1 Minu teemaks oli Restoranid ja rahvusrestoranid tänapäeval. 2 Restoraniks nimetatakse traditsiooniliselt kõrgema klassi söögikohti, mis on keskmisest kallimad ning kus lauda istunud külastajaid teenindab kelner. Tänapäeva restoranid on mõeldud külalistele, kes tellivad menüüs pakutavast valikust toite, mis spetsiaalselt neile valmistatakse. Uuemal ajal levinud ka mõiste "kiirtoidurestoran" näiteks McDonalds, mis klassikalises mõttes restoranide hulka ei kuulu. 3 Restoranid paiknevad tihti hotellides, meelelahutusasutustes, klubides või eraldi majana. Samuti on restoranid ka laevadel ja rongides. Teisalt kasutatakse sadamalinnades tihti vanu laevu restoranidena, mis enamasti küll ei sõida, vaid seisavad kai ääres. Näiteks restoran "Admiral", mis asub ajaloolisel aurulaeval Tallinna sadamas. 4 Restorane peetakse teisteski eksootilistes või eksklusiivsetes paikades, näiteks tegutsevad Eestis
Referaat Toitlustamine Hollandis Karl Erik Välk Km1 Türi 2011 Sisukord 1.Sissejuhatus 2.Toitlustus 2.1 Hollandi toitumistavad 2.2 Hollandi toitude nimed ja sisu 2.3 Pannkoogirestoranid Hollandis 2.4. Restoranid Amsterdamis 2.5. Baarid ja kohvikud 3.Kokkuvõte 1.Sissejuhatus Eestist pindalalt veidi väiksemas (36 900 km2, koos siseveekogudega 41 500 km2) ning kaheteistkümneks provintsiks jagunevas Hollandis elab 16, 2 miljonit inimest. Kolmandik neist elab Randstadis, mille moodustavad Amsterdam, Rotterdam, Haag, Utrecht, Haarlem, Leiden, Hilversum ja väiksemad asulad. Kuigi Holland on mõõtmetelt väike, on maal külastajale palju pakkuda.
rahvusi. Eesti restoranides on levinud võõrkeelteks soome, inglise ja saksa keel. Keeleseaduse järgi peab kindlasti kasutama riigikeelt, teiste keelte valik on juhtkonna otsustada. Samuti pole kohustuslikku järjekorda. Hindu ei kalkuleerita iga päev, vaid need arvestatakse pikemaks ajaks ja võimalikult ümardatuna. Kaardil ei näidata teenindustasu, selle võib kliendi soovil lisada arvele või klient jätab jootraha. Osad restoranid toovad joogikaardil hinnad nii kroonides kui ka eurodes. Joogikaart kujundatakse sarnaselt toidukaardile. eraldi joogigrupid paigutatakse eraldi lehele kõik joogid on koos hinna ja serveeritava kogusega veinid loetakse eraldi - klaasi ja pudeliga; kodumaised enne import veine; valged enne punaseid veine, pudelis veini juurde lisatakse aastakäik, maakond.
koostamine, klientide suunamine restorani. Ettevõtte ostab sisse jägmiseid teenuseid: raamatupidamine, aknapesu, IT-haldus, käsitsi leiva valmistamine, rendikelnerid, rendikokad (suuremate ürituste korral). Ettevõte alustas tegevust 1998.aastal. Algusaastatel oli tegemist väikese perekohvikuga. Tänaseks on saanus ettevõttest edukas restoranide pidaja. Omades sellele lisaks veel osalusi sarnase tegevusalaga ettevõtetes. Kõik ettevõtte restoranid kuuluvad Eesti saja parima hulka, mille kohta on avaldatud väljaanne paberkandjal. Igal restoranil on oma konseptsioon. Budah Garden on aasiapärase interjööriga restoran Tartu südames, Raekoja platsil. Aasia päritolult kokkasid on küll arvult vähe, kuid oskusi valmistada aasia köögi parimaid roogasi jagub neil küllaga, järgides vanu retsepte ja traditsioone, et pakkuda Teile, Budah Gardeni külalistele, parimat kõhutäidet ja keelekastet, aasiapärase muusika saatel.
1 SISUKORD 1. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid 4 Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed 4 Kiirtoiduettevõtted 6 Kohvikud 8 Sööklad ja teised suurköögid 10 Restoranid 13 Baarid 19 Catering-ettevõtted 21 2. Toitumise alused 23 Tervisliku toitumise tähtsus ja vajadus 23 Toidupüramiid 25 Toitained ja toidu energeetiline väärtus 29
Järvamaa Kutsehariduskeskus KM11 Toitlustusettevõtted Juhendaja: Ruth Muru Koostaja: Kerli Saluste Paide 2015 1.Mida väljendab toitlustusettevõtte äriidee?..........................................................................3 2.Miks on restoranid toitlustusteenuste turul?........................................................................3 3. Milliseid restorane oskate nimetada oma kodukohas (või näiteks Tallinnas, Tartus, Pärnus jne)?.............................................................................................................................3 4. Milliseid hotellirestorane oskate nimetada?........................................................................3 5. Kirjeldage üht hotellirestorani...................
Toitlustussuunad Eestis 21.sajandil Tänapäeval Eestis toitlustusettevõtteid ei klasifitseerita ametlikult. Restorani klass sõltub kvaliteedist ja klinetidele osutatavate teenuste hulgas. Lähtuvalt sortimendile, tegevuse eesmärgile ja teenindamisele moodustavad ettevõtted erinevaid tüüpe, nendeks on: - restoranid - kohvikud - kiirtoidukohad - pubid - klubid - sööklad. Ettevõtted jagunevad: - universaalseteks - spetsialiseerunuteks - ühe maa rahvusköögile baseeruvateks (Hiina, Austraalia, Prantsusmaa, India, Itaalia, Vene jpt.) Ettevõtted jaotatakse piiratud, - täis ja laia sortimentidega kohtadeks. Piiratud sortimendiga toitlustus kohtadeks on näiteks kiirsöögirestoranid ja sööklad. Täis sortimentidega on pubid, kohvikud, restoranid. Laia sorimentidega on vähesed restoranid
1. Toitlustusettevõtete ja -teenuste liigid Eesmärk: Õppida tundma toitlustusettevõtete tüüpe, toitlustusettevõtete äriideid ja eripärasid Alapeatükid: 1.1.Toitlustusettevõtete tüübid ja äriidee 1.2. Kiirtoitlustusettevõtted 1.3. Kohvikud ja café´d 1.4. Sööklad ja teised suurköögid 1.5. Restoranid 1.6. Baarid 1.7. Catering-ettevõtted 1.1. Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed Toitlustusettevõtete tüübid Toitlustusettevõtteid võib liigitada erinevalt. Levinud on nende liigitamine toimimispõhimõtete järgi. Nii võib ettevõtte toimimispõhimõtetele toetudes välja tuua järgmised ettevõtete tüübid: · kiirtoiduettevõtted · kohvikud ja café´d · baarid · restoranid · catering-ettevõtted Toitlustusettevõtete äriideed
Hommikusöögimenüüsse sobivad piimasuppid, neid kasutatakse enam laste- ja dieetmenüüdes. Lõunasöögimenüüs võivad supid olla: eelroana: selged puljongid, püreesupid, kreemsupid, veloute- supid, külmad supid, pearoana: tükeldatud toiduainetestsupid, nt talupojasupp, seljanka, ministroone, vaheroana: selged lemed, püreesupid, kreemsupid, veloute- supid, külmad supid, järelroana: magusad supid. Võrdlesin viie toitlustusettevõtte supipakkumistega menüüdes. Leidsin, et restoranid üldse ei pakku valiku supide kohta. Menüüs on ainult üks suppi pakkumine. Tihti see on kalased ja kreemsupid. Nende pakkuvad ainult eelroana ja mitte kunagi pearoana. Mu arvamus, et pidi eelroas olema supi valik selgete ja püree-( või kreemsupi) vahel. Seejärel pearoas lisada ka minimum üks supi pakkumist. Aga tavaliselt restoranid arvestavad klientide soovidega ja pakkuvad vähe ja kiirvalmistavaid toite. See kaalub kvaliteedi ja toitlustusettevõtte suund
Suuresti mõjutatud aafrika köögist Vatapá Bobó de camarão acarajé Lõuna pikk traditsioon loomakasvatuses ja sakslaste sisserände pärast on punane liha lõuna köögi aluseks. "churrasqueira"-BBQ grill Joogid Cachaça- Brasiilia enda alkohol destileeritud suhkru roost ja on põhi komponent brasiilia rahvus joogis Caipirinha Magustoidud Brigadeiro Beijinho Paçoca Panela Restorani tüübid Comida à quilo restoranid Rodízio restoranid restaurante a la carte Tänan tähelepanu eest
● Kiluvõileivad ● Marineeritud seened, räimed ● Kotletid Toiduained poodides ● Kauplustes defitsiit ● Kollektiivsed retked seene- ja marjametsa ning hoidiste valmistamise populaarsus ● Toiduained kehva poolsed nt margariin ● Pikad järjekorrad e sabad (suhkur, mandariiid) "Vabandage, kas see on leivakauplus, kus ei ole leiba?" "Ei, see on lihakauplus, kus ei ole liha. Leivakauplus, kus ei ole leiba, on üle tee." Restoranid ● Argirutiini tõi vaheldust nädalalõpp restoranis. Igati kättesaadava hinna eest sai nii häid roogi maitsta kui ka jalga keerutada, mistõttu muutus restoran populaarseks õhtuveetmise kohaks ● Kohvik Tallinn, restoranid Kalinka, Solnok (Ungari ja Nõukogude Eesti sõprussidemete rõhutamiseks loodud) ● Sööklakultuur Aeg jookseb, töö seisab, pudel käib ringi. ● ● ● ●
Näiteks Godunovi restoran asub ruumides, mida kasutati kloostri söögisaalina. Stiliseeritud mööbel ja vürtsi andvad lisaelemendid aitavad luua ainulaadse atmosfääri ning tunde nagu oleksid ise seal vanas ajas. Restoranide külastajad hindavad kõrgelt Vene oma atmosfääri: rahvariietes kelnerid, pannkoogid erinevate täidistega, traditsiooniliselt tehtud liha ja kala, vene traditsioonilised joogid, lõbustavad rahvalaulud ja tantsud. Paljud restoranid serveerivad ka euroopalisi toite. Mõned restoranid näevad välja nagu palleed ning mõned aga moodsad stuudiod. Toidud on samuti euroopalised ning kokad tunnustatud. Vene restoranid on väga tunnustatud ning elamusrohked. Toidud on mitmekesised ning stiilid seinast seina. Tuntumad restoranid: CDL Restoran, Boloshoi, Soho toad, Palkin, Tsar, Teremok Majutus Hotelle liigitatakse erinevalt: Äriklassi hotellid, kus hotell on pööranud suut
Portugali köök Triinu Nööri K-09 Ajalugu Portugali köök on truu oma juurtele, milleks on kalurite ja karjuste toit. Traditsioonilisi roogasid pakuvad nii kallid restoranid kui ka kõige lihtsamad kohvikud. Kuid portugallased võivad olla ka väga leidlikud - sageli üllatatakse klienti huvitavate roogadega, näiteks merekarbid ja sealiha, merikeel banaanidega, sealiha viigimarjadega. Portugal on koht neile, kes armastavad mereande - just püütud kalu ja koorikloomi leidub siin külluses. Tagasihoidlik, kuid noobel Portugali sardiin on odava hinna eest saadaval kõikjal, iseäranis aga lõuna pool. Sardiinide kõrvale pakutakse kannikas talupojaleiba või
Milaano moekas ja stiilne · Milaano · Milanot teatakse eelkõige kui moe ja disainikeskust, ostuparadiisi ning suurlinna, kus asub La Scala ooperiteater. Kuid lisaks sellele on Milano ka renessanss stiili sünnipaik. Seal asub üks Leonardo da Vinci kuulsamaid teoseid - Püha Õhtusöömaaeg, Santa Maria delle Grazie kirikus. Lisaks palju teisi kunstiaardeid Pinacoteca di Brera muuseumis. · Milanos on teha ja näha palju disain ja mood, kauplused ning restoranid, kunstimuuseumid ja ooperiteater. Milano on Itaalia jõukaim ning stiilseim linn. Reisipakett · Milaanos on teha ja näha palju disain ja mood, kauplused ning restoranid, kunstimuuseumid ja ooperiteater. Milaano on Itaalia jõukaim ning stiilseim linn. · Suurlinna Milano avastamiseks on parim viis kasutada erinevaid ekskursioone kõige populaarsem on linnaekskursioon koos "Püha õhtusöömaaja" külastamisega,
rahvustoite ning vestame mälestusi. Mõnikord toob ema lauale rahvustoidu, mida ta on täiendanud oma äranägemise järgi. Meie peres küpsetab ema igal reedel musta leiba, millele ta lisab pähkleid või pohli. Sellega lisab ta midagi vanale pärandile ning loob ka sellega uue. Kõige sellega hoiab iga kodanik kultuuripärandit, ise seda mõnikord tähele panematagi. Ka restoranid on tänini üheks tähtsaks toidupärandi edasikandjaks. Neis elustatakse pärimust ning antakse ka inimestele inspiratsiooni kodus mõnda rooga järele teha. Mõned restoranid võtavad vanast ajast edasi kandunud, kuid veidi unustusse vajunud eesti toidu ning uuendavad seda, muutes selle inimestele huvitavaks ja moodsaks ning tekitades sööjas äratundmisrõõmu lapsepõlvest. Restoran Mekk kogub ning kasutab põlvest põlve edasi antud eesti vanu retsepte oma toitude inspiratsiooniallikana
golfiga, mis on Hispaanias väga levinud. Silmailu pakuvad ka lumivalged majad Andaluusia külade mäenõlvadel. Torremolino ja Benalmadena linnad on kuulsad oma vilka elu poolest. Need on peamised kuurortid, kus on suured liivarannad ning üsnagi aktiivne ööelu. Need linnad sobivad nii päikese käes mõnulemiseks kui ka aktiivsematele seiklushimulistele. Üks piirkond, mis mulle veel huvi pakub oleks Mallorca. See on tõeline turisti unelm! Kaunid rannad, lõbutsemiskohad, restoranid, kaunid mägised panoraamid ning vaatamisväärsused. Mallorca saar on ligi paartuhat kilomeetrit suur ning see peidab endas inimtühju lahesoppe ja pikki valgeid randu. Mallorca pealinnas Palma de Mallorcas on tuntuimaks vaatamisväärsuseks Palma katedraal. See kirik rajati 14.-16. sajandil ning see on saanud linna sümboliks. Nagu näha on Hispaanias ajaveetmisvõimalusi mitmeid. Seal leidub tegevust nii ajaloohuvilistele, sportijatele kui ka lihtsalt lõbutsejatele ja puhkajatele
Rodope mäed moodustavad piiri Kreekaga. Ainsad madalikud peale Alam-Doonau madaliku ja Traakia tasandiku on Musta mere ääres (Musta mere rannikumadalik) ning maa lääneosas Sofia ümbruses. 2 Suuremad puhke keskused ning nende tutvustused ALBENA Albena asub Bulgaaria Riviera põhjaosas, umbes 40 km Varnast ja 10 km Golden Sandsi kuurordist. Albena see on soe meri, sport, meelelahutus, restoranid, baarid, diskoteegid ja mineraalveeallikad! See on üks ilusamatest kuurordikompleksidest meeldivate ja kvaliteetsete hotellidega ning erinevate meelelahutusvõimalustega. Ideaalne puhkepaik ka nõudlikele klientidele, nii täiskasvanutele kui ka lastele, kus pole linnakära ja autode mürinat. Albena on üks üheksast Bulgaaria kuurordist, mis on saanud Sinise lipu ökoloogiliselt puhta ranna tähiseks. Siin on ka ökoloogiliselt puhtad ja eksootilised transpordivahendid tõllad,
Esitlus McDonald's Üldine info Liik: Börsiettevõte Asutatud : 15. mai 1940 San Bernardino McDonald's Corporation, 1955 Des Plaines, Illinois Asutaja : Dick ja Mac McDonald, kontseptsioon Ray Kroc, ettevõtte rajaja. Peakorter : Oak Brook, Illinois, USA Osakonnad : üle 31 000 üle maailma Piirkond : rahvusvaheline Juhid : James A. Skinner, tegevdirektor Majandusharu: restoranid Tooted : kiirtoit (hamburger, kanaliha, friikartulid, karastusjook, piimakokteil, salat, magustoit, hommikusöök) Turuosa : 60,07 miljardit dollarit (2008) Tegevuskasum : 3,879 miljardit dollarit (2007) Puhaskasum : 2,359 miljardit dollarit (2007) Varad : 29,391 miljardit dollarit (2007) Töötajaid : 390 000 (2008) Ajalugu McDonald's alustas tegevust 1940, kui vennad Dick ja Mack McDonald avasid Californias San
Toitlustuse trendid Eestis 21.sajandil Toidukultuur on üks osa meie rahvuskultuurist. Toit ja söömine on igapäevane tegevus. Ajas muutuvad trendid, mida ja kuidas inimestele süüa meeldib. Rahvustoidud on igale riigile omased ja enamasti seda väärtustatakse, kuid samuti kaasajastatakse. Kõik peab ajaga kaasas käima. Restoranid peavad tänapäeval arvestama sellega, et kliendid on kõik väga erinevate soovidega. Iga klient tahab, et teda teenindataks vastavalt tema soovidele. Restoranid on vähendanud oma menüüde mahukust. Toitude valik on väiksem, kuid see-eest on nende kvaliteet parem. Inimesed on tänapäeval oma toidu suhtes palju valivamad. Pööratakse suurt tähelepanu toidu tervislikkusele, sest vale toitumine võib põhjustada erinevaid haigusi. Kiirtoidu restoran McDonald's on enda kodulehele lisanud menüü, kus iga toidu juures on kirjas palju kaloreid, valke, süsivesikuid, rasvu see sisaldab. Inimesed väärtustavad rohkem ka kodumaist
Portugal Koostajad: Kerly Kerge Katariina Keerd Loodusolud Palav ja kuiv suvi Atlandi ookeani lähedus Mägine maastik- keerutavad teed mägede jalamil Looduspargid- Trs-os-Montes Viinamarja väljad Kultuuriobjektid & vaatamisväärsused Algarves katedraal Arheoloogia muuseum Carmo kirik ja luukamber Coimbras: - Püha Risti Klooster - Romaani katedraal Turismiliigid Päevitamine Sukeldumine Matkamine mägedes Ujumine Kasiino Golfiväljakud Majanduslik arengutase Tasemel meelelahutusprogrammid ja kõrge teenindustase Taskukohased hinnad Hea trantspordi olukord Hotelle üle 300 Restoranid- eriliseks delikatessiks on mereannid AITÄH KUULAMAST!
Kentucky Fried Chicken Interbrand 68. koht Rahaline väärtus 4.75 milj Ajalugu Sai alguse Kentucky osariigist Kolonel Sanders Sanders Court & Cafe Original Recipe Tooted, teenused Põhilised on kanatooted Karastusjoogid, magustoidud, hommikusöök, salatid Restoranid Konkurents, perspektiivid Kaasaegne, pidev uuenemine Kiirrestoranidest maailmas 2. kohal "NOBODY ELSE HAS WHAT WE'VE GOT -- THE GREATEST CHICKEN IN THE WORLD." Kasutatud kirjandus http://interbrand.com/en?_ga=1.166411709.2011892174.1414506155 http://bestglobalbrands.com/2014/kfc/ http:// en.wikipedia
Me jälgime oma konkurentide tegevust. Meie klientide vajadusi ja soove on teismoodi. Meie poolt pakutav toodang erineb konkurentide omast. Näidis: Meie hinnad on keskmised ja säästlikud. Meil on kvaliteetsete toodete. Palju reklaami toote. Meie veini tuntud veinivalmistajate. 3. III. Äriidee iseloomustus Kliendid: kohalikud elanikud restoranid,hotellid turistid kauplused teistest maadest Tooted: punane vein valge vein lauavein veini klaas kuiv vein magus vein hapu vein jt. veini kirsid veini Aronia veini BlackBerry omatehtud veini dandelions Mulje ettevõttest: palju erinevaid tootevariante erinevat tüüpi kõrge kvaliteediga tooteid Tegutsemmisviis: paindlik hinnapoliitika paindlik tööaeg
Pattaya Kristo Kõivumägi 10d Asukoht Aasia suurimaid puhkusepiirkondi Linn Tais, Chon Buri provintsis Mere ääres, ilusad liivarannad Transport · Lennukiga · Tallinn-Helsingi-Bangok-Helsingi-Tallinn · Maksumus ühe inimese kohta 1200 20 ööd Pattaya Vesi park Veekeskus ja lõbustuspark Lõõgastav park Basseinid Restoranid Wat Phra Yai Suur buddha kuju Ilus tempel Paviljon tutvumiseks Sisehoov, ilus park Million Years Stone Park Loomaaed ja botaanikaaed Park on vana 200 aastat Krokodilli kasvandus Ilupuude kasvandused Templid Truth Ehituskunsti ja kultuuri iidsete teadmiste-ja Ida- filosoofia Puust templiliin Kõik templid on kaetud puidust skulptuuridega Torn 105m Oceánské akvárium Pattaya
Minu unistuste hotell Asukoht, kaart : · Hotell asub Dubais · Romantic hotell · 10 tärni Tutvustus: · Tube on 817 · Töölisi 587 · ehitati 2000 a. · Baare 5 · Restorane 6 · Asub mere kaldal · 20 erinevat stiili tube · Maja on igast k üljest erinev Rikkalik, kullatud fuajee: Moderne vahekoridor: Tooted, teenused : · Võimalik broneerida romantika tuba Külastada spad : · Võimalus tellida erinevaid masaaze · Lai valik erinevaid keha tooteid hinna sees Aeg iseendale: Sviidid: Seif,isiklik toateenindaja Tv, mullivann, saun, Kosmeetikanurk, Suur riiete valik jne. Aeg enda ja kallima jaoks: Restoranid : · Võimalus nautida rikkaliku toitu · Maailma suurim veini valik · Hubane keskkond · Maitse igale inimesele Söögid ja joogid: Baarid : · Maailma parimad baarmenid · Hullumeelsed kokteilid Kaunis vaade merele Kaunis vaade, mis avaneb toa aknast Tänan kuulamast ! ...
Sideteenused 63,9 99,4 174,4 206,1 197,9 241,5 356,3 379,3 Vaba aeg 29,7 54,4 168,4 221,1 181,9 248,6 929,5 1531,3 Haridus .. .. .. .. .. .. .. .. Hotellid, kohvikud, restoranid 12,4 12,8 57,3 85,7 88,1 114,0 390,2 535,7 Mitmesugused kaubad ja teenused 35,3 52,9 141,4 160,8 163,8 231,4 689,1 762,2 Mitterahaline tarbimine 7,7 .. 21,5 .. 43,8 .. 283,9 .. Muud kulutused .. 6,2 37,3 63,1 42,7 106,9 190,4 427,1 Tabel 11
• Personalisöökla / -restoran – keskmise ja lihtsa valmistusviisiga road • Laevaköök - = restoran, baar, kohvik, bistroo • Kiirtoidurestoran – kindel menüü, kiire teenindus • Kaupluse kulinaaria osakond – pooltooted, pagari- ja kondiitritooted, valmiseined kaasa ostmiseks Toitlustusasutusi liigitatakse ka pakutava söögi, üldmiljöö ning teeninduse taseme järg: • Traditsioonilised restoranid, mis pakuvad rikkalikus valikus esmaklassilisi värskelt valmistatud roogi koos hõbeteenindusega ja ka toitude lõppviimistlusega laua ääres. • Grillsaalid, kus naturaalsed grillroad ja lihtsamad toidud serveeritakse lauda külastajaile, kes otsivad vabamat õhkkonda. • Rahvuslikud restoranid, mis pakuvad segu ülalloetletust, harilikult koos lauas teenindamisega. • Baarid, mis pakuvad lihtsamat toitu sundimatus miljöös.
Rõhutakse klienditeenindajate välimusele (soengud,küüned jne) Oma arvamus Ma ei ole väga tihe McDonald´s külastaja, kuigi käin seal kord kuus. Üldiselt on McDonald´s reklaamid suhteliselt levinud. Tulevad McDonald´s soodus kupongid postakastidesse. Mõned klienditeenidjad ei oska Eesti keelt. Võiks olla veel kliendikaardid, et saaks soodsamalt. Hea on see et on olemas ka drive in ja töötab 24/7h McDonald's restoranid Tallinnas Ülemiste McDonald's Viru McDonald's Lasnamäe McDonald's Mustamäe McDonald's Rocca al Mare McDonald's Sõle McDonald's Tänan kuulamast sake juhtslaidi teksti laadide redigeerimiseks Teine tase Kolmas tase Neljas tase Viies tase Allikad http://mcdonalds.ee/et/worlds/ 20.11.2011 http://www.google.ee/search
Mugulsibul, paprika (jahvatatud), kartul, loomalihapuljong, tomatipasta, must pipar, pune, paprika, õllevorstid. Tüüpilised joogid • Külmad: erinevad mahlad ja veed • Soojad: kohvijoogid, erinevad teed • Alkohoolsed joogid: veinid Praktiline osa • Kolmekäiguline menüü: • Eelroog: soe paprika-tomati püreesupp • Pearoog: Veiselihahautis köögiviljadega (porgand, kaalikas) • Järelroog: rullbiskviit marjadega • Jäävesi Praktiline osa • Ungari restoranid Eestis. • Kapten Tenkeš (Tallinn) • Lahke Madjar (Pärnus) Tänan kuulamast!
(08.11.1966) § Gordon James Click to edit Master text styles Ramsay on kokk Second level Third level sotimaalt, Fourth level restoranide ja Fifth level televisiooni isiksus. Faktid § Gordon James Ramsayl on kokku 33 restorani § Tal on restoranid Kanadas, USA's ja Inglismaal § Teda on auhinnatud 15ne Michelini tähega § Ta on kirjutanud 21 raamatut § Ta on osalenud 19nes telesaates § On sündinud sotimaal § Ta avas enda esimese restorani aastal 1998 § 16 aastaselt lahkus ta kodust ja hakkas üksi elama § Jaanuar 2013 lisati ta ,,Culinary Hall of Fame"i Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course http://www.youtube.com/watch?v=Kc2mWUD0v4Q Arvamus saatest
PAUL BOCUSE(83) · Peetakse üheks parimaks kokaks 20. sajandil · Leiutas uue kokkamisstiili nouvelle cuisine. Sai prantsuse köögi saadikuks. Kolm naist. Raymonde: tütar Francoise Raymone Carlut: poeg Jerome ja Patricia Zizza, kellega on abielus alates 1960 · Võttis perelt üle restorani Lyon's. · Perekonna ajalugu ulatub aastasse 1765 · Väldib kreemi ja võikastmeid, kasutades lihtsamaid retsepte, turuvärsket toitu ja rõhutab naturaalset jahu ja tekstuuri · Restoranid: Prantsusmaal, Jaapanis, Austraalias, Ameerikas jm. Disney Worldis: juhib Pauli poeg Jerome, kel on taskus CIA paberid. Tunnustatuim kulinaariakool Ameerikas (Culinary Institut of America). JOËL ROBUCHON(64) "Hea toit on vähem ja vähem tavandi järgi." · Kokaraamatud, kaks tõlgitud ing. keelde Nt: Le Grand Larousse Gastronomique · Kokasaade · Sündis Poitiersis. · 15 a. sai ühes hotellis kokapraktikandi koha, 28 a. sai peakokaks ning 1989 nim. ta
kokakunst oli tõsta selle staatuse lugupeetud amet kasutusele organiseeritud distsipliini oma köökides. Ta korraldas oma köögid poolt brigaad de cuisine süsteem, kus iga lõik juhivad partei liider. Escoffier avaldatud Le Guide Culinaire, mis on siiski kasutada suuremate teatmeteoses, nii vormis kokaraamat ja õpiku keetmisel. Escoffier on retseptid, tehnikaid ja lähenemisviise köök juhtimises väga mõjukas täna ja on vastu võetud kokad ja restoranid mitte üksnes Prantsusmaal, vaid kogu maailmas. Georges Auguste Escoffier suri 12. veebruaril 1935, 88 aasta vanuselt Monte Carlos, paar päeva pärast oma naise surma.
Õhtuks süüakse puljongit või suppi, ühepajatoitu ja leiba. Pidulikku õhtusööki alustatakse alati aperitiiviga ning ka eelroogadel on sel puhul kindel koht. Kuna Prantsuse köögikunst on üks maailma tuntumaid, siis on prantslastel ka ülirohkesti erinevate nimetustega söögikohti. Näiteks kohvikud, püstijalasööklad, iseteenindatavad kohvikud, maantee-äärsed sööklad, maakondlikud kõrtsid, pubisarnased baarid, teemajad, pannkoogikohvikud, harilikud restoranid, kõrgtaseme restoranid. Supid Suppidest eelistatakse puljongeid ja püreesuppe, kuid väga populaarsed on ka kreemisupid. Kõige tuntum supp on paks kalasupp( bouillabaisse), mida eri piirkondades valmistatakse erinevalt. Populaarsed on veel supid sibula ja kartuliga. Lihatoidud Kasutusel on peaaegu kõik lihasordid, ehk veidi vähem tarvitatakse sealiha. Parimat loomaliha toodab Burgundia. Erinev liha valmistatakse erisuguselt ette. Kui väikeste metsloomade liha hoitakse enne toiduks
Miks The CocaCola Company on kõrgemal kui PepsiCo (vastavalt 2013. aasta Gartner Supply Chain Top 25le)? The CocaCola Company on PepsiCost kõrgemal kohal, kuna: 1.) The CocaCola Company on sõlminud lepingu mitmete suurte kiirtoidu restoranide kettidega (nt. McDonalds), millel on ettevõtteid suurel hulgal üle terve maailma. PepsiCol on sõlmitud leping nt. Starbucksiga, mille restoranid ei ole ülemaailmselt nii levinud. 2.) The CocaCola Company reklaamib rohkem oma tooteid televisioonis (eriti just pühade ajal) ja korraldab erinevaid kampaaniaid (Coke for you; iga viies pudel võidab, maastiku ratta kampaania). PepsiCo reklaamid on vähem silmapaistvamad. Need on Eesti põhjal. 3.) The CocaCola Company suund on toota ainult karastusjooke, kui PepsiCol on karastusjookide osa tootmises ainult 47%, seal on enamuses tooted, mis otseselt ei
Kohisemine kõrvades Värvilised täpid silme ees või muud nägemishäired Suukuivus Sümptomite tugevus võib varieeruda kergest ebamugavustundest väljakannatamatu paanikahooni. Foobia tekkele aitavad kaasa: puudulik kustumine sünnipärane valmisolek õppimine mudelilt vältiva käitumise kinnitamine Agorafoobia Agorafoobia tähendab avarusekartust Põhiolemus hirm paanikahoogude ees Kardetakse olukordi, kus väljapääs on raskendatud (nt kaubamajad, restoranid, tunnelid, bussid, sillad jne) Kardetakse neid kohti eriti sellepärast, et need on kohad, kus paanika korral võib väljapääsemine olla raskendatud ja tekitada piinlikkust Levinumad kardetud paigad: Rahvarohked avalikud kohad Suletud või piiratud kohad Ühistranspordivahendid Kodus üksi olemine Tunnus Ärevus kodust või "turvalisest isikust" eemalolek Välditakse üksindust Enamik ajast ollakse ärevuses Ärevus võib viia depressioonini Tekitaja Paanikahäire
Riikide arengutasemete võrdlemine I variant Joonis 1. Kirjaoskamatus riikides 2003. aasta andmete kohaselt. Analüüs: Kirjaoskus ja -oskamatus oleneb suuresti riigi haridustasemest. Arengumaades ei ole veel haridustase eriti kõrge. Hiinas on haridus tõusuteel ning Euroopas juba väga hästi arenenud - Eesti on sellest väga hea näide. Joonis 2. Inimarenguindeks aastal 2002. Analüüs: Inimarenguindeks arvestab elanike sissetulekuid, kirjaoskust, haridustaset, keskmist oodatavat eluiga, iivet jm. Eestis on haridustase ja kirjaoskus üsna tugevad, sissetulekud keskmised ja keskmine eluiga ning iive alla soovitu. Kreekas on kõik eelmainitud omadused üsna kõrged, seega ongi Kreeka siit kõrgeima inimarenguindeksiga. Arengumaades on aga Eestile üsnagi vastupidiselt kõrgem iive, eluiga ning sissetulek, kuid seevastu madalam haridustase. Viimane väljendub eriti Nigeri ja ka Pakistani puhul. ...
Demokraatliku Venemaa autonoomse osana Veebruarirevolutsioon · 1917. a mässust puhkes reveolutsioon, mille käigus loobus vene tsaar Nikolai II oma kroonist- võimule tuli Ajutine Valitus · 2. märtril algas Tallinna tehastes streik · vabastati vangid · rüüstati asutusi, kohtuid, politseid · määrati uus kindralkuberner-Jaan Poska · tegevusse astus miilits · Tekkis Tööliste ja Soldatite Saadikute Nõukogu(TSSN) Autonoomia · Eesti rahvuslased ootasid sobivat hetke oma reformide teostamiseks · eesmärk-saavutada autonoomia Venemaa koosseisus · Märtsi lõpus avaldati Ajutise Valituse määrus Eestimaa kubermangu valitsemise ajutise korra kohta- Liivimaa ja eestimaa kubermangud liideti kokku, eesotsas Ajutise Valitsuse komissaar Soodsad olukorrad maa iseseisvumiseks · ühtne kubermang · asjaajamiskeeleks tuli Eesti keel, vene kelsed ametnikud asendati eesti keelsetega · eesti keelse omavalit...
*Sotsiaaltoetused * Kultuuriteenused * Haridus * Vanurite eest hoolitsemine 5. Nimeta avalikke teenuseid, mille kulud kaetakse kohaliku omavalitsuse ( linn, vald) eelarvest. * Ühistransport * Raamatukoguteenused *Eluasemed * Kohalike teede korrashoid * Prügivedu *Sotsiaaltoetused 6.Loetle teenindussektori harusid ja too vastavad näited 1)Turism Hotellid, restoranid, meelelahutuskeskused. 2)Tervisehoid Haiglad, sanatooriumid. 3)Haridus Õppeasutused. 4)Hulgi- ja jaekaubandus Poed, kaubanduskeskused. 5)Transport Lennundus, laevandus, veondus. 7.Kuidas mõjutab meedia inimeste elulaadi ja väärtushinnanguid? Meedia vahendusel jõuab meieni suurem osa sellest, mis ümbritsevas maailmas toimub. Ka paljud meie teadmised maailma kohta pärinevad meediast. Televisioon, arvutid,
näiteks friikartulid, krõpsud, hamburgerid, mis ei tähenda nüüd seda, et me neid üldse tarbida ei võiks, vaid, et nende tarbimine peab kindlasti olema piiratud. Kindlasti olete vahel mõelnud, et kuidas tipptasemel sportlased sinna tippu jõudsid. Selle üheks suureks osaks on kindlasti olnud toitumine. Tervislikult peaksid tegelikult toituma kõik inimesed. Samas on näiteks linnades igal pool võimalik tervislikult toituda. Linnas võimaldavad tervislikult toituda kohvikud, restoranid, aga miks siis ikkagi inimesed valivad mittetervisliku toidu. See võib tuleneda paljudest teguritest nagu näiteks, et inimestel pole aega ja seepärast valivadki nad koha, kust saab toitu kõige kiiremini kätte ehk siis kiirtoidu kohviku. Ka sport kuulub tervisliku eluviisi juurde. Et sportimisest saaks tervislik eluviis tuleb silmas pidada ka mõningaid näpunäiteid. Sporti tuleks teha regulaarselt ja vastava koormusega,
· sagedast puhastamist vajavatesse ruumidesse pesuruumid, sahvrid, toitlustusasutused; · kõrgete hügieeninõuetega ruumidesse toiduainetööstus, haiglad, polikliinikud, laborid; · välitingimustesse varikatused, tamburid, tuulekojad; · ühiskondlikesse ruumidesse, kus on vajalik lae pikk kasutusiga bürood, koridorid, kaubanduspinnad, spordisaalid; · efektset sisekujunduslikku lahendust nõudvatesse ruumidesse kasiinod, fuajeed, restoranid, baarid, klubid. Kilelaed Kilelaed võimaldavad teostada mitmetasandilisi ja väga efektseid sisekujunduslahendusi, mistõttu on nende kasutusvaldkond väga lai: hotellid, restoranid, ujulad, kontorid, haiglad, koolid jne. Kilelagi koosneb elastsest ja vastupidavast PVC kilest ning paigaldatakse ja pinguldatakse ühes tükis üle terve lae. Kilelagede paigaldamiseks ei ole vaja teha mingeid ettevalmistustöid, neid on lihtne
Luksushotellid ja minu arusaam nendest Kindel on see, et luksus ja prestiiz müüvad, kuid tänases maailmas ei ole luksusel enam kindlat definitsiooni. Arusaamine luksusest sõltub inimese rahvusest, kasvatusest, haridustasemest ja paljudest teistest faktoritest. Mõne jaoks on luksuslik reisimine see, kui käiakse glamuursetes sihtkohtades, mis on parasjagu moodsad ja trendikad. Minu arvates on luksuslik reisimine see, kui ööbitakse viie tärni hotellis, kus on olemas kõik mugavused, toad on luksuslikud ning teenindus on väga heal tasemel. Luksushotell on hotell, millele on kehtestatud 121 miinimumnõuet ning tärnide saamiseks on vaja saada kokku minimaalselt 570 punkti. Luksushotellis on tasakaalus disain, luksus, kvaliteet, lisateenuste rohkus ning esmaklassiline teenindus. Luksushotellis peab olema tagatud vastuvõtus teenindus kogu ööpäeva. Standardklassi hotell on 2 tärni hotell, millele on kehtestatud 53 miinimumnõuet ning tärnide saam...
Imre Kose on tuntud Eesti kokk.Ta on sündinud 5. juunil 1969 aastal Tallinnas. Ta õppis Tallinna 37. ja 49. Keskkoolis ning lõpetas 15. kutsekeskkooli kokana välisturistide teenindamise oskusega. Kaks aastat oli ta Soomes Lahtis vahetusõpilane. Erialaselt on ta end täiendanud USA-s, Prantsusmaal, Itaalias ja Norras. Peakokaks sai ta laeval Tallink, on hiljem töötanud ka teistel Tallinki laevadel ja hotellis Olümpia. Ta on loonud mitu toitlustusasutust: restoranid L'Artiste, Vertigo, Mercado, kohvikud Boulangerie ja Bestseller. 2011. aasta seisuga on ta Tallinnas Vana-Viru tänaval koos Kalev Tanneri ja Raul Uutmanniga avatud kohviku Mozza ja restorani Museum peakokk ning Viru tänaval asuva kohvikpoe ja jaebrändi Vertigo Gourmet loovjuht. Kose on valmistanud süüa paljudele Eestit külastanud riigipeadele, sealhulgas USA presidendile George W. Bushile, Madalmaade kuningannale Beatrixile ja Norra kuningale Harald V-le.Ta osales 2007
loomingulist mõtlemist. Ilma selleta ei ole mõtet koka erialale mõeldagi. Oskustega on nii, et neid saab õppida ja mida kauem õppinud ja kogenud koka kunstiteosed võivad olla väga huvitavad. On avastatud, et paljud „tavakunstiga“ tegelevad inimesed on tegelikult ka head kokad. See näitab, et kui on anne „tavakunstiga“ tegelemiseks, on ka anne toidu- ehk kokakunstiga tegelmiseks. Kokk peab olema loominguline ja innovaatiline. Kui kõik restoranid pakuksid ühtesid ja samasid toite, mis näevad ühesugused välja, ei oleks sellel äril mingit mõtet. Kokk peaks alati välja mõtlema uusi toite ja viise selle serveerimiseks. Võimalusi on lõputult. Koka eriala üks parimaid külgi ongi see, et piire ei ole. Alati on võimalik midagi uut ja huvitavat välja mõelda. See oli ka üks peamisi põhjuseid miks ma selle eriala valisin. Kuni loomingulist mõtlemist jätkub on võimalik sellel erialal palju korda saata
1. Reisikorraldaja - on reisiettevõtja, kes koostab pakettreise ja pakub neid müügiks või müüb ise või teise reisiettevõtja kaudu. (Goadventure, Reisiekspert, Germalo Reisid) 2. Paketireis - reisikorraldaja poolt ühtse hinna eest pakutav, eelnevalt kindlaks määratud ja vähemalt 24 tunni jooksul osutatav vähemalt kahe järgmise reisiteenuse kogum: sõitjateveoteenus; majutusteenus; muud reisiteenused, mis ei ole sõitjateveoteenuse või majutusteenuse kõrvalteenused ja mis moodustavad koguteenuse olulise osa. Pakettreis on ka reisiteenuste kogum, mida osutatakse vähem kui 24 tunni jooksul, kuid mis sisaldab majutusteenust. Pakettreisi kirjeldus või muud tarbijale edastatavad lepingutingimused peavad vastama võlaõigusseaduses sätestatule. Paketireis omab fikseeritud hinda. 3. Külalisest vasakult esitletakse vaagnaid, pudeleid, sest seda mugavam võtta parema käega (kahvel on samuti vasakul). Külalisest parema...
mille idarannikul on sügav laguun.Blue Bay pikk rand valge liivaga ja kristallselge mereveega. Sobiv koht purjetamiseks, surfamiseks ja snorkeldamiseks.Cap Malheureux väike kalurikülake saare põhjaosas, mille rannalt avaneb imeline vaade lähedalasuvatele saartele Ile Plate, Ile Ronde ja Coin de Mire. Külale andsid nime inglased, kes 2. septembril, 1810. aastal prantslased Mauritiuselt minema ajasid.Flic-en Flac pikk liivarand saare lääneosas. Rannas on restoranid ja baarid vaatega ilusale laguunile.Grand Baie suurim turismikeskus Mauritiusel, kus on mitmeid veespordi harrastamise võimalusi, poed, restoranid, baarid ja diskoteegid. Péreybère väike rand sügava ja selge mereveega Grand Baie ja Cap Malheureux` vahel. Soositud rand just kohalike seas.Pointe aux Piments vaikne ja rahulik rand.Rivière Noire süvamere kalastamise keskus, kus võib rohkesti leida nii sini-
Kairo kesklinn Kairo kesklinn asub Niiluse jõe kallastel, kus on moodsad kallakud ja väljakud ja kus asub ka suurem osa rahvusvahelisi hotelle. Tahriri väljak idakaldal on Kairo süda. Tänavad koonduvad suurimasse bussiterminaali, mida ümbritsevad ministeeriumid ja kontorihooned, kus asuvad lennubürood ja reisiagentuurid. Väljakult suundub itta linna tuiksoon, Kasr elNili tänav, mida äärestavad läänelikus stiilis kauplused ja restoranid. Lähedal asuval Ramsese väljakul on kolooniaja õitsengul ehitatud Victoria raudteejaam. Jõel on mitu saart. Kõige suuremal, Geziral, asub Kairo üks sikimaid piirkondi, Zamalek, kus võib leida mitmesugust tegevust. Suurepärane vaade linnapanoraamile avaneb Kairo tornist (elBurk), mille arhtektuur jäljendab minaretti. Gezirast lõunapool on Roda saar, kus asub Maniali palee, tänapäeva kunstigalerii. Seal paikneb ka Niiluse meeter, millega mõõdetakse Niiluse
vaimupuudega või seniilsetest inimestest). Seda nõuab nii hea ajakirjandustava kui ka põhiseadus. Avaliku elu tegelased Need inimesed, kes üldsuse tähelepanu all endale leiba teenivad: popstaarid, modellid, sportlased, näitlejad, teleinimesed. Meedial on oluline roll sportlaste, ekraani- ja lavatähtede tuntuks tegemisel. Meedia on staaride looja, ent samas võib ta olla nende hukutaja. Poolavalikud ruumid On kooli- ja meditsiiniasutused, politseijaoskonnad, valitsushooned, baarid, restoranid, muuseumid jm. Neis ruumides võivad filmimisel, pildistamisel kehtida piirangud või tuleb selleks taotleda luba. Poolavalikud ruumid on ka kohtuhooned ja vanglad. Privaatne elusfäär On pere- ja eraelu. Perekonna ja eraelu puutumatust sätestab nii inimõiguse konvensioon kui ka EV põhiseadus. Teiste inimeste pere- või eraellu saab sekkuda vaid nende õiguste ja vabaduste kaitseks, kuriteo tõkestamiseks või kurjategija tabamiseks, seega üksnes seadusega sätestatud juhtudel.
tavaliselt see, et kõik lauas olijad ühinevad selle põristamisega, ning sinu hommikueinest saab hoopiski pidu. https://killukemarokot.wordpress.com/category/kultuur/ Maroko stiil Disaini põhielemendid Marokos on vaibad, plaadid, nõud, keraamika, tekstiili, laternad, plekitööd jms. https://killukemarokot.wordpress.com/category/kultuur/ Nii hotellid, restoranid, poed, kodud, riided, nõud ja veel palju muudki – see on lihtsalt väga elegantne ja kuidagi muinasjutulik. Kangad Marokost on nii rikkalikud ja värvilised, aga samas nii stiilsed. Kui külastataks Marokos erinevaid kodusid, nende stiil ja värvivalik on, nagu oleks astunud muinasjutumaale. Maroko pulmad Maroko pulmades käib pruut viis päeva enne pulmi
1. Võrdle, mille poolest erinevad ja sarnanevad järgmised ühiskonnad: industriaal-, postindustriaal, info- ja teadmusühiskond. Industriaal ja postindustriaal- Erinevused: I väärtustatakse tootmist aga P teadust ja tehnoloogia osa majanduses. I vajas konveirtöölisi aga P haritud spetsialiste. P kujunes keskklass aga Is oli suur klassivahe. Sarnasus: mõlemad on tööstusühiskonnad Info ja teadmus- Sarnasus: info hulk on suur ja see on kättesaadav. Erinevus: Is on hulk suur, kuid seda ei osata teadlikult kasutada. Ts on suur kättesaadavus, kuid osatakse teadlikult kasutada. 2. Mis on heaoluriik? Heaolu riigi eesmärgiks on tagada võimalikult suure elanikkonna heaolu teenuste ja väljamaksete kaudu. On sotsiaaldemokraatlik, konservatiivne ja liberaalne mudel. Riik pakub haridust, tervishoidu ja sotsiaalteenuseid. Riigi väljamaksed- toetused (inimene ei maksa), kindlustus (inimene peab ise sissemakse tegema nt töötus, ravi, pension). Põhitunnuse...
Colosseum mahutab 50 000 pealtvaatajat. Milano ·Milanot teatakse eelkõige kui moe ja disainikeskust, ostuparadiisi ning suurlinna, kus asub La Scala ooperiteater. Kuid lisaks sellele on Milano ka renessanss stiili sünnipaik. Seal asub üks Leonardo da Vinci kuulsamaid teoseid - Püha Õhtusöömaaeg, Santa Maria delle Grazie kirikus. Lisaks palju teisi kunstiaardeid Pinacoteca di Brera muuseumis. ·Milanos on teha ja näha palju disain ja mood, kauplused ning restoranid, kunstimuuseumid ja ooperiteater. Milano on Itaalia jõukaim ning stiilseim linn. Milano toomkirik Veneetsia · Veneetsia ehk Venezia on sadamalinn Itaalia põhjaosas Aadria mere looderannikul. · Veneetsia on maailma omapärasemaid linnu: ta paiknedes põhiliselt Venezia laguuni saartel. Algselt oli saari 118, nüüdseks on tänu kanalite täitmise ja saarte ühendamisele nende arv vähenenud 18-ni. · Veneetsia on üks Itaalia suurimaid sadamaid ja
Ettevõtte külastus Ettevõttes käisin OÜ Hansaliin Victoria I laevapeal. Laev pakub kvaliteetset reisimis võimalust Rootsi. Victoria I on suur ning väga ilusa, mugava ja turvalise ehitusega laev, kus saab nautida ilusat sinist merd. Õpilasi võeti ettevõttes vastu väga sõbralikult ja külalislahkusega. Vastuvõtmisest jäi väga meeldiv mälestus, mis kutsub kindlasti taas tagasi sinna tööle. Ettevõtte kliendid olid laeval reisijad. Laeva restoranid pakuvad igale maitsele midagi alates kergest suupistest, rikkalikust rootsi lauast kuni gourmet roogadeni välja. Laev ise pakub veel teisigi teenuseid, seal on ööklubid, baarid, kauplused, spa-teenused ja muid meelelahutusi. Ettevõtte konkurentideks jäävad kindlasti teised laevad. Ettevõttes pidi olema kõigil tööriietus, enne esimest tööpäeva, korrati üle meile tööohutus ja nõuded. Hügieeninõuded olid seal väga tugevad. Alati eeltöötlemise ajal pidi