuusk apelsin 14,50 150 2175 2718,75 10. nov Kork apelsin 14,30 100 1430 1787,5 23. okt Kuusk banaan 72,00 10 720 900 24. okt Kuusk banaan 12,00 50

Andme-ja tekstitöötlus
53 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

nad end hästi, fenüülalaniini tõustes aga võivad esineda käte värisemine, koordinatsiooni ehk tasakaalu häired, mõtlemis- ja keskendumishäired. Haiguse raviks on spetsiaalne dieet, mille abil peatatakse fenüülalaniini kuhjumine organismis. Kõik valku sisaldavad toiduained sisaldavad ka fenüülalaniini ning peavad seega olema rangelt piiratud. Kõige suuremad valgu allikad on liha, kala, munad, linnuliha, piimatooted. Kuid teatud kogus valku leidub ka teraviljades ning köögiviljades, näiteks jahus, riisis, hernestes, ubades. Fenüülketonuuria dieedi jaoks on ka välja töötatud spetsiaalsed aseained, mis sisaldavad väga vähe või siis üldse mitte fenüülalaniini, näiteks spetsiaalsed jahud, makaronid. Laktoositalumatus Laktoos on piimasuhkur (koosneb kahest monosahhariidist: glükoosist ja galaktoosist) mida mõne inimese organism ei suuda omandada

Toitumisõpetus
99 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun