Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Eksamivariant 2 (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
Varia - Need luuletused on nii erilised, et neid ei saa kuidagi kategoriseerida

Esitatud küsimused

  • Mis on aatomite elektronegatiivsus?

Lõik failist

  • Dipoolpolarisatsioon tekkemehhanism ja põhilised seosed.
    Esineb dipoolsete molekulidega gaasilistes, vedelates ja tahketes dielektrikutes. Dipoolid on pidevas kaootilises soojusvõnkumistes ning pole polariseeritud . Kui dielektrikule rakendada elektriväli, siis püüavad dipoolid pöörata eletrivälja suunas, kuid seda takistab soojusvõhkmine. Kokkuvõttes pööravad nad vaid osaliselt elektrivälja suunas ehk dielektrik polariseerub . Katsed näitavad, et dipoolide täieliku pöördumist elektrivälja suunas ja polarisatsiooni külastumist ei toimu.
    Dipoolpolarisatsioon on võimalik ainult siis, kui molekulaarsed jõud ei tõkesta dipoolide orienteerumist elektriväljas. Molekulaarjõud vähenevad temperatuuri tõustes ( viskoosus kahaneb), kuid samas suureneb molekulide soojusvõnkumine. Seega sõltub dipoolse dielektriku läbitavus elektriväljas temperatuuri muutumisest ning mingil vahepealsel temperatuuril on see suurim.
    Dipoolsete molekulide orienteerumisega elektriväljas kaasneb sisehõõrdumine ning seega energiakadu. Temperatuuril, mil viskoosus on väga suur, ei saa molekulid orienteeruda ning seega kaod puuduvad. Samuti kõrgel temperatuuril, kui viskoosus on väga madal, saavad molekulid orienteeruda sisehõõrdejõudusid ületamata. Seega on dipoolpolarisatsiooni kaod mingil vahepealsel temperatuuril suurimad.
    Dipoolpolarisatsiooni hinnatakse tavaliselt nn. relaksatsiooniajaga ehk ajaga mil dipoolsete molekulide orienteerumine elektriväljas suureneb või väheneb soojusvõnkumise tagajärjel e korda.
    Esineb peamiselt polaarsetes vedelikes ja gaasides ning ka orgaanilistes tahketes dielektrikutes.
  • Dielektrikukadude kaonurga tangensi definitsioon ja vektordiagramm .
    Dielektrikukadude kaonurga tangens on võrdne:
  • Rööpaseskeemi korral: dielektriku polarisatsioonikadusid iseloomustavat takistit läbiva voolu ning dielektiku dielektrilist läbitavust iseloomustavat kondensaatorit läbiva voolu suhtega.
  • Jadaaseskeemi korral: dielektriku polarisatsioonikadusid iseloomustava takisti otstel oleva pinge ning dielektiku dielektrilist läbitavust iseloomustava kondensaatori otstel oleva pinge suhtega.
  • Millised materjalid on pehmemagnetmaterjalid?
    Pehmemagnetmaterjalide hüstereesisilmuse pindala on väike ning ümbermagneetimiskaod on väikesed ja neid materjale kasutatakse trahvode jms südamike valmistamiseks. Kuna jääkmagnetism (Br) on väike, siis selliste südamike magneetumus on väike. Koertsiivjõud Hc>1) : ferromagneetikud , ferrimagneetikud
  • Mittemagnetmaterjalid (μ=1) : diamagneetikud, paramagneetikud ja antiferromagneetikud
  • Kuidas sõltub metallide eritakistus temperatuurist?
    Temperatuuri tõustes metallide eritakistus suureneb
    Variant 2
  • Vedeldielektrikute läbilöögimehhanism.
    Vedeldielektrikute läbilöök sõltub suuresti lisandite konsentratsioonist selles. Eristatakse sillakeste, puhta elektrilise läbilöögi ja soojusliku läbilöögi teooriaid :
    • Sillakesed moodustuvad juhtivatest või suure dielektrilise läbitavusega osakestest – eeldab lisandite olemasolu.
    • Puhas: toimub elektronide väljarebimine katoodist ja põrkeionisatsioon ( analoog gaaside läbilöögiga) – eeldab äärmiselt puhtaid vedelikke.
    • Soojuslik: lisandid kuumenevad ja aurustuvad tugevas elektriväljas, läbilöök toimub juba gaasilises keskkonnas – eeldab gaasimullide või kergelt aurustavate lisandite olemasolu tilkade kujul.
    Läbilöök sõltub mitmetest teguritest: pinge liik ja kuju; elektroodide pindala ja kuju.
    Oluliselt mõjutab läbilöögipinget vedeliku temperatuur: mustunud ja niiskunud vedelikes temperatuuri tõustes läbilöögipinge kasvab, sest suureneb niiskuse lahustuvus .


  • Kovalentne side.
    Kovalentne side moodustub mittemetalli aatomide vahel, mille elektroaffiinsus ei erine suuresti.
    Kovalentse sideme eelduseks on, et ühinevate aatomite valentselektronide kihist osa võimalike kohtade kihist on täidetud ainult ühe elektroniga ehk ühe elektroni positiivne spinn on kompenseerimata teise elektroni negatiivse spinniga. Taoline võimalus on täidetud seetõttu, et elektronide väliskihi allkihtides täidetakse orbitaalid kõigepealt samasuununalise spinniga elektronidega.
    Kovalentne side tekib, kui ühinevad erinevate aatomite vastandmärgiliste spinnidega elektronide orbitaalid. Sellist sideme tekkimist nim. elektronpaaride meetodiks . Side võib olla ühe, kahe või kolmekordne .
    Kovalentse sideme puhul aatomid ei ioniseeru, sest sidemes osalenud elektronid kuuluvad korraga mõlemale aatomile. Näiteks: H2, O2, F2
  • Dielektrikute polarisatsioon , polarisatsiooni liigid.
    Polarisatsiooniks nimetatakse laetud osakeste piiratud nihkumist dielektrikus elektrivälja mõjul. Dielektriku viimisel välisesse elektrivälja, hakkavad aine molekulidesse kuuluvad positiivse laenguga osakesed nihkuma välja suunas ning negatiivsed laenguga osakesed vastassunas.
    Polarisatsiooni liigid: jagunevad kaheks:
  • Kadudeta polarisatsioon:
  • Elektronpolarisatsioon
  • Ioonpolarisatsioon
  • Kadudega polarisatsioon:
  • Dipoolpolarisatsioon
  • Kadudega ioonpolarisatsioon
  • Elektron -relaksatsioonpolarisatsioon
  • Strukuur - ehk migratsioonpolarisatsioon
  • Spontaanne polarisatsioon
  • Milliseid materjale loetakse magnetkõvamaterjalideks?
    Kõvamagnetmaterjalideks loetakse aineid, mille jääkmagnetism (remanentsmagnetism) Br on suur ning koertsiivjõud Hc > 4 kA/m
  • Mis on ferromagneetiku peamagneetimiskõver?
    Hüstereesisilmuste otspunktide ühendamisel saadakse peamagneetimiskõver. Ferromagneetikute magneetimiskõver saadakse alalismagnetvälja ühtlasel aeglasel tõusul.
  • Magnetmomendi definitsioon.
    Kui aatomis toimub laengute liikumine, siis kaasneb sellega magnetmoment μm=i*S , kus i-elementaarvool aatomis.
  • Kadudega ioonpolarisatsiooni tekkemehhanism ja põhilised seosed.
    Esineb nn. hõreda pakisega anorgaanilistes kristalsetes ainetes ja anorgaanilistes klaasides. Nende ainete ioonid saavad liikuda suuremaid vahemaid, kui ioonid tiheda pakisega kristallides. Kuna ioonil võib seejuures olla mitu stabiilset asukohta , siis soojusvõnkumiste mõjul toimub ioonide pidev asukoha muutus ning aine tervikuna pole polariseerunud. Elektrivälja soodustusel on ülekaalus positiivsete ioonide nihked elektrivälja suunas ning negatiivsete nihked vastassuunas – dielektrik polariseerub.
    Elektrivälja kadumisel polarisatsioon kahaneb eksponentsiaalselt. Ioonide soojusvõnkumiste intensiivsus mõjutab kadudega ioonpolarisatsiooni oluliselt – temperatuuri tõustes see kasvab.
  • Materjalide jaotus vastavalt elektrijuhtivusele.
    Materjalid jagunevad vastavalt elektrijuhtivusele:
  • Dielektrikud
  • Pooljuhid
  • Elektrijuhid
  • Dielektriku aseskeem ja dielektrikukadude arvutamine.
    Vastavalt polarisatsiooni liikidele koostatakse dielektriku aseskeem, milles polarisatsiooniga seotud dielektrilist läbitavust kujutatakse ekvivalentse mahtuvusega kondensaatori mahtuvuse kaudu, polarisatsiooniga seotud kadusid aga takistuste abil.
    Jagatakse veel omakorda rööp- ja jadaaseskeemiks. Sealt leitakse kaonurga tangens.
    Rööp: tanσ=ΔIr/ΔIc ; ΔIr=U/Rp ; ΔIc=UωCp ; tanσ=1/(RpωCp) ; Pdp=U2/Rp
    Jada: tanσ=ΔUr/ΔUc ; ΔUr=I*Rs ; ΔUc=I/(ωCs) ; tanσ=RsωCs ; Pds=I2Rs
    Kuna Pdp=Pds , siis saame peale asendamist ning oletades, et Cp=Cs:
    Pd=U2ωC tanσ
  • Eksamivariant 2 #1 Eksamivariant 2 #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2009-03-22 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 109 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor kaisa40 Õppematerjali autor
    Vastustega piletivariant

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    22
    doc

    Elektrimaterjalid - konspekt

    2. AINE EHITUS 2.1. AINE NELI OLEKUT Gaasiline olek Gaasid välismõju puudumisel laienevad ja täidavad kogu võimaliku ruumi.Gaasides molekulidevaheline kaugus ületab rohkem kui 10 korda molekulide mõõtmeid. Vedel olek Vedelikes on molekulid tunduvalt lähenenud teineteisele.Vedelikud moodustavad pidevalt omavahel tekkivaid ja lagunevaid ebapüsivaid komplekse. Komplekside olemasoluga on seletatav vedelike voolavus.Vedelik võtab anuma kuju.Kui vedelikule rakendada väga lühiajaline jõud, käitub ta tahke kehana Tahked ained (tahkised) Tahkised säilitavad mehaanilise koormuse all oma kuju. Struktuurilt ja omadustelt jagunevad tahkised mitmesse alarühma: Monokristallid, Polükristallid, Amorfsed ained, Keeruka ehitusega tahkised Monokristallid Koosnevad aatomitest, molekulidest või ioonidest, mis asuvad kindlates ruumipunktides, kristallvõre sõlmedes. Aatomite, ioonide ja molekulide vastastikune asend monokristallis kordub suurematel vahekaugustel – kaugkorrastatus. O

    tehnomaterjalid
    thumbnail
    7
    docx

    Variandid

    Variant 1 1. Gaaside läbilöögimehhanism. 2. Dipoolpolarisatsioon tekkemehhanism ja põhilised seosed. 3. Dielektrikukadude kaonurga tangensi definitsioon ja vektordiagramm. 4. Millised materjalid on pehmemagnetmaterjalid? 5. Millises vahemikus asub dielektrikute mahueritakistus? 6. Dielektrikute elektrijuhtivuse mõiste; elektrijuhtivuse seos laengukandjate kontsentratsiooni ja liikuvusega. 7. Mis on aatomite elektronegatiivsus? 8. Materjalide liigitus magnetiliste omaduste põhjal. 9. Kuidas sõltub metallide eritakistus temperatuurist? Variant 2 1. Vedeldielektrikute läbilöögimehhanism. 2. Kovalentne side. 3. Dielektrikute polarisatsioon, polarisatsiooni liigid. 4. Milliseid materjale loetakse magnetkõvamaterjalideks? 5. Mis on ferromagneetiku peamagneetimiskõver? 6. Magnetmomendi definitsioon. 7. Kadudega ioonpolarisatsiooni tekkemehhanism ja põhilised seosed. 8. Materjal

    Elektrimaterjalid
    thumbnail
    1
    docx

    Eksamivariant 1

    Variant 1 Gaaside läbilöögimehhanism - Kui rakendada dielektrikule pinge ja tõsta seda, siis teatud pinge väärtusel tekib 2. elektroodi vahele suure el. juhtivusega kanal. Läbilöök sõltub pinge rakendumise ajast, el.välja kujust, dielektriku mahust, t-st jpm. Läbilöögi iseloomustamiseks kasutatakse väljatugevuse mõistet El = Ul/h [kV/m] Ühtlases el.väljas iseloomustab materjali El elektriline tugevus. Läbilöögile avaldab tugevat mõju el.välja kuju. Pinge tõusul karoona lahendus (1 osalahenduste liikidest) kasvab üle läbilöögiks. Ekl = Ul/h < El Läbilöögi protsess on erinev gaasides, vedelikes ja tahketes dielektrikutes. El.lahendus võib olla elektriline, soojuslik või elektrokeemiline. Dipoolpolarisatsiooni tekkemehhanism ja põhilised seosed ­ Esineb dipoolsete molekulidega tahketes, vedelates, gaasilistes dielektrikutes. Kui dielektrikule rakendada elektriväli, siis dipoolid püüavad orienteeruda oma telgedega el.

    Elektrimaterjalid
    thumbnail
    9
    pdf

    Funktsionaalsed materjalid I kontrolltöö vastused

    1.3.3 Funktsionaalsete ja kõrgsuutlike materjalide klassifikatsioon Funktsionaalsete materjalide jaoks on kõige sobivam mitmekihiline jaotus: ühes iseloomustatakse nende füüsikalist käitumist ja teises fenomenoloogilist käitumist (tulemust). Tulemuseks võib olla otsene keskkonna energeetiline mõjutamine (valgus, soojus, heli) või kaudsed efektid (energia genereerimine ja muundamine, mehaanilised efektid jne). Selle klassifikatsiooni järgi võib materjalid jaotada kõigepealt järgmiselt: 1) traditsioonilised materjalid; 2) kõrgsuutlikud materjalid; 3) esimest tüüpi funktsionaalsed materjalid (muudavad omadusi); 4) teist tüüpi funktsionaalsed materjalid ( muundavad energiat); 5) funktsionaalsed seadised ja süsteemid. Traditsioonilised ja kõrgsuutlikud materjalid reageerivad küll välistele mõjudele, kuid nende omadused sellest ei muutu. Funktsionaalsed seadised ja süsteemid koosnevad mitmetest funktsionaalsetest ja muudest materjalidest ning reageerivad paljudele v�

    Funktsionaalsed materjalid
    thumbnail
    28
    docx

    Juhid, dielektrikud, pooljuhid

    Tallina Polütehnikum ELEKTER JUHID, POOLJUHID, DIELEKTRIKUD Referaat Koostanud Margit Kauge KNE-11 Juhendaja Krusell Tallinn 2012.a. SISUKORD: 1. ELEKTER 3 1.1 Ajalugu 3 1.2 Elektrivool 4 1.2.1 Elektrivoolu iseloomulikud jooned 5 1.2.2 Elektrivooluga kaasnevad nähtused 5 1.2.3 Elektrivoolu liigid 5 1.2.4 Elektrivoolu suund 6 1.3 Elektrijuhtivus 6 1.4 Elektronkate 7 1.4.1 Elektronkatte tekkimine 8 1.4.2 Elektronkihi

    Materjaliõpetus
    thumbnail
    41
    doc

    Kõrgepingetehnika

    KÕRGEPINGETEHNIKA AEK 3011 KORDAMISKÜSIMUSED 1. Isolatsiooni elektrilist tugevust mõjutavad parameetrid Isolatsiooni elektriline tugevus sõltub: - materjalist - keskkonnast - pinge mõjumise ajast - jahutustingimustest - radiatsioonist - ja muudest teguritest 2. Liigpingete tekkepõhjused · atmosfäärilised liigpinged Uatm t < 50...100 s I < 200...400 kA U ­ on statistiline suurus Joonis 1.3 Liini liigpingete esinemise tõenäosus pinge suuruse järgi Atmosfääriliste liigpingete piiramine: · piksekaitsetrossid liinidel · piksekaitsesüsteemid · liigpingepiirikud · kommutatsiooni- e siseliigpinged Usis < (3...3,5) Un isolatsiooni varu on piisav kuni 220 kV-ni üle 220 kV ­ oluline on siseliigpingete piiramine 3. Isolatsioonile mõjuvate pingete ja liigpingete klassid ja kujud IEC 60071 järgi Joonis 1.4 Madalsageduslikud liigpinged Joonis 1.5 Transientliigpinged 4. Välisisolatsioon ja tema üldiseloomustus, lahenduste liigid

    Kõrgepingetehnika
    thumbnail
    28
    pdf

    Füüsika põhivara I I

    Füüsika põhivara II Põhivara on mõeldud üliõpilastele kasutamiseks õppeprotsessis aines FÜÜSIKA II . Koostas õppejõud Karli Klaas Tallinn 2014 1. Elektrivälja olemus ja omadused; laengute vastastikune toime; elektrivälja tugevus.  Elektrilaeng Elektromagnetiline vastasmõju on seotud elektrilaenguga, mida on kahte liiki (+ ja -), mille algebraline summa elektriliselt isoleeritud süsteemis ei muutu ja mis saab olla vaid elementaarlaengu täisarvkordne 1C (1 kulon) on laeng, mis läbib juhi ristlõiget sekundis, kui voolutugevus on 1 A (amper) Prootoni ja elektroni laengud on võrdsed, erinev on mass  Laengute jäävuse seadus Elektriliselt isoleeritud süsteemis on igasuguse kehadevahelise vastasmõju korral kõigi elektrilaengute algebraline summa jääv Laengud tekkivad ja kaovad alati paarikaupa s.t. samasuured pos. ja neg. laeng korrag

    Füüsika
    thumbnail
    24
    pdf

    FÜÜSIKA EKSAMI KONSPEKT

    FÜÜSIKA EKSAMI KONSPEKT 1. Elektrivälja olemus ja omadused. Elektriväli ümbritseb laetud kehi. Elektriväli on vektorväli, elektrivälja tugevus on vektoriaalne suurus. Elektrivälja tugevust määratakse positiivse proovilaenguga. 2. Elementaarlaeng. Elektromagnetiline vastasmõju on seotud elektrilaenguga, mida on kahte liiki (+ ja -), mille algebraline summa elektriliselt isoleeritud süsteemis ei muutu ja mis saab olla vaid elementaarlaengu täisarvkordne. 1C (1 kulon) on laeng, mis läbib juhi ristlõiget sekundis, kui voolutugevus on 1 A (amper). 3. Laengute jäävuse seadus. Elektriliselt isoleeritud süsteemis on igasuguse kehadevahelise vastasmõju korral kõigi elektrilaengute algebraline summa jääv. Laengud tekkivad ja kaovad alati paarikaupa s.t. samasuured positiivne ja negatiivne laeng korraga. 4. Coulomb´i seadus. Kaks punktlaengut mõjutavad teineteist jõuga, mille moodul on võrdeline n

    Füüsika




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun