Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Eesti, muinasaeg (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Millised olid eri rahvustest ristisõdalaste omavahelised suhted?
  • Millised olid kroonikakatke järgi otsustades eestlaste suhted venelastega?
  • Miks lõppes Madisepäeva lahing eestlaste kaotusega?

Lõik failist

MUINASAEG EESTIS
Muinasaeg jaotatakse, kivi, pronksi ja rauaajaks.
Kiviaeg 9-2 aastatuhat ekr
Pronksiaeg u 2aastatuh-5saj ekr
Rauaaeg 5saj ekr-13saj pkr
Jaotatakse 3ks:
1) Paleoliitikum -inimesed puudusid,jääeg
Põhiliselt Eesti aladel ei esinenud .
Samal ajal Euroopas 13. saj kõrgkeskaeg ja tsentraliseeritud riikide teke, rüütliajastu.Euroopas keskaeg 5.saj.
Eestis tõrjus raud välja kivist ja pronksist tööriistad, kuna kohapeal toodeti tööriistu. Soodes jms kohtades oli leida rauamaaki.Euroopast tulnud raud oli küll parem aga siiski mängis olulist rolli kohapeal tootmine.
Sellega paranes põllumajandus ja hakaks välja kujunema parem elatustase. Järelikult suurenes ka kaubavahetus.
2) Mesoliitikum -tekkisid kaugemate küttide peatuspunktid. Esimesed arheoloogilised leiud .Lõpupoole tekkisid ka püsivad asustused.
Mesoliitikumist on pärit kõige varasemad asukohad: Kunda ja Pulli .NN kunda kultuur (ka soomes,lätis jne) Arheoloogid dateerisin nad enamvähem ühel ajajärgul. Nendest on leitud ühesuguseid mälestisi, elanud on ilmselt sarnased inimesed, kes söönud sarnast toitu jne
Kohapeal ei toodetud pronksi, igasugused pronksist tööriistad on kuskilt kaugemalt sisse toodud. Kogu pronksi aja vältel kasutati Eestis edasi kivist tööriistu
JAOTUB:
1)Varajane rauaaeg,
2)Keskmine rauaaeg
3)Noorem rauaaeg
Keskmine rauaaeg- kujunesid välja eraldi talud .Tekkis perekondlik elamisviis . Kogukonna maa jaotati ära. Hakkas toimuma ka käsitööareng e spetsialiseerumine. Sepad müüsid oma oskusi tööga ja ei tegelenud enam põllumajandusega
3) Neoliitikum - toimus asulate laienemine, inimesi tekkis juurde. Tekkis teistsugune ühiskond kui sugukondlik.
Neoliitikumis tekkis VENEKIRVESKULTUUR JA KAMMKERAAMIKAKULTUUR. Sattusid piirkondadesse uued kütid, kes tõid endaga kaasa uued tööriistad ja ka nö vene kirve . Kammkeraamikaga tekkisid nõud, mis olid alt teravakujulised.
Üks olulisemaid tunnuseid ASVAKULTUUR-samalaadseid asulaid ka leitud teistes läänemeremaades ja selle järgi ka ühine nimetus.Tekkisid kindlustatud asulad , aga mitte kindlused ega linnused . Neid asulaid oli vaja inimestel kaitsta ja kindlustada. Järelikult oli midagi kaitsta.
Kujunes välja rauaajal rehielamu, mille otstarbeks oli vilja kuivatamine. Seda oli vaja järelkuivatada tänu karmile külmale kliimale, kus vili veel edasi valmis.
Eesti ala raua ajal oli üks Põhja poolsemaid alasid, kus vilja toodeti suurtes kogustes .
Viljakuivatus muutis vilja viljakamaks. Noorema rauaaja lõpus hakati vilja välja vedama ka teistesse riikidesse, mis oli hiljem euroopas kõrges hinnas.
Rehielamud palkidest ja maani katusega. Kõiki tegevusi tehti koos. Alles 16.saj tekkis eraldi elamu osa.
Suurem ja parem põllumajandus, saagi suurenemine. Seda parandasid uued tööriistad ja teadmised
Hüppeliselt kasvas rahvaarv, kuna paranes elatustase.
Kujunesid välja LINNUSED.Kõige rohkem linnuseid Lõuna-Eestis ja Kagu-Eestis, sest sealt tuli kõige rohkem muid rahvaid.
LINNUSED:1)Mägilinnused-(Otepääl) looduliku kõrgendiku peale ehitatud. Otepää linnus kujunes Kagu-E keskuseks
2) Neemiklinnused-looduslik poolsaar järve või jõe ääres, mdia 3 küljest kaitseb vesi ja ühele poole rajatakse vallikraav.Nt Keava linnus.
3)Ringvall-linnus ehk maalinnus - Nt Varbola.Linnuse jaoks rajati künkad, kuna puudsid looduslikud kõrgemad kohad, Lääne-Eestis. Varbolat võib pidada suurimaks linnuseks Eestis sellel ajal.
4) Kalevipoja säng- Neid rajati eelkõige vooremaale voorte peale.
Küla ja linnus olid alati seotud. Kas ehitati küla juurde linnus või külast eemale, et inimesed saaksid tulla linnusesse, kui on oht.Mõnes kohas ka linnuse sees küla.
Paranesid relvad-sõjakad
Pärit kõige vanemad muinasteestlaste nimetused.
Aestid, fennid , tšuudid(ida pool)
Rauaaeg ka nn viikingiajastu. 9-10saj üldiselt. Kaubatee läks Eestis juurest. Viikingid käisid ka Eesti alasid ründamas
Eraldi räägitakse ka eestlaste viikingiajastust 11. saj lõpp 12. saj .1187 saarlaste hiilgehetk- hävitati Rootsis Sigtuna linna.Sellele ajal oli Rootsi juba ristiusustatud
MUINASEESTLASTE ÜHISKOND u 10-13 saj
Aeg millal on rohkem leitud esemeid ja ka kirjalikke allikaid.
Eesti oli jaotatud maakondadeks ja kihelkondadeks. (Lk28 raamat) 8 suurt maakonda ja 4 väikemaakonda(või suurkihelkonda) nende vahel .Suurmaakonnad omakorda kihelkondadeks.Hiimaale tekkis tihedam asustus aga alles 14. saj sellepärast ei olnud ta maakond.
Kihelkondi juhtisid ülikud keda nim VANEMAKS . Kõige kuulsam vanem on Lembitu , Lehola linnuses Sakala maakonnas .
MALEV-muinaseestlaste
Vasakule Paremale
Eesti-muinasaeg #1 Eesti-muinasaeg #2 Eesti-muinasaeg #3 Eesti-muinasaeg #4 Eesti-muinasaeg #5 Eesti-muinasaeg #6 Eesti-muinasaeg #7
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-05-24 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 68 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Janarrrr Õppematerjali autor
eesti muinasaja kokkuvõte

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
5
doc

Eesti ajalugu 11.klass

sugukondades, piirkondadesse sattusid uued jahimehed, kes endaga kaasa tõid uued tööriistad, näiteks: · Venekirves kultuur · Kammkeraamika kultuur (nõud jms olid kaunistatud mustriga, mis meenutas kammimustrit) PRONKSIAEG - 4 a. t. ­ 5 saj. eKr Asvakultuur ­ kindlustatud asula kultuur, külad, asulad, mis olid kaitstud, kindlustatud. Põllumajanduse paranemine, saagikuse kasv, rikkuste kasv, tõi kaasa röövretked. Tänu tööriistadele. Eesti aladel ei esinenud väga, sest pronksi oli vähe. Siia jõudsid pronksist tööriistad mujalt maadest, kasutati edasi kiviaja tööriistu. RAUAAEG ­ 5 saj. eKr ­ 13 saj. pKr Samal ajal Euroopas oli juba kõrgkeskaeg ja tekkisid tsentraliseeritud riigid. 1)varajane 2)keskmine 3)noorem Eestis on leida rauamaaki soodes, rabades. Tõrjus välja kivist ja pronksist tööriistad. Oli võimalik koha peal rauda toota, põllumajanduse paranemine, saagikuse kasv, elatustaseme tõus

Ajalugu
thumbnail
6
sxw

Keskmine kiviaeg Eestis

1.MÕISTED Billingeni katastroof ­ enam kui 8000 a eKr murdsid Balti jääpaisjärve veed Kesk-Rootsi alal Billingeni mägedest põhja poolt läbi ookeani, selle tagajärjel langes Läänemere pind korraga 20-30 võrra. Eesti pindala suurenes märgatavalt. Kunda kultuur - oli mesoliitikumi küttide ja kalastajate kultuur 9. või 8. aastatuhandest eKr 5. aastatuhandeni eKr praeguse Eesti, Läti, Põhja-Leedu aladel ja Venemaa aladel Eesti naabruses, samuti Lõuna-Soomes. Köik eesti mesoliitikumi asulad kuuluvad Kunda kultuuri. Kammkeraamika kultuur ­ u.3300 eKr tulid Eestis kasutusele paremini valmistatud savinõud,mille välispind oli ilustatud lohukeste ja väiksemate täkete ridadega, mida tehti kammi meenutava riistaga. Venekirveste kultuur ­ u. 2500 a eKr jõudsid Eestisse lõuna poolt uued hõimud. Nende poolt kasutatud venet ehk paati meenutavate hästi lihvitud ja puuritud silmaaukudega sõjakirveste põhjal nimetatakse kultuuri venekirveste kultuuriks.

Ajalugu
thumbnail
11
docx

Ajalugu 11.klass

Pole kohalik toodang on sisse toodud kaubavahenduse käigus. 500 eKr Kindlustatud asulad jäetakse maha, rajatakse põlispõlde. Maalapid, mis piiratakse kividest laetud peenardega. Asustus koondub peamiselt põhja ja lääne eestisse, kus kergemad paepealsemad mullad. 100 eKr ­ 100 pKr Hakatakse ehitama linnuseid. Ilmuvad linnused, hakatakse tootma oma rauda(soomaak) Vanem e rooma rauaaeg 100-450pKr Kaubavahetuse käigus jõuab meie alani rohkesti Rooma päritoluga esemeid meie alal. Peetakse eesti aja õitsengu. Kividkirstkallmed asenduvad ristkülikukujulise tarand kalmed koos põletusmatustega. 98a Rooma geograaf ja ajalookirjutaja Pabbius Cornelius Tacitus kirjutab teose ,,Germaania", milles kirjeldab ka läänemere äärseid rahvaid: Fenni, Aesti. Eesti alal kujuneb välja 3 suuremat hõimurühma, mõnevõrra erinava kultuuri traditsiooniga ­ murded, mustrid. Põhja ja kesk eesti, lääne eesti ja saared.

Ajalugu
thumbnail
5
docx

Eesti muinasajal

MÕISTED: jääaeg ­ 120 000 aastat tagasi alanud kliima külmenemine, mis viis 100 000 aastat kestvale jääajale (hõlmas kogu Kesk- ja Põhja-Euroopa) Balti jääpaisjärv ­ mageveeline järv, mis moodustus Läänemere nõos peale mandrijää sulamist Billingeni katastroof ­ Balti jääpaisjärve veed ulatusid Billingeni mägedest põhja poole ning tema veed voolasid osalselt Põhjamerre, mis suurendas Eesti pindala muinasaeg ­ ajajärku esimeste inimeste saabumisest kuni muistse vabaduse kaotuseni XIII sajandi alguses pKr nim esiajaks ehk muinasajaks. Eestis 9000 eKr kuni 1227 pKr muistis ­ ehk muinasjäänused, (muinasajal) inimeste poolt rajatud või maha jäetud ehitised, põllud, asjad kinnismuistis ­ muistis, näiteks asulakohad, linnused, kalmistud, põllud irdmuistis ­ muistis, üksikesemed, näiteks töö- ja tarberiistad, relvad, ehted

Ajalugu
thumbnail
21
doc

Vabadusvõitlus

liivlastelt ja lätlastelt sõjakäikudel osalemist. Ristisõdijate edule aitas kaasa ka mõnede Läti ja Liivi ülikute kergekäeline üleminek vaenlase poolele. Sõjameeste varandus pandi kiriku kaitse alla, tõotati, et ristisõjas hukkunud saavad otse paradiisi. Enamus ristisõdijaist tuli peamiselt Bremenist ja Lübeckist (nim ministeriaalideks). Albert tegutses 30 aastat e. kuni aastani 1228. Aastaks 1227 oli vallutatud kogu Eesti territoorium, kaasaarvatud Saaremaa. 1229. a. Albert suri. 5. "Kristuse Sõjateenistuse Vennad" e. Mõõgavendade ordu- liikmeskond, liikmete jagunemine, sümboolika, ordu juhtimine, keskused Lätis ja Eestis, tegevuse eesmärk kuni purustamiseni. "Kristuse Sõjateenistuse Vennad" e. Mõõgavendade ordu (lad. keeles Fratres Militiae Christi) on eriline vaimulik rüütliordu, mis asutati 1202. aastal arvatavasti piiskop Alberti algatusel

Ajalugu
thumbnail
18
rtf

Eestlaste muinasusund ja vabadusvõitlus

o Eestis tunti rohkesti mitmeid tervistavaid allikaid Silmaallika vesi pidi parandama nägemist, mõne teise oma nahahaigusi jne. · Allikaile tuli vee eest ka ohverdada o Annetati hõberaha või hõbeehe. o Vaesemal aitas ainult hõbevalge kaapimisest o Osaleee allikaile võis ohverdada ka üldtuntud ande. RISTIUSU MÕJUD · Kuigi eestis valitses esiaja lõpus muinasusk, polnud tundmatu ka ristiusk. · Eesti oli üpris tihedas läbikäimises lähimaadega, kus oli juba ristiusk. · Ristiusu mõjutusi võib näha mitmete kommete muutuses. o Al. XI saj. Levis põletusmatuste kõrval ka laibamatus o Esinema hakkas peaga lääne poole matmine See on kristliku matmiskombega o Pole välistatud ka see, et eestis oli mõni kirik või kabel juba sel ajal. · Al. XI saj

Ajalugu
thumbnail
9
doc

Muinasaeg eestis

1.MUINASAEG 1.1.EESTI MUINASAJA UURIMINE 1. Milliseid andmeid Eesti muinasaja kohta annavad järgmised teatused: · Arheoloogia · Zooloogia · Antropoloogia · Etnoloogia · Keemia · Bioloogia · numismaatika · Rahvaluule · ARHEOLOOGIA - Ehitiste jäänused => Millised olid ehitised muinasajal - Linnuste kaitserajatised => Millised olid muinasaja kaitserajatised - Kalme konstruktsioonid => Millised olid muinasaja matmiskombed ja kalmed

Ajalugu
thumbnail
12
doc

Eestimaa muinasaeg

Sissejuhatus Eestimaa muinasaega 1. Eesti vanim inimasustus: u. 10 tuhat aastat tagasi. Põhjus: Hilisem asustus on seotud jääajaga. Eesti vabanes lõplikult mandrijääst u. 11000 a eKr. 2. Eesti maastiku kujunemine: Nt kaasatulnud rändrahnud mandrijää sulamisega. Sulaveest tekkisid järved ja orud. Kliima soojenedes tulid asemele männi, kase metsad ning karud ja põdrad. Pulli asula IX a.t eKr 3. Muinasaeg ja selle uurimine: Eesti muinasaeg ­ ajajärk esimeste inimeste saabumisest kuni muistse vabaduse kaotamiseni 13. sajandi algul pKr. Muinasaja allikad: a. Arheoloogia · Kinnismuistised (maas kinni) ­ hooned · Irdmuistised (saab mujale paigutada) ­ tarbeesemed, ehted, luud. b. Zooloogia ja botaanika c. Antropoloogia ­ luustiku põhjal tunnuste määramine. d. Numismaatika ­ ajaloo uurimine müütide põhjal. e. Etnoloogia ­ rahvateadus, nt Eestlaste eluolu 18.-19. sajandil. f

Ajalugu




Kommentaarid (1)

FrezZ profiilipilt
FrezZ: Infi on
19:29 05-10-2009



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun